» »

Štirje slovenski vojaki gredo v Irak.

Štirje slovenski vojaki gredo v Irak.

««
7 / 10
»»

DoDaske ::

KWAN ti bluziš.

Kar hočem(o) povedat je ravno to da v bistvu imamo skupno preteklost(pa saj to že vemo a ne)...kar je problem in sem to tudi povedal je, da muslimanski svet potrebujejo svojo renesanso. Kar pa bi se mogoče strinjal s teboj (skom) je, ali jo je smiselno uvajat od zunaj ali počakat, da sami pridejo do tega.

...zavedat se je treba, da je časovni razmak med muslimanstvom in krčanastvom cca 600 let in kot kaže čas preobrazbe slednjih šele pride.

Thomas ::

> ali jo je smiselno uvajat od zunaj ali počakat, da sami pridejo do tega.

Dokler jih čakamo, oni mesarijo svoje ljudi, pošiljajo begunce okoli, financirajo alkajdo ... tako da za čakat jih ni, da se sami od sebe razsvetlijo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DoDaske ::

Bilo je bolj retorično vprašanje :)

Thomas ::

Sej vem. :)

Ampak tudi odgovor je bil nekoliko retoričen. Ker na tem forumu so še zmeraj eni Miciji in yupeti, ki bi "počakali kolikor je pač potrebno, da bodo Iračani sami od sebe vzpostavili demokracijo in človekove pravice ob pomoči Združenih narodov ... bla, bla, bla!"

Nojeva politika tiščanja glave v pesek, nedelovanja in sprejemanja beguncev, hkrati pa vedno nove koncesije ... to "politiko" zagovarja večina Evropejcev in skoraj polovica Američanov.

Večji procent Zahodnjakov misli, da "bi morali nekoliko popustiti", kot znaša procent Arabcev, ki bi se popolnoma asimilirali v Zahod.

Kar ni dobro. Kar je voda na KWANov mlin.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Hecno. Tudi Osama noče niti milimeter k Zahodu. Zato ga imamo tukajza terorista, v Afganistanu pa za Preroka.

Tudi Thomasa bi imeli v afganistanu za terorista... eee.. imperialista. Tukaj ga pa imajo nekateri za Preroka.
sudo poweroff

Thomas ::

Seveda, kaj si pa mislil Matthai?

Jest (pa še kdo) ne popustimo niti za milimeter UBLju, UBL pa misli, da nas bo pač pobil, če nas ne bo spreobrnil v njegovo frakcijo Islama.

Dobro jutro!

Če se pa ti želiš pogajat z njim, se pogajaj v svojem imenu in za svoj račun, izven teritorija te države.

Zame, naj ga pa CIA ali kdorkoli že ubije in mir.

Kaj ti ni jasno?

Edit: t->r.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Tear_DR0P ::

kwan, ti še očitno nisi veslal na kakšnih ožjih čolnih - metanja v vodo je bore malo, drugače se prevrneš, če si sredi vode in je pred teboj le eno kopno, ni srednje poti (kopno ki je morda tam, ne obstaja v teh primerih)
snow ti pa sploh nisi dojel - nimamo vsak svojega čolna, vsi smo na zemlji in bomo še vsaj 100 let. če hočejo eni zemljo razčefukat, jim to ne mormo dovolit, če hočejo drugi razčefukat pol tistih ki so na čalnu samo zato, ker se z njimi ne strinjamo, jih je treba skenslat, bo mal več vode pa hrane za tiste ki na čolnu ostanemo
vesolje je širni ocean, v katerem smo zgubljeni in po katerem veslamo proti najbližejmu vidnemu "kopnemu", zemlja pa je naš čoln. na čolnih pa ni demokracije in srednje poti.
če pa si na ladji in jo parkrat navrtaš, te kmal dol vržejo, bog ne daj da jo zakuriš - in to dvoje poskušajo delat arabci - sej ne da so vsi takšni, kot trdi thomas, eni vrtajo, drugi veslajo nazaj namesto naprej, spet tretji pretepajo veslače, ki poskušajo veslat naprej in to samo zato, ker poskušajo veslat naprej
dokler ne bo en stopu naprej in reku jst sm glavni tja bomo veslal, tak dolg se bomo sukal v krogu in pretepal drug drugega
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Tear_DR0P ::

