» »

Obdavčitev nepremičnin - zakaj?

Obdavčitev nepremičnin - zakaj?

Gregor P ::

Seveda imajo davki tudi neko povezavo s totalitarnimi režimi; imajo celo ogromen vpliv na ekonomijo nekega totalitarnega režima. Namreč tudi ta nujno potrebuje nek vir stalnih prihodkov, običajno v obliki davka.

Če nek diktator (ali pa ena močna totalitarna politična frakcija), ki je sicer priljubljen preveč povečuje in množi davke, lahko pride do revolta podrejenih in posledično do konca njegovega vladanja. Če mu priljubljenost ni važna in želi prisiliti, da ljudje plačujejo nepravične visoke davke, mora uporabiti nasilje, kar na daljši rok običajno zopet pomeni njegov propad.

Skratka tudi davki, njihova regulacija in višina so prispevali k prehodu iz autokracije v demokracijo. V paketu z dopuščanjem prostega trga itd. torej državljani so si priborili več pravic in avtokrat je moral vedno bolj popuščati, dokler niso državljani bili že tako močni, da je vladar le še za politični okras. Morda, če bi znali pravilno oz. bolj pravično regulirati davke, bi ostali še dandanes na oblasti.

Torej v današnjem času bi lahko rekli, da ko bo vlada začela pretiravati z davki, je to lahko njen konec.

Saj se spomnite ur zgodovine -> Boston Tea Party;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Okapi ::

Zakaj potem letno kar ne nakažeš 1% glavnice DURSU?
Poskusi si sam odgovoriti na to vprašanje.

O.

jype ::

WarpedOne> Problem je, da je "smiselno" == "politično"

Glede tega se vsi strinjamo. Ampak volili smo ljudi, ki bodo omogočali boljše življenje večini. Čeprav bom jaz verjetno plačal davek, bom neto profitiral od njega, saj bo bolj likviden trg nepremičnin tudi zame boljši - če ne jaz, bodo pa moji pamži lažje prišli do stanovanja tam, kjer si bodo želeli živet, ker bodo ljudje, ki zdaj posedujejo več nepremičnin, pa jih ne oddajajo, niti jih ne želijo prodati po ceni, ki jo trenutno trg prenese, imeli dober razlog za prodajo oziroma prijavitev najemnikov, če so do zdaj oddajali na črno: stroški posedovanja neokupiranih stanovanjskih enot se bodo dvignili (kar pa ne velja za take, v katerih kdorkoli prebiva).

jan01 ::

Naj uvedejo raje nov zakon: zaplemba vsakršne nepremičnine, ki se oddaja na črno. Še piko na i: nagrada prijavitelju v vrednosti polovice nepremičnine!

Gregor P ::

In zakaj bi jih sploh morali oddajati ali prodati, če so pa lastniki in lahko z njimi razpolagajo po želji?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

MadMicka ::

GregorP, ti si mal pomešal stvari. Tako ceste, hiše, kot tudi davki in državne institucije so in v demokratični državi in v enopartijski, beri totalitaristični državi. Ampak, enopartijske države niso propadle zaradi previsokih davkov, temveč zaradi prenizke produkcijske sposobnosti in zatiranja osnovnih politične svoboščine - svobode.

Cman, a si ugotovil, da davke plačujemo zato, da jih država porabi? Ja, bravo. In da jih pobira pridnim in uspešnim? Hja, revnim, takim, ki nič nimajo, pač nima kaj pobrati. Lahko jih le vpokliče v vojsko in ponuca za kaka javna dela recimo.

Kar se pa tiče luksuza, oz. koliko m2 na osebo naj bo neobdavčenega (mimogrede še enkrat, danes vsi plačujemo za vsak m2 zemlje, ki ga imamo), je pa stvar tehtnega premisleka ekspertnih skupin.

jype ::

Gregor P> In zakaj bi jih sploh morali oddajati ali prodati, če so pa lastniki in lahko z njimi razpolagajo po želji?

Ni jim treba, a bodo v tem primeru plačali davek. Tudi če nočeš 40kW jajčka ampak večji in močnejši avtomobil, plačaš več, ker državo tudi staneš več. Enako velja v tem primeru - vsa stanovanja, ki bi lahko bila polna, pa niso, državo (in naju) stanejo tako v socialnih transferjih, kot tudi v trgu, kjer so cene posledica špekulacij in dejstva, da ljudje "šparajo" nepremičnine, namesto drugih oblik kapitala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

jan01 ::

Pol postov tukaj in po drugih forumih v prid zakonu je le odraz slovenske FOVŠIJE!

