» »

Genetsko programiranje

Genetsko programiranje

pietro18 ::

Pozdravljeni vsi.

Danes sem se prijavil na ta forum in ugotovil, da v bistvu ni tako neumen kot se mi je zdel na prvi pogled. Tako sem se odločil, da bom objavil svojo idejo o življenju.

Že od nekdaj me je privlačila genetika in vprašanja o žiljenju. Skozi lastne izkušnje spoznavam, da je človek programirano živo bitje. Programirano je s pomočjo genske tehnologije, ki nam je še zelo neznana. Se je kdo kdaj vprašal, zakaj ne živimo dlje kot 120 let oz je to maksimalna življenska doba. Programirani so naši nagoni, naši instinkti, celo naše razmišljanje... Nekdo(lahko bog) nas je namenoma sprogramiral(lahko bi šlo tudi po darvinovi teoriji skozi evolucijo), samo zakon evolucije je nepopoln, govori, da preživi najmočnejši v okolju. Samo kako si pa potem razlagate moralnost, ljubezen, pozitiven občutek, ko pomagaš nekomu... Človek je nekaj več kot to, je izpopollnjevalec narave, je nekaj več kot evolucija. Mislim, da je človek cilj evolucije oz je cilj evolucije osebek, ki se bo zavedal samega sebe. Naša primarna naloga bi morala biti izpopolnitev samega sebe in se ne ukvarjati z "igračkami" kot so orožje itd..
Naše telo je tako " klaverno "in odvisno od narave, da si ne bi smeli privoščiti. Kaj ti pomaga biti svetovni voditelj, ali imeti bogastvo, raziskovati vesolje, če pa boš moral umreti in bo vse tvoje znanje umrlo s teboj. Glavna naloga znanosti bi morala biti kako človeku omogočiti večno življenje oz kako izničit staranje. Tako bi lahko napredoval in tudi raziskoval vesolje, drugače pa zanjga ni upanja. Vsem živalim je vprogramirana agresivnost in ostale slabe lastnosti tudi nam, zato so vojne pomanjkanja izkoriščanja pomori... Človek, ki pa je nekaj več, je inteligentno bitje si tega ne bi sel privoščiti. Izničiti progame uničenja in popraviti ter ispopolniti našo dna strukturo bi morala biti prva naloga človeka, ker vse ostalo je zapravljanje časa. Ampak dosti se bomo morali še naučiti (vsi, predvsem pa jaz). Veliki potencial vidim v računalništvu in matematiki ter kasneje v biokemiji in upam, da mi bo nekoč uspelo ali pa komu drugemu saj to bilo največje dejanje znanosti in najmodrejše dejanje človeka. To je samo ideja, sedaj sem še preveč v povojih da bi podajal kakršnekoli znanstvene dokaze a mislim da je to pravilna pot.
  • polepsal: Primoz ()

korenje_ver2 ::

1. forum ni neumen, ljudje na njem pa so :)
2. clovek ne zivi vec kot 120 let, zato ker se posusi.
3. boga ni
4. sprogramirali so nas dejavniki, ki so tudi krivi za evolucijo. tako naprimer ce si ga bo vsaka generacija na roke metala, bo cloveski penis cez 100 let veliko bolj drugacen kot je zdej.
5. si ti terorist?
6. primarni namen cloveka je da zivi
7. si ti depresiven?
8. primarna clovekova pravica je da lahko naredi kar hoce.
9. sekundarna pravica drugega cloveka je pa, da ravna v skladu z zakoni, ki koristijo skupine ljudi, da kaznuje cloveka.
10. torej ce si terorist, lahko ubijas. (to ni nasvet, zato nisem kriv ce gres na ubijalski pohod). se malo vere pa te bo iskrica aktivirala...

Zgodovina sprememb…

Bob Rock ::

Naša primarna naloga bi morala biti izpopolnitev samega sebe in se ne ukvarjati z "igračkami" kot so orožje


Vecina zivali na planetu delujejo po podobnem sistemu. Po zakonu mocnejsega. Orozje je podaljsek moci. Brez nasilja ne bi bilo konkurence in tekmovalnosti se ne bi razvijali tak ko se razvijamo.

Kaj ti pomaga biti svetovni voditelj, ali imeti bogastvo, raziskovati vesolje, če pa boš moral umreti in bo vse tvoje znanje umrlo s teboj.


