» »

Vzdržnost pred poroko?

Vzdržnost pred poroko?

««
2 / 16
»»

profii ::

jst osebno sem mnenja da je treba tud avto predn ga kupš na testno vožnjo pelat.

BigWhale ::

Eden od temeljnih argumentov je bil, da z vzdržnostjo dokažeš, da nisi suženj telesa in nagonov. Da se znaš temu upreti in da tedaj raste tvoja duhovnost.


No, ce pri tem raste duhovnost ne vem. Je pa res, da je samokontrola nekaj, kar redki zmorejo. Samokontrola pri bilocem. Ne samo spolnosti.

Zeberdee ::

Eden od temeljnih argumentov je bil, da z vzdržnostjo dokažeš, da nisi suženj telesa in nagonov. Da se znaš temu upreti in da tedaj raste tvoja duhovnost.

Kaj pa masturbacija? Spada pod vzdržnost? Pomoje da. Masturbacija kaže na to, da želja po spolnosti obstaja in je močnejša od ljubezni in čustvenosti, ki jo tako promovirajo v tistem prispevku. Če masturbacija pod to ne spada, potem v vzdržnost spada samo vaginalni seks. To je pa tako, hehehehe, pri mladih. Predstavljaj si pečen krompir, fajna čebulca, diši kot strela, mastna pečenka (vse skupaj kot predigra), ampak lahko samo vohaš. Vemo pa, da je človek bitje, ki bi se mu ob tem sfukalo, tako njej kot njemu. Vzdržnost my ass, če drkanje spada zraven. Pomoje se ti sfuka.
Pač sem bolj kot ne žival.

bibip ::

Ok. ... Bog vemo, da je. ...


Kje pa je? Pa kateri?

zcetrt ::

Si že poskusil z argumentirano debato z vernikom o obstoju boga? Jaz sem. A ne gre. Ker je dejstvo o obstoju boga nesporno. Pa saj verjetno si razumel celoto napisanega. Tvoj citat ne vzdrži.
4.

bibip ::

Hehe, Tako, kot si napisal... Ampak tako se je svetlo tam ven, da mi ni dalo miru...
Jah, sem avtomatsko bogokletnik, ker se sprašujem take stvari.

Da bi bil zdele srednji vek, bi bil že ob glavo ali pa na grmadi.

Vera ista. Čas pa drugi. Bo kdaj boljše?

Volta ::

Bipip

Glej, DEJSTVO je, da so se in se še v Lurdu in drugod dogajajo "čudeži", ozdravljenja in podobno, ki so obeležena in potrjena tudi s strani medicine. To je vsekakor nad našim dojemanjem, torej je nekaj nadčutnega, nadnaravnega. In seveda nekaj/nekdo povzroča to. Tu pa obstaja mnogo razlag. In skoraj vsaka vsebuje besedo bog, tako ali drugače, tako da to je to.

Bog oz. nekaj takega nujno obstaja, že po sami logiki. Jaz nikomur ne pravim, da mora biti član kake religije, da mora verjet v karkoli in misliti drugače kot misli zdaj, hočem vam samo povedati, da skoraj gotovo obstaja nekdo/nekaj, ki povzroča stvari, ki nam niso dojemljive.

Zero One ::

skoraj gotovo obstaja nekdo/nekaj, ki povzroča stvari, ki nam niso dojemljive.


Tako razmišljanje že od nekdaj vodi k "razlaganju" s trenutnim znanjem nerazložljivih pojavov z raznimi "bogovi". Namesto, da bi se v stvar poglobili, se pač pokriža in reče "bog je bil".
printf(%s, "No statements? Why no... whoops");
//well if we can't make a statement, we should just leave a comment instead.

BigWhale ::

Vemo pa, da je človek bitje, ki bi se mu ob tem sfukalo, tako njej kot njemu. Vzdržnost my ass, če drkanje spada zraven. Pomoje se ti sfuka.

Pač sem bolj kot ne žival.


Ne, se ti ne. Nisi fizicno odvisen od praznjenja jajc. Mogoce se ti samo zdi, da si.

kriko1 ::

Bipip

Glej, DEJSTVO je, da so se in se še v Lurdu in drugod dogajajo "čudeži", ozdravljenja in podobno, ki so obeležena in potrjena tudi s strani medicine...


Točno pokaži katera. Da bo debata temeljila na nečemu, bolj konstruktiva.

Pegaz ::

Ne, se ti ne. Nisi fizicno odvisen od praznjenja jajc. Mogoce se ti samo zdi, da si.


Kolikor vem, je spolnost naravna človeška potreba, tako kot potreba po hrani, zraku in izločanju.

Volta ::

"Točno pokaži katera. Da bo debata temeljila na nečemu, bolj konstruktiva"

Če si morda kdaj bral versko revijo Ognjišče, je bilo noter na nekaj straneh napisano vse o tem, tudi vsi čudeži zadnjih 300 let, ki so bili zabeleženi tudi s strani medicine. Če hočeš, ti izbrskam številko revije, pa si poglej. Jaz ti točno na pamet ne znam povedati kje bi to našel, zagotovo pa bi google to znal najti, tako da ga uporabi, če te zanima.