@jype
Ja državo s svojim požrešnim avtomobilov zaradi uvažanja nafte res staneš več. Kako lahko primerjaš to s nepremičninami

Gregor P ::

Ti plačaš pri nakupu vozila in za uporabo vozila na javnih torej družbenih površinah, ne pa plačuješ kar tako za samo vozilo ... kar na žalost spet ponavljam.

MadMicka nisi si dobro prebral/-a mojega komentarja, torej ta del, kako pomembni so bili davki pri prehodu iz totalitarizma v nek svobodnejši režim (tudi sicer moraš biti najmanj zgodovinar za razumevanje te problematike; za strokovnjaka, pa rabiš poleg študirati še ekonomijo in pravo ipd.).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

WarpedGone ::

Enako velja za avtomobile: če nočeš 40kW jajčka, plačaš več, ker državo tudi staneš več.


Ne, za avtomobile tega ŠE ni. Lahko imaš doma pod kozolcem parkirano 200kW zverino in državi zanj ne plačuješ ničesar.
Če se hočeš z njim tut vozit po državnih cestah morš pa zato kupit dovoljenje vsako leto znova.
Sedaj boš moral državi plačevat dovoljenje, da lahko sploh imaš lastno hišo. Ko jo boš prodal, boš pa itak zopet plačal davek.
Zbogom in hvala za vse ribe

Phil ::

a si ugotovil, da davke plačujemo zato, da jih država porabi?


Pod porabi zase sem mislil da jih da raznim biroktatom, ki dejansko ne delajo nič koristnega, ne pa recimo socialne transferje. Ampak to je druga tema.

Kar se pa tiče luksuza, oz. koliko m2 na osebo naj bo neobdavčenega, je pa stvar tehtnega premisleka ekspertnih skupin.


Edina prava odločitev je da dodatnih davkov ni, jih imamo že zdaj dovolj. Naučijo naj se gospodarit s tem kar imajo, saj vendarle funkcija države ni čimbolj uspešno dušenje lastnih državljanov z davki.

Phil ::

Poskusi si sam odgovoriti na to vprašanje.


Ne, raje ti razloži zakaj je za denar na banki vseeno ali plačaš samo davek na dohodek iz obresti, ali poleg tega še davek na samo glavnico.

jype ::

WarpedOne> Lahko imaš doma pod kozolcem parkirano 200kW zverino in državi zanj ne plačuješ ničesar.

OK, nehaj.

Razložili smo, kaj je namen tega davka in zakaj je oblika, v kateri se ga obračuna, primerna za dosego tega namena.

Če se ne strinjaš, fino. Jaz se v splošnem tudi ne bi, a se mi zdi, da bo sprememba neto pozitivna. Ne predstavljam si, kako bi lahko bolj razgiban nepremičninski trg komurkoli škodil.

Okapi ::

ali poleg tega še davek na samo glavnico.
Kdo pravi poleg? Jaz ti pravim, da moraš od denarja, ki ga imaš na banki, plačati X evrov davka, in je zato vseeno, a se temu reče davek na obresti ali davek na glavnico. To je pač davek na tvoje premoženje v banki.

Razlika je samo v tem, da bi bil ta X v primeru davka na glavnico fiksen, v primeru davka na obresti pa ne veš vnaprej, točno koliko boš plačal, ker se obresti spreminjajo.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Gregor P ::

OK, nehaj.
... pa saj si ti omenil zopet avtomobil, tako da ne rabiš biti tudi v tej temi napadalen:8)

In pa Okapi, davek je samo na obresti in ne na glavnico, tako da ne moreš kar tako reči, da je pa to davek na celotno premoženje v banki. To rej si obdavčen samo, če si uspel kaj dodatno zaslužiti na podlagi glavnice.

Če to prenesemo na nepremičnino; ko jo oddajaš v najem, seveda plačuješ davek za to, če na njej uporabljaš javno infrastrukturo, tudi plačaš davek za to itd. ne bi pa smel plačevati še najemnine v obliki davka na tvojo nepremičnino (lastnino, glavnico) kar tako ker se je to spomnila trenutna oblast, razen morda če bi bila nepremičnina neke vrste "superedifikat" ali kaj podobnega.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

MadMicka ::

http://nepremicnine.si21.com/Dobro_je_v...

Tole si preberte, da se nekateri ne boste razburjali po nepotrebnem. Že danes se plačuje davek na nepremičnine. Vsaj mi, ki živmo v Ljubljani. Vsaka občina ima lahko nekoliko po svoje. Hvala bogu bo država sedaj to uredila enotno.

