» »

Kako dokazati klasičnega Boga?

Kako dokazati klasičnega Boga?

««
9 / 19
»»

Okapi ::

leiito je izjavil:

Verski spisi so polni metafor in simbolike, ne gre vsega razumeti dobesedno. Nova zaveza je nastajala skozi stoletja uredniških posegov in končna verzija je posledica političnih in osebnih kompromisov na nicaejskem koncilu.

Delaš se pametnega, ampak zgodovine zgodnjega krščanstva si se verjetno učil iz Da Vincijeve šifre.>:D Na prvem nicejskem koncilu sploh niso razpravljali o Novi zavezi, ki je svojo končno podobo dobila nekaj stoletij kasneje.

First Council of Nicaea

Misconceptions

Biblical canon

Main article: Development of the Christian biblical canon

There is no record of any discussion of the biblical canon at the council. The development of the biblical canon took centuries, and was nearly complete (with exceptions known as the Antilegomena, written texts whose authenticity or value is disputed) by the time the Muratorian fragment was written [7. stoletje].

_Sajmon_ ::

nevone je izjavil:

Verniki so (bili še do nedavnega) precej agresivni. Če bi kdo od vas živel na vasi in bi bil ateist, bi danes drugače govoril. Praktično je bilo nesprejemljivo, da te ob nedeljah ne bi videli pri maši.

Seveda se je to danes do neke mere omehčalo, ampak izjave, da je vernike sama dobrota so povsem za lase privlečene in neresnične.

o+ nevone

Ma kdo pa je rekel, da je vernike sama dobrota?

bobby ::

Zakaj se večina omejuje z dogodki, ki so stari SAMO 2000 let?
Kaj porešete na Sumersko knjigo kraljev? (priznavajo njeno starost, ne pa to, kar piše nanjej) naprimer?
kaj pa na to, da je večina religij tega sveta ima tako ali drugače v svojih spisih opisan vesoljni potop?
Zakaj v verskih knjgah (Mahabharata, ki so jo skoraj vsi mogli nekako prebrat v srednji šoli, vsaj 20 let nazaj je bilo tako), se bog spušča iz nebes v ropotajoči, ognjeni kočiji?

Biblija, Koran,... so močno oskubljene verzije osnove.

ps: bolj verjamem v vesoljce kot pa magično bitje, ki je ustvarilo in bla bla bla,..
BULLSHIT!
Evo moje mnenje.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

PS: Jezus Kristus NI bil kristjan,.. Mohamed NI bil Musliman,..
Oba imata pa skupno nekaj in to je, da sta širila lepoto, prijaznost, ljubezen, go a long together thingi,..

in v današnjem času je vse to izkrivljeno,.. Nobena od 0 naprej ni nedolžna, vse so imele svoje vojne na osnovi vere,.. daleč od tega pa je, da je krščanska naredial manj krivic kot katerakoli (začenši s križarskimi pohodi)

Tega čtiva je toliko, da glava boli, kaj kdo verjame v katero vero, je stavr posameznika.
Moja odločitev je pač, da ne verjamem nobeni, še posebej pa ne "Magičnemu človečku nad mano, okoli menne, kjerkoli).
Še veliko prej bi verjel, da smo zgolj in samo računalniška simulacija,..

Poleg tega, da v vsako stran od mame Zemlje vidimo SAMO 13,6Miljarde let,.. kdo pravi, da je to max life time expand of an univerze (ki ga je Bog-katerikoliže-zrežiral

NikolormousB ::

Nikoli si je nisem drznil interpretirati kot se meni zdi.

Zakaj potem praviš, da biblija ne poziva k nasilju, če je to večkrat jasno napisano?

Pa še en detajl opažam. Neverni z gotovostjo trdite, da nekaj ni. Boga ni in pika. Moti me, ker ne uporabljate izraza ne verjamem/ne verujem. In če uporabim isto retoriko kot mnogi tule, ali naj te vprašam, kje dokaz, da jih ni vodil ne.... Jaz verjamem v obstoj Boga. To je moja vera. In lahko navedem cel kup stvari, zakaj tako razmišljam t.j. verujem.

Boga seveda ni, in pika. Dokazno breme je na vernikih. Če me želiš prepričati, da nekaj obstaja, se boš moral potruditi in to dokazati. Če od mene zahtevaš dokaz o neobstoju, sam sebe zakolješ. S tem, ko dopuščaš obstoj neverjetnih stvari, dopuščaš tudi obstoj bitja, ki je nad tvojim bogom.

Če ne dopuščaš možnosti, da obstaja flying spaghetti monster, gremlini in godzila, verjameš pa v boga, imaš večje probleme.

e enkrat in zelo počasi, nasilje v Bibliji ni enako pozivanju k nasilju in sankcije zoper konkretne kršitelje moralnih norm, kakorkoli barbarske te sankcije bile, ni enako kot nasilje proti nevernikom kot celoti in še kolateralnim žrtvam zraven, false equivalency. In še vedno se sklicuješ na Staro Zavezo, temelj krščanstva je pa Nova Zaveza, new deal, Kristusovo sporočilo, sporočilo miru in usmiljenja.

Ne, ni res. V Bibliji imaš polno direktnega pozivanja k pobojem, kamenjanju, sekanju glav itd. Tudi v novi zavezi.

ampak naša civilizacija je šla čez razsvetljenje, tega islam ni nikoli doživel + Koran direktno poziva k ubijanju celih skupin, nevernikov, to kar dela ISIS ni v nikakršnem nasprotju z doktrino islama.

Dvojni standardi. Koran med drugim poziva tudi k bratstvu, miru, prijateljstvu itd. Ampak ti pač bereš kakor se ti zdi.

Verjamem, da Bog je. In lahko argumentiram, zakaj tako razmišljam. In mislim, da ni to slepa vera, ampak ima neko osnovo. A to še ne pomeni, da bi nekdo, ki bi mu vse argumente povedal, na koncu rekel, da tudi on veruje. Ne. Odločitev je njegova, način razmišljanja je drugačen, zgodovina drugačna, itd. Ne vsiljujem nič oz. nočem tega, da se razumemo.

Verjamem, da lahko argumentiraš svojo vero. To ni težko. Ampak tvoja vera boga ne naredi nič bolj resničnega.

