»

Google Rusija gre v stečaj

Slo-Tech - Googlova ruska podružnica bo šla v stečaj, so sporočili iz podjetja. Še lani je imel Google Rusija dve milijardi evrov prometa in več kot 100 zaposlenih, po invaziji na Ukrajino in zahodnim sankcijam zoper Rusijo pa je poslovanje podjetja postalo nemogoče. Povod je bila zamrznitev sredstev na računu, ki so jo izvedle ruske oblasti, zaradi česar ne bodo mogli poravnati obveznosti do zaposlenih in dobaviteljev. Google je takoj po začetku vojne umaknil veliko zaposlenih iz Rusije, nekateri pa so (tudi na lastno željo) tam ostali.

Še vedno bodo v Rusiji ostale dostopne vse brezplačne Googlove storitve, denimo YouTube, Google Maps ali Gmail. Je pa Google v sklopu zahodnih sankcij prekinil prodajo oglasnega prostora in druge komercialne aktivnosti za ruska podjetja. Rusija sicer obljublja, da Googlovih storitev ne bo blokirala. Rusija je sicer v minulem letu že večkrat oglobila Google, ker podjetje ni odstranjevalo vsebine in blokiralo kanalov, kot so pričakovale oblasti. Decembra so mu...

9 komentarjev

Ugasnjen iPhone ni čisto nem

Slo-Tech - Ker se iPhone tudi ob izklopu ne ugasne popolnoma, saj minimalno napajanje še vedno omogoča lociranje telefona (Find My iPhone) ali plačevanje, to odpira možnost za delovanje zlonamerne programske opreme tudi na takšnem skoraj izključenem telefonu. Raziskovalci s Tehniške univerze v Darmstadtu so demonstrirali, kako lahko to skupaj z ranljivostjo v implementaciji Bluetootha izkoristimo za izdelavo zelo trdoživega malwara. Ta lahko telefonu sledi tudi, ko je telefon programsko izključen.

Avtorji raziskave ugotavljajo, da način nizke porabe LPM (low-power mode) še 24 ur po izklopu telefona omogoča uporabo NFC, Ultra Widebanda in Bluetootha. LPM je del strojne opreme in ga ni možno odstraniti. Nedokumentirane funkcionalnosti LPM v iOS 15 pa omogočajo zlorabo. Kljub temu raziskovalci mirijo, da je raziskava - dasiravno odkriva zanimiv vektor napada - precej teoretična. Za zlorabo bi potrebovali odklenjen (jailbreak) telefon, kar je dandanes precejšnja redkost. Bi pa lahko to znanje...

28 komentarjev

Na prvi pocovidni olimpijadi v znanju Slovenija srebrna in bronasta

Slo-Tech - Po dvoletnem premoru zaradi epidemije, ko so olimpijade iz znanja bodisi odpadale bodisi potekale na daljavo, se letos dijaki vnovič srečujejo v živo. Med zgodnejšimi je tradicionalno Evropska naravoslovna olimpijada (EOES), na kateri je tudi letos Slovenija sodelovala. Našo državo so an tekmovanju, ki je minuli teden potekalo na Češkem v kraju Hradec Králové, zastopali Matic Primožič (Gimnazija Kranj), Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) in Aljaž Erman (Gimnazija Kranj) v ekipi A ter Žan Arsov (Gimnazija Bežigrad), Luka Vaupot (Gimnazija Ravne na Koroškem) in Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) in v ekipi B. Ekipa A je osvojila bronasto medaljo, ekipa B pa je s sedmim mestom osvojila srebrno medaljo in le za las, za manj kot odstotek, zgrešila zlato. Sodelovalo je 42 ekip iz 20 držav Evropske unije (vsaka država lahko pripelje dve ekipi, gostujoče mesto pa dve dodatni). Zmagali so Nemci, zlate medalje pa so romale tudi v Estonijo, Bolgarijo in Luksemburg.

Na EOES...

2 komentarja

Musk si premišljuje o nakupu Twitterja

Slo-Tech - Elon Musk je tudi s prevzemno ponudbo za Twitter povzročil pravo dramo, saj se še vedno špekulira, ali bo podjetje dejansko kupil. Pogled na borzne tečajnice kaže, da so investitorji čedalje bolj skeptični, saj je delnica podjetja 25 odstotkov niže od tečaja ob najavi prevzema. K temu je največ prispeval prav Elon Musk, ki sedaj postavlja čudaške pogoje in javno razlaga, da se lahko prevzemna ponudba tudi popravi - navzdol.

Načrtovani prevzem je dvignil veliko prahu in sprožil mnogo opozoril, ker je Musk ob najavi prevzema jel razlagati svoje poglede na svobodo govora in prihodnjo politiko na Twitterju. Sedaj pa je dodal, da se 44 milijard dolarjev vredni prevzem ne more nadaljevati, dokler podjetje ne potrdi njegove ocene, koliko neavtentičnih računov (botov) je na omrežju. Twitter je ocenil, da je tovrstnih računov 5 odstotkov, Musk pa se s to oceno ne strinja. Musk trdi, da jih je vsaj 20 odstotkov, kar bi seveda vplivalo tudi na ceno podjetja.

Da prevzem ne bo tekel gladko,...

57 komentarjev

Mesečeva prst ni primerna za kmetovanje

vir: Nature
New Scientist - Ameriški znanstveniki so izvedli prvi preizkus uspevanja rastlin v Lunini prsti. Čeprav so testni primerki vzklili in pognali liste, je bila njihova rast bistveno zavrta.

Človeštvo se vztrajno pomika v smer načrtovanja prvih kolonij na tujih svetovih. Tam bodo morale posadke kar se da veliko materiala za preživetje nabrati na licu mesta, kajti tovorni prostor na vesoljskih plovilih bo zelo omejen. Raziskovanje je živahno predvsem na področju gradbenih materialov, pridobljenih iz Mesečevega ali Marsovega peska, medtem ko je bila pridelava hrane doslej zvečine osredotočena na hidroponične farme. Toda te potrošijo ogromno vode, zato bi bila primernejša rešitev, pri kateri bi nekako uporabili planetarno prst. Raziskovalci s Floridske univerze so od Nase pridobili 12 gramov Mesečevega regolita, zbranega na odpravah Apollo 11, 12 in 17, ter se namenili preizkusiti, kako v njem uspeva navadni repnjakovec (arabidopsis thaliana), ki je hvaležna rastlina za biotehnološke eksperimente....

54 komentarjev

Ko tipkate, si strani zapomnijo

Slo-Tech - Malokdo se zaveda, da spletne strani lahko beležijo vnose v polja, še preden kliknemo gumb Pošlji. To sicer ni nobena skrivnost in marsikod je to uporabno, saj lahko stran shrani vnos in ga ponovno prikaže, če se vmes prekine internetna povezava, še preden bi besedilo poslali. Raziskovalci z univerz v Leuvnu, Lausanni in Radbound v Nijmegenu pa so sistematično preverili, kako razširjena je tovrstna praksa. Rezultati so pokazale, da precej bolj, kot bi pričakovali. Članek bodo predstavili na konferenci Usenix avgusta letos.

Analizirali so 100.000 najpopularnejših spletnih strani in preverjali, kako se obnašajo, če jih obiščemo iz EU ali iz ZDA. Ugotovili so, da je 1844 spletnih strani zbirali evropske elektronske naslove brez soglasja, ameriške pa 2950 spletnih strani. Tega pogosto ne počno same strani, temveč imajo vgrajene dele kode za oglaševanje in analitiko, ki to počne. V nekaterih primerih so spletne strani celo vpisala gesla posredovale dalje, spet zaradi vtičnikov in...

10 komentarjev

Bloomberg: Apple bo uvedel USB-C

Slo-Tech - Po Bloombergovih neuradnih informacijah bomo vendarle dočakali Applove iPhone s priključki USB-C. K temu čedalje glasneje priganjajo tudi evropske inštitucije, zato se je zganil tudi Apple. Apple naj bi poleg telefona s priključkom USB-C razvijal tudi adapter, ki bo omogočal tem prihodnjim iPhonom delovati z obstoječimi dodatki, ki so bili dizajnirani za priključek Lighting. Iz Apple uradnega komentarja ni.

Za zdaj je še prezgodaj govoriti, kdaj bi novosti lahko ugledale luč sveta. To se bo morda zgodilo v letu 2023, še verjetneje pa leta 2024. V novih verzijah, ki bodo izšle letos, bo zagotovo še priključek Lightning. Imajo pa USB-C že sedaj Applovi ipadi in maci, zato bi bil prehod na USB-C tudi za iphone v resnici poenostavitev tudi Applove uporabnike. Šele tedaj bodo lahko polnili se naprave z istim priključkom. Mimogrede, študent švicarskega ETH je za projekt že lani predelal iPhone na USB-C.

Še vedno pa ostaja precej Applovih naprav, ki ostajajo s priključkom Lightning:...

