»

Naslednica pametnega telefona naj bi bila ... pametna priponka

Slo-Tech - Kalifornijsko podjetje Humane je po mesecih ugibanj predstavilo AI Pin, pametnega pomočnika v obliki nekakšne broške, ki naj bi bil po njihovem naslednja stopnja v tehnologiji gadgetov.

Kaj bo naslednja potrošna elektronska naprava, ki bo zamenjala pametne telefone, je vprašanje za milijarde evrov, s katerim si belijo glave v Silicijevi dolini in širše. Videli smo že več kandidatov, od pametnih očal do slušalk, ki pa se jim še ni uspelo preriniti v ospredje. Zagonsko podjetje Humane iz San Francisca meni, da bomo v prihodnosti vsi kolovratili naokrog s pametnimi priponkami, s katerimi se bomo pogovarjali kot možje in žene iz Zvezdnih stez. Po tem ko so letos skušali na različne načine že vzbuditi pozornost z dražilci, so AI Pin sedaj tudi uradno naznanili; napravica s ceno 700 dolarjev (ZDA, brez davka) bo na voljo zgodaj prihodnje leto, medtem ko prednaročila poženejo 16. novembra.

AI Pin ima velikost škatlice za brezžične slušalke in naj bi nam nenehno sedel pripet na prsi, in...

40 komentarjev

Končana stavka hollywoodskih igralcev, najtrši oreh umetna inteligenca

Slo-Tech - Slaba dva meseca po koncu stavke scenaristov v Hollywoodu so dogovor sklenili še igralci. Njihov sindikat SAG-AFTRA je v sredo soglasno potrdil sklenjeni dogovor s studii in ponudniki pretočnih storitev, s čimer se stavka končuje. Dogovor je vreden več kot milijardo dolarjev in rešuje številne težave, ki so jih imeli igralci, med drugim pa obravnava tudi nevarnosti, ki jih predstavlja plazeča umetna inteligenca.

Združenje filmskih in televizijskih producentov (AMPTP) je dejalo, da novi dogovor predstavlja novo paradigmo. Z njim so člani SAG-AFTRA dosegli največ v zgodovini, med drugim višje minimalne plače - povišanje je najvišje v zadnjih 40 letih - nova nadomestila za predvajanje pretočnih vsebin, zaščito pred uporabo umetne inteligence in številne druge ugodnosti. Stavka scenaristov in igralcev je bila prva stavka v zadnjih 60 letih, ko sta obe srenji stavkali sočasno. Zato ni presenetljivo, da je tudi izvršni odbor sindikata na nacionalni ravni v petek s prepričljivo...

4 komentarji

Apple bo plačal 25 milijonov dolarjev zaradi diskriminacije pri zaposlovanju

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo je z Applom sklenilo dogovor, s katerim se Apple odziva na obtožbe, da so pri zaposlovanju diskriminirali. Gre za zgodovinski dogovor, ki bo Apple stal 25 milijonov dolarjev, kar predstavlja najvišji znesek pri urejanju kršitev zakona o priseljevanju in državljanstvu (INA). Od tega gre 6,75 milijona dolarjev za globo in 18,25 milijonov dolarjev v sklad za poplačilo krivic.

Ministrstvo poudarja, da je Apple pri zaposlovanju diskriminatorno obravnaval nekatere ameriške državljane in prebivalce s stalnim prebivališčem. Apple krivde v poravnavi ni priznal, so pa dejali, da so nehote spregledali standarde pravosodnega ministrstva. Dodali so, da so uvedli robustne mehanizme, ki so v skladu z zahtevami regulatorjev. Morebitne napake pa so bile posledica pomot in nenamernih spregledov, ne pa diskriminacije.

Preiskava ministrstva za pravosodje se je začela leta 2019. V njej so ugotovili, da je diskriminacija potekala vsaj v letih 2018-2019, morda pa še...

13 komentarjev

Windows je star 40 let, Windows Update pa pol toliko

Slo-Tech - Pred štirimi desetletji, 10. novembra 1983, je Microsoft napovedal i zid Windows 1.0. Tedaj je bil Microsoft še precej manj poznano podjetje kot danes, operacijski sistem DOS pa je bil še vedno sorazmerna novost. Navsezadnje je Microsoft DOS šele dve leti pred tem našel pot do prvega računalnika IBM PC. Miške so se šele uveljavljale.

Microsoft je na novinarski konferenci v New Yorku napovedal revolucijo pri uporabi računalnika. Grafični vmesnik Windows 1.0, ki bo tekel nad DOS-om, so seveda začeli pripravljati zaradi pritiska konkurence. Applov Lisa PC je bil eden prvih osebnih računalnikov z grafičnim vmesnikom, ki ga za IBM PC še ni bilo v tej obliki. Pri tem je treba vedeti, da DOS sploh ni bil Microsoftov otrok, temveč ga je podjetje kupilo od Tima Patersona in njegovega SCP (Seattle Computper Products). Nakup 64-DOS, ki je kmalu postal Microsoft DOS, je bila ena najboljših potez, a je še vedno manjkal grafični vmesnik.

Leta 1982 je VisiCorp na sejmu COMDEX predstavil...

41 komentarjev

Valve osvežuje Steam Deck

vir: Steam
Steam - Iz Valva so sporočili, da bo čez slab teden na voljo izboljšana različica ročnega PCja Steam Deck, katere osrednja novost je zaslon vste OLED.

Valvov ročni računalnik-poševnica-igralna konzola Steam Deck je bil ob lansiranju v začetku lanskega leta še poln nerodnosti in nedodelanosti, kot sta bila med drugim glasen ventilatorček in hitro praznjenje baterije. Toda v podjetju so ga nenehno pogumno izboljševali in danes gre za napravo, ki jo lahko človek mirno kupi brez bojazni, da bi ga motilo nešteto nadlog, čeprav še vedno ni tako elegantna kot Nintendov Switch in zahteva osebo, veščo ravnanja s PCji. Marca so v Valvu povedali, da na konkretno dvojko nekaj let še ne gre računati, zato je bilo pričakovati, da bodo morda izvedli manjšo pomladitev, kot je to pri igralnih konzolah v navadi med tekočo generacijo izdelkov. To se bo sedaj tudi zgodilo, in sicer 16. novembra.

Čeprav ima pomlajena različica vrsto manjših novosti, je na prvem mestu gotovo nov zaslon: 7,4-palčni HDR OLED...

11 komentarjev

Prvi sveženj poročil o transparentnosti po DSA je tu

Število uporabnikov TikToka

Slo-Tech - Po novem evropski uredbi o digitalnih storitvah (DSA) morajo velika spletišča dvakrat letno izdati poročila o moderiranju vsebin v EU. Prvo obdobje se je izteklo, zato je pred nami prvi sveženj poročil. Iz njih lahko razberemo precejšnje razlike med podjetji.

X (Twitter) v svojem poročilu izčrpno prikazuje, kaj so razlogi za ukinjanje računov, od kod izvirajo in kako deluje ekipa moderatorjev. Za angleški jezik imajo zaposlenih 2294 ljudi, za francoščino 52, nemščino 81, portugalščino 41, španščino 20 in arabščino 12. Za slovenščino podatka sploh ni, za vse ostale jezik pa manj kot deset. Večina ljudi ima manj kot tri leta izkušenj na tem položaju.

TikTok v svojem poročilu sicer nima razčlembe po državah, ima pa bistveno več moderatorjev kakor X. V EU ima sicer 136 milijonov uporabnikov. Snapchat jih ima 102 milijona, od tega 444.000 v Sloveniji. To so mesečno aktivni uporabniki (AMAR) oziroma ljudi, ki vsaj enkrat mesečno odprejo aplikacijo. Njegova skupina za moderacijo je...

2 komentarja

Microsoftov Copilot pride tudi v Windows 10

Slo-Tech - Microsoftov pomočnik z umetno inteligenco Copilot, ki je na voljo v najnovejši posodobitvi Windows 11, bo po poročanju Windows Central na voljo tudi v starejšem bratu. Več kot milijarda uporabnikov, ki še vedno poganja Windows 10, bo v prihodnji posodobitvi po neuradnih podatkih dobila Copilota.

