» »

Ameriški terorizem

Ameriški terorizem

Zheegec ::

Jest sem tisti, ki se zavzema za amerikanizacijo Evrope - in sveta.

Bravo. In nobelova nagrada gre - Thomasu!
Ok, vzemimo Nube (recimo).
Amerikanizacija: Izselimo jih iz prvotnega okolja, jih naučimo angleškega jezika, poskrbimo da prvotnega pozabijo, jih oblečemo po "družbenih normah", jih pošljemo v fabrike, da delajo in seveda od tega dobijo tistih nekaj ubogih $$$, s katerimi komaj prehranijo svojo družino. Seveda ne poznajo naših bolzeni, tako da nanje niso tako odporni kot mi in jih polovica samo zaradi tega umre. Potem ko jih večina itaq ne dobi službe (izobrazba - recimo), pa lahko beračijo in se lepo imajo pa s podganami ping-pong igrajo pa seveda "civilizacija" pozabi na njih in čez nekaj časa jih ni več. Zakaj smo jih "amerikanizirali"? Zato, da smo jih lahko pobrali zemljo in tiste pridelke in živali, ki so jih imeli, da so lahko kupili obleke in bili "civilizirani". Amerikanizacija v vsej svoji veličini, kajne Thomas? Power to the white in imeli bomo demokracijo, kajne? Seveda je tole samo primer Nub, da ne govorimo o Indijancih (ki so jih USA večino pobili, druge pa stlačili v rezervate z omejeno svobodo gibanja -> torej malo bolje kot Hitlerjeva koncentracijska taborišča), Eskimih, Aboriginih, Maorih,...
Torej poberimo jim kar imajo in pozabimo na njih ter pustimo da propadejo, namesto da bi jih pustili v njihovem prvotnem okolju, kjer ne poznajo 8-urnega delavnika (v kameni dobi so ljudje menda porabili 35 ur na teden za vsa opravila, potrebna za preživetje -> Živeli so pa v neonesnaženem svetu s čudovitimi sončnimi zahodi :O ) in naših bolezni in so čisto srečni tako, kot so, mi jih pa prisilimo v drugačen način življenja in jih še polovico (ali več) pobijemo. Genocid znotraj civilizacije je prepovedan, če pa ta civilizacija (ki je tudi nadmočna) izvaja genocid je pa to "KORISTNA AMERIKANIZACIJA"? Koristna za koga, Thomas?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Thomas ::

> v kameni dobi so ljudje menda porabili 35 ur na teden za vsa opravila, potrebna za preživetje -> Živeli so pa v neonesnaženem svetu s čudovitimi sončnimi zahodi

V pravljici živiš.

To je v resnici bul. A veš?

Bul in temelj ideologije ... tvojih spoštovanih somišljenikov.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zheegec ::

Hvala hvala :) Samo da vir najdem, ti očitno z viri nimaš težav :) No, očitno si našel samo 1 stavek, da se usajaš? U'll never know how to see te whole picture.
Sicer pa bodi pozoren na to, da je ta stavek v oklepaju () in vmes še besedica MENDA, tako da NI dokazano, ti pa tudi ne moreš trditi, da je obratno. No, kaj pa drug del odgovora ali je to vse, kar imaš za povedat?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Thomas ::

> No, očitno si našel samo 1 stavek, da se usajaš?

Včasih se usajam nad enim. Včasih pa kar nad vsemi. Odvisno, koliko sem ravno divji.

Kar pa ne pomeni, da kar pustim pri miru, je pa okay. Lahko daleč od tega.

:D

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

City ::

Thomas saj to ravno pravim ČE bo kdaj Nato zamenjal se z (trenutno predlogom) EU vojsko, bo zavezništvo z ZDA še zmeram enako, ZDA bodo bo še zmeram uporabljale vojaške baze pri nas oz EU, pri vojaških posegih bi sodelovali skupaj, ZDA z EU, EU z ZDA, sama razlika bi bila v tem, da se nebi toliko, kar se tiče EU, vsajali v problematiko drugih "kritičnih" držav z vojaškimi silami, zadeve bi reševali bolj diplomatsko, ZDA se gre že itak nekega svetovnega policaja z NATOM ali brez samo na način, ki ni čisto nič demokratičen, saj so si s tem načinom demokracije v 50 letih pridobili več sovražnikov (kjer so širili demokracijo), kot pa zaveznikov, da o učinkih ne govorimo.

jetam ::

kameni dobi so ljudje menda porabili 35 ur na teden za vsa opravila, potrebna za preživetje -> Živeli so pa v neonesnaženem svetu s čudovitimi sončnimi zahodi

V pravljici živiš.


