» »

Znanstvena zarota ali omejenost?

Znanstvena zarota ali omejenost?

Okapi ::

In seveda kako bi se dalo skozi generacije spremenit druzbeno dojemljivost za znanost, raziskovanje?
En problem je, ker smo v začaranem krogu. Mnoge (večino) starše znanost ne zanima (in je niti ne razumejo), in težko s svojim zgledom in delovanjem to spodbujajo pri svojih otrokih. Veliko učiteljic in učiteljev v osnovni šoli znanost ne zanima (in je niti ne razumejo), torej je tudi tu težko doseči preboj.

Osnovno šolstvo je po mojem ključnega pomena. Kriteriji za učitelje bi morali biti mnogo višji, in plače mnogo višje. To je pa drago in če se družba pomena znanosti ne zaveda, je težko dobiti 5x več denarja za osnovno šolstvo (kolikor bi bilo po mojem nujno potrebno). Še en začarani krog, iz katerega se je težko prebiti.

naj povem, da sem imel precej priloznosti se ukvarjat z otroki in jim predstavljat dolocene 'probleme' skozi igro..vedno sem opazil, da ko so se sami lotevali problemov, so kar padli v trans dokler stvar ni bila resena(ali ne)...
Evo, jaz tudi. Pred leti sem večkrat peljal skupine otrok po živalskem vrtu. In tisti iz vrtcev so bili bolj pronicljivi kot oni iz osnovnih šol. Znali so recimo sami pogruntati, zakaj je petelin pisan, kure pa ne. Ali pa, da so lame sorodniki kamel.

Velikokrat tudi opažam, da intelektualne sposobnosti otrok močno podcenjujejo. Koncept evolucije in naravnega izbora je recimo dovolj preprost, da ga, če jim ga pravilno razložiš, razumejo otroci v 1. razredu osnovne šole. Še več, z malce vodenja ga lahko sami pogruntajo, ali se mu vsaj približajo.

O.

tsh2 ::

innerspace je izjavil:

Zanima me kako bi pri otrocih lahko zanetil ogenj(sveco) zanimanja za odkrivanje sveta in sebe, v primeru da jih bom kdaj imel..? :)

To je precej enostavno: Z navado. Obkrožiš jih z dobrimi knjigami o logiki in znanosti, logičnimi igricami in ugankami. Še najbolj učinkovito pa je, da se ti z njim pogovarjaš o znanosti in mu razlagaš, kako se dela dokaze. Če se otroci med seboj pogovarjajo o znanosti je pa še bolj učinkovito, posebej če starejši otrok uči mlajšega.

oracle ::

sprasujem je izjavil:

Ni na ateistih, da dokazujejo neobstoj boga, temveč na vernikih, da ga dokažejo


Ateist ne more reči, da ga ni, če niti celega sveta, vesolja ne pozna, ne prebrska.

Ateist ne verjame v boga, ker (še) ni dobil dokaza o obstoju boga.

Razlika med vernikom in ateistom je samo v temu, da v procesu iskanja dokazov vernik že verjame, ateist pa še ne (oziroma to se lahko posploši v ostala vraževerja vs. znanost).

Česa zdej ti tud ne razumeš?

Lawler ::

whatever je izjavil:

Ultimativno vprašanje, vsaj zame, je: kaj je in če je kaj POTEM? Prej ni bilo nič. Ni bilo nič ali se samo ne spomnimo? A ni fascinantno, da iz nič se kar naenkrat začneš zavedat in si pahnjen v ta svet? Ki naj bi prav tako nastal iz nič. Mene to fascinira, posmehujte se komu drugemu, star sem 27 let, po Mensa testu imam IQ 136 in narejenih 23 izpitov univerzitetne smeri računalništva ter 33 pik na maturi.


Jast si sploh nemorem predstavlajti popolnega niča. Zame je tudi nič nekaj, sepravi niča nemore bit :)

oracle ::

sprasujem je izjavil:

Pri veri v božje si sam izbiram obrede,prakse. Nihče drug mi jih ne bo predpisoval.

Ateist kot vidim tudi noče pustiti vernike pri miru. Ker najpreprostejši odgovor ateista
je da po smrti je nič,pred rojstvom je nič. Resnica je da o tem nič ne ve.

Prvo kot prvo, če po tvojem ateist ne ve, potem tudi vernik ne more vedeti.

Drugo, sploh ni res da ne moreš NIČ vedeti. Za posmrtno življenje ni nikakršnih logičnih razlogov, kaj šele dokazov. Zato normalen človek ne bo verjel v posmrtno življenje.

Če razumen človek v nekaj ne verjame, enostavno pomeni, da mu niso bili predstavljeni dokazi o obstoju te zadeve. Povsem preprosto.

Se pravi razumen človek pogojuje dojemanje realnosti z dokazi in logiko, medtem ko nerazumen nima tega filtra.

innerspace ::

Tsh2, imas prav. Navada je glavno orozje, ker pa v druzbi ni te navade(so stereotipni odnosi in 'duvanje'), ne more vzniknit debata o recimo zemlji ali zvezdah ali o jezu, ki precka cesto. Magari se bo kdo se pohvalil, kako mu je uspelo jeza povozit.
Po mojem se gre za senzibilnost, ki se od zgodnjega otrostva dalje kulturno inhibira. Socialni odnosi otrokom debelijo kozo, primarna posledica je neobcutljivost ali celo odtujenost od okolja. Taki zaprti organizmi kasneje potrebujejo le specificne ugodne impulze za doseganje priblizka srece ali brezbriznosti, kar je tudi oblika srece.

Okapi, verjamem tvoji izkusnji, ker se sklada z mojimi opazanji. Namrec da so mlajsi otroci bolj dojemljivi od starejsih, razliko pa pripisujem izkljucno druzbeni pogojenosti, torej starsi, sola in prijatelji...ups, TV, internet in morda(!) knjige...a te ponavadi stimulirajo domisljijo.

