» »

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost

««
3 / 13
»»

ank ::

Dr Evil še vedno nisi odgovoril, kaj bi naredil po pristopu kraljevine Jugoslavije k trojnem paktu. Ti bi se boril proti komunistom z domobranci?

Barakuda1 ::

Pohorski bataljon ni bil komunistični,celo antikomunistčni je bil,zato so ga pa izdali.


Res je.
A si pozabil pripisati kdo ga je izdal. Nikjer nisem zasledil, da so bili izdani s strani komunistov.

p.s.
In hvala da si sam omenil Pohorski bataljon. Jaz osebno ga ne bi, ker je med padlimi tudi moj sorodnik (več kot globoko veren fant - njegov sin, pa je še danes živ).

Dr Evil ::

To kar so storili Francozi.Nič.Bili so lepo pridni.Bili so že premagani in možnosti na zmago sami več niso imeli.Počakali so na pomoč od zunaj.


Vsekakor je to pametneje,kot pa počit enga Nemca,potem pa iz varne razdalje gledat,kako okupato obeša 100 domačinov,nič krivih.

jype ::

Ne, komunisti niso izdajalci. Sam si že ugotovil, da so internacionalisti in ne priznavajo naroda (razen, kadar je to treba za dosego političnih ciljev) in ga torej ne morejo izdati. Tako vsaj oni radi rečejo, če jih vprašaš, ali so izdajalci.

Seveda so komunisti potencialno izdajalci. Ampak v našem primeru niso bili. Niso javno prisegli zvestobe tujemu diktatorju, ampak so izvolili svojega vodjo. Vem, da je to težko razumeti, a se boš že moral potruditi.

Če so ljudje izbrali komuniste, so že vedeli zakaj. Zato, ker so jih komunisti pobili manj, kot okupator. Za izdajalce, ki sodelujejo z okupatorjem, pa itak vemo, kako se jim streže.

Dr Evil> Vse sliči na maotov vzpon v Kitajski.Vsi totalitarci so na enak način prišli do oblasti.

Mhm, tako kot papež.

Dr Evil ::

Res je.
A si pozabil pripisati kdo ga je izdal.


Je res tako težko razumeti mojo slovnico?


Se iz tega ne da razbrat kdo ga je ?


Pohorski bataljon ni bil komunistični,celo antikomunistčni je bil,zato so ga pa izdali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dr Evil ()

jype ::

Dr Evil> To kar so storili Francozi.Nič.Bili so lepo pridni.Bili so že premagani in možnosti na zmago sami več niso imeli.Počakali so na pomoč od zunaj.

A si padu na glavo?

Dr Evil ::

Ne, komunisti niso izdajalci. Sam si že ugotovil, da so internacionalisti in ne priznavajo naroda (razen, kadar je to treba za dosego političnih ciljev) in ga torej ne morejo izdati. Tako vsaj oni radi rečejo, če jih vprašaš, ali so izdajalci.


yjpe,ti sploh premisliš,preden napišeš?A to je argument al kaj?

LOL.Tvoja trditev je podobna trditvi,da nacisti niso ubijali,zato ker so bili nacisti.Tu manjka pojasnilo zakaj?Mogoče v tvoji tikvi ta argument obstaja,ampak do zdaj ga še nisi prelil na cyberspace.

Dr Evil ::

A si padu na glavo?



To ni nič.

Barakuda1 ::

Dr Evil ;((


Zdaj pa nehaj trapat neumnosti.

Kdaj in po kateri parrtijski direktivi je bil izdan Pohorski bataljon? No, povej!

Kater komunist je bil tisti, ki jih je izdal?

Šarh in njegovi, ni bil izdan s strani komunistov in ti to dobro veš. Kdo je bil izdajalec, se pa tudi ve.

BluPhenix ::

Ne, ni si jasen.

Za bataljonom so Nemci pošiljali tudi vohune, ki so jih najeli v ta namen.

To naj bi se slišalo, kot da so jih drugi partizani (komunistični) izdali? Prej bi ciljal na nekoga drugega...

vir
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Dr Evil ::

To je uradna verzija ja.