Jep. V pravljici imenovani Jurassic Park. To je namreč citat iz omenjene knjige. And it IS a FICTION...

Zheegec ::

No, iz kje pa je ta citat iz te knjige citiran? To ni kar fikcija, pri pisanju te knjige je sodeloval znanstvenik, keterega ime iščem in ki je to trdil.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

jetam ::

Jaz za moja opravila za prezivetje porabim 40 ur na teden... In sončni vzhodi in/ali zahodi so na trenutke ravno tako čudoviti. Življenjska doba pa je v primerjavi z takratnjo potrojena... Pusti vse, pojdi zivet v votlino in nam nato z dimnimi signali sporoci ce je bolje...

City ::

Se mi zdi, da je pri afriških plemenih bolj problem o načinu pravilnega izobraževanja, ravno zadnjič je bil dokumentarec, da plemena nočejo pošiljati svoje otroke v mesta v šole, ker se je večina vrnila domov z AIDS-om in so začeli gledati na civilizacijo zelo negativno, če pa gre se nima več "pravice" vrniti, se pravi odpovedati se mora svojim domačim in ljubljenim, kar pa je za določene ljudi zelo težko, drugi problem je pri humanitarnih akcijah, ki sodeljujejo z raznimi vladami, češ pomagajte svojim plemenom, same pa to izkoriščajo v svoje namene plamena pa zatirajo. Enako bi bilo lahko pri Iraku, kakšna določena komisija bi prišla do SH mu lepo povedala obdržite vi svojo kulturo mi vam bomo pomagali pri izobraževanjih, zdravstvu, investicijah v razne projekte, dajmo skupaj sodelovati tako gospodarsko kot vojaško, vi nam pa boste dali kakšen sodček več, ko enega nategneš ti ne bo zaupal več. Ni čudno da je SH sedaj grožnja, če pa že kdo noče sodelovati in s tem predstavlja grožnjo celemu svetu in ne samo določenim osebam pa sem za to da se vojaško posreduje. Načinov je zmeram več samo včasih so določene strani prenagljene večinoma pa so samo iz prevelikega koristoljubja in požrešnosti. In koga boš lahko prej nategnil nekega civiliziranega evropejca ali kakšnega zumbača ki misli, da je en plehnat kovanec največje bogastvo ki si ga lahko vtakne v nos in je s tem glaven na vasi, tako kot delajo razna podjetja ala Nike...

Thomas ::

Iskanje krivde na Zahodu za AIDS, nima smisla.

Ni prišel AIDS iz Amerike, pač pa iz Afrike.

Po naklučju sicer. Lahko bi od koderkoli, pa je iz deževnega pragozda, ki naj bi baje skrival le vsemogoča zdravila. Ironija. Toda le za mitično razmišljujoče. Zdravila bodo iz pa Zahodnih laboratorijev - ko bodo.

Opravičevanja Huseinovega ravnanja z nekakšno prej njemu storjeno krivico je tudi brezveze.

On je the top dog v Iraku. Trudi se za enega svojih sinov, da bi bil top dog v Arabiji. Vnuk pa top dog na svetu.

To je precej normalno za njegov memplex - ampak bo pa seveda treba ubiti nosilca - če drugače ne bomo imeli miru. Minimizirat žrtve.


> Načinov je zmeram več samo včasih so določene strani prenagljene

Glede Huseina se kvečjemu preveč obirajo. Ubiti bi ga morali 1991. Ali pa vsaj zdej, 2003.


Vsa yada v njegovo obrambo je celo rahlo nevarna. Bi bila, če bi jo faktorji upoštevali. Pa je na srečo ne preveč.

:)



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Logika razvoja človečnosti oz. humanosti je v popolnem nasprotju s Thomasovim stališčem. Velja namreč naslednje:

Močnejši ko si, bolj si lahko toleranten...

