» »

DSA začel veljati za vse platforme

DSA začel veljati za vse platforme

Evropska komisija - Evropski akt o digitalnih storitvah (DSA) je včeraj začel veljati za vse spletne platforme v EU, ne le za velikane. Primera sta eBay in Onlyfans, ki doslej nista bila zavezanca po DSA, sedaj pa sta postala. DSA pokriva spletne platforme, tržnice in druge posrednike, ki končnim uporabnikom omogočajo dostop do vsebin, storitev ali izdelkov. Izjeme so le male platforme, ki imajo manj kot 50 zaposlenih in manj kot 10 milijonov evrov letnih prihodkov.

Po DSA morajo spletišča uvesti vrsto ukrepov. Sem sodijo sistemi, da lahko uporabniki prijavijo prikaz nezakonitih vsebin, izdelkov in storitev. Potrebna je posebna zaščita mladoletnih. Pri oglaševanju se zahteva več preglednosti, prepovedano pa je oglaševanje na podlagi varovanih osebnih podatkov, denimo verskega prepričanja. Uporabniki, katerih vsebine bodo prizadete zaradi moderacije, bodo morali dobiti pojasnilo in možnost pritožbe. Vsaj enkrat letno bodo izdajali tudi poročila o spoštovanju DSA in moderiranju vsebin. Medtem ko bo velike ponudnike (VLOP) nadzorovala Komisija, bo za ostale zavezance pristojen nacionalni organ. Slovenski zakon je že pripravljen in potrjen na vladi, sedaj pa je na potezi slovenski parlament.

Podpredsednica Komisije Margrethe Vestager je ob tem dejala, da lahko sedaj uporabniki, države članice in platforme uporabljajo orodja v okviru DSA, da poskrbijo za varnejši in transparentnejši splet. Komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem dodal, da bodo zagotovili polno uvedbo DSA in da pozivajo tudi države članice, da čim bolj izkoristijo nova pravila. Učinkovito izvrševanje je ključno za zaščito uporabnikov pred nezakonitimi vsebinami in varovanje njihovih pravic, je strnil.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropska komisija začela preiskavo proti X-u

Oddelek: Novice / Tožbe
71928 (1323) MrStein
»

Amazon: nismo zelo velika spletna platforma

Oddelek: Novice / Tožbe
113157 (2046) Sparrow
»

Evropski parlament sprejel DSA in DMA

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
84654 (3652) Mr.B
»

Vsebina uredbe o digitalnih storitvah usklajena

Oddelek: Novice / Ostalo
124500 (2669) poweroff
»

Podatkovni nadzornik EU želi še strožje varovanje naših osebnih podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
155352 (4102) pffff

Več podobnih tem