»

Proton predstavil storitev Docs

Slo-Tech - Švicarsko podjetje Proton, ki je leta 2014 uvedlo varne in anonimne elektronske predale in odtlej razširilo svoj asortiment storitev, je predstavilo konkurenco Google Docs oziroma Office 365. Gre za storitev, ki omogoča skupinsko delo na dokumentih, ki so šifrirano shranjeni v njihovi spletni shrambi. Dokumenti so zategadelj dostopni le avtorju in sodelavcem, ki jim je odobril dostop. Niti Proton nima vpogleda v vsebino.

Proton Drive je dobil storitev Docs, ker želi Proton s tem ponuditi zasebnostno konkurenco Microsoftu in Googlu, ki prav rada vohljata za našimi podatki. Za zdaj Proton Docs razume le besedilne datoteke, ki so lahko v različnih formatih, ne le .docx. Ni še jasno, ali bodo v prihodnosti podprli tudi preglednice in podobno. Osnovna, torej brezplačna verzija Proton Drive omogoča osnovno urejanje in komentiranje dokumentov, zato nakup plačljive ni nujen.

Proton nudi že vrsto storitev, ne le elektronskih predalov: koledar, VPN in celo upravljalnik gesel. Novi Proton...

31 komentarjev

Sony ne bo več proizvajal zapisljivih blu-rayjev

Slo-Tech - Sony, ki je eden največjih proizvajalcev medijev blu-ray, je najavil enega izmed korakov proti slovesu teh medijev. Prenehali bodo proizvajati zapisljive medije blu-ray za domače uporabnike, zato bodo tudi odpustili 250 zaposlenih iz tega sektorja. Proizvodnje ne bodo selili, temveč jo bodo res ukinili. Proizvodni obrat v kraju Tagajo ima sicer 670 zaposlenih, a bo večina zaposlitev obdržala, ker se vsa proizvodnja ne ukinja.

Še vedno bodo proizvajali blu-rayje za poslovne naročnike (B2B). Prav tako bodo še vedno proizvajali medije z vsebino, denimo igrami, glasbo itd. Sprememba bo za zdaj prizadela le stranke, ki blu-rayje uporabljajo za varnostne kopije svojih podatkov in podobno. Zelo dolgoročni cilj pa je ukinitev vseh optičnih medijev, a za kaj takega čas še ni primeren.

Mediji blu-ray imajo nekaj prednosti, med katerimi so gotovo dolgoživost, manj navdušujoča pa je omejitev na največ 125 GB. Posamezni eksperimentalni modeli sicer zmorejo več, a še niso komercialno dostopni...

41 komentarjev

Japonska birokracija vendarle nehala uporabljati diskete

Slo-Tech - Japonska vlada je sporočila, da so konec junija dokončno prenehali uporabljati diskete. Minister za digitalizacijo Taro Kono je poetično dejal, da so 28. junija dobili vojno proti disketam. Kono se je sicer že dlje čas zavzemal za upokojitev disket, telefaksov in ostalih analognih reliktov, ki so ostajali zakoreninjeni v japonski birokraciji. Več kot tisoč različnih agencij, služb, ministrstev in drugih organov je še minuli mesec uporabljalo diskete, sedaj pa je ostala le še ena izjema: ena izmed služb za recikliranje vozil še vedno uporablja diskete.

Ministrstvo za digitalizacijo so na Japonskem vzpostavili leta 2021 med pandemijo, ko je tudi v tradicionalni Japonski dozorelo spoznanje, da preveliko zanašanje na papir in analogne tehnologije hromi. Med vzpostavljanjem testiranja in cepljenja na nivoju države so ugotovili, da papirnate evidence in zastarela tehnologija nalogi niso kos.

Japonska se je šele pred dvema letoma javno zavezala, da bo odpravila uporabo disket v javnem...

27 komentarjev

Tesla v minulem četrtletju proizvedla in prodala manj vozil

Slo-Tech - Tesla je objavila proizvodne rezultate drugega letošnjega četrtletja, ki so razočarali. V minulem kvartalu so proizvedli 418.831 vozil, kar je 14,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Prodaja pa se je znižala za 4,8 odstotka na 443.956 vozil. Prodaja je padla že v prvem letošnjem četrtletju, ko so prodali 8,5 odstotka manj vozil kot leto pred tem. To je prvič po letu 2020, da Tesla ni beležila rasti prodaje.

To se pozna tudi na bilancah, saj so aprila poročali o 55-odstotnem padcu dobička in razpolovitvi bruto marže na 5,5 odstotka, kar je pol manj kot povprečja v tem sektorju. To pot pa je bil padec proizvodnje večji od padca prodaje, kar ni nujno slabo. Doslej je Tesla konstantno proizvajala več kot prodajala, sedaj pa zaloge končno odprodaja.

Velika večina proizvedenih in prodanih vozil je Model 3 ali Y, le pet odstotkov odpade na preostale modele. Finančne rezultate minulega četrtletja pa pričakujemo 23. julija letos. Investitorjev očitno slabša prodaja ne skrbi, ker je...

90 komentarjev

Google namesto napovedanega zmanjšanja povečuje izpuste ogljikovega dioksida

Slo-Tech - Google je pred petimi leti najavil smeli načrt, da bodo do leta 2030 razpolovili emisije toplogrednih plinov, ki nastajajo zaradi delovanja podjetja. A cilj se odmika, kažejo najnovejši podatki. V minulem letu je Google ustvaril 14,3 milijona metričnih ton ogljikovega dioksida, kar je 13 odstotkov več kot leto pred tem. V primerjavi z referenčnim letom 2019 pa je Google lani ustvaril kar 48 odstotkov več emisij.

Levji delež Googlovih emisij ustvarjajo podatkovni centri, ki brnijo po celotnem svetu. Google se sicer trudi postavljati svoje centre v državah, kjer je cena električne energije zaradi njenega obilja nizka, hlajenje pa manjši problem zaradi mrzlega podnebja. A kljub temu je poraba električne energije za poganjanje podatkovnih centrov lani prispevala dodatno megatono izpustov.

Razlogov ni težko poiskati. Umetna inteligenca je poskrbela za rast porabe električne energije, kar neposredno povečuje izpuste ogljikovega dioksida. Gemini, vpeljava umetne inteligence v iskanje in...

12 komentarjev

Francija bojda preiskuje Nvidio

Slo-Tech - Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo izrazita tržna premoč Nvidia, ki jo je zacementirala umetna inteligenca, pritegnila pozornost regulatorjev. Sodeč po lanskem finančnem poročilu, ki ga je Nvidia predložila SEC-u, se Evropska unija, Francija in Kitajska že podrobneje zanimajo za poslovanje podjetja. Reuters sedaj poroča, da po neuradnih podatkih Francija že preiskuje ravnanje podjetja.

Evropska komisija za zdaj ne bo nadaljevala svoje predhodne preiskave, temveč bodo počakali na epilog postopka v Franciji. Slednjega niti francoski regulator niti Nvidia javno ne želita komentirati. Francoski regulator pa je v poročilu minuli teden zapisal, da na trgu polprevodniških čipov za umetno inteligenco obstaja nevarnost zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Izrazili so zaskrbljenost nad dejstvom, da je sistem Nvidia CUDA edini, ki je v praksi uporaben za grafične čipe, ki poganjajo umetno inteligenco. Zlasti problematična pa je morebitna vertikalna integracija, ki se izrisuje z...

19 komentarjev

Evropska komisija: Meta krši DMA

Slo-Tech - Evropska komisija je predhodno ugotovila, da Meta krši Akt o digitalnih trgih (DMA). Model, po katerem lahko uporabniki bodisi soglašajo z oglaševanjem glede na zbrane osebne podatke bodisi se temu izognejo s plačilom (pay or consent), je nezakonit. Meta je na Instagramu in Facebook tovrstni model uvedla lani, da bi s tem izpolnila novo evropsko zakonodajo. Komisija je to potezo proučila, saj je obstajal sum, da gre za namerno izigravanje in izogibanje evropske zakonodaje.

