»

ZDA Intelu in Qualcommu omejile dobave Huaweiju

Slo-Tech - Odkar je Huawei na ameriškem seznamu problematičnih podjetij, je poslovanje z njim zelo omejeno. Ameriška podjetja potrebujejo posebne izvozne licence, ki jih bodo sedaj še malce priškrnili. ZDA so preklicale omenjene licence za Qualcomm in Intel, od katerih Huawei ne bo smel več kupovati izdelkov. To bo dodatno oviralo Huaweijeve sposobnosti izdelave pametnih telefonov, računalnikov in druge opreme.

Uradni razlog naj bi bila zaskrbljenost, da utegne Huawei izdelati napredno umetno inteligenco. Za to bo nujno potreboval tudi Intelove procesorje in Qualcommove čipe, ki jih odslej ne bo mogel več neposredno kupovati. Prav tako razmišljajo o uvedbi sankcij za šest kitajskih podjetij, ki jih sumijo dobave čipov Huaweiju v nasprotju z veljavnimi omejitvami. Velikega vpliva na Intel in Qualcomm sicer ni pričakovati, ker podjetji Huaweiju že sedaj nista prodajali veliko. Intel je na primer dejal, da ostaja pri oceni prihodkov na 12,5-13,5 milijarde dolarjev v aktualnem četrtletju, bo pa...

112 komentarjev

Radio Študent in Računalniški muzej: Spectrum ZX, Kontrabant in ostala poglavja iz zgodovine v sredo ob 20.30

Slo-Tech - Bili so časi, ko so se igre za Spectrum po širni Sloveniji kopirale po radijskih valovih. Radio Študent je predvajal hreščanje, piskanje in cviljenje, kar smo posneli na kaseto in nekaj ur pozneje igrali igro. Teh časov že dolgo ni več, a na sprehod po preteklosti se lahko podamo jutri. Radio Študent, ki ta teden obeležuje 55-letnico delovanja, bo pred mikrofon povabil dva člana legendarne Softverske redakcije.

Jutri ob 20.30 bosta gosta Žiga Turk, ki ga poznamo kot soustanovitelja revija Moj Mikro. Kot eden izmed pionirjev spleta v Sloveniji je napisal Virtual Shareware Library in Wodo. Skupaj z drugim gosto, Matevžem Kmetom, je napisal tudi znameniti Kontrabant, kultno slovensko tekstovno avanturo, ter njegovo naslednico. Pogovor bo potekal v Računalniškem muzeju do pol desete ure.

Sledil pa bo nostalgični prenos igre Kontrabant 2 po radijskih valovih na frekvenci 89,3 MHz, ki se bo začel okrog 21.30. Kdor ima še delujočega Spectruma ZX, pa bo lahko igro potem tudi preizkusil....

85 komentarjev

Katere nove iPade pripravlja Apple

Slo-Tech - Danes zjutraj po lokalnem času je Apple v New Yorku organiziral dogodek, posvečen novostim pri iPadih. Slišali in videli smo, katere nove modele so pripravili, kakšne dodatke so jim namenili in katere stare generacije so upokojujejo. Letos bodo nehali prodajati iPad 9. generacije, ki je v najcenejši inačici stal 330 dolarjev. Namesto njega bo sedaj vstopni model osnovna konfiguracija 10. generacije, ki bo 20 dolarjev dražja. S tem so pripravili prostor za štiri novince.

Cenejši tablici iPad Air s starejšim čipom M2 - predhodniki so sicer imeli M1 - sta na voljo kot 13-palčni model, kar je sploh prvikrat za serijo Air, ter 11-palčni model, ki so ga prenovili. Povečali so tudi količino prostora, ki ga je sedaj 128 GB, takšna najcenejša konfiguracija pa stane 600 dolarjev. Večji model je dvesto dolarjev dražji. Kdor želi več, lahko dobi 512 GB ali 1 TB prostora. Na voljo so v štirih barvnih odtenkih: modra, siva, vijolična in beige.

Zahtevnejšim uporabnikom je namenjen iPad Pro, ki...

0 komentarjev

Znana identiteta kolovodje Lockbita, razpisana nagrada 10 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Končno smo izvedeli, kdo je vodil eno najbolj razvpitih hekerskih združb, ki se je ukvarjala z vdori in izsiljevanjem. Danes so britanske oblasti sporočile, da je skupino Lockbit vodil 31-letni ruski državljan Dmitry Yuryevich Khoroshev. Na internetu je nastopal z vzdevkom LockBitSupp, v skupini pa je bil administrator in glavni razvijalec izsiljevalskega orodja Lockbit.

Khoroshev je sedaj v ZDA obtožen več kaznivih dejanj s področja računalniške kriminalitete, prevar in izsiljevanja. Lockbit je opeharil več kot 2000 žrtev, ki so izgubile skupno več kot 500 milijonov dolarjev, skupna škoda pa je presegla milijardo dolarjev. Ameriško tožilstvo je Lockbit označilo kot najbolj razširjeno in donosno izsiljevalsko orodje v zgodovini. Delovati je začel leta 2020, največ okužb pa je dosegel leta 2022. Med tarčami je bilo več kot sto bolnišnic, zdravstvenih domov in drugih zdravstvenih ustanov.

Skupino so razbili z racijami februarja letos, med katerimi so zasegli več strežnikov,...

19 komentarjev

Google Fit ni v dobri kondiciji

Slo-Tech - Pred desetimi leti je Google predstavil API za storitev Google Fit, ki naj bi bilo središče za zbiranje vseh z zdravjem in aktivnostjo povezanih informacij posameznika. Te podatke bi posredovali različni pripomočki in naprave tretjih proizvajalcev, med katerimi so se omenjali Nike, Adidas, Asus, Intel, LG in drugi velikani. Deset let pozneje bo Google Fit doletela podobna usoda kot številne druge Googlove izdelke - ukinjen bo.

Da se Google Fitu ne piše nič dobrega, je postalo jasno leta 2021, ko je Google prevzel Fitbit. Odtlej se je tempo posodobitev za Google Fit močno upočasnil, novi izdelki (denimo Pixel Watch) pa imajo aplikacijo Fitbit. Sedaj pa je jasno, kdaj bo Google Fit umrl. Že 1. maja letos je Google prenehal sprejemati prijave za nove uporabnike API-ja, storitev pa bo dokončno umrla 30. junija 2025. Ostajata pa Health Connect API in Fitbit Web API.

Google po novem stavi na Health Connect, ki pa za delovanje potrebuje Android 13 ali novejši. Od štirinajstice je del...

13 komentarjev

Microsoft razvija veliki jezkovni model MAI-1

Slo-Tech - Vendarle smo slišali pričakovane vesti iz Redmonda, da Microsoft vendarle razvija lasten veliki jezikovni model. Za zdaj poimenovan MAI-1 bo imel pol bilijona parametrov, s čimer bo konkuriral Googlovemu Geminiju in OpenAI-jevemu ChatGPT-ju četrte generacije. Predstaviti ga utegnejo že ta mesec na konferenci Build. Projekt vodi Mustafa Suleyman iz podjetja Inflection AI, ki ga je Microsoft prevzel marca letos.

Microsoftov poslovni odnos do umetne inteligence je zanimiv. Na pomembnost področja je Bill Gates opozoril že pred leti, podjetje pa je nato investiralo več kot deset milijard dolarjev v OpenAI. Odločitev se jim je izplačala, saj je njihov model GPT-4 med najbolj priljubljenimi na svetu, Microsoft pa ga je smel integrirati v svoj Copilot, Bing in druge izdelke. A vendarle bi bilo nenavadno, če bi Microsoft uporabljal zgolj tuje orodje, sam pa ne bi poizkušal ničesar razviti, razen če je dolgoročni načrt prevzeti OpenAI, kar pa zaradi kompleksne lastniške strukture ni prav...

7 komentarjev

Natrij-ionske baterije prihajajo

Slo-Tech - Številna podjetja, ki razvijajo natrij-ionske baterije, so tik pred množično komercializacijo. Konec minulega leta smo pisali o kitajskem avtomobilu, ki jih uporablja, počasi pa jih začenjajo komercializirati tudi zahodni proizvajalci. Natron Energy, odcepljeno podjetje s stanfordske univerze, je po več letih razvoja sedaj sporočilo, da so začeli redno proizvodnjo. V zaključnih korakih so tudi ostali proizvajalci.

