» »

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno.

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno.

««
14 / 15
»»

MadMicka ::

Dr Evil, zakaj niso bili po vojni taglavni francoski in italijanski partizani? Preprosto. Zaradi premajhne vojaške moči.

V Franciji je bilo več odporniških gibanj - tako komunistične, kot tiste, ki so se oslanjale na vladajoče francoske elite. Francijo pa so osvobajale francoske vojaške sile, ki so se izkrcale skupaj z anglo-američani in pod vostvom de Gaulla. Bil je vojaško najmočnejši in dobil je oblast.

Italijo pa so osvobodile in tudi zasedle anglo-ameriške sile. Jasno, da so vzpostavili vlado, ki je bila lojalna njim in ne komunistom. Kdaj že je delala velika trojica načrt politične delitve Evrope.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Dr Evil ::

Italijo pa so osvobodile in tudi zasedle anglo-ameriške sile. Jasno, da so vzpostavili vlado, ki je bila lojalna njim in ne komunistom. Kdaj že je delala velika trojica načrt politične delitve Evrope.


Grki so tudi imeli svoje partizane,pa niso meli komunistične vlade.

MadMicka ::

Dr Evil, enako velja za grške partizane: na oblast niso prišli zaradi premajhne vojaške moči.

grška državljanska vojna

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

kopernik ::

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno.


Ja, obstaja določen primer, kjer je država zgledno sodelovala z okupatorjem (toda ne v vojaškem smislu !) in sicer gre za Dansko. Tam se okupacije bojda skorajda ni čutilo v vsakdanjem življenju. Sklepam, da so prišli do zaključka, da bo tako še najmanj mrtvih Dancev.

Seveda, tak pristop ne gre jemati za nek vzor (kvečjemu obratno). Hočem le povedati, da je tudi kolaboracija z okupatorjem lahko smiselna za določeno skupino ljudi..

jype ::

Ja, je smiselna za arijce, ki jih okupator ni prisel strpat na tovornjake ali postavit pred zid. Pri nas zal nismo utrpeli danske srece, tako da kolaboracija pac ni opravicljiva.

Ampak eni bi zdaj radi svetu dopovedali, da v bistvu je, ker je bil oborozen upor tako nemaren, da niti tablic ni postavljal na mestih, kjer je ugonobil kaksnega okupatorjevega vojaka.

Primoz ::

Torej ... ta tema ima naslov "Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno.". Držite se ga. Preštevanje mrtvih nemcev sem prestavil v novo temo. Če sem kakšno sporočilo pozabil prestaviti in se zaradi tega počutite prizadeti, mi to prosim sporočite ... in napako bom odpravil.


Thomas: Dedek Mraz obstaja. Ravnokar ti je prinesel novo temo, v kateri boš lahko sproščal svoje blodnje o njem (in o tem, kako so domobranci osvobodili svet). PS. vsaka nadaljna ad hominem debata BO V CELOTI BRISANA ne glede na spremljajočo vsebino (ena beseda zadostuje za izbris celotnega sporočila ... in še kakšnega prej in potem, če se jih moderatorju ne bo zdelo vredno brati). Vsekakor sporočil ne bomo popravljali.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

Stepni Volk ::

Slo Wikipedia:
Kolaborácija (tudi kolaboracionízem) označuje vsekakršnokoli sodelovanje s sovražnikom oz. okupatorjem, zavojevalcem. Sam izraz se je začel uporabljati med drugo svetovno vojno.

Vrsta kolaboracije

Politična kolaboracija
Politični kolaborant sodeluje z sovražnikom zaradi enakih oz. podobnih političnih pogledov, ki se lahko razlikujejo od do tedaj prevladujoče politične smeri.

Vojaška kolaboracija
Vojaška kolaboracija označuje sodelovanje z sovražnikom na vojaškem področju. To lahko zajema prostovoljno vključitev v sovražnikove oborožene sile do organiziranja policijskih in/ali vojaških formacij, ki se borijo skupaj z okupatorjem proti skupnemu sovražniku (npr. Slovensko domobranstvo je sodelovala z Wehrmachtom v boju proti NOV in POJ).

Upravna kolaboracija
Upravna kolaboracija zajema ljudi, ki so zasedali pomembne civilne položaje (npr. župani, civilni uradniki,...) in so po okupaciji ostali na svojem delovnem mestu in sodelovali z sovražnikom. Ta vrsta kolaboracije je lahko sporna, saj se včasih ne da natančno razločiti med kolaboracijo in opravljanjem dela.