in thomas je prepričan da če stopijo naprej arabci je to slabo, ker potem bomo zaveslal tja, od koder smo prišli
P.S. kwan sori za tisto prej da nisi videl kako težko je metat ljudi iz čolna, ker tud jst govorim o takpnem početju, my bad
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

DoDaske ::

Nekateri smo že starejši in manj idealistični ( nas je življenje teplo :) )... Ni prerok...ker se v marsičem ne strinjam z njim...ampak povem ti, da pri celi stvari gre za prevlado in ne za ideologijo in religijo. Tudi Osami se ne gre za religijo. To ravno ugotavljamo zdaj glede Zahoda...in zato je Zahod grdi grdi (imperialistični, kapitalistični....). Tak bi bil tudi Vzhod če bi prevladal. Ti se pa odloči kaj bi bilo zate bolje.

KWAN ::

dokler ne bo en stopu naprej in reku jst sm glavni tja bomo veslal, tak dolg se bomo sukal v krogu in pretepal drug drugega


Jap, rabimo New world Order, oz enega, ki nam bo pokazal, kaj je prava pot! Podobno idejo je imel Hitler! :D Tisto s čolnom je bilo povzeto po enem prejšnjem postu... kdo ga je že napisal... 8-O

Še vedno mislim da smo v "nekakšnem čolnu" in potujemo skozi čas (morje). Katero obalo bomo dosegli, še ne vemo (mogoče III. svetovno vojno). Kdo, pa ima prav, pa bo čas pokazal.

Thomas takšne nazore, kot jih imaš ti, so imeli prvi pribežniki v Ameriki, ki so jo poselili v upanju na mirnejšo življenje, kot so ga imeli v Evropi, potem pa so iztrebili Indijance, te neumne brezbožce in divjake, ki itak nič ne morejo dati tej ultimativni kulturi! :D

Thomas ::

Primerjava z Indijanci JE umestna. Arabci so res kot Indijanci.

Zgodovina Indijancev - drugi to že vejo KWAN, še zate - je bila v predkolumbovskem obdobju ena dolga zgodovina etničnih čiščenj, pobijanj otrok sosednjega plemena, vojna za vire hrane na smrt ...

TOČNO nekaj takega, kot je bila zgodovina Evrope, pred Antiko. Boj vsakega proti vsemu za omejene vire in homicid kot življenski stil.

--------------

Ko so se Indijanci odrekli svoje kuture in civilizacije, je tam prevladala Zahodna. Ne še tako moderna in precej humana kot je današnja, pač pa neka njena starejša varianta, dobrih 100 let nazaj.

Preživeli Indijanci so dobili vse pravice in bili inkorporirani v Ameriko in Kanado. Danes jih je več, kot ko je prišel Kolumb.

Arabci lahko obdržijo pa še vso zemljo za povrh. Sprejetje civilizacije pa mora biti pogoj.

Kot je bil pogoj za Evropejce, da se odrečejo preteklim (naravnim) šegam in navadam, kot se Indiosi ne smejo več iti skalpiranja .. ipd.