V teoriji imajo natrij-ionske baterije več prednosti pred litij-ionskimi. Z geopolitičnega vidika so manj tvegane, ker je natrij po vsem svetu zelo enakomerno razporejen in ga je na voljo obilo - že v morski vodi ga je na tone - hkrati pa ne potrebujejo kobalta in niklja. Namesto njiju je možno uporabiti železo, aluminij in mangan, ki so na voljo tudi na Zahodu. To je možno zaradi atomskih lastnosti, saj so natrijevi atomi večji in zato lahko za elektrode uporabljamo tudi snovi, kot je NaFeO2. To ima še nekatere druge pozitivne lastnosti, denimo daljšo življenjsko dobo...

51 komentarjev

Japonci v Čilu zgradili najvišji teleskop

Posnetki z miniTAO

Slo-Tech - Visoko v čilenskih Andih so dokončali projekt, ki se je začel pred 26 leti. Na vrhu gore Cerro Chajnantor sredi puščave Atacama so na nadmorski višini 5640 metrov postavili teleskop, ki je s tem najvišje na svetu. Medtem ko je znameniti Atacama Large Millimeter Array na nadmorski višini 5050 metrov, je novi Tokyo Atacama Observatory še višje. Izgradnjo je financirala Japonska, upravljala pa ga bo univerza v Tokiu.

TAO so postavili sredi puščave zaradi odličnih pogojev, ki tam vladajo za opazovanje. Visoka nadmorska višina pomeni, da je nad njim le malo atmosfere, ki moti opazovanja, zelo suh zrak, stabilno vreme in skoraj nič oblačnosti pa omogočajo učinkovito izrabo te višine. Tudi astronomsko je južna polobla zelo primerna za opazovanje bližnjih teles, ker je usmerjena proti središču Galaksije.

Projekt se je začel leta 1998, izzivi pa so bili tako tehnični kot politični. Pridobiti so morali tako dovoljenje čilenske vlade kakor tudi soglasja lokalnih prebivalcev, na koncu pa še...

0 komentarjev

Superračunalnik na dražbi

Slo-Tech - Če ste želeli kdaj kupiti svoj superračunalnik, ste imeli med prazniki odlično priložnost. Ameriška vlada se je odločila, da proda superračunalnik Cheyenne, ki je bil novembra 2016 20. najzmogljivejši superračunalnik na svetu. Deloval je od leta 2016 do leta 2023, nato pa so ga upokojili. Stroj, ki zmore 5,3 petaflops, so prodali za 480.000 dolarjev. Kupec ga bo moral sam prevzeti v Cheyennu v Wyomingu.

Življenjska doba superračunalnikov ni prav dolga, ker tehnološko hitro zastarijo. Cheyenne je imel predvidenih pet let delovanja, na koncu pa so ga obdržali pri življenju sedem let. Ves čas je drsel po lestvici najhitrejših superračunalnikov, ki so bili čedalje hitrejši, predvsem pa učinkovitejši. Cheyenne je trošil 1,7 MW, medtem ko so današnji sistemi od 10- do 15-krat učinkovitejši. Vzdrževanje in poganjanje Cheyenna ni bilo več gospodarno, zato so ga konec minulega leta izključili.

Zato so Cheyenne poslali na dražbo. Kupec je torej dobil 8064 procesorjev E5-2697x4 Xeon, ki...

19 komentarjev

Apple kljub padcu prihodkov navdušil

Slo-Tech - Apple je v minulem četrtletju zabeležil nekoliko nižje prihodke kot leto pred tem, a je investitorje vseeno navdušil, delnica pa je danes poletela za dobrih sedem odstotkov. To je pripisati tudi napovedi rekordnega programa odkupovanja lastnih delnic, ki bo letos vreden 110 milijard dolarjev. V minulem četrltetju je sicer podjetje utvarilo 90,8 milijard dolarjev prihodkov, kar je približno pol odstotka več od pričakovanj analitikov. Četrtletna dividenda bo znašala 0,25 dolarja na delnico, kar je štiri odstotke več kot zadnjikrat.

Še vedno pa pada prodaja iPhonov, za kar je odgovorno zlasti pešanje na Kitajskem. Prodaja je upadla za 10 odstotkov na 46 milijard dolarjev. Prihodki iz divizije Macintosh so znašali 7,5 milijarde dolarjev, od iPadov 5,6 milijarde dolarjev in od drugih izdelkov pa 7,9 milijarde dolarjev (lani 8,8 milijarde dolarjev). Vision Pro ni uspel dovolj navdušiti kupcev, da bi obrnil trend. Najbolje se je odrezalo področje storitev, kjer so prihodki z 20,9...

9 komentarjev

Pionir pametnih termostatov odpisan

Slo-Tech - Pametnih termostatov ni izumil Nest, čeprav jih je uspel najbolj popularizirati. A pionir je bil Ecobee, ki je prvi pametni termostat na trg poslal davnega leta 2008. Do današnjih dni je Ecobee Smart deloval brez večjih težav, a kosa ga je vendarle ujela. Ecobee je sporočil, da bodo 31. julija letos ugasnili strežnike, ki zagotavljajo spletno podporo zanj.

To pa pomeni, da bo šel Ecobee Smart po poti številnih pametnih naprav, ki so potrebovala storitve proizvajalce na internetu, in postal bo neumen. Brez spletnih strežnikov Ecobee ne bo več dobival posodobitev firmwara, ne bo več poznal vremenske napovedi, ne bo ga možno krmiliti na daljavo prek spletnega portala, ne bo več poročil prek HomeIQ in System Monitor itd. Termostat bo postal povsem običajen, saj bo še vedno opravljal svojo nalogo, a le z nastavitvami, ki mu jih bomo zapovedali ročno in na licu mesta. Ecobee je ob tem dejal, da bo vsak lastnik dobil kupon za 30-odstotni popust pri nakupu novih termostatov.

Ecobeejevi...

63 komentarjev

Europol zaprl 12 prevarantskih klicnih centrov

Slo-Tech - Policijske enote iz Nemčije, Albanije, Bosne in Hercegovine, Kosova in Libanona so sredi aprila izvedle racije, s katerimi so sklenile več mesecev trajajočo operacije, v kateri so zaprli 12 centrov za spletne prevare po telefonu. Pridržali so 21 oseb in zasegli več kot milijon evrov gotovine.

Preiskava se je začela decembra lani, ko je 76-letna oškodovanka v Nemčiji želela dvigniti 120.000 evrov in jih izročiti kriminalcem, ki so se predstavljali za policiste. Stekla je akcija, ki se je kmalu razvila v čezmejno operacijo z imenom Pandora. Policisti so v štirih mesecih spremljali delovanje organizirane kriminalne združbe, ki je v Evropi upravljala 12 lažnih klicnih centrov. Prestregli so več kot 1,3 milijona telefonskih pogovorov in v tem času tarčam prihranili več kot 10 milijonov evrov, ko so jih opozorili na nevarnost.

Racije so izvedli 18. aprila. Izmed 21 pridržanih jih je pet v Nemčiji, preostali pa so v priporu na Balkanu in v Libanonu. Zanimivo je, da so se centri v...

26 komentarjev

Microsoft je vložil v OpenAI, ker se je bal Googla, niti pa še vedno vleče Gates

Slo-Tech - Tudi Microsoft ima svojega strica iz ozadja, ki je Bill Gates, piše Business Insider. Čeprav je kot direktor podjetja odstopil že davnega leta 2000, dve desetletji pozneje pa je zapustil tudi upravni odbor, je Gates še vedno eden izmed ključnih strategov podjetja, h kateremu se po nasvete obračajo vodstvo in zaposleni. Gates je bil tudi glavni zagovornik velikih investicij v umetno inteligenco, zlasti OpenAI.