Gospodarska kolaboracija
Gospodarska oz. ekonomska kolaboracija zajema ljudi oz. podjetja, ki zaradi ekonomskih razlogov (dobička) sodelujejo z sovražnikom.


Wikipedia:
Collaborationism, as a pejorative term, can describe the treason of cooperating with enemy forces occupying one's country. As such it implies criminal deeds in the service of the occupying power, including complicity with the occupying power in murder, persecutions, pillage, and economic exploitation as well as participation in a puppet government.

Freedictionary:
collaborationism - act of cooperating traitorously with an enemy that is occupying your country

Stepni Volk ::

Še zanimiva stvar:

October 1, 1942 - German Annexation of Northern Slovenia: The German government formally annexed northern Slovenia into the German Reich and declared all of the inhabitants of the region as German citizens.

Vir.: Arhiv League of Nations - predhodnica sedanjega OZN.

whatever ::

V bistvu smo imeli po vojni 3 možnosti:

-ali da bo zmagal Hitler in bomo živeli (kolikor časa bi pač že nam kot "inferiorni rasi" uspelo preživet) pod najbolj zločinskim režimom kar si jih je človeštvo dotedaj "izmislilo"
-ali da bomo pod Sovjetsko zvezo in pod vladavino strica Stalina (glej točko 1)
-ali SFRJ s Titom in komunistično partijo vred

Kaj menite, katera opcija je (bila) najboljša?? 'nuff said.

Luka Percic ::

Prve možnosti ni bilo...

Dr Evil ::

Bila je tudi možnost,da bi bili samostojni in demokratični.Opcija Churchillov angleški premik do recimo Murske Sobote,ne pa le do Trsta.Ravno na to so domobranci upali.

Stepni Volk ::

V bisvtu nas je zaj... Roosevelt, ista povezava, kot višje:

October 9-19, 1944 Second Moscow Conference
Prime Minister Winston Churchill traveled to Moscow to meet with Premier Josef Stalin. The two leaders adopted the Percentages Agreement, whereby they divided the Balkan region into spheres of influence. Under the terms of the agreement, the Soviets would predominate in Bulgaria, Hungary, and Romania while Britain would assume power in Greece. Both countries would share influence in Yugoslavia. The two leaders also agreed to Poland's borders, with the Curzon Line serving as Poland's eastern boundary and the Oder River the western border. President Franklin Roosevelt, when learning of the agreements reached in Moscow, announced that the U.S. would not be bound by the terms.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Dr Evil> Bila je tudi možnost,da bi bili samostojni in demokratični.Opcija Churchillov angleški premik do recimo Murske Sobote,ne pa le do Trsta.Ravno na to so domobranci upali.

Ta moznost ni bila sprejemljiva za primorske slovence iz ocitnega razloga: italijansko-slovenska meja bi potekala po razmejitveni crti iz obdobja pred 2. svetovno vojno, ki je potekala tule.

Luka Percic ::

>"Ta moznost ni bila sprejemljiva za primorske slovence iz ocitnega razloga: italijansko-slovenska meja bi potekala po razmejitveni crti iz obdobja pred 2. svetovno vojno, ki je potekala tule."

Kaj bos kej argumentiru?

Nobene smiselne povezave ne vidim zakaj bi italjansko slovenska meja potekala tam. Vidim pa enga druzga- ker nebi bilo komunistov, bi jim bila važnejša Trst in Gorica kot na nemškem zajeti Domobranci. Obojega jim pa Angeži niso dali.

Zgodovina sprememb…

Dr Evil ::

Dr Evil, enako velja za grške partizane: na oblast niso prišli zaradi premajhne vojaške moči.


Torej priznaš,da so naši prišli z vojaško močjo:D

jype ::

Luka Veliki> Nobene smiselne povezave ne vidim zakaj bi italjansko slovenska meja potekala tam.

Italija je bila med koncem 2. svetovne vojne "zaveznik". Edini, ki so takrat imeli pogajalska izhodisca za dolocat meje, so bili tipi, ki so z Anglezi sodelovali celo vojno. Eden od njihovih adutov je bila seveda tudi precejsnja vojaska moc celotne nove jugoslovanske drzave. Da so zakockali Trst za to da so se znebili morebitnih spornih gibanj, ki bi bila osnovana v tujini, je pac samo ena od povojnih packarij, trditi, da bi se lahko slovenska vlada na podlagi prezivelih 40.000 slovenskih partizanov ali pa se precej manj slovenskih domobrancev lahko pogajala o mejah na isti nacin, kot se je Jugoslavija, je pa samo wishful thinking danasnjih domobrancev, nic drugega.