Tudi Arabci se bodo nehali it svoje fore. Ni alternative. Edino pošteno je to povedat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

leinad ::

Ne vem kaj ma zdaj to toliko veze, če so jo oni prevzeli od Indijcev. Mi smo jo od njih, ko smo prišli z njimi v kontakt, številke same pa so kar njihov izum. Kdo ve, če jo kdaj sploh bi od indijcev direktno.
Imam drugačen pogled na stvar. Ne označim a priori kulture za manjvredne, če je že v preteklosti izkazala svoj potencial in nas prekašala, ko smo se mi kopali v srednjeveškem intelektualizmu.
Ne opevam pa slave sedanjim fundijem in sovražnosti do zahoda ampak izbris oz. nadomestitev njihove kulture z "boljšo" zahodno pa tudi ne vidim kot rešitev. Konkretne rešitve si sam pri sebi še nisem razdelal, priznam. Ampak najslabše pa je, če si nisi sposoben si predstavljati neke pametne rešitve in se v sili začneš zatekati k radikalizmu. Ravno to ti počneš Thomas.

Kako je tvoja logika zgrešena pa sem ti že razložil. Razen, če žaluješ za tem, da Evropa ni del Velike Arabije.

Thomas ::

> Konkretne rešitve si sam pri sebi še nisem razdelal, priznam.

Seveda ne, ker si mau zbegan v svojih idejah.

Če bi bila Arabska civilizacija kdaj bistveno bolj superiorna od Zahodne, bi je povozila/asimilirala. Saj se je trudila v to smer, vendar neuspešno.

Danes je situacija taka, da Zahodna lahko v roku nekaj ur zbriše Arabsko. Vendar tega nočemo storiti, če se bomo le lahko izognili temu.

Radi bi naredili to, da imajo Arabci dobro življenje in da ne najedajo drugim s svojimi excesi. To je BISTVO Zahodne civilizacije. Svobodni ljudje. Ne pa tam eni podložniki eni norih mul in warlordov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Kaj pa je zgodovina drugega, kot darwinistična igra civilizacij? Miselnih vzorcev in ravnanj (=civilizacija in kultura), ki jim ljudje sledijo?

Nič drugega ni. Zgodovina je renderiranje (computing) memeplexov. Včasih miroljubno, včasih nasilno. Včasih lahko dva memplexa živita mirno in neantagonistično drug ob drugem, včasih ne moreta. To se potem rešuje s fizičnimi obračuni.

Flower Power je pa bluzek. Torej en šibak memeplex.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

KWAN ::

Preživeli Indijanci so dobili vse pravice in bili inkorporirani v Ameriko in Kanado. Danes jih je več, kot ko je prišel Kolumb.


RES?? Nisem vedel da jih je več, kot pred Kolumbom... maš kakšen vir, ki to potrjuje? Aaa dobili so vse pravice... a to pred al po masakru priseljencev? So dobili nazaj odvzeto zemljo? Ali so jih mogoče preselili na nerodovitno ozemlje?

Zgodovina Indijancev - drugi to že vejo KWAN, še zate - je bila v predkolumbovskem obdobju ena dolga zgodovina etničnih čiščenj, pobijanj otrok sosednjega plemena, vojna za vire hrane na smrt


TOČNO nekaj takega, kot je bila zgodovina Evrope, pred Antiko


Ja, res je! A je mogoče evropska kaj drugačna? Mogoče ne za vire hrane ampak... 1. SV, 2. SV, vojna v Bosni itd... ah ja to je že koliko let nazaj, ja seveda sega v predkolumbijske čase oz. že v antiko! Sedaj smo, seveda, že stoletja mnogo bolj modri in vemo, da vojna ničesar ne reši... ali nismo?

In kolikim stvarem, si se konkretno to moral odrečti oz. bi se jim moral oz. si bil v nevarnosti, da bi se jim moral zaradi Arabcev in Islama?

Thomas ::

Sej je memeplex tudi znotraj civilizacij neenoten. Nemški prisega na klobase s kislim zeljem, italijanski pa na pašto in pico.

Potem se pa v okviru EU to renderira s tržno tekmo v okviru zakonov. Ne - "te bomo ubili, ker žreš svinje v klobasah ali na pici!"

More advanced civilizaciji ni potrebno ubiti nosilca antagonističnega mema. Lahko ga prepriča, lahko se od njega nauči - sprejme njegov men.