Leta 2019 so bili v Microsoftu močno zaskrbljeni, da jih bo Google na tem področju prehitel. Tehnični direktor Kevin Scott je v enem izmed elektronskih sporočil opozoril izvršnega direktorja Satyo Nadello in Billa Gatesa, da je funkcija samodokončaj v Gmailu že "strašljivo dobra". Dodal je, da je Microsoft na področju strojnega učenja več let v zaostanku. To je bil eden izmed razlogov, da je Microsoft hitro investiral v OpenAI, kamor je namenil milijarde. Leta 2019 je v OpenAI vložil prvo milijardo, kar se je izkazalo kot vizionarska poteza.

Danes je namreč situacija...

31 komentarjev

LinkedIn se podaja v igralne vode

Slo-Tech - Pred dvema mesecema so se pojavile prve informacije, da se tudi resno družbeno omrežje LinkedIn spogleduje z igrami kot načinom, kako podaljšati čas, ki ga ljudje preživijo na platformi. Maja je napočil trenutek, ko so prve tri igre odprli za splošno javnost. Queens, Crossclimb in Pinpoint so sedaj na voljo na platformi.

Narejene so po zgledu priljubljene igre Wordle, tako da lahko vsako odigiramo le enkrat dnevno. So pa omogočili ekipno igranje, saj lahko svoje stike povabimo, da se iger lotimo skupaj, nato pa na platformi še delimo rezultat. Gre torej za preizkušeno taktiko, ki jo je populariziral The New York Times s svojim naborom iger za vse obiskovalce, ne le naročnike, ki so pošteno povišale obiskanost strani. LinkedIn je uvedel podobne igre za razgibavanje možganov, in sicer besedno igro za iskanje povezav med besedami Pinpoint (podobno kot Connections pri NYT), varianto sudokuja s kronami Queens in kviz oziroma križanko Crossclimb. Igralce želijo pritegniti tudi z...

11 komentarjev

V tokamaku za kratek čas s fuzijo presegli Greenwaldovo mejo

DIII-D med vzdrževanjem leta 2017

Slo-Tech - Raziskovalci ameriškega podjetja General Atomics poročajo o rekordnem dosežku na področju fuzije, saj so v reaktorju tokamak uspeli doseči gostoto plazme, ki za 20 odstotkov presega Greenwaldovo mejo. Kadar gostota plazme v tokamakih preseže to vrednost, postane nestabilna, njena temperatura upade in sistem izgubi precej energije v faznem prehodu iz plazme. Ta pojav je buren in lahko povzroči poškodbe na opremi, zato v tokamakih gostoto plazme načrtno vzdržujejo pod to mejo. V drugih vrstah reaktorjev, denimo stelaratorjih, je Greenwaldovo mejo možno enostavno preseči.

O dosežku pišejo v zadnji številki revije Nature. Z gostoto so Greenwaldovo mejo presegli za 2,2 sekunde. Uporabili so tokamak DIII-D, ki je v lasti ameriškega ministrstva za energije in je namenjen raziskavam. Prav tako so uspeli precej zmanjšati nestabilnosti na robovih (tako imenovani ELM), ki lahko poškodujejo stene reaktorja ali so vir drugih nestabilnosti v plazmi.

V članku poročajo, da sta ključni novosti...

2 komentarja

Rusija skopirala Wikipedijo in izvirnik blokirala

Slo-Tech - Rusija se je odločila, da bo uvedla svojo spletno enciklopedijo po vzoru Wikipedije, kar so storili z najpopularnejšim ukazom v računalništvu: kopiraj in prilepi. Klon Wikipedije so poimenovali Ruviki (https://ru.ruwiki.ru/), še prej pa so ga očistili. Za celotno operacijo so se odločili, ker so novo enciklopedijo cenzurirali, tako da so vse vsebine v skladu z željami ruskih oblasti in tamkajšnjo zakonodajo. Izvirnik je medtem v Rusiji nedostopen.

Novo enciklopedijo Ruviki vodi Vladimir Medejko, ki je dotlej vodil rusko izpostavo Wikimedije. Maja lani je ustvaril prvi klon ruske Wikipedije, kmalu zatem pa ga je Wikimedija razrešila in mu odvzela vse pravice urejanja vseh strani na Wikimediji. Slednjo je prevzel Stas Kozlovski, ki je decembra lani najavil razpustitev ruske Wikimedije. Oblasti so ga prisilile, da je odstopil s profesorskega mesta na moskovski univerzi, kasneje pa so ga vključili na seznam nezaželenih tujih agentov.

Na Ruviki manjka okrog 110 gesel v celoti, še...

184 komentarjev

Velika Britanija prepovedala preprosta tovarniška gesla

Slo-Tech - V preteklosti smo videli nemalo primerov, ko so zlikovci ali virusi dostop do računalniških sistemov pridobili z izkoriščanjem privzetih gesel, ki so bila prelahka. Neredko proizvajalci kot privzeto geslo nastavijo 1234, 12456, admin, password ali kaj podobnega. Takšne naprave praktično niso zaščitene, ker je gesla možno enostavno uganiti. Velika Britanija je z novim zakonom PSTI (Product Security and Telecommunications Infrastructure) prva država, ki je tovrstna gesla kratko malo prepovedala.

Proizvajalci pametnih telefonov, televizorjev, pametnih hladilnikov, digitalnih varušk in podobnih naprav bodo morali vsaj za spoznanje bolje zaščiti naprave. Novi zakon je začel veljati ta teden, prinaša pa še nekaj drugih novosti. Proizvajalci bodo morali javno objaviti kontaktne podatke, kamor bo možno prijavljati odkrite ranljivosti. Prav tako bodo morali jasno predstaviti politiko in časovnico izdajanja varnostnih popravkov za naprave. Izdelki, ki ne bodo spoštovali novega zakona, bodo...

34 komentarjev

Evropska komisija meni, da Meta stori premalo proti širjenju dezinformacij na Facebooku in Instagramu

Slo-Tech - Evropska komisija bo še pred junijskimi volitvami, najverjetneje prihodnji mesec, začela uradno preiskavo storitev Facebook in Instagram, ker njun lastnik Meta domnevno ne stori dovolj za zajezitev razširjanja dezinformacij iz tujih držav in od drugih akterjev. Regulatorji menijo, da Meta ne izvaja ukrepov, ki ji zapovedujeta DSA za omejevanje širjenja dezinformacij, kamor sodi moderacija vsebin. Evropska komisija informacij še ni uradno potrdila. V končni izjavi ni pričakovati, da bi poimensko izpostavili kakšno državo, čeprav je trn v peti rusko vmešavanje v kampanje za evropske volitve, poroča Financial Times.

Iz Mete so sporočili, da imajo uveljavljen postopek za prepoznavanje in upravljanje tveganj na platformah. Pričakujejo, da bodo še naprej sodelovali z vsemi deležniki, med katere sodi tudi Evropska komisija. Meta je že septembra Komisiji poslal poročilo o upravljanju tveganj dezinformacij, kot to zahteva DSA. Tudi EU je ocenila, kako se platforme borijo proti...

40 komentarjev

Reuters: ByteDance bi raje ugasnil TikTok, kot ga prodal

Reuters - V ZDA se približuje prepoved TikToka, če ByteDance aplikacije ne bo prodal. Zakon, ki to zapoveduje, so že sprejeli, a pričakovati je oster pravni boj, katerega izzid je negotov. ByteDance ima številne argumente v svoj prid, ki so v glavnem povezani s svobodo izražanja, kar v ZDA jemljejo izredno resno, saj gre za ustavno kategorijo.

To velja imeti v mislih, ko beremo različna poročila in izjave o TikToku, ki izvirajo iz ByteDancea. Reuters poroča, da ByteDance bržkone ne bo želel prodati TikToka in bo aplikacijo v skrajnem primeru raje ugasnil. Algoritmi v TikToku so ključni del poslovanja podjetja ByteDance in jih podjetje ne želi prepustiti v tuje roke, medtem ko sam TikTok ni tako zelo pomemben, saj ustvarja več stroškov kot prihodkov. Tega neodvisno ni možno preveriti, ker ByteDance ne razkriva finančnih podatkov o poslovanju posameznih enot. Neuradno v ZDA ustvarijo 25 odstotkov vseh prihodkov TikToka, ki pa je skupno manj pomemben del v ByteDanceu. Skupni prihodki...