46 komentarjev

Danes ponoči bo popolni Lunin mrk

Slo-Tech - Danes ponoči bo Mesec potoval skozi Zemljino sence, kar bomo z Zemlje lahko opazovali kot popolni Lunin mrk. Čeprav bo mrk najbolje viden iz Južne Amerike, bomo prvo polovico mrka lahko v zgodnjih jutranjih urah ponedeljka spremljali tudi pri nas. To bo prvi popolni Lunin mrk po letu 2019, ki bo viden iz naših krajev, pa tudi vremenska napoved je sorazmerno ugodna.

Lunin mrk vidimo, ko so Sonce, Zemlja in Mesec poravnani na navidezni premici. Ker je Mesec dovolj blizu Zemlji, da potuje skozi njeno senco, lahko opazujemo mrk. Razdelimo ga lahko v šest faz. Ob 3.32 bo Mesec začel vstopati v Zemljino polsenco, kar bo trajalo do začetka vstopanja v senco ob 4.27. Popolni mrk se bo začel dve minuti pozneje in bo trajal do 6.53, ko bo Mesec pokukal iz sence v polsenco, slednjo pa bo zapustil ob 8.50. V Sloveniji bo videl le prvi del mrka, saj luna jutri zahaja ob 5.30. Luna bo tedaj med jugozahodom in zahodom. Nebo bo med mrkom že precej svetlo, zato bo lunin rdečkast ton manj...

7 komentarjev

AMD osvežil serijo Radeonov RX 6000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so izvedli rahlo pomladitev nekaterih modelov grafičnih kartic Radeon aktualne družine RX 6000: na police so poslali trojico 6950 XT, 6750 XT in 6650 XT.

AMD in Nvidia imata navado nekje sredi življenjske dobe posamezne generacije grafičnih kartic izvesti pomladitev; zeleni tabor običajno geforcom pripoji različice Ti(tanium), medtem ko rdeči lansirajo radeone s številkami XX50. Takšne posodobitve so ponavadi odraz stalnih izboljšav proizvodnih procesov ali boljše dobavljivosti drugih komponent in tako je tudi pri novi trojici radeonov: 6950 XT, 6750 XT in 6650 XT. Ti se od "ne-petdesetk" razlikujejo v slabih sto megahercev višjem taktu in pa malo hitrejšem pomnilniku s prepustnostjo 18 Gbps (nasproti 16 Gbps), ki je postal v zadnjem času bolj razpoložljiv. Toda skladno s tem je pri vsaki kartici za nekaj deset vatov poskočila tudi poraba. Ostale lastnosti ostajajo enake, omeniti pa velja še, da se inačica RX 6600 XT z nastopom petdesetke poslavlja, medtem ko vse ostale...

18 komentarjev

Prvi posnetek črne luknje v središču Galaksije

Slo-Tech - Da ima naša Galaksija v svojem središču supermasivno črno luknjo, je znano že od 80. let minulega stoletja, v zadnjih letih pa so se nabrali še trdni dokazi za to. Včeraj pa smo dobili še prvo fotografijo črne luknje, ki ima maso za približno 4,15 milijona Sonc. Posnetek so izdelali v kolaboraciji Event Horizon Telescope (EHT), ki je pred tremi leti objavila prvo fotografijo katerekoli črne luknje sploh. Naša črna luknja se imenuje Strelec A* (Sgr A*) in je od Zemlje oddaljena 27.000 svetlobnih let.

Črne luknje se imenujejo črne, ker je ubežna hitrost na njihovem površju vsled ogromne mase višja od hitrosti svetlobe. Ker je svetlobna hitrost absolutna hitrostna omejitev v vesolju, to pomeni, da onstran dogodkovnega horizonta iz črne luknje ni povratka. Kar pade vanjo, je ne more več zapustiti. Naivno bi pomislili, da za pobeg ne potrebujemo ubežne hitrosti, kot tudi rakete z Zemlje letijo z nižjo hitrostjo od ubežne hitrosti (ker imajo pogon in so večstopenjske), a črne luknje...

24 komentarjev

Razprodaja kriptovalut

Bitcoin je zelo koreliran s tehničnimi delnicami.

Slo-Tech - Na trgu kriptovalut se je razpoloženje prevesilo v medvedjo smer, ko so kriptovalute padle na najnižje ravni po letu 2020 in so že več kot 50 odstotkov pod vrhovi izpred pol leta. Včeraj je bitcoin dosegel minimum pri približno 26.200 dolarjih, potem ko je bil novembra vreden več kot 65.000 dolarjev. Ether se je spustil pod 2000 dolarjev. S tržne kapitalizacije kriptovalut je v enem samem dnevu odpihnilo več kot 200 milijard dolarjev.

Da je trg resnično nervozen, najlepše priča cena stabilne kriptovalute terraUSD, ki je načeloma vezana na ameriški dolar, zato je od vzpostavitve z minimalnimi fluktuacijami držala vrednost enega dolarja. Ko se je v sredo terraUSD razletel na manj kot 0,7 dolarja in do danes padel pod 0,17 dolarja, je postalo jasno, da je nekaj zelo narobe. Celo tether, zlati standard med stabilnimi kriptovalutami, je včeraj za kratek čas padel pod 0,95 dolarja, a se je kasneje pobral nazaj na en dolar. Izkazalo se je, da so tudi stabilni kovanci lahko žrtve enakih...

44 komentarjev

Google naznanil telefon Pixel 6a in uro Pixel Watch

vir: Google
Google - Na letošnjem pomladnem dogodku Google I/O je bila vnovič v ospredju "ljudska" različica telefona Pixel, tokrat 6a. Toda to je bila le ena od strojnih najav, saj je velikan pokazal tudi uro Pixel Watch, slušalke Pixel Buds Pro in podražil s prihajajočim Pixlom 7, tablico in AR očali.

Po treh letih - s premorom zaradi pandemije - se je Googlov predstavitveni dogodek Google I/O zopet vrnil v živi izvedbi v Shoreline Amphitheatru. Kot je že navada, je bila dve uri trajajoča tiskovka nabito polna programskih novosti v Googlovih aplikacijah in Androidu, toda tokrat smo videli tudi kar nekaj novih napravic (skrajšan video povzetek). Začetna med njimi je bila najslabše varovana skrivnost to pomlad, ura Pixel Watch. Na njej teče operacijski sistem Wear OS 3, ki ga podjetje razvija skupaj s Samsungom, in seveda pozna tesno sprego s Fitbitovimi pripomočki ter aplikacijami. Med naštetimi funkcijami smo lahko slišali pričakovane reči, kot so usmerjanje s pomočjo GPSa, plačevanje s prerojeno...

11 komentarjev

FIFA in EA Sports se bosta leta 2023 razšla

Slo-Tech - Po skoraj treh desetletjih je enega najbolj znanih partnerstev v svetu zabavne industrije konec. Da sta se EA Sports in FIFA razšla, sicer ni presenečenje, saj so se nesoglasja javno izkazovala že v preteklih mesecih. Ker so se pogajanja o podaljšanju pogodbe končala brez dogovora, se bo pogodba iztekla po ženskem svetovnem prvenstvo v nogometu, ki bo prihodnje leto. FIFA 23 bo tako zadnja igra s tem imenom, ki jo bo izdal EA Sports. Naslednje inačice ne bodo več vsebovale svetovnih prvenstev in drugih povezav s Fifo, pa tudi novo ime EA Sports FC bodo nosile.

To sicer ne pomeni, da bo nova igra povsem odklopljena od realnosti, saj je nogomet več kot le FIFA. EA Sports bo še vedno imel več kot 300 partnerjev, tako da bodo kupci igre lahko igrali z več kot 19.000 športniki iz 700 moštev na več kot 100 stadionih po svetu in v 30 ligah. To bodo vse replike resničnih ljudi, moštev, lig in stadionov, saj EA Sports ohranja partnerstva z regionalnimi zvezami (npr. CONMEBOL) in več ligami...

22 komentarjev

Western Digital s klasičnimi diski do 22 TB, s SMR pa 26 TB

Slo-Tech - Letvica za kapaciteto diskov se dviguje, saj je Western Digital s svojimi izdelki ravno presegel 26 TB. Predstavili so diska s kapaciteto 26 TB in 22 TB ter več SSD-jev za strežnike in nekaj cenejših SSD PCIe 4.0 za domačo uporabo.

Največji disk Ultrastar DC HC670 s kapaciteto 26 TB uporablja tehnologije SMR, zaradi katere so sicer diski nekoliko počasnejši, a lahko zaradi delnega prekrivanja sledi zapišejo bistveno več podatkov. Western Digital je sicer pred dvema letoma poskrbel za pravi škandal, ko je to tehnologije uvedel tudi v poslovne diske, ne da bi to jasno navedel, zato se je potem rodila družina WD Red Pro, ki ima to jasno definirano. Družina WD Red Plus, v katero sodi najnovejši 22-TB disk, pa še vedno uporablja konvencionalni način zapisovanja (CMR). Doslej so največji diski s CMR zmogli 20 TB, s SMR pa 22 TB, kolikor je v začetku leta ponudil Seagate.