Takrat ni bilo pametno biti mala drzavica z zgolj milijonom prebivalcev direkt na meji med vzhodnim in zahodnim blokom.

MadMicka ::

Želja domobrancev je bila, da bi bili samostojni in demokratični??

Dr Evil, lahko poveš, od kje ti ta podatek? Ti je kdo to reku, si kje to prebral, si prišel do tega zaključka sam?

Mislim, hudiča, pa kje ljudje pobirajo take neumnosti?? Razumem, da zgodovino piše zmagovalec in da ni vse bilo tako, kot so pravili do nedavnega, ampak kar je pa preveč, je pa preveč. Domobranci, borci za samostojnost in demokracijo? Idiotizem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Dr Evil ::

Kje maš dokaz,da ni bilo tako?Če to sklepaš le na podlagi ideološke zaslepljenosti,potem je to pač tvoj problem.

gfighter ::

Samostojni? Kater del, nemški ali italijanski?>:D
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gfighter ()

Dr Evil ::

Vsekakor ne komunistični.

TESKAn ::

Jao, da nekateri še zmeraj mislijo 'karkoli, samo da ni komunizem!'...
In potem oni o ideološki zaslepljenosti.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

MadMicka ::

Sicer mi je pod častjo o tem govoriti, vendar na kratko: Dr Evil, kje imam jaz dokaz, da temu ni bilo tako?? Osnovno pravilo je, tisti, ki nekaj trdi, mora to dokazati. Torej, ti si prvi postavil trditev, ti jo dokaži! Poleg tega pa so anglo-američani obravnavali domobrance kot pomožne enote nemške in italijanske vojske. Želiš link?] In zadnja stvar na tem svetu, za katero so se borili nacisti, fašisti in njihovi pomagači, je bila demokracija in samostojnost posameznih narodov, še zlasti slovanskih. Želiš link?

Ampak, mene OSEBNO RESNIČNO ZANIMA, od kje teb tak podatek: ali ti je kdo to rekel in kdo oz, si kje prebral in kje ali pa si si to sam izmislil (kar je najbolj verjetno)?

p.s.: Dr Evil, s Thomasom se vedno strinjaš. Pa naj ti še on pove, ali so se domobranci borili za samostojnost Slovenije in demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

WarpedGone ::

Dvomim da so se boril za demokracijo, takrat 99,9% folka te besede niti izgovoriti ni znalo.

Enako pa dvomim, da so se borili za to, da bi to deželo naredil nemško.
Zbogom in hvala za vse ribe

Avalonis ::

Tolo temo spremljam že nekaj časa in to predvsem zaradi Dr.Evilovega pisanja >:D

Med drugo svetovno vojno sta se na slovenskem ozemlju treščili dve največji uničujoči idelogiji preteklega stoletja. V kremplje obeh ideologij je padlo tudi precej slovencev. V primeru, da bi domobranci premagali partizane (malo verjetno) jim ne bi ostalo dovolj časa, da si opomogejo in nato obrnejo 180 stopinj okoli ter napadejo svoje bivše zaveznike (Hitler & co.) V tem času bi že udarili ali Američani, ki so prihajali preko Italije ali pa Rusi, ki so premagali nemške enote doma in so se odpravili proti Berlinu. Obe strani so bile precej trde do nacističnih kolaborantov in dvomim, da bi Američani ali Rusi jih pustili pri miru. Rusi bi sploh trdo udarili po sloveniji in se maščevali za pregon in umor prenekaterega slovenskega komunista. Mislite, da bi se Rusi nato odločili zapustiti našo deželico ;)

Američanam je bil takrat glavna tarča Hitler in po padcu tretjega rajha bi kvečjemu utrdili Austrijske in Italijanske meje, ki so veljale pred vojno in za katere bi bili morda tudi pripravljeni se spopasti z Rusi. To seveda špekuliram glede na stvari, ki so se zgodile v Berlinu (delitev). Za kaj več oz. za osvoboditev slovenije izpod ruskega kladiva pa na žalost ne bi bilo. Če bi partizani bili premagani/izgnani iz slovenije bi se le-ti zatekli k rusam in ne američanam po pomoč. V tem primeru bi Rusija poslala nekaj svojih enot lepo čez slovenijo in mother Russia bi dobila dostop do jadranskega morja (dalmacija) in to je strateška pomebnost, ki si jo Rusi ne bi pustili izmuzniti skozi prste.