Lej, kaj se dogaja/se je dogajalo v Lurdu, je drugače splošno znano, tako da se boš ti moral pozanimat o tem, če ne veš. To je tako, kot da bi kdo spraševal o 9/11, kaj je sploh s tem, oz. bi si zatiskal oči, da tega ni bilo.

"Tako razmišljanje že od nekdaj vodi k "razlaganju" s trenutnim znanjem nerazložljivih pojavov z raznimi "bogovi". Namesto, da bi se v stvar poglobili, se pač pokriža in reče "bog je bil"."

Govoril sem o Lurdu in o čudežih. A ima naša znanost približno kaj pojma o tem, kaj se tam dogaja? Ne? Torej si trenutno na drug način tega ne moremo razlagati, sploh zaradi tega ne, ker je to že od nekdaj povezano z Jezusom in njegovimi čudeži. Pa verjami, da si še nekaj časa ne bomo znali, če sploh.

kriko1 ::

"Točno pokaži katera. Da bo debata temeljila na nečemu, bolj konstruktiva"

Če si morda kdaj bral versko revijo Ognjišče, je bilo noter na nekaj straneh napisano vse o tem, tudi vsi čudeži zadnjih 300 let, ki so bili zabeleženi tudi s strani medicine. Če hočeš, ti izbrskam številko revije, pa si poglej. Jaz ti točno na pamet ne znam povedati kje bi to našel, zagotovo pa bi google to znal najti, tako da ga uporabi, če te zanima.


Se mi je zdelo da je moralo pisat o tem v takem kredibilnem viru kot je Ognjišče (le kako bi oni sploh pomislili na kaj drugega)!

Volta ::

Lej, hočeš nočeš, je Ognjišče verski mesečnik, ki ga pišejo ljudje, ki se spoznajo na te stvari verjetno bol kot jaz in ti, poznam pa nekaj ljudi, ki ga pišejo, tako da lahko rečem, da pišejo verodostojno. Seveda oni ne znajo pisat o čem drugem kot o verskih zadevah, oz. pišejo o drugih zadevah, pa vmes vključijo verske zadeve, saj so pa nenazadnje za to usposobljeni, in je to njihova služba, nekaterim pa tudi hobi :) Predvsem tistim bolj zagretim.

V tej številki, v kateri je pisalo o tem, so bili navedeni tudi viri, od kod je bilo to vzeto, tako da to ni stvar, ki bi si jo oni izmislili. Pojdi pogooglat pa poišči verificirane čudeže, tako da ne bo več dvoma o stvareh, ki so, naj povem še enkrat, DEJSTVA. Tako kot to, da aspirin pomaga proti glavobolu, da je prestolnica Slovenije Ljubljana, ipd., če razumeš.

// Recimo TULE piše nekaj o tem. To je bil prvi ali drugi zadetek v googlu pod čudeži v Lurdu ali nekaj takega. Če hočete, se da najt, tako da sploh ni vprašanje v nedokazljivosti oz. neargumentiranosti mojih postov. Vprašanje je v tem, ali ste vi pripravljeni verjeti v to. Jaz sem videl zadosti dejstev, da verjamem, da se čudeži dogajajo in da medicina nima pojma za kaj se gre :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volta ()

jype ::

Volta> Lej, hočeš nočeš, je Ognjišče verski mesečnik, ki ga pišejo ljudje, ki se spoznajo na te stvari verjetno bol kot jaz in ti, poznam pa nekaj ljudi, ki ga pišejo, tako da lahko rečem, da pišejo verodostojno.

Ti očitno ne veš, kaj pomeni beseda "verodostojno". Nima nobene zveze z vero, mimogrede.

Volta ::

Ti očitno ne veš, kaj pomeni beseda "verodostojno". Nima nobene zveze z vero, mimogrede.

Kaj zdaj mutiš? Preberi si še enkrat, kar sem napisal pa potem glumi, kdo ne razume česa. Verodostojno pomeni, da svoje besede potrdijo z viri, tako kot so tudi naredili. Ne vem al se ti delaš norca iz mene ali iz sam sebe.

bibip ::

Volta, vse slike so nekam izven fokusa.
Pa saj res. Zakaj bi čudeže razlagala znanost in medicina, če pa je bil bog? Ja, kako si upajo???

Edini čudež je, da ljudje verjamejo tem krvos..., pardon, denarosesom.

Vsako verstvo se je začelo kot sekta. Potem je pa vprašanje časa, kdaj gre to v širše razsežnosti.

Če ljudem obljubiš nebesa, jim pritegneš pozornost, ker boš nekaj dobil, če boš "priden". (Koristoljubje...)
Če ne boš "priden", dobiš samo pekel. (Strah...)
Zmislili so si še izhod v sili. Vice. (Upanje...)

Najboljše je pa imeti tumaste vernike, ker so potem bolj vodljivi. Lažje jih "naserješ", da je nekje nek čudeš skoču ven iz enega porcelana, pa da je kri trda, pa da se neki duhci kažejo, ... bla, bla, bla...

Pa Rode, ko je bil v Sloveniji? Je prišel kot dušni pastir? Preveč ekonomskega "duha" je bilo okoli njega.