Zdej, kako iz zacaranega kroga? Ali je res glavni problem denar? Ce je tako, sem preprican, da bi ga z dobrimi argumenti, naslovljenimi na prava usesa, lahko nekako dobil. A proces je zelo zahteven, zaenkrat celo ocitno prezahteven za druzbenoekonomsko situacijo v nasi dezeli, pa tudi drugod.

Malo fantaziram:
Kako bi izgledalo, da bi grupa bogatasev ala Gates in ostali, ki obracajo denar za charity, ta denarna sredstva usmerili v izobrazevanje, recimo da bi ustvarili univerzo ali kolidz ali karkoli, kjer bi se prakticirale 'alternativne' (izpopolnjene) metode ucenja, usposabljanja uciteljev, ki bi 'preverjeno' metodo sirili naprej?
Recimo, da imas kampus kjer se zacne ustvarjati temelj, novi val izobrazenih ljudi, ki bi bili sposobni obrnit druzbeno situacijo na bolje, v smislu izobrazevanja, postopoma morda v nekaj podobnega Venus Projektu...
Ali je kaj takega mogoce ali se ena utopija?
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Lawler ::

oracle je izjavil:

sprasujem je izjavil:

Ni na ateistih, da dokazujejo neobstoj boga, temveč na vernikih, da ga dokažejo


Ateist ne more reči, da ga ni, če niti celega sveta, vesolja ne pozna, ne prebrska.

Ateist ne verjame v boga, ker (še) ni dobil dokaza o obstoju boga.

Razlika med vernikom in ateistom je samo v temu, da v procesu iskanja dokazov vernik že verjame, ateist pa še ne (oziroma to se lahko posploši v ostala vraževerja vs. znanost).

Česa zdej ti tud ne razumeš?


Tudi če znanstveniki nikoli ne najdejo dokaza za obstoj boga še ne pomeni da ne obstaja. Morda zato ker ga ne iščejo na pravem mestu. V fizičnem svetu ga pomoje nebodo nikoli našli, saj če je vse to vesolje njegova kreacija njega ni v njem, je zunaj njega. Zunaj prostora in časa bi lahko rekel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Lawler ()

Okapi ::

Namrec da so mlajsi otroci bolj dojemljivi od starejsih, razliko pa pripisujem izkljucno druzbeni pogojenosti, torej starsi, sola in prijatelji...
Vrstniki so hud problem, ja. Če osnovnošolec ali srednješolec na kakšno takšno vprašanje odgovori narobe, ga izrugajo, če pove prav, je pa piflar. In potem večina podzavestno ugotovi, da je bolje biti tiho. Če ne poveš na glas, pa tudi razmišljati nima smisla.

>recimo da bi ustvarili univerzo ali kolidz

Jaz imal bolj v mislih zasebno osnovno in srednjo šolo, v katerih bi bil glavni poudarek na znanstvenem načinu razmišljanja. S skrbno izbranimi učitelji in močno prilagojenim učnim načrtom. Recimo nekaj takšnega, kot so waldorfske šole, samo ravno obratno;)

O.

DeusVult ::

innerspace je izjavil:

**btw, naslov teme cilja na miselni pristop, da je znanost izkrivljanje, kar je po mojem posledica omejenosti osebkove inteligencije. A naj vsak razume po svoje.


Tipičen ateistični pristop k znanosti..."kdor se ne strinja z mano, je kreten". To je za vas logična, argumentirana debata? Kako naj se z vami strinjamo, če se še sami ne morete odločiti o tem, o čem se strinjate? Krščanstvo ima jasno razloženo, dokazano in začrtano območje verovanj, ateistični kultisti pa dlje od "Bog ne obstaja, kdor se ne strinja je glup" ne uspete.

In potem se čudite, zakaj ne zaupamo ateistični znanosti? :|
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

oracle ::

Lawler je izjavil:


Tudi če znanstveniki nikoli ne najdejo dokaza za obstoj boga še ne pomeni da ne obstaja.

Saj točno to sem povedal. Pomanjkanje dokazov je RAZLOG, da znanstvenik ne verjame v nekaj, ni pa DOKAZ. Če/ko bi dokaz prišel, bi pa verjel.

Štekaš?

V znanosti so dokazi razlog, da v nekaj verjameš in pomanjkanje dokazov razlog, da v nekaj ne verjameš. A je res tako težko razumet?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oracle ()

innerspace ::

v mislih zasebno osnovno in srednjo šolo

V bistvu se boljse, saj je treba zacet zgodaj:)
A ob tem se mi porajajo neumni dvomi o neprostovoljnem usmerjanju, ki pa v osnovi tezi k pozitivnim rezultatom...ah ta kvazi korektnost nas bo povozila:| Bi lahko kdo rekel, da gre za uniformiranost..za pranje mozganov8-)

@DeusVult
Tu ni debata o bogu, so druge teme temu namenjene. In nihce ne pravi, da bog ne obstaja, jaz se samo sprasujem od kod ideja boga. In koliko nam je ta ideja potrebna in kam nas vodi oziroma, kje nas zadrzuje.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

DeusVult ::

Ne, tu je debata o slepi veri v znanost. Ne vem, zakaj nekateri tako zavzeto trdite, da ateizem in ateistična znanost ne predstavljata vere - navsezadnje prav tako verjamete v stvari, ki so drugim ljudem nesmiselne, a ste obenem tako arogantni, da ste se sposobni pretvarjati, da dokazi za vaše trditve obstajajo, za naše pa ne. Ljudje ne zaupajo znanosti iz istega razloga, kot vi ne zaupate Jezusu, pa čeprav ti dve dejanji nista podkrepljeni z enako mero razuma.
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

innerspace ::

navsezadnje prav tako verjamete v stvari, ki so drugim ljudem nesmiselne, a ste obenem tako arogantni, da ste se sposobni pretvarjati, da dokazi za vaše trditve obstajajo, za naše pa ne

