» »

Primer Ribičič - Šturm ne komentira

Primer Ribičič - Šturm ne komentira

1
...
3 4
5
»

nevone ::

Moj zadnji post se drži teme. Tvoj se ne.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

IgorGrozni ::

Malo sem prebral tole temo, pa bom v enem postu napisal vse mogoče opazke, ki ji pripadajo:(da ne bi kdo tarnal o off topicu):

Naš politični sistem, kjer z neposrednimi volitvami poudarjaš reprezenta- predsednika države je IMO usedlina, derivat fevdalizma in principa avtoritete . Kjer je reprezent tako pomemben, da ga voliš neposredno. Tako izbiramo ˝starešine, kralja, velikega očeta ...˝, simbol.S stališča samostojnega odgovornega posameznika je izbira osebe, ki naj ga simbolizira, budalost.
A funkcija, ki pa dejansko najbolj vpliva na življenje, predsednik vlade, je voljen znotraj/iz parlamenta in volijo se/ga njegovi bodoči nadzorniki -parlamentarci. Absurdno.
Če je mogoče takšen politični sistem še sprejemljiv v državah z dolgo tradicijo, kjer so zaradi poteka časa iz sistema počistili nedemokratične prakse, je za države brez takšne tradicije sistem neprimeren.
Tukaj dajem prednost ameriškemu sistemu, ki je modernejši in učinkovitejši.
Neposredne volitve predsenika vlade, posebne parlamentarne volitve, predsednik države pa....tjah, ga niti ne potrebujemo.
Tako bi parlamentarci resnično bili bolj neposredno odvisni od volje demosa in tako bi bili tudi boljši nadzorniki izvršne oblasti.

Nad nobeno vejo oblasti ne sme biti samo modro nebo. Tudi nad sodno vejo ne. Le nadzor mora biti bolj strateški, kot taktični, vsakodnevni. Preveč je pomemben, da bi ga prepustili brez nadzora. Če nadzor ni dovolj učinkovit (kot je pri nas-sodni zaostanki), izboljšati ta nadzor.
Mogoče v obliki organa v sestavi predsednik vlade(neposredno voljen), predsednik parlamenta(posredno voljen na parlementarnih volitvah), predsednik ustavnega/vrhovnega sodišča(posredno voljen na parlamentarnih volitvah). Mogoče .
Delujoč pravni sistem je civilizacijska osnova, je nujen pogoj demokracije. Delujoč pravni sistem JE demokracija. Vendar pa delujoč pravni sistem pomeni striktno upoštevanje tega prava.


In tukaj pridemo do Ribičič-Šturm. Če pravni postopek ne omogoča obravnave/obsodbe, je vsakršen poziv k arbitrarnemu ugotavljanju krivde Ribičiča nedemokratičen. Pika. Poziv k plemenskosti, totalitarizmu in kar je še podobnih pred in po modernih, nedemokratičnih oblik političnega sistema.


Lp. Igor

Pa še pristavek k večni tožbi o levičarjih /desničarjih: Oblike in delovanja političnih sitemov, ki so se legitimirale z ideologijami, tako levimi kot desnimi, so le operativne izvedbe teženj po moči in slasti oblasti posameznikov, manjših skupin, skrite pod ideološko rjuho. Taisti ljudje bi/so/jo svoje početje pokrivali s kakršnokoli ideologijo.
Zavračati pa zaradi tega ( ker poznamo in zavračamo nekatere pojavne oblike ˝bojda teh ideologij˝ kot celote), nekatere posamezne in pozitivne tendence posameznih ideologij kot nevredne razmisleka in upoštevanja, pa je neumno .

drejc ::

foušija in egoizem sta temelja kapitalizma

Ekonomija pa ni toja močnejša stran...

torej so se delavci šli kapitalizem, da so lahko potem živeli v socializmu...

...kot tudi ne logika.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

borchi ::

> Ekonomija pa ni toja močnejša stran...

se ti pustim pretepst na temo moderna (ok, recimo od akvinskega naprej) politična ekonomija... tvoje opazke glede logike pa ne bom vzel resno.

edit: za začetek malo bolj poljudno Egoism and Capitalism vs. Altruism and Communism, ostalo pa lahko nadaljujemo v kaki drugi temi. da nou nevone spet slabe volje.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()
1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Evharistični kongres + mučenec Alojzij Grozde (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
24536380 (31917) kuglvinkl
»

Mitja Ribičič, Ozna, povojni poboji (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
45496248 (88993) jype

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63525112 (18630) Primoz

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71527594 (14016) IgorGrozni
»

Nepravičnost ameriškega sodnega sistema? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
583942 (3220) Thomas

Več podobnih tem