» »

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno.

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno.

««
15 / 15
»
»»

BigWhale ::

A bo mir ali ne?

jype ::

Kaj zdaj,

Dr Evil> Sicer je med vojno Churchill tita res smatral za "kolega",ampak to je Stalina tudi.

ali

Dr Evil> Simpatije do tovarišev Churchill ni imel,saj so komunisti protiimperialisti.

?

Po moje bolj tisto zgoraj. Reci se spreminjajo, ampak v tej temi govorimo o medvojnih dogajanjih.

Dr Evil ::

Sploh ne vem zakaj ti odgovarjam,ampak moram opomnit,da se ta dva komentarja ne izključujeta.Ravno zato,sem >kolega< postavil v narekovaje.

jype ::

Glede na dialoge med vsemi je ocitno slo za zelo trdno zaveznistvo, dokler glavna groznja ni bila odpravljena.

Ker tema govori o tem da je opravicevanje kolaboracije nesmiselno, se mi zdi zelo relevanten podatek, da je obsodba te kolaboracije bila zelo siroka, ce ze ne svetovna. Vsi, ki so se borili na strani sil osi, ne glede na njihov namen, so bili po vojni obravnavani kot zlocinci.

jype ::

http://www.marxists.org/archive/fast/1944/tito-people/ch10.htm

Winston Churchill je imel partizane zelo rad:

Winston Churchill, opening a war debate in the House of Commons on February 22, 1944, made the following startling pronouncement in the House of Commons that fell like sledge hammer blows on those forces all over the world who were interested in keeping the Mikhailovich myth alive:

"General Mikhailovich, I regret to say, drifted gradually into a position where some of his commanders made accommodations with the Italian and German troops which resulted in their being left alone in certain mountain areas and in return doing very little or nothing against the enemy.

"However, a new and far more formidable champion has appeared on the scene. In the autumn of 1941 Marshal Tito's Partisans began a wild and furious war for existence against the Germans and they wrested weapons from the German hand.

"They grew in numbers rapidly; no reprisals, however bloody, whether of hostages or villages, deterred them; for them it was death or freedom.

"Soon they began to inflict heavy injuries on the Germans and became masters of wide regions, led with great skill and organized on guerrilla principles, they were at once illusive and deadly. They were here. They were there. They were everywhere. Large scale offensives have been launched against them by the Germans but in every case the Partisans even when surrounded, have escaped after inflicting great loss and toll on the enemy.

"The Partisan movement soon outstripped in numbers the forces of General Mikhailovich. Not only Croats and Slovenes but large numbers of Serbians, joined with Marshal Tito and he has at this moment more than a quarter of a million men with him and large quantities of arms taken from the enemy or from the Italians."

And Mr. Churchill went on further to say: "At the present time the followers of Marshal Tito outnumber many fold those of General Mikhailovich who act under the name of the Royal Yugoslav government. Of course, the Partisans of Marshal Tito are the only people who are doing any fighting against the Germans right now."

Dr Evil ::

Seveda jih je imel "rad".Zato ni rabil svojih narodnjakov žrtvovat.

jype ::

Tudi to.

Bistvo je, da je tistole izrekel v njihovem parlamentu. Rekel je:

"Of course, the Partisans of Marshal Tito are the only people who are doing any fighting against the Germans right now."

S tem je dejansko vsa ostala gibanja oznacil za kvizlinska. Za to je imel tudi ogromno "intelligence" podatkov od svojih agentov. Mislim, da je bilo ze takrat popolnoma jasno, kako se bo postopalo s kvizlingi po vojni. Kolikor se spominjam, je enaka usoda doletela tudi vso ostalo kolaboracijo v evropi, kar se bolj ocitno kaze na to, da se kolaboracije ni odpuscalo nikjer.

tsh2 ::

Ja prioritete. Partizani jih tudi niso imeli poravnanih, ker so se šli istočasno še revolucijo. S tem so povzročili razkol in tako pomagali Hitlerju.

Avalonis ::

Ja prioritete. Partizani jih tudi niso imeli poravnanih, ker so se šli istočasno še revolucijo. S tem so povzročili razkol in tako pomagali Hitlerju.


In kdo drug poleg partizanov se je uspešno boril proti fašistam in nacistam na ozemlju slovenije? Vaške straže?