Npr. če je na divjem zahodu bila smrtna kazen nujna za ohranjanje kolikor toliko normalnih družbenih okvirov, je danes povsem odveč, saj je državni aparat in dužba neprimerno močnejša kot pred sto leti ali več...

hm, upam da sem poanto zapisal dovolj jasno...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

Nisi.

Če bi Huseina in vse tiste njegove somišljenike aretirali, bi se jih najbolj splačalo zapret za nedoločen čas. "Dosmrtna ječa" ipd.

Aretacijo bi pa oni jemali preveč "športno". To je -postavili bi se ji v bran.

Zato jih je najekonomičneje pobiti s hitech vojno. Preden sami lahko sprožijo takšno "60 let staro visokotehnološko vojno z A bombami".

Ne zagovarjam smrtne kazni. Čeprav se mi ne zdi pa tak hud problem spet.

Razmišljam samo, kako odstraniti pasji drek s čevlja, da bi kar najmanj posvinjal.

To je tukaj dilema.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zheegec ::

Thomas, kaj smo pametni :) Kaj bi si le misli, če bi se rodil v neki revni Afriški državi. Bi bila tudi takšen? Si predstavljaš enega reveža, ki živa na obrobju "civilizacije", pa mu nič ne pomaga ta civilizacija, ker od njega nima nobene koristi, če bi jo pa imela, bi ga pa že oropala vsega. Toliko smo civilizirani, da je veliko bolje živeti zunaj civilizacije, ti pa zagovarjaš načelo:
"tisti z več orožja je glavni, ostali so pa itaq drek, ne pa ljudje" in pa "dokler sem med tistimi z več orožja bom to izkoriščal in zagovarjal."!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

City ::

Thomas glede SIDE nisem rekel, da je prišla iz ZDA. Govoril sem o problematiki, ki je v Afriki in ni povezana z ZDA in gledanju tam nerazvitih na razviti svet v Afrike. Prehitro si prebral.
Pri HS je bila napaka storjena, ne da se je popraviti, no mogoče samo ne na enostaven način, je pa pomembno kaj je bilo prej in kdo je za kaj kriv, preslišat določene stvari bi bilo zelo nedemokratično in to počnejo ZDA in nekateri. Zdaj pa je the top dog v Iraku. Po zaslugi koga pa??? Zakaj pa ga niso ubili takrat ko so ga rabili, saj je bil pred njimi kot pujs na pladnju???
Zdaj pa očitno ne najdejo več druge možnosti, kot da se vrže malo svinca na Irak. Mogoče se preveč obirajo, mogoče pa ne v nobenem primeru pa ne bomo profitirali, če pade kakšen nuke. Pa se ti zdi fer, da je ZDA iraško poročilo vzela in drugim članicam dala OSKUBLJENO verzijo?? Pa ne reci, da zaradi varnosti pred izdelavo jederskega orožja, ki ga zna sestaviti vsak bušman. (verjetno bi še na netu našel kakšen recept:D ). Kaj in kako je napisano v poročilu in ali je fake ne veš ne ti ne jest, jasno je samo to, da so in še ZDA tumbale v javnost kaj vse ni razvidno iz njega še preden so ga prebrali ali dobili v roke. Mogoče jim je pa pomagal kakšen Dany s svojimi zvezdami in s tem opravičil napad. "bul šit" in razno podobno prepričevanje mene ne bo prepričal, samo razočaral. Nekomu zavezat roke in ga potem usekat po gobcu je najlažje in po mnenju nekaterih tudi demokratično.

City ::

Thomas važno je tudi čigav pes se poserje. :D :D :D

Thomas ::

Čudno ti bereš tele moje poste.

> "tisti z več orožja je glavni, ostali so pa itaq drek, ne pa ljudje"

Tole s iz destiliral iz mojega posta?

Ni "Husein drek" zato, ker ima premalo orožja - tako celo mogoče misli on sam - ampak je izmeček, ker muči in pobija (trenutno) Iračane, kolikor more.

Njihova civilizacija pa je drek - to pa ja. Bodimo pošteni. Pa indijska tudi. Mi je zelo žal, če občutljive duše boli srce ko to rečem - toda tako je.

