» »

Davek na nepremičnine

Davek na nepremičnine

««
3 / 23
»»

...:TOMI:... ::

Nekdo je prej predlagal, da skopiramo zakone iz Nemčije, Švice... Hja, lahko jih, vendar pri nas balkancih to ne dela. Primer: zemljiški dolg. V ostalih državah je to nekaj normalnega, pri nas pa izkoriščajo na polno za "zle" namene. Balkanci smo in balkanci bomo, tudi če imamo zlate zakone severnih in zahodnih držav.

Nekdo je omenil odrekanje... Sedaj so novi časi, dosti boljši na nekaterih področjih, pa tudi dosti slabši na drugih področjih. Kaj že pove pregovor: če bi bil vedež, ne bi bil revež... Če bi stari ljudje vedeli, da bo tako sranje, sigurno ne bi šli delati takih zgradb. Žal so jih delali in sedaj bodo finančno na je ba li. Zgrešene investicije so imeli, raje bi šli poleti na morje za 2 meseca in pozimi na smučanje, bi v življenju imeli več od tega.

Da ne omenjam, da so stare hiše neprivlačne za mlade rodove. Prvič, ker so stare, razporeditev je nikakva. Drgič, ker jih je treba energetsko sanirati, ker drugače imaš takooooo veliko stroškov s kurjavo in nimaš nobenega udobja. Seveda tudi sanacija stane nerazumljive denarje-po domače se ne izplača vlagati. Lahko celo hišo obnoviš, pa še vedno boš imel staro bajto.

Res je najbolje nič imeti in sproti zapraviti vsak €. Saj tudi bančne vloge niso sigurne, niti denar v nogavici ne, saj to je znano že iz prejšnje države, ko je inflacija vse pobrala, vsak dan je bil papir vreden manj. Tisti predlog s socialnim stanovanjem ter 6 otroki in potovanji je na mestu. Kaznovan si, če si uspešen, moraš biti čim slabši in imeti čim manj, to je očitno cilj te gnile države.

Drugče sem pa proti vsakemu davku in podpiram kapitalizem v najbolj grobi obliki, brez sociale.
Tomi

GregiB ::

Torej, v Žalcu bom plačal za hišo po novem predlogu davka na nepremičnine 210 € prej sem za stavbno zemljišče plačal 160 €.. razlika ni prehuda.
Je pa moje mnenje, da se bo zdaj (žal) izkazala "luknja" v razmišljaju tistih, ki so gradili pred leti. Namreč, slovenci s(m)o vedno gradili zase, pa seveda še za vsaj eno generacijo zanamcev. Bodisi zaradi navezave otrok nase, varnosti, ker sta sistem in premoženje to omogočala, itd, itd...
Sam sem se z družino preselil (nazaj) k tašči, ki pač, ko je vdovela, ni zmogla vzdrževati hiše, ki je za dvočlansko, kaj šele enočlansko družino hudo predimenzionirana. Smo "razrezali" a pol in zdaj funkcionira. Si pa niti pod razno ne delam utvar, da če slučajno v tej hiši kdaj ostanem sam, da bom robantil po družbi, kako, da mi hoče prigarano na silo odvzeti.
V enem stavku... Ne kupuj si prehud avto, če nimaš potem še za bencin...
Bi bilo zelo zanimivo narediti statistiko povprečne kvadrature hiše npr. v SLO, D, S, DK, F idr... se bo hitro videlo, kje je problem...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

bluefish ::

Problem teh hiš in jamranja o nizki realni ceni je tudi v tem, da ti starejši celo življenje gradijo, na koncu pa ob malih penzijah komajda pokrijejo tekoče stroške. Nič čudnega torej, da so tovrstne nepremičnine skorajda ničvredne, ko pa tudi pravega vzdrževanja ni.
Ta davek je pač moment resnice. Ko bi le temeljil na realnih vrednostih.

Nekaj statistike za leto 2011 o velikosti stavb,...: http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?...

Tole pa je graf za tujino in par izbranih držav:

...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

trololo2 ::

> Ta davek je pač moment resnice. Ko bi le temeljil na realnih vrednostih.

