» »

Bogati siromaki???

Bogati siromaki???

««
«
1 / 7
»»

GregiB ::

Alo... v enem drugem forumu teče debata na nedavni članek v Dnevniku, kako da četrtina slovencev ocenjuje upokojence kot breme družbe. Nasploh prihaja do trenj med aktivnim in neaktivnim prebivalstvom v SLO, tudi z vidika drugih socialnih prispevkov. Se pa ob tem spomnim članka v Financah, že več, kot leto nazaj, ko je avtor ocenjeval, da smo verjetno država z največ "bogatimi siromaki" v Evropi... In kdo so to? To so tisti, ki s svojimi prihodki komaj povezujejo mesec z mesecem, obenem pa (sami) živijo v hiši, katere tržna vrednost je 100K+ €, po možnosti pa imajo še kakšen vinograd, zidanco ali celo vikendico... Podobna je bila tudi enkrat "iskrica" v nedeljcu. Družina iz prekmurja je prosila za pomoč (naveden TR), češ, da sta oba starša brezposelna, opravljata zgolj priložnostna dela, živijo pod pragom revščine, otroci imajo le dva skromna obroka na dan... Čisto na koncu pa je v dveh stavkih mamica razlagala, da jo sosedje nagovarjajo, naj proda svoje dvosobno stanovanje, češ to pa noče, ker bi ga potem celega "pojedli"...?!
Torej, če povzamem... v finančnem smislu imamo v Sloveniji ogromno ljudi, ki imajo zanič bilanco uspeha a zelo zdravo bilanco stanja... Kdo je potem siromak... tisti z zdravimi dohodki brez kapitala ali tisti s kapitalom, a brez dohodkov?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Pakc ::

Ok, po tem tvojem bi moral prodat še uno zadnje kaj majo... dvosobno stanovanje sploh ni nek prostor... Js sam da ne vem kako sm reven nebi nikoli prodal svoje bajte, pa stem ko bi se moral preseliti drugam, bi mi ostalo čistega par tisoč €... kaj bi stem, 2, 3 mesca živel okej in potem spet po starem, brez bajte v neki skromni garsonjeri...

GregiB ::

Torej se ti zdi OK, da nekdo, ki živi v najemniškem stanovanju in ima super plačo pomaga brezposelnemu, ki živi v lastniški hiši?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Invictus ::

To je tako lepo dejstvo. Vendar je treba vedeti da so Slovenci tako navezani na svojo bajto, da raje živijo v 3x preveliki bajti, kot pa da bi jo prodali in šli živet v kako manjšo hiško.

Sicer pa kdo bi kupoval staro veliko hišo, ki je samo za podret ???

Za stroške obnove se da včasih že zgradit novo, moderno hiško.

Je pa tudi druga plat, saj takih manjših hišk ni, oz. so predrage. Tako da prav velike izbire v bistvu nimaš.

V tujini imajo to rešeno precej drugače in malo bolj premišljeno kot pri nas. Tam obstajajo soseke za starejše ljudi z manjšimi hiškami/stanovanji, ki jih kupijo starejši ljudje, ko se otroci odselijo. Z razliko od kupnine pa gredo lepo vsako leto za 3 mesece na dopust. To npr. je sistem na Nizozemskem.

V Sloveniji pa manjka ena pomembna postavka -> otroci se odselijo ;) ...

LP I.

opeter ::

Torej se ti zdi OK, da nekdo, ki živi v najemniškem stanovanju in ima super plačo pomaga brezposelnemu, ki živi v lastniški hiši?


Zadeva je bolj kompleksna kot se zdi. Kdo te pa sili, da moraš iti v najemniško stanovanje? To govorim predvsem za tiste, ki pravijo, da morajo otroci od dóma "odleteti" v čim krajšem času. Zakaj? Seveda razumem tiste, ki morajo v najemniško stanovanje (predvsem zaradi služe), ker so daleč od doma in si seveda ne morejo privoščiti nakup kakšnega stanovanja.

Ampak iti v najem ali pa bognedaj NOVOGRADNJO samo zaradi tega, ker tako govorijo sosedje, pa prijatelji, pa celotna družba ker češ, to je tko "moderno" pa in (ja, je bilo v 70. - 80. letih), se mi pa zdi bedasto, da se zakreditiraš za celotno življenjsko obdobje (sploh če zaslužiš toliko, da imaš na bančnem izpisku tromestno številko, še pri štirimestni do 1200 je vprašanje, če se splača). Raje denar vloži v varčevanje ali pa potuj po svetu, če drugo ne veš početi.

Kaj pa manjka domači hiši?

Aja, nekateri se ne razumejo dobro s starši. Ja, to pa je druga stvar. Stvar osebnega dogovora. Tašča me ves čas kontlorila? Se zgodi, ampak se da tudi to z normalnim pogovorom razrešit. Če so ljudje seveda normalni.