Sej, smiselnost je 'kristalizacija', ki jo zmore ustvarit lastnost, imenovana inteligenca. Kar tukaj poskusam povedat je naslednje...vsi smo v osnovi dojemljivi za pojavnost in za lastni obstoj, razlike so v tem, kako to dozivljamo in kako se nam vceplja nek smisel od ostalih..ter kam nas dolocene ideje peljejo, kot druzbo in posameznike.
Znanost je najmocnejse orodje clovestva, kot skupka inteligentnih posameznikov(ce to zelimo biti). Bog je najmocnejsa ideja, ki se napaja iz preteklosti in ima plodna tla v zaprtih sistemih.
Ne trdim, da boga ni, trdim samo, da nam ta ideja predstavlja oviro v spreminjanju sveta 'na boljse'.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Lawler ::

oracle je izjavil:

Lawler je izjavil:


Tudi če znanstveniki nikoli ne najdejo dokaza za obstoj boga še ne pomeni da ne obstaja.

Saj točno to sem povedal. Pomanjkanje dokazov je RAZLOG, da znanstvenik ne verjame v nekaj, ni pa DOKAZ. Če/ko bi dokaz prišel, bi pa verjel.

Štekaš?

V znanosti so dokazi razlog, da v nekaj verjameš in pomanjkanje dokazov razlog, da v nekaj ne verjameš. A je res tako težko razumet?


Ni panike, te čist zastopim.

Okapi ::

tu je debata o slepi veri v znanost.
Slepo vero vidijo samo takšni, kot ti, ki so versko zaslepljeni. Ostali vidimo znanost, ki se potrjujejo vsak dan posebej, na novo z vsakim novim dosežkom, odkritjem, izumom ...

O.

sprasujem ::

TESKAn
Če hočeš, da samo verniki lahko debatirajo o bogu, potem pusti znanost znanstvenikom.


Nekateri znanstveniki sami zavračajo boga. Pa jih noben ne sili. Znanost je za vse, ne samo za znanstvenike. Vse znanje je za vse. Vsako znanje mora biti dostopno. Boriti se je treba proti lažem. Ker karkoli prispeva k misli, da smo z namenom na tem svetu oni to vešče lažejo, prikrivajo, zapeljujejo. Predvsem s propagando.

Pyr0Beast
Hehe, brezčasno, brezprostorsko, brezsmrtno. Staraš se, vsak se je do sedaj še. Ko umreš, umreš, ni te več.


Hvala bogu da se staram.
Brezčasno, brezprostorsko, brezsmrtno (teorija relativnosti je larifari) Vse to velja za energijo. V taki obliki kot smo, smo zgoščena energija. Mene je samo zanimalo če se za energijo skriva tudi "inteligenca-logika". Zlati rez (zadeva ne teče po slučaju ampak z namenom) je zame dokaz, ki se kaže v naravi, kvantni teoriji.

dbevfat
Meni pa je povsem jasno in logično, da je breme dokaza na tistemu, ki si izmišljuje


Tega je ogromno v znanosti . To je bistvo teorije zarote. Da oporeka znanstvenim izmišljotinam. Plus možgani so bolj aktivni.

hamax
Ravno toliko kot ti apriori zavračaš big foota ali pa loch ness monster(če ju)
Torej se nimaš ti kaj pogovarjati o big footu.

"Ker ga niti noče (s)poznati."


Glej jst bom rekel ne vem. Torej sem pripravljen sprejemati dokaze in protidokaze.
Pa četudi bom spet lahko še naprej trdil ne vem.
Ateist jih ni. On je že prepričan v svoje verovanje navkljub dokazom, protidokazom.
Znanstvenik (v prvi vrsti je človek) osnovni princip bi moral biti: ne vem, pa kljub vsemu raziskujem (in si pomagam s teorijami, merjenji,filozofijo, čemerkoli), da si razložim. Odgovor je lahko vedno: da,ne,ne vem. Tega si ni treba sramovati.

Senitel
Otroci običajno hočejo vse razstavit. Kasneje pa ta firbec pri veliki večini zamre in se sprijaznejo z vsakim sranjem od razlage, ki jim ga razne avtoritete servirajo.


Jaz bi dodal da firbec pomagajo drugi zatreti. Ker najbolj tipično je povelje:
Poslušal boš,učil se boš, ker sem jaz tako rekel.


Oracle
Se pravi razumen človek pogojuje dojemanje realnosti z dokazi in logiko, medtem ko nerazumen nima tega filtra.


Realnost ni samo dokaz,logika. Je tudi domišljija, če ne še najbolj (želja po vedeti čim več, je tista ki nas vodi). In vse skupaj je interpretacija.

Ravno zaradi tega je tanka meja.

Sklep:
Vsi se pogovarjamo energiji. Kje je direktni dokaz za njen obstoj? Kdo se lahko dotakne energije? Nihče. Vse so posredni dokazi. Pa vendar je dokazujemo. Zakaj se ne more dokazati da se v njej skriva tudi inteligenca (matematika, logika)?

Lawler ::

Zanimivo :)

Matter Does Not Exist

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Lawler ()

dbevfat ::

sprasujem je izjavil:

dbevfat
Meni pa je povsem jasno in logično, da je breme dokaza na tistemu, ki si izmišljuje

Tega je ogromno v znanosti . To je bistvo teorije zarote. Da oporeka znanstvenim izmišljotinam. Plus možgani so bolj aktivni.