BluPhenix ::

Ti pa veš tisto pravo, neuradno. Lahko podaš vir?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Dr Evil ::

Ne ne morem.


Lahko se pa spomnimo,kaj so komunisti izrekli o protifašističnem boju izven partije.


Vsakogar so obsodili na smrt.

OwcA ::

Neglede na to, kako mikavno je, se prosim vzdržite žalivk in različnih enovrstičnih vzklikov. Hvala!
Otroška radovednost - gonilo napredka.

jype ::

Dr Evil> Lahko se pa spomnimo,kaj so komunisti izrekli o protifašističnem boju izven partije. Vsakogar so obsodili na smrt.

Zelo bi me zanimal kakšen vir za to obsodbo.

Hvala.

Dr Evil ::

Mene za tvoje trditve prav tako.Da vidimo!

jype ::

Katere trditve? Da Francija še zdaleč ni bila brez partizanstva?

Tule, tista žaljivka zgoraj je link na: French resistance @ Wikipedia

Preberi ga.

Da komunisti niso obsodili vseh po vrsti na smrt ti bom pa težko dokazal, razen če ti meni dokažeš, da ne obstaja žirafa z vijoličastim repom. Lahko pa ti pokažeš, kdaj so komunisti obsodili na smrt "alternativne" struje v OF.

BluPhenix ::

To je najlažje, ko ne moreš dokazati svojih trditev mora tvoj sogovornik dokazati, da tvoja trditev ne drži. Tako se ne dela, ali stoj za stvarmi, ki jih govoriš in dokaži da je držijo, ali nič. Sklicevanje na lastno avtoriteto ni dovoljeno.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

ank ::

Dr Evil> To kar so storili Francozi.Nič.Bili so lepo pridni.Bili so že premagani in možnosti na zmago sami več niso imeli.Počakali so na pomoč od zunaj.

Dobro, da niso vsi tako razmišljali, kot ti. Potem bi se zdaj govorilo nemško in Haider ne bi imel problemov z dvojezičnimi tablami.

Sicer pa je škoda časa za nekoga, ki je priden in pusti, da delajo drugi z njim kar hočejo. Zato izstopam iz te debate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ank ()

Poldi112 ::

BluePhoenix, dokazati obstoj je veliko lažje kot neobstoj, in je posledično tudi veliko bolj smiselno. To je hotel primer z žirafo pokazati.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

imagodei ::

Je dolžnost. Tako kot je dolžnost morilca zapreti, pa če si to želi ali pa ne. Je pa tudi dolžnost, da to pametno počnejo. Kar se tiče Iraka, nisem zadovoljen s strategijo.

Seveda to ni dolžnost. To je izrojena pravica, ki si jo jemljejo Američani. Zahodni svet je doživel srednji vek, razsvetljenstvo, reformacijo in ločitev cerkve od države, kar mnogi tu ne razumete. Islam in država, to je po večini eno in isto. Šaritsko pravo

Zahodna družba je skozi stoletja šla skozi velike spremembe. Spreminjale so se moralne vrednote, evolucija se je zgodila na področju vpliva vere na posvetno življenje. Zahodnjaki bi pa sedaj svet, ki je v tem pogledu stoletja za nami, želeli čez noč "posodobiti" in vpeljati tja demokracijo? In to z orožjem? A je to šala?

Potem, ko so Američani etnično očistili svojo "domovino", preostale domorodce pa pozaprli v rezervate, potem ko so na civilno prebivalstvo v Nagasakiju in Hirošimi vrgli atomske bombe, so sedaj polni neke lažne morale in "osvobajajo države in svet". Igrajo vlogo svetovnega policaja in so samooklicani branik med zlobneži, ki nas želijo pobiti, ter nedolžnimi civilisti.

Pa dajmo, pamet v roke! Vedno je v ozadju denarni interes! In tista črna stvar, ki poganja svet... Kako se že imenuje? To, pa politika. Ne delajte se še bolj **** [naivnih?], kot že tako ste.
- Hoc est qui sumus -

Luka Percic ::

Prisega Hitlerju seveda je bila izdaja.
Tu so stvari jasne.