Ker ni bistvo kako se reče zmagovalni košti, pač pa koliko pleasurja overall da, paina vzame.

Memi so vsi priključeni na pleasure pain mehanizem. Ki pa pri ljudeh zelo podobno, če ne enako, deluje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

KWAN ::

Če bi bila Arabska civilizacija kdaj bistveno bolj superiorna od Zahodne, bi je povozila/asimilirala. Saj se je trudila v to smer, vendar neuspešno.


O tej ASIMILACIJI govoriš kot roboti iz serije Star Trek... vse je treba asimilirati...8-O

Danes je situacija taka, da Zahodna lahko v roku nekaj ur zbriše Arabsko. Vendar tega nočemo storiti, če se bomo le lahko izognili temu.


Vendar tega nočemo storiti.... uh hvala bogu, sem že mislil da boš pritisnil na gumb in nas vse asimiliral ali revidiral ali kakorkoli drugače deletiral..:D 8-O

Thomas ::

> O tej ASIMILACIJI govoriš kot roboti iz serije Star Trek... vse je treba asimilirati...

Ni treba asimilirati recimo neuživanja alkohola. To imajo Arabci dobr poštimano. Se najde še kaj, verjetno.

Je pa potrebno asimilirati njihovo ravnanje z ženskami v zahodno ravnanje, kjer so (zelo) enakopravne.

Je potrebno asimilirati njihov odnos do zažiganja posiljenk v gnus do tega dejanja.

Njihov odpor do ceplenja otrok je treba zradirat.

Njihovo prepričanje, da naj se prešuštnice kamenjajo do smrti.

Njihovo obnašanje do Pakistancev, Bangladešcev. Mislim na Zalivske države. In črncev nasploh - mislim Afriko.

Njihovo sovraštvo do Izraelcev.

Njihove antijudovske naci izpade v šolskih učbenikih za otroke.

Itd.

> Vendar tega nočemo storiti.... uh hvala bogu, sem že mislil da boš pritisnil na gumb in nas vse asimiliral ali revidiral ali kakorkoli drugače deletiral.

Jest (še) ne. Bush ne. Širak pa ... z njim se zmente.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Ej, kako naj se pa Evropejci in Američani smemo počutit, ko vidimo, kako Paletinci rajajo po ulicah kadar zrušijo WTC, razfukajo celo restavracijo Izraelcev s samomorilskim napadalcem, kako se Arabci v milijonih navdušujejo nad Ladnom, ki hoče svetovni Kalifat?

Kaj naj si mislimo, kaj si smemo mislit, ko se mladi priseljenci v Angliji pod vplivom Ladna razstrelijo na vlaku?

Zdej nej bi pa mi obvezno morali jokcati nad njihovimi revami in nadlogami?

Zakaj bi se morali čutit krive ravno za vse, kar jih tare?

WTF?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Ali pa ko odrežejo glavo nekomu, ki je hotel zidat krščansko cerkev nekje v Saudiji?

Ali pa ko izvajajo smrtno kazen nad vsemi, ki zapustijo Islam?

Sprožajo fatwe nad vsakim, ki si jih upajo kritizirat?

Pri nas pa svobodno novačijo svoje advokate, kot je Matthai. Ki relativizira mene naprimer in bin Ladna?

Govorijo, kako bodo uničili Izrael in podobno?

WTF ... če ti ni kej všeč - je pot v Saudijo znana.

-----------

In pol si tipon drzne spraševat "kaj je največja žalitev za muslimana"? Naj bi bil "nevernik na svetih tleh Meke" al nekaj takega.

Ajd ... vtakni si to nekam!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

leinad ::

Prav imaš, res sem zbegan pri svojih idejah. Marsikdo je, ker je to zelo kompleksen problem za rešiti. Hitler je tudi bil zbegan po 1.SV, pa se je z Main Kampfom odločil za radikalizem, ostalo je zgodovina.