Krščanska vera, v doktrini ali implementaciji, kljub nedvomno krvavi zgodovini, ni eden od problemov sodobnega sveta...

Seveda je. Ko imaš enkrat moč, da 2 milijardi ljudi prepričaš, da verjamejo pravljičnemu bullshitu, je to velik problem. Ko ti milijonom ljudi vsako nedeljo tupiš v glavo, da ne smejo uporabljati zaščite pri spolnih osnosih in s tem pomagaš HIVu, da se širi po kontinentu, je to svinjarija.

Primerov, ko se svetovne cerkve vtikajo v ljudi in delajo škodo je ogromno. Se ne omejujem zgolj na krščanstvo, enako velja za vse organizacije, ki delujejo po navodilih boga.

leiito ::

Cerkev nima moči ljudi prepričati v spolne odnose brez zaščite, vsaj velike večine ne, že vsaj 50 let. In itak je Vatikan spremenil doktrino, že nekaj let so kondomi OK, ravno zaradi AIDS-a.

Tudi v tem je razlika, da krščanstvo ima mehanizem spremeniti doktrino, za islam pač ni take avtoritete.

In spet false equivalency in straw man argument, saj nikjer ne trdim, da je RKC brez napak, ampak ni problem, ne tak kot je islam, ne tak, da moramo zdaj na letališča priti v sandalih. Razen pač za sodobno levico, kjer je itak vse problem in nič ni problem in kaj je sploh to problem, če se poglobimo v pomen besede in zakaj bi se sploh ukvarjali s tem, pejmo raje kako umetniško inštalacijo ali performans gledat.

Berserker ::

Netrunner je izjavil:

Dejstvo je, da nihče ne more dokazati da bog obstaja in nihče ne more dokazati da ne obstaja. Vsak naj verjame kar hoče in naj ne posiljuje svojega mnenja ostalim.

Da, ampak zakaj točno eden abrahamski bog?

Sicer pa, zakaj si lažemo, če nam znanost ponuja bolj natančne razlage.

bobby je izjavil:

Oba imata pa skupno nekaj in to je, da sta širila lepoto, prijaznost, ljubezen, go a long together thingi,..

in v današnjem času je vse to izkrivljeno,.. Nobena od 0 naprej ni nedolžna, vse so imele svoje vojne na osnovi vere,.. daleč od tega pa je, da je krščanska naredial manj krivic kot katerakoli (začenši s križarskimi pohodi)

Tega čtiva je toliko, da glava boli, kaj kdo verjame v katero vero, je stavr posameznika.
Moja odločitev je pač, da ne verjamem nobeni, še posebej pa ne "Magičnemu človečku nad mano, okoli menne, kjerkoli).

Poleg tega, da v vsako stran od mame Zemlje vidimo SAMO 13,6Miljarde let,.. kdo pravi, da je to max life time expand of an univerze (ki ga je Bog-katerikoliže-zrežiral

Mohamed ni širil nobene lepote, prijaznosti ali ljubezni, glede na zgodovinske vire in doktrino je bil barbarski warlord in pedofil.

leiito je izjavil:

bobby je izjavil:

Mohamed ni širil nobene lepote, prijaznosti ali ljubezni, glede na zgodovinske vire in doktrino je bil barbarski warlord in pedofil.

pls, vsaj en link mi dej o tem kaj je učil prerok Mohammad.

gus5 ::

_Sajmon_ je izjavil:

Spet neko posploševanje glede klerikalcev. Kdo so to? Papež, škof, duhovnik? Lokalna Cerkev? Posamezniki? Napisano je tako, kot da vere delujejo po tem principu.
Klerikalizem = politizacija religije in ne-razločeni država ter cerkev/religija. Klerikalec je vsakdo, kdor podpira klerikalizem.

_Sajmon_ je izjavil:

Ja, nevarno je, ko si začnejo nekateri vero po svoje interpretirati.
Interpretacije so manj nevarne od dogmatizma. 5 Mojzes 13,1: 'Vso besedo, ki vam jo zapovedujem, vestno izpolnjujte; ničesar ji ne dodajaj in ničesar ji ne odvzemaj! ' Bog izrecno prepoveduje interpretiranje in terja slepo sledenje njegovi besedi (dogmi). In Biblija je njegova beseda. Biblija pa je nevarno branje - še zlasti, če je branje dobesedno -, polno sovraštva in pozivanj k nasilju. Ni jasno, zakaj je v nekaterih državah prepovedan Dolfetov 'Moj boj', ne pa tudi Biblija.

_Sajmon_ je izjavil:

Pa še en detajl opažam. Neverni z gotovostjo trdite, da nekaj ni. Boga ni in pika. Moti me, ker ne uporabljate izraza ne verjamem/ne verujem.
Obstaja verjetnost obstoja boga? Obstaja, ta verjetnost je podobna verjetnosti obstoja Rdeče kapice. Verni dopuščate obstoj Rdeče kapice?

Cerkev nima moči ljudi prepričati v spolne odnose brez zaščite, vsaj velike večine ne, že vsaj 50 let. In itak je Vatikan spremenil doktrino, že nekaj let so kondomi OK, ravno zaradi AIDS-a.

Nima moči, se pa na vse pretege trudijo s prepričevanjem.

Kondome je pa RKC "approvala" leta 2010, če se ne motim. Pa še to z veliko mero izmikanja. Res moderno, res bi se jim bilo treba zahvaliti.

Tudi v tem je razlika, da krščanstvo ima mehanizem spremeniti doktrino, za islam pač ni take avtoritete.

Krščanstvo samo po sebi nima nobenih mehanizmov, tako kot jih nima islam. Doktrino lahko spremenijo posamezne cerkve.

In spet false equivalency in straw man argument, saj nikjer ne trdim, da je RKC brez napak, ampak ni problem, ne tak kot je islam, ne tak, da moramo zdaj na letališča priti v sandalih. Razen pač za sodobno levico, kjer je itak vse problem in nič ni problem in kaj je sploh to problem, če se poglobimo v pomen besede in zakaj bi se sploh ukvarjali s tem, pejmo raje kako umetniško inštalacijo ali performans gledat.

