» »

Končana stavka hollywoodskih igralcev, najtrši oreh umetna inteligenca

Končana stavka hollywoodskih igralcev, najtrši oreh umetna inteligenca

Slo-Tech - Slaba dva meseca po koncu stavke scenaristov v Hollywoodu so dogovor sklenili še igralci. Njihov sindikat SAG-AFTRA je v sredo soglasno potrdil sklenjeni dogovor s studii in ponudniki pretočnih storitev, s čimer se stavka končuje. Dogovor je vreden več kot milijardo dolarjev in rešuje številne težave, ki so jih imeli igralci, med drugim pa obravnava tudi nevarnosti, ki jih predstavlja plazeča umetna inteligenca.

Združenje filmskih in televizijskih producentov (AMPTP) je dejalo, da novi dogovor predstavlja novo paradigmo. Z njim so člani SAG-AFTRA dosegli največ v zgodovini, med drugim višje minimalne plače - povišanje je najvišje v zadnjih 40 letih - nova nadomestila za predvajanje pretočnih vsebin, zaščito pred uporabo umetne inteligence in številne druge ugodnosti. Stavka scenaristov in igralcev je bila prva stavka v zadnjih 60 letih, ko sta obe srenji stavkali sočasno. Zato ni presenetljivo, da je tudi izvršni odbor sindikata na nacionalni ravni v petek s prepričljivo 86-odstotno večino podprl sklenjeni dogovor. Uradno ga morajo še parafirati, a to ni pričakovati večjih zapletov. Postopek bo trajal 21 dni.

Milijardo dolarjev vreden dogovor prinaša boljše plače, dodatna vplačila v pokojninska zavarovanja in bonuse za igralce v zelo uspešnih serijah in oddajah na pretočnih platformah. Večina minimalnih plač se bo povišala za sedem odstotkov. Povprečno povišanje plač pa bo 11-odstotno. Na področju umetne inteligence se uvajajo varovalke. Studii bodo morali za digitalne replike dobili informirano soglasje osebe, hkrati pa bodo morali to tudi plačati in natančno definirati polje uporabe. Brez soglasja igralca njegovega digitalnega avatarja ne bo dovoljeno uporabljati. Dorekli so še nekatere druge aspekte snemanja, denimo masko in koordinatorje za intimne prizore.

4 komentarji

starfotr ::

Torej budget za nekaj fimov. Nič takega.

https://www.the-numbers.com/movie/budge...

Glugy ::

Dolg so čakal z stavko. Bi mogl že prej. Kapitalizem rabi več stavk za to da razporedi drobtince dobičkov v realni sektor, med ljudi.

TESKAn ::

Torej budget za nekaj fimov. Nič takega.

Kar naredi vse nasprotovanje 'velikih' temu še malo bolj absurdno.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Seljak ::

Upam, da pridejo zdaj bolj kvalitetni filmi.To kar so zdaj zadnje čase ven metali ni za nikamor.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Besede, kot je recesija, so se umaknile z dnevnega reda (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
47848803 (363) Mr.B
»

V Hollywoodu dosegli dogovor glede uporabe umetne inteligence

Oddelek: Novice / Ostale najave
193760 (1981) AllStarc
»

Bezos odstopil z mesta direktorja Amazona

Oddelek: Novice / Rezultati
119594 (8411) Irbis
»

Socializem po ameriško (2): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Oddelek: Novice / Rezultati
3010284 (7228) Truga
»

Kapitalizem, sindikati in industrija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
34319158 (14091) jype

Več podobnih tem