» »

Združene države so se lotile Appla

Združene države so se lotile Appla

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo in 16 zveznih držav je vložilo dolgo pričakovano, veliko protimonopolno tožbo zoper Apple, zavoljo prijemov podjetja na tržišču pametnih telefonov.

Ameriški zvezni pravosodni organi so v zadnjih letih bistveno poostrili postopanje nasproti tehnološkim velikanom, ki se lahko nadejajo poostrenega gledanja pod prste. Tako želijo administracije odgovoriti na novejše, bolj prefinjene strategije podjetij, ki so se učinkovito prilagodila na protimonopolna pravila, postavljena pred več kot dvema desetletjema v ključni tožbi proti Microsoftu. Po dveh večjih procesih proti Googlu je naposled na vrsti še Apple. Takšen proces je bil že dolgo pričakovan, saj so se prva poročila o preiskavah pričela že pred petimi leti. Toda tožilci so imeli brez dvoma ogromno zahtevnega dela, saj znajo v Cupertinu mojstrsko hoditi po robu med ravno še opravičljivimi praksami in monopolnim delovanjem. Sedaj organi menijo, da imajo v rokah dovolj trdne dokaze, da lahko Applu očitajo monopolne ukrepe pri oblikovanju ekosistema okoli pametnih telefonov iPhone.

Tožba, ki jo je sprožilo pravosodno ministrstvo in 16 generalnih državnih tožilcev, se vrti okoli ideje, da naj bi Apple po učvrstitvi iphonov na tržišču pričel uporabljati ilegalne monopolne prijeme, da bi prevladujoč položaj obdržal. Konkretno z naslednjimi ključnimi strategijami: oteženo sprego iphonov s konkurenčnimi platformami na različnih področjih, kot so pametne ure ali sporočanje; blokiranjem konkurenčnih storitev v oblaku, kot so tiste za poganjanje iger; oviranje tako imenovanih "super aplikacij", ki delujejo na različnih platformah in bi lahko uporabnikom omogočile premik drugam; pa na koncu že dobro znano oviranje rabe konkurenčnih načinov plačevanja v trgovini App Store.

Medtem ko strokovnjaki za monopolizem proces pozdravljajo, so se v Cupertinu na tožbo pričakovano silovito odzvali, s trditvijo, da postavlja pod vprašanje njihovo identiteto in zagotovilom, da se bodo srdito branili na vse možne načine. Vse kaže, da nas čaka dolgotrajno pravdanje, kakršna običajno trajajo okoli tri, štiri leta; toda ob morebitnem uspešnem zaključku za državo bi to pomenilo korenite spremembe za Applovo poslovanje.

5 komentarjev

Gregor P ::

Saj v EU menimo enako, kakšno naključje8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Glugy ::

"s trditvijo, da postavlja pod vprašanje njihovo identiteto"
Ja monopolno identiteto.

mrTwelveTrees ::

Spet mastni zaslužki za odvetnike.

Jarno ::

Uspeh privlači prisklednike. Včasih pa ostanki in drobtinice niso dovolj, kar je celo uzakonjeno.
#65W!

Lonsarg ::

V bistvu so se ga zelo pozno lotili, desetletja nazaj v časih Microsoft monopola so bili US regulatorji precej bolj strogi kot so dandanes.

Pač taka je narava kapitalizma, začne se z konkurenco in neka firma naredi dober produkt in uspe (v tem primeru Apple), potem pa ta ista firma zavira možnost razvoja nove konkurence. Firme bi vse rade imele konkurenčen trg dokler rastejo, pol jim pa vedno bolj diši nekonkurenčen trg in edino regulacija lahko to prepreči. Brez regulacije svet sčasoma preide v nekaj super firm ki se glomazno horizontalno integrirajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google bo zaradi monopolizma na Play Storu Američanom plačal 700 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Tožbe
213695 (2414) MrStein
»

Google leta 2021 plačal prek 26 milijard dolarjev, da je bil njegov iskalnik privzet

Oddelek: Novice / Tožbe
4310665 (6767) tetriandoch
»

Proces v sporu med Epicom in Applom vnovič dobiva zagon

Oddelek: Novice / Tožbe
486509 (3918) AtaŠtumf
»

ZDA so se konkretno spravile na Facebook

Oddelek: Novice / Tožbe
96535 (4914) starfotr
»

Deset let pozneje se protimonopolni nadzor Microsofta v ZDA končuje

Oddelek: Novice / Tožbe
53075 (2374) 3p

Več podobnih tem