Kakšen moment resnice? Kako lahko stroške vzdrževanja sploh primerjate z dodatno obdavčitvijo? A zdaj po tem ko se bojo davki dvignili pa nekateri čisto po "naravni danosti" niso več upravičeni živeti v lastni hiši?

Also kaj je važno kako je obdavčeno v tujini, imajo tam npr. tudi tako noro dohodninsko lestvico kot mi?

Kot je napisal eden višje, proslavljte in upravičujete tu tisti ki vse sproti "sfrčkate" ali sploh ne ustvarite. In vas moti da drugi pa so.

O glavnem problemi davka pa kasneje ko bom imel več časa....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: trololo2 ()

Go-ahead ::

Saj je sistem zahteval gradnjo velikih hiš. Na občino si šel po gradbeno dovoljenje, dali so ti načrt za 200 + m2 in si bil prisiljen graditi tak blok. Če vam to še ni znano!

St235 ::

Also kaj je važno kako je obdavčeno v tujini, imajo tam npr. tudi tako noro dohodninsko lestvico kot mi?


važno je zaradi vseh tistih ki vpijejo kaka krivica se jim godi v Sloveniji.

A zdaj po tem ko se bojo davki dvignili pa nekateri čisto po "naravni danosti" niso več upravičeni živeti v lastni hiši?


Kdo pa jim jemlje pravico do bivanja? Ugotovili smo že, da je lastništvo hiše strošek, in če tega stroška ne zmoreš potem si se nekje konkretno zakalkuliral. Pri tem, da je davek precej majhen delež tega kolikor stane vzdrževanje hiše. TO me spomni na to kako se je nekdo z avtomobilom za 50k EUR in porabo 12l/100km pritoževal nad podražitvijo vinjete.

Kot je napisal eden višje, proslavljte in upravičujete tu tisti ki vse sproti "sfrčkate" ali sploh ne ustvarite. In vas moti da drugi pa so.

Stanovanjski problem mora imet vsak rešen. Lahko preko lastniškega stanovanja lahko preko najema. Nič od naštetega ni zastonj in vsako ima svoje prednosti in slabosti. Samo to da se je nekdo zakalkuliral in si postavil preveliko/predrago hišo in jo ni sposoben vzdrževat je pač njegov problem. Enako kot nekdo, ki je vse zapravil in nima za najemnino. Jebat ga, pa bi oba prej razmišljala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Aston_11 ::

Itak, da jim ni znano, so pa pametni vseeno. Še dandanes imaš podobne zahteve marsikje.

opeter ::

jalovec09 je izjavil:

Upokojenci bodo prodal po polovični ceni in se preselil v manjšo hišco/stanovanje. Ne vem pa kako jim uspe vzdrževat veliko hišo s 400-500 evrov pokojnine.


Ti to resno? Kdo bo kupil te nepremičnine, točneje hiše? Večina njih je bila zgrajena v 60/70. letih (nekatere celo prej, sploh na deželi/v vaseh), vzdrževanja skoraj nič ... realna vrednost teh nepremičnin ni 200k €, ampak v najboljšem primeru 20k.

Torej, kdo bo to kupil?

Če pa se že najde kupec, kaj naj upokojenec počne z 20k? Stanovanje si iz tega ne more privoščit. Dobro, glejmo naprej ... Počasi bo najmanjša, torej minimalna cena v domu za ostarele tam okoli 500 € na mesec (oziroma je to že zdaj).
Enostavna matematika za bivanje v domu za ostarele (ob predpostavki, da ta zgornja cena ostane fiksna za obdobje več let):
- 1 leto: 500 x 12 = 6.000 €
- 2 leti: 500 x 24 = 12.000 €
- v treh letih je to 3 x 6000 = 18.000 €

Torej po tretjem letu mu ostane še ene 2.000 € (dovolj še za štiri mesece), plus penzija.

Računajmo, da ta upokojenec dobi vsaj (!) 500 € penzije, raje več. Če ne dobi oz. nima denarja, ga seveda v dom za ostarele ne bodo sprejeli. Nepremičnine nima, ker ga je moral prodati. En čas lahko gre v najem, če ima srečo, morda bo penzija celo dovolj.