54 komentarjev

Windows 11 24H2 bo zares želel ukaze SSE4.2

Slo-Tech - Prihajajoča verzija operacijskega sistema Windows 11, ki bo nared jeseni, bo prinesla kopico funkcionalnosti umetne inteligence. To pa pomeni, da bodo sistemske zahteve za Windows 11 24H2 nekolikanj višje kot za predhodnike. Za popolno uporabo umetne inteligence bo ključno, da bo procesor dovolj nov, da bo podpiral specializirane ukaze. Zdi se, da je SSE4.2 tak primer ukazov, ki bodo nujno potrebni, potem ko smo bili pred tem pozorni le na ukaz PopCnt. Windows nas bo po novem zelo očitno opozarjal, če računalnik ne izpolnjuje vseh zahtev.

V praksi večina procesorjev, na katerih teče Windows 11, podpira SSE4.2 - navsezadnje so stari že poldrugo desetletje. Zanimivo je, da je Microsoft sedaj v kodo dodal izrecno preverjanje podpore za te ukaze. Brez njih Advanced Copilot in AI File Explorer, ali pa DirectX AI Super Resolution ne bodo delovali. A ker se Windows 11 24H2 privzeto ne zažene brez SSE4.2, ni čisto jasno, zakaj je potrebno dodatno preverjanje, ki bodo v primeru odsotnosti...

30 komentarjev

Ranga Dias iz afere superprevodnost neuspešen v tožbi zoper univerzo

Slo-Tech - Ameriško sodišče je zavrglo tožbo, ki jo je zoper Univerzo v Rochestru vložil osramočeni Ranga Dias. Neodvisna preiskava, ki jo je univerza naročila o njegovem znanstvenem delovanju, je pokazala hude kršitve znanstvene integritete. Diasu so odvzeli mentorstvo vseh študentov, prihodnje leto pa mu ne bodo podaljšali pogodbe o zaposlitvi. Dias je univerzo tožil, ker naj bi mu kršila akademsko svobodo, ko mu je odvzela študente, nato pa še, da bi preprečil javno objavo poročila preiskave. Sodišče je njegove argumente zavrnilo.

Vrhovni sodnik v okrožju Monroe je 19. aprila sklenil, da se tožba zavrže, ker je nedopustna. Univerza je sicer že prejela izsledke preiskave, ni pa še dokočno ukrepala na njihovi podlagi. Komite je predlagal, da se Dias odpusti, a odločitev še ni sprejeta. Sodišče zato meni, da Dias ne more tožiti univerze, ker ta sploh še ni izvedla ukrepov. Zanimivo je, da bi poročilo ostalo skrito pred očmi javnosti, če ne bi Dias univerze tožil. Slednje je zato poročilo...

2 komentarja

NHTSA: Teslin Autopilot smrtno nevaren

Slo-Tech - Ameriška Uprava za varnost na avtocestah (National Highway Traffic Safety Administration) je zaključila večmesečno preiskavo, v kateri so analizirali 956 nezgod, v katerih so bila v letih 2018-2023 udeležena vozila znamke Tesla. V nekaterih primerih so se vanje zaleteli drugi vozniki, a preiskava se je osredotočila na asistenčne sisteme v teslah. Ugotovili so, da so ti slabo zasnovani in zato nevarni.

Tesla nudi Autopilota in FSD (Full Self-Driving), ki imenu navkljub ne omogočata, da avto vozi brez voznika. A temu se precej približata, hkrati pa od voznikov ne terjata dovolj pozornosti. Med obravnavanimi nesrečami je bilo 211 čelnih trčenj tesel v ovire. V kar 59 primerih so imeli vozniki dovolj časa za reakcijo - vsaj pet sekund, pogosto tudi deset- pa niso storili nič. Vozniki so se preveč zanašli na asistenčne sisteme in niso bili pozorni na vožnjo, hkrati pa jih avtomobil na to ni opozarjal. Preiskava je ugotovila, da je sistem zasnovan slabo in da takšnih napak druge znamke...

118 komentarjev

Izvorna koda MS DOS 4.0 javna

Slo-Tech - Microsoft je na Github postavil izvorno kodo operacijskega sistema MS DOS 4.0, potem ko sta verziji 1.25 in 2.0 tam že desetletje. MS DOS 4.0 je izšel leta 1988 in tedaj ni požel veliko navdušenja, še danes pa ga nostalgiki raje preskočijo. Ta verzija ima tudi neslavni rekord, da je med vsemi izdanimi verzijami DOS-a najbolj potratna, saj je potrebovala tedaj astronomskih 92 kB pomnilnika. DOS 6.0 ga je na primer potreboval le še 72 kB.

Da se je DOS 4.0 znašel med odprto kodo, je najbolj zaslužen Connor "Starfrost" Hyde, ki je prebrskal svoje arhive. Microsoft in IBM sta sedaj DOS izdala pod MIT-ovo licenco, ki šteje med odprtokodne.

MS DOS je operacijski sistem, ki ne zna izvajati več programov hkrati. A ne bi bilo treba, da je tako. Sočasno je potekal tudi razvoj MT DOS (multitasking DOS), za katerega pa nikoli ni bilo dovolj navdušenja, da bi ga izdali kot samostojni operacijski sistem. Znašel se je le na nekaterih evropskih računalnikih, če so ga namestili OEM-i. Izvorne kode...

6 komentarjev

Alphabet razveselil delničarje

Slo-Tech - Googlov lastnik Alphabet je včeraj prijetno presenetil z rezultati minulega četrtletja, ki jih je začinil z napovedjo prvih dividend in z izdatnim paketom odkupovanja lastnih delnic. Delnica podjetja je pridobila 12 odstotkov. Ker podjetje sedi na dobrih 108 milijardah dolarjev denarnih sredstev, bodo od tega 70 milijard dolarjev porabili za odkupe lastnih delnic. Tržna kapitalizacija podjetja je takoj po objavi presegla dva bilijona dolarjev.

Za dividende bodo sicer namenili skromnih 0,20 dolarja na delnico, kar bodo izplačali 17. junija, a to je še vedno več kot doslej, ko dividend ni bilo. V minulem četrtletju so ustvarili 80,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je znašal 25,4 milijarde dolarjev oziroma 32 odstotkov več kot leto poprej, čisti dobiček pa 23,6 milijarde dolarjev oziroma 1,89 dolarja na delnico.

Najbolj zaslužen za rekordne prihodke, ki so presegli tudi najbolj optimistična pričakovanja...

0 komentarjev

Biden podpisal zakon, ki terja prodajo TikToka

Reuters - Kot je bilo pričakovati, je ameriški predsednik Biden v sredo podpisal zakonski osnutek, ki od kitajskega podjetja ByteDance zahteva, da v devetih mesecih proda popularno družbeno omrežje TikTok.

Epopeja TikToka v ZDA je dosegla nov mejnik, kajti v sredo je s podpisom predsednika Bidna pričel teči 270-dnevni rok, v katerem mora kitajski ByteDance prodati TikTok ali pa bo aplikacija čez Lužo v praksi prepovedana. To pomeni, letela bo s trgovin, medtem ko bo gostiteljem internetnih storitev prepovedano omogočati njeno delovanje. V primeru sproženja odprodaje bi predsednik rok lahko podaljšal še za tri mesece (ozroma 90 dni). V podjetju so se na dogajanje v zadnjem tednu mnogokrat odzvali z ostrimi kritikami in odporom, osrediščenim okoli trditve, da gre za protiustavno omejevanje svobode govora Američanov, s katerim se bodo odločno spopadli na sodiščih.

Gre za zadnje poglavje v skoraj pet let trajajočem dvoboju med ByteDanceom in ameriškimi oblastmi, ki ga je treba gledati tudi v...

158 komentarjev

AKOS postaja nacionalni koordinator digitalnih storitev

Slo-Tech - Za izvajanje akta o digitalni storitvah (DSA), ki v EU že velja za vse spletne platforme, je v Sloveniji pristojna Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS). Kot organ za izvajanje bo njena odgovornost tudi nadzor nad slovenskimi ponudniki posredniških storitev, kamor sodijo ponudniki internetnega dostopa, registri oziroma registrarji spletnih domen, storitve v oblakih ter spletne platforme (družbena omrežja in spletne tržnice). Agencija bo v skladu z DSA podeljevala status zaupanja vrednih prijaviteljev organizacijam, ki bodo s tem postale kvalificirani prijavitelji nezakonitih vsebin na spletu. To delovanje je lahko tudi subvencionirano.