No ja. Saj z vero ni nič narobe. Je pa hudič, ko jo začnejo inštitucije, kot je cerkev, izkoriščati za kopičenje materialnih in intelektualnih dobrin.

Zgodovina govori sama zase. Včasih (100 in več let nazaj) so bili čudeži zelo pogosti, ker kdo ti je pa izpodbijal, da je tam ena stara baba, željna pozornosti, vidla Marijo, ki ji je dala štefan vina? Ali pa, da je neka kri curljala iz enga kipa, ki ga je naredil vaški pjanček? Kapele so pa rastle tko hitro, da je še cerkev mogla malo zabremzat.

Ma kaki čudeži neki... Jst sem tudi nekdaj verjel, da je dedek mraz na poti. Pol sem dobil pa čigumi od soseda v slabi odpravi... Zdej pa verjemi če hočeš...

Če se pustiš nategnt, te bo bojo do konca, še jajca ti bojo not porinl... (tako se reče... ne vem pa, če res)

Ognjišče? Indijanček pa vici so dobri. Ostalo pa sploh ni zanimivo. Verodostojno? Kaj pa je pri cerkvi verodostojnega?

Volta ::

@bipip

Ti očitno nisi razumel poant mojega posta. Ne pogovarjamo se o Cerkvi, ne o veri in podobnem. Povedal sem, da se čudeži dogajajo, in da so potrjeni s strani medicine in medicina odkrito priznava, da nima pojma o stvari. Kaj ti tukaj ni jasno?

jype ::

Volta> Verodostojno pomeni, da svoje besede potrdijo z viri, tako kot so tudi naredili. Ne vem al se ti delaš norca iz mene ali iz sam sebe.

Aha. In če jaz rečem, da mi je Francka iz Logatca rekla, da majo pr sosedu v štali kravo s petnajstimi rogovi, je to verodostojno, ker sem svoje besede potrdil z viri? Ker bo tudi Francka nedvomno potrdila kar sem jaz trdil?

Ne, verodostojno pomeni, da je preverljivo. Da stopiš v štalo in vidiš kravo s petnajstimi rogovi.

Volta> Povedal sem, da se čudeži dogajajo, in da so potrjeni s strani medicine

Nobena medicina ni potrdila nobenega čudeža, sin moj.

Volta> in medicina odkrito priznava, da nima pojma o stvari. Kaj ti tukaj ni jasno?

To je v nekaterih primerih seveda lahko res, kar pa ne pomeni, da je "potrdila" kakršenkoli čudež ali karkoli temu podobnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Volta ::

"Aha. In če jaz rečem, da mi je Francka iz Logatca rekla, da majo pr sosedu v štali kravo s petnajstimi rogovi, je to verodostojno, ker sem svoje besede potrdil z viri? Ker bo tudi Francka nedvomno potrdila kar sem jaz trdil?
Ne, verodostojno pomeni, da je preverljivo. Da stopiš v štalo in vidiš kravo s petnajstimi rogovi. "

Kot sem že povedal. Zadevo so argumentirali z viri, ki so preverljivi in niso kot zadeva iz tvoje zgodbice s kravo :) Lahko pa poiščeš še živeče ljudi, ki niso verni in ki so bili priča ozdravljenju. Morda boš potem verjel, da so se čudeži dogajali. Jaz ne vem kako naj ti še drugače potrdim to kar pravim? Kaj bo zadosten dokaz zate? Morda video, kako hrom človek vstane? Aja, morda pa je fake posnetek :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volta ()

jype ::

Volta> Morda boš potem verjel, da so se čudeži dogajali.

Če je definicija čudeža to, da je malo verjeten izid bolezni, potem, hja, nekako ni nič božjega v čudežih.

Volta> Morda video, kako hrom človek vstane? Aja, morda pa je fake posnete :)

Če je hrom, potem po definiciji ne more vstati. Če vstane, po definiciji ni hrom. Da bi hromci hodili naokoli pač ne gre.

Da lahko obstaja kakšen biofiziološki mehanizem, zaradi katerega človek začasno ne more premikati udov, pa medicinsko osebje meni, da je hrom doživljensko, je pa seveda jasno. Vendar to po mojem mnenju ni nikakršen čudež in nima nobene povezave z vero ali bogom.

Če ne veš kaj je onstran obzorja to pač ne dokazuje, da karkoli je za obzorjem, in tudi če medicina ne zna pojasniti vseh telesnih pojavov v človeku to še ne pomeni, da lahko to brez skrbi razložimo s čudeži.

Pegaz ::

@Volta -- Všeč mi je citat iz knjige Da Vincijeva šifra (ki sicer ni nič posebnega), gre pa nekako takole: "Kako misliš, da je bog poslal Sveto pismo na svet? Po faksu?". V knjigi opisuje, da so z novim delom Svetega pisma delali, kot dedek, ki govori svoje zgodbe vnukom - slabe stvari grejo stran, dobre se pa dodajo. Ne vem koliko drugih stvari v Da Vincijevi šifri je resničnih, ampak ta se mi zdi precej verjetna.