IMHO je pa prvo zajebala KP.
Ko se je sploh šla upora na domačem ozemlju.
Če gledamo samo na realnost, ter zanemarimo čustva, je bil njihov boj ena velika izdaja. Izdaja lastnega naroda za druge cilje. Izdaja ki je nažalost prinesla veliko več žrtev med domačimi, ter minimalne izgube okupatorju. Po koncu vojne je pa ta izdaja prinesla še diktaturo.


(ne opravičujem Domobrancev in ne trdim da bi oni naredili drugače/bolje, le pokažem na vse izdajalce)

Luka Percic ::

potem ko so na civilno prebivalstvo v Nagasakiju in Hirošimi vrgli atomske bombe


Kaj jst tukaj američanom "zamerim"?

da niso imeli atomske že prej. Na hitro bi z dvemi rešili konflikt v evropi. Na miljone življenj rešenih.

imagodei ::

Nič bolj kot prisega komunistov stalinu in internacionalnemu komunizmu.Ti so izdali narod že pred vojno.Prisega domobrancev pa je kot prvo razumljiva,saj brez te bi ostali brez vojaške podpore proti komunističnim banditom,kot drugo pa je prisega domobrancev dost manj izdajalska,če sploh je,kot pa komunistična,ki prisega tujemu diktatorju,da bo v svoji domovini izpeljala zamenjavo oblasti za vsako ceno ne glede na podporo naroda in bo narodu vladala po komunistični ideologiji,katere glavni guru je ruski diktator.

Dr Evil, pa ti imaš resnično oprane možgane... Med sabo mešaš več stvari in upaš, da boš lahko s svojo besedno drisko zmedel tiste, ki so neodločeni. Debata ne teče o tem, ali so komunisti prisegli Stalinu (kaj pa Informbiro? To te ne zmoti v svojem sprevrženem opravičevanju domobranske izdaje?), niti ne teče debata o tem, ali so komunisti po vojni zagrešili poboje. Debata teče o tem, da so bili v vojni Komunisti (vključno z Rdečo armado, zaradi katere se je vojna končala '45-ega, sicer bi bilo bogved kako) in da, tudi Titovi komunisti v Jugoslaviji, na strani zaveznikov. Kdo je streljal na fašiste in naciste se ve. Domobranci to niso bili - ne, oni so dvignili puške proti svojim bratom, ker se niso strinjali z ideologijo komunizma Ne skušaj sedaj prikazati, da so se domobranci borili proti komunistom zato, ker so verjeli, da so komunisti izdajalci!

To je obupan, že skoraj grozljiv poskus opravičenja veleizdaje! Sramota! S takšnim razmišljanjem si lahko vesel, da je tvoja identiteta skrita za nickom! Sem prepričan, da v službi ali pa v gostilni ne bi upal začeti s to debato...
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@Luka Veliki: Američani so atomski bombi vrgli na civilno prebivalstvo. Tega ne opraviči nič! Žalsotno, da ti človeško življenje predstavlja tako malo, da razmišljaš na ta način. Le zakaj danes Bushiji ne vržejo atomske na Afganistan in na Irak? V trenutku vsi problemi rešeni...
- Hoc est qui sumus -

Trubadur ::

Luka Veliki je lepo povedal.

imagodei koliko življenj pa bi šlo drugače bye bye?
Berite Thomasa!

imagodei ::

IMHO je pa prvo zajebala KP. Ko se je sploh šla upora na domačem ozemlju. Če gledamo samo na realnost, ter zanemarimo čustva, je bil njihov boj ena velika izdaja. Izdaja lastnega naroda za druge cilje. Izdaja ki je nažalost prinesla veliko več žrtev med domačimi, ter minimalne izgube okupatorju. Po koncu vojne je pa ta izdaja prinesla še diktaturo.