In Arabci so bili vsaj toliko superiornejši od nas, kot smo mi danes od njih. Povprašaj zgodovinarje, če ne verjameš. Niso tudi probali zavzeti cele Evrope, Osmani so hoteli ex-Bizanc ozemlje, Mavri pa Iberski polotok-celi. Vsi pa so se toliko zavedali svoje moči, da si niso delali iluzij o celi Evropi.
Niti ni toliko važno, če jim je ali ni uspelo zavzeti Evropo, bistveno je da je po tvojem škoda, da nas niso kot superiornejša kultura zavzeli. Tudi sem vesel, da nas niso, ker nočem da mi nekdo vsiljuje svojo kulturo, kot niso Arabci, da bi jim mi našo.

Tudi niso vedno imele najrazvitejše kulture ekspanzionističnih nagnjenj, recimo Egipčani, najnaprednejši v svoji dobi jih niso imeli. Oni so lep dokaz sfaljenosti socialnega-darvinizma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

Azrael ::

Andree Citroen je nekoč rekel, če ne napreduješ nazaduješ, ker te drugi prehitijo.

Najboljši razlog za propad starih civilizacij. Spanje na lovorikah ne prinese nič dobrega.
Nekoč je bil Slo-tech.

Thomas ::

> In Arabci so bili vsaj toliko superiornejši od nas, kot smo mi danes od njih.

LOL.

> Niso tudi probali zavzeti cele Evrope

LOL.

> bistveno je da je po tvojem škoda, da nas niso kot superiornejša kultura zavzeli.

Po tvojem, pa tvojih zgodovinarjev, so bili superiorna kultura. Po mojem so bili več ali manj divjaki - vedno.

> Tudi niso vedno imele najrazvitejše kulture ekspanzionističnih nagnjenj, recimo Egipčani, najnaprednejši v svoji dobi jih niso imeli.

Is that so? V keri pravljici si to bral?

> Oni so lep dokaz sfaljenosti socialnega-darvinizma.

Sigurno. Dokončno "sfalil" v pomorski bitki pri Akciju? >:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

drejc ::

Tudi niso vedno imele najrazvitejše kulture ekspanzionističnih nagnjenj, recimo Egipčani, najnaprednejši v svoji dobi jih niso imeli. Oni so lep dokaz sfaljenosti socialnega-darvinizma.


Kolk je blo takrat ljudi na svetu...like miljon, dva? Kva boš pa delu z ekstra puščavo? Nil je biu njihov kompleten, razdalje pa predolge za konkretna osvajanja. Tudi se ne slepit da so pustil kačjejedce pr mer.


...zdej smo pa tolk modri da že vemo da vojna ne reši ničesar....


Hvala Bogu da ne mislimo tko in smo še zdej modri :D
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

KWAN ::

Jah nič, bo treba drejcu dat Colt M16 v eno roko Thomasu pa knjigo demokracija v drugo pa naj gresta širit "pravo" vero v Irak med divjake.

KWAN ::

Aja pa še to... Mene so podobno učili, da je bila v tistem stoletju Arabska kultura dosti bolj "superiornejša" od naše... vsaj po besedah dr. Šumrade.

Mogoče pa sta imela drejc in Thomas kakega takega nevednega učitelja ki ju je asimiliral!?

leinad ::

No se sreca, da so Thomasa na matematicnem faksu, se mimogrede naucili zgodovino celega srednjega veka in zdaj zlahka prekasa ugotovitve dohtarjev zgodovine. Vsaka ti čast, ni kaj.

LOL,LOL
Med katerimi vrsticami bi že zdaj moral brati, da bi sprevidel globljo sporočilo?

Pri Akciju pa sta obračunavala rimljana Antonij in Oktavijan. S tem, da je prvemu pomagala Kleopatra, ker je hotel preseliti prestol Rimskega imperija v Aleksandrijo. Torej je hotela narediti Egipt del Rimskega cesarstva. Kake ideje o širitvi nekje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

leinad ::

drejc, ja zdaj v preteklih 3000 letih smo še namnožili ostalih 5 milijard 900 milijonov ljudi. Prej v par desettisočih pa smo prišli do milijona. Ja definitivno je bilo tako. Brez dvoma.