Naj te vprašam še eno stvar. V čem je smisel, da moramo _verjeti_ v boga? To _verovanje_ ne pokaže ničesar, razen tega, koliko smo naivni. Po mojem mnenju bi bog na prvem mestu preverjal vse drugo, kot verovanje oz. naivnost.

Prav tako se tvoje izjave trčijo s tvojim podpisom. Jaz še nisem videl boga v računalniku, prav tako ne računalniških čudežev.

Volta ::

@Jype

OK. Naj povem takole. Verjameš, da je Jezus spremenil vodo v vino? Npr. en zgodovinski primer čudeža, ki ga ne gre nikakor dokazat in je za mejami naše doumljivosti. Kako vemo da se je to res zgodilo? Hja, nimamo videa, govori pa mnogo knjig o tem in takrat je bilo o čem takem poročati, ljudem v čast, tako da so takratna poročila zelo točna, brez olepševanja ( sicer ne vem, kaj bi se tukaj lahko olepševalo ). Če so o tem in podobnem pisali tudi zgodovinarji, potem jim jaz verjamem. A misliš, da bi naši pravnuki verjeli, da so res kdaj obstajali teroristi, ki so porušili WTC, če bi živeli v čisto drugem okolju in družbi brez nasilja? Morda za njih ne bo video več zadosten dokaz, pa bodo hoteli imet še kaj boljšega...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volta ()

Volta ::

@Pegaz

Podpis ne pomeni ničesar in ne izraža moje življenjske filozofije ali prepričanja. To je en rek od enga starega kolega, ki si je to zmislil, ali pa kje prebral, in ga mam napisanega samo zato, ker se mi zdi smešen, plus tega smo na računalniškem forumu :) Get the point? Pa tisti smeško zadaj tam ni naključno.

// Pa btw. Kljub tvojemu mnenju, da so slabe stvari iz SP brisali ti moram povedati, da vseeno verjamem več stvari iz SP, kot pa iz Da Vincijeve šifre, ki je totalna fikcija, kar je priznal tudi sam avtor. Da Vincijeva šifra je namenjena zavajanju in predvsem služenju mastnih denarcev, SP pa nečemu popolnoma drugemu :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volta ()

bibip ::

@jype
z jezika si mi vzel... :)

@Volta

Mogoče pa res ne razumem, da v 21 stoletju ljudje verjamejo v zgodbice.

Znanosti res ni nič jasno. Če en butl vpraša ali pa nekaj trdi, mu 100 znanstvenikov ne odgovori.
Kar pa se govori, da je "verodostojno", je mogoče res samo dostojno do vere, do ljudi pa nikakor.

Cerkev že močno šepa s svojimi razlagami in čudeži. Še malo, pa bodo rekli, da so čudeži povedani kot prispodobe.

Nekdaj je vse, kar so povedali v cerkvah veljalo kot resnično. Kaj pa danes? Ostajajo pa taki, ki še malo verjamejo. Lepo te prosim...

Samo v razmislek. David Copperfield ima šov. Vsi v dvorani vedo, da gre za "iluzijo".
Župniki razlagajo, da se je nekdaj in danes nekaj čaralo, pa ljudje verjamejo. Verjamejo... si ti to misliš... zato, ker je to eden rekel, zapisal, uprizoril...

Cerkev je zatirala znanost, ker ji je bila nevarna. Znanost lahko vse dokaže. Samo čas ji daj. Najlažje je pa rečt:"Uh, kaj je bilo to? Nekaj je počlo. HaAA? Vidiš tisto tamle pri kapeli, ki se sveti? HaAAA??? Joj, saj solze tečejo Mariji... Krvave... HaAAA??? Jezus Marija... Čudež..." 5. minut nazaj je pa kaplanov skriti ljubimec s kapalko svinsko kri hitro gor špricnu...

No, če pa to ni čudež...

Volta ::

Glejte, da se razumemo. Kar pove Cerkev niti približno zame ni absulutna resnica, tako da jaz prosim vas, da že nehajte enkrat s Cerkvijo, s preganjanjem čarovnic in podobnim, ter se pogovarjajmo raje o dejstvih.

A lahko dokažeš, da je 1 + 1 res 2 ? Potem izvoli. Tudi znanost deluje znotraj nekih okvirjev in sicer človeških, tako da kdo pa pravi, da je to kar znanost dokaže absulutna resnica? Vedno nekaj najprej definiramo, šele potem dokazujemo. So stvari, ki jih imamo za samoumevne, ker nam jih vsilijo že ob rojstvu, pa za to še niso resnice, še manj je res, da so dokazane.

// Se pa strinjam s tabo, da je najlažje rečt to je to, in v to kar verjet, brez da bi preveril. Ampak veš kaj je hec. Saj pa tudi medicina je preverila te čudeže in prišli so do sklepa, da znanost nima pojma kaj bi to bilo. Npr. človek, ki je bil hrom in je shodil. To ja ne gre. Torej kako se je to zgodilo... Zelo dobro vprašanje. Seveda nimam odgovora, nihče ga nima, zato pa je to stvar verovanja. Ampak dejstvo je, da se je s stališča medicine zgodila izjemna stvar, ki zadeva njeno področje, pa nimajo pojasnila za to. To bi bila nekako definicija čudeža, vsaj po moje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volta ()

bibip ::

So stvari, ki jih imamo za samoumevne, ker nam jih vsilijo že ob rojstvu, pa za to še niso resnice, še manj je res, da so dokazane.