"Davek na premoženje in nepremičnine
Davek

Zakaj nekateri plačujemo davek na premoženje in nepremičnine, nekateri pa niti nadomestila za stavbno zemljišče ne ?

Glede na veljavno zakonodajo, to sta Zakon o stavbnih zemljiščih ter Zakon o graditvi objektov, ki sta v pristojnosti Ministrstva za okolje in prostor, se nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč plačuje le za zazidana in nezazidana stavbna zemljišča, ki izpolnjujejo določene kriterije. Občina na podlagi upoštevanja teh kriterijev samostojno določi območja, na katerih se nadomestilo plačuje.

Davek od premoženja pa plačujejo fizične osebe za stavbe, dele stavb, stanovanja, garaže in prostore za počitek in rekreacijo, pri čemer se ne plačuje davka za stanovanje, v katerih zavezanec stalno biva in je manjše od 160 m2, pa tudi ne od poslovnega prostora, ki ga zavezanec uporablja za opravljanje dejavnosti.

Tako sistem nadomestila kot sistem davka od premoženja, poznata še nekatere druge izjeme in oprostitve. Tako se lahko zgodi, da v isti občini nekateri plačujejo za svojo nepremičnino tako nadomestilo kot davek od premoženja, drugi le nadomestilo, nekateri pa ne ene ne druge dajatve. K temu lahko pripomorejo tudi neurejene občinske evidence, čeprav se stanje na tem področju izboljšuje, še bolj urejeno pa bo po vzpostavitvi popolnega registra nepremičnin na ravni države.

Prav zaradi te neenotnosti in neusklajenosti med sistemoma se pripravlja nov sistem davka na nepremičnine, ki bo nadomestil obe dajatvi in bolj objektivno, na podlagi podatkov iz registra nepremičnin, obdavčil vse nepremičnine na podlagi enakih kriterijev."

jype ::

Gregor P> napadalen

Saj nisem napadalen (tudi v tisti temi ne). Nesmiselno se mi zdi skreniti s teme, ki je "Obdavčitev nepremičnin - zakaj?". Zato, ker se smatra, da se bo s tem zmanjšalo špekulacije na tem trgu in s tem pomagalo iskalcem prebivališča. Kar se mene tiče je to dovolj, da se splača poskusit.

Gregor P ::

Nadomestilo za stavbno zemljišče
... saj s tem se tudi ne strinjam:|

Razumem jype, ti s tem predlogom strinjaš, ker meniš oz. upaš, da se bodo tako izboljšale razmere na nepremičninskem trgu.

Sam pa nasprotno menim, da tebi oz. iskalcem prebivališča ta davek ne bo pomagal prav nič (še več, po vsej verjetnosti ga boš/bodo posredno kar ti/oni plačevali); pravi lastniki (torej ne neki nepremičninski špekulanti) pa bodo izgubili svojo temeljno človekovo pravico, t.j. pravico do lastnine.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

WarpedGone ::

Jaz se v splošnem tudi ne bi, a se mi zdi, da bo sprememba neto pozitivna. Ne predstavljam si, kako bi lahko bolj razgiban nepremičninski trg komurkoli škodil.

Imaš razen "zdenja" še kej bolj oprijemljivega? Da bo trg potem kej bolj razgiban, se bojim da je le naivna želja.
Gradbeni in nepremičninski lobiji so pri nas čist dovolj močni, da si bojo priskrbeli zakonske luknje skozi katere bojo gladko padli. Na koncu bojo v 80% nasankal tisti, ki so si z lastnimi viri postavli enostanovanjske hiše.

Država bo pa še vedno subvencionirala nakupe stanovanj in najemnin ter nudila nepremičninske olajšave. Kar je eden glavnih razlogov da cene ostajajo kjer so.

Nadomestilo za stavbno zemljišče

Še en nateg.
Zbogom in hvala za vse ribe

nejcek74 ::

Mislim, da vam v Nigeriji, Afaganistanu, Somaliji in podobni eksotiki ni treba plačevati davkov. Mogoče je čas, za selitev :P

Konstruktivna debata lahko poteka na nivoju, kakšna je prerazporeditev davkov (torej kaj se obdavčuje: delo, finančno premoženje, finančni prihodki, stvarno premoženje ipd), kako se davki porabljajo (sociala, vzgoja, varnost ipd), kakšna je skupna davčna obremenitev ali je pobirajo davkov upsešno (torej skoraj vsi plačamo davek ali nekateri plačujemo davek za vse ostale, ki delajo in oddajajo na črno) ipd. Če pa nekdo vpije,
dol z davki, davki so izkoriščanje
je na istem nivoju kot
ubij kapitalista
.
Ampak upam, da kljub vsemu razumete smisel obdavčitve nepremičnin. Na takšne in drugačne načine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