Torej če je najem zaradi službe, to odobravam. Ostalo pa se mi zdi bedarija. Sploh, če živijo otroci in starši v istem kraju kjer imajo vsi službo...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

joze67 ::

@Pakc,

nepremičnina je investicija, kot vsaka druga. A bi se strinjal, da sem upravičen do vseh vrst pomoči, ker sicer denar imam (finančna naložba pač), ampak kaj, a ga bom sedaj pojedel al kwa?

Lahko bi se šel sale and lease back, pa se mu ne bi bilo potrebno izseliti. (Če bi našel investitorja.)

#000000 ::

V Sloveniji pa manjka ena pomembna postavka -> otroci se odselijo ;) ...


Kam že ? oz. bolje s čim ?

IceIceBaby ::

Kam že ? oz. bolje s čim ?


V stanovanje ali hišo. Z denarjem, ki ga zaslužiš.

#000000 ::

Ja kako če vsak hepan hoče štidirat do 35-40 leta ?

GregiB ::

@opeter... na razumem tvoje poante... Ni bilo govora o tem, da kdo koga kam sili. In tudi ne pravim, da je z lastno hišo kaj narobe... Zdi pa se mi narobe to, da se za siromašne v Sloveniji razglaša tiste, ki nimajo "operativnega" denarja... torej free cash flow. To, da pa imajo 100+K € sredstev vezanih v manj likvidnih stvareh, kot so npr. hiša, zemlja, avto, pa.... spregledamo. Še enkrat... malo drugače... Če bi živel v stanovanju, 60m2 opravičlivo, da podariš denar sosedu, ki živi v 300m2 hiši, ker si ne mora privoščiti ogrevanja?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

energetik ::

Če bi mel stanovanje, predvsem pa bajto je ne bi prodal, pa če ne bi mel nič za jest. Imaš vsaj ta občutek varnosti, da imaš streho nad glavo. Pa če si svetiš s svečami... No, ne mislim zdaj tega, da sam živiš v 3-sobnem stanovanju ali 3-nadstropni bajti..
Poleg tega, če imaš še nekaj vrta zraven, si vsaj v toplem delu leta lahko veliko hrane pridelaš (krompir, fižol, paradižnik..) in imaš vsaj delno problem rešen.

joze67 ::

Seveda je narobe. Narobe je tudi, da se povsod upoštevajo samo dohodki iz dela (ok, sedaj morda še kak nepreviden kapitalski), ne pa celotno premoženje. To seveda spodbuja migracijo kapitala v stene, kar je težko cilj družbe.

@nny ::

Če bo država kmalu uvedla davek na nepremičnine - o čemer ne dvomim - se bodo zadeve začele korenito spreminjati. Upam, da na bolje.

#000000 ::

Ah mal jih je ki majo 300 kvadratov in nimajo za kurjavo, edin če so debili, za vsak kurnik se da dobit podnajemnika in če ne gre drugač je tud to rešitev. Zadnič sem v Lj (center) iskal garsonjero, za 300 € mi je tip pokazu tak skret da bi ga najrajš na gobec, če pa je zadeva samo normalna za bivanje ali novogradnja je pa takoj 500€ tko da iz 300 kvadratov ni problem dobit 3 garsonjer po 300 evrov najemnine na mesec + še sam imaš kje žvet.

nejcek74 ::

ma ja, Sglede nepremičnin je pri nas itak vse zmedeno:

začelo se je s krediti v 70. letih in gradnjo enodružniskih hiš v katerih je prostora za 3-6 stanovanj, nadaljevalo pa se je z Jazbinškovim zakonom. Ravno zadnjič sem s stranko šel gledat stanovanje v lasti enega starega škrica. Tip nima za delež pri obnovi fasade bloka, stanovanje pa hoče prodajat za 230.000 evrov 870 kvadratov). Po jazbinškovem zakonu ga je kupil za 7.000 mark, se je lepo videlo iz pogodbe :) Ampak cene pa ne bo spustil.
Nekdo, ki ima 300 evrov plače, pa stanovanje vredno 200.000 evrov (ki ga lahko oddaja za recimo vsaj 600 evrov, govorim o lj) ima še vedno prihodek nekje okoli 700-800 evrov (davki). Ta to zame ni socialen problem. Ima čisto malo manjšo plačo kot jaz, pa lahko jaz o stanovanju le sanjam.
Se pa strinjam, da so razmere izven urbanih središč drugačne. Tam boš hišo ali pa stanovanje težko oddal. Premalo še razumemo, da je lastno stanovanje predvsem naložba.

IceIceBaby ::

Če bo država kmalu uvedla davek na nepremičnine - o čemer ne dvomim - se bodo zadeve začele korenito spreminjati. Upam, da na bolje.