V predhodnem mnenju sedaj Komisija ugotavlja, da je model v nasprotju z DMA. Uporabniki nimajo možnosti izbrati storitve, ki bi uporabljala manj ali nič njihovih osebnih podatkov. Po mnenju Komisije izbira med plačilom ali personaliziranimi oglasi uporabnike sili v podajo soglasja za zbiranje osebnih podatkov in ne nudi prave izbire. Soglasje namreč ni prostovoljno, če uporabniki nimajo zares izbire.

Meta medtem vztraja, da so nov model uvedli prav zaradi DMA in da je v skladu z njim. Končno odločitev Komisije...

14 komentarjev

Metine tegobe z označevanjem obdelanih slik

vir: Meta
Meta - Iz Mete so sporočili, da rahlo spreminjajo označevanje slik na svojih družbenih omrežjih, ki so bile obdelane z nekaterimi modernejšimi strojnimi metodami, po tem ko je oznaka "Made with AI" povzročila obilico zmede.

V začetku leta so pri Meti pognali sistematično označevanje podob na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Threads, nastalih z generativnimi algoritmi. Preko pomladi so ambicije še povečali in nameravajo tako do konca leta uvesti samodejno označevanje širše kategorije obdelanih slik, med drugim tudi deepfake starejših tipov. Toda nedavna nerodnost kaže, da imajo pred seboj nemara večji izziv, kot so si predstavljali. V preteklem mesecu je predvsem na Instagramu veliko negodovanja med profesionalnimi fotografi sprožil pojav, da se je oznaka "Made with AI" pojavila tudi ob očitno stvarnih fotografijah - če so njihovi avtorji pri obdelavi uporabljali tudi nekatera modernejša orodja za obdelavo, kot je Photoshopov Generative AI Fill.

Podjetje tako sedaj oznako vrača...

4 komentarji

COBISS Ela, teden dni pozneje

Slo-Tech - Pred tednom dni smo se hudovali, da je nova platforma za izposojo slovenskih e-knjig iz knjižnic COBISS Ela že nekaj dni po začetku delovanja dobila hude porodne krče, saj so izposojo za e-bralnike zaradi težav z zaščito preprosto onemogočili. Težavo so vmes bolj ali manj uspešno reševali, zato knjige sedaj spet lahko beremo na nekaterih e-bralnikih.

Če na kratko povzamemo, je Biblos konec maja prenehal delovati, zato so IZUM in slovenske knjižnice razvili alternativo. Ta se imenuje COBISS Ela - čeprav uporabniki tako poimenovane aplikacije ne bodo našli in si knjige v resnici izposojajo po običajnih poteh v Cobissu - in ne deluje na Amazonovih e-bralnikih in na znamki Kobo. Zlasti slednje je težava, ker so v času Biblosa slovenski bralci množično kupili prav te naprave.

Nova COBISS Ela je torej zapovedovala uporabo aplikacije Cantook by Aldik, za kar potrebujemo operacijski sistem Android. Nato je 20. 6. 2024 IZUM sporočil, da aplikacija ne podpira najnovejše zaščite e-knjige...

30 komentarjev

EU: Microsoft (spet) krši protimonopolno zakonodajo

Slo-Tech - Evropska komisija je ta teden Microsoft obvestila o svojem predhodnem stališču, da je z integracijo programa Teams v pisarniška paketa Office 365 in Microsoft 365 kršil evropsko protimonopolno zakonodajo. Sledilo bo nadaljevanje formalne preiskave, v kateri bodo zbrali dokaze in jih natančno proučili. Preiskava se je začela lanskega julija in Microsoft je odtlej že uvedel nekaj pomembnih sprememb v distribucijo Teams, predvsem je ponudil pisarniške pakete brez tega orodja. Če bo Microsoft na koncu spoznan za krivega, mu grozi globa, ki lahko doseže do 10 odstotkov globalnega prometa podjetja.

Srž problema je bila vključitev programa Teams v pisarniški paket, s čimer je po mnenju Komisije podjetje pridobilo nezakonito prednost na trgu na račun konkurenčnih orodij. To sta na primer Slack in Zoom, ki sta se znašla v težkem položaju, odkar je Microsoft orodje za enak namen ponudil kar v svojem Officeu. Teams je orodje, ki omogoča sodelovanje, deljenje datotek, komunikacijo in...

5 komentarjev

Arkansas: Temu je zlonamerna aplikacija, ki vohuni za uporabniki

Slo-Tech - Tožilstvo v ameriški zvezni državi Arkansas je ta teden začelo postopek proti avtorjem aplikacije Temu, ker naj bi aplikacija vohunila za uporabniki, ki jo namestijo. Generalni tožilec Tim Griffin pojasnjuje, da sodeč po analizah in medijskem poročanju Temu pridobi neomejen dostop do podatkov v mobilnih telefonih, vključno z lokacijo, stiki, kratkimi sporočili, dokumenti in drugimi aplikacijami. To se dogaja v ozadju, ker je aplikacija oblikovana tako, da uporabnikom to ni predočeno.

K vložitvi tožbe je brez dvoma pripomoglo tudi dejstvo, da je avtor aplikacije kitajsko podjetje PDD Holdings, ki - po očitkih iz tožbe - zbrane podatke delijo s kitajskimi oblastmi. PDD Holdings naj bi bila zgolj krinka za zbiranje podatkov. Temu je sicer dejanska spletna trgovina, konkurenca AliExpressu, ki skuša stranke prepričati z nizkimi cenami in visokimi popusti. A Griffith trdi, da Temu sploh ne želi postati največja spletna trgovina na svetu, temveč je to poslovanje pretveza za krajo...

21 komentarjev

Google Translate dobil dodatnih 110 jezikov

Slo-Tech - Google je danes sporočil, da Google Translate kljub podpori za res lepo število jezikov dobiva največjo razširitev v zgodovini. Z uporabo umetne inteligence bo Google Translate dobil podporo za dodatnih 110 jezikov, med katerimi je večina bolj obskurnih, a najdemo tudi kantonščino. Zadnja večja nadgradnja se je zgodila predlani, ko je Google Translate dobil še 24 jezikov.

V Googlu sicer sledijo 1,000 Languages Initiative, saj želijo sčasoma ustvariti jezikovni model, ki bo razumel 1000 najbolj razširjenih jezikov na svetu. Zadnje novosti so posledica jezikovnega modela PaLM 2, ki ga razvija Google. Z njimi bo Google Translate spregovoril v jezikih, ki so materni jeziki 614 milijona Zemljanov, kar predstavlja osem odstotkov prebivalstva. Največja pridobitev bo to za Afriko, ki je bila doslej močno zapostavljena, saj pa bo kar četrtina novincev s tega kontinenta.

13 komentarjev

Mednarodno vesoljsko postajo bo na koncu uničil SpaceX

Slo-Tech - Napočil bo čas, ko se bo Mednarodna vesoljska postaja (ISS) poslovila. Za zdaj je njena predvidena življenjska doba do leta 2030, potem pa bo morala ISS proč. To bodo storili s kontroliranim padcem na Zemljo, tako da bo ISS čim bolj zgorela v atmosferi. NASA se na to že pripravlja, te dni pa je izbrala podjetje, ki bo deorbitiranje tudi izvedlo. To bo SpaceX, ki bo zagotovil U.S. Deorbit Vehicle za varno spremstvo ISS v nepovrat.