Brane2 ::

Spomnem se, ko sem bil še froc, se pravi nekako 30 let nazaj da so mi razlagali, da je od sedaj naprej na svetu 4 G ljudi.

Od 4G do 6G+ v trideset letih. Skozi to gledano zadeva niti ni tako neverjetna.
On the journey of life, I chose the psycho path.

leinad ::

Resno, mi lahko samo ugibamo koliko ljudi je takrat bilo, ker popis prebivalstva še ni obstajal.

Brane2 ::

Kot je videti, se ti sprašuješ o redu velikosti.

Resda popisa mogoče ni bilo, smo imeli pa precej dobre ocene, daleč natančnejše od reda velikosti.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Tear_DR0P ::

thomas priznat moraš, da so v času, ko so se naši predniki bali vode in umivanja na bližnjem vzhodu ljudje skrbeli za higieno - vsaj bogatejši, pa da so nam prinesli tu in tam kakšno dobroto - je pa res, da so oni ostali nekje v srednjem veku
aja pa kdor pravi da arabci niso hotel zavojevat cele evrope - mogoče res ne v danem trenutku, vendar če bi jim osvajanje teklo gladko, potem bi se ustavili nekje v skandinaviji
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Tear_DR0P ::

ker popis prebivalstva še ni obstajal

čemu sta se potem jezusova starša selila tik pred jezusovim rojstvom?
tudi danes popis prebivalstva še ne obstaja, nihče ne ve koliko natančno je tuaregov
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

drejc ::

@Kwan: gledat kako se folk pobija med sabo in zganja med sabo genocide in ob tem nereagirati (čeprav imaš moč in tehnologijo da to omiliš čene preprečiš) te naredi IHMO vsaj toliko odgovornega kot en povprečen rabelj.... in ti mene izpostavljaš za agresorja :\

@Carnivore: To, da poznam zgodovino matematike in računalništva tule bolje od velike večine te nebi smelo presenečat (sem v tem fohu). To, da hkrati poznam občo zgodovino (pa sem jo imel le 3 leta na tehnični gim.) bolje od večine kvazi-družboslovcev te pa tudi ne bi smelo še posebej v času 21. stoletja ko imaš lahko dostop do (skoraj) vsake univerzitetne knjižnice na svetu (pošlješ mejl ali pokličeš, dobiš nazaj ps ali pdf drugače pa po ups-u kopijo), uradnih dizertacij in arheoloških najdb in študij, ter večina objavlja priznane knjige in članke tako v tiskani kot elektronski obliki. To je tudi tvoja prednost pred (žal) večinsko staro "rusko" gardo profesorjev v Sloveniji. To da lahko poznaš več zgodovine od svoje profesorice ni tako težko, le znat moraš brat in ti mora bit stvar nadpovprečno zanimiva (kar meni je). Zatorej me ne bi nič čudilo da Thomas to tematiko pozna do obisti.



EDIT: Slovenija z veliko (se pospiavam z pepelom :))
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

drejc ::

"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

upirna ::

Da, Arabci so bili včasih veliko bolj napredni od ostalih. Vendar nikakor niso bili neko nežno ljudstvo, ki zaradi višje politike ni napadala ostalih. To nikakor ni res. Tako, kot tudi ni res, da Egipt ni osvajal ozemlja okrog sebe in ni izvajal ekspenzionistične politike. :\