Kako pa bo to bolje? Za državljane mislim.

@nny ::

Špekulanti bodo prisiljeni v razmislek o prodaji, prav tako tisti, ki živijo v predimenzioniranih hišah in stanovanjih.

civic_ ::

Čisto na koncu pa je v dveh stavkih mamica razlagala, da jo sosedje nagovarjajo, naj proda svoje dvosobno stanovanje, češ to pa noče, ker bi ga potem celega "pojedli"...?!


zakaj ga pa ne da v najem in dobi tako recimo 400€ na mesec dohodka? ajaaa kaj bi tujcem dajala, bodo vse uničli. rajš otrokom ne dat jest.
Živeti pri starših? NPr ločen vhod, računi...vse in normalni odnosi...ni problema. vsakršno vtikanje... boljše živeti v najemu.
stanovanj si en moremo privoščiti zaradi nerednih služb-določen čas.

opeter ::

@opeter... na razumem tvoje poante... Ni bilo govora o tem, da kdo koga kam sili. In tudi ne pravim, da je z lastno hišo kaj narobe...


Saj to je OK, sem bolj reagiral na najemnike. Ker v medijih vedno govorijo, da se v Sloveniji premalo folka migrira sem pa tja, pa da je podnajemništvo v kurcu. Kje, v Ljubljani? V Mariboru?

Zdi pa se mi narobe to, da se za siromašne v Sloveniji razglaša tiste, ki nimajo "operativnega" denarja... torej free cash flow. To, da pa imajo 100+K € sredstev vezanih v manj likvidnih stvareh, kot so npr. hiša, zemlja, avto, pa.... spregledamo.


Večina teha hiš je bila zgrajena v 60. in v začetku 70. letih in 100% ni nimajo 100+k € vrednosti. Torej, če bi to prodali, bi dobili nekaj denarja, katerega pa bi porabili v nekaj mesecih.

Tukaj govorimo o ljudeh, nesposobnih v takšni ali drugačni obliki za delo.

Še enkrat... malo drugače... Če bi živel v stanovanju, 60m2 opravičlivo, da podariš denar sosedu, ki živi v 300m2 hiši, ker si ne mora privoščiti ogrevanja?


Seveda ne bi, ampak moram, ker mi trgajo od plače. Če pa vidim, da v npr. Iskrici Nedeljskega kdo resnično potrebuje denar, mi ni problem prispevati kakšen dvajsetak ali več € na napisan TRR.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

imagodei ::

Jah, Slovenci smo eni zaplankani bedaki, ki ne vidimo dlje od svojega nosu. Radi se pohvalimo s tem, kako smo pridni in tudi jasno pokažemo svoje finančno stanje. Koliko damo na to se seveda vidi tudi skozi avtomobile. Pravzaprav specifično: kako veliko damo na lastno bajto ter stanovanja se lepo vidi po cenah, ki smo jih pripravljeni plačati.

Nekaj najbolj običajnega bi bilo, da bi višina cene nepremičnin nekako v grobem sledila standardu prebivalstva, tako kot cene drugih dobrin/storitev (v BiH si lahko vse zobe zrihtaš za 10% cene, ki bi jo plačal v Sloveniji, kvaliteta je pa podobna). Samo pri nas pa pač ne.

In ja, smo zaplankani in neambiciozni in nespontani. Navezani na še tako majhen konček zemlje, na družino, na prijatelje. In si dopovedujemo, da bo čez 10 let boljše. Ko pa teh 10 let preteče, je pa isto (govorim seveda za večino, izjeme so vedno).

Jaz svoje dekle že en čas nagovarjam, da bi si oba začela iskat službo in stanovanje vsaj po celi Sloveniji, pa se ji to ne zdi sprejemljivo, ker pač noče zapustiti svojega rodnega kraja. Pa za 55 EUR na leto prideš iz enega konca Slovenije na drugega v dveh urah! Halo! Ko sem omenil, da me mika, da bi se preselil v Avstralijo, sva pa imela tihi vikend.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

opeter> "Tašča me ves čas kontlorila? Se zgodi, ampak se da tudi to z normalnim pogovorom razrešit. Če so ljudje seveda normalni."

Stanje "normalnosti" in dejstvo, da nekoga tašča non-stop kontrolira, se izključuje po defaultu.
- Hoc est qui sumus -

opeter ::

Špekulanti bodo prisiljeni v razmislek o prodaji, prav tako tisti, ki živijo v predimenzioniranih hišah in stanovanjih.


Saj se strinjam, samo kdo bo to kupil?

Aja, seveda, posamezniki, ki imajo denar, da odkupijo ducat teh hiš (predvsem na podeželju), eh, še bolje, celo ulico, vse skupaj zradirajo, pa zrihtajo kak hotel z wellnessom ali kaj podobnega.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kixs ::

Jaz svoje dekle že en čas nagovarjam...


