» »

Telegram lahko razkriva uporabnikov naslov IP

Telegram lahko razkriva uporabnikov naslov IP

Slo-Tech - Že vrsto let je znano, da aplikacija za komunikacijo Telegram razkriva naslove IP uporabnikov, kadar ti opravljajo glasovne klice s svojimi stiki. To predstavlja varnostno tveganje, ki se ga uporabniki pogosto ne zavedajo. Če zlonamernega akterja dodamo med svoje stike, lahko ta z enim klicem pridobi podatke o našem naslovu IP. Ranljivost je možno preprosto zlorabiti.

Razlog za njen obstoj tiči v načinu delovanja. S privzetimi nastavitvami Telegram uporablja povezavo P2P (peer-to-peer) za glasovne klice med stiki, ker tako zagotavlja boljšo kakovost zvoka in manjše zakasnitve. To drži, a to pomeni tudi, da si morata stika izmenjati aktualna naslova IP. Ta način delovanja je možno v nastavitvah spremeniti, a marsikdo tega ne ve. Klici od ljudi, ki jih nimamo v seznamu stikov, pa se že privzeto preusmerijo skozi Telegramove strežnike in ne omogočajo razkrivanja naslovov IP.

Ob tem dodajmo, da Telegram seveda ni edina aplikacija, ki ima težave z razkrivanjem IP. To se lahko zgodi tako v WhatsAppu kot na primer v Skypu.

Telegram ima okoli 700 milijonov uporabnikov in se predstavlja kot aplikacija za varno komunikacijo. V preteklosti so strokovnjaki večkrat opozorili, da to ne drži nujno in da je v številnih primerih Signal bistveno varnejši.

1 komentar

DAB PLUS ::

VPN je odgovor.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemčija bi lahko Telegram tudi prepovedala (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7210342 (6416) 111111111111
»

V Rusiji začel veljati zakon o nadzoru interneta

Oddelek: Novice / NWO
175061 (3918) jype
»

Bo Facebook z WhatsAppom ubil šifriranje?

Oddelek: Novice / Zasebnost
438503 (5982) BigWhale
»

Ruska blokada Telegrama s stranskimi učinki na ostale strani

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
116519 (5095) Pac-Man
»

WhatsApp bo povsem brezplačen

Oddelek: Novice / Ostale najave
2912450 (10435) smihael

Več podobnih tem