V Windows 11 je Copilot prispel z verzijo 23H2 in je sedaj na voljo neposredno v orodni vrstici. Sprva Microsoft ni nameraval novosti vgraditi tudi v Windows 10, a je njegov tržni delež tako pomemben, da so spremenili stališče. Kot napovedujejo, bo tudi v Windows 10 Copilot na voljo na povsem enak način, torej kot gumb v orodni vrstici. S tem Microsoft strateško razmišlja že o prihodnosti, saj je glavni cilj integracija Copilota v druga orodja. Če bodo uporabniki z njim zadovoljni, bodo njegovo kodo prisiljeni dodati tudi razvijalci drugih aplikacij, namesto da bi posegli po kakšni alternativi.

Po še manj preverjenih podatkih pa naj bi Microsoft razmišljal, da bi morda podaljšal podporo...

15 komentarjev

Švica ukinja davčne odpustke za električne avtomobile

Bloomberg - Švicarska vlada je ukinila davčne olajšave za električne avtomobile, ki so veljale vse od leta 1997. Doslej so bila električna vozila, ki so bila proizvedena v Švici ali uvožena, oproščena 4-odstotnega davka. S 1. januarjem prihodnje leto bo ta ugodnost prenehala veljati.

Razlog za spremembo je naraščajoče število električnih avtomobilov, kar je povzročilo znatne primanjkljaje pri davčnem zajemu. V letu 2022 so ocenili, da zaradi te ugodnosti niso pobrali 78 milijonov frankov davka, letos pa naj bi znesek dosegel 150 milijonov frankov. Če bi ugodnost ostala, bi se do konca desetletja zneski približali milijardam, so ocenili. Hkrati je ugodnost dosegla svoj namen in ni več potrebna, saj je število električnih avtomobilov že visoko.

Od leta 2018 do leta 2022 se je število uvoženih električnih avtomobilov pošesterilo z 8.000 na 45.000. V prvi polovici letošnjega leta jih je bilo registriranih še 30.000, kar je 66 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od vseh uvoženih avtomobilov...

35 komentarjev

Še tretji članek skupine Range Diasa o superprevodnosti umaknjen

diamantno nakovalo (modro), uporabljeno pri odkritju

vir: Nature
Slo-Tech - V prestižni reviji Nature so umaknili še tretji članek skupine, ki jo na Univerzi v Rochestru vodi Ranga Dias in raziskuje superprevodnost. Da bo članek umaknjen, je bilo jasno že septembra, ko je osem izmed enajstih soavtorjev članka izrazilo skepso in predlagalo njegov umik. Dias poziva ni želel komentirati.

Zgodba je presegla njegovo skupino, saj je to že tretji članek iste skupine, ki je umaknjen. Prvi članek v Nature je to usodo doživel po dveh letih, nato pa so avgusta letos umaknili še drugi njihov članek, ki je bil objavljen v Physical Review Letters. To pot so soavtorji zapisali, da članek ne opisuje dejanskih lastnosti snovi, meritev in njihove obdelave. Hkrati je Nature prejela tudi več neodvisnih pomislekov, da s člankom ni vse v redu. Neuradno večina strokovnjakov s področja potrjuje, da so navedbe v članku nepotrjene.

To je že drugi letošnji neuspeh pri iskanju superprevodnikov pri sobni temperaturi. Julija letos so tudi južnokorejski znanstveniki poročali o takšnem...

17 komentarjev

Elon Musk je predstavil Grok

Slo-Tech - Elon Musk je predstavil prvi izdelek svojega podjetja xAI, ki se ukvarja z umetno inteligenco. Grok je jezikovni pomočnik (chatbot), ki temelji na velikem jezikovnem modelu, zato se lahko z njim pogovarjamo podobno kot z Bingom, Bardom ali ChatGPT-jem. Grok ima dostop do X-a (bivši Twitter) v realnem času, kar naj bi bila prednost pred ostalimi velikimi jezikovnimi modeli. Po Muskovih besedah se Grok rad odziva cinično ali sarkastično, za uporabo pa potrebujemo čvrst smisel za humor, dodaja.

Za zdaj Grok splošni javnosti ni na voljo, je pa v fazi zaprte beta verzije. To pomeni, da ga lahko testira omejeno število ljudi. Kmalu ga bodo odprli za naročnike na X Premium+, torej najdražji naročniški paket. Musk pravi, da je Grok narejen po vzoru Štoparskega vodnika po galaksiji, čemur so primerni tudi njegovi odzivi. Če ga na primer vprašate, kako sintetizirati kokain, bo odgovoril, da potrebujete diplomo iz kemije, licenco in laboratorij na odročni lokaciji - nato pa bo dodal, da je...

25 komentarjev

Google za zdaj odstopa od namere o gradnji 15.000 stanovanj

Slo-Tech - Google je sporočil, da za zdaj prekinja pred tremi leti napovedani projekt gradnje dobrih 15.000 stanovanj v San Franciscu. Gradnja bi se morala začeti leta 2026 v sodelovanju s podjetjem LendLease, z njo pa je želel Google ublažiti vpliv na nepremičninski trg, ki ga je imelo njegovo zaposlovanje dobro plačanih strokovnjakov. A v dobrih treh letih so se razmere spremenile, so dejali v podjetju, zato za zdaj odstopajo od projekta.

Podjetji sta sporočili, da je prekinitev sporazumna. Poudarjajo, da so se v tem času obrestne mere bistveno povišale, in sicer so več kot dvakrat višje. Razmahnilo se je hibridno delo in delo od doma, kar je zmanjšalo potrebo po pisarnah in prisotnosti na lokaciji. Hkrati je Google v zadnjem času v varčevalnem načinu, saj so letos odpustili že 12.000 zaposlenih in še naprej zategujejo pas.

Ob tem LendLease dodaja, da ne gre za dokončno ukinitev projekta, temveč zgolj za prekinitev. Google ima po pogodbi proste roke, kdaj bodo začeli graditi. V Googlu...

10 komentarjev

Ustvarili bomo lahko lastne verzije ChatGPT

Slo-Tech - Sam Altman je danes razkril, da bo OpenAI uporabnikom velikega jezikovnega modela ChatGPT omogočil ustvariti lastne verzije modela, ki se imenujejo GPT-ji. To bo možno brez znanja programiranja, saj bodo zadostovala enostavna navodila v človeškem jeziku in dodatne informacije, ki jih bomo posredovali. Nato ga usmerimo v pravo smer, saj je vsak GPT lahko namenjen specifičnim nalogam.

Novost je za zdaj dostopna naročnikom plačljive verzije ChatGPT Plus. Za zdaj podrobnosti še niso znane, a ti novi modeli bodo načeloma dostopni tudi drugim uporabnikom. Vsi bodo lahko interagirali z njimi, ne bodo pa videli zgodovine pogovorov drugih uporabnikov ali avtorja. OpenAI bo v ta namen ustvaril "GPT Store", kjer jih bomo našli in začeli uporabljati. Poslovni uporabniki (GPT Enterprise) pa bodo lahko vzpostavili lastne modele zgolj za interno rabo.

OpenAI je navedel nekaj primerov, za kaj bi se lahko posamezni modele specializirali. Tako so omenili "Writing Coach" "Sous Chef", "Math Mentor",...

12 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 15b.del - povezava s svetovnim omrežjem

Računalniški muzej -

Prizadevanja za vzpostavitev mednarodnih standardov, ki bi omogočili heterogeno povezovanje informacijskih sistemov ne glede na proizvajalca strojne in programske opreme, so konec osemdesetih vendarle obrodili sadove. V Evropi so v skladu s strateško usmeritvijo k večji neodvisnosti na področju računalništva in računalniških mrež še naprej izdatno podpirali razvoj odprtih sistemov po modelu OSI, na krilih ameriške računalniške prevlade pa se je vse bolj krepila vloga odprtih sistemov po modelu TCP/IP. Začeli so se pojavljati dvomi o prihodnosti modela OSI, vendar je prevladalo mnenje, da je potrebno razvijati neodvisen evropski model. Model OSI so v Evropi prek državnih PTT podjetij, ki so skoraj izključno obvladovala telekomunikacije, uvajali v javna omrežja, prek projekta COSINE pa so oblikovali tudi ločeno namensko omrežje IXI za povezavo evropskega raziskovalnega in javnega sektorja. Do leta 1988 so v okviru projekta COSINE standardizirali vrsto storitev, na primer elektronsko...