Ampak pomebno je, da bi domobranci premagali komuniste in vsak komunizem, ki bi nasledil tega bi bil bolši kakor tisti, ki so ga furali partizani pred in po vojni.


Čak mal...8-O

MadMicka ::

Hja, WarpedOne, treba je nekaj vedeti: Nemci so imeli po vseh okupiranih državah več kot dovolj prostovoljcev iz katerih so ustanavljali SS divizije. Zdej, ali so se ti prostovoljci borili za to, da bi bile njihove dežele nemške ali za kaj drugega je težko reči. Vsi pa so verjeli v Veliko Nemčijo in v Hitlerja. Takrat so bili drugačni časi. In marsikje so bili ljudje naravnost navdušeni nad Nemci. Tudi v Sloveniji.

Thomas ::

Ja. 1940 recimo, je bila "neučinkovita in dekadentna demokracija" povsod na slabem glasu. Močni vodja in avtoritarni korporativistični socializem je bil ideal za večino.

Tako je ostalo skoraj do današnjega dne, vendar ljudi moti sivina tega sistema in privlači barvitost demokracije in kapitalizma. Srce imajo pa še precej na tasivem, sej vidimo.

Torej ja. Demokracije 1940 ni maral nihče, takorekoč. So pa že 1945 radi jedli kapitalistično čokolado, ki je brez demokracije ni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sumadinac ::

Samo nekaj bi rad popravilMadMicka Italijo pa so osvobodile in tudi zasedle anglo-ameriške sile. Jasno, da so vzpostavili vlado, ki je bila lojalna njim in ne komunistom. Kdaj že je delala velika trojica načrt politične delitve Evrope.

to ni res, ker je Rimo katoliška cerkev pozvala na prvih po vojnih volitvah, da morajo VSI rimo katoliki glasovati proti kumunistom pa ćeprav spet glasujejo za fašiste. Zmagali so pa za komaj par procentov papeški dreki mislim.

LP

Zgodovina sprememb…

Dr Evil ::

Bili bi samostojni oziroma v paketu s hrvaško in demokratični ravno zaradi komunistov.Ne pozabite,da je Churchill že vnaprej postavil branike pred komunizmom.Škoda,da jih ni nekoliko vzhodneje.

Simpatije do tovarišev Churchill ni imel,saj so komunisti protiimperialisti.:8)

MadMicka ::

Dr Evil, v primerjavi s kapitalizmom pred I. svetovno vojno je bil komunizem v Rusiji korak naprej. To je treba vedeti. In takole (brez linkov) si upam trditi, da če ne bi grožnja komunizma visela nad vladajočimi elitami v Evropi, kar je za njih pomenilo izguba oblasti in premoženja, se tudi zgodnji kapitalizem niti pod razno ne bi prelevil v sedanji kapitalizem, ki je do človeka neprimerno bolj prijazen.

sumadinac, tudi če bi slučajno komunisti v Italiji zmagali na volitvah, bi v okviru državljanske vojne hitro izgubili oblast, podobno kot v Grčiji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

jype ::

Dr Evil> Simpatije do tovarišev Churchill ni imel,saj so komunisti protiimperialisti.

Vir?

BigWhale ::

Opozoril bi samo, da je splosna razgledanost nekaj cesar tukaj ne podpiramo. Podpiramo pa kak, kolikortoliko kredibilen vir.

Hvala.

Trubadur ::

>jype
Ustanovitev OF. Sej je Thomas lepo razložil v drugi temi kako in kaj.
Berite Thomasa!

Daedalus ::

Glede ustanovitve OF bom rekel samo tole - znano je, da so mešetarili na veliko naokoli, prej ko so se odločli, kaj in kako. Znane so tudi spremembe temeljnih točk, ki so jih ne samo enkrat prepisovali. In niso bili edini, ker je nekak precej jasno znano, da se pred/v začetni fazi trajanje vojne pozicije spreminjajo in da se strani tud zamenjujejo. Če bi vse sodli z vatlom, s kerim se zdaj proba OF "diskreditirati" pol lahko rečemo tudi, da je Anglija eno navadno nacistično sranje, ker nekak ni ukrepala takrat, ko bi se lahko. Še več, proti naci govornike so jebali v glavo, kot je znano iz primera enega ne preveč šlang človeka s fetišem na cigare... Kaj bi šele lahko lepega povedali o Rusiji, ko je mela z naciji sklenjen pakt o nenapadanju? A je njihov doprinos v kasnejši vojni proti Hitlerju zaradi tega kaj manj vreden? Je kaj manj vreden doprinos Anglije, ker je nekoč simpatizirala in popuščala ozemeljskim pretenzijam naci Nemčije?