Zadeve so precej bolj zakomplicirane, kot jih verjetno poznava jaz in ti. Poenostavljeno je pa kar prav, če rečeva, da je komunistična partija res izkoristila vojno. POTEM, ko je Kraljeva vojska položila orožje in podpisala pridružitev Veliki Nemčiji, so bili pobudniki in vodje oboroženega odpora. Zgodovinsko dejstvo. Med vojno se je verjetno res zgodila revolucija in ni bilo svobodnih volitev. Je pa tudi res, da medtem ko so komunisti v Jugoslaviji vodili odpor in izvajali politične akcije, je bila vlada nastanjena v Londonu in veselo pila čajčke. Težko je iz tujine vodit politiko. Kar se pa tabelih tiče: to je zame poskus, da Cerkev v neki državi dobi političen vpliv in je kontra vsem načelom ločitve države od cerkve. Ampak očitni bi nekateri tukaj radi videli, da bi se v Sloveniji razdružitev zmanjšala. Bi mogoče radi vpeljali tudi Inkvizicijsko sodišče?
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@Trubadur: A misliš na strani Američanov? Govoriš o vojakih, ali civilistih? Negodni deci ali odraslih moških? Koliko življenj je pa zaradi radiacije "šlo bye bye" v mesecih, letih, desetletjih po napadu z atomsko bombo?
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@OwcA: Zame je žalitev poslušati, kako je bil NOB izdajstvo in kako so bili moji stari starši očitno izdajalci in morilci lastnega naroda... Se bo kaj ukrepalo? :\
- Hoc est qui sumus -

Luka Percic ::

Američani so atomski bombi vrgli na civilno prebivalstvo.


Prvič Hirošima je bila "vojaško" mesto. Drugič, zakaj te ravno atomska tako moti? Kaj pa bombardiranje Tokyo-ja kjer je umrlo več civilistov kot v Hirošimi? Kaj pa zavezniška bombandiranja Nemških mest, ki so tudi pustila za sabo ogromno število (civilih) žrtev?
To te pa ne moti a?

takrat se je pač tako vojskovalo. Dandanes se zaradi relativno majhne moči nasprotnika raje uporablja "media friendly" natančno bombardiranje. Če bo pa kdaj šlo zares, bodo Vodikove bombe na tapeti.
Upajmo, da za to nebo potrebe.

Trubadur ::

>@OwcA: Zame je žalitev poslušati, kako je bil NOB izdajstvo in kako so bili moji stari starši očitno izdajalci in morilci lastnega naroda... Se bo kaj ukrepalo?

Svoboda govora?
Vsak ima svoje mnenje in prov malo briga kaj je zate žalitev.

Moji dedek je bil tudi pri partizanih pa kaj? In je rekel da večje svinjarije kot je KP ni videl, v partizane pa je šel da si reši rit. Medtem ko so drugi sorodniki šli k domobrancem in še zdaj ne vemo kje ležijo.

Mogoče so pa v novoodkritem grobišču?:|
Berite Thomasa!

Luka Percic ::

POTEM, ko je Kraljeva vojska položila orožje in podpisala pridružitev Veliki Nemčiji, so bili pobudniki in vodje oboroženega odpora.


Ko smo šteli na našem ozemju s strani partizanov ubite nemce (lahko uporabiš tudi uradne številke, ne spremeni veliko), smo ugotovili da bi se vojna končala brez nas, ter da je na vsakega nemca padlo določeno število vojakov/civilistov.
Ko potegneš črto, ugotoviš da smo si s tem najbolj škodili sebi. Veliko več, kot okupatorju.
Slaba računica?
Dobra računica za uspeh revolucije. Vsak ustreljen partizan/civilist, vsaka zgorjena hiša, je k njim prignala nove vojake, ter simpatizerje.

Da tega niso nalašč delali (vodstvo)?
Toliko o naivnosti...

imagodei ::

Prvič Hirošima je bila "vojaško" mesto. Drugič, zakaj te ravno atomska tako moti? Kaj pa bombardiranje Tokyo-ja kjer je umrlo več civilistov kot v Hirošimi? Kaj pa zavezniška bombandiranja Nemških mest, ki so tudi pustila za sabo ogromno število (civilih) žrtev?
To te pa ne moti a?

takrat se je pač tako vojskovalo. Dandanes se zaradi relativno majhne moči nasprotnika raje uporablja "media friendly" natančno bombardiranje. Če bo pa kdaj šlo zares, bodo Vodikove bombe na tapeti.
Upajmo, da za to nebo potrebe.