Agencija bo imela tudi pristojnost ukrepati, če bo zaznala kršitve in jih med nadzorom dokazala. Pritožbe zoper tuje ponudnike pa bo posredovala koordinatorju države, kjer ima ponudnik sedež oziroma je registriran. Poleg nadzorne funkcije bo AKOS tudi ozaveščala javnost o pravicah in dolžnostih ter koordinirala aktivnosti na državni...

20 komentarjev

EKWB potrdil težave z likvidnostjo

Slo-Tech - Potem ko se je ta teden na internetu pojavilo več videoposnetkov, v katerih med drugim tudi Gamers Nexus obtožuje znano slovensko podjetje EKWB neplačevanja zaposlenih in dobaviteljev ter drugih spornih praks, so se odzvali tudi v podjetju. Izvršni direktor Edvard König je v izjavi za javnost zapisal, da se opravičujejo za nevšečnosti in slabo komunikacijo ter da priznavajo, da so v zadnjem času zamujali z nekaterimi plačili. König je dejal, da bodo sprejeli več ukrepov, med drugim jasnejšo in odprto komunikacijo z upniki, izboljšanje odnosov z vsemi odvisnimi družbami in podružnicami, spremembo v internem komuniciranju z zaposlenimi ter ureditev situacije z nadurami.

EKWB (Edvard König Water Blocks) je znani slovenski proizvajalec rešitev za tekoče hlajenje, ki v trenutni obliki obstaja od leta 2003. Podjetje je v tem času hitro raslo in postalo globalno prepoznavno, v Sloveniji pa gazela. König, ki je podjetje ustanovil skupaj z Matjažem Krčem, se je februarja letos vrnil na...

84 komentarjev

NASA uspela obuditi Voyager 1

Slo-Tech - NASA je potrdila, da Voyager 1 spet komunicira z Zemljo, potem ko je bil skoraj pol leta nerazumljiv zaradi napake v pomnilniku. Napako so diagnosticirali z branjem pomnilnika in obljubili, da jo bodo odpravili. Pomnilnika mu sicer ne morejo zamenjati, lahko pa ga nastavijo tako, da okvarjenih modulov ne uporablja. To jim je sedaj tudi uspelo.

Voyager 1 na Zemljo ponovno pošilja razumljiva sporočila. To sicer še niso podatki z instrumentov, ki bi bili znanstveno koristni, temveč gre za diagnostiko instrumentov na krovu in status podpornih sistemov, kar je prvi pogoj za ponovno usposobitev sonde. Voyager 1 je na poti skozi vesolje od let 1997 in je danes že krepko v medzvezdnem prostoru. Od Zemlje je oddaljen 24 milijard kilometrov, zato je komunikacija zelo zakasnjena. Dvosmerna komunikacija traja približno 45 ur, kar upočasnjuje odpravljanje težav.

Te so se začele novembra lani, ko je Voyager 1 začel pošiljati nesmiselno zaporedje ničel in enic. Marca letos so uspeli njegove...

9 komentarjev

Satelita zgolj deset metrov od trka

Slo-Tech - Konec februarja sta se dva satelita skorajda zaletela, šele sedaj pa smo izvedeli, kako malo je zares manjkalo. Odsluženi ruski vohunski satelit Cosmos 2221 in Nasin TIMED za analize atmosfere sta se zgrešila za vsega deset metrov. Doslej so menili, da sta letela 20 metrov vsaksebi, sedaj pa je pomočnica direktorja NASE Pam Melroy sporočila, da je šlo še bolj na tesno. Na 39. vesoljskem simpoziju, ki je v začetku meseca potekal v Coloradu Springsu, je razkrila posodobljeno oceno in dodala, da jih je vse skupaj zelo prestrašilo, sama pa da je šokirana.

Če bi satelita trčila, glavna težava ne bi bilo njuno uničenje, temveč nastanek več tisoč kosov vesoljskih smeti. Nastali drobci bi potem še desetletja krožili okrog Zemlje in predstavljali nevarnost za druge satelite in vesoljska potovanja. To se je v preteklosti že dogajalo. Avgusta 2021 je kitajski satelit Yunhai 1-02 naletel na ostanke rakete Zenit-2. V vesolju je trenutno 11.500 satelitov in 36.500 kosov vesoljskih smeti, ki...

16 komentarjev

Pol stoletja nesojenega junaka med operacijskimi sistemi CP/M

Slo-Tech - Mineva pol stoletja od izida operacijskega sistema, ki je glede na svojo zgodovinsko pomembnost najbolj prezrt v sedanjosti. Aprila je podjetje Intergalactic Digital Research, ki ga je vodil in ustanovil Gary Kildall, izdalo znameniti operacijski sistem CP/M za mikroprocesorje Intel 8080/85. CP/M je bil slabo desetletje industrijski standard, nato pa ga je po spletu okoliščin in zgodovine nadomestil Microsoftov DOS, ki se je več kot le zgledoval po njem.

Gary Kildall, ki se je rodil v Seattlu leta 1942, je bil v mladih letih navdušenec nad avtomobili in letali, a je na koncu vpisal študij računalništva na Univerzi v Washingtonu. Leta 1963 je bil eden izmed 20 srečnežev, ki so se smeli vpisati v prvi letnik magistrskega študija računalništva, kjer je tudi doktoriral. Kasneje je učil na podiplomski šoli ameriške mornarice, s čimer se je izognil vpoklicu v vietnamsko vojno. Tedaj je tudi slišal, da je Intel razvil mikroprocesor. Začel delati kot svetovalec za IBM, ko je razvil...

35 komentarjev

V ZDA prva obsodba zaradi tržne manipulacije s kriptožetoni

Slo-Tech - Medtem ko so obsodbe zaradi različnih poneverb in prevar s kriptovalutami v ZDA že stalnica, smo ta teden dočakali prvo obsodbo zaradi tržne manipulacije. Na sodišču v New Yorku so 28-letnega Avrahama Eisenberga obsodili zaradi manipulacij, s katerimi je nezakonito pridobil 110 milijonov dolarjev. Grozi mu do 30 let zaporne kazni, ki jo bodo izrekli 29. julija letos.

Gre za znameniti primer Mango Markets. Eisenberg je oktobra 2022 v manj kot pol ure s trgovanjem zvišal ceno terminskih pogodb za 1300 odstotkov in dvignil tečaj kriptožetona Mango (MNGO). Nato si je na kriptomenjalnici izposodil večje količine sredstev in zastavil svoje kriptožetone Mango, s čimer je dobil okrog 110 milijonov dolarjev. Tega ni nikoli vrnil, tečaj MNGO pa se je kasneje sesedel z vrha. Tožilstvo je dokazalo, da je Eisenberg umetno napihnil ceno MNGO, da je nato s prevaro pridobil večje količine sredstev. Ves čas je vedel, da denarja ne bo nikoli vrnil. Magno Markets je bil po tej akciji insolventen.

...

10 komentarjev

Apple na Kitajskem umaknil WhatsApp, Threads, Telegram in Signal

Slo-Tech - Kitajska je Applu odredila, da mora iz svoje mobilne tržnice App Store odstraniti zahodne aplikacije WhatsApp, Threads, Telegram in Signal, kar je podjetje že storilo. Iz Cupertina so povedali, da morajo spoštovati zakone držav, v katerih poslujejo, četudi se kdaj z njimi ne strinjajo. Omenjeni umik je zahtevala Agencija za kibernetski prostor.

Umik je zahtevala, ker WhatsApp in Threads vsebujeta vsebine, ki na neprimeren način omenjajo kitajskega predsednika Šija Džinpinga. To je po kitajski zakonodaji dovolj za umik, če gre za žaljive, hujskaše, podžigajoče ali kako drugače neprimerne - lahko tudi samo kritične - vsebine. Druge Metine aplikacije, torej Facebook, Instagram in Messenger, ostajajo dostopne. Ni še jasno, kaj je povod za umik Telegrama in Signala, ki sta namenjena varni komunikaciji brez prisluškovanja.