To velja za širjenje vere. Veš kaj je izvirni greh? Malo vode, pa si kristjan, opran. Pol te pa celo življenje perejo.

Prej pa verjamem "slabi znanosti" kot pa zelo dobri nadnaravni predstavi in prepričanjem.

Saladin ::

Si že poskusil z argumentirano debato z vernikom o obstoju boga? Jaz sem. A ne gre. Ker je dejstvo o obstoju boga nesporno. Pa saj verjetno si razumel celoto napisanega. Tvoj citat ne vzdrži.

Očitno še nisi debatiral z liberalnim vernikom.
Like me.

Vzdržnost mora, tako kot vse drugo, biti (obojestransko) prostovoljna in premišljena odločitev - nikakor pa neko vsiljeno versko držanje zavoljo ohranjanja staromodnih tradicij.

Bi pa rekel, da na splošno bolj škodi kot pomaga. V zvezi mora vse štimat - tako tudi seks. Kako naj se zavežeš partnerju, ko pa ne veš, če "vse štima"?

Ne govorim tukaj o fa...n dobrem seksu - ampak o seksualni kompatibilnosti parov. Da se vse "dobre in slabe strani" okoli tega skompenzirajo. Brez tega predznanja se grejo pari loterijo.

Kar ni logično.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

bibip ::

AMEN!!

Volta ::

Sicer se prej nisem vključeval v točno to stran debate, se pa bom vseeno.

"Vzdržnost mora, tako kot vse drugo, biti (obojestransko) prostovoljna in premišljena odločitev - nikakor pa neko vsiljeno versko držanje zavoljo ohranjanja staromodnih tradicij."

Se absulutno strinjam.

"Bi pa rekel, da na splošno bolj škodi kot pomaga. V zvezi mora vse štimat - tako tudi seks. Kako naj se
zavežeš partnerju, ko pa ne veš, če "vse štima"?"

Nikoli ne moreš vedeti, da "vse štima". Poleg tega so zraven seksa v zvezi zelo pomembne še druge stvari kot npr. pogovor. Brez dobrega pogovora zveza ne obstane, saj slej kot prej pride do raznovrstnih težav in konfliktov. S seksom se konflikti dolgoročno ne rešijo, s pogovorom pa se.

w00tnes ::

[massive offtopic]Seveda, najprej definiramo potem dokazujemo, ne pa definiramo, trdimo da je cudez, raziskovanje inu dokazovanje pa pustimo na strani ^^
Pri znanosti je pac tako, da so prva opazovanja potem sledi hipoteza, potem sledi se vec opazovanj in dokazovanj, potem se mogoce zadevo spravi do teorije pa spet dokazuje (in ce nek dokaz pravi, da neka teorija ni pravilna se pac zadevo na novo napise ali pa v celoti zavrze)
Pri veri je pa prvo bluz potem pa nic kaj vec... po 2k letih (ko znanost ze davno podre vecino mitov in legend - ceprav dolocene ustanove delajo par stoletij na zatiranju drugace mislecih) sele spremenijo prvotni bluz in recejo "Mjah to so prispodobe no! Sam vse ostalo je pa res!!!11 Trust us and give us moniez..."

(takisto ne gre neke stvari oznacit za cudez, ce se resitev ne pojavi v par letih)[/massive offtopic]

Osebno sem mnenja, da je vzdrznost pred poroko skupna odlocitev partnerjev (ali jih je kaj vec kot 2 je spet odvisno od odlocitev in sporazumov) - morata pa oba bit za to in se v tem tudi podpirat (ne pa da en church boy hodi z nimfomanko (da ne bomo vedno moski tisti potrebnezi xD), ko ga bo enkrat sred noci posilila)

Saladin ::

Brez dobrega pogovora zveza ne obstane, saj slej kot prej pride do raznovrstnih težav in konfliktov. S seksom se konflikti dolgoročno ne rešijo, s pogovorom pa se.

Brez dobrega seksa zveza ne obstane, saj slej kot prej pride do raznovrstnih težav in konfliktov. S pogovori se konflikti dolgoročno ne rešijo, s seksom pa se ;)

Saj ne rečem - so pari, ki ne dajejo pomembnost seksu. Ampak ti so v znatni manjšini (stari pari tukaj ne štejejo).
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Volta ::

"Brez dobrega seksa zveza ne obstane, saj slej kot prej pride do raznovrstnih težav in konfliktov. S pogovori se konflikti dolgoročno ne rešijo, s seksom pa se ;)

Saj ne rečem - so pari, ki ne dajejo pomembnost seksu. Ampak ti so v znatni manjšini (stari pari tukaj ne štejejo). "

Dobro si napisal. Obratno od mojega, pa vendar je oboje resnično.