Sem ti že povedal, ne gre za tekmovanje. "Moja pravljica naredi manj škode kot od soseda pravljica" je neumen argument. Kritiziram vse religije in vse vernike, ki kljub splošno dostopnim informacijam in izobrazbi še vedno verjamejo v neumnosti.

V najboljšem primeru ni produktivno, v najslabšem primeru pa pripelje do klanja in bomb na vlakih.

bobby je izjavil:

leiito je izjavil:

bobby je izjavil:

https://www.al-islam.org/library/quran-...

NikolormousB je izjavil:

Kondome je pa RKC "approvala" leta 2010, če se ne motim. Pa še to z veliko mero izmikanja. Res moderno, res bi se jim bilo treba zahvaliti.

Krščanstvo samo po sebi nima nobenih mehanizmov, tako kot jih nima islam. Doktrino lahko spremenijo posamezne cerkve.

Sem ti že povedal, ne gre za tekmovanje. "Moja pravljica naredi manj škode kot od soseda pravljica" je neumen argument. Kritiziram vse religije in vse vernike, ki kljub splošno dostopnim informacijam in izobrazbi še vedno verjamejo v neumnosti.

V najboljšem primeru ni produktivno, v najslabšem primeru pa pripelje do klanja in bomb na vlakih.

Ne gre za pravljice, gre za doktrino in implementacijo le-te, ampak ja, argument res ni na mestu, ampak ravno to je odziv današnjih mnenjskih voditeljev, ki so indoktrinirali tudi tebe, na kritiko islama, da tudi krščanstvo ni brez napak, kot da to kdo trdi, ali pa, da smo si sami krivi za islamiste zaradi kolonializma in vojaških posegov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: leiito ()

Ne gre za pravljice

Seveda gre. Krščanstvo temelji na božji besedi bitja, ki ne obstaja.

mpak ravno to je odziv današnjih mnenjskih voditeljev, ki so indoktrinirali tudi tebe, na kritiko islama, da tudi krščanstvo ni brez napak, kot da to kdo trdi, ali pa, da smo si sami krivi za islamiste zaradi kolonializma in vojaških posegov.

Človek, ti si v debato pripeljal islam. Ti si začel meriti k.... kdo je pobil več ljudi.

leiito je izjavil:

Verski spisi so polni metafor in simbolike, ne gre vsega razumeti dobesedno.
Biblijski bog (v 5 Mojzes 13,1) vernikom nalaga, da je potrebno Biblijo brati dobesedno.

_Sajmon_ je izjavil:

Sem morda kje spregledal dokaz, da Boga ni?
Dokazovanje boga je nesmiselno, to je vedel že Luther. A če protestanti vero v boga odkrito razglašajo za iracionalno, jo katoliški fantasti nadgradijo v samoumevno vednost o obstoju boga. Obstoj boga je za njih dogma.

NikolormousB je izjavil:

Ne gre za pravljice

Seveda gre. Krščanstvo temelji na božji besedi bitja, ki ne obstaja.

mpak ravno to je odziv današnjih mnenjskih voditeljev, ki so indoktrinirali tudi tebe, na kritiko islama, da tudi krščanstvo ni brez napak, kot da to kdo trdi, ali pa, da smo si sami krivi za islamiste zaradi kolonializma in vojaških posegov.

Človek, ti si v debato pripeljal islam. Ti si začel meriti k.... kdo je pobil več ljudi.

Ja in? Če je govora o ideji boga in nevarnosti in škodljivosti religij, je islam edini, ki je problem, ki zadeva vse, Jehove priče ne napadajo nikogar.

leiito je izjavil:

bobby je izjavil:

leiito je izjavil:

bobby je izjavil:

https://www.al-islam.org/library/quran-...

NikolormousB je izjavil:

Ne gre za pravljice, gre za doktrino in implementacijo le-te, ampak ja, argument res ni na mestu, ampak ravno to je odziv današnjih mnenjskih voditeljev, ki so indoktrinirali tudi tebe, na kritiko islama, da tudi krščanstvo ni brez napak, kot da to kdo trdi, ali pa, da smo si sami krivi za islamiste zaradi kolonializma in vojaških posegov.

A si vsak kaj prebral od tega, kar si link poslal? moron,..

Ja in? Če je govora o ideji boga in nevarnosti in škodljivosti religij, je islam edini, ki je problem, ki zadeva vse, Jehove priče ne napadajo nikogar.

Ne, islam definitivno ni edina problematična religija. Vse po vrsti so problematične.

Mene v resnici islam ne prizadane kaj dosti. Bolj direktno čutim posledice pritiskov, ki jih na moje okolje izvaja RKC. Ampak kot rečeno, ne gre za tekmovanje kdo je večji kreten.

Če je zate problem RKC, ga pač rešuj kot meniš, da je prav, za veliko večino ljudi je problem in nevarnost islamizem v različnih pojavnih oblikah.

Shegevara je izjavil:

Berserker je izjavil:

Nisem bral celotne teme.

Boga preprosto ni, ker je to socialni produkt

Marsikaj je socialni konstrukt, kot so raznorazne politične in ekonomske ureditve, konec koncev tudi sam denar in njegova vrednost.

Uglavnem jst osebno sem prepričan, da bog ne obstaja ampak opažam v tej temi da bolj kot človek neresno jemlje tematiko, bolj kot je ignoranten do ostalih stališč im bolj kot poenostavlja tematiko, bolj se motu. Brez zamere.

Znanost se ukvarja z kvantno teorijo in tvorjenjem kozmosa, ob tem mi trdiš da so biblijske pravljice resna tematika?

Bog je produkt patriarhalne družbene ureditve antičnih kanaanskih in hebrejskih ljudstev z namenom, da se moralno podpre in upraviči odločitve in kulturne vrednote določenih posameznikov, ki imajo od takšnega sistema osebno korist.

Najbrž bo koncept starejši od "kannanskih in hebrejskih ljudstev", idejo monoteizma pripisujejo Akhenatonu, politeizem je pa še veliko starejši, Sumerci imajo že razdelano teologijo.