16 komentarjev

Sodni postopek zoper Google bogat vir podatkov o njegovem delovanju

Slo-Tech - Sodni postopek, v katerem ameriško pravosodno ministrstvo toži Google zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje, še naprej ponuja zanimive informacije in vpogled v delovanje tehnološkega giganta. Na spletni strani ministrstva namreč sproti objavljajo izvedene dokaze, med katerimi so tudi interni dokumenti podjetja, za katere bi Google raje videl, da jih javnost ne prebere. Podatki pa niso le iz Googla, temveč tudi od konkurence.

Tak primer je na primer 126 strani dolga predstavitev o delovanju Googlovega oglasnega prostora. V njej je možno prebrati nekaj podrobnosti o delovanju algoritma, ki ga uporabljajo, in kako zagotavljajo kakovost oglasov, kar je povezano z njihovo ceno.

Zanimiv je tudi komplet Applovih dokumentov o Googlu, ki je posledica pričanja Applovega podpredsednika Eddyja Cueja septembra letos. Apple je Google oziroma ekosistem Android označil kot orodje za množično sledenje, kar pravzaprav ne bi smelo biti nič novega. Apple je svojo konkurenčno prednost...

16 komentarjev

NASA bi lahko ISS podaljšala življenje tudi po letu 2030

Slo-Tech - Po trenutnih načrtih naj bi Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prenehali uporabljati konec desetletja. A za zdaj ni gotovo, da bodo komercialne naslednice do takrat nared, zato NASA razmišlja o podaljšanju njenega delovanja, je dejal vodja sektorja za vesoljske operacije Ken Bowersox. Na Beyond Earth Symposiumu, ki je potekala v Washingtonu, je v četrtek dejal, da upokojitev po letu 2030 ni obvezna, temveč je odvisna od napredka pri razvoju in gradnji novih vesoljskih postaj.

Časovnica je prilagodljiva, je pojasnil Bowersox. NASA želi preiti na nove platforme, takoj ko bodo te nared, a v vmesnem času si ne želijo praznine. Trenutni dogovor med ZDA, Japonsko, EU in Kanado predvideva delovanje do leta 2030, medtem se je Rusija zavezala le do leta 2028. To je posledica štiriletnih načrtov delovanja ruske vesoljske agencije (potrjen je za obdobje 2024-2028) in se lahko podaljša.

NASA pričakuje, da bodo še pred koncem desetletja v nizki orbiti tudi komercialne postaje (CLD; commercial...

7 komentarjev

Itanium dokončno pokopan

Slo-Tech - Intel je prodajo procesorjev družine Itanium končal leta 2021, kar bi lahko šteli kot prvo smrt te generacije. Še ena pomembna prelomnica za arhitekturo IA-64 pa se je zgodila v najnovejši verziji Linuxovega jedra 6.7, ki je izšla ta teden. Linux je uradno ukinil podporo za IA-64, s čimer je tudi ta skupnost jasno pokazala, da je arhitektura zares pristala na smetišču zgodovine.

Lastniki procesorjev Itanium seveda še vedno lahko uporabljajo starejše verzije. Ker je Linux 6.6 verzija z daljšo podporo (LTS), bo to možno še več let. V najnovejši verziji so podporo upokojili preprosto zato, ker ni več vzdrževana in ni najti razvijalcev, ki bi to počeli. To je razumljivo, saj je zadnji procesor Itanium 9700 Kitson izšel leta 2017, ko je bila prevladujoča litografija še 32-nm.

Da so Itaniumu šteti dnevi, je bilo jasno že pred desetletjem. Intel je leta 2013 sporočil, da se razvoj novih funkcionalnosti za arhitekturo ukinja. Zadnji procesor je nato prispel leta 2017. Leta 2020 je...

15 komentarjev

Apple fiskalno leto zaključil z mlačnim rezultatom

Slo-Tech - Konec septembra se je končalo Applovo fiskalno leto, v katerem so ustvarili 383 milijard dolarjev prihodkov, kar je tri odstotke manj kot leto pred tem. Zadnje četrtletje je bilo z 89 milijardami prihodkov prav tako malce skromnejše od lanskega, ko je bil prihodkov 650 milijonov dolarjev več. Letošnji čisti dobiček je znašal 97 milijard dolarjev oziroma tri odstotke manj kot lani. Čisti dobiček na delnic podjetja je tako znašal 6,13 dolarja. Delnica podjetja po objavi rezultatov izgubila slab odstotek.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari v Severni in Južni Ameriki, in sicer 162 milijard dolarjev. Na drugem mestu je s 94 milijardami še Evropa, a ji Kitajska z 72 milijardami dolarjev diha za ovratnik. Glavni prodajni artikel ostaja iPhone, ki je prispeval kar 52 odstotkov vseh prihodkov. Na drugem mestu so z 22 odstotki storitve, približno enakomerno pa prispevajo Mac, iPad in druge naprave za dom (pametne ure, zapestnice, slušalke itd).

Predsednik Tim Cook je ob razgrnitvi...

16 komentarjev

FTX-ov ustanovitelj Bankman-Fried spoznan za krivega

Slo-Tech - Newyorško sodišče je Sama Bankmana-Frieda spoznalo za krivega po vseh sedmih točkah obtožnice. Ustanovitelj in nekdanji direktor kriptomenjalnice FTX je bil obsojen v enem najodmevnejši procesov zaradi finančnih prevar. Porota je za odločitev potrebovala le štiri ure, da ga je spoznala za krivega dveh kaznivih dejanj finančne prevar in petih kaznivih dejanj zarotništva. Bankman-Fried se je bil sicer izrekel za nedolžnega.

Kazen mu bo sodišče izreklo 28. marca prihodnje leto, je sporočil okrožni sodnik Lewis Kaplan. Grozi mu več desetletij za rešetkami. Njegov odvetnik Mark Cohen je izrazil razočaranje nad razsodbo in napovedal nadaljevanja boja z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi. Prihodnje leto marca se bo začel še en sodni postopek, saj je Bankman-Fried obtožen tudi nekaterih drugih kaznivih dejanj s področja podkupovanja in bančne prevare.

Postopek proti Bankman-Friedu se je začel po propadu njegove borze FTX. Med stečajnim postopkom so na dan privreli zaskrbljujoči...

20 komentarjev

X kritika utišal z izgonom s platforme

Slo-Tech - Odkar je Elon Musk lanskega oktobra prevzel Twitter in ga preimenoval v X, so njegove poteze v nasprotju z deklariranim zavzemanjem za svobodo govora. Na platformi radi blokirajo uporabnike, ki objavljajo vsebine, s katerimi se Musk ne strinja. To se je zgodilo tudi Travisu Brownu, ki je bil leta 2015 približno leto dni celo zaposlen pri Twitterju, kasneje pa je postal eden glasnejših kritikov platforme. X mu je zato preprosto izklopil račun, zaradi česar ga je Brown tožil.

Brown je z analizami objav dokazoval, da se je po Muskovem prevzemu platforme na njej začel širiti skrajno desni vpliv. Vplivneži te provenience so nadpovprečno zastopani med naročniki Twitter Blue, prav tako je Musk obnovil kopico predhodno zaprtih profilov. Zato mu je X profil zaprl, zaradi česar je Brown tožil. Dejal je, da gre za vprašanje principa, saj želi dokazati, da platforme nimajo pravice arbitrarno določati, kdo se sme na njih udejstvovati. Poenostavljeno rečeno gre za vprašanje, ali so platforme...

103 komentarji

Varčna AMDjeva jedra tudi za domače uporabnike

vir: AMD
AnandTech - Pri AMDju so predstavili dva nova člana procesorske družine Ryzen 7040U, ki nosita tudi varčnejša jedra Zen 4c, s čimer podjetje stopa na pot heterogenega dizajna, podobno kot Intel.