Kapaciteta brez CMR je torej 22 TB, zato se bodo tako prostorni diski pojavili v več družinah: Ultrastar, WD Purple,...

14 komentarjev

Zlomili Nvidiine omejitve LHR za počasnejše rudarjenje kriptovalut

Slo-Tech - Nvidia je lani začela prodajati posebne okleščene verzije svojih najzmogljivejših grafičnih kartic, ki so bile namenoma manj primerne za rudarjenje kriptovalut, s čimer so želeli zagotoviti dostopne grafične kartice tudi igralce iger. Rodila se je zloglasna serija LHR. Vrsto mesecev so se vrstili poizkusi, kako to omejitev obiti, saj kartice znižajo hitrost delovanja, ko zaznajo rudarjenje, a so bili uspehi pičli. Sedaj pa je uspelo. Platforma NiceHash je sporočila, da so v njihovi programski opremi uspeli odkleniti celotno zmogljivost grafičnih kartic. Na Tom's Hardware so navedbe neodvisno potrdili.

Že doslej so bili rudarji sila iznajdljivi. Če je na primer NBMiner omogočal izkoristke do 70 odstotkov, so v preostalih 30 odstotkih nekateri rudari druge kriptovalute. V preteklosti so se že pojavljale tudi trditve, da določeni programski opremi uspeva popoln odklep, a so se izkazale za zlonamerne prevare, saj je šlo za malware. To pot je uspelo, a z nekaj omejitvami. Tega je...

9 komentarjev

Ipodi se po več kot dvajsetih letih poslavljajo

vir: Apple
Apple - Iz Appla so sporočili, da so prenehali s proizvodnjo iPod toucha, še zadnje obstoječe izvedenke legendarnih napravic za predvajanje glasbe iPod. V prodaji bodo zgolj še do konca zalog.

Ko so v Cupertinu leta 2001 lansirali prvega iPoda, so bile razmere pri žepni elektroniki in kupovanju glasbe precej drugačne od današnjih. Mobilne telefone smo uporabljali le za klice in sporočila, na glasbenem področju pa so revolucijo sprožili razvpiti servisi za nalaganje mp3 datotek z interneta. V takšni klimi je kompaktna naprava z domišljenim krožnim gumbom padla na plodna tla in pričela dobo ene najbolj proslavljenih linij naprav potrošne elektronike, pa čeprav je sprva veljala za veliko tveganje za podjetje, ki je bilo dotlej primarno računalniško. Prvemu iPodu in odprtju tržnice iTunes Store je leta 2004 sledila vezija mini, pa nato še manjši nano in shuffle brez zaslona ter leta 2007 še touch, ki je posnemala obliko iPhona. Prav slednja se je obdržala najdlje, tudi zaradi tega, ker jo...

42 komentarjev

Amazon ukinja nakupe e-knjig iz aplikacije na Androidu

Ars Technica - Medtem ko Apple že dolgo vrsto let strogo zagovarja stališče enega in edinega plačilnega sistema v aplikacijah na iOS, je na Androidu veljala neuradna svoboda. Google je sicer prav tako nudil in uradno zahteval uporabo svojega plačilnega sistema, a tega ni striktno preverjal. Sedaj pa se to spreminja, zato je Amazon v aplikaciji za Android ukinil nakupe e-knjig. Srž problema pa so seveda provizije.

Vsa plačila, ki se opravijo prek Googlovega plačilnega sistema, so obremenjena s 30-odstotno provizijo (v nekaterih primerih, denimo za pretočne večpredstavnostne vsebine je sicer lahko znižana na 10 odstotkov). To pa pomeni, da prodaja e-knjig in drugih vsebin postane neprofitabilna. V iOS zato že dlje časa ni možno kupovati vsebin (od 2011), temveč se moramo odpraviti na spletno stran ponudnika in jih kupiti tam. V aplikaciji ne sme biti niti povezave do te funkcionalnosti. Amazon pač ni pripravljen deliti tako velikega dela prihodka z Applom samo za luksuz nakupa neposredno iz...

30 komentarjev

Nvidia plačala zaradi zavajanja o prodaji kartic rudarjem

Slo-Tech - Nvidia se je poravnala z ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) o plačilu 5,5 milijona dolarjev globe, ker je prikrivala podatke o obsegu prodaje grafičnih kartic za rudarjenje kriptovalut. SEC je ugotovil, da v letu 2018 Nvidia ni razkrila, da je bila prodaja grafičnih kartic za rudarjenje kriptovalut pomemben prispevek k rasti prodaje. Nvidia je v poročilu za SEC to rast pripisovala večji prodaji v segmentu igranja iger, niso pa razkrili obsega rudarjenja kriptovalut, čeprav so ga poznali. Trg kriptovalut je bolj volatilen, to pa predstavlja pomembno informacijo za Nvidiine investitorje. Poročila so bila v tem pogledu zavajajoča.

Problematično je tudi dejstvo, da je Nvidia v ostalih segmentih svojega poslovanja prispevek rudarjev razkrila, torej ga je poznala. Zaradi tega je nastal privid, da Nvidia na vseh področjih transparentno razkriva vpliv kriptovalut, kar pa očitno ni bilo res. To je pomembno, saj je v preteklosti ob padcu trga kriptovalut Nvidia že občutila...

7 komentarjev

Ameriška FDA omejila uporabo cepiva Johnson & Johnson

Slo-Tech - Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je minuli teden omejila uporabo cepiva Johnson & Johnson proti covidu-19, ki je sedaj dovoljeno le za polnoletne, ki ne morejo ali smejo biti cepljeni s cepivi mRNA. V ZDA cepivo AstraZeneca ni bilo nikoli odobreno niti izredno, tako se sedaj tam izrecno preferirajo cepiva mRNA. Zadnja odločitev je bila sprejeta zaradi pogostnosti sicer redkega, a čisto usodnega stranskega učinka TTS (trombocitopenija).

To pomeni, da cepivo priporočajo le še tistim, ki so imeli po cepljenju s cepivi mRNA hudo alergijsko reakcijo, in tistim, ki imajo osebne zadržke do cepiv mRNA. Enako velja za tiste, ki nimajo dostopa do cepiv mRNA, kar pa je v ZDA redko. FDA in Center za nadzor bolezni (CDC) sta spremljala ljudi, ki so bili cepljeni s cepivom Johnson & Johnson, ter potrdila 60 primerov TTS, povezanih s cepivom. Od teh se je devet primerov končalo s smrtnim izidom. To predstavlja pogostnost TTS na 3,23 na milijon cepljenj in 0,48 smrti na milijon...

74 komentarjev

Prejemnik prvega prašičjega srca je verjetno umrl zaradi virusne infekcije organa

vir: NPR
Technology Review - Na dan prihajajo prvi izsledki preiskave, kaj se je zgodilo z Davidom Bennettom, ki je januarja v odmevni operaciji kot prvi človek prejel srce gensko spremenjenega prašiča. Presaditev mu je življenje podaljšala za dva meseca, zdaj pa so njegovi zdravniki razkrili, da je organ nosil sprva neopažen prašičji virus, ki je verjetno povzročil Bennettovo smrt.

V začetku januarja smo bili priče prelomnemu dogodku v medicini: prvemu človeku so presadili srce prašiča, ki je bil gensko spremenjen na način, da njegova tkiva niso nosila nekaterih snovi, ki v človeškem telesu sprožijo uničujoče imunske reakcije. Šlo je za zelo tvegano operacijo, za katero si strokovnjaki še vedno niso edini, ali je bila zares smiselna. Izvedli so jo namreč po pospešenem postopku, ker je pacientu, 57-letnemu Američanu Davidu Bennettu, njegovo srce že odpovedovalo, zato ni bilo mogoče dodobra zastaviti opazovalnega režima, ki naj bi takšne podvige ponavadi spremljal. A kakorkoli - Bennett se je neposredno po...

11 komentarjev

Apple, Google in Microsoft standardizirajo podporo vpisovanju brez gesla

FIDO Alliance - Informacijski velikani Apple, Google in Microsoft so oznanili, da na osnovi tehnologije združenja FIDO postavljajo platformo za brezgeselno vpisovanje v uporabniške račune na vseh svojih napravah in operacijskih sistemih. To bi lahko pomenilo ključen premik v prodoru tehnologij za strojno avtentikacijo brez klasičnega gesla.

Z nenehno rastjo števila nalinijskih aplikacij, ki za rabo zahtevajo uporabniški račun, znakovna gesla postajajo vse večji varnostni problem. Ker si je praktično nemogoče ročno zapomniti veliko množico različnih varnih gesel, ljudje bodisi uporabljajo preveč enostavna bodisi jih na različnih platformah reciklirajo in s tem postanejo tarče za potencialne napade z rabo baz kompromitiranih gesel (password spraying). Zato se že več kot desetletje vztrajno krepi težnja po raznoraznih alternativah, med katerimi so bili sprva priljubljeni preprostejši upravljalniki gesel, zadnje čase pa prodirajo naprednejše avtomatizirane platforme, kot sta OpenID in WebAuthn, pri...