Ne obračaj mojih besed. Sem se pač spomnil na Nagasaki in Hirošimo. To, da je v bombandiranju Tokija umrlo še več civilistov, ne zmanjšuje odgovornosti Američanov. Hirošima je bila vojaško mesto, temu ne oporekam, so pa tam živele družine - ženske in otroci.

Tudi bombandiranja nemških mest me motijo, moti me vse, kjer umirajo civilisti. Se pa strinjam, da je vojna pač je*a in da v njej umirajo tudi civilisti. Vendar je nekaj povsem drugega "collateral damage" ali pa načrtno bombandiranje civilistov, kot smo to npr. lahko videli pred kratkim v Libanonu s strani ubogih Judov, ki tako zelo trpijo pod Hezbolahom.

Skratka, vojna me vedno moti. Pobijanje me vedno moti, pa naj bo to pobijanje vojakov, civilistov, črnih, belih, rdečih, rjavih, rožnatih... Ker pa tako pač je, ker je človek žival in ker se pobijamo med sabo, sem pač zagovornik manjšega zla. Čim manj pobijanja za dosego ciljev, čim manj mrtvih civilistov v vojnah...
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@Trubadur: Svoboda govora je pravica, ki pa je omejena s tvojimi dolžnostmi in mojimi pravicami :) Svoje dolžnosti si priznal, ko si kliknil na gumb "Se strinjam" ob pridružitvi na ta forum, moja pravica pa je, da s tvoje strani ne poslušam argumentov, ki me žalijo.

Kaj je zgodovinska resnica se ve, do sedaj je vaši strani ne na tem forumu, ne v laični ali strokovni javnosti ni uspelo ovreči. Torej, partizani - vključno s komunisti - so bili na strani zmagovalcev WWII, na strani zaveznikov, domobranci pa izdajalci, ki so prisegli okupatorju. Kolikor poznam to tematiko, je treba v Evropi z lupo iskati podobno veliko skupino (gledano relativno, na število prebivalcev), ki bi zaradi ideologije v WWII dvignila roko proti svojim bratom. Zaradi takšnih razlogov me argumenti tvoje strani žalijo.
- Hoc est qui sumus -

Luka Percic ::

Če si zagovornik manjšega zla, potem moraš biti zagovornik atomske na Hirošimo.
Druge izbire glede na dejstva niti nimaš.
Tako je umrlo daleč manj ljudi kot bi jih sicer.

imagodei ::

Ko smo šteli na našem ozemju s strani partizanov ubite nemce (lahko uporabiš tudi uradne številke, ne spremeni veliko), smo ugotovili da bi se vojna končala brez nas, ter da je na vsakega nemca padlo določeno število vojakov/civilistov.
Ko potegneš črto, ugotoviš da smo si s tem najbolj škodili sebi. Veliko več, kot okupatorju.
Slaba računica?
Dobra računica za uspeh revolucije. Vsak ustreljen partizan/civilist, vsaka zgorjena hiša, je k njim prignala nove vojake, ter simpatizerje.

Da tega niso nalašč delali (vodstvo)?
Toliko o naivnosti...


Ne spremeni dejstva, da je moralna pravica in dolžnost vsakega državljana braniti svojo družino, svojo zemljo, svoj jezik in svojo kulturo pred zunanjim sovražnikom. (Prosim, ne sedaj z argumenti, da so komunisti hoteli hoteli družbeno lastnino, ali pa kakšne puhlice glede kulture spuščati...) Če bi bili vsi Slovenci v borbi proti Nemcem enotni, bi do povojnih pobojev ne prišlo. Vzrok za poboje je bilo izdajstvo, ne pa pripadnost Cerkvi. Seveda to pobojev ne opravičuje, ampak prav tako pa ni opravičila za to, da ob okupaciji tuje sile izdaš in dvigneš orožje zoper svojega sonarodnjaka!

