» »

Štirje slovenski vojaki gredo v Irak.

Štirje slovenski vojaki gredo v Irak.

««
«
1 / 10
»»

Jst ::


Slovenska vlada se je soglasno odločila, da bo v okviru misije Nata v Irak napotila štiri vojake - inštruktorje.

Zunanji minister Dimitrij Rupel je po seji pojasnil, da bodo štirje častniki oziroma podčastniki v okviru misije nastanjeni v posebnem centru Al Islamija v bližini Bagdada, njihova naloga pa bo usposabljanje iraških varnostnih sil, ki vključujejo vojake, policiste in varnostnike. Predvideni stroški v letošnjem in prihodnjem letu naj bi znašali okoli 61,8 milijona tolarjev.

rtvslo.si




Problem: upam, da kakšni teroristi ne bodo videli naše zastave in organizirali kak napad na LJ ali Maribor. Ne želim si masakra doma.
  • spremenil: Primoz ()

CWIZO ::

Majo pomoje velik vecjh mest, ki bi jih sli prej napadt kokr pa LJ al pa MB...
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

gzibret ::

Ne sprašujte, kaj lahko Slovenija naredi za vas,

ampak kaj lahko VI naredite za Ameriko!

(Slon in sadež)
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

(malo šale)
Vse je za neki dobr!

frudi ::

zanimiv se mi zdi komentar mladega foruma socialnih demokratov ( klik), s katerim se bo na žalost strinjala večina slovenije.
po eni strani je torej idiotsko vojaško sodelovati z ekonomsko in gospodarsko velesilo, po drugi strani pa je ok igrati prpe, ko osamac & co. pomahajo s kalašnikom in eksplozivom.

ja, mi bi raje bili carji - ne bomo dopustili, da zda vplivajo na našo zunanjo politiko; raje se bomo uklonili islamskim fundamentalistom...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

zee ::

ne vem, kaj delamo mi v Iraku, če druge (bolj razvite) države svoje vojake umikajo od tam. Cenejšega bencina pa zaradi tega ne bomo imeli.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Phil ::

Pravilno. Takole bi morale narediti vse evropske države. Ni treba poslati veliko EU vojakov tja, da bo le zahodni svet kazal enotnost.
LP

poweroff ::

Problem je, ker so slovenski politiki EKSPLICITNO rekli, da v Irak pa ne bomo šli.

Pred referendumom o NATU je bil eden pomembnih argumentov nasprotnikov, da bomo šli v Irak in v tuje misije.

Vlada je rekla da v Irak pa ne. Morda še na tuje ne, razen kakšno Bosno ali Kosovo.

Po vstopu v NATO smo nenadoma šli v Jemen. Vlada je takrat javnost pomirila z zagotovili, da v Irak pa že ne bomo šli.

Zdaj gremo v Irak. Vlada pa zagotavlja, da bodo naloge zgolj inštrukcije, ne pa tudi bojne.


Problem je v tem, da so LAGALI. Nesramno in v obraz. BTW: to ni prvič. Tudi Rupel je na enem soočenju z Marto Gregorčič izjavil, da ni nikoli rekel, da se Slovenija boji teroristov z jedrskim orožjem. Samo problem je v tem, da so potem novinarji RTV dobili posnetek Ruplove izjave, kjer je rekel, da se v Sloveniji bojimo teroristov s kovčkom z jedrsko bombo. To izjavo je dal Rupel par dni pred soočenjem z Gregorčičevo za nemško TV. Na soočenju na TV Slovenija pa je izjavo gladko zanikal. Na srečo nekateri poznamo tudi ljudi iz Nemčije, ki so bili z veseljem pripravljeni postreči z dokazi o resnici.

Skratka - laži pred vstopom v NATO, laži danes. Laži, laži, laži.

Problem je tudi v tem, da je po sprejetnju Grimsovega zakona RTV postala učinkovit informacijski servis in nenadoma novinarji ne znajo več pobrskati po arhivih in politike soočiti z njihovimi lažmi.

Kar se mene tiče je to glavni problem - zavajanje in laži politikov. Ter hlapčevstvo novinarjev.
sudo poweroff

poweroff ::

Še nekaj je žalostno. Če recimo želijo teroristi "kaznovati" vse, ki sodelujejo pri napadu na Irak, kako to lahko storijo. Seveda bi ti norci najraje izvedli napad na ZDA. Vendar so ZDA v pripravljenosti.