Aston_11 ::

Hvala nejcek74, ker nas pošiljaš v bananistan. Zelo modro. Eni pač ne mislimo kimati vsaki populistični potezi ljudi na oblasti. Kapitalisti dajejo ljudem kruh, delajo, so uspešni, plačujejo davke, ljudje prejemajo od njih transferje. Kaj je s tem narobe, da si uspešen, razen tega, da se paraziti takoj prilepijo nate. Take je treba ubit? Unega reveža, ki nikoli ne bo imel za stanovanje, ki bo kao sedaj na trgu, pa kaj? nagrado?

Fajn, da obstaja teorija davkov, ki utemeljuje, zakaj vse so koristni, dejansko pa zgolj vlečejo denar iz žepa, toti davek pa napada zgolj tiste, ki so uspšeni in investirajo v nepremičnine. Kam bi morali dati svoje denar, da bi bil folk zagaman slovenski foušen zadovoljen? V tujino?

lufthammer ::

Na koncu bojo v 80% nasankal tisti, ki so si z lastnimi viri postavli enostanovanjske hiše.

Od tretje faze naprej sem naredil vse z lastnimi rokami, vse obloge, inštalacije, vrata,... in sedaj naj še davek plačujem in s tem rešujem rit nekomu, ki samo čaka, kdaj mu bo kaj z neba padlo in več od jamranja nad visokimi cenami ni sposoben skup spraviti.

Spet rinemo v neko že doživeto obdobje: "vsi enaki v revščini".

nejcek74 ::

Hja, dal sem vam primere v kakšnih državah davki ne obstajajo, če pa poznate primer razvite, demokratične države, ki nima davkov pa mi povejte, pa bom spremenil svoje mnenje in vas mogoče celo podprl na referendumu.

To, da nimamo davka na nepremičnine je POSLEDICA socializma, ne pa obratno. Tako kot neurejena zemljiška knjiga, kataster nepremičnin, neodkupljeno javno dobro ipd.
Hm, a zdaj je pa nova obdavčitev populizem?
Nobena vlada do sedaj si ni upala izpeljati tega, ker bi ji takoj padla podpora za 15% (tale bo potem imela že -5%), raje so nabijali davke na plače ipd. stvari, ki jih večina ni občutila neposredno na svoji koži. Ker je večini davek plačal delodajalec. So pa zato kasneje plače počasneje rasle. Tisto je bila populistična poteza.

Nimate nobene izobrazbe o državi v kateri živite? Ste stari 12 let? Ne berete drugega kot naslovnic, ki imajo več kot 5 cm višine, pa rdečo ali črno podlago?

Ted ::

Davki so nujno zlo in prav je da so čim nižnji. Imajo pa lahko poleg funkcije financiranja oblasti tudi pozitivne učinke. In premik od davkov na prihodke, ki obremenjujejo predvsem srednji in nižji sloj na davke na premoženje, ki bolj obremenijo višji sloj je smiseln.
Kdorkoli je pri nas na sumljiv način prišel do premoženja se zanj ne rabi bat, ker to ni obdavčeno. Naloži ga v nepremičnine, na banko, v druge naložbe. S tem da na banki plačuje davek na obresti, kot delničar pa prav tako različne dodatne davke in dajatve ob prodajah/izplačilih. Le pri kopičenju nepremičnin ne plača nič. Ko imaš enkrat 4-5 stanovanj lahko z najemninami na 5 let kupiš novo stanovanje. Ni sporno samo to, da ti kopičiš neobdavčeno premoženje, sporno je to da ti s tem kopičenjem stanovanj zmanjšuješ ponudbo na trgu in s tem višaš ceno stanovanj in najemnin. Pozitivni učinek pametnega nepremičninskega davka v tem primeru bi lahko bil premik naložb iz nepremičnin recimo na vrednostne papirje. Borzni indeks dobi nov zagon, rast cen stanovanj pa se umiri in ljudje s povprečnimi dohodki lažje pridejo do stanovanja.
Mah...

TESKAn ::

Denar na banki je zanič primerjava. Denar, ki ga ti hraniš, lahko banka posodi naprej podjetju ali kreditojemalcu, ki bo zato lahko nekaj kupil/nekaj novega ustvaril. Od bajte, ki jo imaš "za vsak slučaj", pa ne bo imel nihče koristi.