Tako da, mogoče ne bi škodlo, če bi se stvari gledale iz zornega kota dogajanja. Ne pa v stilu "po bitki so vsi generali."
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

jype ::

Ustanovitev OF je vir, ki dokazuje, da Churchill ni imel simpatije do tovarisov partizanov?

Bosa je ta.

http://www.winstonchurchill.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=623 odstavek pod "People have been rewriting history a lot lately" boste nasli izpoved Sir Fitzroy Maclean of Dunconnel-a, enega od prvih SAS operativcev, ki je vzpostavil kontakt s Titovimi partizani.

Ocitno je, da je Winston Churchill imel precejsnje simpatije do Tita in njegovih partizanov, da jih je odkrito podpiral in da o njih ni imel slabega mnenja. Seveda je po vojni in po vzpostavitvi FLRJ, tako kot smo jo tudi vsi ostali, obsodil Titovo oblast kot diktaturo, ker je to pac de facto bila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Dr Evil ::

From the first days of Communist rule in Russia, Churchill did not doubt for a moment that the Communist system would be a blight on free enterprise and a terrible restraint on all personal freedoms. Yet when he warned the American people in 1946, at Fulton, Missouri, that an Iron Curtain had descended across Europe, cutting off nine former independent States from freedom, he was denounced as a mischief-maker.


In August 1944, Churchill met with Tito in Naples. The two discussed military cooperation, and then turned to politics. Tito reported that fighting continued between his Partisans and Mihailovic's forces, and said that reconciliation was unlikely. Churchill urged unity, and suggested that Yugoslavia should in the future be a democracy based on the peasantry. Tito assured him that he had no intention of introducing Communism into Yugoslavia.
povezava

It soon became clear that Tito would disappoint both Churchill and Stalin. Oh April 28th, Churchill complained to Stalin that British and Soviet influence in Yugoslavia was not equally divided:

Marshall Tito has become a complete dictator. He has proclaimed that his prime loyalties are to the Soviet Union. Although he has allowed members of the Royal Yugoslav Government to enter his government they only number six as against twenty-five of his own nominees...



Toliko k simpatijam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dr Evil ()

Dr Evil ::

In my opinion Churchill deserves not blame but credit for waging what was a long and, on so many fronts, a nearly impossible fight to preserve democracy in these countries. The gradual destruction of German power in the region created a power vacuum into which Stalin marched behind the Red Army. Stalin knew what he wanted to accomplish, and had the will and means to accomplish it. Churchill had the will to oppose the extension of Stalin's power, but he lacked the means. Though he took great care to collaborate closely with the American government, this collaboration was lost when Roosevelt sickened and died. Had Roosevelt been well or Truman more experienced and self-confident in the summer of 1945, Churchill might more nearly have succeeded in assembling a united Western front against Stalin's expansionism.


In toliko o "NEVIĐENI" demokraciji!

jype ::

A si kognitivno nesposoben?

Rekel si tole:
Dr Evil> Simpatije do tovarišev Churchill ni imel,saj so komunisti protiimperialisti.

To je laz (oz. bolj verjetno tvoja zaslepljenost, ker pac ne vidis dlje od svojega fajmostra). Churchill je partizanom ne le pomagal pri boju proti okupatorju, Titu je pomagal na oblast.

Ni vedel, da se bo Tito proglasil za "neuvrscenega ljudskega" diktatorja. A to ni razlog, zakaj ne bi spostoval njegovih medvojnih prizadevanj. Jasno je bilo, kdo je kolaboriral, zato Churchill ni fasistom in nacistom, ki so bili ze takrat znani pod imeni domobranci, vaske straze in belogardisti, izkazal nobene milosti. Po koncu vojne jih je ukazal strpat na vlake in njihova zivljenja brez slabe vesti prodal za Trst.