Gre za enkratno pogodbo - ISS je pač samo ena, deorbitirajo pa jo lahko tudi le enkrat - ki je težka 843 milijonov dolarjev. ISS je sicer v orbiti od leta 1998, kanadska, evropska, japonska, ameriška in ruska vesoljska agencija pa so se sporazumele, da jo bodo vzdrževale vsaj do leta 2030 (Rusija ima pogodbo do leta 2028). Varno uničenje ISS je ključen sestavni del vzdrževanja in odgovornost vseh agencij. Ali se bo to res zgodilo leta 2030, še ni jasno, saj so v preteklosti nekaterih uradniki iz NASE glasno govorili o morebitnem podaljšanju obratovanja.

...

43 komentarjev

Apple širi domače popravilo naprav tudi na Slovenijo

Slo-Tech - Apple je precej nespektakularno sporočil, da so svoj program Self Service Repair za domače popravil naprav precej razširili. Odslej je na voljo v 33 državah, med katerimi je poleg ZDA še 32 evropskih, tudi Slovenija. Prav tako je sedaj možno popravljati 42 modelov naprav, vključno z novimi iPhoni in modeli MacBook Air z M3. Zanimivo je, da bo Kanada na elitnem seznamu šele prihodnje leto.

Več lahko preberemo na Applovih uradnih straneh v slovenščini, ki nosijo naslov Samopostrežno popravilo. Prek spleta lahko naročim originalne dele za okvarjeno napravo ter orodje za popravilo, ki ga lahko kupimo ali pa si samo izposodimo. V vsakem primeru je dostava po pošti, nato pa dobimo še navodila za popravilo. Odslužene dele pa lahko Applu vrnemo.

Self Service Repair so napovedali leta 2021 in leto pozneje tudi zagnali, sprva v ZDA. Ker je bil program velik uspeh, so njegov obseg širili. Sprva so bili to telefoni iPhone 12 in 13, nato pa tudi različni prenosniki in druge naprave. Pred...

30 komentarjev

Kitajci pridobili vzorec z oddaljene strani Meseca

Slo-Tech - Ambiciozna kitajska robotska odprava Chang'e 6, katere namera je bila z oddaljene strani Meseca prinesti vzorec kamnin, se je v torek uspešno zaključila s pristankom sonde na Zemlji.

V stalnem obmetavanju Lune s človeškimi avtonomnimi odpravami v zadnjih letih se kar nekoliko porazgubi dejstvo, da so Kitajci trenutno tu zaznavno dlje od konkurence. Če odmislimo Indijce, ki so lani pristali najbližje južnemu polu doslej, namreč Kitajci podirajo en robotski mejnik za drugim. Po tem, ko so pred petimi leti z odpravo Chang'e 4 prvi pristali na oddaljeni strani Meseca - torej tisti, ki je z Zemlje ne vidimo, ker je stalno obrnjena proč - so se s šesto misijo te družine odločili od tam prinesti še vzorec tal. To je z vidika raziskovanja Osončja zelo pomembna in zanimiva reč, saj se površji obeh strani našega naravnega satelita precej razlikujeta. Luna je namreč postala v obstoječ naravni ritem zaklenjena že kmalu po svojem nastanku, ko je neko vsemirsko telo ob trku z Zemljo v vesolje...

32 komentarjev

Zaradi Starlinerja bosta astronavta v vesolju vsaj mesec dni dlje od načrtov

Slo-Tech - Butch Wilmore in Suni Williams, ki ju je na Mednarodno vesoljsko postajo 6. junija letos pripeljal Boeing Starliner, sta bila prisiljena svoje bivanje v vesolju krepko podaljšati. Misija, ki bi bila morala trajati dober teden dni, se bo zavlekla vsaj do sredine julija, sporoča NASA. Misija, ki bi ju pripeljala domov, je bila namreč večkrat preložena. Sprva je Boeing sporočil, da bosta lahko domov potovala 26. junija, sedaj pa so to možnost prečrtali. A že misija, ki ju je peljala na ISS, je bila enkrat preložena. Še pred tem pa so s Starlinerjem dvakrat skušali odpeljati ljudi na ISS, a so izstrelitve odpovedali zaradi tehničnih težav.

Wilmore in Williams nista ujeta v vesolju, saj obstajajo drugi načini za njuno vrnitev, če bi bilo to nujno potrebno, a ta hip ni. Gneče na ISS do sredine avgusta ne bo, živeža je dovolj, zato bosta počakala, da bo Starliner spet normalno letel. Medtem ekipe na Zemlji preverjajo, v kakšnem stanju je Starliner, in izvajajo potrebne teste, ki bodo...

26 komentarjev

Windows 98 je star 26 let

Slo-Tech - Na današnji dan leta 1998 je Microsoft uradno začel prodajati (general availability) operacijski sistem Windows 98, ki je nasledil Windows 95 in je bil sprva načrtovan kot zadnja verzija pred pripojitvijo linije 9x k NT. Zaradi zamikov in tudi tržnih razlogov je sicer sledil še Windows Millennium, ki je bil veliko razočaranje, zato je za marsikoga Windows 98 ostal zadnji pravi operacijski sistem legendarne generacije 9x.

Zanimivo je brati, kako so v tistih časih napovedovali Windows 98 in novosti, ki jih je vseboval. Za 110 dolarjev za nadgradnjo ali 210 dolarjev za polno verzijo smo dobili hitrejši izklop sistema, odzivnejše zaganjanje aplikacij, več prostora na disku zaradi učinkovitejšega datotečnega sistema FAT32, integrirana orodja za uporabo interneta (dasiravno je to imel že Windows 95, ko smo nanj namestili Internet Explorer 4) in prvo avtomatizirano posodabljanje prek internet Windows Update.

Windows 98 tako res ni bil revolucija, je pa Windows 95 dodal toliko manjkajočih ali površno implementiranih funkcionalnosti, da je še dolga leta vladal na številnih računalnikih, tudi po izteku uradne podpore leta 2002 in razširjene podpore leta 2006. Po navadi iz Windows 95, ki je bil dobil svoj OSR-2, je Windows 98 prav...

25 komentarjev

Julian Assange potuje domov

Slo-Tech - Julian Assange je dosegel dogovor z ameriškim tožilstvom, po katerem bo priznal kaznivo dejanje razpečevanja zaupnih podatkov ZDA. Tožilstvo bo zahtevalo 62-mesečno zaporno kazen, ki jo je Assange že prestal v britanskem zaporu Belmarsh, zato se lahko nemudoma vrne domov. Čeprav mora dogovor potrditi še sodišče v ZDA, je Assange včeraj že zapustil zapor in poletel proti Avstraliji. Visoko sodišče v Londonu je namreč potrdilo izpust, zato je po 1901 dneh v zaporu sedaj Assange svoboden človek.

Letalo je danes zjutraj pristalo na Tajskem, od tam pa je Assange potoval do Severnih Marijanskih otokov, kjer je v prestolnici Saipan pred ameriškim sodiščem opravil vse formalnosti. Za to mesto so se odločili, ker je blizu Assangeeve države prebivališča, so dejali na ameriškem pravosodnem ministrstvu. Assange pa je bil neuradno odločno proti temu, da bi vstopil v kontinentalne ZDA. Da se Assange nato vrača v Avstralijo, je potrdil njihov premier Anthony Albanese. Z Assangeom potuje visoki...

116 komentarjev

Uber in Lyft ob mrtvilu pošljeta voznike domov

vir: Flickr

vir: Reuters
Slo-Tech - V New Yorku že šest let velja zakonodaja, ki podjetjem, kakršni sta Uber in Lyft, nalaga plačilo voznikov tudi, ko ne vozijo strank, temveč so zgolj prijavljeni v aplikacijo in so na voljo za prevoze. Minuli mesec pa sta se podjetji odločili, da bosta v času nižjega povpraševanja voznike preprosto poslali domov - oziroma jih izpisali iz aplikacije. S tem želijo znižati stroške, ki nastajajo zaradi plačil voznikom, ki čakajo na prevoz.