Sam pa nasprotno menim, da tebi oz. iskalcem prebivališča ta davek ne bo pomagal prav nič (še več, po vsej verjetnosti ga boš/bodo posredno kar ti/oni plačevali)

Seveda bo pomagal. Tisti, ki imajo sedaj stanovanje "v štumfu", da tako rečem, boddo razmislili, ali se jim jo še splača tako imet. Če bodo naračunali, da ne, bo od tega imel korist ali kupec (ki bo tako imel eno nepremičnino več na izbiro) ali najemnik (iz istega razloga), hkrati pa to povečanje ponudbe zbije cene, ki so se v zadnjih letih razpihnile čez vse meje (nihče me ne bo prepričal, da lahko stanovanje, ki ga v sedmih letih nisi nič spremenil, potroji svojo vrednost v tem času).

pravi lastniki (torej ne neki nepremičninski špekulanti) pa bodo izgubili svojo temeljno človekovo pravico, t.j. pravico do lastnine.

Kako izgubil? Sej ne bo nacionalizacije. Gre na živce, ko se začne namesto argumentov metat okrog floskule o zlobnih rdečkarjih (ali poljubnem trenutnem bavbavu (večinoma) desničarjev) in se misli, da zdaj so pa dali kronski argument/dokaz. BS.

Gradbeni in nepremičninski lobiji so pri nas čist dovolj močni, da si bojo priskrbeli zakonske luknje skozi katere bojo gladko padli. Na koncu bojo v 80% nasankal tisti, ki so si z lastnimi viri postavli enostanovanjske hiše.

BS. Spet ena floskula, kako zlobna država napada "reveže". Če imata dva hišo več kot 200 m2, pa tudi nista reveža, ki bi ju ta davek nevemkako prizadel - sploh, če je to hiša, kjer živita.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

WarpedGone ::

ki bi ju ta davek nevemkako prizadel - sploh, če je to hiša, kjer živita.

Če ju ne bo prizadel, potem tut ničesar ne bo dosegel - na primer tiste pesmice, o bolj živem nepremičninskem trgu, manj praznih stanovanjih ipd.

Prepričan sm, da ti komot pogrešaš 10 EUR. Prosim da mi jih nakažeš, ta mali prispebek te sploh ne bo prizadel, men bo pa naredu veliko dobrega.

Enako bolana logika.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

lufthammer> in sedaj naj še davek plačujem in s tem rešujem rit nekomu

Pizda, zakaj moram pa jaz plačevat večji davk kot ti?

Ne, nimam pojma, kok ga plačaš, ampak če boš plačal davek, je to že tvoja druga bajta (in v prvi nihče ne živi).

WarpedOne> Če ju ne bo prizadel, potem tut ničesar ne bo dosegel - na primer tiste pesmice, o bolj živem nepremičninskem trgu, manj praznih stanovanjih ipd.

Dej ne trabunjaj, no.

Gregor P ::

V glavnem se bo v bistvu splačalo v nakup vseh nepremičnin, ki jih bodo začel navadni ljudje množično prodajati po nizkih cenah pod tržno vrednostjo oz. ki jim ga bo država začela prodajat po netržnih cenah na dražbah (najprej pa bo "prosti lov" tik preden se bo uvedlo državno najemnino na nepremičnine, ko bo še zmeda in bodo začasni lastniki v strahu hoteli čimprej prodati to po novem premoženjsko breme). Čista zmaga za "dobrega" podjetnika, ki bo poceni prišel do nepremičnin; verjetno mu bodo banke dodelile še kredit za tako dobro poslovno potezo (s katerim bo nato lahko sploh kupil vse te nepremičnine). Nato lahko vse to oddaja, da pokrije davke (te bo posredno itak plačal najemojemalec) oz. proda tujcem (ki bodo z veseljem kupili naše poceni nepremičnine, še posebej, če jim lokalc vse zrihta) itd.

Pa da mu ne boste potem slučajno fouš8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

jype ::

Gregor P, odličen scenarij. Po njem se za prek 99% prebivalstva stanovanjski stroški bistveno znižajo.