Jp, Akhenaton je cca. 1400 pnš, Sumerska "religija" okrog 2.500 pn, hebrejska "biblija" 1000 pnš

leiito je izjavil:

Kar citiraš iz Bibilje, je stara zaveza, ki je res ne poznam, tako kot velika večina katolikov ali ateistov, to so židovski sveti spisi, ne "naši", sporočilo Kristusa je, kljub občasnim kontradikcijam v tekstih, v osnovi hipijada, mir, usmiljenje itd.
Stara zaveza je del Biblije, za kristjane (kljub brutalnosti in pozivanju k ubijanju) nesporen del, ki se ga ne odrekajo. A tudi če se ga odrečejo, bog je isti. Starozavezni kruti bog je tudi novozavezni. Že zato Nova zveza ni hipi literatura. Nova zaveza ljudi vidi kot infantilne osebe (ki da potrebujejo Očeta), od katerih pričakuje podrejanje (bogu oz. Kristusu kralju).

leiito je izjavil:

Koran direktno poziva k ubijanju celih skupin, nevernikov, to kar dela ISIS ni v nikakršnem nasprotju z doktrino islama.
V katerem delu Koran poziva k ubijanju nevernikov zgolj zato, ker so neverniki? Koran (22:40,41) dovoljuje ubijanje le v samoobrambi, še več: do nevernikov, ki se predajo ali so zajeti, morajo muslimani biti milostni (2:193,194).

leiito je izjavil:

Najbrž bo koncept starejši od "kannanskih in hebrejskih ljudstev", idejo monoteizma pripisujejo Akhenatonu, politeizem je pa še veliko starejši, Sumerci imajo že razdelano teologijo.

Ves čas govorimo o abrahamskem bogu, čeprav je bil zoroastrianizem že prej prisoten. Akhenatonv kult je osredotočen na čaščenje sonca in na nek način ni bil daleč od resnice.

gus5 je izjavil:

leiito je izjavil:

Kar citiraš iz Bibilje, je stara zaveza, ki je res ne poznam, tako kot velika večina katolikov ali ateistov, to so židovski sveti spisi, ne "naši", sporočilo Kristusa je, kljub občasnim kontradikcijam v tekstih, v osnovi hipijada, mir, usmiljenje itd.
Stara zaveza je del Biblije, za kristjane (kljub brutalnosti in pozivanju k ubijanju) nesporen del, ki se ga ne odrekajo. A tudi če se ga odrečejo, bog je isti. Starozavezni kruti bog je tudi novozavezni. Že zato Nova zveza ni hipi literatura. Nova zaveza ljudi vidi kot infantilne osebe (ki da potrebujejo Očeta), od katerih pričakuje podrejanje (bogu oz. Kristusu kralju).

leiito je izjavil:

Koran direktno poziva k ubijanju celih skupin, nevernikov, to kar dela ISIS ni v nikakršnem nasprotju z doktrino islama.
V katerem delu Koran poziva k ubijanju nevernikov zgolj zato, ker so neverniki? Koran (22:40,41) dovoljuje ubijanje le v samoobrambi, še več: do nevernikov, ki se predajo ali so zajeti, morajo muslimani biti milostni (2:193,194).

Ne bo držalo. Koran se res začne miroljubno, ampak po Mohamedovi selitvi v Medino postane radikalen in nasilen v smislu neposrednega pozivanja k pobijanju drugače mislečih. Tega v Bibliji ne najdeš.

“Fight against those who do not obey Allah and do not believe in Allah or the Last Day and do not forbid what has been forbidden by Allah and His messenger even if they are of the People of the Book until they pay the Jizya with willing submission and feel themselves subdued.” 9:29

“When the sacred months have passed, then kill the Mushrikin wherever you find them. Capture them. Besiege them. Lie in wait for them in each and every ambush but if they repent, and perform the prayers, and give zacat then leave their way free.” 9:5

“They ask you about fighting during the sacred months. Tell them, fighting therein is a great sin but a greater sin is to prevent mankind from following the way of Allah, to disbelieve in him.” 2:217

“Kill them wherever you find them and drive them out from where they drove you out. Persecution is worse than slaughter.” 2:191

“When you meet the unbelievers, smite their necks.” 47:4

“When your Lord revealed to the angels, ‘Truly I am with you. So, keep firm those who have believed. I will strike terror into the hearts of those who have disbelieved. So, strike them at the necks and cut off their fingers.’” 8:12
“They wish that you would reject faith as they have rejected faith unless that you would all be equal. So, don’t take protectors from them unless they emigrate in the way of Allah but if they turn back, then seize them and kill them wherever you find them.” 4:89

Berserker je izjavil:

leiito je izjavil:

Ves čas govorimo o abrahamskem bogu, čeprav je bil zoroastrianizem že prej prisoten. Akhenatonv kult je osredotočen na čaščenje sonca in na nek način ni bil daleč od resnice.

V čem je "abrahamski bog" bistveno drugačen od prejšnjih verzij? Vsi so kreatorji, vsi so vsemogočni, vsi imajo radi pozornost in imajo nasploh presnetljivo človeške značilnosti, vsaj v Stari zavezi, v novi se bog neposredno niti ne oglaša, če se prav spomnim.

Zgodovina sprememb…

Sej ni. Abrahamski bog je skupen vsem trem religijam, vendar zakaj se vprašanje ne naveže tudi na politeistične religije?

Ne bo držalo. Koran se res začne miroljubno, ampak po Mohamedovi selitvi v Medino postane radikalen in nasilen v smislu neposrednega pozivanja k pobijanju drugače mislečih. Tega v Bibliji ne najdeš.

Kako ne? V tej temi imaš par citatov.