Ce das znanje naprej ne umre s tabo. Ce bi blo tak, bi se vedno stagniral v kameni dobi. Sploh pa cilj vsakega cloveka je, da da naprej svoje gene, pomesane s cim boljsimi. Ce si svetovni voditelj si alfa samec, ki lahko zbiras kateri geni se bojo mesali s tvojimi.
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Vesoljc ::

@pietro18

priporocam ti pa si za zacetek preberes tele malenkosti:
Protokol
Bela, modra in zelena soba
Digitalna evolucija

pa se kej bi se naslo...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

nicnevem ::

> Danes sem se prijavil na ta forum...

Dobrodošel. :)

> Programirano je [človek] s pomočjo genske tehnologije, ki nam je še zelo neznana.

Vsak dan manj.

> Se je kdo kdaj vprašal, zakaj ne živimo dlje kot 120 let oz je to maksimalna življenska doba.

Trajnost biološkega substrata je na žalost precej boga. Skozi evolucijo se je izkazalo, da je optimum starosti še dosti nižje, vendar nam je relativno preprosta tehnologija omogočila, da smo v povprečju presegli omejitev "40-ih let". Kaj se bo zgodilo z ne tako "relativno preprosto tehnologijo" pa...mislim da si lahko predstavljaš. :)

> Programirani so naši nagoni, naši instinkti, celo naše razmišljanje...

Nagoni in instinkti ja, razmišljanje samo v temeljih, IMO. Osnovne postavke naše "notranje arhitekture" izhajajo iz genetske podlage, na njih pa se potem preko inputa dinamično gradi memetska struktura. Informacij, ki jih vsebujejo možgani odraslega človeka je namreč mnogo preveč, da bi bile zakodirane v tistih 25MB (ali nekaj takega) skompresirane date v DNK-ju...

> Nekdo(lahko bog) nas je namenoma sprogramiral(lahko bi šlo tudi po darvinovi teoriji skozi evolucijo)

Js imam raje Darwina. ;)

> zakon evolucije je nepopoln

Zakaj tako misliš?

> govori, da preživi najmočnejši v okolju.

Ja, tisti ki je najbolj fitt - torej, najbolj prilagojen razmeram, ki vladajo v določenem okolju.

> kako si pa potem razlagate moralnost, ljubezen, pozitiven občutek, ko pomagaš nekomu...

Geni plemen, katerih "člani" so živeli na nek "moralen način", so očitno proliferilali. No, saj si z nekaj domišljije ni težko predstavljati zakaj je bilo tako. Podobno velja za ljubezen in ostale občutke, čustva. Fittness osebkov, ki so bili nosilci teh lastnosti, je bil pač večji, in tako so te postale široko razširjene.

> Mislim, da je človek cilj evolucije

Evolucija ni proces, ki bi deloval z nekim določenim ciljem. Na primer, ne odloči se: "morda bi blo pa fajn narediti samozavedajoče se biološke mašine, hm...ok, pa dejmo!". Evolucija samo...teče, in se ne meni ne za namen, ne za dobrobit "osebkov, nad katerimi se izvaja". Genomu (=načrtu naših teles) se dogajajo mutacije, izmed katerih nato okolje izloča tiste, ki niso "kompatibilne" z njim.

Za cilj tega procesa bi morda lahko vzeli le "maksimizacijo prilagojenosti trenutnemu okolju", nikakor ne človeka. Ta je bolj nekakšna stranska posledica.

> Naša primarna naloga bi morala biti izpopolnitev samega sebe

Naša primarna naloga je vedno povečanje pleasure/pain kvocienta kolikor le zmoremo (in kolikor je pač mogoče glede na okoliščine). Če to pomeni ukvarjanje s samoizpolnitvijo (=nam prinaša pleasure), bomo pač rinili v to smer. Ukazovanje drugim s čim naj se ukvarjamo je pa...malo "etično sporno" (->glej tri sobe).

> Glavna naloga znanosti bi morala biti kako človeku omogočiti večno življenje oz kako izničit staranje.

JA!

> Človek, ki pa je nekaj več, je inteligentno bitje si tega ne bi sel privoščiti.