Saj vem, da se ni smiselno pogovarjat s kognitivno nesposobnim clovekom, ampak ker stresas neumnosti, je fino vsake toliko casa kaj popravit, da ne bo kdo drug tebe citiral kot vir.

Dr Evil ::

Tukaj pa avtor govori o Churchillovi soodgovornosti,pri titovi klavski orgiji.

Churchill and the Cold War

Among Churchill's many war crimes, there are also those crimes and atrocities for which he is culpable that occurred following the war.

These include the forced repatriation of some two million old people, men, women, and children to the Soviet Union to their deaths. Then there were the massacres carried out by Churchill's protégé, Tito: tens of thousands of Croats, Slovenes and other "class-enemies" and anti-Communists were killed.


class enemies je kar korektna definicija "kolaboratorjev".

Dr Evil ::

A si kognitivno nesposoben?


Če še nisi opazil:8) .Odgovarjam kakor hočem,vsekakor pa ne mislim odgovarjat na vsako vašo z rdeče linije zavajujoče jecljanje.

Čakam,da bo spet moj komentar brisan,med tem ko jype lahko vsakogar "fajmoštrsko" napada.

jype ::

Dr Evil> class enemies je kar korektna definicija "kolaboratorjev".

Ne, ni. Korektna definicija je bila v tej temi ze podana. To so tisti, ki so pod okupacijo pomagali okupatorju, da je lazje iztrebljal.

Dr Evil> Tukaj pa avtor govori o Churchillovi soodgovornosti,pri titovi klavski orgiji.

Cak mal, kako je bil pa lahko soodgovoren za Titovo klavsko orgijo, ce je bil Titov sovraznik? A vas pri verouku ucijo doublethink? Aja, sej res, seveda vas, bi kmalu pozabil, kako veliko bolj kruta organizacija je kolaboracionisticna klerofasisticna RKC. Skoda, da so komunisti tako nezni, da niso do tal porusili vseh cerkev in pobili ali pozaprli kar vseh kristjanov, kot so pred in med vojno zupniki ucili, da je treba storiti s komunisti in njim podobnimi, ane? Ma tale Churchill kar sreco, da v njegovi dezeli cerkev deluje loceno od Vatikana in ne jemlje resno fasisticnih floskul, ki so takrat od tam prihajale.

Dr Evil ::

Seveda je sovražil komunizem,ampak najprej je hotel uničit nacizem.:\ Da ga je uničil je sklenil pogodbo z hudičem samim in jegovimi podrepniškimi demoni:\

jype ::

Dr Evil> Če še nisi opazil .Odgovarjam kakor hočem,vsekakor pa ne mislim odgovarjat na vsako vašo z rdeče linije zavajujoče jecljanje.

Podal sem argument, ki dokazuje, da (se motis, lazes, zavajas, se delas norca). Potem si ti nenadoma ugotovil, da te tvoje lazi in norcevanje v bistvu ne zanimajo, in izjavil nekaj, kar je vsem (z zelo redkimi izjemami) v tej dezeli jasno ze 50+ let. Potem si pa ugotovil se to, da je Churchill soodgovoren za Titovo diktaturo, kar je v totalnem nasprotju s tvojo trditvijo prej, da je Churchill med vojno in takoj po vojni stal na nasprotnem bregu kot Tito.

Nisem opazil, da odgovarjas "kakor hoces". Do zdaj v debati niti enkrat se nisi izbral nacina, ki ne bi izzareval bebavosti, tako da bom za zdaj prisiljen skleniti, da odgovarjas kot ti narekuje ideoloska zaslepljenost, ki ti zamegljuje um in onemogoca, da sprejmes nekatera dejstva, ki se s tvojo ideologijo ne ujemajo.

Za ilustracijo sem v prejsnjem postu napisal, kako bi moral razmisljati jaz, da bi me lahko obtozil ideoloske zaslepljenosti (tisti del o poziganju cerkev, da ne bos prevec iskal).

jype ::

Dr Evil> Seveda je sovražil komunizem,ampak najprej je hotel uničit nacizem. Da ga je uničil je sklenil pogodbo z hudičem samim in jegovimi podrepniškimi demoni

Tovaris Sir Fitzroy Maclean of Dunconnel meni, da to ni res. Pravi, da je sklenil pogodbo z najbolj ucinkovitim delom oborozenega odpora proti okupatorju. Ne predstavljam si, kako bi lahko sklenil pogodbo o zaveznistvu s klerofasisti in nacisti, ce se je proti njim boril, ampak ti ze ves.