64 komentarjev

Neustavno preverjanje PCT

Slo-Tech - Ustavno sodišče je razveljavilo Covid ukrepe. Po tem, ko ukrepi že lep čas ne veljajo več, jih je sedaj uspelo razveljaviti tudi Ustavno sodišče. Gre za postopek, ki se je začel na pobudo Informacijskega pooblaščenca, ki je izpodbijal Odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja v zvezi z nalezljivo boleznijo COVID-19, ter del Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki se nanaša na obdelave osebnih podatkov.

Izpodbijani odloki se nanašajo na način preverjanja način ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT. Gre za aplikacijo za preverjanje Covid potrdil s čitalcem QR kode. IP je menil, da izpodbijana ureditev predvideva obdelavo posebne vrste osebnih podatkov, in sicer podatkov o zdravju, ki so po Splošni uredbi o varstvu podatkov (GDPR) posebej varovani. Covid potrdila je uvedla Uredba o okviru za izdajanje, preverjanje in priznavanje interoperabilnih potrdil o cepljenju, testu in...

249 komentarjev

Edge prehitel Safari, Chrome ostaja na vrhu, Firefox izgublja

Slo-Tech - Microsoftov brskalnik Edge je uspel doseči 10-odstotni tržni delež, s čimer je prehitel Safari in postal drugi najpopularnejši brskalnik. Še vedno je premočno prvi Chrome s 66-odstotnim tržnim deležem, medtem ko je četrti z rahlim upadom tržnega deleža Firefox, ki ga najdemo na slabih osmih odstotkih računalnikov. Edgeu pomaga zlasti izid Windows 11, saj njegov tržni delež zlagoma raste vse odtlej. Edge je med četverico najmlajši, saj se je rodil leta 2015, ko je Microsoft ugotovil, da bi Internet Explorer vendarle kazalo nadomestiti s čim modernejšim.

A prve verzije Edgea niso uspele prepričati uporabnikov, zato je Microsoft tri leta pozneje Edge spisal na novo. Namesto lastnega pogona sedaj uporablja Chromium, torej v svoji srži enak kakor Chrome. Še vedno pa Edge ostaja omejen na osebne računalnike, medtem ko ima konkurenca tudi svoje uporabnike na mobilnih napravah. Tam ima Chrome 63-odstotni tržni delež, Safari pa 25-odstotnega. Na tretjem mestu je, presenetljivo, Samsung...

34 komentarjev

Musk nabira denar za prevzem Twitterja, a oglaševalci so skeptični

Slo-Tech - Zgodba o Muskovem nakupu Twitterja bo še nekaj časa burila duhove, pa čeprav se sploh še ni uradno zgodila. Medtem ko je Twitter uradno priznal, da bi bil zaradi prevzema in nove politike lahko ob precej oglaševalcev, Musk zbira sredstva za 44 milijard dolarjev vreden prevzem.

Več kot dvajset investitorjev je skupaj zbralo 7,1 milijarde dolarjev za prevzem Twitterja, med njimi so tudi Sequoia Capital, Andreessen Horowitz in Binance. Največ je primaknil soustanovitelj Oracla Larry Ellison, ki je tudi vlagal v Teslo. Preostali so prispevali manj, denimo Sequoia 800 milijonov dolarjev, VyCapital 700 milijonov in Binance 500 milijonov dolarjev. Nihče ni prispeval več kot milijarde dolarjev, prav tako pa med vlagatelji še ni največjih imen izmed skladov.

Ben Horowitz iz Andreessen Horowitz je ob tem dejal, da je Elon Musk morda edina oseba svetu, ki ima pogum, sposobnosti in genialnost, da reši probleme v javnem prostoru komunikacije, ki so se nakopičili. Dodaja, da je Twitter zelo...

27 komentarjev

Zaradi aretacije človeka s priimkom Ma padle delnice Alibabe

Slo-Tech - V torek zjutraj je kitajska televizija CCTV poročala, da so v kraju Hangzhou aretirali nekega človeka s priimkom Ma, ker naj bi prek interneta ogrožal nacionalno varnost. Osumljenec naj bi bil vodja razvoja strojne opreme v nekem IT podjetju. Minute kasneje se je delnica Alibabe na borzi razletela, tržna kapitalizacija podjetja pa se je zaradi skoraj 10-odstotnega padca znižala za 26 milijard dolarjev. A dogodka sploh ne bi bila smela biti povezana.

Alibaba ima sedež v kraj Hangzhou, njen izvršni direktor pa je Jack Ma. A tu se podobnosti končajo, saj aretiran seveda ni bil Jack Ma, temveč neki neznani moški. A ker je CCTV najprej poročala, da ima ime aretiranega človeka dve pismenki, kar drži tudi za Jacka Maja, so investitorji panično začeli odprodajati delnice podjetja. Kasneje se je izkazalo, da gre za pomoto, aretirani pa ima v resnici ime iz treh pismenk. Ma je 13. najpogostejši priimek na Kitajskem, ki ga ima v kraju Hangzhou več kot 100.000 ljudi. Ko so pomoto dojeli vsi,...

8 komentarjev

FAA poziva k menjavi starih višinomerov, ki ne znajo sobivati s 5G

Slo-Tech - V začetku leta je čez Lužo veliko sivih las povzročil zagon omrežja 5G, saj ameriška letala niso bila preverjena, kako bodo sobivala z njim. Prvi dan zagona omrežja je bilo nemalo letov odpovedanih ali vsaj zamujenih, v nadaljevanju pa se je položaj ustalil. Težave so povzročali radarski višinomeri, ki delujejo v pasu 4,2-4,4 GHz, medtem ko pas C 5G obsega spekter od 3,7 do 3,98 GHz. To je dovolj blizu, da bi lahko drug drugega motila. Nadaljevanje zgodbe pričakujemo v začetku julija, ko bodo operaterji 5G zagnali s polno močjo in tudi tam, kjer ga doslej še niso.

Uprava za letalstvo (FAA) je zato včeraj pozvala letalske prevoznike, da v svojih flotah zamenjajo radarske višinomere, ki jih okoliške frekvence 5G motijo. Ugotavljajo, da določeni starejši višinomeri ne morejo odfiltrirati motečih frekvenc, zato je edina rešitev njihova zamenjava. Druga možnost je popravilo s posebnimi filtri, ki bodo polovili moteče frekvence. Pri tem FAA v precejšnjem zaostanku, saj je Zvezna...

5 komentarjev

Firefox 100 je tu

Slo-Tech - Odkar je Firefox pred dobrimi desetimi leti prešel na izjemno hitro kadenco izdajanja novih verzij, je nanizal še sto različic. Ta teden je izšel Firefox 100, ki si zasluži posebno omembo, četudi ne pišemo o vsaki novi izdaji brskalnika. Prvo verzijo Firefoxa smo sicer ugledali pred davnimi 17 leti, ko je prizorišču trdno vladal Internet Explorer in si je skušala Mozilla sramežljivo odrezati vsaj majhen kos pogače.

Starejši uporabniki spleta se bodo gotovo spomnili dvostranskega oglasa v The New York Timesu, s katerim je Mozilla tedaj počastila vse, ki so prispevali k izdaji prve verzije. Trik - pa seveda to ni bil edini razlog - je uspel in Firefox je že leta 2010 zasedal tretjinski tržni delež. Zmaga nad Internet Explorerjem je bila gotova, a že leta 2008 se je pojavil nov tekmec. Googlov Chrome je postal resna alternativa, ki je Firefoxu vztrajno topila tržni delež. Trenutno je Firefox pri osmih odstotkih, kolikor ima predanih uporabnikov, a širše ljudske množice prisegajo na...

32 komentarjev

Na Irskem preveč podatkovnih centrov

Slo-Tech - Na Irskem, ki je ena izmed najbolj priljubljenih evropskih destinacij za postavljanje podatkovnih centrov, ti že porabijo več energije kot vsa gospodinjstva na podeželju skupaj. Irski statistični urad je izračunal, da se je v minulem letu poraba električne energije za napajanje podatkovnih centrov v državi povečala za tretjino. Skupni delež v porabi električne energije pa se je od leta 2015 do lani povečal za skoraj trikrat s 5 na 14 odstotkov. Podeželska gospodinjstva so porabila 12 odstotkov, urbana gospodinjstva pa 21 odstotkov vse električne energije.

Skupno se na Irskem poraba električne energije povečuje predvsem zaradi novih podatkovnih centrov, še ugotavljajo. Razlog so tako novi centri kakor tudi nadgradnje obstoječih. Na Irskem so se resneje začeli ukvarjati s porabo energije za podatkovne centre zaradi nevarnosti, da ne bodo dosegli podnebnih ciljev. Poizkušali so celo z moratorijem na gradnjo in priklop novih, a je lani Komisija za javne storitve zavrnila uvedbo...