Res je tega ogromno v znanosti. Pravzaprav celotna znanost temelji na tem: opazovanje, predvidevanje, poizkusi, postavitev teorije, dokazi, kritičen review dokazov, sprememba teorije, novi poizkusi, ... repeat until false. Pomemben del: če se kje zalomi, popraviš teorijo ali jo zavržeš in poiščeš novo, tako da ustreza opaženi realnosti, izboljšaš poizkuse. Znanost je proces.

Za razliko od vernikov, ki se problemov lotevajo takole: človek je inteligenten. Kako je postal inteligenten? Moral ga je ustvariti nekdo, ki je še bolj inteligenten. To je lahko samo bog. Torej bog obstaja. QED.
nvr2fat

sprasujem ::

dbevfat
Res je tega ogromno v znanosti. Pravzaprav celotna znanost temelji na tem: opazovanje, predvidevanje, poizkusi, postavitev teorije, dokazi, kritičen review dokazov, sprememba teorije, novi poizkusi, ... repeat until false.


100 let že žvečimo teorijo relativnosti.In potem ko izpade da je nekdo lahko z enim zamahom zavrže, se potem zgodi: ne ne to pa ne more biti, ker znanstveniki pa ne morejo biti samo ljudje z napako, že ene 100 let. Oni so metodični natančni, meritve kažejo (NASA).... Malo sutra
in plus še pomanjkljiva interpretacija

Zgodovina sprememb…

oracle ::

sprasujem je izjavil:


Oracle
Se pravi razumen človek pogojuje dojemanje realnosti z dokazi in logiko, medtem ko nerazumen nima tega filtra.


Realnost ni samo dokaz,logika. Je tudi domišljija, če ne še najbolj (želja po vedeti čim več, je tista ki nas vodi). In vse skupaj je interpretacija.

Ne, ni vse tako v zraku. Z logiko lahko zelo omejiš razpon interpretacij in ravno v temu je čar. V odpravljanju dvoumnosti. Logika je v temu primeru filter, ki ločuje razumne ideje od nerazumnih.

Sklep:
Vsi se pogovarjamo energiji. Kje je direktni dokaz za njen obstoj? Kdo se lahko dotakne energije? Nihče. Vse so posredni dokazi. Pa vendar je dokazujemo. Zakaj se ne more dokazati da se v njej skriva tudi inteligenca (matematika, logika)?

Enkrat v nevihti pojdi na prazen travnik z dežnikom v rokah. Z malo sreče se boš lahko dodaknil energije, morda ti bo to pomagali pri interpretacijah.

Nihče ti ne brani, da bi dokazal obstoj boga "posredno". Ampak se boš moral bolje potruditi kot "this is beautiful, only god can make something like this".

Pyr0Beast ::



100 let že žvečimo teorijo relativnosti.In potem ko izpade da je nekdo lahko z enim zamahom zavrže, se potem zgodi: ne ne to pa ne more biti, ker znanstveniki pa ne morejo biti samo ljudje z napako, že ene 100 let. Oni so metodični natančni, meritve kažejo (NASA).... Malo sutra

Eh ?

Nedaj bože spet s kakšnimi fanatiki ki so odkrili energijo iz niča, bedinijeve neumnosti in overunity traparije.

To so izključno merske napake.

Brezčasno, brezprostorsko, brezsmrtno (teorija relativnosti je larifari) Vse to velja za energijo. V taki obliki kot smo, smo zgoščena energija. Mene je samo zanimalo če se za energijo skriva tudi "inteligenca-logika". Zlati rez (zadeva ne teče po slučaju ampak z namenom) je zame dokaz, ki se kaže v naravi, kvantni teoriji.

Kakšna energija? To spet kakšna spiritualnost ali preprosta kalorična vrednost ?
Zlati rez da teče z namenom je precej ribiška. Lahko to s čim potrdiš ?

Tega je ogromno v znanosti . To je bistvo teorije zarote. Da oporeka znanstvenim izmišljotinam. Plus možgani so bolj aktivni.

Za razliko od raznih verovanj, znanost nima izmišljotin. Ima hipoteze, ki jih nato potrdi ali pa ovrže.

Možgani niso najbolj aktivni ker se cel čas ukvarjajo samo z branjenjem tega iluzornega pravljičnega sveta in imajo želo tepsti vsakogar ki bi jim ta svet probal porušiti ali pa vsaj načeti.

Vsi se pogovarjamo energiji. Kje je direktni dokaz za njen obstoj? Kdo se lahko dotakne energije? Nihče. Vse so posredni dokazi. Pa vendar je dokazujemo. Zakaj se ne more dokazati da se v njej skriva tudi inteligenca (matematika, logika)?

kaj ?
Količina energije je samo opis nekega stanja. Tako kot je v vtičnici npr. 230V. Vtakni žebelj notri pa boš videl 'dokaz'.


Enkrat v nevihti pojdi na prazen travnik z dežnikom v rokah. Z malo sreče se boš lahko dodaknil energije, morda ti bo to pomagali pri interpretacijah.

Heheheahahah :P
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

sprasujem ::

oracle
Ne, ni vse tako v zraku. Z logiko lahko zelo omejiš razpon interpretacij in ravno v temu je čar.


Lepo da priznaš omejenost. Lahko nehaš sanjat.

Enkrat v nevihti pojdi na prazen travnik z dežnikom v rokah. Z malo sreče se boš lahko dodaknil energije, morda ti bo to pomagali pri interpretacijah.


To je oblika energije, tako kot sem jaz oblika energije, vendar energije same ne moreš opredeliti,ker energija ima vedno opravka z delcem. Imaš električno energijo, kinetično,potencialno, atomsko, šibko itd...


Pyr0Beast
Zlati rez da teče z namenom je precej ribiška.