Večjih posledic sicer ne bo, ker omenjene aplikacije na Kitajskem niso zelo popularne. Tako ali tako ždijo za kitajskim velikim zidom, prebivalstvo pa v glavnem...

34 komentarjev

Tesla zaradi pedala za plin vpoklicala vse cybertrucke

Slo-Tech - Tesla je vpoklicala vse primerke poltovornjaka Cybertruck, ki so bili proizvedeni od 13. novembra 2023 do 4. aprila 2024. Zamenjati morajo pedalo za plin, ki se lahko zaradi napake pri izdelavi zatakne ob močnem pritisku. Prizadetih je 3878 vozil.

V sporočilu o vpoklicu je zapisano, da je napaka posledica neodobrene spremembe pri proizvodnji, ko je bilo v nasprotju z načrtom dodano mazivo. Če se pedal za plin zatakne v odprtem položaju, zavore še vedno normalno delujejo in je vozilo možno ustaviti, zato se hude nesreče ne bi smele zgoditi. Vseeno bodo v vseh cybertruckih modelnega leta 2024 pedalo zamenjali. V praksi to pomeni, da gre za čisto vsa vozila, ki so bila prodana po lanski predstavitvi novinca. V praksi se je težava že pojavila, saj so nekateri lastniki o njej poročali tudi na TikToku.

Tesla je bila o težavah obveščena 31. marca, nato pa še 3. aprila. Interna preiskava je 12. aprila odkrila razlog za težave, nato pa so odredili vpoklic. Za zdaj ni informacij, da bi...

52 komentarjev

Meta izdala Llamo 3

Slo-Tech - Meta je predstavila novo generacijo generativnih modelov umetne inteligence Llama. V tretji inkarnaciji sta ta hip na voljo Llama 3 8B in Llama 3 70B, ki imata prav toliko parametrov: osem in sedemdeset milijard. V primerjavi z drugo generacijo, ki ima sicer prav toliko parametrov, predstavljata korenit skok v zmogljivosti, so dejali v Meti. Učila sta se na dveh gručah s 24.000 grafičnimi procesorji.

Zagotovo vsak avtor hvali svoj model kot najboljši, zato nas zanimajo oprijemljivi številčni podatki. Meta trdi, da sta modela na testih MMLU, ARC, DROP, GPQA, HumanEval, GSM-8K, MATH, AGIEval in BIG-Bench Hard boljša od konkurence, denimo Mistrala 7B in Gemme 7B. To sicer drži, a na nekaterih testih je Llama 3 8B le za odtenek boljša, omenjena konkurenta pa tudi nista več najnovejša. Llama 3 70B premaga tudi Gemini 1.5 Pro, ne pa na primer Claude 3 Opus. Odveč je dodati, da je na lastnem testu, ki si ga je izmislila Meta, Llama 3 prekosila konkurenco.

Llama 3 je naučen na 15...

8 komentarjev

Po Atlasu Atlas

Slo-Tech - Dan po slovesu od hidravličnega humanoidnega robota Atlas se je pokazalo, kaj so imeli pri Boston Dynamicsu v mislih z izjavo, da se upokojuje hidravlični Atlas. Predstavili so njegovega naslednika, novega Atlasa, ki je v celoti električen. Atlas nove generacije ima električne aktuatorje, ki mu omogočajo lažje premikanje. Opremili so ga tudi z umetno inteligenco in sposobnostjo strojnega učenja, da bo lahko izvajal kompleksne naloge in se privajal na nove situacije.

Med drugim je novi Atlas tudi bistveno tišji, kar je ključna značilnost, če ga želimo redno uporabljati v človeških bivalnih okoljih. Električni aktuatorji so tihi, odzivni, učinkoviti in zmogljivi. Atlas je še vedno videti kot humanoid, torej ima dvoje rok in nog, stiliziran trup, več senzorjev in kamer. Na posnetku, s katerim so pospremili rojstvo novega Atlasa, je jasno videti, da ima več prostostnih stopenj v gibanju, denimo da se lahko udi obračajo za 360°.

Podatkov o dobavljivosti, natančnih tehničnih specifikacijah ali ceni še ni. A ni dvomiti, da jih bomo dobili kmalu, saj je od Hyundaijevega prevzema Boston Dynamics precej bolj tržno naravnan. Za zdaj so dejali, da ga bodo v naslednjih letih testirali z majhno skupino strank.

9 komentarjev

V Kanadi bodo občutno zvišali plače znanstvenikov na začetku kariere

Slo-Tech - Kanadska vlada je sporočila, da bodo v reševanju problema preslabo plačanih doktorskih študentov in podoktorskih raziskovalcev občutno zvišali njihove prejemke. Državne štipendije, ki jih sicer prejema manjši del raziskovalcev, a so na številnih univerzah osnova za izračun tudi za drugače financirane raziskovalce, bodo višje zaradi dodatnih petih milijard kanadskih dolarjev, ki jih bodo v naslednjih letih vložili v znanost.

Štipendije za magistrske študente se bodo povišale s 17.500 na 27.000 kanadskih dolarjev letno, doktorske štipendije z 20.000-35.000 na enotnih 40.000 kanadskih dolarjev, podoktorske pa s 45.000 na 70.000 kanadskih dolarjev. Hkrati bodo v prihodnosti povečali tudi njihovo število, da bo čez pet let razpisanih že 1720 mest več kot trenutno. Sistem štipendij bodo poenotili, saj se bo današnjih 10 programov zamenjalo z enim samim, ki bo imel tri range: za magistrske, doktorske in podoktorske študente. Gre za največji enkratni dvig obsega sredstev za znanost v...

39 komentarjev

Marca na hišo na Floridi res padel kos vesoljskih smeti

Slo-Tech - Neznani predmet, ki je marca letos treščil v stanovanjsko hišo v Naplesu na Floridi, je resnično del z Mednarodne vesoljske postaje (ISS), je po analizi potrdila NASA. Gre za del 2,9 tone težke palete baterij, ki so jo leta 2021 namenoma zalučali z ISS proti Zemlji in bi morala zgoreti v atmosferi. A to se ni zgodilo v celoti, zato je slab kilogram težak kos dimenzij 10 cm x 4 cm padel skozi streho stanovanjske hiše.

NASA pojasnjuje, da ne gre za del baterije, temveč za superzlitino iz niklja in kroma (Inconel). Kos je predstavljal del ohišja baterij. NASA bo sedaj temeljito preverila trajektorijo vstopa v atmosfero in razloge, zakaj paleta ni v celoti zgorela v atmosferi. Po potrebi bodo prilagodili modele za prihodnje vstope v atmosfero, da se to ne bo več dogajalo.

Odmetavanje odsluženih delov opreme in infrastrukture v vesolju ni redko, saj ob degradaciji orbite predmeti v ozračju zgorijo. To je bolje kakor odmetavanje v stabilne orbite, kjer je že sedaj več tisoč večjih...

10 komentarjev

Boston Dynamics se je poslovil od hidravličnega Atlasa

Slo-Tech - Boston Dynamics, ki orje ledino z razvojem humanoidnih robotov, je po skoraj desetletju razvoja pomahal v slovo Atlasu. Od njega so se poslovili v značilnem slogu, to je z novim videoposnetkom, kjer ga lahko spremljamo od skromnih in nerodnih začetkov do današnjega robota, ki skače, pleza, dviguje, teče in še marsikaj.

Atlas ima korenine v letu 2009 v projektu PETMAN (Protection Ensemble Test Mannequin) za DARPO. Nekaj humanoidnih robotov je tedaj že obstajalo, a so bili primitivni. Boston Dynamics se je odločil narediti svojega, ki so ga predstavili pred desetletjem, kmalu zatem pa še njegovo drugo generacijo. Razvoj je potekal na očeh javnosti, saj je Boston Dynamics redno, vsakih nekaj mesecev, javnosti pokazal nov videoposnetek, kaj Atlas zmore. Seveda, to je bilo tudi za komercialne namene nadvse koristno.