Slovenija je pa postala čisto privlačna tarča. Je v Evropi, članica NATA, sodeluje v Iraku, je podpisala Vilnuško izjavo in je slabo zaščitena - oz. slabše kot kakšna večja država. S tem postaja privlačen cilj.

Recimo, da se kakšen norec res pride razstrelit - kaj bo sledilo?

Omejevati nam bodo začeli svoboščine. Krivci bodo vsi drugi, ne pa vlada, ki je sprejela tako nespametno odločitev.

Sem pa sicer mnenja, da bi veliko politikov v Sloveniji - levih in desnih - rado videlo kaj več omejevanja svoboščin državljanov.
sudo poweroff

Pujcek ::

zanima me, kako gledate nasprotniki posiljanja nasih vojakov v Irak, na drnovskovo vmesavanje npr. v darfur? zakaj se ne pizdite tudi glede tega, oboje je v imenu mira???? al se vmesavajmo povsod al pa nikjer.

lp
:)

Azrael ::

Tole kar se gredo razni mirovniki&Co je navadno sprenevedanje. Dokler bo pri nas mnogo delavcev v nikakršnih delovnih pogojih vsak dan nosilo glavo naprodaj in to za mizerno plačo, po možnosti z nekaj mesečnim zamikom, ali sploh nič, ti prdci nimajo kaj jamrat.

Poklicin vojak gre tja kamor ga pošlje njegov poveljnik, basta. Kdor misli da je poklicni vojak samo frajer v bleščeči uniformi s polnimi žepi denarja se zelo moti.

Če ga pošljejo v osvobojen Irak gre pač tja. Jasno ne for free. In kaj jim bo sploh hudega? Če ne bi bilo nekih uvoženih zgag z avtobombami, bi bilo v Iraku mirno. S*anje je bilo prve mesece, sedaj pa so vojaki tam samo še kot malo bolje opremljena policija pa še to samo zaradi raznih izvoznikov islamske revolucije.
Nekoč je bil Slo-tech.

infidel ::

Cit. "Tole kar se gredo razni mirovniki&Co je navadno sprenevedanje. Dokler bo pri nas mnogo delavcev v nikakršnih delovnih pogojih vsak dan nosilo glavo naprodaj in to za mizerno plačo, po možnosti z nekaj mesečnim zamikom, ali sploh nič, ti prdci nimajo kaj jamrat."

Uau, kakseno leporecje in argument.

Martin Krpan ::

Tile islamski teroristi tako ne slovijo po pameti ,nas bodo že zamenjali z slovaki.Pred nekaj tedni so ugrabili par francozov in zahtevali umik francozke vojske iz iraka. Hec pa je v tem da francozke vojske sploh NI v iraku. Glede naših poklicnih vojakov pa je tako -vsi bodo prostovoljci .Kdor ne bo hotel iti pač ne bo šel. V časih JNA so nas pošiljali na kosovo for-free in to neprostovoljno! Pa jih je tudi tam bilo nekaj ob glavo.

leinad ::

Je res, da se poklicni vojak nima kaj buniti ali pa se ga smatrati za kako žrtev, ker je vedel v kaj se spušča, ko je podpisal pogodbo. Če ni, je navaden butec. Ampak to ne pomeni, da civilni državljani moramo prav tako mirno gledati vse skupaj. Konec koncev se SV financira s davkoplačevalskim denarjem, torej je pravica vsakega davkoplačevalca, da se zbuni ako mu ni ravnanje vlade povšeči. Nismo več v komunizmu.

Se strinjam s večino tega kar je Matthai navedel, le to, da bomo mi zdaj ogroženi pa se mi zdi bolj floskula kot ne. OK priznam obstaja neka mini možnost, da bi nas napadli, ampak obstaja več argumentov zakaj nas nebi. Slovenija je ena majhna in dokaj nepomembna državica v svetu, na katero se ne bi kaj preveč porajtal kdo ob terorističnih napadih. Imajo bolj privlačne tarče. Recimo Poljska je sodelovala kako leto in pol(mislim da so jih že popolnoma umaknili) z 2500 vojaki in niso doživeli nobenih napadov. Zopet obstajajo privlačnejše tarče kot oni. Zahod- to ti je teroristični raj.

Ampak je pa Dimsi lagal in to debelo.

poweroff ::

No, treba si je biti na jasnem v čem je problem Iraka. Prvi problem je, da je bin napad nelegitimen - mimo VS OZN.