Če teorija evolucije velja (in že lep čas je konsenz v znanosti, da je tako), potem je vsak človek žival. Inteligenca ni razlikovalni faktor. Namreč...tudi "živali" niso neumne. ;)
Če obstaja kaj, kar nas dela za "posebne vrste živali", je to zavest, vendar tukaj mislim da ni čisto jasno, če smo edina vrsta s to sposobnostjo. Na primer v možganih gorile bi se znalo vsake toliko pojaviti samozavedanje.

Sicer imam pa raje od tega "več-manj", gledanje, da gre povsod (živalih, ljudeh, rastlinah...) za neke oblake atomov/molekul, ki med seboj interagirajo.

Kdaj lahko rečemo da je nek oblaček inteligenten? Hmm...

> Izničiti progame uničenja in popraviti ter ispopolniti našo dna strukturo bi morala biti prva naloga človeka

Malo diši po transhumanizmu. No, dodal bi, raje opustiti dnk based machine, in preiti na nekaj boljšega. :)
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nicnevem ()

Saladin ::

Pietro, si sledbenik Ištarja?
Srčno svetujem, da poiščeš skupne smernice svetovnih religij in ne hudo specifične ideje ene same, povrh še zelo kontroverzne, new age religije.
Če ti pa je pojem Boga preveč zastarel pa naj ti bo smernica za življenje moralno-etični kodeks, ki ga najdeš v vsaki socialnu ustanovi pri nas.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Myth ::

Hmm... zanimivo da se najde človek ki "podobno" razmišlja kakor jaz. Le da jaz nisem tako glasen zaradi nekaterih tukaj (ki so se nekako izkazali za trmaste in svojeglave, brez da bi sprejeli drugačno mnenje) :)

Pa pohvala Tachyonu za izčrpen odgovor. ;)

en LP in BZ
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

nicnevem ::

@korenje_ver2

> 3. boga ni

Kaj pa vem. Pomojem je problem obstoja boga neodločljiv. Tako kot recimo "zmaja, ki kroži okoli vesolja".

> 4. sprogramirali so nas dejavniki, ki so tudi krivi za evolucijo. tako naprimer ce si ga bo
> vsaka generacija na roke metala, bo cloveski penis cez 100 let veliko bolj drugacen kot je zdej.


Če bi bili zaradi tega bolj fitt, in če bi to veljalo "sto stoletij".

> 8. primarna clovekova pravica je da lahko naredi kar hoce.

Dokler posledice njegovih dejanj nimajo negativnega efekta na ostale sentiente.

...

@Ice
> pa pohvala Tachyonu za izčrpen odgovor.

Sem se na koncu zgrozil ob njegovi dolžini ;)
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nicnevem ()

Grey ::

Naš razvoj je bil v preteklosti čuden. Nismo se razvijali postopoma, ampak v skokih. Najprej skoraj nič potem boom spet dolgo časa skoraj nič pa potem spet boom. Zakaj?

ferdo ::

zelo dobra tema, zato predlagam, da se ne sprašujemo o obstoju boga, OK?
To prihranite za kje drugje.

Vesoljc ::

ferdo ma prav!

behave...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

_marko ::

Grey:
Evolucija se ni vršila na (človeku,opici...) linerano, zaradi tega, ker je bilo okolje včasih bolj, včasih manj prilagojeno specifični živalski vrsti.
Torej so v boljšem okolju lahko preživeli tudi malce slabše geni. IMO.

npr. V Afriki se je ena vrsta zaradi gorovja med njima razdelila na dve skupina. Ena skupina je imela takšno okolje, da je bilo ugodno za njo,da se postavi pokončno. To so bili naši predniki.

->Primarna clovekova pravica je da lahko naredi kar hoce.
V kolikor seveda lahko. Svobodne volje ni. V Protokolu pa naj bi bilo po Tachyon-ovo.

-> > Izničiti progame uničenja in popraviti ter ispopolniti našo dna strukturo bi morala biti prva naloga človeka
No, ja .. naš substrat je prepočasen, ga je treba menjat. DNA kolker se bo še popravljala na človeku nevem, ampak močno dvomim, da se bo zgodilo kaj radikalnega v nasl 15ih letih, ker vse traja predolgo(patenti, varnost, postopki). Pride pa po avtocesti kaj boljšega mimo.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

ThePlayer ::

_marko:

To glede svobodne volje - jaz ne bi kar tako rekel da je ni. Saj o tem je bilo že velika govora, ampak moje mnenje je, da je odvisno kaj vzameš za svobodno voljo (spet problem definicije). Če svobodna volja pomeni delovanje v skladu z lastno izračunanim p/p, potem svobodna volja je. In mislim, da večina ljudi misli s prav to, ko se sklicujejo na svobodno voljo.

alum ::

ThePlayer:

Recimo, da svobodna volja pomeni delovanje v skladu z cim boljsim koeficientom p/p. Kaksno svobodo pa ima clovek? Odloca se namrec vedno tako, da bo p/p cim vecji. Brez izjem!