V teh letih razvoja je Atlas prepotoval dolgo pot iz laboratorija do narave. Sedaj ga bodo upokojili, a najavo moramo brati pozorno. Govorijo le o hidravličnem Atlasu in...

31 komentarjev

Intel predstavil UI pospeševalnik Gaudi 3

vir: Intel
Intel - Prejšnji teden so pri Intelu pokazali tretjo generacijo UI procesorja Gaudi, s katerim želijo izkoristiti trenutek, ko na tržišču vlada pomanjkanje tovrstnih čipov.

Nvidia trenutno žanje sadove uspešnega dolgoročnega načrtovanja na področju pospeševalnikov strojnega učenja, toda na tržišču vendarle vlada pomanjkanje takšnih čipov. GPTji in sorodni veliki jezikovni modeli potrebujejo na desettisoče procesorjev, kot so A100 in H100, kar ponuja priložnost tekmecem, kot sta AMD s serijo Instinct ter Intel. Modri tabor eno vejo tehnologije razvija na grafičnem in strežniškem oddelku, z megačipi, kot je Ponte Vecchio. Toda razvoj superračunalniških platform je počasen in zahteven - tako se je podjetje denimo lani odločilo, da prekine razvoj naslednika Ponte Vecchia, Rialto Bridga, in se usmeri neposredno na generacijo zatem, Falcon Shores v letu 2025. To pomeni, da podjetje iz tega naslova ne more hitro pripraviti izdelkov, s katerimi bi odgovorilo na trenutne tržne potrebe. Toda Intel...

7 komentarjev

V Turčiji bo Threads zaradi kršitev varstva osebnih podatkov za zdaj ukinjen

vir: Meta
Slo-Tech - Meta je sporočila, da bodo v Turčiji, domnevno začasno, ugasnili družbeno omrežje Threads. To se bo zgodilo 29. aprila, ker dotlej ne bodo uspeli izpolniti zahtev turškega regulatorja. Facebook, Instagram in WhatsApp bodo delovali še naprej.

Turški varuh konkurence (Rekabet Kurumu) je minuli mesec izdal začasno odredbo, s katero je Meti prepovedal prenos osebnih podatkov med storitvijo Threads in Instagramom. Ugotovil je, da podjetje s tem izrablja prevladujoč tržni položaj, ko združuje podatke uporabnikov z različnih storitev, ki jih sama nudi. Podobno je tudi v EU, kjer je bilo podjetje pred tremi leti kaznovano s plačilom 225 milijonov evrov težke globe zaradi kršitve Splošne uredbe (GDPR). V Turčiji je regulator leto pozneje odločil podobno in podjetju izrekel približno 15 milijonov evrov visoko kazen, ker je podatke prelivalo med Facebookom, Instagramom in WhatsAppom. Ker kršitve še vedno trajajo, velja od letos januarja dodatna kazen v višini 150.000 evrov dnevno, dokler ne...

2 komentarja

YouTube še malce zaostril boj proti blokiranju oglasov

Slo-Tech - Google že dobro leto bije boj proti blokiranju oglasov na YouTubu, kar so pred tem tiho tolerirali vrsto let. Po različnih načinih, ki omejujejo blokiranje v brskalnikih, so sedaj na vrsti zunanje aplikacije za ogled videoposnetkov na mobilnih napravah. Sporočili so, da bodo začeli striktno preganjati aplikacije, ki ne spoštujejo pravil uporabe (Terms of Service). Trn v peti so seveda aplikacije, ki odstranijo oglase.

Mobilni odjemalec za YouTube ni bil nikoli zares uporabnikom prijazen, saj prikazuje oglase pred posnetki in med njimi, hkrati pa deluje le ob vključenem zaslonu. V ozadju predajanje ni mogoče, kar ni tehnični problem, temveč komercialna odločitev. Google promovira plačljivo verzijo YouTube Premium, ki teh omejitev nima. Zato so uporabniki često posegali po alternativah, kakršna je na primer NewPipe.

Google bo sedaj omejil dostop do svojega API za tretje aplikacije, ki ne prikazujejo oglasov. Ob njihovi uporabi lahko opazimo zatikanje ali pa se vsebina sploh ne bo...

31 komentarjev

Slovenija z zlatom in srebrom rekordno na Evropski naravoslovni olimpijadi

Slo-Tech - Danes se je v Luksemburgu končala Evropska naravoslovna olimpijada, na kateri sta sodelovali tudi dve slovenski ekipi. V prvi so nastopali Tisa Lombar (Gimnazija Vič), Maj Bombek (Srednja elektro računalniška šola Maribor) in Primož Markovič (Gimnazija Bežigrad), v drugi pa Izadora Kopač (Gimnazija Škofja Loka), Anže Markovič (Gimnazija Bežigrad) in Luka Filak (Gimnazija Novo mesto). V konkurenci 45 ekip iz 23 držav Evropske unije je prva slovenska ekipa osvojila zlato medaljo (absolutno 5. mesto), druga pa srebrno medaljo (absolutno 12. mesto), s čimer so izenačili največji slovenski uspeh iz let 2016 in 2018.

Na Evropski naravoslovni olimpijadi naša država sodeluje od leta 2007. Na tekmovanju lahko sodelujejo dijaki 1. in 2. letnikov srednjih šol iz držav članic Evropske unije, ki se pomerijo v ekipnem tekmovanju. Vsaka država lahko prijavi dve tročlanski ekipi, ki se dva dni štiri ure merita v reševanju različnih praktičnih nalog iz kemije, fizike in biologije v laboratoriju....

4 komentarji

Google ukinil VPN, ker ga nihče ne uporablja

Slo-Tech - Google je uporabnikom storitve Google One VPN že sporočil, da bodo še letos storitev ukinili. Točnega datuma še niso razkrili, a odločitev je že sprejeta. Za ukinitev še enega Googlovega izdelka so se odločili, ker preprosto ni imel dovolj uporabnikov.

Google One VPN so zagnali leta 2020 in je bil sprva omejena na naročnike paketa Google One, ki so za 2 TB prostora plačevali 10 evrov mesečno. Šele lani so storitev krog upravičencev razširili in odtlej je na voljo vsem naročnikom Google One, torej tudi v najcenejši inačici za dva evra mesečno. A tudi to ni bilo dovolj, da bi nabrali dovolj uporabnikov.

Poleg Google One VPN podjetje ponuja še dva izvedenki VPN, in sicer Pixel VPN za lastnike istoimenskih telefonov in Google Fi VPN za naročnike Google Fi. Ali bodo ukinili tudi ti dve, za zdaj še ne razkrivajo. A vendarle - ni tako presenetljivo, da storitev VPN podjetja, ki je največji zbiralec podatkov na internetu, ni bila zelo priljubljena.

17 komentarjev

Začel delovati Googlov Find My Device

Slo-Tech - Po dolgem pričakovanju je ta teden vednarle začelo delovati Googlovo omrežje Find My Device, ki omogoča iskanje androidnih naprav in vsakodnevnih predmetov, ki jim dodamo majhne sledilnike. Za zdaj je na voljo le v ZDA in Kanadi, sčasoma pa bo tudi v drugih državah.

Omrežje Find My Device uporablja Bluetooth za iskanje pogrešanih telefonov in drugih naprav, ki sicer nimajo povezljivosti z internetom, a imajo Bluetooth. Funkcija Powered Off Finding omogoča, da te naprave oddajajo svojo lokacijo prek Bluetootha, kar sprejemejo druge naprave v okolici in informacijo anonimno posredujejo v Googlovo omrežje. Na enak način deluje tudi Applovo omrežje z AirTag.

Googlov Find My Device deluje tudi z združljivimi sledilniki, denimo Chipolo in Pebblebee. Kmalu se bo pridružilo še več proizvajalcev, denimo slušalke JBL, Sony in podobno. Za delovanje potrebujemo Android 9 ali novejši.