Večji problem pa so LAŽI. Laži o WMD, o povezavi Saddama z Osamo, itd.

Laži v Vilnuški izjavi.

In laži naše vlade.

LAŽI.
sudo poweroff

drejc ::

Ni bil irak pred vstopom v Nato še uradno nedemokratičen? Do danes so že rekrutirali cca 100 tisoč polcajev in vojakov iračanov, imel demokratične predsedniške in pralamentarne volitve.

Pričakovanje da NIKOLI ne bomo pošiljali naših vojakov v Irak je pa imo malo naivno, iz trte izvito in TOTALNO EGOISTIČNO razmišljanje.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

drejc ::

mimo VS OZN


Mimo OZN bi blo na balkanu mnogo manj žrtev. Mimo OZN bi ZDA in UK že lahko spedenala Sudan. Je pa točno tisti "neumni" GWB prvi ameriški predsednik, ki je spregledal da OZN z politiko nevmešavanja posredno dela genocid v tretjem svetu.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Utk ::

Ah kdo je pa verjel, da ne bomo šli v Irak, ali pa kam drugam...rekli so tudi, da v Sloveniji ne bo NATO baze...seveda ne...še nekaj let, potem boste pa videli. Pa nimam jaz kaj hudo proti temu, samo pravim da bo, in to kmalu, čeprav so govorili da tega pa nikdar. Razen če bojo Hrvate na hitro sprejeli in tam postavli, potem morda ne.

Azrael ::

Kot vemo je bil napad na Irak legitimen že od invazije Iraka v Kuvajt. Ampak to smo premleli že v mnogih drugih temah.

Glede naših in EU politikov itak ni nobeno presenečenje, da se praktično vsi obračajo po vetru, ne glede katere farbe so. Zato so pogruntali volitve.

Treba je vedeti še nekaj, ko si enkrat na oblasti ne moreš vedno potegniti potez, ki bi bile vsem všeč. Tole bunjenje je zame samo metanje peska v oči in dimna zavesa za domače prebleme, ki jih ne manjka in prilika za razne stolčkarje, da lezejo višje gor.
Nekoč je bil Slo-tech.

carota ::

Kaj ko bi zbrali podpise za referendum proti posiljanju vojakov v Irak?

poweroff ::

Če je laganje treba vzeti v zakup... potem vzemimo v zakup tudi laganje komunistov.

Ali pa je laganje zaradi "višjih ciljev" pravilno?
sudo poweroff

Daedalus ::

Pred referendumom o NATU je bil eden pomembnih argumentov nasprotnikov, da bomo šli v Irak in v tuje misije.

Vlada je rekla da v Irak pa ne. Morda še na tuje ne, razen kakšno Bosno ali Kosovo.

Po vstopu v NATO smo nenadoma šli v Jemen. Vlada je takrat javnost pomirila z zagotovili, da v Irak pa že ne bomo šli.


O kateri vladi ti to? Ne verjamem, da nas je JJ spravil v NATO...

Treba se je nečesa zavedat. Članstvo v zvezi NATO pač pomeni tudi sodelovanje na takšnih misijah. In boljše je, da se kaj na lastno pobudo naredi, ko pa da se čaka na zunanje zahteve in pritiske. Meni se tale odločitev ne zdi niti malo sporna. Smo člani NATA, ki pošiljamo vojake na misije zveze NATO. Pa magari na Mars...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Spock83 ::

Hej Slovenija je kot ena mala vas. Vse se ve kdo pride in kdo gre. Ne ve pa se kaj je prinesel in kaj odnesel :D Če pa bi pršli teroristi naj postavijo bombo v BTC. Tam je res gužva za umret.


Hec ;)

poweroff ::

Vlada je pač vlada, ne? Sploh "večni" ministri ala rupel.
sudo poweroff

Mati ::

Meni se zdi ok, da pošljemo nekaj inštruktorjev v Irak! To zame pomeni, da živim v državi, ki podpira demokratični svet ne pa fundamentalistov.

Nebi se mi zdelo ok, da bi se obnašali, kot Francozi. Samo kadar se gre za njihovo rit sodelujejo. Le kaj bodo rekli, ko bo počilo enkrat v Parizu?

Zato, bravo vlada, da ste se končno malo opogumili...in prezrli bevskanje mirovnikov!

carota ::

Mati: a sploh ves za kaj gre?

drejc ::

martins: pa ti?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

upirna ::

Največji problem danes je egoizem. Če svet ne bi bil tako egoističen bi lahko rešili marsikateri problem, tudi tale v Iraku bi bil uspešno rešen če bi zahod bil enoten.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

AndrejS ::

Kaj ko bi zbrali podpise za referendum proti posiljanju vojakov v Irak?