V najboljšem primeru ima otroke/sorodnike nekje v tujini in ti mu pošiljajo vsak mesec nekaj denarja.

Če ne ... hja.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

GregiB ::

Go-ahead je izjavil:

Saj je sistem zahteval gradnjo velikih hiš. Na občino si šel po gradbeno dovoljenje, dali so ti načrt za 200 + m2 in si bil prisiljen graditi tak blok. Če vam to še ni znano!

Delno drži...to je veljalo za tista naselja, kjer je bil narejen tipski urbanistični načrt s predpisanimi (dovoljenimi) tipi hiš... Velja prvenstveno za strnjena, urbana naselja...
Po drugi strani pa npr. večina, ki tako opeva "odrekanje" pozablja, ali se pač ne spomni, da je praktično celo Velenje, npr. kar se gradenj v 60ih, 70in in začetek 80ih tiče zrasel na nerevaloriziranih kreditih, kjer je "odrekanje" trajalo največ 3-4 leta, potem pa je inflacija požrla odrekanje... Mladi generaciji, ki si želi ustvariti dom, so takšni "bonbončki" nedostopni...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Smurf ::

Na vasi imas hise, ki so bile ocenjene z 200k€ v resnici pa so vredne 20k€? A res, dej pokazi kaksno.

Kot sem ze napisal dvomim, da so 10x precenili hise (razen zelo redkih izjem).

Aston_11 ::

Hja, pustiš, da se ti usede (hipoteka, se mi zdi) država za znesek davka na nepremičnino, pa ji nakazuješ po 20 EUR mesečno - torej na obroke.

Ne bo tako črno, ko se bo potegnila črta, hudič bo zbrati tisti znesek davka poleg vinjete praktično v istem mesecu.

Čeprav ne verjamem, da trenutno pohaja 200 milijonov za jih vreči proč.

Go-ahead ::

GregiB je izjavil:

Go-ahead je izjavil:

Saj je sistem zahteval gradnjo velikih hiš. Na občino si šel po gradbeno dovoljenje, dali so ti načrt za 200 + m2 in si bil prisiljen graditi tak blok. Če vam to še ni znano!

Delno drži...to je veljalo za tista naselja, kjer je bil narejen tipski urbanistični načrt s predpisanimi (dovoljenimi) tipi hiš... Velja prvenstveno za strnjena, urbana naselja...
Po drugi strani pa npr. večina, ki tako opeva "odrekanje" pozablja, ali se pač ne spomni, da je praktično celo Velenje, npr. kar se gradenj v 60ih, 70in in začetek 80ih tiče zrasel na nerevaloriziranih kreditih, kjer je "odrekanje" trajalo največ 3-4 leta, potem pa je inflacija požrla odrekanje... Mladi generaciji, ki si želi ustvariti dom, so takšni "bonbončki" nedostopni...Ti verjetno pozabljaš, da se odrekanje ne nanaša samo na finance. Ali misliš da so ti "investitorji" v včasu gradnje cingali nogo na Bahamih? Denar so dobili kvečjemu za material!

Invictus ::

Kaj jamrate kaj naj upokojenec dela s svojo mizerno pokojnino?

Sem že zgoraj napisal da so otroci dolžni po zakonu skrbeti za svoje ostarele starše. Da ne govorimo o moralni odgovornosti. Saj bo tako ali tako podedoval po njem.

Utopično je pričakovati da bo upokojenec, sploh malo starejši, bil sposoben enakega samostojnega življenja kot nek 40 letnik. Če ne drugega, že zaradi zdravja ne.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

opeter ::

Smurf je izjavil:

Na vasi imas hise, ki so bile ocenjene z 200k€ v resnici pa so vredne 20k€? A res, dej pokazi kaksno.


Kak ti naj pokažem, če pa si na drugem koncu Slovenije?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Go-ahead ::

Invictus je izjavil:

Ne nismo jim "fovš". Sam to da so z lastnimi rokami postavili hišo jih ne dela posebne. Še manj da bi jim to bilo kaka olajšava pri davkih.