Posledice so za voznike precej resne. Kdaj bodo iz aplikacije izpisani, ne vedo vnaprej - sčasoma se bo verjetno predvidljivost povečala. Še hujši problem pa je izpad prihodkov, saj posamezniki poročajo tudi o 50-odstotnem znižanju plačila, zato se vožnja marsikomu ne izplača več, saj ga avtomobil stane več od zaslužka. Iz Uberja sporočajo, da gre za odzivanje na ponudbo in povpraševanje. Vozniki pa ugotavljajo, da namesto 300-400 dolarjev na izmeno zaslužijo od 170-200 dolarjev (za 10 ur). Iz sindikata taksistov pa se hudujejo, da je Uber nabral več...

1 komentar

Microsoft si res želi, da imate spletni uporabniški račun

Slo-Tech - Ni nova ugotovitev, da bi Microsoft nadvse rad opravil z lokalnimi računi na operacijskem sistemu Windows in dosegel, da bodo imeli vsi uporabniki svoj profil, torej spletni račun. Že pred petimi leti je Windows 10 Home to zahteval, razen če računalnik ni imel povezave z internetom, kar je bil edini obvoz za namestitev z lokalnim računom. Sprva je bila tudi ameriška omejitev, kasneje se je razšila po svetu. Trend oziroma želje ostajajo enaki.

Windows 11 je še vedno možno namestiti z lokalnim računom, a je to precej nepraktično. Med obema variantama je možno tudi prehajati, a Microsoft tega res noče. Tako zelo so proti, da so s spletnih strani umaknili navodila, kako lahko Microsoft Account spremenimo v lokalni račun. Do 17. junija so bili ti podatki na spletu, skupaj z navodili za prehod v obratno, zaželeno smer, sedaj pa so izginili. Postopek sicer ni zapleten, saj zadostuje sprehod v Settings (Nastavitve) in izbira Accounts < Your Info < Sign in with a local account instead. Microsoft je seveda imel poleg navodil še opozorila,...

91 komentarjev

Evropska komisija v predhodnem mnenju: Apple krši akt o digitalnih trgih

Evropska komisija - Evropska komisija je danes uradno sporočila, da Apple po njenem mnenju krši akt o digitalnih trgih (DMA). Spletna tržnica App Store je razlog za to ugotovitev, saj po mnenju Komisije razvijalcem preprečuje usmerjanje potrošnikov k alternativnim kanalom. Apple je sicer ob začetku uporabe DMA uvedel nekaj novosti, denimo možnost uporabe alternativnih plačilnih sistemov, a je k temu dodal toliko pogojev in omejitev, pa tudi dodatne stroške, denimo plačilo dodatne provizije v višini 0,5 dolarja za vsako nameščeno aplikacijo nad prvim milijonom, da Komisija to šteje kot kršitev DMA.

Komisija je objavila tako imenovane predhodne ugotovitve, ki jih lahko razčlenimo v tri skupine. Prvič, nobeden od Applovih poslovnih pogojev ne omogoča prostega usmerjanja strank in komunikacije z njimi. Drugič, Apple omejuje usmerjanje stran prek zunanjih povezav in ne dovoljuje uporabe distribucijskih kanalov po lastnih izbiri. Tretjič, Apple zaračuna provizije, ki presegajo upravičene stroške, denimo...

8 komentarjev

Google Podcasts se danes poslavlja

Slo-Tech - Danes je zadnji dan, ko še deluje Googlova storitev Podcasts za poslušanje podkastov. O ukinitvi smo pisali že marca in v Severni Ameriki je aplikacija že preteklost, v preostalih delih svet pa 23. junij - torej danes - zadnji dan delovanja. Google poziva uporabnike, naj prestopijo na YouTube Music, ki je namenjen tudi poslušanju podkastov.

YouTube Music ima nekaj več funkcij od predhodnika, denimo RSS, podrobnejše nastavitve prenosov, urejanje seznamov itd. Prav tako bolje sodeluje z Android Auto. Po drugi strani pa nekaj res pomembnih funkcij manjka, denimo označiti podkast kot že predvajan. Prav tako se v YouTube Music prepletajo podkasti in druge vsebine, zato je iskanje mestoma bolj težavno, kot bi lahko bilo. A Googlove želje so preproste - ljudi želijo privabiti v svoj ekosistem, da bi tam poslušali čim več vsebin, četudi niso podkasti, po možnosti še s plačljivo naročnino na YouTube.

Kdor želi prehod na YouTube Music izpeljati brez večjih preglavic, lahko uporabi orodje...

20 komentarjev

Applove nove tehnologije bodo letos obšle EU

Bloomberg - Apple je sporočil, da v EU letos še ne bodo na voljo nove tehnologije umetne inteligence, kamor sodijo nedavno predstavljeni Apple Intelligence, iPhone Mirroring in SharePlay Screen Sharing. Razlog za zamik je evropska zakonodaja DMA (akt o digitalnih trgih), ki po Applovih trditvah vsebuje zahteve, ki bi ošibile varnost izdelkov. V izjavi za javnost so zapisali, da bi z DMA zapovedana interoperabilnost lahko ogrozila integriteto izdelkov, s čimer bi se pojavila tveganja za varnost podatkov in zasebnost.

Po zakonodaji DMA sodi Apple med vratarje spleta, zato zanj veljajo stroga pravila glede združljivosti s konkurenčnimi izdelki. Evropska komisija poudarja, da Apple lahko ponuja vse svoje izdelke v Evropi, a mora poskrbeti za skladnost s pravili, ki zagotavljajo varstvo konkurence.

Ali gre res za nepremostljive ovire ali pa Applov pritisk, lahko le špekuliramo. Na drugih trgih bodo omenjene storitve na voljo jeseni letos, a le na nekaterih Applovih napravah in le s podporo za...

20 komentarjev

ZDA prepovedale prodajo izdelkov Kaspersky Lab

Slo-Tech - Ameriška administracija je prepovedala prodajo protivirusnega programa Kaspersky. Na seznam entitet, ki predstavljajo nevarnost ameriški nacionalni varnosti, je uvrstila ruski podjetji AO Kaspersky Lab in OOO Kaspersky Group ter britansko podružnico Kaspersky Labs Limited. Kot poroča Reuters, gre za bojazen, da bi ruska država lahko vplivala na izdelke podjetja. Protivirusni programi imajo namreč privilegiran dostop do operacijskega sistema in funkcij računalnika, kar bi lahko izkoristili.

Ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo je dejala, da bi lahko ruska vlada prek izdelkov Kaspersky Lab dosegla nameščanje škodljive programske opreme, blokado nameščanja varnostnih posodobitev in zbirala osebne podatke. Nacionalna varnost niso le tanki in rakete, temveč v modernem času zlasti tehnologija in podatki, je še dodala. Preiskava izdelka in podjetja je trajala dve leti, uvedena pa je bila na podlagi nove zakonodaje, ki jo je sprejela prejšnja administracija leta 2018. Da se ima...

16 komentarjev

COBISS Ela normalno delovala vsega štiri dni

Slo-Tech - Natanko štiri dni je nova platforma za izposojo e-knjig COBISS Ela normalno delovala, ko se je pojavil že prvi zelo resen zaplet. Izposoja knjiga na e-bralnikih je bila ukinjena, ker se je Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pritožila, da tehnična zaščita za preprečevanje kršitev avtorskih pravic ni zadostna. In tako je bilo e-knjige, ki si jih izposodimo v slovenskih knjižnicah, moč brati le na osebnih in prenosnih računalnikih, ne pa na e-bralnikih, ki so temu početju namenjeni.

Zgodba je bizarna že od začetka. Biblos je prenehal delovati konec maja, nato pa so bili slovenski bralci slabe tri tedne brez možnosti izposoje e-knjige prek knjižnic. Ko je nato zaživela COBISS Ela, so izpadli lastniki bralnikov Kobo in Kindle, saj za uporabo potrebujemo operacijski sistem Android in aplikacijo z nenavadnim imenom Cantook by Aldiko.