Ce je ona problem, si bos pac moral najti drugo ;)

opeter ::

Jaz svoje dekle že en čas nagovarjam, da bi si oba začela iskat službo in stanovanje vsaj po celi Sloveniji, pa se ji to ne zdi sprejemljivo, ker pač noče zapustiti svojega rodnega kraja. Pa za 55 EUR na leto prideš iz enega konca Slovenije na drugega v dveh urah! Halo! Ko sem omenil, da me mika, da bi se preselil v Avstralijo, sva pa imela tihi vikend.


Hmm... jah, ljudje nismo fleksibilni. Vsaj večina. Dejansko bom zdaj-zdaj ostal brez službe in ravno zaradi tega poskušam najti službo drugje.

Problem je predvsem v tem, da me veže družina, ker da se v tem primeru ne bomo videli dnevno itn. Ni tako enostavno, kot si to nekateri mislite.

Zdaj pa me bo GregiB vprašal: "ja, a boš potem životaril na moj račun?"
Ne, bom poskušal čim hitreje najti novo službo in urediti svoje materialno stanje.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

IceIceBaby ::

Špekulanti bodo prisiljeni v razmislek o prodaji, prav tako tisti, ki živijo v predimenzioniranih hišah in stanovanjih.


En problem je izpostavil že opeter.

Drug problem je pa ta, da bi stanje samo prestavili eno "stopnjičko" višje. Tisti, ki zdaj na noben način ne morejo preživeti v hiši bi jo prodali. Tiste, ki so do sedaj za silo preživeli bi porinili pod "prag revščine". Overall bi ljudje živeli slabše.

IceIceBaby ::

Problem je predvsem v tem, da me veže družina, ker da se v tem primeru ne bomo videli dnevno itn. Ni tako enostavno, kot si to nekateri mislite.


Komplicirano je ravno toliko, kot si ti sam zakompliciraš. Delaj od doma, poišči službo v domačem kraju, ustanovi podjetje in se samozaposli...

Vedno obstaja nešteto možnosti, samo res je, da je večina ljudi ZELO nefleksibilnih. Hiba naše zaplankane družbe pač. V tem se lahko od američanov ogromno naučimo.

joze67 ::

Cene bi morda padle. Kar bi bilo ql. Ker Slovenija kljub vsemu ni center sveta, zato za visoko ceno nepremičnin ni nekih trdnih temeljev. Poleg tega bi lahko ljudje začeli menjavati stanovanja glede na potrebo.

To drugo (@kst) pa ni problem; problem je, ker ljudje ne načrtujejo za prihodnost, ampak si kupujejo dobrine po navdihu ali na osnovi privzgojenih (zastarelih) potreb. Zakaj so slovenske hiše (v povprečju) tako zelo velike (=> drage za vzdrževanje, torej podhlajene, nevzdrževane, polprazne)? Ker so dozidavali še za potomce pa potomce potomcev - ki so se potem seveda odselili v Ljubljano ali k boljši polovici ali kamorkoli. In to ni zdravo razmišljanje. Dokler bo sistem nastavljen tako (pa general mindset z njim), da bo to razumel ali celo spodbujal, bomo velik del kapacitet te družbe usmerjali v neproduktivno delovanje.

Namesto tega bi bilo bolje razmisliti, kaj bomo, ko pridemo (če pridemo) do penzije, s katero ne bomo mogli preživeti, naši potomci pa ne bodo skrbeli za nas, ker bodo zaposleni s svojim življenjem, po možnosti daleč stran v kaki bolj normalni državi.

GregiB ::

Zdaj pa me bo GregiB vprašal: "ja, a boš potem životaril na moj račun?"


Sploh ne... nikomur ne očitam pomoči, ki jo je dejansko potreben, vidim pa problem v tem, da se problematizira ljudi, ki sedijo na kupčku vezanega denarja...

Špekulanti bodo prisiljeni v razmislek o prodaji, prav tako tisti, ki živijo v predimenzioniranih hišah in stanovanjih.

Saj se strinjam, samo kdo bo to kupil?


Preprosto... jaz... in tisti, ki lahko zadevo... "vzržujejo"...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

energetik ::

Eni pišete, kot da vam dol visi kje živite, samo da je služba blizu. In da je selitev vsake par let normalna stvar, ker tako delajo v ZDA.
Jaz ne živim za službo ampak mi je predvsem pomembno, da imam svoj dom v kraju, ki mi je všeč. Da se mi ni treba non-stop seliti in okoli prenašati svojega premoženja. Da sem lahko s prijatelji, ki živijo v mojem kraju. No morete soditi, da je to "zaplankano". Kakor za koga, vsakemu paše drugače.
Sicer pa se strinjam, da je folk gradil predimenzionirane bajte in da so cene nepremičnin pretirane.

imagodei ::

opeter> "Hmm... jah, ljudje nismo fleksibilni. Vsaj večina. Dejansko bom zdaj-zdaj ostal brez službe in ravno zaradi tega poskušam najti službo drugje.
Problem je predvsem v tem, da me veže družina, ker da se v tem primeru ne bomo videli dnevno itn. Ni tako enostavno, kot si to nekateri mislite."