Še 1x, pa folk tukaj ne šteka. Država ne sili ljudi v gradnjo prevelike bajte. Ampak je to njihova lastna odločitev ...Jih je silila!!!!

...:TOMI:... ::

S pištolo so ti merili v tilnik in vpili: ZIDAJ!
Tomi

Invictus ::

Go-ahead je izjavil:


Jih je silila!!!!

Moram reči da mi nihče od starejših, ki so zidali hiše, ni rekel da je stala za njimi policija z avtomati in so jih pripeljali na tlačansko delo zidave lastne bajte.

Folk ima pa zato 200m2 in več bajte, ker so bili preveč šparovni pa niso hoteli plačati arhitekta. Ja, celo v socializmu so že bili in si lahko pri njih naročil hišo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Gogyto ::

GregiB je izjavil:


Po drugi strani pa npr. večina, ki tako opeva "odrekanje" pozablja, ali se pač ne spomni, da je praktično celo Velenje, npr. kar se gradenj v 60ih, 70in in začetek 80ih tiče zrasel na nerevaloriziranih kreditih, kjer je "odrekanje" trajalo največ 3-4 leta, potem pa je inflacija požrla odrekanje... Mladi generaciji, ki si želi ustvariti dom, so takšni "bonbončki" nedostopni...


Kaj ima veze, kaj so imeli takrat? Morajo zato biti zdaj kaznovani? Marsikdo je pač imel to srečo, da je imel muda takrat vzeti kredit in zidat. Veliko jih pa teh mud ni imelo in pač niso šli v dvorce. Kakor komu. Če pa zdaj uvajamo davek zarad fovšarije. ker mi takrat nismo bili rojeni, oz. smo jim fovš, ker nismo imeli mud, potem je pa vse jasno... Mladi generaciji dom ne bo dostopen tudi danes, ko bo uveden ta davek...

marvin42 ::

...:TOMI:... je izjavil:

S pištolo so ti merili v tilnik in vpili: ZIDAJ!

Ne, so ti pa povedali kakšna naj bo stavba. Moj oče je na svoji parceli hotel zgraditi dvoetažno hišo, tako kot so zdaj manjše montažne hiše (pritličje+mansarda). Misliš da je uspel? Ne, graditi je moral po tipskih načrtih, možnosti so bile pa "grad 1", "grad 2", "grad 3".
Mostly Harmless

Gogyto ::

Invictus je izjavil:

Kaj jamrate kaj naj upokojenec dela s svojo mizerno pokojnino?

Sem že zgoraj napisal da so otroci dolžni po zakonu skrbeti za svoje ostarele starše. Da ne govorimo o moralni odgovornosti. Saj bo tako ali tako podedoval po njem.

Utopično je pričakovati da bo upokojenec, sploh malo starejši, bil sposoben enakega samostojnega življenja kot nek 40 letnik. Če ne drugega, že zaradi zdravja ne.


V katerem zakonu to piše, da si dolžan živeti svoje stare? Pa kje ti živiš? Mladci svoje tastare ven zapirajo in jemljejo hipotekarne kredite na domove svojih starcev, ki potem ostanejo brez teh domov zaradi nevestnosti tamladih... Ne pa da jih bojo živeli, LOL....:))

Aston_11 ::

Invictus je izjavil:

Go-ahead je izjavil:


Jih je silila!!!!

Moram reči da mi nihče od starejših, ki so zidali hiše, ni rekel da je stala za njimi policija z avtomati in so jih pripeljali na tlačansko delo zidave lastne bajte.

Folk ima pa zato 200m2 in več bajte, ker so bili preveč šparovni pa niso hoteli plačati arhitekta. Ja, celo v socializmu so že bili in si lahko pri njih naročil hišo.


Ja, imeli so tipske projekte in tam v biroju si enega izbral. Praktično nisi imel izbire ne glede nadstropij, ne glede kvadrature, važno, da je bajta, kot vse drugo, služila tudi namemu obrembe pred zunanjim neprijateljem.

Danes pa se po starih serje in se jih jebe, kot da ste tu na forumu vso pamet tega sveta pobrali. Ne leti nate, da ne boš šel v luft.

