» »

Preiskovalci obglavili LockBit

Preiskovalci obglavili LockBit

Europol - Mednarodno združenje organov pregona je v širokopotezni akciji uspelo zaseči večino infrastrukture ter programja razvpite izsiljevalske skupine LockBit in aretirati nekaj pomembnih članov.

LockBit je bila v zadnjem času bržkone najbolj zloglasna tolpa razvijalcev izsiljevalske programske opreme (ransomware). Z dejavnostjo so pričeli leta 2019, takrat še pod imenom ABCD, in popularizirali moderni način delovanja po principu ransomware-as-a-service, pri čemer so svoja orodja ter infrastrukturo oddajali v najem množici drugih kriminalcev, sami pa pobirali provizijo, običajno v vrednosti okoli 20 odstotkov. Po podatkih ameriškega pravosodnega ministrstva so z njihovo pomočjo doslej napadli najmanj 2000 organizacij po vsem svetu in na ta način izterjali najmanj 120 milijonov dolarjev. Odmevnejši napadi vključujejo lanske na Boeing, Royal Mail ter Industrial and Commercial Bank of China. Sloveli so kot brezkompromisni zlikovci, ki niso prizanašali nikomur, niti bolnišnicam.



V ponedeljek in torek je mednarodnemu konzorciju preiskovalcev, ki vključuje 11 agencij, med drugimi FBI, Europol, Eurojust in britanski National Crime Agency, uspelo zaključiti veliki met, saj so zasegli praktično vso ključno infrastrukturo, programje in tudi kriptodenarnice, ki jih je združba LockBit uporabljala. Natančneje, na Nizozemskem, Finskem, v Nemčiji, Franciji, Švici, Avstraliji, Združenih državah in Veliki Britaniji so zasegli 34 strežnikov, približno 1000 ključev za dešifriranje - ki so že na voljo skozi orodje na portalu No More Ransom - in okoli 200 kriptodenarnic. Aretirali so 4 ljudi, dva v ZDA, enega v Ukrajini in enega na Poljskem, čez Lužo so še za tremi izdali tiralice. Operacija Cronos, ki jo je koordiniral Europol, naj bi trajala od aprila 2022. Med zaseženimi podatki je tudi gora korespondence in podatkov o LockBitovih strankah.

Preiskovalci so si ob tem dali duška z roganjem uničeni združbi, predvsem z namenom demoraliziranja njihovih strank, s čimer želijo vsaj za določen čas ohromiti kriminalno skupnost. Velik del pomembnejših članov naj bi bil sicer še na prostosti, med drugimi razvpiti vodja LockbitSupp, zato so ZDA razpisale tudi nagrado v višini 15 milijonov dolarjev za informacije, ki bi lahko do teh ljudi pripeljale. Večina naj bi se jih skrivala v Rusiji, pri čemer Američani pravijo, da nimajo dokazov, da bi jim ruske oblasti kakorkoli pomagale. Govorice na temnem spletu sicer gredo v smer, da naj bi preiskovalcem ključni preboj uspel z izrabo ranljivosti v jeziku PHP, s čimer so nato uspeli vdreti v strežnike skupine.

3 komentarji

Markoff ::

Edina možnost teh Mednarodnih Bojevnikov je zahteva po izročitvi v Slovenijo, kajti povsod drugje bodo ogroženi s strani pravosodnih sistemov, le pri nas bodo doživeli za njih pošteno sojenje.

All together now: from the river to the sea, LockBiters in Slovenia will be free!
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: mtosev ()

gus5 ::

Markoff je izjavil:

Edina možnost teh Mednarodnih Bojevnikov je zahteva po izročitvi v Slovenijo, kajti povsod drugje bodo ogroženi s strani pravosodnih sistemov, le pri nas bodo doživeli za njih pošteno sojenje.
Drži, Janša sodi v zapor.

c23po ::

Super! Odlično opravljeno!
Sedaj se naj spravijo še nad vse proizvajalce orožja in streliva.

Vaš Svizec
Računalniki nimajo spominov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zloraba dispečerskega sistema za taksije Američanoma nanesla milijone dolarjev

Oddelek: Novice / Varnost
104830 (2939) tony1
»

Rusija razbila skupino REvil

Oddelek: Novice / NWO
135639 (2640) Seljak
»

Izsiljevalski napad skupine REvil ni omejen na ZDA

Oddelek: Novice / Varnost
74463 (3690) GrX
»

FBI zasegel več kot polovico odkupnine Colonial Pipeline (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
9118481 (15293) zmaugy
»

Za vdor v Twitter obtožena trojica ljudi

Oddelek: Novice / Varnost
94420 (3517) Markoff

Več podobnih tem