Jah, problem tega je, ker smo se pač odločili za kapitalizem. In ta pač prinaša tak stil življenja, nekateri pa še vedno sanjajo o raju. IOW, ljudje še vedno sanjajo, da bodo njihovi partnerji po šihtu takoj prileteli domov, nakar se začne običajno družinsko življenje, kosilo, sprehodi, previjanje, kopanje otrok itd. Ja, sori... sej je 40-urni delovnih tvoja pravica, samo za večino ljudi velja, da se ne da hkrati stisnit in prdnit. Če hočeš kaj več, je treba bit pripravljen delat tudi več kot 8 ur, se včasih vozit tudi 1+ uro v eno smer, ali pa se preselit nekam, kjer ti bodo pogoji dela omogočali soliden standard in vse, kar si želiš. Lagat samemu sebi, da ti bo sekira v med padla in da boš zlahka zaslužil 1500+ EUR ter ob enem delal od 7-15h, je pa v večini primerov zgodnji simptom duševne bolezni. No, sem ter tja se tudi komu userje - izjeme pač potrjujejo pravila.

In spet smo tukaj: treba se je odločit, ali živet idilično družinsko življenje, kjer cela familija takoj po službi najde čas za skupne sprehode, igre in ostale aktivnosti, denar je pa tam nekje na četrtem ali petem mestu prioritet; ali pa se bosta starša nekoliko bolj gnala, otroci bodo zato malo bolj prepuščeni sami sebi, treba bo vključit stare starše ali pa varuške... Bo pa zato pri hiši nekoliko več denarja, mogoče se bo lahko prihranilo sredstva za šolanje otrok (kaj veš, kako bo čez 20 let), treba je prihraniti tudi za pokojnino, sploh če bi želel službo pustiti, ko si še vsaj kolikor toliko pri močeh...

Ja, problem je, ker se danes generacija vse generacije starejše od cca 25 let še spominjajo svojega otroštva in tega, kako so starši imeli službe, ki so se končale točno ob 14h ali 15h in ni bilo večjih stisk. Mlajše pa že doživljajo prve efekte kapitalizma - razpuščenost, povečano nasilništvo, povečana stopnja uživanja drog, čustvena invalidnost...
- Hoc est qui sumus -

energetik ::

Ja ti efekti pa nastajajo ravno zaradi tega, ker se jih veliko odloči za drugo varianto, to je da se starši bolj ženejo in ne najdejo časa za otroke. In počasi gremo po spirali v...

IceIceBaby ::

imagodei, tole kar si napisal nam na vsakem koraku vbijajo v glavo, kar pa še ne pomeni, da je res. Sicer je off topic, ampak če bi bili ljudje malo bolj fleksibilni in zaplankani bi brez večjih težav v normalnem 8 urnem šihtu zaslužili več kot dovolj za spodobno preživetje. To vključuje sprehode z družino in vse to, kar si naštel.

Buggy ::

Tudi jaz ne zamenjam svojega miljeja zaradi tega, da bom v poslovnem svetu bolj funkcionalen. Meni enostavno ne odtehta in prioritete v zivljenju sem po rojstvu otrok krepko premesal. Imeti varen in stabilen dom na lokaciji, ki smo si jo zamislili in si tudi s trudom ustvaril neko eksistenco...dom kamor se vracas in si napolnis baterije . Poleg druzine je to stvar za katero se mi je vredno boriti bolj kot biti ambicioznez z visokoletecimi denarnimi cilji in brez casa za druzino. Zivimo v montazni hiski 150m2 na obrobju gozda 50 km iz LJ in z zeno sva pred leti stvari postavila ravno prav optimisticno, da nam zadeva zaenkrat lepo funkcionira...ce pa bi takrat omahovala, pa bi se vedno zdela v kaksnem podnajemniskem stanovanju z razparanimi zivci.

jype ::

#000000> Ja kako če vsak hepan hoče štidirat do 35-40 leta ?

Potem se ta pač ne bo odselil. Jaz sem študiral do 18. leta, od takrat naprej pa že praktično ves čas delam.