Gregor P ::

Za to prebivalstvo se ne bo prav nič spremenilo; še več ljudi bo iskalo stanovanje, ker bodo izgubili lastno prebivališče (morda bodo imeli "srečo" in se bodo lahko zmenili za kakšno rento z novim "začasnim najemnikom nepremičnine", ali pa se bodo zmenili, da bo novi najemodajalec plačeval davke do smrti nekdanjega lastnika ter nato prevzel nepremičnino ipd.); le nekaj določenih posameznikov pa si bo lahko kupilo še kakšnega dodatnega mercedesa, saj bodo po novem še lažje prišli do nepremičnin; ti že dosedaj niso imeli nobenih težav plačevati davke.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

lufthammer ::

ampak če boš plačal davek, je to že tvoja druga bajta


Mogoče živiš v drugi državi. Že sedaj plačujem namreč NUSZ in Davek od premoženja za en edini objekt.

lufthammer ::

To, da nimamo davka na nepremičnine je POSLEDICA socializma

Socializem si je zmislu NUSZ že davno nazaj, ker je zvenelo manj kapitalistično, kot davek.
Kupil sem parcelo, plačal (krepko) spremembo namembnosti, ki je v dveh minutah napisan sklep na kosu papirja, nato so mi pa na velikost parcele zaračunali Nadomestilo za uporabo lastnega zemljišča!! In tega se tudi ta država ni "uspela" rešiti.
Je pa res, da nekateri veliki tega ne plačujejo, za Durs se pa ve, na koga se najprej spravi.

jype ::

Gregor P> še več ljudi bo iskalo stanovanje, ker bodo izgubili lastno prebivališče

Ja? Kako bodo pa izgubili prebivališče?

lufthammer> Mogoče živiš v drugi državi. Že sedaj plačujem namreč NUSZ in Davek od premoženja za en edini objekt.

Ja, fino - novega davka za ta en edini objekt očitno ne boš plačal, ane?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

TESKAn ::

ki bi ju ta davek nevemkako prizadel - sploh, če je to hiša, kjer živita.

Če ju ne bo prizadel, potem tut ničesar ne bo dosegel - na primer tiste pesmice, o bolj živem nepremičninskem trgu, manj praznih stanovanjih ipd.

Prepričan sm, da ti komot pogrešaš 10 EUR. Prosim da mi jih nakažeš, ta mali prispebek te sploh ne bo prizadel, men bo pa naredu veliko dobrega.

Enako bolana logika.


Ne bi prizadel, _če_ bi živela v njej. Če pa imata 200 m2 bajto "za zraven", potem je pa malo drugače, kajne?

In si narobe prepričan. Kupujem stanovanje in ker je na trgu veliko takih, ki imajo prazno stanovanje in ga "šparajo", so cene ubijalske.

V glavnem se bo v bistvu splačalo v nakup vseh nepremičnin, ki jih bodo začel navadni ljudje množično prodajati po nizkih cenah pod tržno vrednostjo oz. ki jim ga bo država začela prodajat po netržnih cenah na dražbah (najprej pa bo "prosti lov" tik preden se bo uvedlo državno najemnino na nepremičnine, ko bo še zmeda in bodo začasni lastniki v strahu hoteli čimprej prodati to po novem premoženjsko breme). Čista zmaga za "dobrega" podjetnika, ki bo poceni prišel do nepremičnin; verjetno mu bodo banke dodelile še kredit za tako dobro poslovno potezo (s katerim bo nato lahko sploh kupil vse te nepremičnine). Nato lahko vse to oddaja, da pokrije davke (te bo posredno itak plačal najemojemalec) oz. proda tujcem (ki bodo z veseljem kupili naše poceni nepremičnine, še posebej, če jim lokalc vse zrihta) itd.


Tipičen bluz, ko zmanjka argumentov. Takoj se pripelje noter zlobno državo, ki bo metala ljudi na cesto samo zato, ker so slučajno lastniki bajte/stanovanja, v katerem živijo. Dej preberi si najprej, za kaj bi se sploh šlo, da ne boš takih kozlov streljal.

Ja, fino - novega davka za ta en edini objekt očitno ne boš plačal, ane?

To pač ne gre v nekatere razgrete glave tu na forumu...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Phil ::

To pač ne gre v nekatere razgrete glave tu na forumu...


V druge razgrete glave pa ne gre, da je nekdo lahko proti davku tudi če ga direktno ne prizadane.

BlaY0 ::

WarpedOne> Lahko imaš doma pod kozolcem parkirano 200kW zverino in državi zanj ne plačuješ ničesar.

Kako da ne? Vsako leto plačaš registracijo. Če ne registriraš, moraš avto odjaviti iz prometa kar zopet stane. In plačaš ravno za teh tvojih famoznih 200kW, za 55kW plačaš veliko manj. Bi bilo pa nesmotrno imeti pod kozolcem tak avto in se ne voziti, ker bo v par letih vreden samo še polovico prvotne vrednosti.