Heterogena sestava CPUjev se vztrajno seli s področja telefonov tudi na računalniškega. Kombinacija zmogljivih P-jeder in varčnih E-jeder je osnova Intelovih arhitektur od Alder Laka dalje, letos pa je takšna manjša jedra lansiral tudi AMD. Toda premisa rdečih je bila doslej vendarle malo drugačna; medtem ko so pri Intelu povzeli zamisel Armovih čipov, so v AMDju manjša jedra namenili strežniškemu sektorju, in sicer z argumentacijo, da jih tako preprosto lahko več zbašejo na manjše pakiranje, kar je zelo pomembno denimo pri oblačnih storitvah, kjer morajo strežniki pokriti ogromno hkratnih zahtevkov. Varčnejša jedra Zen 4c smo tako najprej videli junija v družini Epycov Bergamo, pa nato še septembra v Epycih serije Siena, kjer imajo spet malo drugačno nalogo, namreč manjšo porabo energije. Jedra Zen...

22 komentarjev

YouTube stopnjuje boj proti blokadi oglasov

Slo-Tech - Čedalje pogosteje se tudi v Evropi dogaja, da uporabniki naletijo na nadležno opozorilo na YouTubu, da uporaba orodij za blokado oglasov predstavlja kršitev pogojev uporabe. Google je junija napovedal, da se bodo tega lotili, a tedaj so novost opisovali kot majhen preizkus. Sedaj je novost doletela precej več uporabnikov, situacija pa se bo še zaostrila. Tiskovni predstavnik za YouTube Christopher Lawton dodaja, da gre za globalno iniciativo.

Če naletimo na opozorilo, imamo na voljo dve možnosti: dovoliti prikaz oglasov ali nakup naročnine na YouTube Premium. Lawton pojasnjuje, da oglasi podpirajo razvejan ekosistem ustvarjalcev, ki nudijo vsebine milijardam obiskovalcev. Glavni Googlov cilj je čim več uporabnikov navdušiti za nakup naročnine na YouTube Premium, ki pa so ga julija podražili in sedaj stane že 14 dolarjev na mesec. Uporabniki nad takšnim stroškom niso navdušeni, zato na Redditu število jeznih komentarjev hitro narašča. Tudi Google Trends kaže, da se je število...

226 komentarjev

Posodobitev Windows 11 23H2 je tu

Slo-Tech - Te dni se naše računalnike namešča nova verzija Windows 11 23H2, če to seveda dovolimo. Ker Microsoft razume Windows 11 kot storitev, je 23H2 periodična posodobitev in ne nova verzija operacijskega sistema. Windows 11 22H2 in 23H2 imajo enako jedro in sistemske datoteke. Novosti v posodobitvi, ki je na voljo od včeraj zvečer, so tako predvsem dodatne funkcionalnosti. Posodobitev je brezplačna.

Glavna novost je kakopak Windows Copilot, kakor so poimenovali prihod umetne inteligence v Windows. Gre za enak jezikovni model, kot ga najdemo v Bing Chatu in Microsoft 365 Copilotu. V operacijskem sistemu bo nadomestil pomočnico Cortano, ki je bila bolj kratkega veka. Z njim lahko enostavno iščemo nastavitve v sistemu in jih spreminjamo, pripravljamo povzetke besedil in pogovorov ter vse ostalo, kar veliki jezikovni modeli zmorejo. Copilota zaženemo z gumbom v orodni vrstici (taskbar).

Prenovljen je tudi raziskovalec (File Explorer), ki je še bolj podoben spletnim brskalnikom kot...

26 komentarjev

Na Otoku predstavniki 28 držav sprejeli deklaracijo o varnosti v umetni inteligenci

Slo-Tech - V Bletchley Parku v Veliki Britaniji se je končal prvi mednarodni vrh o varnosti umetne inteligence (AI Safety Summit), na katerem je sodelovalo 28 držav. Države so vrh sklenile s sprejetjem deklaracije o razvoju tehnologije v prid človeštva na zaupanja vreden in odgovoren način. Deklaracijo so podpisale tudi ZDA, EU, Kitajska, Velika Britanija, Brazilija, Indija in Saudova Arabija. Dvodnevni dogodek je gostil britanski premier Rishi Sunak.

Bletchleyska deklaracija prepoznava možnost, da bi napredna umetna inteligenca povzročila resno, lahko celo katastrofalno škodo. Tveganja najlaže obvladujemo z mednarodnim sodelovanjem, zato pa je potrebna tudi regulacija. Medtem ko se države niso strinjale, v kolikšnem obsegu je regulacija potrebna, se strinjajo, da brez nje ne bo šlo. Evropska unija je na tem področju vodilna, saj bo v EU regulirana prek krovnega zakona. Tudi ZDA se pomikajo v to smer, potem ko je ta teden predsednik podpisal izvršni ukaz o regulaciji umetne inteligence.

...

16 komentarjev

Apple predstavil čip M3

vir: Apple
Apple - Pri Applu so predstavili tretjo generacijo svojih sistemskih čipov M, ki je precej premočrtna nadgradnja predhodne.

V Cupertinu so dan pred nočjo čarovnic priredili dogodek z imenom Scary Fast, kar naj bi ponazorilo novo serijo njihovih domačih sistemskih čipov, M3 (skrajšan video povzetek). V resnici ne gre za posebno prelomno zadevo, temveč pričakovano evolucijsko nadgradnjo čipa M2 ... ki je bil prav tako evolucijska nadgradnja izvirnega in utemeljeno razburljivega M1. Rast zmogljivosti gre tako pretežno na račun arhitekturnih pridobitev, ki jih lahko vidimo tudi v telefonskem čipu A17 Pro za iPhone 15 Pro, in pa prehodu na TSMCjev 3-nanometrski (N3B) proizvodni proces. Konkretno; po besedah inženirjev naj bi bila rast hitrosti P-jeder 15-odstotna, E-jeder četrtinska, grafičnega vezja pa tretjinska ... se pravi precej podobno skoku z M1 na M2.Za razliko od preteklih sezon so tokrat v enem zamahu prenovili tako osnovnega M3 kakor tudi različici Pro in Max; ostane še Ultra,...

119 komentarjev

Do leta 2030 bi lahko toplogredne emisije zaradi IKT narasle za polovico

Slo-Tech - Raziskovalci s Fraunhoferjevega inštituta za zanesljivost in mikrointegracijo (IZM) so izračunali, da se bodo s trenutnim tempom do leta 2030 emisije ogljikovega dioksida zaradi telekomunikacij, računalniških centrov in porabe za pogon elektronike v gospodinjstvih povečale za polovico (in v Nemčiji dosegle 30 milijonov ton). Od tega bo približno tretjino odpadlo na proizvodnjo komponent za informacijski tehnologijo, dve tretjini pa na uporabo, zlasti umetno inteligenco, pretočne storitve, pametne domove in podobno. To bo v Nemčiji predstavljalo že štiri odstotke emisij ogljikovega dioksida.

Poraba gospodinjstev je do leta 2019 celo upadala, v prihodnjem desetletju pa pričakujejo skromno rast. Večino rasti pa bodo prispevali podatkovni centri in telekomunikacijska struktura. Emisije ogljikovega dioksida so ocenili iz strukture proizvedene električne energije, ki se uporablja za pogon teh naprav. Rezultati kažejo, da bo v prihodnosti informacijska tehnologija predstavljala pomembno...

23 komentarjev

Cruise prekinil preizkuse vozil brez voznika

Slo-Tech - Dva tedna po bizarni nesreči, v kateri je avtonomni taksi brez voznika podse ukleščil pešca, je podjetje Cruise sporočilo, da ukinjajo vožnjo svojih avtonomnih vozil brez voznika povsod po ZDA. Nazadnje so dovoljenje v San Franciscu dobili avgusta letos, nato pa jim je kalifornijsko prometno ministrstvo ta teden dovoljenje preklicalo. Prav tako zoper Cruise poteka preiskava, ki jo vodi Nacionalna uprava varnost na avtocestah (NHTSA), ali so s svojimi ravnanji ogrožali pešce in druge potnike. Zato ni presenetljivo, da se je Cruise odločil za prekinitev vseh preizkusov brez voznika. Še vedno pa ostajajo aktivna njihova vozila, v katerih sedi varnostni voznik.