PacificBlue ::

// Pa btw. Kljub tvojemu mnenju, da so slabe stvari iz SP brisali ti moram povedati, da vseeno verjamem več stvari iz SP, kot pa iz Da Vincijeve šifre, ki je totalna fikcija, kar je priznal tudi sam avtor. Da Vincijeva šifra je namenjena zavajanju in predvsem služenju mastnih denarcev, SP pa nečemu popolnoma drugemu :)
V svetem pismu so bili kr posegi skozi čas, torej je vsebina spremenjena oziroma ni v celoti. Tako manjka recimo Book of Enoch. Problem pa je, ko so manifestirali Boga kot v človeški podobi, torej iz tega je sledilo, da človek je bog..darwinova filozofija. Resnica pa je, da v vsakem od nas se skriva del "Boga" raje rečem univerzalne zavesti...to pa je ljubezen. Mi oziroma naša duša, matrica je ujeta( na našo lastno željo), v tem telesu, da doživi čim več izkušenj. Predvsem pozitivnih(narejenih iz naše strani), ker negativne uničujejo našo matrico, pa seveda tudi druge.. Ko tako nabiramo izkušnje, si s tem(predvsem če naredimo čim več pozitivnega) naša zavest dvigne in s tem tudi univerzalno znanje. Vendar eno življenje nikakor, ni dovolj da bi spoznali vse to znanje..predvsem pa je problem ,ker si nabiramo karmo..oziroma naše napake, ki jih moramo seveda popraviti..če ne v tem pa v naslednjem življenju. In ko dosežemo vso to znanje oz. ko se naša zavest dvigne do konca, ponovno rojstvo ni več potrebno..ampak se duša zlije z univerzalnim umom..nastopi Nirvana.:)

jype ::

Volta> Da Vincijeva šifra je namenjena zavajanju in predvsem služenju mastnih denarcev,

Kako je lahko fikcija namenjena zavajanju je jasno samo tebi.

Volta> SP pa nečemu popolnoma drugemu :)

SP je fikcija. Jaz ne verjamem, da je karkoli od tam not napisanega res. Edina zveličana resnica je FSM.

whatever ::

nastopi Nirvana.:)

Kje? Jaz bi šel na koncert!:D
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

R33D3M33R ::

<blockqoute>Tako razmišljanje že od nekdaj vodi k "razlaganju" s trenutnim znanjem nerazložljivih pojavov z raznimi "bogovi". Namesto, da bi se v stvar poglobili, se pač pokriža in reče "bog je bil"</blockquote>

In kak dokaz imaš ti za ta nerazložljiv pojav? Nimaš ga. Zato imajo tisti, ki trdijo, da je bil Bog, enako prav kot ti, ki pojava ne moreš dokazati. Pika.

<blockquote> Najlažje je pa rečt:"Uh, kaj je bilo to? Nekaj je počlo. HaAA? Vidiš tisto tamle pri kapeli, ki se sveti? HaAAA??? Joj, saj solze tečejo Mariji... Krvave... HaAAA??? Jezus Marija... Čudež..." 5. minut nazaj je pa kaplanov skriti ljubimec s kapalko svinsko kri hitro gor špricnu...</blockqoute>

In ti si bil tam, da si to videl? Bujno domišljijo imaš. Navedi kredibilen vir za tvojo trditev. Aja nimaš ga ...

Smešno mi je kak so eni zagrizeni borci proti veri, očitno jih je osebno prizadela. Sam imam dobre razloge, da verjamem. Bolj kot se poglabljaš v to kako delujejo kompleksna živa bitja na molekulskem nivoju, bolj ti je jasno, kak čudež je v resnici to. Sicer pa to ni topic te teme.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

zcetrt ::

Volta, so tebi poznane meje vzdržnosti? Kaj za katoliško cerkev še je vzdržnost?

A mi lahko, Saladin, prosim definiraš liberalnega vernika? Me zanima. Ker mi izraza težko skupaj pašeta. Si sicer nekaj predstavljam, ampak bolj kot vmesno, labilno stanje.

Včeraj sem dolgo razišljal o vsem skupaj. In upam rečt, da sem duhovno zrasel :)


Edit: to kar se dogaja sedaj z debato okrog čudežev... Mislim, da lahko prenehate. To je bil point mojega posta o tem, da vemo, da bog obstaja. Aja. Občasno berem Misterije. Kupite jih tudi vi!
4.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zcetrt ()

jype ::

R33D3M33R> Smešno mi je kak so eni zagrizeni borci proti veri,

Ker je religija opij za ljudstvo.

R33D3M33R> In kak dokaz imaš ti za ta nerazložljiv pojav? Nimaš ga. Zato imajo tisti, ki trdijo, da je bil Bog, enako prav kot ti, ki pojava ne moreš dokazati. Pika.

To seveda drži, a praksa kaže, da drži zgolj omejeno dolgo časa. Potem znanost pojasni nerazložljiv pojav, religija se pa sprijazni, če ne prej pa potem ko je zažgala par znanstvenikov, ki so dokaz preveč jasno formulirali.

R33D3M33R ::

>Potem znanost pojasni nerazložljiv pojav

Seveda, ampak najverjetneje je nekje meja. Bomo videli kaj vse bomo lahko pojasnili. Mogoče se pa ne da pojasniti vsega :)
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

omega3 ::

Si sicer nekaj predstavljam, ampak bolj kot vmesno, labilno stanje.