Za katalog, koga moraš po božji želji umoriti, klikni sem: http://www.evilbible.com/evil-bible-hom...

leiito je izjavil:

“Fight against those who do not obey Allah and do not believe in Allah or the Last Day and do not forbid what has been forbidden by Allah and His messenger even if they are of the People of the Book until they pay the Jizya with willing submission and feel themselves subdued.” 9:29

“When the sacred months have passed, then kill the Mushrikin wherever you find them. Capture them. Besiege them. Lie in wait for them in each and every ambush but if they repent, and perform the prayers, and give zacat then leave their way free.” 9:5

“They ask you about fighting during the sacred months. Tell them, fighting therein is a great sin but a greater sin is to prevent mankind from following the way of Allah, to disbelieve in him.” 2:217

“Kill them wherever you find them and drive them out from where they drove you out. Persecution is worse than slaughter.” 2:191

“When you meet the unbelievers, smite their necks.” 47:4

“When your Lord revealed to the angels, ‘Truly I am with you. So, keep firm those who have believed. I will strike terror into the hearts of those who have disbelieved. So, strike them at the necks and cut off their fingers.’” 8:12
“They wish that you would reject faith as they have rejected faith unless that you would all be equal. So, don’t take protectors from them unless they emigrate in the way of Allah but if they turn back, then seize them and kill them wherever you find them.” 4:89

Pomanjkljivi navedki iz korana, izvzeti iz konteksta ne dokazujejo neposrednega pozivanja k pobijanju drugače mislečih. Prav to – pobijanje neverujočih in heretikov – pa se nahaja v Bibliji, v Stari zavezi.

Sem že pojasnil razliko + še enkrat, Stara zaveza je točno to, stara, prejšnja načela, Nova zaveza je new deal.

In kar je najbolj bistveno, pozna kdo kak primer v 20. stoletju, kaj šele 21., kjer je kak Kristjan ubil nekristjana zaradi krive vere ali brezboštva?

Poenostavljeno teološko, nova zaveza ohranja moralne principe stare, ampak odpravlja stare metode kaznovanja. Ni več kamenjanja in podobnih barbarskih praks.

Zgodovina sprememb…

V bistvu islam rabi nekaj takega kot je Nova zaveza, da Koran ostane kot ilustracija zgodovine, kakšni so bili običaji, družbene norme, tehnologije bojevanja in moralni kodeks v 7. stoletju, in potem new deal, kako se to dela po novo. Saj se tudi bojujejo ne več z meči, torej ni zadržkov, da ne bi sprejeli modernih vrednost na drugih področjih.

leiito je izjavil:

Sem že pojasnil razliko + še enkrat, Stara zaveza je točno to, stara, prejšnja načela, Nova zaveza je new deal.

In kar je najbolj bistveno, pozna kdo kak primer v 20. stoletju, kaj šele 21., kjer je kak Kristjan ubil nekristjana zaradi krive vere ali brezboštva?

Poenostavljeno teološko, nova zaveza ohranja moralne principe stare, ampak odpravlja stare metode kaznovanja. Ni več kamenjanja in podobnih barbarskih praks.
Starozavezni kruti bog je tudi novozavezni, za verne on postavlja moralna načela. In jim prek Mojzesa sporoča, da Biblijo berejo dobesedno. Prek Mojzesa jim tudi sporoča, da je ubijanje grešnikov, nevernih in heretikov OK. Božjih načel, tako sam bog, verniki ne morejo spreminjati. Glede na 'božjo besedo' jih morajo 100% spoštovati. In nekateri jih, ubijanje v imenu in za Kristusa oz. bibličnega boga tudi v 20. stoletju kristjanom ni bilo tuje. 'Google' najde kar nekaj zadetkov na to temo, in če se omejim le na Slovenijo: med 2SV so se slovenski 'anti-komunisti' v boju zoper brezbožni družbeni red izrecno sklicevali na papeške enciklike, župniki novačili borce v kvizlinške vrste z izrecnim sklicevanjem na obrambo vere in boga. Bojno geslo kvizlinških klavcev pa se je glasilo: 'Za pet Kristusovih ran, naj pogine vsak partizan.' Obstajajo tudi primeri, ko so ujetim partizanom na kožo rezali križe, med najhujšimi klavci pa so bili neredko kurati. En najbolj zloglasnih kuratov je bil Peter Križaj, kurat pri sv. Urhu, znani klavnici; zajete ljudi so klali, mučili kar v cerkvi, neredko v Kristusovem imenu in za Kristusa.

Seveda. To so vse recent zadeve.

http://www.bbc.com/news/world-asia-chin...

Lord%27s Resistance Army @ Wikipedia

Colorado Springs Planned Parenthood shooting @ Wikipedia

Pa seveda tisti, že zgoraj omenjeni incidenti, umori zdravnikov, ki so izvajali splave, "prepoved" kontracepcije, KKK (ki po tvojem nima nič s krščanstvom, čeprav so bili odkrito proti katoliški)...

Sicer smo pa precej off topic. Mislim, da si dobil dovolj dokazov, da krščanske cerkve po svetu niso miroljubne ustanove, kot bi jih rad predstavil.

Dajmo se zdaj osredotočit na temo. Kako dokazati boga.

Pa še ena kost za glodanje. Ali je vera v boga duševna motnja? Glede na to, da se ima velika večina zemljanov za verne, je ta tema precejšen tabu. Ampak vedno več psihologov in psihiatrov govori o tanki liniji med vero in duševno boleznijo.

https://blogs.scientificamerican.com/mi...

NikolormousB je izjavil:

Pa še ena kost za glodanje. Ali je vera v boga duševna motnja?
Izklop frontalnega korteksa = izklop religije.

gus5 je izjavil:

leiito je izjavil:

Starozavezni kruti bog je tudi novozavezni, za verne on postavlja moralna načela. In jim prek Mojzesa sporoča, da Biblijo berejo dobesedno. Prek Mojzesa jim tudi sporoča, da je ubijanje grešnikov, nevernih in heretikov OK. Božjih načel, tako sam bog, verniki ne morejo spreminjati. Glede na 'božjo besedo' jih morajo 100% spoštovati. In nekateri jih, ubijanje v imenu in za Kristusa oz. bibličnega boga tudi v 20. stoletju kristjanom ni bilo tuje. 'Google' najde kar nekaj zadetkov na to temo, in če se omejim le na Slovenijo: med 2SV so se slovenski 'anti-komunisti' v boju zoper brezbožni družbeni red izrecno sklicevali na papeške enciklike, župniki novačili borce v kvizlinške vrste z izrecnim sklicevanjem na obrambo vere in boga. Bojno geslo kvizlinških klavcev pa se je glasilo: 'Za pet Kristusovih ran, naj pogine vsak partizan.' Obstajajo tudi primeri, ko so ujetim partizanom na kožo rezali križe, med najhujšimi klavci pa so bili neredko kurati. En najbolj zloglasnih kuratov je bil Peter Križaj, kurat pri sv. Urhu, znani klavnici; zajete ljudi so klali, mučili kar v cerkvi, neredko v Kristusovem imenu in za Kristusa.