Zlati rez je matematično zaporedje, torej za njo se skriva inteligenca logika.
Še enkrat ker ste taki biki z jajci sam brez glave:

http://www.sciencedaily.com/releases/20...

Zgodovina sprememb…

dbevfat ::

sprasujem je izjavil:

100 let že žvečimo teorijo relativnosti.In potem ko izpade da je nekdo lahko z enim zamahom zavrže, se potem zgodi: ne ne to pa ne more biti, ker znanstveniki pa ne morejo biti samo ljudje z napako, že ene 100 let. Oni so metodični natančni, meritve kažejo (NASA).... Malo sutra
in plus še pomanjkljiva interpretacija

100 let? Res dolga doba, haha. Nekatere teorije so obstajale še veliko dlje. Ploščata zemlja, recimo? In Newtonov model je bil alfa in omega do Einsteina. Vsi izračuni so temeljili na njem. Ko se izkaže, da ne velja, imaš pač toliko in toliko ljudi s takim in takim vložkom časa in čustev. Znanstveniki so samo ljudje in eni težje pogoltnejo propad sebi ljube teorije. Pa kaj potem? Če je novost pravilna in prestane preizkuse in napade, jo sčasom vsi sprejmejo in postane temelj za naprej, če je to potrebno. Za dosti izračunov recimo še vedno zadoščajo Newtonove enačbe, čeprav niso povsem pravilne.

Seveda pa se znanost moti. Dosti večkrat, kot ima prav. Ampak večino napačnih teorij zelo hitro zavržejo, le redke napačne se dolgo časa obdržijo, še posebej, če so za nekaj pomembne. Gor, dol, preizkus, dokaz, napaka, popravek, par let raziskovanja v napačno smer, izbojšave, ponesrečena odkritja, itd. Vse to izpostavljeno celemu svetu, da lahko kritizira, podira in izboljšuje. To je znanost: pot preko napačnih teorij do pravilne, kakorkoli že dolga in zvita. Popolnoma zgrešen je pogled, da če se v znanosti pojavljajo napačne teorije, da je z znanostjo nekaj narobe. Napačne teorije so pač del tega procesa, čeprav bi vsi raje imeli samo pravilne.

Btw, kdo je z eno potezo zavrgel teorijo relativnosti?
nvr2fat

sprasujem ::

Einstein sam,sam ste vsi mal preveč verjeli njegovi zgodbici.Ne glede na paradokse še kar vztrajate.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Lepo da priznaš omejenost.

Očitno sploh ne dojameš poante njegovega odgovora. Žalostno.

To je oblika energije, tako kot sem jaz oblika energije, vendar energije same ne moreš opredeliti,ker energija ima vedno opravka z delcem. Imaš električno energijo, kinetično,potencialno, atomsko, šibko itd...

S STANJEM delca. Kapiš, to preprosto razliko?

Zlati res je matematično zaporedje, torej za njo se skriva inteligenca logika.

What the fuck ?
WHAT THE FUCK !?!?!

Evo, ravno to vi verniki počnete. Enkrat se sklicujete na znanost, da potrdite vaše domneve, drugič mlatite po njej da nima pojma, tretjič spet vlečete neke čudne zaključke.

Če bi prebral članek bi ugotovil da so opazili faktor zlatega reza pri resonanci.

-
For these interactions we found a series (scale) of resonant notes: The first two notes show a perfect relationship with each other. Their frequencies (pitch) are in the ratio of 1.618..., which is the golden ratio famous from art and architecture." Radu Coldea is convinced that this is no coincidence. "It reflects a beautiful property of the quantum system -- a hidden symmetry. Actually quite a special one called E8 by mathematicians, and this is its first observation in a material," he explains.

Einstein sam,sam ste vsi mal preveč verjeli njegovi zgodbici.

Shit it did. Ko je notri vlekel še dodatne sprejemljivke, samo zato da bi ugodil drugim.

Tisti njegov E=mc2 še vedno lepo 'greje' kotel v NEK. Ampak to je itak laž, ker vsi vedo da elektrika pride iz vtičnice. Tako omejen je vaš pogled, na žalost napačen.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

innerspace ::

sprasujem, kaksna je tvoja pozicija, da lahko trdis kaj takega o relativnosti?
Si kdaj poskusil preuciti izpeljavo ali kako drugace razumes ta princip?
Kaj sploh opisuje teorija relativnosti?

Zveni, kot da ves nekaj, cesar nihce ne ve.

Ze videno, ze slisano...
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

DarwiN ::

DeusVult, WTF je narobe s tabo? Res? Tako dolgo ga že serješ po sloteku, pa še vedno deluješ kot da si prvič tukaj.. Neke paranoične predstave imaš o ateizmu in znanosti in od njih ne odstopaš, pa karkoli ti kdo reče..
Kakšna ateistična znanost?
Pa vsaj 100 ljudi ti je že povedalo, da ateisti ne trdimo ali dokazujemo, da Bog ne obstaja, le verjamemo ne v njegov obstoj, ker nas dokazi niso prepričali. Zanj ni nobenega razuma, le kontradikcije, nesmisel in ustrahovanje. Je pa po drugi strani dovolj dokazov, da so religije popoln BS. Že same kontradikcije so dokaz, da je veliko religij bullshit, saj jih ne more več prodajati edine prave resnice, ko pa se le te med seboj razlikujejo in izključujejo, ane?
Znanost je krščanstvo in biblijo tudi že precej razkrinkala. Odščipnila delček tu in delček tam, tako da je sadaj ostal le še en kup grozljivega in ogabnega nesmisla.
Ko ni bilo znanosti, sta bila Adam in Eva zakon, Zemlja je bila ploščata, središče vesolja in vse je vrtelo okrog nje. To je vse bila nesporna božja beseda, danes so pa to kar naenkrat anekdote, ki jih ne znamo interpretirati.