ThePlayer ::

Ja, štekam to. Ampak še vedno je to njegov p/p, neodvisen od kogarkoli drugega. Jaz bom torej deloval tako, kot se meni zdi najboljše. In to bi lahko kar enačili s tem, čemur takole pogovorno pravimo svobodna volja. Kakšne drugačne svobodne volje pa precej verjetno res ni.

nicnevem ::

Se strinjam.

Vendar to pomeni, da se ljudje odločamo ravno toliko svobodno, kot na primer laptop pred mano, kar pa pri mnogih izzove "zanimive" reakcije.

Nekaj o svobodni volji je napisal tudi Peter Voss. Sam še nisem imel časa, da bi si prebral, če pa koga zanima... izvolite link :)
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nicnevem ()

podrenek ::

Mogoče pa ni rešitev ta, da ljudje izpopolnimo sebe.
Da naredimo ljudi neumrljive in tako premagamo naravo? Res da otrok ne zna ničesar in se more vsega naučit. Torej v svojih 40 - 120 letih lahko sprejme samo končno mnogo informacij, a vendar lahko vsak, sprejme veliko število specifičnih, samosvojih. Torej če bi ljudje obstajali do konca in se več nebi rojevali na novo bi mogoče bil napredek manjši. Saj bi bilo majn možnih potencialov neke nove ideje. Mislim da je 40let dovolj da bitje s človeško inteligenco izrabi toliko lastne kreativnosti da naredi nekaj popolnoma novega. Celo mislim, da bi 100 ljudi ki bi živeli pa 80let naredilo več, več novega kot pa en človek ki bi živel 800let. Seveda v različnih obdobjih.

Ena ideja, ki se mi pojavi je, da bi bila neka vrsta rešitev oz. napredek v kibernitiki. Bio - genetskemu - računalništvu - medicini. Da bi lahko povezovali človeške celice z raznim čipovjem. Naprimer: z Genetiko bi dodali človeškemu telesu dodaten prostor v katerega bi potem vgradili razne specifične komponente. Tako bi lahko človek v svoji krajši dobi shranjeval več informacij in imel na roki več znanj.

Če že spreminjamo sebe. Takšni kot smo, po vseh zakonih narave ne moremo živet neskončno dolgo. Vsaj s trenutno tehnologijo, znanostjo ne. Problem je v deljenju celice. Vsaka celica se lahko deli končno mnogo krat. Verjamem da je na tem področju že veliko ugotovljenega?! Ima mogoče kdo kake bolj specifične vire s tega področja. Če so že ugotovili, oz. kje v laboratoriju vzdržujejo človeško tkivo, ki živi že več kot 120 let?

podrenek ::

Kaj pa da naredimo boljša bitja od ljudi ? ? ?

pietro18 ::