Oberyn ::

St235 je izjavil:

In še 100x ker je večina preneumna da bi to razumela: Obdavčitev primarne nepremičnine (torej take v kateri nekdo dejansko biva ali jo legalno oddaja) bo praktično identična trenutni obdavčitvi.

Lakotnik, saj menda nisi tako naiven? Tako bo prvo leto. Naslednje leto bo proračunska luknja še malo večja, pa... In tako vsako naslednje leto.

St235 ::

Gogyto je izjavil:

Invictus je izjavil:

Kaj jamrate kaj naj upokojenec dela s svojo mizerno pokojnino?

Sem že zgoraj napisal da so otroci dolžni po zakonu skrbeti za svoje ostarele starše. Da ne govorimo o moralni odgovornosti. Saj bo tako ali tako podedoval po njem.

Utopično je pričakovati da bo upokojenec, sploh malo starejši, bil sposoben enakega samostojnega življenja kot nek 40 letnik. Če ne drugega, že zaradi zdravja ne.


V katerem zakonu to piše, da si dolžan živeti svoje stare? Pa kje ti živiš? Mladci svoje tastare ven zapirajo in jemljejo hipotekarne kredite na domove svojih starcev, ki potem ostanejo brez teh domov zaradi nevestnosti tamladih... Ne pa da jih bojo živeli, LOL....:))


zakaj se oglašaš če nimaš pojma?

124. člen

(1) Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti
nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti.


Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih /ZZZDR/

Aston_11 ::

Gogyto je izjavil:

V katerem zakonu to piše, da si dolžan živeti svoje stare? Pa kje ti živiš? Mladci svoje tastare ven zapirajo in jemljejo hipotekarne kredite na domove svojih starcev, ki potem ostanejo brez teh domov zaradi nevestnosti tamladih... Ne pa da jih bojo živeli, LOL....:))


ZZZDR.
124. člen

(1) Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti.

(2) Polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega.

St235 ::

Oberyn je izjavil:

St235 je izjavil:

In še 100x ker je večina preneumna da bi to razumela: Obdavčitev primarne nepremičnine (torej take v kateri nekdo dejansko biva ali jo legalno oddaja) bo praktično identična trenutni obdavčitvi.

Lakotnik, saj menda nisi tako naiven? Tako bo prvo leto. Naslednje leto bo proračunska luknja še malo večja, pa... In tako vsako naslednje leto.


in rešitev, ki jo predlagaš je da se ne spremeni nič in pač čakamo da proračunska luknja naprej raste?

...:TOMI:... ::

Ne razumem vas in vaših prednikov (pa tudi mojih).

Če je bilo tako težko in prisiljeno, zakaj se niso izselili v tujino in tam delali po svojih željah? Očitno tako hudo tudi ni bilo, da so ostali tukaj in gradili po ponujenih načrtih. Ko ste pa živeli v "gradu" in imeli veliko prostora ter se ogrevali zastonj na kurilca pa ni nobeden pisnil. Samo jambranje vas je.


Sicer so bile vse bajte enake, vendar niso bile zapovedane majhne luknje, bolje večje, kot manjše.

Drugače je pa dobro, da so imeli vsi enake bajte, vsaj grdih pisanih fasad in kiča ni bilo, je bil pa sivi beton in temačne barve, kot npr. Zalog. Saj ne vem, kaj je bolje/slabše.
Tomi

Gogyto ::

St235 je izjavil:zakaj se oglašaš če nimaš pojma?

124. člen

(1) Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti
nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti.


Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih /ZZZDR/Hvala.
Bravo. Zdaj bo še ena za tvojo dušo, in boš sral, da je pač raja neumna...

Pokaži mi enega, ki je bil obsojen na podlagi tega člena...

St235 ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Aston_11 ::

Ha ha ha - to bo lahko!!

Prvi zadetek na googlu.
http://www.sodisce.si/usrs/odlocitve/20...
Me prehiteva danes, kot da bi cel dan visel na netu!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

Go-ahead ::

SE pravi po principu:
UNA GRANDE FAMIGLIA GREECA. (da ne bom žalil bližjih jugovzhodnih sosedov)

Pet generacij v eno stanovanje, od tega vsaj štiri na socialni podpori!!