In recimo, da ti ne verjameš v astrologijo.. Si morda potem aastrolog, ki pridiga tipično aastrološko znanost? Ne..Popolnoma nič druga te ne veža na to nevero v astrologijo.. Ne verjameš, dokler ti kdo ne predstavi dokazov, in to je to.

Nobenih povezav ni, vendar ker ti to ne ustreza, se še kar naprej delaš norega.. Ateist mora bit boogeyman, zato mu je treba pripeti čimveč negativnih karakteristik, ane? Wrong!

Kot ateist zavračam tvojega boga tako kot ti zavračaš Alaha, ali tisoče drugih bogov do katerih si ti ateist...
Pravzaprav sem jaz še veliko bolj racionalen.. Medtem ko jaz dopuščam to možnost, ti celo trdiš, da Alah zagotovo ne obstaja, da je le izmišljena laž. Pa me popravi, če se motim. Ti trdiš, da Ishvar ne obstaja, da Yahweh ne obstaja. Nirankar ne obstaja, itd, itd.. Ne samo, da si ateist ali močan ateist do vseh teh bogov, tudi gnostik si, ker dejansko trdiš, da veš, da ti bogovi ne obstajajo.
Ti zavračaš ~99.99% bogov, jaz pa še enega več..

Pa prosim zapiši si že nekam, da ateizem nima nobene direktne povezave z evolucijo ali znanostjo nasploh. Res, da mnogi ateisti tudi sprejemajo evolucijo, vendar mnogi ateisti tudi vozijo bel avto, pa to ne pomeni, da gre posledično za ateističen avto.

Ateizem je samo ena izjava: "Ne verjamem v tvoje trditve o obstoju boga"

Počutim se, kot bi proti vetru scal

49106 ::

Haha pa še v vsaki versko-znanstveni temi isti odgovori istih udeležencev, le še thomas manjka :D

nevone ::

In seveda kako bi se dalo skozi generacije spremenit druzbeno dojemljivost za znanost, raziskovanje?


Na svetu je ogromno stvari za postoriti in v resnici sploh ni optimalno, če se vsi zapičijo v reševanje nekih znanstvenih problemov. Vem da nisi tako mislil, ampak kakor hitro se pa greš znanost samo za hobi, ti pa več ali manj ostane spremljanje dogajanja in potem izbira čemu boš verjel.

Sej vem, da imate občutek, da je vsakega človeka možno vse naučiti, ampak tudi če bi bilo to res, nimaš na razpolago vsega, kar bi potreboval, da bi to uresničil. Ne moreš se vsakemu posvetiti tako, kot bi bilo to zanj najprimerneje. Tako da vedno pademo na neko sito ki nas preseje, glede na to, koliko smo dovzetni za znanost in v kakšnih krogih se potem gibljemo.

Bilo bi idealno, če bi znanost res vedno dajala samo pravilne odgovore, a ker je stvar malo bolj komplicirana, marsikdo zgubi voljo se prebijat skozi vse teorije, ki jih znanost ponuja.

V tem pogledu je vera v Boga bolj priročna, ker je statična. Tisti, ki pa Boga zavračajo, v znanosti pa tudi niso prav dobro podkovani pa radi zapadajo v razne teorije o Naravi, ki jo v bistvu postavijo na izpraznjeno mesto Boga.

Za znanost je po moje ključno to, da zaupaš v moč človeške analize in zmožnosti in da na človeka ne gledaš kot na glavnega krivca za vse tegobe. To pa zelo radi lansirajo mediji in tudi šola.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

innerspace ::

nevone> Sej vem, da imate občutek, da je vsakega človeka možno vse naučiti, ampak tudi če bi bilo to res, nimaš na razpolago vsega, kar bi potreboval, da bi to uresničil. Ne moreš se vsakemu posvetiti tako, kot bi bilo to zanj najprimerneje. Tako da vedno pademo na neko sito ki nas preseje, glede na to, koliko smo dovzetni za znanost in v kakšnih krogih se potem gibljemo.

Da, taka je situacija zdaj. Vsakega ni mozno vsega nauciti, ker nas locijo osnovne zmoznosti, tako telesne kot druzbene.
Po moji oceni je cloveski potencial vseeno precej visji od splosno sprejetega(ce to sploh obstaja), recimo raje da bi vsak lahko znal in vedel vec kot zna in ve. Pa se to ne zgodi zaradi druzbenega stanja.
To je za popravit, ce zelimo ziveti v bolj tolerantni in sprejemljivi klimi, najprej izobrazba.
Kdor zeli, kdor zmore. Ja, to je pac sito.

Se nekaj risanega v razmislek:

Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Okapi ::

marsikdo zgubi voljo se prebijat skozi vse teorije, ki jih znanost ponuja.
V resnici sploh ne gre toliko za prebijanje skozi znanstvene teorije, ampak za rabo znanstvenega načina razmišljanja v vsakdanjem življenju. Da prepoznaš piramidno shemo, da ne verjameš slepo trditvam v reklami (ali predvolilni kampanji), da ne nasedeš prvemu zdravilcu, ki pride mimo, ko si bolan ...

In to zmore praktično vsak, če se mu le ne zatre sposobnosti razmišljanja z lastno glavo že v otroštvu.

O.

sprasujem ::


Innerspace
sprasujem, kaksna je tvoja pozicija, da lahko trdis kaj takega o relativnosti?


Sej tudi ti veš nekaj česar nihče ne ve pri teoriji relativnosti. Samo enih 70 % vesolja
nihče ne ve. Zaprepaščujoč procent.

Messiah
Na žalost to ni mainstream tema. Prej kakšna rihanna, reality showi itd, soap opere, vojne.


E=mc2

Tega ne zanikam, pa sploh to ni Einsteinova formula. Je bil preslab matematik.