Ob tem so poudarili, da prekinitev preizkusov ni povezana s kakršnimikoli novimi incidenti ali nesrečami. Zatrjujejo, da gre za preventivni ukrep, s katerim si želijo vzeti nekaj časa za pregled postopkov, sistemov, orodij in razmislek, kako bolje delovati. Odločitev je močno vplivala na General Motors, ki so od Cruisa veliko...

0 komentarjev

Hrošč v Androidu 14 uporabnikom pojé podatke

Slo-Tech - V operacijskem sistemu za pametne telefone Android 14 so odkrili neugodnega hrošča, ki uporabnikom v najslabšem primeru onesposobi dostop do podatkov na notranjem pomnilniku. Prizadeti so uporabniki, ki imajo na napravi več profilov, onesposobljen pa je zgolj prvi. Dostop do drugega profila običajno ostane neoviran. Android 14 je na voljo od 4. oktobra, trenutno pa ga dobivajo novi telefoni Google Pixel.

O napaki je javnost prvikrat izvedela sredi oktobra letos, ko so se težave pojavile na telefonu Google Pixel 6. Google sprva navedb o hrošču ni komentiral, čeprav se je nabralo več sto komentarjev na poročilo o napaki. Prizadete naprave so Pixel 6, 6a, 7, 7a, Pixel Fold in Pixel Tablet.

Kaj se torej zgodi? Uporabnike ob zagonu pričakajo različne strašljivo zveneče napake, denimo Failed to open directory /data/media/0: Structure needs cleaning. Vse imajo isti vzrok, in sicer zaklenjene podatke na nosilcu (flash). Nekateri telefoni obvisijo na napisu Pixel is starting ..., drugi se...

14 komentarjev

Google leta 2021 plačal prek 26 milijard dolarjev, da je bil njegov iskalnik privzet

Slo-Tech - Protimonopolni proces ZDA proti Googlu je postregel z zanimivim podatkom: velikan je predlani plačal kar 26,3 milijarde dolarjev, da je bil njegov iskalnik privzeta izbira v množici brskalnikov.

Trenutno v Združenih državah poteka eden najpomembnejših sodnih procesov v zgodovini IT industrije, namreč protimonopolna tožba tamkajšnjega pravosodnega ministrstva proti Googlu. V njej država trdi, da so sporazumi, ki jih je velikan sklenil z različnimi drugimi akterji na trgu, da ti njegov iskalnik postavljajo na prvo mesto oziroma kot privzeto možnost, v svojem jedru nepošteni, oziroma protikonkurenčne narave. V Mountain Viewu se skušajo braniti predvsem na način, da zmanjšujejo pomen takšnih pogodb in trdijo, da so na tržišču namesto tega vodilni predvsem zaradi lastne inovativnosti. Zaslišanja so se pričela 12. septembra in bodo trajala skupno 10 tednov; prvih 5 je priče klicalo ministrstvo, sedaj je že na vrsti Google. Doslej smo daleč največ kolobocij videli okoli dileme, kateri od...

43 komentarjev

Apple po treh letih popravil funkcijo za skrivanje naslova MAC

Ars Technica - Applova funkcija ščitenja zasebnosti s skrivanjem pravega naslova MAC, ko se iPhone ali iPad povežeta v brezžično omrežje, naj bi že leta varovala uporabnike. Izkazalo se je, da to ne drži in da iOS še vedno deli prave fizične naslove, ugotavlja Dan Goodin.

Skrivanje naslovov MAC ni ključnega pomena, a predstavlja enega izmed sestavnih delov varovanja zasebnosti. Njihova zloraba je malo verjetna, a v preteklosti smo že videli teoretične demonstracije, da je možno s slednjem tem naslovom po več lokacijah izdelati profil uporabnika, zlasti kje se giblje. Zato je Apple leta 2020 v verziji iOS 14 uvedel skrivanje (randomizacijo) naslovov MAC. Podobno omogoča tudi Android.

Apple je ta teden - torej polna tri leta pozneje - izdal popravek za iOS, ki je to funkcijo popravil. Doslej namreč ni delovala. Naprave so vedno, četudi so na primer uporabljale VPN, z omrežjem Wi-Fi delile pravi naslov MAC. V sporočilu multicast, ki ga je naprava ob vključitvi v omrežje, poslala vsem ostalim napravam, je bil naslov MAC res naključen. To je preprečilo pasivno spremljanje. A v drugih paketkih je iOS še vedno delil pravi naslov, zato aktivne naprave niso imele nobenih težav ugotoviti naslova MAC ostalih naprav v omrežju. Luknja je sedaj...

2 komentarja

YouTube začel preganjati blokado oglasov, na Irskem že pritožbe

Slo-Tech - Google je v YouTubu začel aktivno preprečevati delovanje orodij za blokiranje oglasov. Uporabniki širom Evrope so začeli dobivati opozorila, da naj se bodisi vpišejo v plačljivi YouTube Premium bodisi izklopijo blokiranje oglasov, sicer si videoposnetkov ne bodo mogli več ogledovati. Gre za eno večjih sprememb, saj je bil YouTube doslej kljub številnim oglasom do blokiranja prizanesljiv.

Nato je Google 16. oktobra posodobil pogoje uporabe, v katere so izrecno zapisali, da blokiranje oglasov predstavlja kršitev teh pogojev. Mehanizme za preverjanje, ali uporabniki blokirajo oglasi, YouTube v omejenem obsegu preizkuša že od maja. To YouTube stori s skripto, ki se spremeni vsaj dvakrat dnevno, in preveri nastavitve v uporabnikovem brskalniku. To pa bi utegnilo biti v nasprotju z evropsko zakonodajo.

Borec za pravico do zasebnosti Alexander Hanff je pri irskem informacijskem pooblaščencu vložil prijavo zoper Google. Trdi, da YouTube uporablja kodo v JavaScriptu, za poganjanje katere...

104 komentarji

Microsoft Word dopolnil 40 let

Slo-Tech - Te teden je minilo 40 let od izida enega najbolj prepoznavnih programov, ki je spremenil način pisanja. Oktobra 1983 je izšel urejevalnik besedil Microsoft Word. Tedanji Multi-Tool Word je 25. oktobra 1983 izšel za DOS in Xenix.

Širša skupnost je novo orodje spoznala novembra 1983, ko so Multi-Tool Word priložili reviji PC World. Šele 1989 je potem izšla verzija 1.0, nato pa je bil razvoj čedalje hitrejši. Danes je Word del paketa Microsoft 365 in predstavlja dominantni urejevalnik, pa tudi celoten pisarniški paket je neuradni standard. A ni bilo vedno tako.

V 80. letih je bil Word zgolj eden izmed urejevalnikov besedil. Že od začetka je Microsoft reklamiral način WYSIWYG (kar vidiš, tudi dobiš) kot način urejanja besedila, kjer ni treba uporabniku poznati ozadja, temveč bo dokument natanko tak, kot ga ustvari na zaslonu. Svoj čas so imeli uporabniki z Wordovim vmesnikom nemalo težav, ker je bil precej drugačen od tedaj vplivnega WordStarja, a so se sčasoma navadili. Ko je leta...

17 komentarjev

Nvidia naj bi razvijala procesor za namizne računalnike

Slo-Tech - Sklicujoč se na neuradne informacije, Reuters poroča, da se Nvidia podaja v osvajanje nove trdnjave. Vladar trga grafičnih čipov za umetno inteligenco razvija tudi centralne procesorske enote (CPU), ki bodo temeljile na arhitekturi ARM in bodo poganjale Windows na namiznih računalnikih.

To je del Microsoftove strategije v boju proti Applu, ki v zadnjih letih povečuje tržni delež. Ta se je v tem času skorajda podvojil, k čemur so prispevali lastni čipi na tej isti arhitekturi ARM. Pri tem pa podjetji nista osamljeni, saj naj bi tudi AMD razvijal čipe na ARM za osebne računalnike. Ključno vprašanje je, kdo bo prvi na trgu. Nvidia naj bi prve čipe ARM izdala že leta 2025. Še en konkurent, Qualcomm, naj bi imel do leta 2024 ekskluzivno pravico za izdelavo ARM-jevskih čipov za računalnike z Windows, kar pojasnjuje, zakaj se torej leta 2025 obeta prihod ostalih igralcev. Qualcomm jih sicer izdeluje že od leta 2016 in so namenjeni prenosnim računalnikom.