Si kar prav predstavljaš. So ljudje, ki se zavedajo teže in sposobnosti znanosti, v nekem smislu so "razsvetljeni". Ampak iz različnih razlogov (predvidevam, da imajo v bitvu v glavnem samo težave z iskanjem smisla, podobno kot kreacionisti, samo da slednji ne bodo nikoli potegnili glave iz...) skušajo prešvercati neko entiteto (težko najt samostalnik za poimenovanje tega česarkoli že naj bi bilo, brez da bi se preveč opredelil, kaj to je) mimo znanosti v obstoj. Problem je, da morajo, če hočejo zadovoljit logiki, zvodenit boga do take mere, da se o njem ni več smiselno pogovarjat. Vse so samo še miselni konstrukti, filozofija, "zero-yield processing".

Glejte, da se razumemo. Kar pove Cerkev niti približno zame ni absulutna resnica, tako da jaz prosim vas, da že nehajte enkrat s Cerkvijo, s preganjanjem čarovnic in podobnim, ter se pogovarjajmo raje o dejstvih.

A lahko dokažeš, da je 1 + 1 res 2 ? Potem izvoli. Tudi znanost deluje znotraj nekih okvirjev in sicer človeških, tako da kdo pa pravi, da je to kar znanost dokaže absulutna resnica? Vedno nekaj najprej definiramo, šele potem dokazujemo. So stvari, ki jih imamo za samoumevne, ker nam jih vsilijo že ob rojstvu, pa za to še niso resnice, še manj je res, da so dokazane.

Samo enkrat bom poskusil... sej je futilno ampak, sem dobre volje.
Ljudje, ki so verjeli, da je 1 + 1 = 2 (pa še kaj bolj "iz rokava privlečenega", recimo e^(i*Pi) = -1), so uspešno poslali človeka na Luno (in nazaj), se igrajo z blueprinti živih organizmov in merijo rezidualno sevanje iz časa nastanka vesolja (pa ne tistega pred par tisoč leti, mimogrede, ki je terjal vsega tam 7 dni za "spolirat" - God is the greatest practical joker of all time.), medtem ko do sedaj še nisem zasledil junaka, ki bi verjel v vstajenje Jezusa, vnebovzetje ali deviško rojstvo in bi na podlagi te "resnice" naredil hamburger iz ... kamna recimo. Vsaj to bi pričakoval no, za malo kredibilnosti.

Res je, "so stvari, ki jih imamo za samoumevne, ker nam jih vsilijo že ob rojstvu, pa za to še niso resnice, še manj je res, da so dokazane". In splača se nam verjet v večino, ker bi bilo preskušanje vsake od teh "resnic" preprosto preneumno, predolgotrajno ali nepraktično iz preprostega razloga, da bi eksperimentiranje terminiralo eksperimentatorja (banalen primer - pametno je poslušati starše, ki ti povejo, da se skok z dežnikom s hiše ne bo končal tako, kot si želiš, vsekakor pa prej, kot si misliš). Sposobnost enormne absorpcije informacije v najzgodnejšem obdobju razvoja je ključna prednost v borbi za preživetje in posledično (edit: pravzaprav vzročno) obstaja evolucijski pritisk za razvoj takšne sposobnosti. Ljudje smo neprimerljivo dobri učenci, kar pa se lahko kljub vsem fantastičnim stvarem, ki nam jih to omogoča, obrne v škodo, kar dokazuje množica slabih in včasih škodljivih idej, ki se prenašajo kot resnica iz generacije na generacijo, artefakt ene od človeških najvidnejših kvalitet (če konkretiziram; med te artefakte štejem npr. vse sisteme verskih prepričanj). Problem je hujši še zaradi nečesa, namreč, takšen mehanizem za hitro absorpcijo privzetih dejstev o svetu ne bi deloval tako učinkovito, če bi bila del paketa tudi direktiva za kritično presojo. Se je ni "splačalo" inkorporirati. Ljudje zato včasih nismo sposobni zbrat dovolj kritične miselnosti in izločiti iz svojega sistema prepričanj tista, ki se nam zdijo preslabo podkrepljena z dokazi, kjer dokazi izhajajo iz eksperimentiranja na modelu (model je naš sistem prepričanj, eksperiment pa življenje). Če spet konkretiziram - tako kot ste odložili Rdečo kapico, je čas, da odložite Sveto pismo.