Pyr0Beast
S STANJEM delca. Kapiš, to preprosto razliko?

A kapiraš ti da se pogovarjaš pri fiziki o energiji ves čas?
Glej kvantna teorija ko govori o najmanjših delcih, govori pravzaprav o energiji, ker delca ne moreš sekat v neskončno majhne koščke. In ravno zaradi tega uvedejo ene zelo čudne lastnosti kvarkov.

What the fuck ?
WHAT THE FUCK !?!?!


Ok da bom zelo natančen. Zlati rez je zelo tesno povezan z matematičnim fibonnaciijevim zaporedjem 1,2,3,5,8,13 itd oz An+1=An + An-1


Sklep: Za nedolžne zadeve so me že brisali, samo kletvice očitno niso razlog.

Zgodovina sprememb…

innerspace ::

Okapi je izjavil:

marsikdo zgubi voljo se prebijat skozi vse teorije, ki jih znanost ponuja.
V resnici sploh ne gre toliko za prebijanje skozi znanstvene teorije, ampak za rabo znanstvenega načina razmišljanja v vsakdanjem življenju. Da prepoznaš piramidno shemo, da ne verjameš slepo trditvam v reklami (ali predvolilni kampanji), da ne nasedeš prvemu zdravilcu, ki pride mimo, ko si bolan ...

In to zmore praktično vsak, če se mu le ne zatre sposobnosti razmišljanja z lastno glavo že v otroštvu.

O.


Exactly!

spr> Sej tudi ti veš nekaj česar nihče ne ve pri teoriji relativnosti. Samo enih 70 % vesolja
nihče ne ve. Zaprepaščujoč procent.


Ni to nikakrsen odgovor. Seveda gre za opletanje z 'nepoznavanjem' a te resno sprasujem...kaj ves o relativnosti, da jo lahko zavrzes kot napacno?

Tisto nepoznavanje vesolja bo vedno manjse, se mnogi ubadajo s tem. Pocasi a vztrajno.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Tega ne zanikam, pa sploh to ni Einsteinova formula. Je bil preslab matematik.

Eh?


A kapiraš ti da se pogovarjaš pri fiziki o energiji ves čas?

Tudi o silah.
In o materiji ter antimateriji.

Glej kvantna teorija ko govori o najmanjših delcih, govori pravzaprav o energiji, ker delca ne moreš sekat v neskončno majhne koščke.

Ne. Kvantna teorija opisuje interakcije med energijo in materijo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

msjr ::

Malo bom presekal tole in probal zares na kratko odgovorit na vprašanje:

Kako lahko clovek v 21.stoletju dvomi v dokazljivost??

Vzroki za takšno mišljenje so po mojem v današnji kulturi iskanja instant/hitrih rešitev. Tako se dokaz izkaže kot popolnoma nepotrebna zadeva, ki jo bodo vsi tako ali tako ignorirali, ker bi bilo v razumevanje le te potrebno vložiti preveč energije/znanja. Največkrat se [dokaz] zamenjuje s statističnimi rezultati, v smislu, če imam toliko in toliko podpornikov je to kar govorim pravilno. Tipičen primer je senzacionalizem, ki ne more čakati na dolgotrajne postopke preverjanja, protiargumente se najraje potolče z dodatnimi izjavami brez trdne osnove. Splošna ignoranca pa je seveda leglo praznoverja, zarot, škandalov in podobnega, ki jih izkoriščajo ljudje za samopromocijo in seveda posledično služenje denarja.

sprasujem ::

msjr s strani vlad, njihovih inštitucij

innerspace
Ni to nikakrsen odgovor.

Ti se obnašaš kot da nisem ene besede o teoriji relativnosti spregovoril. Sicer napačen naslov teme pa vendarle. Bil si zraven.

Pyr0Beast
In o materiji ter antimateriji.

Ne ti meni o materiji in antimateriji. Ker spet "znanstveniki" verjamejo da čeprav je na začetku vesolja bil delež obeh približno enak, je antimaterija kot neka izginjajoča vrsta brez kakršnega koli razloga izginila. Halo taki znanstveni razlagi.

Zgodovina sprememb…

tsh2 ::

DeusVult je izjavil:

Ne, tu je debata o slepi veri v znanost.


znanost bolj kot karkoli drugega temelji na izkušnji, to pa je nasprotje slepe vere. če vidiš da se nekaj stalno ponavlja (znanstveni zakoni) še vedno ne moreš biti siguren, da se bo vedno enako odvijalo, ampak temu lahko še vedno najbolj zaupaš. znanost je nasprotje slepe vere, znanost ima oči široko odprte in gleda kaj se dogaja v svetu.


nevone je izjavil:

, ki pa Boga zavračajo, v znanosti pa tudi niso prav dobro podkovani pa radi zapadajo v razne teorije o Naravi, ki jo v bistvu postavijo na izpraznjeno mesto Boga.

einstein je postavljal naravo na mesto boga, ali je bil on slabo podkovan v znanosti? naši možgani rabijo boga, da vidijo smisel. lahko si za boga postaviš nekaj kar ne temelji na izkušnji, lahko si pa za boga postaviš kar izkušnjo samo, torej naravo.

DeusVult ::

tsh2 je izjavil:

znanost bolj kot karkoli drugega temelji na izkušnji, to pa je nasprotje slepe vere. če vidiš da se nekaj stalno ponavlja (znanstveni zakoni) še vedno ne moreš biti siguren, da se bo vedno enako odvijalo, ampak temu lahko še vedno najbolj zaupaš. znanost je nasprotje slepe vere, znanost ima oči široko odprte in gleda kaj se dogaja v svetu.