Nato so minili štirje dnevi in Zbornica je protestirala, saj je sistem ponujal le zaščito pred kopiranjem Readium 1.0, ki jo je možno enostavneje...

56 komentarjev

Ilya Sutskever ustanavlja novo podjetje

Slo-Tech - Nekdanji šef raziskav v OpenAI, Ilya Sutskever, ustanavlja družbo Safe Superintelligence Inc., katere deklarirani namen je razvoj napredne strojne inteligence brez komercialnih pritiskov.

Ko smo lansko jesen spremljali kaotičen izgon - in nato vrnitev - Sama Altmana iz OpenAIja, je bil eden od glavnih akterjev dogajanja Ilya Sutskever, vodja raziskav v podjetju. Po tem ko je bil sprva eden glavnih pobudnikov Altmanovega odhoda, se je kmalu pokesal in pomagal organizirati njegovo vrnitev. Toda čeprav sta takrat na površini za silo zgladila spore, je bilo presneto očitno, da je zaupanje med ključnima človekoma v OpenAI nepopravljivo porušeno. Sutskever je bil pripadnik stare garde, ki je zagovarjala počasnejši razvoj zavoljo višje varnosti - in na račun tržne uspešnosti; v ta namen je nenazadnje OpenAI tudi pomagal ustanoviti. Altman narekuje trenutno paradigmo podjetja, po kateri morajo dobavljati tržno uspešne izdelke, saj naj bi bili zgolj na takšen način zmožni pokrivati stroške...

17 komentarjev

Slovenija bo postala polnopravna članica Evropske vesoljske agencije

Slo-Tech - Štirinajst let po tem, ko je Slovenija postala sodelujoča članica Evropske vesoljske agencije in osem let po pridruženem članstvu, bo postala polnopravna članica. Slovenija je včeraj podpisala sporazum o članstvu z ESA, po njegovi ratifikaciji pa bo to tudi postala. Slovenija bo 23. polnopravna članica.

Slovenija je leta 2016 postala pridružena članica, leta 2020 pa je podpisala novi dogovor o okrepljenem sodelovanju, ki je vseboval določbo, da lahko po preteku petletnega obdobja postane polnopravna članica. Sporazum sta podpisala slovenski premier in generalni direktor ESA Josef Aschbacher. Poudarila sta, da je Slovenija v zadnjih dveh desetletjih močno napredovala, aktivno sodelovala in pomembno prispevala k programom agencije. Trenutno so v orbiti trije slovenski sateliti. V sektorju vesoljske tehnologije aktivno deluje več kot 40 malih in srednjih podjetij. Leta 2023 je Slovenija pripravila nacionalno strategijo na tem področju.

Članstvo v ESA prinaša obveznosti in...

24 komentarjev

Nvidia postala največje podjetje na svetu

Slo-Tech - Tržna kapitalizacija Nvidie je včeraj presegla vrednost 3,34 bilijona dolarjev, s čimer je prehitela Microsoft. S tem je postala največje podjetje na borzi, merjeno po tržni kapitalizaciji. Na drugem mestu je Microsoft z vrednostjo 3,32 bilijona dolarjev, sledi pa Apple s 3,27 bilijona dolarjev. Te vrednosti se seveda spreminjajo, ko tečaji delnic rastejo ali padejo, zato se lahko vrstni red hitro zamenja. A za zdaj je Nvidia uradno največja.

Nvidiine delnice zadnji dve leti hitro rastejo, k čemur je odločilno prispeval razmah umetne inteligence. Za uporabo in pripravo modernih modelov so ključni čipi, ki jih izdeluje Nvidia. Povpraševanje bistveno presega ponudbo, poslovni rezultati podjetja pa rušijo rekorde. V zadnjem četrtletju je bil dobiček 629 odstotkov višji kot leto pred tem. Rast cene delnice je zato pričakovana, dasiravno se pojavljajo bojazni, da je delnica že precenjena in da prihodnji dobički tako silovite rasti ne bodo upravičili.

Nvidia je najbolj eksplozivna...

42 komentarjev

Telemach kupuje T-2

Slo-Tech - Telemach bo kupil T-2, so sporočili iz družb Telemach Slovenija in Garnol. Podjetji sta podpisali pogodbo o nameri za prodajo in nakup vsaj 98,06-odstotnega deleža v T-2. Naslednji korak bo temeljiti pregled T-2, nato pa bosta podjetji podpisali tudi dejansko pogodbo o nakupu deleža. Pridobiti morata še soglasje regulatorja.

Dogajanje naj bi bilo hitro, saj pričakujejo podpis končne pogodbe v naslednjih tednih. S tem se bo T-2 izognil stečaju, ki ga je zahteval SDH. Prvi narok za sodišče v Ljubljani razpisali za ta četrtek. SDH trdi, da mu T-2 dolguje 65 milijonov evrov, medtem ko T-2 pravi, da gre za zlorabo stečajnega postopka.

Telemach je dejal, da si bodo s tem zagotovili nadaljnji razvoj in povečanje omrežja. Trdijo, da bodo imeli končni kupci in gospodarstvo znatne koristi. Iz T-2 pa so dejali, "da je prišlo do poslovne odločitve, da T-2 s Telemachom začne novo obdobje razvoja, da bi zagotovili še intenzivnejši razvoj podjetja".

Trg telekomunikacij se s tem v Sloveniji...

115 komentarjev

Izposojanje slovenskih e-knjig prevzema COBISS Ela

Slo-Tech - Končalo se je mrtvo obdobje, ki je trajalo od konca maja in ko si ni bilo možno izposojati slovenskih e-knjig. Tedaj je namreč ugasnila Beletrinina rešitev Biblos, naslednik COBISS Ela pa še ni bil nared. Sedaj je napočil trenutek, ko lahko spet pridemo do slovenskih e-knjig. A postopek je vse prej kot uporabniku prijazen.

Najprej povejmo, da čeprav se sistem imenuje COBISS Ela, se tako ne imenuje nobena aplikacija. To je ime za zaledni sistem, ki ga vzdržuje IZUM in v katerega so povezane knjižnice. Člani knjižnic pa si lahko e-knjige v slovenščini izposodijo kar prek običajnega COBISS-a. Berejo jih lahko le na e-bralnikih, ki imajo nameščen Android, saj potrebujejo aplikacijo Cantook by Aldiko. To pa med drugim pomeni, da so na suhem ostali vsi lastniki kindlov in kobov. Res, zelo neprijetna situacija, potem ko je Kobo deloval v Biblosu.

Člani knjižnic si torej e-knjige izposojajo v COBISS+ ali mobilni verziji mCOBISS. Izposodimo si lahko največ pet e-knjig, ki morajo imeti...

69 komentarjev

V Vietnamu poškodovani trije podmorski kabli

Slo-Tech - Vietnam ima te dni težave z mednarodno povezljivostjo, saj so poškodovani trije od petih podmorskih kablov, ki državo povezujejo z ZDA, Evropo in Azijo. Vietnamska tiskovna agencija poroča, da to predstavlja resne težave pri zagotavljanju povezave do mednarodnega interneta. Skupna kapaciteta vseh petih kablov je v normalnih razmerah 62 Tb/s. Ni še jasno, ali so poškodovani kabli popolnoma neoperativni ali zgolj delno.

V Vietnamu imajo težave z internetno povezljivostjo večkrat. Letos je to že drugi delni izpad, lani pa je krajši čas odpovedalo vseh pet kablov. To pot so prizadeti kabli IA, ki je odpovedal v soboto, ter Asia Pacific Gateway (APG) in Asia-Africa-Europe-1 (AAE-1), ki sta že dlje časa poškodovana. Normalno pa delujeta AAG in SMW-3. Prav tako je aktivna še lokalna povezava (TVH) do Tajske in Hongkonga.