To so zdaj argumenti za shock value, ne za težo. Nikjer v Novi zavezi ne piše, da morajo ljudje ubijati nevernike, niti domobranci jih niso zaradi tega, če so sploh jih, ampak zato, ker so v skladu z Leninovimi predpisi zganjali rdeči teror in hoteli komunistično revolucijo, to je še danes kaznivo, samo kazen je bolj blaga.

In ne, čeprav je to kompleksno teološko vprašanje, ker Kristus ne bi smel biti v kontradikciji s svojim očetom, ravno v to past ga hočejo zvabiti Farizeji, ampak stori pa točno to, ko reče, »Slišali ste, da je bilo rečeno: ›Oko za oko in zob za zob.‹ Jaz pa vam pravim: Ne upirajte se hudobnežu, ampak če te kdo udari po desnem licu, mu nastavi še levo."

Tisti kao nedavni primeri so redki in izolirani, ampak niti niso posledica doktrine. na svetu so pač duševno bolni ljudje, ki so včasih nasilni in še verni za povrh in jim pač bog ukaže to ali ono, še vedno ni mogoče trditi, da doktrina uči nasilje, tudi interpretacija ni taka, tega tudi ne slišiš v nobeni cerkvi. V islamu pa tako doktrina kot interpretacija (ne vsaka, jasno) terja nasilje. Jihad, boj proti nevernikom, je temeljni cilj islamista in smrt v takem boju najbolj plemenito in najbolj nagrajeno dejanje.

In če ni vzrok doktrina, kaj potem razloži. da imamo samo letos že skoraj 1000 terorističnih napadov in 6.000 žrtev islamističnih napadov, ene tisočktat več kot v zadnjih 25 letih terorizma, pogojno rečeno, v imenu krščanskega boga? Zakaj tega ne delajo Budisti, Šintoisti, Taoisti, Džainisti, delajo pa enako Muslimani zelo različnih etničnih porekel? In ne mi prosim, da so krivi Američani, v Nigeriji jih ni pa ima Boko Haram enak modus operandi.

leiito je izjavil:

In če ni vzrok doktrina, kaj potem razloži. da imamo samo letos že skoraj 1000 terorističnih napadov in 6.000 žrtev islamističnih napadov, ene tisočktat več kot v zadnjih 25 letih terorizma, pogojno rečeno, v imenu krščanskega boga? Zakaj tega ne delajo Budisti, Šintoisti, Taoisti, Džainisti, delajo pa enako Muslimani zelo različnih etničnih porekel? In ne mi prosim, da so krivi Američani, v Nigeriji jih ni pa ima Boko Haram enak modus operandi.
Okoliščine terorizma so večplastne, terorizem je največkrat dejanje iz obupa, ni manifestacija moči, pač pa nemoči. V nekaterih primerih je vera lahko le izgovor, v drugih je vera razlog/cilj nasilja. Kakorkoli že, svet bi bil varnejši brez religij in vere v boga. Odprava vere v boga – en razlog manj za ubijanje.

leiito je izjavil:

To so zdaj argumenti za shock value, ne za težo. Nikjer v Novi zavezi ne piše, da morajo ljudje ubijati nevernike,
Bog preko Kristusovih besed v evangeliju, poimenovanem po Luki (19,27), sporoča: 'Te moje sovražnike, ki niso hoteli, da bi jim jaz zakraljeval, pa pripeljite sem in jih pobijte pred menoj.'
'Hipi' Kristus: 'Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem mir na zemljo; nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč.' (Matej 10,34)

leiito je izjavil:

niti domobranci jih niso zaradi tega, če so sploh jih, ampak zato, ker so v skladu z Leninovimi predpisi zganjali rdeči teror in hoteli komunistično revolucijo, to je še danes kaznivo, samo kazen je bolj blaga.
Ubijanje v cerkvi, v imenu in za boga, mobilizacija za obrambo vere nima nič z vero, njenimi doktrinami in papeškimi enciklikami, je le manifestacija boja zoper judovsko-boljševistično zaroto? Tudi v primerih, ko so pobijali nekomuniste, domnevne ali resnične sodelavce OF?

leiito je izjavil:

Tisti kao nedavni primeri so redki in izolirani, ampak niti niso posledica doktrine. na svetu so pač duševno bolni ljudje, ki so včasih nasilni in še verni za povrh in jim pač bog ukaže to ali ono, še vedno ni mogoče trditi, da doktrina uči nasilje
Kristjani, ki se med ubijanjem sklicujejo na boga, ki ubijajo v imeni in za boga, so duševni bolniki, muslimani, ki ubijajo v imenu boga, pa so povečini mentalno zdravi fanatiki? :)) Skratka, kristjan ne more biti verski fanatik, indoktriniran z verskimi dogmami; če ubija v imenu vere, je lahko kvečjemu norec? :)) :)) :))

Nisem rekel, da nima nič z vero, ampak da ni doktrina podlaga ali ključni element. NIsem sicer prepričan, da je to glede domobrancev čisto res, veliko mitov in propagande je okrog WW2, ampa recimo, da drži, resno misliš, da bi šli to počet v času miru, da bi brez razloga šli nad komuniste, ker so pač brezbožci? Valjda, da ne. Nasilje rojeva nasilje.

Tisti del o sovražnikih, ki da jih je treba pobiti, je citat, ne gre za božje besede, ampak Kristus podaja priliko o desetih minah, precejšnja razlika, ampak tudi če, o čemer jaz govorim je pozivanje k nasilju nad random neverniki, to je problem islama, ne nasilje ali kaznovanje kot tako.

In ne, seveda je lahko kristjan verski fanatik, ampak sicer zdrav, in ubija v imenu boga, ampak ne doktrina, ne verske avtoritete ga ne pozivajo k temu, za razliko od kake druge vere.