In če vidiš, da se ponavlja laž? Ne, noben Kristjan ni tako slep kot vi ateisti. Ateizem je res višek zaslepljenosti, z lastno aroganco. Ampak tako mentalno stanje je nujno potrebno, da je človek sposoben sprejeti tako očitno protislovje, kot je "Bog ne obstaja" za resnico.

Glej, razumem, da imate svoja verovanja, in imate vso pravico do njih. Pravim samo, da bi se z malo več truda lahko spoznali z Jezusom, in nehali trositi okoli te bolne laži.
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

CoolBits ::

Ponavljat, da nekaj obstaja in to trdit brez dokazov JE LAŽ!
Ponavljat, da nekaj ni dokazano in ker res ni dokazano NI LAŽ!

Imaš malo pomešane pojme...

sprasujem ::


Pyr0Beast
Če bi prebral članek bi ugotovil da so opazili faktor zlatega reza pri resonanci.


In že to je nekaj fascinantnega pri področju, ki se ukvarja z verjetnostmi oz nedoločnostjo. Zlati rez in random scena je popolnoma nekaj nasprotnega.
Poleg tega resonanca ni izbrala kateregakoli razmerja, ampak razmerja zlatega reza, ki se pojavlja povsod v naravi. To pa ni več nekaj kar tako: Je nekaj kar ima rep in glavo
povsod.

T-h-o-r ::

01101110011001010111000001110010011011110110010001110101011010110111010001101001
01110110011011100110010100100000011001000110010101100010011000010111010001100101
00100000011100110110111100100000011011100110010101110000011100100110111101100100
0111010101101011011101000110100101110110011011100110010100001101000010100000110
100001010
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

CoolBits ::

01110010 01100101 01110011 00100000 01101010 01100101 00101100 00100000 01101110 01101001 01101011 01100001 01101101 01101111 01110010 00100000 01101110 01100101 00100000 01110000 01110010 01101001 01100100 01100101 01110011 00001101 00001010

sprasujem ::

Hehe
Sta se pa mogla pomatrat da ste prikazala resnični random.

CoolBits ::

Jaz kot ateist vidim binarno kodo...
Resnični random je pa vaš bog... nikol ne veš kje, kdaj in komu se bo kaj "prikazalo" :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CoolBits ()

nevone ::

einstein je postavljal naravo na mesto boga, ali je bil on slabo podkovan v znanosti?


Mišljeno je bilo bolj v smislu, da nas narava kaznuje in je sploh pravičen sodnik kot analogija z bogom.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

sprasujem ::

Coolbits
Jaz kot ateist vidim binarno kodo... zanimivo :))


Ki nima nobenega pomena za druge. Začni pisati še šestnajstiški sistem.

Bog je v nas samih, nam je prepusti svobodo da počnemo lepe stvari al pa klobacamo kar tjavdan, uničujemo.

Zgodovina sprememb…

_Dormage_ ::

whatever je izjavil:

Čim pa kdo omeni boga ali karkoli s tem v zvezi, ga pa zatolčete kot kmeta, ki nima pojma. Četudi potihem verujete vanj ali še boste at some point in your lives ali pa obratno - ste verovali pa ste spremenili mnenje. V glavnem, hočem poudariti dejstvo, da je dokazanega relativno malo in da smo kot civilizacija relativno slabo razviti in ne neverjetno dobro razviti, kot si kdo zamišlja (bodisi na ravni civilizacije, bodisi na ravni individuuma s prenapihnjenim egom). Lahko trdimo le to, da smo brez nadaljnega informacijska družba.


Čim kdo zaćne z neumnosti mu povemo, da govori bedarije ja!

Poudarjaš "dejstvo", da je dokazano relativno malo in, da smo slabo razviti?
In to veš ker si nas primerjal z ?
A slučajno veš kaj vse še moramo dokazati, če veš, da nam še dosti manjka?
-Tech tree not available-

sidd ::

sprasujem je izjavil:

Coolbits
Jaz kot ateist vidim binarno kodo... zanimivo :))


Ki nima nobenega pomena za druge. Začni pisati še šestnajstiški sistem.

Bog je v nas samih, nam je prepusti svobodo da počnemo lepe stvari al pa klobacamo kar tjavdan, uničujemo.


Lahk tudi v cirilici. Če bi računalnik laufal na cirilico.
Drugače pa se sprašujem ali so bili ne-ateisti enako tečni pred 100 leti ko se je rušil Newtonov svet? Kje se znanost moti bo vidno jutri, ne danes. In kjer ima znanost prav, pravtako.
no idea for signature
signed
I

sprasujem ::

To je whatever primerjal s stvarnostjo. Stvarnost vse ve. Ker se nič ne sprašuje.Samo naredi.Ko nam bo zmanjkalo vprašanj bo druga pesem.

sidd ::

Mah, znanost je kot politka, kamor se vera nima kaj vtikovati. Moralne vrednote ja, vera ne. Ne Alah, ne Bog. Nobenemu znanstveniku se ne preprečuje vera, verovati. Nobeden se ne obregne ob nekoga, če je veren, ampak vseeno upošteva znanstvene metode. Če pa uleti nek fanatik nekam mešat štrene, pol pa je že potrebno pokazati malo šolske palice.
Drugače pa še vedno ni bilo odgovora na primarno vprašanje, kako lahko clovek v 21.stoletju dvomi v dokazljivost?? Z lahkoto. Danes recimo, se peljem po makadamu, ven gledajo jaški (logično, še ni asfaltne prevleke). Tip v avtu peni da bom nasedel na jašek. Čeprav sva že prepeljala 2 jaška in nisva nasedla, se še dalje peni in vztraja kako bova nasedla...100 ljudi 100 čudi! Ta kemija nevronska...
no idea for signature
signed
I


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Atheist Experience Show (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
30350210 (37294) s1m0n

Več podobnih tem