16 komentarjev

Evropska komisija sumi, da Apple Pay krši protimonopolno zakonodajo

Slo-Tech - Evropska komisija je Applu poslala obvestilo o nasprotovanju, v katerem ga obvešča o preliminarnem mnenju, da s storitvijo Apple Pay zlorablja prevladujoči položaj na trgu. Ker omejuje dostop do standardnih tehnologij za plačevanje (NFC) drugim aplikacijam, s tem ovira konkurenco. Podpredsednica komisije in pristojna za konkurenco Margrethe Vestager je ob tem dejala, da če se bodo dognanja iz preliminarne preiskave potrdila, bo to predstavljalo kršitev zakonodaje.

Storitev Apple Pay je Applova lastna mobilna denarnica, ki deluje na napravah iPhone in iPad. Z Apple Pay lahko plačujemo prek spleta in v fizičnih trgovinah. Applov operacijski sistem je zaprt ekosistem, saj Apple nadzoruje vse njegove aspekte, zato ima Apple prevladujoč položaj na trgu. Ker je Apple Pay edina aplikacija, ki ima dostop do NFC, ki je standardizirana in široko razširjena storitev za plačevanje z mobilnimi napravami, je to po mnenju Komisije zloraba prevladujočega položaja, in sicer 102. člena Pogodbe o...

3 komentarji

Rocket Labu skoraj uspelo vrniti potisno stopnjo s helikopterjem

Space News - V Rocket Labu so izvedli prvi poskus celotnega postopka vrnitve pogonske stopnje rakete Electron na tla na način, da jo ujamejo s helikopterjem. Ta je napravo ujel, a jo je moral zaradi nepredvidenih obremenitev kmalu zatem spustiti v morje.

Ameriško raketno podjetje novozelandskega porekla Rocket Lab že tri leta razvija precej samosvoj način vračanja pogonskih stopenj svoje rakete Electron: želijo jih ujeti s helikopterjem, medtem ko na padalih potujejo proti tlom. Electroni so namreč premajhni - običajno v nizko Zemljino orbito nosijo med 200 in 300 kilogrami uporabnega tovora - da bi se lahko na tla vrnili z lastnim pogonom kot Falconi 9, ker ni prostora za dodatno gorivo. Tako so Novozelandci aprila 2020 prvič lovili raketo z zrakoplovom, takrat še testno odvrženo z drugega helikopterja; nekaj mesecev zatem so preizkusili tudi njeno vračanje iz vesolja, pri čemer je še čofnila v vodo. Ta del je bil po mnenju inženirjev v bistvu zahtevnejši podvig od lovljenja naprave v zraku,...

2 komentarja

Amazon prvikrat po sedmih letih z izgubo

Slo-Tech - Amazon je prvikrat po letu 2015 kakšno četrtletje končal z izgubo, obenem pa se je upočasnila tudi rast prihodkov. Investitorji so bili nad rezultati podjetja zelo razočarani, zato je delnica potonila za 15 odstotkov in se spustila na dvoletno dno. Za izgubo je sicer kriva nasedla investicija v Rivian.

V prvem letošnjem četrtletju je podjetje ustvarilo 116,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je zgolj sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani in predstavlja najskromnejšo rast v zadnjih dveh letih. Lani je bila na primer rast v primerljivem obdobju 44-odstotna. Ob tem je letos podjetje ustvarilo 3,8 milijarde dolarjev izgube, lani pa 8,1 milijarde dolarjev dobička. Glavni razlog za izgubo je Amazonov 20-odstotni delež v podjetju Rivian, katerega delnice so se razletele na polovico prejšnje vrednosti, kar je Amazonu izdolblo 7,6-milijardno luknjo. Za počasnejšo rast pa sta krivi pandemija in vojna v Ukrajini, je dodal izvršni direktor Andy Jassy. Finančni direktor Brian Olsavsky...

19 komentarjev

John Deere lahko na daljavo onesposobi traktorje v Rusiji

Slo-Tech - John Deere, znan predvsem kot proizvajalec kmetijske mehanizacije, je eno izmed najbolj visokotehnoloških podjetij, ki to svojo stran dobro skriva. A njihovi stroji so v resnici računalniki na kolesih, kar med drugim pomeni tudi, da jih lahko popravljajo le pooblaščeni serviserji, da jih ni možno predelovati in da jih lahko na daljavo onesposobijo. Slednje so spoznali tudi Rusi med vojno v Ukrajini. Ukradena mehanizacija namreč ne deluje.

Iz prodajnega salona v okupiranem mestu Melitopol so odpeljali vso kmetijsko mehanizacijo v več kot tisoč kilometrov oddaljeno Čečenijo. Med vojno so plenili tudi druge vire in opremo, a kmetijska mehanizacija John Deere je visokotehnološki izdelek. Odpeljali so za pet milijonov dolarjev opreme, med katero so 300.000 dolarjev vredni kombajni in podobno. Skupno so odpeljali 27 večjih kosov, nekaj v bližnje vasi, nekaj pa daleč proč v Čečenijo v vas Zakan Jurt, kar so lahko v podjetju opazovali zaradi vgrajenih čipov za GPS. A s traktorji si v...

164 komentarjev

Airbnb bo zaposlenim dovolil delo od kjerkoli

The Wall Street Journal - Za razliko od večine tehnoloških velikanov, ki zaposlene počasi vračajo v pisarne, denimo Appla in Googla, bo Airbnb delo od doma nadaljeval do nadaljnjega oziroma ga celo razširil v delo od koderkoli. Podjetje je zaposlene obvestilo, da jim dopušča živeti in delati od koderkoli, ne nujno le od doma. Kdor želi, bo še vedno lahko prihajal v pisarno, ne bo pa to obvezno. Izjema bo le nekaj profilov, ki na daljavo svojega dela ne morejo opravljati, denimo tehnične službe.

Za zdaj dovoljujejo selitve znotraj države, medtem ko so čezmejne premestitve bolj zapletene in jih letos še ne bodo podpirali. Ob tem je povedno dejstvo, da plače zaposlenih ne bodo prilagajali standardu in stroškom v mestu, kamor se bodo preselili. Nedavno so nekateri velikani dvignili nemalo prahu z napovedmi, da bodo zaposlenim, ki se na primer preselijo iz Silicijeve doline v Teksas, ustrezno znižali plače, ker so v Teksasu življenjski stroški nižji. Airbnb je izrecno zagotovil, da bodo imeli en sam plačni...

1 komentar

Snap lansiral mini drona

vir: Snap
Snap - V Snapu so po letih govoric na trg poslali mini drončka z imenom Pixy, ki je v prvi vrsti namenjen snemanju sebčijev.

Družbo Snap najbolj poznamo po tisti aplikaciji za fotke, ki ni Instagram, torej Snapchatu. Toda v želji po razvijanju tehnik za snemanje sebčijev so šli dlje od svojega poglavitnega tekmeca, saj so že pred časom učinkovito potiskali rabo animiranih filtrov, ki jih danes najdemo v sleherni video aplikaciji, in lansirali linijo očal s kamericami, Spectacles, ki imajo v četrti generaciji celo zaslonček in so torej polnopravna AR očala. Konec tedna so pokazali svoj drugi kos strojne opreme: mini trota Pixyja, ki ima bolj ali manj eno samo bistveno nalogo - snemati fotke svojega lastnika iz dotlej še nedosegljivih zornih kotov. V delu je bil kar šest let, saj smo prve napovedi o tosortni napravi lahko zapazili že leta 2017.

Pixyjeva končna oblika je očitno osredotočena na nizke stroške in enostavnost upravljanja. Naprava je tako zelo majhna in lahka - tehta dobrih 100...

42 komentarjev

Posnetki Jamesa Webba ostri, kolikor je fizikalno možno

Slo-Tech - NASA je sporočila, da je nastavljanje in umerjanje zrcal in drugih komponent teleskopa James Webba uspešno končano. Po zaključku sedme stopnje dvomesečnega umerjanja teleskopa so posnetki, ki jih vsa štiri tipala zajemajo, najbolj ostri, kot je to fizikalno možno. Z drugimi besedami, mejo ostrine predstavlja sam uklon svetlobe. Zrcal zato odslej ne bo treba skoraj nič več prestavljati. Gre za 18 šesterokotnih segmentov, ki tvorijo največje zrcalo v vesolju.

Iz Goddard Space Flight Centra so sporočili, da so posnetki teleskopa boljši, kot so znanstveniki pričakovali v najbolj optimističnih napovedih. S tem je teleskop sicer fizično pripravljen na redno delo, ki se bo začelo poleti. Dotlej je na vrsti le še zadnji korak, in sicer zagon znanstvenih instrumentov (commissioning). Vsakega izmed štirih instrumentov sestavlja kopica leč, mask, filtrov in druge opreme, ki jo je treba ustrezno nastaviti in preizkusiti v različnih konfiguracijah. Vsak instrument ima tudi svojo delovno...

16 komentarjev

Edge dobiva integriran VPN

Slo-Tech - Podobno kot je v Mozilla v Firefox za uporabnike iz nekaterih držav - Slovenije ni med njimi - vgradila podporo za VPN, bo tudi Microsoftov brskalnik Edge zelo kmalu dobil VPN, so sporočili iz Redmonda. Storitev se bo imenovala Microsoft Edge Secure Network in bo že kmalu na voljo za uporabnike razvijalskih verzij (dev build).