In ja, valjda da je terorizem večplasten, ampak islamski pač temelji na islamu. Če že hočeš primer iz naše kulture, sta to baskovska ETA in IRA, ampak tisti terorizem, čeprav je vera del zgodbe, ne izhaja iz vere kot take. Za razliko od kake druge vere, ki jo poznamo.

In tudi, če bi vsi tisti primeri, ki jih naštevate, bili versko motivirani, dve slabi dejanji ne naredita enega dobrega, res je, vse vere so lahko nevarne, ampak danes nas ogroža in nam spreminja življenje samo ena. Da ne omenjam, kako barbarska in primitivna je do ljudi v islamskem svetu, predvsem žensk, nikoli nisem razumel zakaj feministke ne protestirajo proti tistemu, protestirajo pa proti neobstoječemu wage gapu in seksizmu, ki da se jim dogaja.

nevone ::

nikoli nisem razumel zakaj feministke ne protestirajo proti tistemu,

To so tiste, ki jih zanimajo zgolj lastne pravice.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

leiito, svoje protiislamistične in pro-krščansko-teroristične težnje lahko nadaljuješ v drugi temi.

Dobil si jasne dokaze, da tudi krščanstvo premore teroriste, da je tudi RKC sposobna svinjarij, da naš način življenja v Sloveniji ogroža predvsem katolicizem s svojimi težnjami po zatiranju temeljnih pravic. Zdaj pa prosim nazaj na temo. Dokaz boga.

Jarno ::

NikolormousB je izjavil:

Zdaj pa prosim nazaj na temo. Dokaz boga.

Kokoškov.

1.

1.

2. - KO Koškov

2. - KO Koškov

Dokaz velja 3 dni. :D

jype ::

leiito je izjavil:

če so sploh jih
O, lej ga, nacistični kolaborant.

leiito je izjavil:

NIsem sicer prepričan, da je to glede domobrancev čisto res
Sami ste se fotografirali pri svojem početju.

leiito je izjavil:

ampak ne doktrina, ne verske avtoritete ga ne pozivajo k temu
Matej 5:17 pravi, da lažeš.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: sirotka ()

BigWhale ::

NikolormousB je izjavil:

Ne, zagovarjam državo enotnih standardov.

Sej standardi so enotni. Vsak se lahko sam odloci a bo veren ali ne in kako mocno bo veren. In vsaka vera se lahko sama odloci kako se bo oglasevala.

NikolormousB je izjavil:

Evo, smo že pri verskih mučkah. Upam, da vidiš fundamentalen problem v tem, da Biblijo interpretiraš tako, kot se tebi zdi.
... ...
Torej, biblija sicer promovira mir, razen, če gre za koga, ki si drzne kaj reči čez boga?

No, vidis, ko ne poznas stvari.

Biblija je bila pisana, ko je v vecjem delu sveta vladala serija in podobni zakoni. Ljudje niso poznali zakonov in pravil kako ziveti, kot jih poznamo danes. Ce je bilo treba nekomu povedati, da je storil nekaj res narobe, se mu je to povedalo v jeziku in na nacin, ki ga je razumel. Zato je povsem logicno in edino pravilno, da tekstov ne jemljes dobesedno. Se posebaj ne stare zaveze, ki je v bistvu res hardcore. V novi zavezi pa taksnih hardocore reci ni vec.

Deset bozjih zapovedi, kot jih reklamira krscanstvo v resnici ni napacnih in ne uci nicesar narobe. Ce ven vzames tisti dve (al je samo ena, nevem vec), ki se nanasa na religijo samo, potem dobis cisto preproste nasvete: Ne lazi, ne kradi, ne ubijaj, ...

cryptozaver ::

energetik je izjavil:

cryptozaver je izjavil:

Dojemanje boga je absolutno osebna zadeva vsakega posebej, pa kakršna koli že je. Iskanje kakršnih koli dokazov torej, fizičnih, logičnih, znanstvenih ali podobnih je popolna izguba časa. IMHO.

BTW: odraščal sem v ateistični družini, o tem nimam nobenega posebnega znanja, a v boga na svoj način verjamem
Osebna zadeva ali ne, dokaže naj ga tisti, ki ga predlaga.
Iskanje dokazov je izguba časa, če začneš komplicirati in filozofirati. Ampak že če samo na hitro preletiš vsa dejstva, znanstvenega dokaza ni. Torej boga (takega kot ga opisujejo večje religije) z veliko verjetnostjo ni. Naprej je karkoli brez veze filozofirat. Če se bodo kdaj pojavili kakšni dokazi, bomo razglabljali naprej.

Bog je stanje zavesti. Tega pa se ne da fizično dokazat, kot tudi zavesti same ne :)

Ne, standardi so daleč od enotnih.

Proizvajalci cigaret se ne morejo odločiti, kako se bodo oglaševali. Proizvajalci piva prav tako ne. Celo prodajalci računalniških komponnet so vezani na cel set pravil, kako oglaševati, kakšno garancijo morajo zagotavljati potrošnikom itd.

Na drugi strani imaš verske skupnosti, ki jim je dovoljeno skoraj vse, celo to, da za denar "zdravijo" neozdravljive bolezni in pri tem noben niti ne trzne.

Biblija je bila pisana, ko je v vecjem delu sveta vladala serija in podobni zakoni. Ljudje niso poznali zakonov in pravil kako ziveti, kot jih poznamo danes. Ce je bilo treba nekomu povedati, da je storil nekaj res narobe, se mu je to povedalo v jeziku in na nacin, ki ga je razumel. Zato je povsem logicno in edino pravilno, da tekstov ne jemljes dobesedno. Se posebaj ne stare zaveze, ki je v bistvu res hardcore. V novi zavezi pa taksnih hardocore reci ni vec.

1. Tudi v novi zavezi imaš precej hardcore stvari. Nekaj jih je bilo že linkanih zgoraj.

2. Nova zaveza se v več točkah sklicuje na staro.

3. Problem interpretacije. Bog pravi, da je treba njegovo besedo jemati dobesedno, jezus pravi, da ni prostora človeške interpretacije božje besede (v nekaj točkah no, itak je vsa stvar zmedena in kontradiktorna). Cerkev se pa potem odloči, da je mogoče nekatere dele vseeno treba jemati z rezevo. Se ti ne zdi, da to nekoliko zmanjša kredibilnost knjige, če se lahko vsak odloči kaj bo sprejel in kaj ne. Logičnega pri bibliji ni nič.