Kot sem že rekel, če uporabljate zgodovinska dejstva kot argumente, naj bodo trditve točne.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

leinad ::

drejc, jaz govorim kar piše v učbenikih, ki so ji pisali zgodovinarji z doktorati. Teh pa ti ne boš kar tako zlahka prekosil. Čeprav si ti informacijsko ozaveščen, on pa dela po starih "ruskih" metodah.
Še vedno nikjer ni podatka za čas tam nekje 2-4k pr.n.št. To mene zanima.
Tudi, če bi res bilo samo 2 milijona ljudi, bi si ekspanzionisti prisvojili ostala ozemlja, čeprav jih ne bi morali poseliti recimo. Npr. Rusi so si prisvojili celo Sibirijo, brez da bi vedeli kaj si bodo z njo počeli in da ni pogojev za neko masovno poselitev. Seveda je to bilo v času, ko še niso vedeli kaj si naj z nafto počnejo.

upirna ::

Iz wikija:

Faraon Tutmozis I., ki je vladal od 1530 - 1520 pr. n. št., je osvojil Nubijo do 4. katarakta in osvojeno ozemlje poimenoval kot Kuš, od koder so dobivali predvsem zlato. V tem času je egipčansko ozemlje razširil do Sirije in Evfrata. Iz iste dinastije je prihajal tudi faraon Tutmozis III., ki je v začetku 14. stoletja pr. n. št. osvojil Sirijo in Palestino, vladal pa je tudi Mitanjcem, Asircem, Hetitom, Babiloncem in Egejcem.



Še enkrat - nekateri bi lahko nehali s podajanjem lažnih dejstev in s tem zavajanjem drugih!!!
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: upirna ()

leinad ::

@upirna

Niti nihče ne pravi, da so bili nežni. Prej racionalni.
Egipt pa ni bil ekspanzionistična država, če bi bil, potem bi po ozemlju segel Rimljanom(v zlati dobi) vsaj do kolen. Pa ni.

upirna ::

->Egipt pa ni bil ekspanzionistična država, če bi bil, potem bi po ozemlju segel Rimljanom(v zlati dobi) vsaj do kolen. Pa ni.

Egipt je bil ekspanzionistična država, vendar ne tako uspešna kot Rim. Egipt nikoli ni dosegel moči Rimskega imperija. Ali je kriterij za ekspanzionistično državo kako uspešna je na vojaških pohodih?

Recimo, ekspanzionistična država ni Slovenija. Noče tujega ozemlja. So pa bile in so še ekspanzionistične države Velika Britanija, Francija oz. vse nekdanje kolonialne države. Če smo vsaj enkrat objektivni, imata Francija in VB veliko bolj ekspanzionistično politiko kot ZDA. Formalno se je veliko kolonij odcepilo po 2.sv. vojni, vendar ropanje teh držav ni skoraj nič manjše. Poleg tega vemo tudi, kakšni so trgovinski zakoni na področju kmetijstva... Ampak nad tem se nihče ne pritožuje...


No, poleti je zasijal žarek upanja z vrhom G8, vendar je vse skupaj potihnilo. Žalostno. Zelo.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: upirna ()

kow ::

Pravite, da je bila arabska kultura razvitejša. Samo to je "arabska" kultura. Nima kaj veliko z Arabijo, kjer se je rodil Osama, ampak predvsem z Iranci pa Mezopotamci. Islam je samo politično poenotil ta področja. Arabci so pač najbolj zarukani "hribci" ali bolje rečeno "kamelojebci", ki po naključlju sedijo na veliko nafte.

leinad ::

Nič v primerjavi s tem kar bi si lahko, kot najrazvitejša civilizacija svojega časa. Ali kot so si pravi ekspanzionisti: Karel Veliki, Julij Cezar, Napoleon, Hitler,...

kow ::

jezus... če faraoni niso osvajali, ker od tega niso videli neke koristi to še ne pomeni, da so bli neki težki humanisti...

leinad ::

To ozemlje kaj so si ga oni pridobili ni vredno naziva ekspanzionistov. Vsem ekspanzionistom je značilna močna in številna vojska. največ vlaganja v njen razvoj. Egipčani so bili osredotočeni na religijo in znanost, ne na vojsko. Zato je tudi Oktavij zlahka pometel z njimi, takoj potem ko je premagal 100.000 glavo legijo Marka Antonija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

upirna ::

Nič v primerjavi s tem kar bi si lahko, kot najrazvitejša civilizacija svojega časa. Ali kot so si pravi ekspanzionisti: Karel Veliki, Julij Cezar, Napoleon, Hitler,...