Mam argumente zato. De facto ravnanje s kasto nedotakljivih v Indiji je živa groza. Do smrti pustijo izstradati cele vasi, če so njihovi prebivalci iz spodnje kaste. Tudi sicer korumpirani državni uradniki enostavno ne dovolijo dovoza pomoči tja. Ker mislijo v skladu s svojo vero, da so tisti bili itak slabi v prejšnjem življenju, da je najbolje če jih vzame stradež. Pošiljka pšenice gre v podganam v svetišču. Dobesedno.

Zato mislim še naprej, da Zahodna civilizacija je edina minimalno spodobna na tej Zemlji in se ne bi smela postavljati na isti nivo z muslimansko ali hindujsko.

Ne pravim da je Zahod idealen - pravim samo da se konstantno boljša. Da gre v pravo smer, pa da je že lep kos poti naredil.

Kolikokrat bom to moral še povedati, da bo vsem jasno, kaj HOČEM REČI.

Ne, kako da je. To naj premisli vsak sam.

Če pa kdo pripoveduje pravljice o lepem življenju v Bagdadu - lahko računa na moj obračun z njegovo yado.


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

City ::

Thomas v nečem smo si podobni, v Bagdadu ni ravno 1001 pravljic no ena je za SH :D zato verjetno potem zastopiš zakaj nekateri obračunavajo z yadom ljudi, ki pravijo pravljice o lepem življenju, ki ga širijo ZDA.

Zheegec ::

Tole s iz destiliral iz mojega posta?

Ne, samo tvoj zanimiv izraz sem si izposodil!
Ni "Husein drek" zato, ker ima premalo orožja - tako celo mogoče misli on sam - ampak je izmeček, ker muči in pobija (trenutno) Iračane, kolikor more.

Jaz nisem govoril o SH, ampak o splošnem mišljenju "civiliziranega" sveta, predvsem USA, kjer z veseljem svoje orožje hvalijo in ga razkazujejo (30-minutna oddaja o tem, kako hitro in učinkovito naloadajo B2 bombnike), seveda tudi o tvojem mišljenju, Thomas.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Thomas ::

Dr. Strangelove alias Thomas ... gleda na orožje z dokajšnjo mero realizma.

Namreč, uniči (s kakšno aliensko tehnologijo) vse orožje od pušk in pištol navzgor - pa bo hitro izbruhnila vojna s sulicami in meči.

The fact of life.

B2 imajo to veliko prednost, da bi lahko pobili milijone ljudi - pa jih ne.

In celo na lowtech se manj pobijajo, če jim B2 letajo nad glavo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

On je the top dog v Iraku. Trudi se za enega svojih sinov, da bi bil top dog v Arabiji.


Enga sina pa je baje dal usmrtiti zato, ker je jasno rekel da se ne strinja z njegovo politiko.:|

Thomas ::

Otroci diktatorjev so često sami tudi žrtve. Svetlana Stalin je zbežala v ZDA. Castrova hči tudi.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

matej97 ::

Thomas, tvoj problem je ETNOCENTRIZEM

lp

Thomas ::

|O
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

matej97 ::

"|O"

...aha! ja maš prav, s tem si me pa zares prepričal...

Thomas ::

Tvoj problem je buzzwording.

Kakšen etnocentrizem neki?

Postavljam etnije preveč v središče?

Katere? Slovensko?

Lepo te prosim!

Pa začneš z "Tvoj problem je ..."

Majo moji nsprotniki v tem topicu večje probleme kot jest - če še nisi opazil.

Heh ...

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

matej97 ::

"Kakšen etnocentrizem neki?"

Iz tvojih postov je jasno razvidna nestrpnost do drugih kultur.

Zahodna civilizacija je za tebe očitno edina prava...

"Majo moji nsprotniki v tem topicu večje probleme kot jest - če še nisi opazil."

Ja sem opazil in razlaga zakaj je tako, je zelo enostavna.
Nikomur ne priznaš argumenta pa naj ima prav ali ne, to je pa za nekoga, ki tebi hoče nekaj dokazat, ne samo problem ampak kar nepremostljiva pregrada.