V Nvidii in AMD-ju navedb ne...

57 komentarjev

Qualcomm pokazal novega Snapdragona 8 Gen 3

Slo-Tech - Qualcomm je včeraj naznanil novo generacijo procesorskih čipov Snapdragon 8 Gen 3, ki jo bomo v prvih telefonih ugledali prihodnje leto. Prinaša nižjo porabo energije, več zmogljivosti in novo konfiguracijo jeder 1:5:2. To pomeni, da ima eno zelo hitro jedro (3,3 GHz Corte X4), pet srednje hitrih jeder (3,2 GHz) in dve počasnejši jedri za varčevanje z energijo. Po besedah proizvajalca je čip 30 odstotkov hitrejši in 20 odstotkov varčnejši od predhodnika.

Veliko podrobnosti Qualcomm ni razkril, tako da ne poznamo niti točnega tipa grafičnega procesorja Adreno. Igre bo možno igrati z 240 fps, podpira pa tudi Unreal Engine 5.2. Trdijo, da je 25 odstotkov hitrejši in prav toliko učinkovitejši od predhodnika. Novi Snapdragon podpira pomnilnik LPDDR5x (s frekvenco do 4800 MHz) do 24 GB, Wi-Fi 7 in ima modem za X75 5G. Precej dlje pa se je Qualcomm na predstavitvi pomudil pri sposobnostih poganjanja modelov umetne inteligence. V čipu je temu namenjen del (AI Engine), ki je prilagojen za...

9 komentarjev

Odklenili ključek z bogastvom v bitcoinih

Slo-Tech - Zgodbe o izgubljenih ali zaklenjenih digitalnih denarnicah, ki varujejo prava bogastva bitcoinov, niso zelo redke, a najnovejša ima vse sestavine, da bi po njej lahko posneli tudi kakšen film. Zagonsko podjetje Unciphered iz Seattla je razvilo način za vdor v šifrirani USB-ključ IronKey S200 iz leta 2011. Na enem takem primerku, ki je shranjen v švicarskem bančnem sefu, sta 7002 bitcoina, vredna 220 milijonov evrov. A lastnik ključa, ki je v preteklosti javno pozval k pomoči pri odklepu, sedaj te pomoči sploh noče.

Stefan Thomas je leta 2011 prejel te bitcoine - tedaj je bil tečaj pod enim dolarjem - kot plačilo za videoposnetek o bitcoinu, ki ga je bil ustvaril. Shranil jih je tudi na ta šifrirani USB-ključ, medtem ko je vse druge kopije izgubil. Ključ pa je zaščiten z geslom in po desetih neuspelih poizkusih trajno pobriše podatke. Thomas je geslo pozabil, do konca pa ima le še dva poizkusa. Zato se je dogovoril z dvema skupinama, da jima v zameno za odklep izplača provizijo....

8 komentarjev

NASA posodablja firmware na Voyagerjih 1 in 2

Slo-Tech - Medtem ko je posodabljanje firmwara kljub vsemu napredku še vedno vsaj nekoliko stresno početje, kjer ni izključena niti možnost popolne katastrofa, bo NASA firmware v Voyagerju 1 in Voyagerju 2 posodobila na daljavo. Sondi sta onkrat Osončja, do njiju pa signal potuje približno 20 ur. A to ni ovira, ki bi preprečevala posodobitev skoraj pot stoletja starih plovil.

V NASI so pojasnili
, da bo posodobitev popravila sistem za obračanje in krmiljenje AACS (attitude articulation and control system). Ta je bil razlog, da je Voyager 1 lani začel pošiljati nerazumljiva sporočila. Čeprav so težavo potem rešili, bo popravek preprečil, da bi se ponovila. Razlog je bil nepravilen način delovanja, zaradi česar je plovilo ukaze zapisovalo, namesto da bi jih izvajalo.

NASA bo sedaj posodobila firmware, najprej na Voyagerju 2, ki je nekoliko bliže Zemlji, nato pa še na dragocenejšem Voyagerju 1. Novi AACS je bolj varnostna polica kakor resna izboljšava, saj je namenjen predvsem preprečevanju...

28 komentarjev

Excel končno uslišal biokemike in nehal kvariti gene

Slo-Tech - Excel je, sicer nekoliko zapoznelo, dobil spremembo, ki predstavlja odgovor na pred tremi leti izpostavljeno težavo pri poimenovanju genov. V biokemiji so morali spremeniti imena nekaterih genov, denimo SEPT1 in MARCH1, ker je Excel pri obdelavi podatkov takšne vnose rad avtomatično pretvoril v datume. Excel za Windows in macOS je dobil možnost izklopa avtomatične pretvorbe vnosov v datume.

Da je takšna možnost posebej problematična v znanosti, je raziskava pokazala že leta 2016. Intel je prvo spremembo uvedel že lani, ko so izboljšali avtomatično pretvarjanje tipov. Sedaj so jo še dopolnili, saj so dodali možnost izklopa točno določene problematične možnosti: Convert continuous letters and numbers to a date.

V ozadju se to izvede tako, da se podatki shranijo kot besedilo. To lahko vpliva na nekatere kasneje izračune. Druga omejitev pa je uporabo makrojev, kjer ni možno izklopiti pretvarjanja tipov.

25 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 15a.del - omrežne povezave pred internetom

Operaterska konzola centralne procesne enote DEC PDP-11/34. fotografiral Autopilot. (CC BY-SA 3.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Tehnološko podlago za oblikovanje večjih vzajemno povezanih in javno dostopnih informacijskih sistemov so v osemdesetih pri nas tvorili predvsem združljivi računalniki različnih velikosti proizvajalca DEC(in njihovi sorodniki domače Delte). Na strojnem nivoju je največjo skladnost in povezljivost omogočila njhova 32-bitna arhitektura VAX, na programskem pa operacijski sistemi družine VAX/VMS in omrežni protokol DECNet. Protokol DECNet so sicer podpirali tudi operacijski sistemi RSX-11 na mini računalnikih DEC PDP-11 in nekaj let za tem še operacijska sistema TOPS na računalnikih DEC System 10 in System 20 v Računalniškem centru Univerze v Ljubljani. Ta skupna tehnološka podlaga je omogočila, da so med njimi že v prvi polovici osemdesetih začele nastajati povezave, ki so bile sprva omejene predvsem na slovensko univerzitetno okolje in nekaj povezav z drugimi univerzami po Jugoslaviji. Večja omrežja omejena na računalnike posameznega proizvajalca so bila v tem času že precej...

6 komentarjev

Telegram lahko razkriva uporabnikov naslov IP

Slo-Tech - Že vrsto let je znano, da aplikacija za komunikacijo Telegram razkriva naslove IP uporabnikov, kadar ti opravljajo glasovne klice s svojimi stiki. To predstavlja varnostno tveganje, ki se ga uporabniki pogosto ne zavedajo. Če zlonamernega akterja dodamo med svoje stike, lahko ta z enim klicem pridobi podatke o našem naslovu IP. Ranljivost je možno preprosto zlorabiti.

Razlog za njen obstoj tiči v načinu delovanja. S privzetimi nastavitvami Telegram uporablja povezavo P2P (peer-to-peer) za glasovne klice med stiki, ker tako zagotavlja boljšo kakovost zvoka in manjše zakasnitve. To drži, a to pomeni tudi, da si morata stika izmenjati aktualna naslova IP. Ta način delovanja je možno v nastavitvah spremeniti, a marsikdo tega ne ve. Klici od ljudi, ki jih nimamo v seznamu stikov, pa se že privzeto preusmerijo skozi Telegramove strežnike in ne omogočajo razkrivanja naslovov IP.