Edge Secure Network bo na voljo, če bomo imeli svoj račun pri Microsoftu (kar večina uporabnikov Windows 11 ima), ker bo brskalnik meril količino prenesenih podatkov. Brezplačno bo na voljo 1 GB mesečno, kar ni veliko, temveč zadostuje za občasno uporabo brez prenašanje velikih datotek ali uporabe pretočnih storitev. Večinoma VPN tako ali tako niso brezplačni, zato ni nepričakovana omejitev. Kdor bo želel več, bo pač moral plačati. Za Microsoft bo storitev VPN ponujal Cloudflare, ki že nudi svoj 1.1.1.1, ki je vsebinsko zelo podoben. Zagotavljajo, da ne bodo hranili nobenih osebnih podatkov in da se bo tudi informacija o porabi prenosa podatkov vsak mesec za...

18 komentarjev

Državno tekmovanje v kibernetski varnosti (do 25 let)

kibertalent.si

Slo-Tech - Med 30. aprilom in 7. majem 2022 bodo potekale slovenske kvalifikacije za Evropsko tekmovanje iz kibernetske varnosti. Najbolje uvrščeni posamezniki bodo imeli možnost sodelovanja in zastopanja Slovenije na največjem evropskem tekmovanju iz kibernetske varnosti za mlade.

Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost z namenom spodbujanja mladih, da pričnejo ali nadaljujejo kariero na področju kibernetske varnosti, izboljšajo svoje veščine in znanje, ter pridobijo nove izkušnje, vsakoletno organizira Evropsko tekmovanje iz kibernetske varnosti. Tekmovanje ponuja priložnost za srečanje z najboljšimi evropskimi talenti in sodelovanje ter mreženje s strokovnjaki, hkrati pa spodbuja k reševanju kompleksnih izzivov kot so spletna in mobilna varnost, kripto uganke, povratni inženiring in foreznika.

Letos se bo evropskega tekmovanja že drugič udeležila tudi slovenska ekipa, sestavljena iz 10 članov, starih med 16 in 25 let. Slovensko ekipo bodo zastopali posamezniki, ki se bodo...

0 komentarjev

Ruski hekerji v Ukrajini vendarle zelo aktivni

Microsoft - Pri Microsoftu so v prvem večjem poročilu resneje razkrili obseg delovanja ruskih državnih hekerjev med aktualnim ukrajinsko-ruskim spopadom. Ti naj bi sprožili več sto napadov, ki so bili dostikrat dejansko usklajeni z delovanjem ruske vojske.

Eno pomembnih vprašanj v prvih dveh mesecih ruske agresije na Ukrajino se je dotikalo delovanja zloglasnih ruskih državnih hekerjev, ki so v zadnjem desetletju postali strah in trepet organizacij po vsem svetu. Med samo vojno jih namreč na videz ni bilo kaj dosti na spregled, saj ni bilo opaziti uničevalnih napadov na ukrajinsko infrastrukturo, kakršne smo pričakovali. A po tem, ko smo sredi aprila dobili prva pojasnila, da se takšne sorte napadi v resnici vršijo - ko je ruska ekipa Sandworm skušala še tretjič vreči na tla dele ukrajinskega elektroomrežja - so sedaj pri Microsoftu lansirali prvo večje poročilo svojega centra za obravnavo kibernetskih nevarnosti MSTIC, ki ponuja zelo zanimive podatke, saj med drugim skuša ruske hekerske...

11 komentarjev

Evropska komisija preventivno opozarja bodočega Twitterjevega lastnika

Slo-Tech - Nad Muskovim skorajšnjim prevzemom Twitterja ni univerzalnega navdušenja, temveč odzivi segajo od velikanskega odobravanja do pozivov uporabnikom k alternativam. Musk je za veliko prahu poskrbel sam s svojimi ekscentričnimi komentarji in vztrajnim ponavljanjem, da se zavzema za svobodo govora v najbolj dobesednem pomenu besede. Medtem ko se Twitter trenutno vsaj na načelni ravni bori proti dezinformacijam, sovražnemu govoru, nadlegovanju in nezakonitim vsebinam, bi bil Musk precej bolj popustljiv, če gre soditi po njegovih izjavah; sebe imenuje absolutist svobode govore (free speech absolutist).

Precej manj pa je Musk toleranten do drugačnih mnenj pri svojih zaposlenih. Ko je Tesla odpuščala, so odslovljeni podpisovali sporazume, ki so vsebovale klavzule s prepovedjo blatenja podjetja (non-disparagement clause). To v industriji ni nič nenavadnega, vsekakor pa ni ravno v slogu absolutne svobode govora. Musk ima na Twitterju blokiranih precej ljudi in organizacij, ki mu sedaj -...

72 komentarjev

Mehika podržavila proizvodnjo litija

Slo-Tech - Ena izmed ključnih surovin v svetu prenosnih električnih naprav in zlasti pri elektrificiranju osebnega prevoza je litij, ki predstavlja okrog 15 odstotkov mase v litij-ionskih baterijah. Največja proizvajalka litija je Avstralija, večje deleže pa imajo tudi Čile, Kitajska in Argentina. Med velike proizvajalke se bo kmalu vpisala tudi Mehika, ki ima znatne rezerve litija v severni zvezni državi Sonora. Mehika je zato minuli teden sprejela zakon, s katerim je de facto nacionalizirala proizvodnjo litija. Država ima monopol nad pravicami do iskanja in pridobivanja litija v Mehiki.

V naslednjih 90 dneh bodo ustanovili državno podjetje, ki se bo ukvarjalo s pridobivanjem litija. V Mehiki so sicer nekatera najdišča že najdena, a jih večino še raziskujejo. Ni še znano, ali so dovolj bogata, da bi bilo pridobivanje litija iz njih dobičkonosno. Pričakovati je, da se bo resna proizvodnja začela šele v prihodnjem desetletju. Trenutno je v Mehiki le en delujoč rudnik litija, ki pa je v...

9 komentarjev

Alphabet (Google) z rekordnimi prihodki, a nižjim dobičkom

Slo-Tech - V prvem letošnjem četrtletju je Alphabet, Googlovo starševsko podjetje, ustvarilo rekordnih 68 milijard dolarjev dobička, kar je 23 odstotkov več kot lani. A ker so zrasli tudi stroški, se je dobiček nekoliko znižal na 16,4 milijarde dolarjev, kar je devet odstotkov manj kot lani. Dobiček iz poslovanja je sicer sorazmerno zrasel s 16 na 20 milijard dolarjev, a so zrasli tudi drugi stroški, denimo za raziskave in razvoj. Delnica je zato takoj po razglasitvi rezultatov izgubila šest odstotkov vrednosti, a je kasneje izgubo prepolovila.

Levji delež prihodkov še vedno ustvarja Google in njegovo iskanje, ki je prinesel 39 milijard dolarjev. Če k temu prištejemo še oglaševanje v YouTubu in Google Networku, so skupni prihodki te divizije 54 milijard dolarjev, iz vseh Googlovih storitev pa 61 milijard dolarjev. Storitve v oblaku prinesejo dodatnih šest milijard dolarjev, preostali podvigi podjetja pa le drobiž. V podjetju je zaposlenih 164 tisoč ljudi. Poslovodstvo je napovedalo tudi...

9 komentarjev

Vsebina uredbe o digitalnih storitvah usklajena

Slo-Tech - Evropski parlament in Svet sta konec minulega tedna končala pogajanja o končni obliki besedila prihajajočega akta o digitalnih storitvah (DSA), ki ga je parlament dorekel že januarja. Evropska komisija, ki je osnutek DSA in sestrskega akta DMA (akt o digitalnih trgih) predstavila decembra 2020, je izrazila zadovoljstvo. DSA postavlja nove standarde glede urejanja odgovornosti digitalnih platform pri nezakonitih in škodljivih vsebinah ter zaščite pravic uporabnikov. Usklajeni osnutek morata sprejeti še Svet, ki bo to storil na nivoju odbora stalnih predstavnikov (COREPER), in Parlament na plenarni seji.

Uredba DSA bo po sprejetju avtomatično veljavna v vseh državah članicah. Urejala bo vse spletne posrednike, ki nudijo storitve v EU, a bodo pravila za največje strožja kot za manjše. Za zelo velike spletne platforme štejejo ponudniki, ki imajo več kot 45 milijonov aktivnih uporabnikov v EU na mesec. Sem sodijo tudi iskalniki. Manjši ponudniki bodo izvzeti iz nekaterih obveznosti, da...