Če bi malo bolje poznal zgodovino, bi vedel je bil Egipt skozi čas politično bolj ali manj nestabilen. Za resno osvajalno politiko, pa je potrebna močna centralistična oblast. V zgodovini je bila največkrat združena kar v eni osebi, kot si rekel Aleksander Veliki, Hitler, Julij Cezar...

->To ozemlje kaj so si ga oni pridobili ni vredno naziva ekspanzionistov. Vsem ekspanzionistom je značilna močna in številna vojska. največ vlaganja v njen razvoj. Egipčani so bili osredotočeni na religijo in znanost, ne na vojsko. Zato je tudi Oktavij zlahka pometel z njimi, takoj potem ko je premagal 100.000 glavo legijo Marka Antonija.


Leta 525 pr. n. št. je perzijski kralj osvojil Egipt in ga spremenil v perzijsko provinco. S tem se je končalo obdobje starega Egipta. No, zdej ne vem kaj imajo tukaj rimske legije veze. :\
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: upirna ()

leinad ::

kow, mezopotamija je dandanašnji Irak. In ti radikalci tukaj nimaj o Iračanih in ne Irancih kaj boljšega mnenja kot o Saudijcih.

leinad ::

In despotizem pod faraoni, ni bil centralisticen? Bog, vrhovni vladar, vrhovni poveljnik armije- faraon. Ni dovolj?

Tudi Rim je bil pogosto nestabilen, pa jih ni preveč oviralo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

upirna ::

->In despotizem pod faraoni, ni bil centralisticen? Vrhovni svecenik, vrhovni vladar, vrhovni poveljnik armije- faraon. Ni dovolj? Tudi Rim je bil pogosto nestabilen, pa jih ni preveč oviralo.

Nauči se brati. Jaz sem rekel: V zgodovini je bila največkrat združena kar v eni osebi, kot si rekel Aleksander Veliki, Hitler, Julij Cezar...

Če ne razumeš besede največkrat, naj ti povem, da to ni sinonim za vedno. :\
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

upirna ::

->Tudi Rim je bil pogosto nestabilen, pa jih ni preveč oviralo.

Nikoli tako zelo kot Egipt. Malo poglej po učenikih, kolikokrat je bil Egipt razbit, kolikokrat so npr. samo selili glavno mesto ipd, kar vse kaže na politično nestabilnost.

Še enkrat: ne uporabljaj zgodovine če je ne zanš dovolj dobro. :)
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Utk ::

Zadnjič sm gledal na Discoveryju oddajo o gradnji piramid...niso jih delali sužnji, ampak delavci...in baje, da je ena skupinica stavkala lepo v senci kar nekaj dni, dokler jim niso priskrbeli kozmetike za dva meseca, da so si pod očmi namazali, zarad sonca. Taka družba v tistem času ni mogla nekega hudega zla delat po svetu:) Za tist čas so bli očitno dokaj mili. En pravi rimljan jim bi glave odsekal prej ko bi samo povedali, da ne delajo sploh.
««
7 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Drnovšek poziva k humanitarnosti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20111911 (8263) drejc
»

Vojna v Iraku (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Loža
175348163 (28725) gfighter
»

Ne bojte se, mi smo vasi prijatelji, odresili vas bomo muslimanskega mucenja! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
47327150 (17884) kuglvinkl
»

Iraq - Vietnam 21ega stoletja?

Oddelek: Problemi človeštva
432461 (1695) DavidJ
»

Pikov as je padel (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20414451 (10356) Thomas

Več podobnih tem