Kaj je danes prvi april ?

leinad ::

Azrael ::

Dober politik ve: Nikoli ne reci nikoli. Naši politiki se bodo morali tega šele naučiti.
Nekoč je bil Slo-tech.

Jst ::

Glede na to, da je stanje v Iraku še vedno katastrofalno, se mi hecno zdi to, da gredo samo štirje. Smo v Natu in če je to misija v okviru Nata, pa še toliko bolj. Če se hoče stanje stabilizirati, bi treba narediti čisto po celotni površini Iraka. Vsako bajto pregledat za morebitna orožja, vsako luknjo, kjer se zbirajo uporniki razče***ati. Zaposliti civiliste za zbiranje informacij o "notranjosti" varnostnih sil Iraka. Torej med Iraško vojsko in policijo. Treba bi jim sistematično oprati možgane. Kaj če ti Iraška policija in vojska, če pa so med njimi "problematični" ljudje.

Sploh me zanima vizija, oziroma kakšen načrt te demokratizacije imajo. Trenuten je malo napačen.

Jst ::

Info: 70 odstotkov Slovencev *ne* podpira odločitev vlade. rtvslo.si.

kolesar ::

Verjetno bosta Rupel in Jansa danes slabo spala ker bosta mislila na vse slovenske tovornjakarje, poslovneze in (avan)turiste v Iraku, Siriji in v bliznji okolici, ki imajo zdaj resen razlog za nemiren zelodec.
Potem pa naj pomislita se na vse babice, ki bodo (one sicer brez razloga) kar naprej v skrbeh da se ne bo kak mudzahid razf*kal na trznici ravno takrat ko bo ona tam brskala po mandarinah.
Vsi na kolo za zdravo telo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kolesar ()

Kaufmann ::

Meni se zdi ok, da pošljemo nekaj inštruktorjev v Irak! To zame pomeni, da živim v državi, ki podpira demokratični svet ne pa fundamentalistov.
Se pravi Francija podpira fundamentaliste in njihovo početje,...v lepo družbo je padla z Iranom,Sirijo,...os zla...:D
ni podatka

klemen22 ::

Pri tem pozabljate da mogoče pa obstajajo slovenski vojaki ki jih tovrstno delo veseli?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Utk ::

To je najmanj pomembno. Itak da bojo šli prostovoljno. Morda pa nekega dne več ne, ko zmanjka takih. Sej po moje se ne bi nihče branil dobrih vojakov, ki bi radi šli dol, vprašanje samo kdo jih bi plačal...naj jih tisti, ki jih rabijo dol. Ne vem pa zakaj jih mi rabimo tam dol, Slovenija.

Azrael ::

Franciji ni kaj posebno pomagalo miniranje enotnosti Zahoda glede Iraka, islamistične bande so naredile ravno pri njih ogromno škode svojo jesensko intifado. Toliko o nojevskem skrivanju, ki ga nekateri tako zagovarjate.

>slovenski vojaki ki jih tovrstno delo veseli

Vsekakor obstajajo, dobra plača pa privabi še koga. Sploh kakšna je možnost, da jo kdo skupi. IMO precej majhna.
Nekoč je bil Slo-tech.

Daedalus ::

Zato, ker se to od države, ki deluje v določenih mednarodnih organizacijah zahteva in pričakuje. Jasno? Ni mi jasno, kako 70% Slovenije ne dojame tega.

Neuvrščenosti ni več...se je treba malo angažirat.:\ To je vse, kar je potrebno vedet. Al je dejansko kdo tu mislil, da bo Slovenija od NATA prejemala samo ugodnosti, brez obveznosti?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Ziga Dolhar ::

Okej ... tole se mi pa res precej upira.

> Recimo, da se kakšen norec res pride razstrelit - kaj bo sledilo?

> Omejevati nam bodo začeli svoboščine. Krivci bodo vsi drugi, ne pa vlada, ki je sprejela tako nespametno odločitev.

S tem, ko vlado spoznavaš za "krivo", v mojih očeh upravičuješ "povračilne" teroristične ukrepe kot legitimne in zakonite.