Thomas ::

> Iz tvojih postov je jasno razvidna nestrpnost do drugih kultur.

To ni etnocentrizem.

To bi bil kvečjemu westerocentrizem.

Absolutno da sem nestrpen do nekaterih nezahodnih kultur. Ne do njihovih pripadnikov, pač pa do - naprimer Hinduizma - zagotovo.


Povedal sem zakaj.

Pravljic o srečnih kamenodobnih prebivalcih - pa res ne jemljem resno, ali kot argumente.

Kaj je tu narobe?

:\ :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

matej97 ::

"To ni etnocentrizem.
To bi bil kvečjemu westerocentrizem."

To je ETNOCENTRIZEM na podlagin zahodne kulture (westerocentrizem).

"Kaj je tu narobe?"

Enostavno to, da naprimer obsojaš nekatere stvari pri določenih kulturah, ki jih ne razumeš.

Thomas ::

Ne razumem ravnanja Hindujcev z najnižjo kasto? Takoimenovanimi Nedotakljivimi?

Se sploh ne trudim razumevat! Zame je to absolutni zločin, pa če greste vsi multikulturalisti pronto v jok.

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Pomojem je on mislil Evropocentrizem...

Kulture pa valda, nej se zlijejo ter se vn potegne optimum.

Ikarus ::

Pravi problem je fundamentalistični multikulturalizem in pacifizem.

Po slovensko: nekateri so tako tolerantni, da tolerirajo tudi netolerantne.

Po kmečko: nekateri so egoisti in jim je popolnoma vseeno, koliko in na kakšen način pobije nek diktator svojih ljudi.

Potem se pa v paniki, da je razkrinkana njihova strahopetnost in dvoličnost, oglasijo šele ko nekdo drezne v diktatorja in ga odstrani, kot recimo Miloševiča iz Srbije - niso pa se oglašali, ko je pobijal svoje in druge ljudi.

matej97 ::

"Ne razumem ravnanja Hindujcev z najnižjo kasto? Takoimenovanimi Nedotakljivimi?"

Saj tudi jaz tega ne razumem in se mi to zdi nespodobno, če gledam s stališča moje kulture v kateri živim. Da bi to razumel, bi pač moral tam živeti kakih 5 ali več let, da bi njihovo kulturo spoznal in razumel.

"Se sploh ne trudim razumevat!"

No to pove dosti o tvoji t.i. odprtosti do sveta (oziroma kako zelo si open minded) in s tem še enkrat potrjuje tvoj etnocentrizem. Za sebe bi povedal takole. Druge kulture poskušam razumeti kolikor se le da, če jih pa ne razumem jih vsaj ne obsojam.

"Zame je to absolutni zločin, pa če greste vsi multikulturalisti pronto v jok."

In že spet - zločin na podlagi česa?! Na podlagi tvoje zahodne kulture, saj v tamkajšnji kulturi to ni zločin. Zopet se kaže etnocentrizem, ki si se ga prej otepal (npr.: "To ni etnocentrizem" in pa: "Kakšen etnocentrizem neki?")

Očitno si v slepi ulici.

BTW: Zaradi tebe pa se že ne bom zjokal!
:D :D

Thomas ::

Poglej matej97!

Praviš da ne razumem, pa obsojam.

Ti tudi ne razumeš mojih stališč - pa jih že obsojaš.

Nič boljši nisi od mene.

:D >:D

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

To, da bi moral it za 5 let v Indijo, da bi razumel zakaj je "treba iztrebljati Nedotakljive" - je pa sploh en idiotizem skoraj brez primere.

Pejt ti tja živet, če to potrebuješ za nekaj razumet.

Najboljš kar kot Nedotakljivi.

Potegnilo ti bo prej, kot v petih letih.

Upam.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

matej97 ::



"Ti tudi ne razumeš mojih stališč - pa jih že obsojaš"

Obsojam jih na podlagi tebi tako drage zahodne kulture, torej te lahko obsojam upravičeno. Saj v demokraciji (ki jo tako zelo opevaš) obstaja TOLERANCA, ti je pa glede drugih kultur nimaš.

"Nič boljši nisi od mene."

A ti zdaj mene ne obsojaš?!