Ob tem dodajmo, da Telegram seveda ni edina aplikacija, ki ima težave z razkrivanjem IP. To se lahko zgodi

1 komentar

Privzeto vključeni BitLocker v Windows 11 upočasnjuje SSD-je

Slo-Tech - V Windows 11 Pro je privzeto vključeno šifriranje podatkov na disku, kar prinaša varnostne prednosti, a hkrati upočasnjuje delovanje SSD-jev. Na Tom's Hardware so v preizkusih opazili, da se SSD-ji upočasnijo tudi do 45 odstotkov pri naključnih bralnih in pisalnih operacijah, kar je ključno merilo odzivnosti. Uporabniki Windows 11 Home si lahko oddahnejo, ker njihov operacijski sistem šifriranja z BitLockerjem ne omogoča. Podobno velja za Windows 10 Pro, ki ga sicer podpira, a privzeto ni vključen.

Primerjali so tri scenarije: brez šifriranja, s programskim šifriranjem (BitLocker) in s strojno podprtim šifriranjem (OPAL). Izkaže se, da je strojno podprto šifriranje praktično enako hitro kakor delovanje brez šifriranja, medtem ko je programsko šifriranje - kjer vso delo opravlja centralni procesor - bistveno počasnejše. Status lahko preverimo z ukazom manage-bde -status v ukaznem pozivu (potrebujemo administratorske privilegije). Če pod Encryption Method piše XTS-AES, je šifriranje...

19 komentarjev

Izšel je OpenBSD 7.4

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova, že 55. verzija odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD, ki nosi oznako 7.4. V novi inačici najdemo kopico izboljšav v jedru, podporo za novo strojno opremo, varnostne posodobitve, popravek luknje AMD Zenbleed in nekaj drugih posodobitev. Verzija bo podprta dobro leto dni, tj. do novembra 2024. Trenutno aktualni OpenBSD 7.3, ki je izšel aprila letos, pa bo podprt do prihodnjega maja. Možna je tudi nadgradnja.

Celoten seznam novosti je dolg in obsega spremembe v vseh delih sistema: v jedru, v uporabniškem delu, podpori strojni opremi in varnostnim popravkom. Prenos nove verzije sistema je mogoč s HTTP ali FTP strežnikov. OpenBSD ostaja eden izmed operacijskih sistemov z najširšo podporo za različne platforme, ki segajo od i386 in amd64 do ARM, Alpha, PowerPC64 in RISCv64.

OpenBSD je nastal iz BSD kot odprta verzija s poudarkom na varnosti (še vedno se oglašujejo, da so imeli v zgodovini le dve hudi ranljivosti - remote holes), prenosljivosti,...

7 komentarjev

Nokia odpušča do 14.000 zaposlenih

Slo-Tech - Finski telekomunikacijski gigant Nokia bo do konca leta 2026 odpustil od 9.000 do 14.000 ljudi, kar lahko predstavlja do 16 odstotkov vseh zaposlenih. S tem želijo privarčevati 400 milijonov evrov na leto. Razlog je pešanje prodaje, zlasti opreme za 5G, ki ne dosega pričakovanj. Še posebej je to očitno v ZDA, kjer naročila za opremo 5G kljub izključitvi kitajskih ponudnikov upadajo.

V tretjem letošnjem kvartalu so prihodki padli za 20 odstotkov, kar je bistveno več od pričakovanj. Nokia sicer odpušča že od leta 2015 in ima trenutno okoli 86.000 zaposlenih. Do leta 2016 želijo kumulativno privarčevati milijardo evrov. Podjetje je dandanes znano zlasti kot dobavitelj telekomunikacijske infrastrukture in opreme. Izgon Huaweija z zahodnih trgov je Nokii pomagal, a ne dovolj. Drugi dobičkar iz istega razloga je še švedski Ericsson.

A ker v ZDA naročila opreme 5G padajo - tam je Nokia beležila kar 40-odstotni upad prodaje - sta se Ericsson in Nokia preusmerila na trge v drugih regijah....

51 komentarjev

Ameriška podjetja na daljavo zaposlovala Severnokorejce

Slo-Tech - Ameriški tehnološki velikani so nevede zaposlili več tisoč severnokorejskih IT-strokovnjakov, katerih plačilo je šlo neposredno za državni raketni program. Delo na daljavo se je po epidemiji covida precej razmahnilo in kljub krčenju v zadnjih mesecih še vedno ostaja popularno. Pravosodno ministrstvo in FBI sta ugotovila, da so številni severnokorejski strokovnjaki delali iz Kitajske in Rusije, a uporabljali različne trike, s katerimi so se pretvarjali, da delajo iz ZDA. To je vključevalo več trikov, denimo uporabo Wi-Fi povezav ameriških državljanov, za kar so jim seveda plačali. Ocenjujejo, da je na tak način odteklo več milijonov dolarjev, ki so končali v raketnem programu.

Tiskovna predstavnica FBI je ocenila, da jo šlo za več tisoč zaposlenih iz Severne Koreje. Tekom preiskave so oblasti zasegle 1,5 milijona dolarjev in 17 domen, kar je le vrh ledene gore. FBI ni želel imenovati podjetij, ki so se ujela v to past. Ob tem so ponovili, da so že maja lani izdali opozorilo, da se...

33 komentarjev

AMD najavil procesorje Threadripper 7000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju bodo prihodnji mesec po več kot letu dni popolnili aktualno serijo procesorjev na arhitekturi Zen 4, z lansiranjem izdelkov Threadripper 7000 za delovne postaje. Z njimi se po štirih letih vrača delitev na veji Threadripper in Threadripper Pro.

Konec lanskega septembra so prispeli prvi procesorji Ryzen 7000; vmes smo čipe na arhitekturi Zen 4 videli še za prenosnike in strežnike (v več različicah), 21. novembra pa bo linija naposled docela popolnjena, saj na ta datum prispejo še threadripperji 7000, torej procesorji na tehnični osnovi strežniških epycov, ki pa so namenjeni delovnim postajam in najbolj zanesenjaškim uporabnikom, ki so pripravljeni za takšne izdelke pljuniti več tisoč evrov. Prvi podatek, ki skoči v oči, je vnovična delitev na podseriji Threadripper in Threadripper Pro (WX), ki smo jo videli leta 2019 v generaciji 3000, medtem ko je družina 5000 ni poznala. Izdelki Pro so namenjeni profesionalnim delovnim postajam, se pravi inženirjem načrtovalcem, 3D...

17 komentarjev

Delo od doma počasi zamira

Slo-Tech - V ZDA, kjer so delo od doma med epidemijo najbolj množično pograbili in ga - zlasti v tehnoloških velikanih - obdržali vse do letos, se situacija spreminja. V začetku leta 2021, ko je bila epidemija na vrhuncu, je v 37 odstotkih gospodinjstev saj en član delal na daljavo. Danes je ta delež 26 odstotkov, kar je najmanj po začetku epidemije. Rezultati odsevajo pritiske delodajalcev, da se zaposleni vrnejo v pisarne. Ti večinsko menijo, da je delo od doma načelo dobičke. Hkrati daje zaostrovanje gospodarske situacije zaposlenim manj pogajalske moči, zato si delo od doma teže zagotovijo.

Podatki kažejo, da je delo od doma na najnižjo raven po epidemiji upadlo v vseh zveznih državah. Vseeno pa med državami obstajajo pomembne razlike. V demokratskih državah je v povprečju dela od doma več kot v republikanskih državah. Razlog ni politična opredeljenost, temveč drugačen tip industrije, ki prevladuje v teh državah - več je proizvodnje in predelave, manj je visokotehnoloških podjetij.

V...

199 komentarjev

Kitajci razgrabili ASML-jeve stroje za proizvodnjo čipov

Heise - Nizozemski proizvajalec strojev za proizvodnjo čipov, ASML, ki je v tem pogledu edinstven, ker konkurenčnih izdelkov ni, lahko le še letos neomejeno prodaja svoje izdelke kitajskim podjetjem, kakršno je SMIC. Poslovni rezultati za minulo četrtletje kažejo, da je poslovanje povsem povprečno, a s pomembno podrobnostjo. Prodaja na Kitajsko je dosegla že polovico vsega prometa, saj kitajska podjetja množično kupujejo izdelke pred potekom roka.