Mogoče pa bomo zmogli stroške.

Kaj folk zagovarja?! A ste resni!

Smurf ::

opeter je izjavil:

Smurf je izjavil:

Na vasi imas hise, ki so bile ocenjene z 200kEUR v resnici pa so vredne 20kEUR? A res, dej pokazi kaksno.


Kak ti naj pokažem, če pa si na drugem koncu Slovenije?

Se zmeraj lahko podas podatke, priblizno lokacijo, letnik in kvadraturo, pa zakaj je vredna samo 20kEUR oz. zakaj so jo ocenili za 10x bolj vredno.

Sicer pa tudi, ce je to res, je to potem problem napacnega ocenjevanja in ne davka. Ceprav se vedno zelo dvomim, da je pogost pojav, da so se ocenjevalci zmotili za faktor 10.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smurf ()

Utk ::

Samo to da se je nekdo zakalkuliral in si postavil preveliko/predrago hišo in jo ni sposoben vzdrževat je pač njegov problem. Enako kot nekdo, ki je vse zapravil in nima za najemnino. Jebat ga, pa bi oba prej razmišljala.

Vzdrževanje ni isto kot davek. Pri davku ni izbire, pri vzdrževanju pa je. Dokler lastnik hiše ne prosi za socialno pomoč ali kaj podobnega, je svinjarija, da mu hoče država vzet 5% (če bo recimo plačal 250 evrov) letnih dohodkov, ker ima hišo ali drago stanovanje. Kakšen strošek pa on dela državi s tem stanovanjem? In zakaj je ta strošek večji v mestu kot na vasi? Sej vsi vemo, kje infrastruktura stane več. Če se že obdavčuje stanovanja, se naj z nekim namenom, naj rečejo in potem zapravijo ta denar namensko, ne pa da je edini namen "ker lahko".
Potem se naj obdavči še vse drugo premoženje. Slike, zlato, delnice (ne samo ob prodaji), vse. Pa nočem jaz tega, ker je eno in drugo neumnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

thramos ::

A to da nam ob plači/žblj dohodku vzamejo X % pa ni svinjarija?

Smurf ::

Indeed. A to, da meni drzava pri placi vzame vec kot polovico pa ni svinjarija.

Se huje celo, ce dam denar vezat si vzame svoj delez pogace! Pa nima s tem ona nic stroskov.

Utk ::

Ne, ker vzeme vsem enako. V tem primeru pa vzame tistemu, ki je vložil v cigle, ne pa tistemu, ki je denar zapravil, ali ga pa ima v omari, ali pa na banki vezanega (tu obdavči samo obresti, ne glavnice).

Oberyn ::

St235 je izjavil:

in rešitev, ki jo predlagaš je da se ne spremeni nič in pač čakamo da proračunska luknja naprej raste?

To je tema o davku na nepremičnine in upokojencih, ne tema o izstopu iz neoliberalnega kapitalizma.

Hotel sem reči, ko imaš enkrat sistem organiziran in utečen, je prava malenkost vsako leto malo spremeniti stopnje in faktorje. In seveda jih bojo, vsako leto malo, takoj stavim krof proti polovici zobotrebca.

S tem se po moje trg nepremičnin ne bo normaliziral, ker je lastninska struktura nepremičnin iz zgodovinskih razlogov praktično obrnjena na glavo glede na okoliške države. Kakšen je tu pravzaprav cilj? Kdo bo vse to pokupil, ko bo prišlo na trg? Mlade družine? Pajade, mladi so brez služb in živijo iz rok v usta. Tujci? Hja, kdo pa? Kakšna pošastna škoda!

Karaya 52 ::

Svinjarija je, da obdavčujejo premoženje. Katero drugo premoženje pa je še obdavčeno samo zato, ker ga imamo?

In drugo, svinjarija je, da dvigujejo davek na davek, ničesar pa niso naredili na odhodkovni strani.

GregiB ::

Utk je izjavil:

Ne, ker vzeme vsem enako.