Aja pa še davek na kozolec boš mogel plačati. Imaš torej avto, s katerim se ne voziš, imaš kozolec samo zato da je spodaj avto s katerim se ne voziš, potem imaš pa še en avto s katerim se voziš in za vse to plačuješ takšen ali drugačen davek in ta davek plačuješ samo zato, da se lahko z avtom pripelješ do službe, kjer delaš zato, da zaslužiš za plačilo tega davka:D

krneki0001 ::

Če smo že pri davkih. Evropa je strogo proti dvojnem obdavčevanju. Le v sloveniji nas lahko tudi trojno "lupijo". Ko sem kupil zemljo, sem plačal davek. KO sem hotel graditi hišo, sem plačal davek in še dajatve, ter ogromno denarja za papirje. Ko sem gradil, sem plačeval davek na material. Ko sem zgradil in si želel elektriko in vodo, sem plačal davek, sedaj ko imam zgrajeno, bi pa še vsak mesec ali leto plačeval davek? Na kaj?

Nej mi dajo potem vse moje davke, ki sem jih plačal nazaj, pa jim potem plačujem enkrat na leto davek.


Nič nisem podedoval, vse sem moral sam ustvarit in sem ustvaril. In sedaj bom zato, ker sem si nekaj ustvaril, zato plačeval še dodaten davek.

NAJ OBDAVČIJO LENUHE, KI NIMAJO NIČ, TISTI NIČ NE DOPRINESEJO K NAŠI DRŽAVI!!!

BlaY0 ::

NAJ OBDAVČIJO LENUHE, KI NIMAJO NIČ, TISTI NIČ NE DOPRINESEJO K NAŠI DRŽAVI!!!

Tega zdaj ne štekam??? Obdavčijo naj lenuhe, ki nimajo nič?

Če obdavčiš nič, ven dobiš nič.

nebivedu: Koliko si potem zmetal za bajto, ki si jo sam gradli? Več ali manj kot če bi kupil že zgrajeno ali če bi kupil stanovanje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

krneki0001 ::

Pomoje da sem vložil enako kot če bi kupil zgrajeno novo.

Zakaj ne štekaš. Davek na lenobo. Vsak mesec 500 evrov od tistih, ki nič ne delajo in si nič ne ustvarijo. Zato da kompenzirajo tisto, kar mi plačujemo od plače.

BlaY0 ::

Hmm, čudna logika... če nič ne delaš, nič ne zaslužiš. Če nič ne zaslužiš, je težko od tega "niča" kakšen davek pobrati. Se morda ne strinjaš s tem?

Matako ::

Kot rečeno, če znižajo davke na dohodke, sem čisto za davek nepremičnine.

Ampak resno, bo to zdaj dodaten davek ali bo nadomestil kaj?
/\/\.K.

krneki0001 ::

Hmm, čudna logika... če nič ne delaš, nič ne zaslužiš. Če nič ne zaslužiš, je težko od tega "niča" kakšen davek pobrati. Se morda ne strinjaš s tem?


Ni čudna. Jaz dodam nekaj državi s svojimi davki, lenuh pa nič. Jaz vsak mesec plačam ogromno davka, lenuh pa nič. In zdej bodo mene še bolj obiral, lenuha pa pustili pri miru.

BlaY0 ::

WTF, kaj naj pa poberejo lenuhu, če nič nima???????????????? A naj mu poberejo 1000% niča?

rokp ::

Saj ni treba, da se davek odmeri v procentih (ali promilih), lahko gre za fiksen znesek. ;)
In, ce nic nima, lahko (v vecini primerov) zacne delati in ustvarjati (ce pa nic ne dela, je pa verjetno isti kot tisti, ki imajo nepremicnine in jih ne uporabljajo gospodarno v korist drzave in ga je ravno zato treba "strafati").

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rokp ()

WarpedGone ::

Blay0 mi odgovarja:
WarpedOne> Lahko imaš doma pod kozolcem parkirano 200kW zverino in državi zanj ne plačuješ ničesar.
Kako da ne? Vsako leto plačaš registracijo.


Js sm pa napisal:
... Lahko imaš doma pod kozolcem parkirano 200kW zverino in državi zanj ne plačuješ ničesar.
Če se hočeš z njim tut vozit po državnih cestah morš pa zato kupit dovoljenje vsako leto znova.

= registracija + cestnina + zavarovanje

Prvi pogoj za smiselno debato je funkcionalna pismenost. Ne vem kaj naj dobrega o logiki povejo funkcionalno nepismeni.