10 komentarjev

Amazon mora plačati 525 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Illinoisu je v sredo odločilo, da mora Amazon plačati 525 milijonov odškodnine zaradi kršitve treh patentov podjetja Kove. V civilnem postopku, ki se je začel leta 2018, je porota ugotovila, da je Amazon kršil patente, ki pokrivajo "shranjevanje in priklic ogromnih količin podatkov". Amazon jih je kršil v storitvah AWS Amazon S3, DynamoDB in podobno. Amazon se z odločitvijo ne strinja in je že napovedal pritožbo.

Kove je tožbo zaradi istih patentov vložil tudi zoper Google, a postopek še ni končan. Pri tem je povedna ugotovitev porote, da je Amazon patente sicer kršil, a tega ni storil namenoma. Z drugimi besedami to pomeni, da je Amazon odkril enakovredne rešitve istih problemov kot Kove, ne da bi se zgledoval po njegovih rešitvah. Hkrati je pa zavrnila Amazonove argumente, da so patentni neveljavni, ker opisujejo samoumevno rešitev, ki ne šteje kot invencija in je ni možno patentirati.

13 komentarjev

Intel upokojuje serijo K 13. generacije Raptor Lake

Slo-Tech - Intel je sporočil, da bodo 24. maja letos prenehali prodajati procesorje iz serije K iz 13. generacije (Raptor Lake). Konec prodaje pomeni, da bodo prenehali sprejemati naročila, nato pa bodo 28. junija odpremili še zadnje pošiljke. Odtlej teh procesorjev ne bo možno več kupiti od proizvajalca. V praksi to pomeni, da jih bo še vedno možno dobiti, a bo zaloge čedalje manj, kar lahko vodi tudi v povišanje cen.

Procesorji iz serije K so znani navijalcem, saj so odklenjeni in namenjeni prav navijanju. Zanimivo je, da Intel še vedno ni upokojil 12. generacije Alder Lake, ki je na spletni strani še vedno navedena kot dosegljiva in ne kot opuščena (discontinued).

Procesorji Raptor Lake so izšli leta 2022 in so v primerjavi s prejšnjo generacijo prinesli višje takte, več predpomnilnika, več jeder E in s tem boljšo zmogljivost, s čimer so presegli AMD-jeve Ryzne 7000. Sedaj se Raptor Lake poslavlja in prodaja se bo osredotočila na novo, 14. generacijo. Običajni Raptor Lake (ne K) sicer še...

4 komentarji

Milijoni esejev so že napisani s ChatGPT

Slo-Tech - Proizvajalec orodja Turnitin, ki se uporablja za preverjanja avtentičnosti in izvirnosti pisnih del, torej za iskanje plagiatov, že leto dni ponuja tudi prepoznavanje z umetno inteligenco napisanih del. V tem času so pregledali 200 milijonov izdelkov in ugotovili, da jih ima kar desetina vsaj 20 odstotkov vsebine, ki je prepisana od umetne inteligence. Tri odstotke pa jih je v celoto - več kot 80-odstotno - napisala umetna inteligenca.

Preden začnemo biti plat zvona je treba poznati zanesljivosti meritve. Turnitin trdi, da ima njihov sistem manj kot en odstoten lažno pozitivnih. Neodvisnih podatkov o tem ni, a nekatere druge raziskave kažejo drugačno sliko. Lani so v en izmed njih odkrili, da je lažno pozitivnih kar 61 odstotkov primerov, ko so preiskovali esej na izpitu TOEFL, ki meri znanje angleščine za tuje govorce, ki jim ni materni jezik. Turnitin naj bi bil med bolj zanesljivimi orodji, a dejstvo ostaja, da so izdelki ljudi, ki jim je angleščina nematerni jezik, v povprečju...

11 komentarjev

Umrl je Peter Higgs

Slo-Tech - V 95. letu starosti je umrl britanski teoretični fizik Peter Higgs, ki je najbolj znan po svoji napovedi (v kateri je sodelovalo več znanstvenikov in skupin) iz leta 1964, ki so jo eksperimenti v CERN-u leta 2012 potrdili, za kar je že leto pozneje prejel Nobelovo nagrado. Po njem poimenovan osnovni delec, Higgsov bozon, predstavlja ekscitacijo skalarnega Higgsovega polja. Higgsov mehanizem pojasnjuje, zakaj imajo bozoni maso. Vidna snov sicer večino mase skladišči v fermionih, kakšen odstotek pa odpade tudi na bozone. A brez Higgosvega polja se delci ne bo povezovali v atome in molekule.

Peter Higgs se je rodil 29. maja 1929 v britanskem Newcastlu upon Tyne. Obiskoval je gimnazijo v Cothamu v Bristolu, kjer ga je navdušilo delo Paula Diraca, nekdanjega dijaka te iste šole. Kasneje je študiral na King’s Collegeu v Londonu, kjer je tudi doktoriral. Po nekaj krajših zaposlitvah na Imperial Collegeu v London in University Collegeu v Londonu je od leta 1960 učil na univerzi v...

20 komentarjev

Dogodki: Android meetup in delavnica za oblikovalce "hy.ped or not"

Slo-Tech - V sredo ob 18h bo Android meetup, ki bo potekal v pisarni podjetja Infinum, v Tehnološkem Parku Ljubljana Brdo. Predavanja bodo kar tri:
  • Generativni AI in mobilni razvoj, Žiga Patačko Koderman in Žan Horvat (zerodays)
  • Strategije za upravljanje s tehnološkim dolgom, Mihael Kampić (Infinum)
  • Izdelava Flutter aplikacij z uporabo AI, Luka Knezić (Infinum)
Za dizajnerje bo naslednji četrtek ob 18h v BTC v pisarnah podjetja tretton37 dogodek hyped or not. Gostje bodo pretresali uporabno vrednost AI pri oblikovalskem delu, gost pa bo Luka Tišler.

0 komentarjev

Vse je znano: Dias o superprevodnosti zavajal in lagal

Nature - Javno je postalo poročilo univerze v Rochestru o prestopkih nesojenega kralja superprevodnosti Range Diasa, ki je minula leta žel pozornost javnosti z objavami znanstvenih člankov o superprevodnosti pri sobni temperaturi, a so bili naposled vsi umaknjeni. Sprva je kazalo, da bo poročilo ostalo zakopano v arhivih, a ker predstavlja enega izmed dokazov v sodnem postopku, ki ga je Dias sprožil proti univerzi, je sedaj javno. Vseh 124 strani je vrednih branja, povzetek pa kaže na presenetljivo raven goljufanja, ki si jo je privoščil Dias.

Preiskava je trajala 10 mesecev, izvedli pa so jo Marius Millot in Peter Celliers iz Lawrence Livermore National Laboratoryja in Marcus D. Knudson iz Sandia National Laboratories. Čeprav preiskovalci niso strokovnjaki za ožje področje superprevodnosti, dva pa sta celo letos objavila en članek z Diasom, je poročilo izjemno podrobno, natančno, obsežno in kakovostno. Raziskovalna srenja je poročilo sprejela z olajšanjem, saj je odkrito opisalo...

12 komentarjev

NASA: Voyager 1 bomo popravili, a bo trajalo

vir: NASA
Slo-Tech - NASA sporoča zelo obetavne novice, da so vendarle našli način, kako popraviti Voyagerja 1, ki že mesece na Zemljo pošilja nerazumljive nize podatkov. Pred slabim mesecem dni je NASA uspela pridobiti izpis vsebine njegovega pomnilnika, sedaj pa vemo še bolje, zakaj je Voyager 1 novembra lani začel blebetati. Težava je v pomnilniku.

Iz analize pomnilnika, ki so jo uspeli izvleči s sonde, so ugotovili, da ima okvarjene približno tri odstotke pomnilnika v FDS (flight data subsystem). To ni mnogo, a ravno dovolj, da brez prilagoditev žebra nejasnosti. Sumijo, da je težava v enem samem čipu, ki je odgovoren za shranjevanje prizadeta dela v pomnilniku. Razlogov je lahko več in jih jih bo z razdalje 23 milijard kilometrov, do kamor sveltoba potuje 22 ur, težko ugotoviti. A dejstvo je, da je čip star 46 let, hkrati pa je na plovilu v vesolju, kjer ga ves čas bombardirajo visokoenergijski delci. NASA je pojasnila, da je razlog eden ali drugi, morda tudi kombinacija obeh. A to niti ni...

5 komentarjev