Res??? Kaj potem samo meni vzamejo dvakrat več (po %, ne absolutno) od bruta, kot nekaterim drugim sodelavcem???
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Smurf ::

Utk je izjavil:

Ne, ker vzeme vsem enako. V tem primeru pa vzame tistemu, ki je vložil v cigle, ne pa tistemu, ki je denar zapravil, ali ga pa ima v omari, ali pa na banki vezanega (tu obdavči samo obresti, ne glavnice).

Sej, ce imas 100k€ vredno hiso bos placal tocno enako davka kot drugi z 100k€ vredno hiso.

Jaz ne vidim razlike med tem da kupis cigle ali avto ali delnice. V vseh primerih imas denar, ki ga zamenjas za nekaj drugega.

Karaya 52 ::

Smurf je izjavil:

Utk je izjavil:

Ne, ker vzeme vsem enako. V tem primeru pa vzame tistemu, ki je vložil v cigle, ne pa tistemu, ki je denar zapravil, ali ga pa ima v omari, ali pa na banki vezanega (tu obdavči samo obresti, ne glavnice).

Sej, ce imas 100k€ vredno hiso bos placal tocno enako davka kot drugi z 100k€ vredno hiso.

Jaz ne vidim razlike med tem da kupis cigle ali avto ali delnice. V vseh primerih imas denar, ki ga zamenjas za nekaj drugega.


Mudeu, od avta ne plačuješ davka samo zato ker ga imaš v garaži. Isto za delnice, zlato, depozit...

Utk ::

GregiB je izjavil:

Utk je izjavil:

Ne, ker vzeme vsem enako.

Res??? Kaj potem samo meni vzamejo dvakrat več (po %, ne absolutno) od bruta, kot nekaterim drugim sodelavcem???

Ne, ti pa vzame enako kot drugim z enakimi dohodki in olajšavami. Ne vpraša te za kaj boš porabil plačo in ti pol vzame.

Smurf ::

Karaya 52 je izjavil:

Smurf je izjavil:

Utk je izjavil:

Ne, ker vzeme vsem enako. V tem primeru pa vzame tistemu, ki je vložil v cigle, ne pa tistemu, ki je denar zapravil, ali ga pa ima v omari, ali pa na banki vezanega (tu obdavči samo obresti, ne glavnice).

Sej, ce imas 100k€ vredno hiso bos placal tocno enako davka kot drugi z 100k€ vredno hiso.

Jaz ne vidim razlike med tem da kupis cigle ali avto ali delnice. V vseh primerih imas denar, ki ga zamenjas za nekaj drugega.


Mudeu, od avta ne plačuješ davka samo zato ker ga imaš v garaži. Isto za delnice, zlato, depozit...

Davke placas in za avto (ce ga hoces uporabiti), za delnice (ce imas profit) in depozit (ce presegajo boresti 1000€), zlato je redka izjema. Pravila so povsod malce drugacna, kar je logicno, ker ne gre za enako stvar, imajo pa to skupno lastnost, da vecji luksuz/vrednost imas, vec placas.

thramos ::

Utk je izjavil:

Ne, ker vzeme vsem enako.


Misliš rečt, da vzame tistim bolj "pridnim in delavnim" več. Ne samo absolutno, ampak tudi relativno.

Smurf ::

Je pa zelo zabavno kako vsak gleda tele davke ozkogledno kot njemu najbolj ustreza. "Sej davki so vredu, dokler ni treba meni placati tega".

Karaya 52 ::

Smurf je izjavil:

Karaya 52 je izjavil:

Smurf je izjavil:

Utk je izjavil:

Ne, ker vzeme vsem enako. V tem primeru pa vzame tistemu, ki je vložil v cigle, ne pa tistemu, ki je denar zapravil, ali ga pa ima v omari, ali pa na banki vezanega (tu obdavči samo obresti, ne glavnice).

Sej, ce imas 100kEUR vredno hiso bos placal tocno enako davka kot drugi z 100kEUR vredno hiso.

Jaz ne vidim razlike med tem da kupis cigle ali avto ali delnice. V vseh primerih imas denar, ki ga zamenjas za nekaj drugega.


Mudeu, od avta ne plačuješ davka samo zato ker ga imaš v garaži. Isto za delnice, zlato, depozit...