"To, da bi moral it za 5 let v Indijo, da bi razumel zakaj je "treba iztrebljati Nedotakljive" - je pa sploh en idiotizem skoraj brez primere."

Zakaj idiotizem?! Meni pa tebi se to mogoče že zdi zapravljanje časa itd., nekemu antropologu pa je to zelo pomembna stvar.

V mojem zadnjem postu sem ti večkrat dokazal etnocentrizem, ki v tvoji opevani demokraciji ne bi smel obstajat. Torej ob vsem tem navajanju kako trpijo ljudje pod SH imaš kot zgleda za demokracijo dvojna merila.

Hotel sem še dodati, da si se številnim argumentom enostavno izognil in zopet speljal pogovor v drugo stran, kar se mi ne zdi prav.
;(

jetam ::

Ojoj matej kaksne pa ti klatis... Antropologu? Ste nekateri res tako naivni? Kaksni antropologi? Kaj naj pa razisce? Indijski izvoz hrane medtem ko najnizje kaste umirajo od lakote? Mislim... Idiotizem brez primere! Kaj je tu za razumeti?

MadMicka ::

Ikarus, ti ne razumeš, da potegniti mejo med "kar je prav" in "kar ni prav" je prava umetnost, poleg tega taka meja na istem kraju v različnem času ali pa v istem času v drugem kraju ni enaka....iskanje takšne meje je prava modrost... in žal menim, da npr. filozofija Thomasa pač ne pade v ta okvir....

Kar se pa tiče indijskih kast, se pa meni osebno zdi zanimivo, da se ljudje tam doli tega držijo kljub temu, da je takšno razlikovanje uradno prepovedano ter da je zahodni vpliv tam doli prisoten že več stoletij.

Bo pa takšno razlikovanje prej ali slej izginilo iz prepostega razloga...zakaj bi nekdo bil manjvreden, če temu ni nujno tako....

Thomas ::

> V mojem zadnjem postu sem ti večkrat dokazal etnocentrizem, ki v tvoji opevani demokraciji ne bi smel obstajat.

LOL!

Si se izmislil en "etnocentrizem", verjetno res evrocentrizem ... si zamislil, da ga v "moji demokraciji" ne bi smelo bit ... in zdej delaš iz tega kraval.

Bodo še mislili, da sem se jest prijavil še pod tvojim imenom in deskreditiram svoje nasprotnike.


Ampak verjemite mi! Nisem ne ALIEN3001, ne City in ne matej97.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

matej97 ::

Jetam:

"Kaj naj pa razisce?"

Njihovo kulturo in nam jo približa.

Naprimer napiše knjigo ali kaj, pa jo potem prebereš in zveš zakaj so tam nekatere stvari tam kot so. Če te seveda zanima.

To pa niti ni tak idiotizem kot ga hočeš predstavit...

"Indijski izvoz hrane medtem ko najnizje kaste umirajo od lakote"

Tudi meni se ne zdi pravično to deljenje na kaste (če gledam z naše kulture), vendar imajo te kaste v njihovi kulturi nek pomen, ki ga pripadniki drug kultur moramo spoštovati.

Thomas ::

> vendar imajo te kaste v njihovi kulturi nek pomen, ki ga pripadniki drug kultur moramo spoštovati.

To je rafinirani bulšit.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

matej97 ::

"in zdej delaš iz tega kraval."

Joooj samo se spomni, kdo je vedno delal kraval!!!

To si bil vedno ti. Nekdo je nekaj napisal, ven si vzel en stavek in ga obesil na velik zvon, ostalo pa si vrgel v smeti...

"si zamislil, da ga v "moji demokraciji" ne bi smelo bit"

A torej dopuščaš etnocentrizem v demokraciji?

"Bodo še mislili, da sem se jest prijavil še pod tvojim imenom in deskreditiram svoje nasprotnike."

Cinizem na kvadrat brez osnove.

matej97 ::

"> vendar imajo te kaste v njihovi kulturi nek pomen, ki ga pripadniki drug kultur moramo spoštovati.

To je rafinirani bulšit. "

Vredu... se bom strinjal s tabo, če mi z tehtnimi argumenti poveš zakaj.

Thomas ::

> vendar imajo te kaste v njihovi kulturi nek pomen, ki ga pripadniki drug kultur moramo spoštovati.