Aljaz1980 ::

jah okoli 60-70 leta je bila situacija zelo drugacna, niti priblizno ni bilo toliko materijala za hise, se manj pa polne trgovine, seveda ce si imel denar se je dalo dobiti(koliko pa mislis da jih je imelo v tistih casih denar)
ali pa preko zvez, da ne omenjam, koliko ljudi jih je gradil z svojim rokim
in potem si sedaj star si izgubil sluzbo in te nocejo zaposliti, zaradi starosti ali neprimerne izobrazbe in pac zivotaris s to hiso

no bom mal preoblikoval vprasanje, ce se sedaj zapufate za vso zivljenje, ker vzamete kredite za hiso, bote cez 30 let ce izgubite sluzbo in ne morate dobiti nove, prodali hiso, katero se doplacevali 30 let, ki ni po 30 letih niti ne vem bogvekaj vredna

navsezadnje se pa moramo vprasat ce proda svojo staro hiso, kaj si lahko privosci?
s tem mislim novo hiso ali stanovanje seveda manjso, podnajemnistvo mislim da ni resitev, razen ce misli placat podporo za najemnino, ko mu denarja zmanka

in pa tudi ce jo proda, mislim, da bo se vedno nezaposlen, brez prihodkov in bo se vedno dobival podporo

klemenSLO ::

Zanimiv problem.
Če pomislim na svoje stanje: nova hiša, z ženo plačujeva kredite. Če bi kdo izgubil službo, bi jasno bil problem. Ker pa imam doma svoj mir, urejeno okolico, z veseljem pridem domov in se usedem na vrt in mi to nekaj pomeni bom naredil VSE da bi se čim prej spet zaposlil ozitoma prišel do denarja ki ga v danem treutkou rabim. Da bi se selil pa bi moral biti nek skrajni razlog, ki mi trenutno ne pade na pamet.

Tako da se čisto sktrinjam z 'energetikom'.

Je pa ta 'prag' zlo relativen. Nepremičnina je kar nekaj vredna. Ampak trenutno z dohodni mesečno ravno shajam, da mi nič bistvenega ne manjka. Ne morem si pa privoščit 14 dnevnega dopusta v tujini al pa novga avta, oziroma nekega dodatnega zadolževanja/kredita. Bo pa v parih letih kredit odplačan in se bo lažje dihalo.

Pač, gledaš na denar ker ne moreš z nji razsipavati.

GregiB ::

@Grega
ce se sedaj zapufate za vso zivljenje, ker vzamete kredite za hiso, bote cez 30 let ce izgubite sluzbo in ne morate dobiti nove, prodali hiso, katero se doplacevali 30 let, ki ni po 30 letih niti ne vem bogvekaj vredna


OK, you got a point, pa vendar... je potem prav, da imaš dva osebka, ki zaslužita npr. 1500€ na mesec. eden vzame 100K € kredita za bajto in odplačuje 600 € na mesec, drugi pa ne vzame kredita, ne kupi bajte a pušča 600 € mesečno na bančnem računu... Čez 2o let izgubita službo... Ta z bajto je siromak, ta drugi ima pa itaq celo bogastvo na TRRju, al kako?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

krneki0001 ::

@Grega
ce se sedaj zapufate za vso zivljenje, ker vzamete kredite za hiso, bote cez 30 let ce izgubite sluzbo in ne morate dobiti nove, prodali hiso, katero se doplacevali 30 let, ki ni po 30 letih niti ne vem bogvekaj vredna


OK, you got a point, pa vendar... je potem prav, da imaš dva osebka, ki zaslužita npr. 1500€ na mesec. eden vzame 100K € kredita za bajto in odplačuje 600 € na mesec, drugi pa ne vzame kredita, ne kupi bajte a pušča 600 € mesečno na bančnem računu... Čez 2o let izgubita službo... Ta z bajto je siromak, ta drugi ima pa itaq celo bogastvo na TRRju, al kako?


Točno tako razmišljajo ljudje v sloveniji. Sam imam zemlje zadosti zase in dovolj gozda, da se pozimi ogrevam na drva, ter poleti zakurim zato, da ogrejem vodo.
Če bi imel probleme bi nekaj prodal, tako da prebrodim krizo, potem pa naprej.

Tomas 33 ::

Glavni problem je, da je v Sloveniji pravno stanje s podnajemom kaotično.

Prevelike najemnine, brez pravne zaščite, lastniki ponavadi pričakujejo, da ti vzdržuješ njihovo nepremičnino, vedno ti dajejo občutek da ti delajo uslugo itd. itd.

Zato nam toliko pomeni lastniški dom. Pri starejših so pa ta čustva, ki izhajajo iz nekega drugega časa, še močnejša.

d0rK ::

Špekulanti bodo prisiljeni v razmislek o prodaji, prav tako tisti, ki živijo v predimenzioniranih hišah in stanovanjih.


Kaksen debilizem. Torej bo moj locen oce kaznovan ker zivi sam v druzinski hisi kjer je zivel porocen in z dvema otrokoma? Ni kej, hvala.