Zakaj je prišlo do razkola slovenskega naroda med drugo svetovno vojno? Ker je precej slovencev se odločilo, s pomočjo Vatikana, da je nacizem ideologija, ki jim nudi več kakor komunizem. To je potrjeno z nemškimi šolami, ki so jih ustanavljali in vodili slovenski izdajalci skupaj z cerkveno duhovščino v sloveniji. Kakšno omembe vredno prednost je slovenija tukaj dobila pri boju proti komunizmu, da je svoje otroke pričela germanizirati? So komunisti bežali pred Deutch špraho :D

tsh2 ::

Mislim, da je tole bistvo: Vsak človek, ki bi se znašel v taki situaciji, kot se je znašel domobranski vojak pred odločitvijo, kateri strani naj pristopi, bi se po vsej verjetnosti odločil za domobransko stran - zaradi različnih prepletenih razlogov. In vi zdaj pravite, da je takega človeka treba ubiti, ker je izdajalec. To so bili čisto normalni ljudje, niso bili neki kriminalci.

Naprimer, ne morete pričakovati od nekega kmeta, ki pričakuje, da mu bodo komunisti vzeli zemljo, da se gre borit z njimi, ampak se bo boril proti njim. Njega kot prvo najbolj zanima lastno preživetje, tako kot vsakega človeka.

Daedalus ::

Mislim, da je tole bistvo: Vsak človek, ki bi se znašel v taki situaciji, kot se je znašel domobranski vojak pred odločitvijo, kateri strani naj pristopi, bi se po vsej verjetnosti odločil za domobransko stran - zaradi različnih prepletenih razlogov. In vi zdaj pravite, da je takega človeka treba ubiti, ker je izdajalec. To so bili čisto normalni ljudje, niso bili neki kriminalci.

Zakaj za boga misliš, da so bli samo domobranci pred dilemami? A je to neka ekskluzivna domena domobranstva? Sej rečem - domobranci so se odločili, kak so se odločili in zakaj so se pač tako odločili. Zgodovinsko (pa tud čisto realno) gledano so pač bli na napačni strani, ker so sodelovali s tistimi, ki so prišli na to področje z namenom čimbolj učinkovitega uničenja prebivalstva in širjenjem svojega teritorija na račun tukaj živečih ljudi. S takimi se ne sodeluje, IMO. Seveda pa jaz ne pravim, da niso bili ljudje, pa tudi ne zagovarjam postopkov, s katerimi so zmagovalci na koncu z njimi obračunali. Pa tudi ne zagovarjam ne ene in ne druge logike o krvoželjnih živalih.

Treba je pa nekaj vedet - in to leti tako na apologete ene, kot tudi druge strani - oboji so meli konkretno krvave roke. In ja, oboji so pobijali sonarodnjake. Eni v imenu komunizma, drugi v imenu protikomunizma. Revolucija - Protirevolucija. Akcija - Reakcija. In kaj zdaj? A bomo še naprej limali oznake pa vrednostne sodbe, ki izvirajo iz nekih osebnih preferenc? Al bo že enim in drugim ratalo počasi jasno, da se v vojnah dogaja marsikaj in da za na eni strani pobite civiliste al pa ujetnike med in po vojni in na drugi strani za sodelovanje z okupatorjem ni opravičila, vsaj moralnega ne?

Jebemti, lihkar bom šal zazidat tist prekleti spomenik žrtvem jebene druge svetovne vojne na Slovenskem, tolko ni že presedajo tele neumne debate in valjenje krivde z ene na drugo stran;(


No, zdaj pa se še naprej jokcajte in kažite s prsti en na druge in jamrajte, kdo je bol kriv - Franček domobranček al Franček partizanček:\ Otroci...

p.s. - za "jebene druge svetovne vojne" dodajte še "in revolucionarnega nasilja" da ne bo kakemu "belemu" krona z glave padla>:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Avalonis ::

Kaj si je mislil slovenski kmet je težko sedaj o temu govoriti. Dovolj jasno mu je pa bilo kaj komunisti in nacisti počnejo. Nekateri so se odločili, da jim nacistična stran bolje leži. Zgodovina je te ljudi postavila na stran poražencev. Pač.

Danes živim v svobodni sloveniji in govorim slovenski jezik. V primeru zmage nacistov to ne bi bilo možno.