Še nekaj za on-topic;
Bog ve ;) da nisem fan krščanskih ali katerihkoli verskih prepričanj in običajev, ampak njihova vzdržnost mi je vedno bila všečna ideja. V določenih mejah in ob nekaj predpostavkah seveda. Prvič predpostavljam, da se par, ki se odloči za vzdržnost in kasneje poroči, resnično ljubi in želi monogamno zvezo za večno zacementirati. V tem kontekstu ima poroka smisel, težo, in zato tudi odpoved predporočnemu seksu, v kolikor je to eden od njunih skupnih idealov. In v tem idealu jaz osebno vidim neko dostojanstvenost (če sta želja in motiv res pristna). Razlog za to je samokontrola, ki jo tak človek izkazuje, ter dejstvo, da taka zveza ne bo temeljila (zgolj) na fizičnem kontaktu. Bojim se sicer, da večina ljudi, ki se za tovrstno abstinenco odloči, to stori zaradi prepričanja, da je njeno nasprotje greh in bo kaznovano. To je (imho) vsekakor narobe in tega nikakor ne podpiram. Podpiram pa zveze grajene na simpatiji, empatiji, kompatibilnosti prepričanj, skupnih interesih. In par, ki je zaradi posteljnih aktivnosti stalno na dopaminu... mislim, da močna zaljubljenost ni noben predpogoj za uspešno zvezo. Konec koncev je zato vedno vse odvisno od želja posameznika, kaj išče; dolgotrajno monogamno zvezo, povsem odprto razmerje, samo seks... Konsenza na originalno zastavljeno temo se ne da doseč, lahko se samo predstavi individualne poglede.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: omega3 ()

BigWhale ::

Ne, se ti ne. Nisi fizicno odvisen od praznjenja jajc. Mogoce se ti samo zdi, da si.


Kolikor vem, je spolnost naravna človeška potreba, tako kot potreba po hrani, zraku in izločanju.


Ne ni. Se nihce ni umrl zaradi ne-seksanja. Lahko pa vrsta izumre zaradi ne-seksanja. :> Ampak, to je v drugi domeni.

whatever ::

Najbrž pa ni človeka v vsej zemeljski zgodovini, ki si ga nikol ne bi vrgu na roko.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

jype ::

whatever> Najbrž pa ni človeka v vsej zemeljski zgodovini, ki si ga nikol ne bi vrgu na roko.

Tale, recimo, je že rabil mal pomoči:

http://www.amputee-coalition.org/inmotion/jan_feb_06/swept_off_your_feet.html

bibip ::

Nekaj sem hotel odgovorit PacificBlue-ju, R33D3M33R-ju in Volti, pa mislim, da sploh ni potrebe.

omega3 je zelo lepo na kratko in jedrnato razložil zadevo. Kako se že reče? "Se podpišem pod to." :)

Sem pa zelo vesel, da so "trezne glave" prisotne. Škoda je samo ljudi, ki celo življenje preživijo v strahu in se pogovarjajo z "navideznimi" varuhi, ob nejasnostih pa jim je prva misel čudež in znamenje.

Pa še ena stvar je... spet "offtopic".
Pri severnih sosedih imajo cerkveni davek. Pri popisu prebivalstva se opredeliš. Potem te pa molzejo.
Pri nas prihaja na volitve spet krščanska stranka. Namen? Enak kot v Avstriji? Mogoče bodo kaj dobrega za ljudi naredil? Biznis?

BigWhale ::

Meni je cerkveni davek vsec. Tako bi placeval vsak za svojo vero, nekateri pa za nobeno. Ne pa, da vsi za vse placujemo...

lambda ::

Vsi za vse? Od kdaj pa kaj plačujemo?

jype ::

nubes> Vsi za vse? Od kdaj pa kaj plačujemo?

http://www.mf.gov.si/slov/proracun/sprejet_proracun/2009/SP09_POS.pdf

1526 Urad vlade za verske skupnosti 2.647.445
18 KULTURA, ŠPORT IN NEVLADNE ORGANIZACIJE 2.647.445
1804 Podpora posebnim skupinam 2.647.445
18041503 Podpora duhovnikom in verskim skupnostim 2.647.445
4736 Plače 233.000
400 Plače in drugi izdatki zaposlenim 202.900
401 Prispevki delodajalcev za socialno varnost 30.100
4720 Materialni stroški 71.750
402 Izdatki za blago in storitve 71.750
2844 Investicije in investicijsko vzdrževanje državnih organov 8.300
402 Izdatki za blago in storitve 700
420 Nakup in gradnja osnovnih sredstev 7.600
6209 Pomoč verskim skupnostim 70.000
412 Transferi neprofitnim organizacijam in ustanovam 70.000
4702 Prispevki duhovnikom 2.264.395
412 Transferi neprofitnim organizacijam in ustanovam 2.264.395

bibip ::

Ja lepa reč. To še vedel nisem. Ampak še ni tako hudo. So pa že notri. Poti nazaj ni več.
Naslednji korak so davki? Apetit je nenasiten...

jype ::

bibip> Naslednji korak so davki? Apetit je nenasiten...

Če se daje duhovnikom, potem naj se za njihove plače jemlje tistim, ki te duhovnike potrebujejo. Ker jaz, na primer, jih ne, pa gre denar, ki ga poberejo od mene, tudi v ta žakelj.
««
2 / 16
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Verjamete v boga? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
42366829 (60910) Marilyn
»

Znanstvena zarota ali omejenost? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
36747772 (41555) .:joco:.
»

Ali teorija evolucije poziva k rasizmu in genocidu? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21328969 (25595) jzgorisek
»

Duša (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25016776 (13047) DarwiN

Nadaljevanje debate.... ateisti vs teisti :) (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
55927406 (19265) WarpedGone

Več podobnih tem