Vietnam seveda ni otok, zato tudi ob izpadu vseh petih kablov (oziroma šestih) preostanejo kopenske povezave, ki pa v normalnih razmerah nosijo manjši del prometa in...

0 komentarjev

Meta bo v Evropi počakala z zbiranjem naših osebnih podatkov za namene UI

vir: Meta
Meta - Iz Mete so razočarano sporočili, da 26. junija še ne bodo pričeli s povečanim rudarjenjem osebnih podatkov evropskih uporabnikov Facebooka ter Instagrama, ker so jih tukajšnji regulatorji opomnili, da takšna dejavnost ni v sozvočju z evropsko zakonodajo.

Kot v vseh tehnoloških velikanih, si tudi pri Meti trenutno prizadevajo na vse kriplje lansirati lastne storitve na osnovi strojno učenih algoritmov; poleg pogovornih botov vseh sort imajo v mislih tudi nekatere zanimive rešitve, kot so personalizirani smeški in animacije. Za to morajo o uporabnikov vedeti še več kot doslej (!?) in v ZDA se v ta namen njihovi osebni podatki že pridno zbirajo. V Evropi pa je drugače, saj smo v Uniji v zadnjih letih na noge postavili spodobno zaščitno zakonodajo, v prvi vrsti GDPR. Sprva so v Meti nameravali režim novega zbiranja podatkov za UI algoritme lansirati 26. junija, pri čemer so se pravno sklicevali na GDPRjev vzvod legitimnega interesa, saj da brez takšnega procesa nove storitve ne bodo...

18 komentarjev

V OpenAI prestopil nekdanji direktor NSA

Slo-Tech - OpenAI je sporočil, da je njihov upravni odbor dobil novega člana. Podjetju se je pridružil upokojeni Paul M. Nakasone, ki je bil med aktivno kariero general v ameriški vojski in kasneje direktor NSA. Prav tako je bil direktor US Cyber Commanda in Central Security Service. V OpenAI bo Nakasone tudi član novoustanovljenega Odbora za varnost (Safety and Security Committee). Odbor presoja varnost prihajajočih modelov, nato pa upravnemu odboru predlaga priporočila, ki so tudi javno objavljena.

V upravnem odboru so že Adam D’Angelo, Larry Summers, Bret Taylor in Sam Altman, od marca letos pa še Sue Desmond-Hellmann, Nicole Seligman, in Fidji Simo. Edward Snowden je v objavi na X-u zapisal, da je OpenAI snel maske in da je to še en razlog, zakaj podjetju ne bi smeli nikakor zaupati.

Prav tako so v podjetju zaposlili dva nova vodilna uslužbenca. Sarah Friar, ki je dotlej delal kot finančna direktorica v Nextdoorju in Squaru, bo postala nova finančna direktorica. Novi produktni direktor...

21 komentarjev

Microsoftov Recall bo še počakal

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo funkcija Recall zamudila. Že ob najavi je bila precej kontroverzna, saj bi imela dostop do vsega dogajanja na računalnik, da bi nam nato s tem znanjem pomagala umetna inteligenca. Zamisel ni slaba, a je odprla kopico varnostnih vprašanj in pomislekov o zasebnosti, zato je Microsoft ta teden umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom in napovedal korenito prenovo za več varnosti. Sedaj pa bodo Recall za neznano obdobje prestavili.

To pomeni, da v torek, ko se bodo pojavili računalniki s Copilotom+, Recalla ne bo. Ta bo na voljo šele kasneje, in sicer ga bodo združljivi računalniki dobili z nadgradnjo prek Windows Update. Microsoft ni povedal, kdaj se ima to zgoditi. Iz najave, da bo Recall v okviru Windows Insider Programa na voljo v naslednjih tednih, pa lahko sklepamo, da bo trajalo vsaj nekaj mesecev.

Računalniki s Copilotom+ bodo torej prihodnji teden dobili: prevode z Live Caption, Advanced Windows Studio Effects, Cocreator v Slikarju...

6 komentarjev

Kaj pripravlja Apple v letu 2024

Slo-Tech - Včeraj je Apple organiziral svojo tiskovno konferenco, ki jo imenujejo Worldwide Developers Conference in na kateri predstavijo prihajajoče novosti. Te so bile to pot programske narave: iOS 18 in iPadOS 18, macOS Sequoia, VisionOS 2, Apple Passwords, WatchOS 11, posodobitve za AirPods in tvOS, umetna inteligenca in Siri.

Začnimo z novim operacijskim sistemom iOS 18, ki bo po novem podpiral tudi slovenščino, o čemer smo že pisali. Poleg tega prinaša še številne druge novosti, denimo prilagoditev domačega zaslona (postavitev aplikacij, spremembe barv, osvetlitve) in nov videz nadzornega središča. Po novem bo možno tudi pošiljati sporočila prek satelitov, elektronsko pošto bo možno filtrirati po kategorijah. Stikom bomo lahko odslej pošiljali denar, posamezne aplikacije pa bo možno zakleniti, tako da bo za njihovo uporabo treba ponovno potrditi identiteto uporabnika. Številne spremembe bodo doletele tudi iPadOS 18 med njimi na primer aplikacija računalo (da, iPad je nima!).

Pomembne novosti se obetajo na področju umetne inteligence. Siri bo dobila dostop do OpenAI-jevega ChatGPT, ki bo za končne uporabnike brezplačen. Siri bo uporabnika vprašala, ali želi pomoč ChatGPT, kar bo vgrajeno v iOS 18, iPadOS 18 in macOS Sequoia....

58 komentarjev

Microsoft umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom

Slo-Tech - Ni se še polegel prah o Microsoftovem novem pomočniku Recallu, pa je Microsoft že napovedal korenite spremembe in začasno umaknil zadnjo predogledno verzijo operacijskega sistema. Po prvih predlogih bi Recall redno snemal dogajanje na računalniku, vključno z zaslonskimi posnetki in pritiski tipk, in to shranjeval na disk, od koder bi nam potem laže odgovarjal na vprašanja. Zamisel je dobra, a pojavljala so se vprašanja o varnosti in zasebnosti.

Microsoft je zato napovedal, da bo Recall v primerjavi s prvo verzijo pošteno spremenil. Varnost bodo okrepili na več načinov. Prvi, tako rekoč ničti pogoj za zaščito, je zavedanje o njegovem obstoju. To bodo dosegli tako, da bo uporaba odslej prostovoljna in izrecno odobrena. Recall bo privzeto izključen, za uporabo pa ga bomo morali sami aktivirati (opt in). To je pomembno, da ne bo tekel v ozadju neveščih uporabnikov.

Druga pomembna novost je varovanje podatkov. Ti bodo seveda shranjeni lokalno, za uporabo pa bo vsakokrat nujna...

16 komentarjev

Applov iOS bo podprl slovenščino

Slo-Tech - Apple bo naposled podprl slovenski jezik v svojem operacijskem sistemu iOS, je videti iz predoglednih verzij nove različice. V iOS 18, ki bo predvidoma izšel septembra, bo namreč na voljo prevod v slovenščino. Zakaj tako dolgo niso dodali našega jezika, uradno ni jasno, saj so na primer hrvaščino podpirali že vrsto let. Prevod v nov jezik je za Apple zanemarljiv strošek, a so si v podjetju bržkone izračunali, da brez slovenščine ne izgubljajo skoraj nič uporabnikov. Vemo pa, zakaj je Apple sedaj naš jezik vendarle dodal.

V to ga je prisilila država. Aprila letos je bila sprejeta novela zakona o javni rabi slovenščine, ki med drugim zahteva, da morajo operacijski sistemi in uporabniški vmesniki omogočati izbor slovenščine in črkovanja v tem jeziku. Določbe se bodo začele uporabljati v 18 mesecih po sprejetju zakona, zato je Apple pohitel in podporo dodal. Slovenščina bo na voljo tudi v iPad OS 18.