Ocitno so bili Anglezi in partizani kar dobri kolegi. Videti je, da ste zgolj klerofasisti tisti, ki ne znate pomest pred svojim zgodovinskim pragom.

Dr Evil ::

Zdaj si pa ti "kognitivno nesposoben".

Kakšno vezo ima efektivnost z naklonjenostjo:\

jype ::

Dr Evil> Kakšno vezo ima efektivnost z naklonjenostjo

Nima je. Ampak ce nekomu pomagas, si mu obvezno tudi naklonjen, sicer mu ne bi pomagal.

Churchill nikoli ni pomagal svojim sovraznikom, je pa od casa do casa spremenil naklonjenost do koga, recimo do Tita po koncu vojne in Stalina malo pred koncem.

Vsekakor je pa vedel, komu ne bo nikoli naklonjen: kolaboraciji. Churchill je bil kar trd s kolaboracijo in je z njo precej kruto opravil, kjer je imel moznost vplivat na to. Jaz mislim, da ni bil naiven tip in da je vedel, kaj pocne, seveda pa jaz vem, da je kolaboracija zlocin, nekaterim pa to ni cisto jasno.

Dr Evil ::

Nima je. Ampak ce nekomu pomagas, si mu obvezno tudi naklonjen, sicer mu ne bi pomagal.


Lahko si naklonjen njegovemu boju.Ne pa njegovi ideologiji!

Dr Evil ::

Churchill je bil kar trd s kolaboracijo in je z njo precej kruto opravil, kjer je imel moznost vplivat na to.


Sej,po vojni je za komuniste tudi mel precej krute ideje:D

Čist na liniji z "enim" generalom v koreji:D

jype ::

Absolutno. No, ce si naklonjen njegovemu boju in mu pomagas, se pravi si njegov kolega, prijatelj, zaveznik. Nikoli nisem trdil, da je Churchill podpiral komunizem, da je podpiral komuniste je pa vec kot ocitno.

Ne vem kako je "pri vas", ampak pri nas se ljudje z razlicnimi ideologijami cisto super stekamo in znamo vsak svoje ideje kar dobro zagovarjat. Ne vem sicer koliko veljajo "razlicne" ideologije, ce je vsak od nas demokrat, ampak pogosto se razhajamo pri socialnih, zunanjepoliticnih, verskih in vprasanjih o clovekovih pravicah, kar je po mojem mnenju lahko edino dobro.

jype ::

jype> Churchill je bil kar trd s kolaboracijo in je z njo precej kruto opravil, kjer je imel moznost vplivat na to.
Dr Evil> Sej,po vojni je za komuniste tudi mel precej krute ideje
Dr Evil> Čist na liniji z "enim" generalom v koreji

Ja. To je bilo _po_ vojni, ko je bil nacizem premagan in fasizem v dovolj zalostnem stanju, da so se demokrati lahko lotili tudi manj krvavih rezimov (ne manj krvavih v kolicini krvi ali v metodah temvec v teoreticnih podlagah).

Pred koncem vojne je bilo treba opravit s tistimi, ki so pomagali nacizmu in fasizmu, da sta sistematicno pobila najvec ljudi dotlej.

Ce lahko opravicujes kolaboracijo, potem lahko jaz tudi komunisticne diktature:
Mogoce so pa komunisti samo hoteli izenacit bodycount, pa jih je zaneslo?

Dr Evil ::

Ne trapat jype.Ljudje različnih ideologij se nikoli niso glihali,vsaj resni pripadniki teh ne.Le zakaj misliš,da je v parlamentu levica in desnica?:\

Pri "kolegu" TITU se pa ne strinjam.Tito ni bil kolega,ampak orodje za dosego cilja.Sicer je med vojno Churchill tita res smatral za "kolega",ampak to je Stalina tudi.Churchill je pač poseben kaliber.

Mislim pa da je iz njegove politike zlahka razbrat resnično politiko Britanije.

Komunizem je bil pred 2 svetovno vojno outlaw in postal med vojno zaveznik le zato,ker ni divjal v osrčju Evrope.
««
14 / 15
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Prevalje - odkrito novo grobišče povojnih pobojev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11420546 (18519) Ziga Dolhar

Brez priznanja ne bo sprave (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586395 (5340) imagodei

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63530910 (24428) Primoz
»

Živela OF (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15111985 (9771) jype

Več podobnih tem