Kdor ne ve, da je to skrajna "multikulturalistična" neslanost - temu tudi argumenti ne bodo pomagali.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ikarus ::

MadMicka

Ikarus, ti ne razumeš, da potegniti mejo med "kar je prav" in "kar ni prav" je prava umetnost,


Miloševič pošlje svojo armado nad bolj ali manj neoboroženih 2 mio Kosovarjev - ni prav.

NATO ga ustavi - je prav.

Neka kultura kamenja posiljene ženske - ni prav.

Nekdo se končno spomni in pove, da je to tudi naša stvar in da bo s tem kmalu konec - je prav.

V Somaliji v milijonih umirajo od lakote in bolezni, ker islamska oligarhija kupuje orožje - ni prav.

OZN jim stopi na prste - je prav.

Novinar napiše nekaj nedolžnega v nigerijski časopis in fundamentalisti ponorijo, ustavljajo in zažigajo krščanske avtomobile sredi ulice, vlečejo iz njih otroke in jih zakoljejo - ni prav.

Intelektualni zahodni svet, ki še ni spregledal, obdolži tega novinarja češ, oni - islamski fundamentalisti so tako živali, ne sme se jih dražit, ker je takšna njihova kultura - ni prav.

To je prikriti rasizem - namreč s strani teh levičarskih intelektualcev. Sam mislim, da je fundamentalističnih islamistov za peščico med normalno in strpno večino. Zato je treba v te nasilne mite in arhaično fundamentalistično strukturo neprestano drezat s trezno glavo, ker bo tako dobila možnost in manevrski prostor preudarna in inteligentna islamska večina. Ne pa jih pustiti na milost in nemilost okrutnim vladarjem, ker je to trenutno udobneje za nas.

To je kratkoročno in neumno. Napad na zahodno kulturo in ekspanzionizem islamske nestrpnosti se je pričel že prej, ko je ajatolah obsodil na smrt nekega tujega državljana - konkretno Britanca Rushdieja. Takrat je bilo premalo ljudi, ki bi zaščitili pluralizem in demokratično pravico do svobodnega izražanja. Premalo jih je bilo, ki bi takoj imeli jajca povedati, kaj je prav.

Danes jih je več.

matej97 ::

heh...

Pa poglejmo iz tvoje perspektive:

Delitev na kaste ni upravičena, kaste je potrebno odpraviti.

Potem pa mi povej: kdo si ti da boš to spreminjal?!
Oziroma, kdo sploh ima pravico to spremijat.

Sam cilj teh etnocentristov je vzpostavitev še ene kolonije, kjer se izbriše prvotna kultura (duhovna) in namesti nova potrošniška (materialna) kultura. Torej pravi cilj etnocentristev je boj za še več dobička in ne neko osvobajanje tamkajšnjih ljudi...

Double_J ::

Matej97, hah lol...

Po tvoji logiki bi moral pravtako spoštovati nacistično Nemčijo. Sicer se nam ne zdi uredu, da so pobili 6miljonov židov, ampak za njih je bil to običaj, ki bi ga razumeli če bi tam živeli...

Kaj pa hipotetično kultura, ki bi vsakemu 2-gemu novorojenčku odsekala okončine, da bi bil celo življenje pohabljen, kot darilo bogu, da bo žetev dobra.
To se torej tudi ne sme obsojat?
Ja saj res, lačni so in to jim daje neko upanje, kajne? Res lepa gesta.

A ni menda jasno, da maš dobre in slabe stvari na svetu. Ne vem kakšen poseben status in priviligiranost imajo kulture, da se tej klasifikaciji lahko izognejo.

Thomas ::

> pravi cilj etnocentristev je boj za še več dobička in ne neko osvobajanje tamkajšnjih ljudi...

Da bi pa več dobička utegnilo osvobajati tamkajšnje ljudi - ti pa ne pride na misel?

Jasno da ne. Dobiček je zate nekaj absolutno slabega, zločini nad ženskami naprimer - pa izvorna pravica in blagodat tamkajšnje kulture.

Ti pa si "mislec", ja!