Razmišljanje o kolaboraciji zaradi ideologije (torej, da so komunisti nevarni in se moramo zato združiti z Nemci) je navadna preračunljivost, kot taka prav toliko moralno sporna kot revolucija komunistov in znatno bolj podla!
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

Tako je umrlo daleč manj ljudi kot bi jih sicer.

Na kateri strani? Je zaradi atomske bombe umrlo manj Japonskih deklet, žena, otrok? Kaj pa radiacija? Kaj pa tumorji, levkemije, prizadeti otroci? Boleče umiranje, ki je trajalo od nekaj ur, do nekaj tednov po padcu bombe?
- Hoc est qui sumus -

Trubadur ::

>Ne spremeni dejstva, da je moralna pravica in dolžnost vsakega državljana braniti svojo družino, svojo zemljo, svoj jezik in svojo kulturo pred zunanjim sovražnikom

Kaj pa pred notranjim?
A sploh veš zakaj, kako in kdaj so bile ustanovljeni domobranci? Oz. še prej vaške straže?
Berite Thomasa!

imagodei ::

@Trubadur: A se norca delaš z mene? V tej temi sem že enkrat zapisal, da ob napadu zunanjega sovražnika MORAJO odpasti vse razlike v ideologiji med različnimi političnimi strankami in frakcijami. Ko nas je 1991 napadla JNA, kako bi pa bilo, če bi Janševi vlekli na eno stran, Drnovškovi pa na drugo stran (OK, poenostavljam, politična situacija je bila takrat precej drugačna). Ko se vojna zaključi, je čas, da se urejajo notranjepolitične zadeve. Tega pa očitno domobranska stran ni bila prav nič bolj zmožna razumeti, kot "partizansko-komunistična". Kot sem rekel; kolaboracija z okupatorjem z razloga, da boš dobil močnega zaveznika za boj proti komunistom, proti lastnim bratom, je višek podlosti. Izdaja. Za to ni druge besede. Ali so se komunisti znašli na pravi stani po naključju ali po prepričanju je tu drugotnega pomena - zgodovina je taka, da so bili komunisti (vključno s Rusi in Jugoslovanskimi komunisti) na pravi strani in to ni bilo nekaj, kar bi se ugotovilo šele čez leta ali desetletja po WWII. Kdo je na pravi stani se je vedelo že med samo vojno. Vaša, izdajalska stran se je pač načrtno, zaradi ideologije odločila izdati lastni narod in ta sramota vas peče še 60 let po vojni. Se ne čudim, ampak ko bi vsaj bili tiho. Ko bi vsaj po cesti, na televiziji in po forumih sklonili glavo in bili hvaležni, da vas ta država trpi!
- Hoc est qui sumus -

T-h-o-r ::

Resda atomska bomba ni bila najboljša stvar, ampak Zda niso imele nobene druge rešitve kot da na ta način končajo vojno, ker jih je vojna že preveč izčrpala, Japonci pa so se izkazali za presneto trdožive

Trubadur ::

Ja res je, sploh ne poznaš zgodovine.
Berite Thomasa!

imagodei ::

@Thor: Če verjameš Američanom, bi rekel jaz. Oni niso imeli nobene rešitve, ki bi se jim zdela sprejemljiva. Ob enem je bila pa to krasna priložnost pokazati Rusiji, da že imajo delujočo atomsko bombo in da jo lahko uporabijo. Skratka, spet politika, kar se mene tiče. V vojno z Japonci bi se lahko kmalu vključila tudi Rdeča Armada, kar seveda ni bilo po godu ZDA, v vsakem primeru pa bi v nekaj mesecih in po občutnih izgubah na obeh straneh Japonska tako ali tako kapitulirala. Če se bombe ne bi uporabilo, kar bi morala biti moralna odločitev, ne pa izključno vojaška/politična, se danes ne bi spominjali dveh dni, ko je v nekaj sekundah umrlo 80.000 ljudi v Hirošimi in 40.000 v Nagasakiju. Pretežno civilistov.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@Trubadur: Ja, potem pa bodi tako. Hvala bogu jo pozna Evropa in cel svet. A ni fino, ko zmanjka argumentov, pa se zatečeš k ad hominem napadom. Kako lažje dokazati svoj prav, kot da je nasprotna stran trčena?