Zanimivo, kako se je nadaljevala ta tema... Ok bom pa še jaz nekaj povedal. Prvič dna sruktura ni slaba(še daleč od tega vanjo lahko shranimo toliko informacij, da se vam še sanja ne) ste slišali kdaj za bioračunalnike(nekaj jih je že v povojih). V teorijo evolucije pa dostikrat dvomim, oziroma se mi zdi preveč površen zunanji opi,s oz je preveč preprosta. Na svetu ni nič preprostega(tako nam sporočijo samo naši mozgani), saj so namenjeni za hitre reakcije preživetja v naravi. To sicer na nek način celo potrjuje evolucijo, ampak še ne dovolj. Človek je dosti globji, kot pa žival, je izjemno drugačen, sposoben je idej, sposoben ustvariti nove stvari(kar pa ni nobena opica,ki kvečjemu obvlada primitivno logično razmišljanje) , sposoben je spreminjati naravo, sposoben je zapisovati informacije... ampak vse to še ni nič proti njegovim realim sposobnostim. Zanimivost je samo to, da smo sposobni uporabljat samo 5-10% svojih možganskih kapacitet... Se je kdaj kdo od vas vprašal, če je to kar vidi sliši občuti res resničnost, ali pa je samo neka prirejena omejena resničnost, ki nam jo preprocesirajo naši možgani. Se je kdaj kdo vprašal kaj je to sploh čas, kaj je prostor, kaj je življenje, ali je kdo pomislil, da je lahko vse skupaj za tem laž, zanimivost je to, da riba pozna drugačno resničnost kot mi, to sem povedal sicer karikirano, ampak dejstvo ki ga hočem povedat, je da gledat svet skozi svoje telo ni ravno pametna ideja. Religije se niso pojavile zastojn in tudi niso brezvezne, brezvezen je samo princip razlaganja, ki so ga razlagali tudi nepopolni ljudje, ki nismo za zdaj še nič več kot samo živali. Problem je da nekaj je in je moralo biti to ni nujno da je bog, ki je samo beseda oz predstava, ki si jo je zmislil človek in si jo ponavadi napačno razlaga. Neakaj je, saj vse v naravi deluje po zakonih, vse je ustvarjeno in težko se kar koli ustvari samo od sebe, kar bi lahko bilo tako popolno, in delovalo s tako natančnostjo in tako zvito samo od sebe. S tem ne mislim povedati, da sem pristaš kakršne koli religije, saj so tudi one plot ljudi(živali) in na nek način nepopolne. Dejstvo tudi je, da je v naravi kakor tudi v naši znanosti in tehniki vse približno in nič natančno naprimer lep primer bi bilo število pi . To tudi na nek način dokazuje, da smo preveč nesposobni, da bi zmogli kaj več. Naš problem leži ravno v evoluciji, ki je lahko delno "resnična" to se pravi resnična na naši praktični(živalski) fazi predstavljanja, ampak lahko pa, da je zavirajoč faktor našega napredka. Kaj nam pomaga, da zdrav samec napolni zdravo samico in se rodi novo bitje, ki je sicer po našem nepopolnem razumu zdravo samo nič kaj boljšo od nas, oz povzroča celo slabe posledice(vojne... borbo za oblast) to je bedarija zaradi katere bo človek pogubljen to naša evolucija in tja vodi, tako kot pa je vodla vse živali do sedaj(brez izjem in ne rečt, da smo sesalci izjema). Je začarani krog, ki se nikoli ne konča, oz je zibelka novega boljšega, kar pa premore sama.

nicnevem ::

@podrenek
Človeško telo je evolucija izklesala na tak način, da pač tistih "40 let" doživlja obdobje kreativnosti. Dovolj da poskrbi za potomstvo, in recimo še potomstvo potomstva (v tem obdobju smo sicer že precej posušeni); in to je z evolucijskega stališča pač nek optimum.

Kaj bi bilo če bi živeli tisočletja? No, s tem bi se IMO tudi to "obdobje inovativnosti" podaljšalo.

Ideja, ki jo omenjaš (pohekamo dnk ter za dodatek vgradimo še nekaj neebio tehnologije v naša telesa), sploh ni slaba, niti nova, vendar, obstajajo tudi rešitve, ki so za "mnogo velikostnih redov" boljše.

Ne se ustrašit števila strani :)

Kljub praktično božanski formi pa nam je neskončno bivanje najverjetneje nedosegljivo. Vesolje ima svoj rok trajanja, sicer nepredstavljivo dolg, a vendar nepredstavljivo krajši od večnosti. Na žalost.

Obstajajo sicer neke teoretične možnosti, da bi nam uspel prehod (morda celo stvarjenje) novega vesolja - karkoli pač že to pomeni, ter se tem priprta vrata v večnost.

No, bomo videli. 8-)

> Kaj pa da naredimo boljša bitja od ljudi ? ? ?

Bitja boljša od ljudi prihajajo, z velikimi koraki, a vendar, ta bitja bomo mi sami. :)
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nicnevem ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je zgodba že vnaprej določena? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17123615 (19961) Timurlenk
»

Determinizem in svobodna volja (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
63261153 (55120) Pyr0Beast
»

Vprašajte Saladina - Bog part deus (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59430012 (18480) donfilipo
»

Možganski skenerji lahko predvidevajo človeška dejanja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18713486 (10182) Sputnik59

Dvomi glede obstoja Boga (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Problemi človeštva
67227839 (21347) BigWhale

Več podobnih tem