;)


Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

matej97 ::

"Po tvoji logiki bi moral pravtako spoštovati nacistično Nemčijo"

Vse države v Evropi imajo večinoma neko skupno kulturo in jo lahko zato na podlagi te kulture tudi obsodimo, saj je tudi Nemčija imela to kulturo.

"Kaj pa hipotetično kultura, ki bi vsakemu 2-gemu novorojenčku odsekala okončine, da bi bil celo življenje pohabljen, kot darilo bogu, da bo žetev dobra."

Zopet, glede na svojo kulturo trdim, da to ni PRAV in TEGA NE PODPIRAM, vendar je pač takšna njihova kultura. Sicer pa ni potrebno pretiravat, kot si ti. Če bi vsakemu 2-gemu novorojenčku odsekali okončine, bi čez čas izumrli.

"A ni menda jasno, da maš dobre in slabe stvari na svetu. Ne vem kakšen poseben status in priviligiranost imajo kulture, da se tej klasifikaciji lahko izognejo."

Ah... v vsaki družbi imaš norme. In v naši družbi je norma ne ubijaj. In zato ti na podlagi naše kulture (naših norm) sklepaš kaj je dobro in kaj ne. S tem priviligiraš našo kulturo, saj na podlagi nje obsojaš druge... čista logika.

"Da bi pa več dobička utegnilo osvobajati tamkajšnje ljudi - ti pa ne pride na misel?"

Seveda mi pride na misel, vendar dobiček v čigavih rokah?!

"Dobiček je zate nekaj absolutno slabega"

V današnjem svetu JE, zato ker temelji na izkoriščanju, tudi midva sva izkoriščana...

"zločini nad ženskami naprimer - pa izvorna pravica in blagodat tamkajšnje kulture."

Pa to je zopet etnocentrizem!

"Ti pa si "mislec", ja!"

Ehmmm... hvala




8-)

Thomas ::

matej97

Od kod si ti pobral tole zveličavnost avtonomnosti kultur?

Iz katere kulture je pa TO pobrano, da pa VELJA povsod.

Ker vse dugo so zate lokalni običaji, po katerih se drugih ne sme soditi.

Da je "etnocentrizem" nekaj slabega, je pa zate univerzalno - zgleda. Umor je lokalna zadeva - obsojanje umorov je pa zate zločin, če gre obsojanje čez meje kulture.

Kako boš pojasnil ta paradox?


:D :\

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

matej97 ::

Sem pred spanjem dosti premišljeval in prišel do zaključka.

Thomas se ti vidi, da si izobražen ter da dosti stvari obvladaš, vendar glede te stvari pa res nisi na pravi poti.

"Iz katere kulture je pa TO pobrano, da pa VELJA povsod."

Vzamimo za primer vrednoto življenje. Glej, da ne bo pomote, tudi meni se ne zdi prav, da v nekaterih kulturah samo tak pobijajo. Vendar: NA TEM SVETU NI SPLOŠNE RESNICE.

Vse kar se nam zdi prav ali narobe je zaradi naše kulture, ki jo že imamo tako zelo v podzavesti, da je vse kar ne diši po naši kulturi nekaj napačnega.

Torej vsaka kultura si oblikuje svojo normo do vrednote življenja. Če bi se ti naprimer rodil v Indiji bi ti to bilo nekaj normalnega (te kaste), ker kultura ni v genih ampak se je naučiš.

In zato razumem vaše nestrinjanje (ki je napačno), saj imate že pregloboko v zavesti ukoreninjenje norme naše kulture.

"Umor je lokalna zadeva - obsojanje umorov je pa zate zločin, če gre obsojanje čez meje kulture."

Umor je zločin v tisti kulturi kjer je norma ne ubijaj, če to v neki kulturi ni te norme potem to ni zločin. Da nekdo pove: v tisti pa tisti držav se je pa zgodil zločin - to je zopet presojanje s svoje kulture.


:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Drnovšek poziva k humanitarnosti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20111873 (8225) drejc
»

Štirje slovenski vojaki gredo v Irak. (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
48329217 (17224) upirna
»

Slovenski NATO lažnivci (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
58522425 (16360) OwcA
»

NATO - we are on! (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
67425876 (19070) Pepe
»

NATO pro et contra (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34314758 (10712) rh^

Več podobnih tem