4. Biblija niti slučajno ni prvi zakonik ali kaj podobnega. Večino od 10 božjih zapovedi je vseboval že hamurabijev zakonik.

cryptozaver ::

BigWhale je izjavil:

NikolormousB je izjavil:

Evo, smo že pri verskih mučkah. Upam, da vidiš fundamentalen problem v tem, da Biblijo interpretiraš tako, kot se tebi zdi.
... ...
Torej, biblija sicer promovira mir, razen, če gre za koga, ki si drzne kaj reči čez boga?

No, vidis, ko ne poznas stvari.

Deset bozjih zapovedi, kot jih reklamira krscanstvo v resnici ni napacnih in ne uci nicesar narobe. Ce ven vzames tisti dve (al je samo ena, nevem vec), ki se nanasa na religijo samo, potem dobis cisto preproste nasvete: Ne lazi, ne kradi, ne ubijaj, ...

Js pa mislim, da je problem biblije ravno v tem, da je precej težko razumljiva in pušča preveč prostora za interpretacije. Precej bolj pragmatičen je budizem, ki ponuja nabor naukov, ki so čisto konkretni in razumljivi vsem. Hkrati pa pravi, da ni treba vsemu slepo verjet, vzameš kar rabiš - če tako želiš.

Absolutno uporabno v tem ponorelem svetu, ko ljudje vse bolj izgubljamo kompas ...

NikolormousB je izjavil:

Ne, ni res. V Bibliji imaš polno direktnega pozivanja k pobojem, kamenjanju, sekanju glav itd. Tudi v novi zavezi.

Uhm, kje?

cryptozaver je izjavil:

Js pa mislim, da je problem biblije ravno v tem, da je precej težko razumljiva in pušča preveč prostora za interpretacije. Precej bolj pragmatičen je budizem, ki ponuja nabor naukov, ki so čisto konkretni in razumljivi vsem. Hkrati pa pravi, da ni treba vsemu slepo verjet, vzameš kar rabiš - če tako želiš.

Bi rekel, da so vse bukve, ki so stare nekaj stoletij ali pa celo tisocletje, tezko razumljive. :D Sicer pa tudi budizem ni povsem brez nasilja. Je pa to resnicno problem, ko ljudje stvar berejo dobesedno in si potem stvari razlagajo po svoje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

energetik ::

cryptozaver je izjavil:

Bog je stanje zavesti. Tega pa se ne da fizično dokazat,
Če se ne da dokazat, zakaj torej verovati? Zakaj ne veruješ potem tudi v Gandalfa, dokazov je približno enako (=knjiga)?
Pomisli drugače; nekdo se rodi v divjini in je do odraslih let brez vsake informacije/indoktrinacije o bogovih, religijah. Ali bo sam od sebe začel verovati v JK? Grem stavit da nikakor.
Morda si bo kaj sam izmislil, npr. če bo videl strelo/grom itd. Če pa se bo od rojstva učil še logike, skepse in fizike, pa še to ne.

cryptozaver je izjavil:

kot tudi zavesti same ne :)
A da ne?
Poškodba možgan - nezavest
Premalo kisika v možganih - nezavest
Možgani delajo kot morajo - zavest

Povsem fizikalni dokazi, preverljivi na vsakem človeku, kadarkoli, kjerkoli.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Okapi ::

To o miroljubnosti budizma je itak hipijevski in newagerski mit. Budistična kraljestva (Laos, Vietnam, Burma, Kambodža, Siam) so bile ves čas v vojno med seboj. Tudi Tibet, Cejlon ...

Kar se nasilja v Bibliji tiče, je pa tudi treba znati pravilno brati. Stara zaveza nič kaj dosti ne poziva k nasilju. Praktično vse tisto nasilje, ki ga običajno v takih primerih navajajo, je samo opisovanje zgodovine - kako so Judje pred skoraj tisoč leti (glede na čas pisanja Stare zaveze) prišli v obljubljeno deželo in premagali tiste, ki so bili tam. Kot če recimo v zgodovini Slovencev bereš, kako je kralj Samo premagal Bavarce, to ne pomeni, da spodbuja ali zagovarja nasilje.

Nasilje v Stari zavezi je torej opis preteklosti, nasilje v Novi zavezi je pa usmerjeno v prihodnost (ker opis preteklosti je že v Stari zavezi). Judje (in kristjani) so trenutno okupirani in treba je samo še malo potrpeti, ker bo zdaj zdaj prišla božja vojska in vse nasprotnike pobila. Recimo Matej 10:15

In če vas kdo ne sprejme in vaših besed ne posluša, pojdite iz tiste hiše ali tistega mesta in si otresite prah z nog. Resnično, povem vam: Laže bo na sodni dan sódomski in gomórski deželi kakor tistemu mestu.

Luka pa navaja Jezusa, ki pravi, prodaj suknjo in si kupi meč, če ga nimaš.>:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

energetik ::

Lej brez veze zdaj razglabljamo, kaj piše v neki knjigi, če pa še preko čiste osnove ne pridemo; torej da verniki dokažejo nekaj, za kar trdijo da obstaja.

NinjaMig21 je včeraj ob 16:49:34 izjavil:

Uhm, kje?

Imaš zgoraj link na evilbible.com, ki lepo razloži povezave med staro in novo zavezo.

Problem je, tako kot pri vseh verskih temah, interpretacija. Najbolj enostavno je rečt "Jezus v resnici ni mislil tega, treba je pravilno interpretirati".

Izmikanje gre vernikom zelo dobro od rok.
««
9 / 19
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Atheist Experience Show (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
30354932 (42016) s1m0n
»

Kako se pogovarjati z vernikom? (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Loža
1084152092 (135208) Mrakw
»

Še ena tema o Bogu - Intelekutalno bojišče (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17926425 (13521) CoolBits
»

Odnosi do Krščanstva v Sloveniji (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

55286020 (75778) gruntfürmich
»

Ali teorija evolucije poziva k rasizmu in genocidu? (strani: 1 2 3 4 5 )

21331189 (27815) jzgorisek

Več podobnih tem