Najboljse da zadevo proda, morda celo za 5 dek zenfa in se preseli v eno kisto?

klemenSLO ::

Še posebej če si dobesedno sam (pomagal) gradil.

jype ::

d0rK> Torej bo moj locen oce kaznovan ker zivi sam v druzinski hisi kjer je zivel porocen in z dvema otrokoma?

Kaznoval se je že sam s tem ko mora sam pometat (in plačevat davščine za) tolk kvadrature.

Ampak to je njegova stvar. Predvidevam, da ne životari. Če bi, pa bi jamral, da dobi premalo socialnem, mu bi pa z veseljem svetoval, naj proda bajto.

Beli_Zajcek ::


Prevelike najemnine, brez pravne zaščite, lastniki ponavadi pričakujejo, da ti vzdržuješ njihovo nepremičnino, vedno ti dajejo občutek da ti delajo uslugo itd. itd.
Točno tako, ravno iščem novo stanovanje in me je groza s kakimi podrtijami ljudje zapravljajo moj čas. Določena stanovanja, ki sem jih imel čast videti so preslaba še za zidno plesen. 8-O Da ne omenim opreme notri. Dandanes pa lahko poceni in z malo lastnega truda lepo opremiš vsako stanovanje. Ne pa, da takoj ko stopiš skozi vrata je kot da bi obrnil uro 30 let nazaj.

@nny ::

Tudi moji starši so zgradili predimenzionirano hišo. Vendar si je brat uredil stanovanje v mansardi in tako na 220 kvadratih živi 6 ljudi. Da, ljudje so gradili hiše s svojimi žulji, pa tudi s krediti, ki jih sami niso nikoli odplačali. Naj vsak premisli, ali bo ogreval 150 kvadratov slabo izolirane bajte ali 40 kvadratov stanovanja.

Icematxyz ::

V bistvu ta "logika" ljudi ki so revni ampak v bistvu imajo v lasti neko nepremičninoi je zrasla na zeljnikih mladih ekonomistov če se prav spomnim?

Je bolj namenjena provokaciji in večanju medgeneracijskega spora kot tema ki bi imela neke realne rezultate in potencial za sabo.

Z vidika starejših oseb za katere sorodniki nočejo skrbeti za njih pa se mi ne zdi sporno če bi uvedli sistem kjer bi dejansko zaposlil mlado populacijo za nego starejših oseb na domu katere nimajo sorodnikov ali noče za njih nihče skrbeti.

S tem ne bi rabili več graditi toliko domov za upokojence, starejša populacija ne bi več bila breme mlajše populacije ampak bi jim dajala službo in kruh za preživetje.

To se dejsnako že dogaja na ravni ostarela oseba - sorodnik. Tam kjer ta relacija s takšnega ali drugačnega razloga ne deluje pa pa bi to nadomestili z relacijo ostarela oseba - mlad človek in iskalec dela.

Pa bomo dejansko namesto bremena ki ga vidimo v starih ljudeh spoznali da gre za priložnost ki omogoča boljše življenje.

Ampak seveda to ne gre na nekem načelu trga usvesti. To je eno redkih področij kjer mora biti stroga regulacija. Nekdo mora biti vmes med trgom dela in med ostarelo osebo kateri določa pravila. In seveda ki ni profitna organizacija. Ker zgubi vse skup potem smisel. Mladi ekonomisti bi že s principa vrjetno šli stare ljudi spravljati ob premoženje. Ker drugače tako ne znajo razmišljati.

d0rK ::

Kaznoval se je že sam s tem ko mora sam pometat (in plačevat davščine za) tolk kvadrature.


Pometati okoli lastnega doma je svojevrsten uzitek. Pometa sam in ne najema nekaksnega oskrbovalca, torej ni luksuz. In kljub temu, da
ze placuje davscine ne potrebuje se enega davka. Za svoj dom je varceval 20 let in res ne vem zakaj bi moral biti sedaj prisiljen ga prodati.

Tudi moji starši so zgradili predimenzionirano hišo. Vendar si je brat uredil stanovanje v mansardi in tako na 220 kvadratih živi 6 ljudi. Da, ljudje so gradili hiše s svojimi žulji, pa tudi s krediti, ki jih sami niso nikoli odplačali. Naj vsak premisli, ali bo ogreval 150 kvadratov slabo izolirane bajte ali 40 kvadratov stanovanja.


Super ideja. Takoj jutri bom povabil brata nazaj, pa se mater. Morda poberem spotoma se kaksnega brezdomca. Kaksni
nesmisli. Za svojo hiso je pridno varceval, jo kupil brez kreditov, sedaj bo pa drzava narekovala kaj naj naredi z njo. Juhu.

imagodei ::

energetik> "Ja ti efekti pa nastajajo ravno zaradi tega, ker se jih veliko odloči za drugo varianto, to je da se starši bolj ženejo in ne najdejo časa za otroke. In počasi gremo po spirali v..."