V številkah to pomeni, da so kitajski kupci ustvarili 2,44 milijarde evrov prometa od 5,31 milijarde evrov prodaje. Še poldrugo milijardo pa je ASML zaslužil z vzdrževanjem svojih strojev pri obstoječih strankah. Skupno so ustvarili 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je primerljivo s prejšnjim kvartalom.

Delež kitajskih strank pa se je letos pošesteril. V prvem kvartalu je znašal osem odstotkov, v drugem že 24 odstotkov, v minulem pa 46 odstotkov. Finančni direktor Roger Dassen je dejal, da to ni presenetljivo, saj gre večinoma za naročila iz...

20 komentarjev

X (Twitter) testira plačljivo verzijo

Slo-Tech - Družbeno omrežje X, torej nekdanji Twitter, je začelo preizkušati plačljivo verzijo strani. Pilotni projekt so začeli izvajati na Novi Zelandiji in Filipinih, kjer morajo novi uporabniki plačati en dolar na leto. V nasprotnem primeru ne morejo objavljati vsebin ali interagirati z drugimi uporabniki. Na obstoječe uporabnike sprememba ne vpliva, saj bodo še naprej lahko storitev uporabljali brezplačno.

Da si želi Elon Musk uvesti plačljivi X, ni nobena novost. O tem se na glas špekulira že več mesecev, špekulacije pa je podžigal kar Musk sam. Razlogov je več in presegajo zgolj finančni vpliv na stran. Čeprav ima X več kot 13 milijard dolarjev dolgov, je Musk v konkretnem primeru dejal, da gre za drugačen ukrep. Z njim želijo zmanjšati smetenje po platformi, delovanje botov in uravnotežiti njeno dostopnost.

Musk vse od prevzema Twitterja, ki je kasneje postal X, ponavlja mantro o botih in spamu na platformi. A hkrati so bile številne poteze po prevzemu nelogične, na platformi pa se...

40 komentarjev

Intel lansiral procesorje Core 14. generacije

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so v torek lansirali štirinajsto generacijo procesorjev Core za namizne računalnike, ki pa je pravzaprav zgolj prepakirani Raptor Lake.

Ko so sredi septembra v Intelu predstavili svojo naslednjo arhitekturo centralnih procesorjev, Meteor Lake, je bilo poleg pojasnjeno tudi, da bo sprva rezervirana za prenosne naprave, medtem ko bodo imetniki namiznih v štirinajsti generaciji izdelkov Core dobili zgolj osveženega Raptor Laka. Napoved so sedaj izpolnili z lansiranjem serije, ki ima povsem pošten delovni naziv Raptor Lake Refresh. Skorajda v celoti gre za čipe prejšnje generacije, ki so jih spričo izkušenj in izboljšav proizvodnega procesa - še vedno je to Intel 7 - sedaj lahko navili za 100 do 200 MHz več. Izjema je zgolj novi Core i7-14700K, ki ima 4 E-jedra več od predhodnika in je s tem bržkone najbolj mamljiv od predstavljenih čipov. Tudi ti procesorji sedejo v obstoječe matične plošče serij 600 in 700 (podnožje LGA 1700).

Med posebnostmi je treba omeniti, da paradni...

18 komentarjev

Eden največjih lastnikov bitcoinov je ameriška vlada

Slo-Tech - Eden največjih kitov, lastnikov velikanskih količin bitcoinov, so ZDA, poroča The Wall Street Journal. Zvezne oblasti, zlasti pravosodno ministrstvo in davčna uprava, imajo v svojih digitalnih denarnicah vsaj 200.000 bitcoinov, ki so trenutno vredni približno 5,4 milijarde evrov. Večina jih je v denarnicah, ki niso povezane v internet (cold wallets), in so ustrezno šifrirane. Nič ne kaže, da bi imeli z njim kakšne resne načrte v bližnji prihodnosti. Ne ozirajo se niti na nihanje tečaja ali dolgoročne trende. Ne bi mogli reči niti, da na njih dolgoročno sedijo in čakajo dvig vrednosti. Zvezne oblasti preprosto ignorirajo te bitcoine, dokler ne pride sodno določeni čas za prodajo.

Razlogi so seveda preprosti. Organi, ki imajo v lasti te bitcoine, so jih dobili med različnimi preiskavami in kazenskimi postopki, ko so jih zasegli osumljencem kaznivih dejanj. Jarod Koopman, ki na davčni upravi vodi oddelek za forenziko in računalniške operacije, je pojasnil, da časovnice določajo...

21 komentarjev

Stack Overflow odpustil četrtino zaposlenih

Slo-Tech - Stack Overflow, ki ga je Prosus za 1,8 milijarde dolarjev prevzel leta 2021, je v tem letu odpustil že dobro četrtino zaposlenih. Izvršni direktor Prashanth Chandrasekar je ob tem danes dejal, da želijo podjetje narediti vitkejše, da bi se vrnili k dobičkonosnosti. Lanska širitev je bila očitno pretirana.

Lani so v podjetju podvojili število zaposlenih in presegli število 500. Približno polovica novih zaposlitev je bila v oddelku marketinga, kjer so se ukvarjali s trženjem. Sedaj bodo najbolj krčili prav ta oddelek, a ni edini, ki ga bodo doleteli rezi. Odpuščali bodo tudi v podporni službah in drugod. Odpustili bodo več kot 100 zaposlenih oziroma približno 28 odstotkov.

Ob tem v Stack Overflowu niso pojasnili, zakaj odpuščajo. Zanimivo pa je, da se je lansko množično zaposlovanje začelo, ko je eksplodirala uporaba umetne inteligence v pisanju kode. To je vsekakor tveganje Stack Overflow in podobne forume, saj uporabniki za nasvet lahko vprašajo kar ChatGPT ali Barda, zato ne...

12 komentarjev

Minecraft presegel 300 milijonov prodanih izvodov

Slo-Tech - Najbolj popularna igra vseh časov Minecraft je presegla še en rekord, s čimer se je še bolj oddaljila od zasledovalcev. V skoraj 15 letih, odkar je na voljo, so prodali že 300 milijonov izvodov, čemur se noben drugi naslov ni niti približal. To velja tako za igre kakor druge digitalne izdelke. Najbolje prodajani album vseh časov je Thriller, ki je zbral 70 milijonov prodanih izvodov. Najbolje prodajana konzola je bila Sonyjev PlayStation 2, ki se je prodala v 155 milijonih izvodov. Na drugem mestu med igrami pa je Grand Theft Auto V, ki so ga prodali v 185 milijonih izvodov.

Novi rekord je razkrila Helen Chiang
, vodja Mojang Studios, med dogodkom Minecraft Live 2023. Poudarila je, da pred 15 leti ni nihče niti sanjal o takšni popularnosti. Igra je izšla leta 2009, napisana je bila v programskem jeziku Java, končna verzija pa je bila nared šele leta 2011. Hitro je postala najbolje prodajana igra vseh časov, čemur se ni nikoli izneverila. Premisa je sicer sila preprosta. Igralci iz...

19 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 14c.del - knjižnično informacijski sistem

Računalnik Delta 4850 s procesno enoto DEC VAX-11/751. Razstavljen v Računalniškem muzeju.

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

O enotnem računalniško podprtem informacijskem sistemu za celotno mrežo knjižnic v Sloveniji so domači strokovnjaki začeli razpravljati že sredi sedemdesetih. Do začetka osemdesetih so v težkih finančnih pogojih samo posamezne knjižnice začele oblikovati računalniško podprte centralne kataloge publikacij in bibliografskih podatkov. Na druga področja knjižnične dejavnosti se računalništvo v tem času še ni razširilo. Vse do sredine osemdesetih knjižnice praktično niso imele lastne opreme. V knjižnicah so imeli skupno le šest terminalov. Z njihovo pomočjo so v Republiškem računskem centru(RRC) lahko ustvarili prve skupne banke podatkov. Leta 1981 so začeli uporabljati še Računalniški center univerze v Ljubljani(RCU) kjer so za ta namen oblikovali lasten programski paket IBIS za delo z bankami podakov na računalnikih DEC System 10 in System 20. Da bi lahko začeli oblikovati enoten knjižnično informacijski sistem(KIS) pa je bilo potrebno najprej opremiti vsaj glavne knjižnice z lastnimi...

7 komentarjev