12 komentarjev

Starlink prihaja na letala Hawaiian Airlines

Slo-Tech - SpaceX je razkril dogovor z letalskim prevoznikom Hawaiian Airlines, ki bo na svojih letalih ponudil brezplačni dostop do interneta prek Wi-Fi v kabini. Storitev bo na voljo že prihodnje leto na čezoceanskih letih v Severno Ameriko, Azijo in Oceanijo, s čimer bo prvi večji letalski prevoznik s Starlinkom. SpaceX je že podpisal pogodbo z nišno letalsko družbo JSX, medtem ko Delta storitev za zdaj preizkuša. JSX bo Starlink ponudil na sto letalih proizvajalca Embraer.

Starlink bo na voljo na letalih Airbus A330 in A321neo in novem Boeingu 787-9, medtem ko ga starejši Boeingi 717 za krajše polete med otoki ne bodo podpirali. Wi-Fi bo nudil hitro povezavo z internetom z nizkimi zakasnitvami. Nekateri letalski prevozniki že imajo v svojih flotah možnost povezave z internetom, zato ne bodo hiteli k Starlinku. Kdor pa tega nima, se bo po izkušnji s Hawaiian Airlines laže odločil.

Omrežje Starlink uporablja satelite v nizki orbiti. Trenutno jih je tam že okrog 2000, do popolnitve...

1 komentar

Twitterjev odbor naj bi motril Muskovo prevzemno ponudbo - in jo sprejel

Slo-Tech - Kljub začetnemu odločnemu zanikanju je upravni odbor Twitterja po neuradnih podatkih naklonjen Muskovemu prevzemu podjetja, ki že ima skoraj 10-odstotni delež v podjetju. Včeraj so se začela pogajanja, poroča Reuters. Na mizi je še vedno 44 milijard dolarjev oziroma 54,2 dolarja na delnico, kar je danes njen tečaj dvignilo za pet odstotkov (na 52 dolarjev).

Začetek pogajanj ne pomeni, da se bo prevzem resnično zgodil. A intenzivno sestankovanje med Elonom Muskom in največjimi Twitterjevimi delničarji kaže, da je Musk v nameri odločen. Po neuradnih podatkih naj bi številni delničarji za tem stopili v stik s Twitterjevim vodstvom in jih pozvali, naj ne zamudijo dobre priložnosti. Muskova ponudba je namreč zelo velikodušna. Musk sicer vztraja, da je njegova ponudba resna in finančno vzdržna, a hkrati tudi zadnja in nespremenljiva. Twitterjev upravni odbor mora sicer preveriti tudi pravno ozadje, zlasti ali je Musk kršil pravila z nerazkritim nakupovanjem velikih količin delnic...

132 komentarjev

CNN+ propadel po rekordno kratkem času

vir: CNN
CNN - Zgolj dober mesec po zagonu novičarske pretočne storitve CNN+ bo ta 30. aprila ugasnila, med razloge pa je poleg srdite tekme med pretočnimi servisi mogoče šteti tudi organizacijsko kolobocijo ob združitvi WarnerMedie in Discoveryja.

Ko je 29. marca luč sveta ugledal pretočni servis CNN+, ga je strokovna javnost opazovala z velikim zanimanjem. V nasprotju z velikani, kot so Netflix, Disney+ ali HBO Max, namreč CNN+ ponuja izključno novičarske ter informativne vsebine. Ne samo, da je s tem že v štartu prikrajšan v primerjavi s konkurenco na že precej zasičenem trgu pretočnih storitev, ampak povrhu vsega ponuja stvari, za katere je malokdo pripravljen plačevati dodatno - in to 6 dolarjev mesečno. Še posebno pa v času, ko se morajo tudi ugledne novinarske hiše boriti za slehernega kupca. Zato ni presenetljivo, da servis ni dosegel predvidenih 150.000 naročnikov v prvem mesecu, temveč jih v teh dneh beleži zgolj dobrih 10.000. Tako je kar logična novica, da se projekt že po dobrem...

26 komentarjev

Zoom se je poravnal za 85 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Sodišče v Kaliforniji je odobrilo lani predlagano poravnavo podjetja Zoom v kolektivni tožbi, ki so jo zoper podjetje vložili posamezniki in več organizacij zaradi vdorov nepovabljenih v sestanke. Podjetje bo plačalo 85 milijonov dolarjev in uvedlo več sprememb, ki bodo podobne incidente preprečile. Da bo poravnava potrjena, je bilo jasno že oktobra ob načelnem pozitivnem mnenju.

Poravnava pokriva 14 kolektivnih tožb, ki so bile vložene med marcem in majem 2020, ko se je epidemija začela in je bilo videosestankovanje prek Zooma manj uveljavljeno kot danes. Pritožniki so se sklicevali na več incidentov, ko so nepovabljeni vdrli v videosestanke in jih nadlegovali z neprimernimi komentarji in posnetki. Zatrjevali so kršitev pravice do zasebnosti.

Pojav se imenuje zoombombing in je bil pogost v začetku, ko je bila večina sestankov dosegljiva brez kode. Nepridipravi naj bi v nekaterih primerih tudi prevzeli nadzor nad sestanki in "ugrabili" zaslone sodelujočih, ki so morali gledati...

0 komentarjev

Twitter prepoveduje oglaševanje zanikovalcev podnebnih sprememb

Slo-Tech - Twitter se je odločil prepovedati oglaševanje vsebin, ki promoviranje zanikanje podnebnih sprememb, da bi omejil širjenje teh vsebin. Nova politika ne dovoljuje oglasov, ki nasprotujejo znanstvenemu konsenzu o podnebnih spremembah in človekovi odgovornosti zanje, s čimer se bodo ti oglasi uvrstili v isto kategorijo kakor nasilje, osebni napadi in obscenosti - vse to je nedovoljeno. Twitter se sklicuje na zadnje poročilo IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) pri Združenih narodih pri presoji, kateri oglasi kršijo pravila.

Podjetje je dejalo, da zanikanje podnebnih sprememb ne more biti monetizirano na platformi, zavajajoči oglasi pa ne bi smeli odmikati resnih razprav o podnebni krizi. Spremembo so najavili včeraj na dan Zemlje. Twitterjeva odločitev sovpada z ugotovitvami, da so družbena omrežja med večjimi razširjevalci neresnic, zavajanj in dezinformacij. Twitter je med platformami, ki se proti temu najaktivneje bori. Že lani je začel uporabnike preusmerjati na...

58 komentarjev

Odkrito novo orodje za hekerske napade na industrijo

vir: Dragos
Dragos - Več ameriških varnostnih agencij je prejšnji teden objavilo, da so v divjini našli novo orodje za kibernetske napade na industrijske krmilne sisteme, ki so ga poimenovali Pipedream. Zaenkrat ni videti, da bi bilo že sproženo.

Zlobno programje za napade na industrijske krmilne sisteme (ICS) popularno še vedno predstavlja tisto najnaprednejšo in potencialno najbolj uničevalno stopnjo v kibernetskem vojskovanju. Malo zato, ker terja res odlično poznavanje specializiranih industrijskih sistemov in hkrati zahtevne postopke dostave na želeno mesto, kar pomeni, da se s tem praviloma ukvarjajo dobro plačani državni hekerji. Malo zato, ker v primeru uspešnega napada lahko pride do katastrofalne škode na industriji. In malo zato, ker so še vedno precejšnja eksotika, saj smo doslej poznali zgolj štiri, med njimi črva Stuxnet, s katerim so Izraelci in Američani uničevali iranske centrifuge za bogatenje urana; črva Triton, s katerim so Rusi napadli rafinerijo v Savdski Arabiji; pa orodje...

9 komentarjev

Namerno raztreščil letalo za video na YouTubu

The New York Times - Lanska letalska nesreča, ko je znani vplivnež na YouTubu Trevor Jacob 24. novembra izskočil iz športnega leta Taylorcraft in ga pustil treščiti v tla, je bila inscenirana, je ugotovila ameriška Uprava za letalstvo (FAA). Videposnetek je že takoj po objavi dvignil oblico prahu, ker je bilo čudnih okoliščin preveč, hkrati pa je Jacob ravnal v nasprotju s postopki, ki jih pilote učijo. Ko mu je ugasnil motor na letalu, se je pri priči s padalom pognal iz pilotske kabine, ne da bi preveril druge možnosti. FAA je zato kmalu uvedla preiskavo primera.

Izkazalo se je, da je Jacob ravnal malomarno in predrzno. Nenavadno je bilo že, da je imel oprtano padalo, česar niti športni piloti navadno nimajo, razen kadar izvajajo akrobatske vragolije. Vrata letala je odprl, še preden se mu je motor ustavil, nato pa ni niti poizkušal ponovno zagnati motorja ali v najslabšem primeru odjadrati do primernega mesta za zasilni pristanek. Teh je bilo v okolici kar nekaj. Namesto tega je zapustil letalo in s tem povzročil nevarnost za ljudi in premoženje, saj bi letalo - resda je letel nad neposeljenim območjem - lahko komu padlo na glavo. Ko je doskočil, se je odpravil poiskat razbitino, kasneje pa je naročil njen odvoz. Tudi to je v nasprotju s...