Vse debate o domobrancih vs. komunisti vedno konvergirajo v eno točko : So bili komunisti slabši/hujši kakor nacisti?

Osebno menim, da je bil komunizem, ki je bil v sloveniji oz. Jugoslaviji manj uničujoč do slovenskega naroda kakor nacistična ideologija in njeni načrti s slovensko podraso >:D Tukaj moram še kolege na tele tabli opomniti oz. opozoriti naj nikakor ne primerjajo Ruskega komunizma z Jugoslovanskim. Sta si bila v prevelikih načelih hudo različna, da bi lahko zločine ruskega komunizma uporabili za dokaz kako bolj uničujoč je bil komunizem od nacizma v sloveniji.

Leta nazaj sem prebral eno hudo dobro knjigo bivšega direktorja CIE kjer opisuje hladno vojno in nevidna bojišča, kjer so se fantje "tepli" med seboj. Zelo me je presenetilo dejstvo, da so Američani tretirari YU kot neke vrste "safe haven" dokler se le-ti niso preveč vmešavali v notranje zadeve YU in dokler so bile njihove operacije dovolj "tajne". YU komunizem so pa označili za "pink" komunizem :D

krneki0001 ::

Avalonis - tega kar si napisal ne bodo ne tabeli in ne thomas priznali, je pa res, da je bila juga takrat tampon cona med varšavskim paktom in natom, pa tut vojaško je bila orenk močna, da je niso ne eni ne drugi upal zajebavat.

IgorGrozni ::

Še eno zanimivo pričevanje :
Eden od borcev za Trst ( iz Bosne) je povedal, da so vračajoče enote iz Trsta nekje pri Zidanem mostu razstrojili v dve koloni na vsaki strani ceste, med njimi pa so napotili kolone vrnjenih ujetnikov iz Avstrije.
Navodilo borcem ( ne OZNA/UDBA-šem) je bilo: ˝Če prepoznate koga med njimi, ki se je pregrešil med vojno, ga potegnite iz vrste.˝

Sodeč po tem opisu očividca ( opis star 5 h), najprej vrnjenih niso nameravali vseh spraviti v jamo, verjetno jih niso niti pričakovali nazaj, ( niti borci sami, niti vodstvo teh borcev, ker niso vedeli kaj z njimi, ...nekaj o ˝pravični kazni˝ za izdajo, so slutili, da bi morali organizirati...),

a je kasneje, prav tako očitno, nekdo ( trdo komunistično jedro ?) ukazalo poboj.



Očividec (seveda) pravi, da ni videl, da bi koga povlekli iz vrste.

tsh2 ::

Tito?

IgorGrozni ::

Jah, lažje je razmišljat o enem krivcu. Je pa očitno, tudi iz razprave na tem forumu, da so bili ˝revolucionarji˝, ki so osvojili oblast po vojni ena dogmatična, krvoločna skupina, ki v nasprotnikih, kontrarevolucionarjih, ni videla dovolj človeškega, da bi jih ne bi postrelila kot pse.

Če pogledaš številke pobitih po vojni (%), so bili ravno toliko brez vesti, kot Stalin in njegovi. Le toliko so bili balkansko prebrisani, da so zakrili sledove in kasneje niso brez potrebe spuščali krvi državljanom.
Ubijanje ni bilo pravilo, kot pri Stalinu, bila je izjema.

Najverjetneje na začetku Tito sodeloval pri odločitvah, ampak pri ˝sladkostih oblasti˝, se najde takoj nekaj voljnih prevzeti krvniško vlogo. Tako kot domobrani pri Nemcih.
In veliki gospod si pač ni maral/potrebno ni bilo, mazati rok.

Po moje Slovenci, posebej Kardelj ni bil ravno daleč od sekire. ˝Schreklichkeit˝, Ordung und disciplin, Ora et labora, je nekaj, kar je blizu slovenski duši. IMO. Poglejmo le navdušenje ob zmagi J.J.
Ne kako bo vodil državo, ampak kako bo ˝zrihtal˝tardeče.

Zgodovina sprememb…

««
15 / 15
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Prevalje - odkrito novo grobišče povojnih pobojev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11420546 (18519) Ziga Dolhar

Brez priznanja ne bo sprave (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586395 (5340) imagodei

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63530910 (24428) Primoz
»

Živela OF (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15111985 (9771) jype

Več podobnih tem