-- edit: dodana vrstica quotanja
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Jasno ni to, zakaj se NATO vmešava v državo, ki jo je okupirala ZDA in nekaj njihovih zaveznikov. Za red v taki državi se ve kdo je odgovoren. Ne NATO. To, da so se kasneje kao premislili, tudi ZN, sploh ni pomembno.

Daedalus ::

Jasno ni to, zakaj se NATO vmešava v državo, ki jo je okupirala ZDA in nekaj njihovih zaveznikov. Za red v taki državi se ve kdo je odgovoren. Ne NATO. To, da so se kasneje kao premislili, tudi ZN, sploh ni pomembno.

Aja? Boljše veš od ZN-a in zveze NATO, kaj je OK in kaj ni? Dobr, da vem... No, jaz sem pa prepričan, da je boljš, da se angažira tudi NATO. Red na tem svetu bi mogo biti v rokah več, ne samo ene par držav. In med drugim je bojda to tudi naloga zveze NATO (obramba Zahoda pred njemu ne lih prijaznimi državami/skrajneži). Tak da naj bo kr NATO tam. In naši vojaki, če se vladi to zdi smiselno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Jaffa ::

Nisem glih cele teme prebral, sam poznam par vojakov, ki komaj čakajo, da grejo...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

whatever ::

Mnja, verjetno ker bojo oni tam v manjši nevarnosti, kot v katero bodo spravili cela 2 milijona prebivalcev. Velike države se seveda lahko umaknejo, male pa bomo vedno Hlapci.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

Double_J ::

Pa sej to je že od leta 2003 jasno, kaj vas preseneča? Citat od takrat:

Predsednik SDS Janša je v drugi polovici julija dejal, da bi bilo prav, če bi se Slovenija pridružila "mednarodnim prizadevanjem za stabilizacijo razmer v tej državi". Sicer pa je Janša julija izrazil prepričanje, da je bila zavezniška operacija v Iraku "moralno upravičena". Dejstvo, da orožja za množično uničevanje zavezniške sile niso odkrile, pa ga ni motilo. Šlo naj bi namreč za poskus, da bi "akcijo za nazaj diskreditirali z obtožbami, da še niso našli orožja za množično uničevanje". Sam Sadamov režim naj bi bil namreč najstrašnejše orožje za množično uničevanje.

PARTyZAN ::

Ce se vsi bojimo, da bo zaradi takih stvari v sloveniji stala, potem mislim, da so teroristi dosegli svoj namen.

Double_J ::

Največje strahove ma definitivno Rop.

:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Alec999 ::

Slovenski predsednik Janez Drnovšek pa je ocenil, da je odločitev vlade v dani situaciji pravilna. Čeprav je bil po njegovem mnenju ameriški poseg v Iraku zgrešen, je potrebno Irak zdaj stabilizirati, ne pa pahniti v kaos. In prav je, da je tudi Slovenija sodelujoča država pri stabilizaciji Iraka, je pojasnil predsednik, hkrati pa opozoril, da Slovenija kljub temu ni tudi članica vojne koalicije v Iraku.
vir: 24ur

Se vsekakor strinjam s temi besedami in podpiram ta odhod štirih inštruktorjev. Stabilen demokratični IRAK nam imho bolj koristi kot da ga v tem trenutku pustimo v kaosu, da iz njega rata leglo teroristov.

nevone ::

>vprašanje samo kdo jih bi plačal...naj jih tisti, ki jih rabijo dol. Ne vem pa zakaj jih mi rabimo tam dol, Slovenija.

Vsi bi radi, da bi bila Slovenija oaza miru, nič kriva nič dolžna komurkoli. Vendar je kazanje "mišic" v miru vredno veliko več, kot čakati, da je to dejansko potrebno. Seveda, če nam že samo kazanje "mišic" ne gre blazno na jetra. Če nam pa gre, pa raje počakajmo, da se bo treba zares s kom stepst, in takrat goloroki in bosonogi planimo po njih. Jao, Slovenci (nekateri).

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

klemen22 ::

Popolnoma pravilna poteza vlade.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)
««
«
1 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Drnovšek poziva k humanitarnosti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20111798 (8150) drejc
»

Vojna v Iraku (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Loža
175347796 (28358) gfighter
»

Ne bojte se, mi smo vasi prijatelji, odresili vas bomo muslimanskega mucenja! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
47326904 (17638) kuglvinkl
»

Iraq - Vietnam 21ega stoletja?

Oddelek: Problemi človeštva
432439 (1673) DavidJ
»

Pikov as je padel (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20414351 (10256) Thomas

Več podobnih tem