29 komentarjev

Črni oblaki nad Netflixom

Slo-Tech - Netflixovi delničarji so se danes soočili z znatnim upadom vrednosti svojega premoženja, ko je delnica zaradi slabih poslovnih rezultatov podjetja zgrmela za 35 odstotkov. Izvršni direktor podjetja je včeraj razkril nič kaj vzpodbudne rezultate, saj je podjetje prvikrat v tem desetletju beležilo padec števila naročnikov. V prvem letošnjem kvartalu so izgubili 200.000 naročnikov, do konca polletja pa naj bi jih odšlo še dva milijona. Razloga sta dva: sankcije zoper Rusijo in množično deljenje gesel med obstoječimi uporabniki.

Netflix ima trenutno 221,6 milijona uporabnikov, torej se je njihovo število zmanjšalo za en promil. A po drugi strani so pričakovali enoodstoten prirast števila uporabnikov. Dodatno naj bi Netflix uporabljalo še 100 milijonov uporabnikov z izposojenimi gesli, nad čemer podjetje seveda ni navdušeno. Njihov delež se sicer ne spreminja bistveno, a predstavlja strop za rast. Tudi konec covidnih karanten in zapiranj javnega življenja povzroča nekaj odpovedi...

52 komentarjev

Amazon v Evropi lani ni plačal davka na dobiček, ker je prikazal izgubo

Bloomberg - Amazonova evropska podružnica, ki je registrirana v Luksemburgu, je lani ustvarila 1,16 milijarde evrov izgube, zaradi česar niso plačali nič davka na dobiček. Namesto tega so dobili približno milijardo evrov davčnega dobropisa, čeprav so ustvarili rekordne prihodke. Lani so ustvarili 51,3 milijarde evrov prometa, kar je 17 odstotkov več kot leto pred tem. Podjetje Amazon EU Sarl skrbi za prodajo Amazonovih izdelkov v državah EU, a hkrati plačuje visoke licenčnine in druge odhodke ostalim podjetjem v skupini, zato ne izkazuje dobička. Lani so v Evropi za surovine in tekoče stroške plačali 37 milijard evrov, za zunanje stroške pa 15 milijard dolarjev. Podobno je bilo tudi v letu 2020, ko so prav tako imeli izgubo.

Spomnimo, da je Amazon lani uspel s pritožbo v davčnem sporu z Evropsko komisijo. Ta mu je bila naložila plačilo 250 milijonov evrov davka, ker naj bi bil Amazon v Luksemburgu nepravično ugodno obravnavan. Sodišče Evropske unije je odločitev odpravilo, češ da Komisija ni...

42 komentarjev

Sodišče potrdilo izročitev Assangea v ZDA, možnost za pritožbo ostaja

Slo-Tech - Britansko sodišče je potrdilo izročitev Juliana Assangea v ZDA zaradi obtožb o vohunjenju, ki jih je proti ustanovitelju Wikileaksa zaradi objave depeš vložilo ameriško tožilstvo. Saga o izročitvi ZDA se vleče že dlje časa, od odstopa Švedske od pregona zaradi nikoli dokazanega napada na dve ženski pa je to realna možnost. Upravno sodišče je sedaj potrdilo izročitev ZDA, potem ko je vrhovno sodišče minuli mesec zavrnilo obravnavo primera.

Upravno sodišče je danes po sedemminutnem zaslišanju zavrnilo Assangeeve argumente in potrdilo izročitev. Britanska notranja ministrica Priti Patel lahko sedaj formalno zaključi postopek z odobritvijo izročitve, a ima Assange še možnost pritožbe. V ZDA je obtožen 18 kaznivih dejanj, zaradi česar mu grozi 175 let zapora. Očitajo mu, da je z razkritjem depeš leta 2010 obelodanil ameriške vojaške skrivnosti ter v nevarnost spravil več uslužbencev in sodelavcev. A proti izročitvi se Assange bori le še iz zdravstvenih razlogov, saj vsebinskih ni več....

32 komentarjev

Delta preizkuša Starlink na letalih

Slo-Tech - Satelitski internet Starlink, ki je namenjen zlasti krajem brez obstoječe infrastrukture, bo lahko z internetom povezal tudi letala. Ameriški prevoznik Delta se že pogovarja s SpaceX-om o uvedbi Starlinka na svojih letalih, kar so v pilotnih testih že preizkusili. Izvršni direktor Delte Ed Bastian je preizkuse potrdil, več pa ni želel razkriti. Starlink ima v orbiti že več kot 1900 satelitov in obratuje že v nekaj državah, denimo v Severni Ameriki, v Zahodni Evropi, Ukrajini, Čilu, delih Avstralije in na Novi Zelandiji.

Na letalih internet že obstaja, če so seveda opremljena s sprejemniki. Na kopnem lahko uporabljajo prizemni dostop, ki pa se ni prijel, nad morjem pa prek satelitov v visokih orbitah. S konstelacijami satelitov v nizkih orbitah pa je postal to prevladujoč način dostopa, prav tako so se normalizirale tudi cene. SpaceX-ov Starlink je tako še eden izmed načinov, kako pripeljati podatke v potniško kabino.

SpaceX-ov šef Elon Musk je že lani dejal, da si prizadeva za...

27 komentarjev

Sandworm tretjič napadel ukrajinsko elektroomrežje

vir: BBC
BBC - V Ukrajini vendarle videvamo tudi resnejše kibernetske napade na infrastrukturo. Ruska hekerska združba Sandworm naj bi v preteklih tednih skušala še tretjič - po letih 2015 in 2016 - vreči na tla dele ukrajinskega elektroomrežja, a so bili tokrat varnostni strokovnjaki bolje pripravljeni in so zelo omejili učinek napada.

Še pred začetkom ukrajinske vojne smo slišali napovedi, da nas čaka hibridni spopad s spremljavo množičnih hekerskih napadov zloglasnih ruskih ekip za kibernetsko vojskovanje in kriminalnih tolp. Toda to se v pretežni meri ni zgodilo. Edini resen ruski uspeh v tem oziru je bil napad na satelitsko omrežje KA-SAT prvi dan vojne, ki je z interneta vrgel nekaj čez 10.000 uporabnikov, tudi drugje po Evropi. Razen tega pa večjih udarcev za ukrajinsko infrastrukturo s strani ruskih hekerjev doslej ni bilo opaziti. To ne pomeni, da spopad ne poteka tudi širom omrežij, saj si sprti strani in množice aktivistov nenehno izmenjujejo napade DDoS in kradejo podatke kot za...

11 komentarjev

Ebayjev direktor varnosti priznal krivdo v bizarnem procesu spletnega nadlegovanja

Slo-Tech - Nekdanji direktor varnosti v Ebayu se je izrekel za krivega v sodnem postopku zaradi internetnega zalezovanja. Zgodba, ki ji ne manjka bizarnosti, sega v leto 2019, ko je Jim Baugh začel zalezovati par, ki je na internetu upravljal spletno stran, ki je bila kritična do Ebaya. Ina in David Steiner iz Massachusettsa sta bila zaradi svoje spletne strani tarči nadlegovanja več Ebayevih zaposlenih, ki so večidel svoja dejanja že priznali. Sojenje Baughu se bo začelo maja.

Spletna stran eCommerce Bytes je leta 2019 ujezila Ebayevega izvršnega direktorja Devina Weniga, ko so bile objavljene podrobnosti o njegovi pogodbi in odpravnini. Zato je vodji komunikacije Steve Wymerju naročil, da mora spletna stran proč. Izvedbo je prevzel Baugh, ki je paru med drugim poslal prašičji zarodek, krvavo prašičjo masko, pogrebni venec in knjigo o spopadanju z izgubo partnerja. Večkrat se je peljal mimo njunega doma in jima skušal na avtomobil podtakniti sledilno napravo z GPS. Poleg tega so paru...

8 komentarjev

Cene grafičnih kartic v tujini že padajo

V tujini so cene že znosne.

Slo-Tech - Medtem ko je bilo zadnji dve leti skorajda nemogoče dobiti nove grafične kartice po priporočenih maloprodajnih cenah, se položaj počasi umirja. Od januarja do danes so cene v tZDA upadle za tretjino, večino pa jih že ponujajo po cenah, ki so le še 200-300 evrov nad priporočenimi maloprodajnimi cenami. V Nemčiji so znižanja okoli 20-odstotna. Znižanja so se najprej odrazila v tujini, v Sloveniji pa tako očitnega znižanja cen še ni. Izboljšuje se tudi dobavljivost.

V najhujšem primežu problem niso bile le cene, temveč kartic preprosto ni bilo možno dobiti. Dobavni roki so bili ponoreli, zaloge ni bilo nikjer, mnogokrat je bilo možno kartice dobiti le ob nakupu celega računalnika. To se sedaj spreminja, saj so cene nižje, kartice marsikod na zalogi, prodajajo se seveda tudi posamič. Razlogov je več, od umiranja povpraševanja do proizvodnje, ki se je končno opomogla. Pada tudi obseg prodaje, kar dodatno priča o umirjanju trga. Povedano velja tudi za PlayStation 5 in Xbox Series X, ki...

23 komentarjev