Do sprejetja novela zakona Slovenija ni uspela izpogajati prevoda. Kljub pozivom,...

57 komentarjev

Nvidiin tržni delež dosegel 88 odstotkov

Slo-Tech - Ni presenetljivo, da Nvidiin tržni delež na področju grafičnih čipov še naprej strmo raste, saj povpraševanje poganja predvsem uporaba za tehnologije umetne inteligence. V minulem četrtletju se je Nvidiin tržni delež povišal za osem odstotnih točk in dosegel 88 odstotkov. V minulem četrtletju je njen tržni delež znašal 80 odstotkov, leto pred tem pa 84 odstotkov.

AMD-jev tržni delež je padel na 12 odstotkov, Intelov pa je z zaokrožitveno napako vred pod enim odstotkom. V Jon Peddie Research sicer ugotavljajo, da se trg grafičnih kartic vede neobičajno vse od recesije leta 2007. Sprva so ga izkrivljale kriptovalute, nato je povpraševanje podivjalo zaradi pandemije covida in zapiranja ljudi v domove, sedaj pa razvoj umetne inteligence terja astronomske količine računske moči - po navadi Nvidiine. Pričakovali, da bo prodaja vsem proizvajalcem v drugem kvartalu leta padla, a letošnje napovedi niso take.

Nvidia je letos prehitela Amazon in Google, merjeno s tržno kapitalizacijo. Njeni...

37 komentarjev

V Mariboru naj bi za 100 milijonov evrov postavili še en superračunalnik

Slo-Tech - V Mariboru se obeta še en superračunalnik, potem ko so pred štirimi leti začeli uporabljati HPC Vega. Novi superračunalnik naj bi stal 100 milijonov evrov, od česar bo polovico zagotovila država, drugo polovico pa bodo predstavljala nepovratna evropska sredstva. Postavili ga bodo na dobrih 3000 kvadratnih metrov velikem zemljišču, ki so ga prodale Dravske elektrarne Maribor za okrog 900.000 evrov. Iz hidroelektrarne Mariborski otok bo zagotovljeno napajanje z električno energijo, odvečno toploto pa bodo uporabljali za ogrevanje mariborskih gospodinjstev.

Novi superračunalnik bo stal poleg stavbe Dravskih elektrarn Maribor na Obrežni ulici. Stavba naj bi bila dokončana do leta 2026, njen lastnik pa bo ARNES. V pritličje bodo postavili superračunalnik zunanjega uporabnika, v višje nadstropje pa podatkovni center in manjši superračunalnik. Superračunalnik bo na voljo tako akademskim uporabnikom, denimo mariborski univerzi, kakor tudi zasebnim uporabnikom proti plačilu. Uporabljali ga...

107 komentarjev

Robinhood kupil Bitstamp

Reuters - Robinhood Markets, ki upravlja priljubljeno istoimensko trgovalno platformo, bo prevzel kriptomenjalnico Bitstamp. Za podjetje bo odštel 200 milijonov dolarjev, s čimer bo konkuriral Binanceu in Coinbasu, ki sta dve najbolj uveljavljeni imeni v kriptosvetu. Prevzem bo končan v prvi polovici prihodnjega leta.

Bitstamp sta ustanovila Slovenca Damian Merlak in Nejc Kodrič, ki sta ga leta 2018 polovico prodala za približno 200 milijonov dolarjev. Podjetje je tedaj kupil holding NXMH, ki je v lasti južnokorejskega NXC, a ne v celoti. Delež je obdržal tudi Nejc Kodrič, pa tudi nekateri drugi zgodnji investitorji, denimo sklad Pantera.

Robinhood pa poznamo po trgovalni platformi Robinhood, ki omogoča trgovanje tako s klasičnimi vrednostnimi papirji kakor tudi kriptožetoni. Bitsamp je zanj privlačen predvsem zaradi več kot 50 licenc in dovoljenj za trgovanje s kriptovalutami po celem svetu, posebej popularen pa je v Evropi in Aziji. Bitstamp ima sedež v Londonu in pisarne v Sloveniji,...

21 komentarjev

SpaceX pri četrtem poletu Starshipa uspešno simuliral mehki pristanek

vir: SpaceX
SpaceX - Ljubiteljem vesoljskih poletov so pri SpaceXu v četrtek popoldne pripravili prav posebno predstavo, kajti četrti preizkusni polet celovite rakete Starship je postregel s trilerjem, ki še lep čas ne bo pozabljen.

Preizkusni poleti polne različice rakete Starship, ki jo sestavljata istoimensko vesoljsko plovilo in pa njegova nosilna raketa Super Heavy, so vselej razburljiva paša za oči. Kot vemo, pri SpaceXu k raketnemu inženiringu pristopajo na načine, ob katerih bi starejše Nasine strokovnjake udarila kap, saj dajejo prednost hitrosti preizkušanja pred varnostjo in zanesljivostjo, kar botruje stalnim ognjenim kroglam, predvajanim v prenosih v stvarnem času. Za četrti preizkusni polet so se denimo odločili odstraniti dve od ploščic toplotnega ščita na Starshipu in za povrh eno zamenjati s tanjšo, da bi tako pridobili več podatkov o občutljivosti plovila na tovrstne defekte. Do sedaj se jim je ta strategija kar obrestovala; čeprav je prvi polet neslavno grdo poškodoval izstrelišče...

50 komentarjev

Procesorje Lunar Lake bo v celoti izdeloval TSMC

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so na Computexu ponudili prvi globlji vpogled v prihajajočo generacijo procesorjev za prenosnike, Lunar Lake, ki se v določenih elementih vrača v bolj ustaljene tirnice od Meteor Laka, spet drugod pa gre povsem po svoje.

Podobno kot pri AMDju in Nvidii, so se tudi pri Intelu na svoji Computexovi predstavitvi močno osredotočali na umetno inteligenco, oziroma prepričevanje, da jo njihova strojna oprema poganja najhitreje (kratek video povzetek). Toda za tehnološke navdušence je bil vendarle najbolj zanimiv prvi resen vpogled v arhitekturo Lunar Lake, naslednico aktualnega Meteor Laka, se pravi čipov za prenosne računalnike, ki naj bi bili nared jeseni, oziroma širše na voljo v predprazničnem času. Meteor Lake je za Intel in širše v mnogočem prelomna tehnologija in Lunar Lake je zanimiv pokazatelj, kje so se inženirji odločili napraviti korak nazaj, kje pa oditi še dlje, saj se pristopa v nekaterih elementih bistveno razlikujeta. Pod črto pa je bržkone najbolj udaren...

42 komentarjev

Nvidia privzema strategijo tik-tak

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidijina Computexova predstavitev je tokrat minila brez večjih najav; z eno izjemo: arhitekturo Rubin, ki bo nasledila Blackwell.

Kdor je bil od Jensena Huanga pričakoval, da bo na Computexu 2024 v svoji značilni usnjeni jakni iz pečice potegnil novega geforca, je bil tokrat razočaran. Glavnino predstavitve je sestavljal vnovičen povzetek truda, ki ga zeleni velikan potroši za razvoj infrastrukture za poganjanje strojnega učenja, od vsakovrstnih orodij za generativne algoritme do platform za nadzor robotov. To se sklada z govoricami, da bomo od novih igričarskih kartic letos bržda videli zgolj paradnega RTX 5090, medtem ko bo glavnina družine RTX 50 prispela prihodnjo pomlad. Geforci so bili tokrat pravzaprav še najbolj prisotni ob promociji iniciative RTX AI PCs, s katero želijo v podjetju očitno ukrasti nekaj vetra iz jader Microsoftu in tamkajšnjemu standardu Copilot+ PC, oziroma spomniti, da so zmogljive grafične kartice še vedno precej hitrejše od enot NPU, ko gre za...