To zato, ker je quality time bolj pomemben od količine časa, ki ga preživiš z družino. Če si zaradi zakompleksan, ker tvoji otroci nosijo ponošene cunje in letos spet ne bodo videli morja, zaradi tega preveč piješ, svoje frustracije pa potem znašaš ravno nad otroki... Well. You get the picture.

Ali pa kontra situacija - si čustveni invalid, ki ni sposoben preživljat quality time z družino, pa potem misliš, da z materialnimi dobrinami lahko nadomestiš kvaliteten pogovor in vsakovrstno drugačno izkazovanje ljubezni/naklonjenosti.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

kst> "imagodei, tole kar si napisal nam na vsakem koraku vbijajo v glavo, kar pa še ne pomeni, da je res. Sicer je off topic, ampak če bi bili ljudje malo bolj fleksibilni in zaplankani bi brez večjih težav v normalnem 8 urnem šihtu zaslužili več kot dovolj za spodobno preživetje. To vključuje sprehode z družino in vse to, kar si naštel."

Odvisno od gospodarstva, v katerem je država. V zahodnem svetu se vse bolj uveljavlja tudi delovnik od 9-17, enako velja za šole. Tako se družina vidi zjutraj na zajtrku in zvečer na večerji. Večji del dneva so vsak na svojih obveznostih (šola, služba, interesne aktivnosti). Potrošniška družba, jebi ga - če se človek drži doma, manj zapravi, kot če gre npr. na kosilo v restavracijo.

Ja, saj načeloma velja, da dva zaposlena v solidnih službah lahko normalno živita in preživljata svojo familijo. V svoji hiši. Realnost pa kaže še tudi drugačno sliko, ki je tudi zelo verjetna za Slovenijo nekoč v prihodnosti. Ljudje v ZDA živijo na kredite. Pravzaprav iz kredita v kredit. Kar še nekako gre, dokler je na trgu vse OK. Ko se sesuje, je pa jeba.

Pa še - v Sloveniji nas je mnogo, ki si ne moremo privoščiti lastnega stanovanja. Tudi s kreditom bolj težko oz. za mnogo desetletij, kar je v totalnem nasprotju z zdravo pametjo. Na svetu ni mnogo "zdravih" gospodarstev, kjer bi se ljudje zakreditirali za 30 let!
- Hoc est qui sumus -

Tomas 33 ::

Če se vrnemo nazaj k osnovni temi:
Najprej bi bilo ljudem potrebno predstaviti stroške vzdrževanja in delovanja za različna stanovnja in hiše.
Stanovanjski sklad bi od ( starejših) ljudi odkupoval stanovanja in jim prodajal manjša. Kupljena stanovanja bi nato obnovili in prodali kot neprofitna mladim družinam ipd. Zadeve bi lahko bile oproščene raznim davkom.

Kar se pa davka tiče:
Naj bo na glavo neobdavčena določena kvadratura (npr 30m2) in kar je več, naj se plača davek. Če si hočeš privoščiti luksuz boš plačal, drugače pa prodaš in kupiš manjše po prvem predlogu.

Bo pa dolga pot pri spreminjanju mišljenja ljudi.

imagodei ::

Buggy> "Tudi jaz ne zamenjam svojega miljeja zaradi tega, da bom v poslovnem svetu bolj funkcionalen. Meni enostavno ne odtehta in prioritete v zivljenju sem po rojstvu otrok krepko premesal. Imeti varen in stabilen dom na lokaciji, ki smo si jo zamislili in si tudi s trudom ustvaril neko eksistenco...dom kamor se vracas in si napolnis baterije . Poleg druzine je to stvar za katero se mi je vredno boriti bolj kot biti ambicioznez z visokoletecimi denarnimi cilji in brez casa za druzino. Zivimo v montazni hiski 150m2 na obrobju gozda 50 km iz LJ in z zeno sva pred leti stvari postavila ravno prav optimisticno, da nam zadeva zaenkrat lepo funkcionira...ce pa bi takrat omahovala, pa bi se vedno zdela v kaksnem podnajemniskem stanovanju z razparanimi zivci."

Viš, tole je srž problema. Če bi si jaz lahko (magari s kreditom na 15 let) lahko privoščil eno "hiško" s 150 kvadrati na lepi lokaciji, se tudi ne bi gnal in menjal svojega miljeja za uspešnost v poslovnem svetu.

Problem je do take blaginje priti.
- Hoc est qui sumus -
««
«
1 / 7
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davek na nepremičnine (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Problemi človeštva
1114188848 (15993) MrStein
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7414900 (13386) Furbo
»

Obdavčitev nepremičnin - zakaj? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31185371 (80181) Mr.B

Več podobnih tem