Obdavčitev nepremičnin ni enako registraciji, cestnini ali zavarovanju ampak najemnini za privatno lastnino.
Meh, sej ni čudno da nas tako lupijo, ko pa večina folk vpije Šemedej!
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

WarpedOne> Obdavčitev nepremičnin ni enako registraciji, cestnini ali zavarovanju ampak najemnini za privatno lastnino.

Ja, in? Še vedno ne vem, kaj je s tem narobe. Tudi travnika _ne moreš posedovati_, ne da bi zanj plačeval "najemnino za privatno lastnino".

BlaY0 ::

WarpedOne: Ti zgleda ne veš kaj je to funkcionalna nepismenost. Je moja napaka, da nisem prebral tvojega originalnega posta ampak samo dgovor jypeta. Ampak to nima veze s funkcionalno nepismenostjo. Funkcionalna nepismenost je recimo to, da podpišeš pogodbo, ki si jo sicer prebral, nisi je pa razumel...

Ja, lahko imaš avto pod kozolcem... vprašaj se raje ali je to smiselno zate? Če računaš, da bo ta avto čez 30 let oldtimer in ga boš dražje prodal kot si ga kupil oziroma če bo njegova vrednost večja od takrat ko si ga kupil, potem je to OK. Drugače je to čisti nesmisel. Valda ti država ne bo pobirala davka od nečesa kar zgublja vrednost in ga/jo je enostavno pridobiti za vsakim vogalom.

Če bi "nekdo" recimo pokupil vse avtomobile namenjene slovenskemu trgu, jih stlačil pod svoj kozolec in s tem umetno ustvaril nekakšno neravnovesje, bi država sigurno razmišljala v smeri kako bi tega ščloveka obdavčila, da bi izravnala to neravnovesje, ki za normalno funkcioniranje družbe ni zdravo.

Še boljši primer je pa če nekdo pokupil vse dnevne zaloge kruha v Sloveniji in jih potem dražje prodajal naprej. S tem bi umetno destabiliziral družbo z namenom lastnega okoriščanja.

Nepremičninski trg pri nas je trenutno na mrtvi točki... nepremičnin je preveč, ljudje si jih pa še vedno ne morejo privoščiti.

kopernik ::

No, meni se zdi, da bi moral biti davek kar visok, da bi lahko vplival na trg v tem smislu kot nekateri razmišljate. Če bo pa nizek, je to samo dodatno polnjenje državne malhe, učinka pa verjetno ne bo. So se o tem že razpisali nekateri ekonomisti v časopisju.

jype ::

kopernik> No, meni se zdi, da bi moral biti davek kar visok, da bi lahko vplival na trg v tem smislu kot nekateri razmišljate.

Niti ne. Danes so stroški propadajočih nepremičnin za lastnike praktično nič. Po novem bodo več kot to, zato bo smiselno razmisliti o oddaji ali prodaji.

Glede na to, da je v Ljubljani takih stanovanj (v katerih ne živi nihče, ali pa je najemnik notri na črno) skoraj 20%, se mi zdi uvedba davka smiselna.

BlaY0 ::

Kar mene bolj moti pri vsem tem nepremičninskem cirkusu je to, da ima cerkev v lasti 2/3 nepremičnin v Sloveniji. Kako so do teh premičnin v prvi fazi sploh prišli? Ja s čistim nategom folka. Potem so jim "komunajzerji" vse to zaplenili, "demokrati" pa vrnili nazaj...

kopernik: Učinek bo, malha bo malo manj prazna ;) Seveda je kratkorični cilj tega davka napolniti državno blagajno, saj se samo o tem govori, dolgoročnih ciljev pa itak pri nas še nikoli ni bilo. Zakaj bi pa bili, mandat vlade je 4 leta. Katera vlada je pa naredila kaj kar bi se recimo 10 let po njihovem vladanju izkazalo za koristno? Ampak probajo pa ;) mogoče se bo pa situacija malenkost stabilizirala, lahko pa da se bo še bolj destabilizirala. Dejstvo je, da smo komaj polnoletni pa bi radi da je vse tipi-topi. Po svetu imaš veliko starejše "demokracije" od naše pa imajo ravno tako probleme, ki jim ni videti konca...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davek na nepremičnine (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Problemi človeštva
1114188706 (15851) MrStein
»

novo vrednotenje nepremičnin (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14824616 (19600) buttcrack
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7414875 (13361) Furbo
»

Bogati siromaki??? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30188160 (77720) energetik

Več podobnih tem