Davke placas in za avto (ce ga hoces uporabiti), za delnice (ce imas profit) in depozit (ce presegajo boresti 1000EUR), zlato je redka izjema. Pravila so povsod malce drugacna, kar je logicno, ker ne gre za enako stvar, imajo pa to skupno lastnost, da vecji luksuz/vrednost imas, vec placas.


Mešaš jabolka in hruške. Povsod gre za lastnino in nikjer ni lastnina obdavčena razen pri nepremičninah. Na depozit ni nobenega davka. Je pri obrestih ampak to ni davek na premoženje. Razumeš? Na delnice ni davka je pa na dobiček, ok? Pri avtu plačaš zavarovanje in cestnino, ne pa za avto, ker ti stoji v garaži. Pri zlatu pa niti davka od dobička ne plačaš.

Pri nepremičninah pa prav tako plačaš davek od najema in davek pri prodaji. Tako da... si vse pomešal.

Me pa res zanima, kaj se bo zgodilo z obdavčitvijo mrtvega premoženja. Komu lahko prodaš kozolec? Ali pa stanovanje, ki ga nihče noče?

Zgodovina sprememb…

Utk ::

To je pri vseh, tistih, ki so proti temu davku, in tisti, ki so za.
Jaz nisem čisto proti, ne sme pa bit previsok. Če nekdo tu napiše, pa naj proda, če nima za davek, pomeni, da JE previsok.

Gregor P ::

Meni je "poseben davek" na zasebno nepremičnino (kjer živim) preprosto povsem nesprejemljiv (enako katerokoli nadomestilo, ki ga že plačujemo):| (konec konec si plačal že vse mogoče davke ter ostale dajatve, prispevke, da ta hiša sploh lahko stoji); ne glede na to, katere vse države po svetu ga imajo. Dejansko to potem ni več 100% tvoje, ampak je praktično v najemu od "davkodajalca" (torej države).:'( Kajti lahko se odjaviš od elektrike, plina, kanalizacije itd. (se znebiš vseh možnih stroškov) in še vedno ostaneš v hiši (pa četudi nag v temi na hladnem brez vode), ampak ko ne plačaš več tega davka "letiš" iz bajte.

Ti pa nepremičnina praktično vedno gre v škodo, tudi deloma upravičeno (zaradi nje ne dobiš dodatne pomoči, subvencij, drugih olajšav ipd.), ker si pač "premožen".
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

GregiB ::

Utk je izjavil:

Če nekdo tu napiše, pa naj proda, če nima za davek, pomeni, da JE previsok.

Daleč od tega... v SLO imaš ogromno ljudi, ki imajo že brez tega davka mesečne odhodke nižje, kot prihodke...
Moram pa napisati, da se strinjam s tem, da bi vsako gospodinjstvo bilo do nekega socialnega minimuma oproščeno plačilo tega davka, npr. 20m2/osebo ali pač več, stvar dogovora. Višek bi se smatral kot "luksuz", pa ko voli, nek izvoli...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GregiB ()

Karaya 52 ::

So kipi tudi nepremičnine, verjetno so. Bo Prešernov spomenik obdavčen? Kako pa so določili vrednost cerkva, ki se sploh ne prodajajo in kaj češ s kapelico, komu jo boš prodal? Je Aljažev stolp obdavčen, viadukt Črni kal tudi? Kaj češ narediti z obdavčenim kozolcem? Podret pa maš davek manj! Človek ostane brez besed...

thramos ::

Meni se zdi poseben davek na dohodke od katerih živim podobno nesprejemljiv. Ali pa davek ob nakupu hrane.
««
3 / 23
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji? (strani: 1 2 3 4176 177 178 179 )

Oddelek: Loža
8911609024 (9346) aviator
»

Kdaj se bo spet splačalo kupit nepremičnino? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17428793 (5480) kriptobog
»

novo vrednotenje nepremičnin (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14815811 (10795) buttcrack

Nov davek na nepremičnine. Ali bom obdavčen s 0,5%?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
539284 (8270) Mavrik
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7411413 (9899) Furbo

Več podobnih tem