9 komentarjev

Obe presajeni prašičji ledvici sta že odpovedali

Slo-Tech - Pred dvema mesecema smo pisali o uspehih na področju presajanja organov živali v ljudi (ksenotransplantacija), med katerimi sta tudi dve uspešni presaditvi prašičjih ledvic v človeka. Danes noben izmed transplantatov ne deluje več, razlogi pa so različni in za zdaj ne kaže, da bi bili povezani s samo presaditvijo. Eden izmed bolnikov je umrl, drugemu so morali ledvico odstraniti zaradi težav s srcem.

Richard Slayman, ki je prejel prvo prašičjo ledvico, je umrl dva meseca pozneje. Ledvico so mu presadili 16. marca v Massachussetsu, v začetku maja pa je umrl. Iz bolnišnice so sporočili, da ni nobenih indicev, da bi bila njegova smrt povezana s presajenim organom. Presaditev so bili izvedli, ker so se pri dializi zaradi odpovedi ledvic pojavljali zapleti, saj so v njegovih venah nastajali strdki. Presaditev je te težave odpravila, a ni šlo vse po načrtih. Teden dni po presaditvi so opazili prve znake zavračanja, zato so ga začeli zdraviti in težavo odpravili.

Druga bolnica pa je...

10 komentarjev

Biblos umrl, nasledila sta ga Beletrina Digital in COBISS Ela

Slo-Tech - Konec maja je prenehala delovati storitev Biblos, ki je članom slovenskih knjižnic omogočala izposojo slovenskih knjig. Platformo je vzdrževala Založba Beletrina, ki pa letos ni uspela doseči dogovora s slovenskimi knjižnicami o financiranju delovanja platforme. Stroški so ocenjeni na 150.000 evrov, zato se je Biblos poslovil. Beletrina pravi, da so prvih pet mesecev storitev financirali sami, sedaj pa tega ne zmorejo več. Biblos bo sicer še na voljo za člane NUK-a.

V Biblosu je bilo na voljo 7500 knjig, večinoma slovenskih. Platformo je uporabljalo 10 odstotkov članov knjižnic. Naslednik Biblosa bo COBISS Ela, ki bo začela delovati 17. junija. Gre za novi državni portal, ki ga vzpostavlja mariborski IZUM. Po drugi strani pa Beletrina vzpostavlja produkt Beletrina Digital, ki bo v osnovni različici stal devet evrov na mesec, v dražji pa 14 evrov na mesec. Osnovna verzija vsebuje dobrih 3000 e-knjig v slovenščini in nekaj tujih jezikih ter 2000 zvočnih knjig. Dražja verzija ima še...

161 komentarjev

Četrt stoletja po Napsterju

TorrentFreak - Pred 25 leti je tedanji naivni internet močno razburkala izdaja programa Napster, ki je omogočil deljenje avtorsko zaščitenih vsebin na nikoli dotlej videni ravni. Prvega junija 1999 je izšla prva javno dostopna verzija Napsterja, ki je širšo javnost seznanila s formatom mp3. Iznajdba iz leta 1993, ki se je tedaj zdela tehnično zanimiva, a obrobna inovacija, je revolucionirala dojemanje piratstva, konzumiranje glasbe in se danes zrcali v milijarde dolarjev težki industriji pretočnih vsebin.

Format mp3 je prvikrat omogočil digitalni zapis glasbe, ki je brez opaznega znižanja kakovosti bistveno stisnjen. Zgoščenke je bilo možno stisniti v nekaj deset megabajtov, hkrati pa je postalo možno skladbe prenašati po internetu. Naslednji mejnik je bil kanal w00w00 na IRC-u (na omrežju EFnet), kjer so se zbirali nadebudni programerji. Med njimi je bil tudi Shawn Fanning, ki se je prijavil z vzdevkom Napster. Njegov cilj je bil preprost, a velikopotezen: ustvariti omrežje računalnikov, kjer...

32 komentarjev

Spotify se bo podražil

Slo-Tech - Spotify je danes sporočil, da bo prihodnji mesec podražil naročniške pakete. Zadnja podražitev se je zgodilo lanskega julija, letos pa bo na vrsti še ena. Osnovni paket bo v ZDA po novem stal 12 dolarjev mesečno (doslej 11), družinski 20 dolarjev (doslej 17) in tandemski 17 dolarjev (doslej 15). Povišanja utemeljujejo z nadaljnjim investiranjem in inovacijami na področju funkcionalnosti in uporabniške izkušnje. Uporabnike bodo o spremembi obvestili osebno - torej z elektronsko pošto, ko bodo dobili tudi možnost preklica naročnin, če se ne strinjajo s podražitvami. Brezplačna verzija sicer ostaja enaka in brezplačna.

Lani je Spotify dražil, ko so dražili tudi njegovi konkurenti. Letos tovrstnega pritiska nima, poizkuša pa prvič v zgodovini poslovati z dobičkom. Spotify sicer s podražitvami nabere več denarja, a predstavljajo dvorezen meč, ker ima v številnih pogodbah zapisan delež prihodkov, ki ga mora nameniti založbam za odkup avtorskih pravic. Povišanje naročnin zato neposredno...

61 komentarjev

Google pomotoma razkril podrobnosti o iskalnem algoritmu

Slo-Tech - Google je pomotoma na Githubu objavil interne dokumente, ki pojasnjujejo oziroma dokumentirajo delovanje iskalnega algoritma. Njihovo avtentičnost je potrdil, posebej zanimivo pa je, da so bili objavljeni pod licenco Apache 2.0. Kdorkoli jih je videl in prenesel, ima torej trajno, svetovno, neekskluzivno, neodplačno, nepreklicno pravico do uporabe. Dokumenti so zato sedaj brezplačno dostopni marsikje.

Večinoma gre za dokumentacijo. Čeprav dokumenti niso popoln opis iskalnega algoritma, hkrati pa za razumevanje terjajo poznavanje delovanja algoritma, je skupnost iz njih razbrala že marsikaj. V njih je na primer 2596 modulov in 14.014 atributov (funkcionalnosti). Vse to vpliva na razvrščanje strani pri iskanju, med njimi pa je tudi nekaj funkcij, katerih obstoj je v preteklosti Google izrecno zanikal. Parameter Navboost na primer meri tudi, kako dolgo obiskovalci ostanejo na strani, potem ko jo obiščejo. Google precej teh podatkov dobi iz svojega brskalnika Chrome.

V algoritmu je...

1 komentar

AMD na Computexu 2024 pokazal nove ryzene, epyce ter instincte

vir: AMD
AMD - AMD je na začetku letošnjega Computexa po pričakovanjih naznanil kopico prihajajočih čipov, na prvem mestu tiste na novi arhitekturi Zen 5, katerih prvi primerki naj bi prispeli že prihodnji mesec.

Večina trenutno aktualnih procesorjev in grafičnih kartic vseh velikih proizvajalcev je bila lansirana v letih 2022 in 2023, zato nas letošnjo jesen ter prihodnjo pomlad čaka menjava generacij - in ta se običajno prvič najavi na junijskem sejmu Computex v Tajpeju. Privrženci rdečega tabora bodo tokrat sicer pogrešali nove igričarske radeone, toda pri AMDju so namesto tega objavili novosti v praktično vseh ostalih vejah izdelkov (krajši video povzetek). Začenši s težko pričakovanimi procesorji za namizne računalnike in prenosnike na temelju novih jeder tehnologije Zen 5. Pri velikih škatlah jih predstavlja linija Ryzen 9000, ki je navzlic nekaterim pomladanskim govoricam precej neposredna nadgradnja aktualnih ryzenov 7000. Četverica izdelkov se v številu jeder in taktih skorajda povsem...

4 komentarji