Že poznamo, že slišano. Zeh. Sicer pa nima smisla, da obračunavava na tem forumu. Ko se zaprejo vrata in ko ostaneva sama, vsak na svojem domu, oba še kako dobro veva, kaj je resnica. Temu se ne da pobegniti. Če ne bi bilo tako, vaši, izdajalski strani ne bi bilo težko pritrditi trditvi, da domobranci niso kolaborirali. Ker pač ste in ker vas peče vest, je pa zoprno, vem. >:D
- Hoc est qui sumus -

jype ::

Trubadur> A sploh veš zakaj, kako in kdaj so bile ustanovljeni domobranci? Oz. še prej vaške straže?

O, ja, vem. Cerkev je potrebovala kmete, ki jih lahko žrtvuješ, ko večaš svoj vpliv.

Trubadur ::

Ahahahaha jype dej ne me s takimi popat, resno.
imagodei jaz tebe resno sprašujem in mi ni zmanjkalo argumentov.
A veš kaj se je dogajalo pred okupacijo in po njej s strani komunistov? Poznaš zgodovino?
Berite Thomasa!

imagodei ::

@Trubadur: Ne vem, če imam potrplenje in željo komunicirat s tabo. Katero zgodovino pa imaš v mislih? Vašo, ali uradno? Nisem noben strokovnjak za moderno zgodovino, sem si pa prebral zadosti pro et contra knjig in člankov, da sem si ustvaril mnenje. Nisem ideološko zaslepljen, BMK za komuniste in kot sem dejal, se mi zdi narobe ubijati leve, desne, bele, rdeče, Azijce, Afričane... Sem pa zrasel v družini, ki mi je vcepila narodno zavednost in ki je spoštovala NOB.

Če misliš, da me lahko kakorkoli izobraziš o zgodovini komunizma na slovnskem pred in med vojno, ti kar napiši. Mogoče lahko odpreš tudi novo temo v zvezi s tem, kajti ta tema se imenuje "Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost" in v njej debatiramo, da so bili domobranci izdajalci. Večkrat je bilo povedano, da so partizani napadali okupatorja in da so domobranci sabotirali ter izdajali partizane. Mislim, da smo ugotovili, da so zahodni zavezniki že med vojno spoznali, kdo se bori na pravi strani in kdo na napačni. Nedvomno je tudi res, da so domobranci na Hitlerjev rojstni dan zaprisegli Nemčiji. Dileme tu ni - domobranci so bili izdajalci. Jaz in še nekateri tukaj želimo iz vaših ust slišati to potrditev, potem pa se lahko premaknemo naprej. Nič več, nič manj.

Povojni poboji, ki so se dogajali in so neopravičljivi, niso nikakršno opravičilo za medvojno izdajstvo. Pragmatična odločitev, da je bolje sodelovati z okupatorjem kot trpeti komunistično oblast, je nizkotno dejanje in je imela v vseh družbenih ureditvah, v vseh zgodovinskih obdobjih le eno ime: IZDAJA. To je tema te debate. Ugotavljati, da je bil ob samem nastopu in med trajanjem WWII komunizem isto zlo, kot nacizem ali fašizem, je pa lahko zgolj obupan poskus opravičila tistih, ki so to deželo in sonarodnjake izdali zaradi nestrinjanja z ideologijo. V kolikor namen domobrancev ni bila izdaja, pač pa obramba pred partizani,

prvič nikoli ne bi smeli zapriseči tujcem,
in drugič, bi se morali boriti proti nacistom in fašistom in to celotno vojno obdobje.

Vse ostalo je izdaja.

ČE se strinjava v tej točki IN ČE kljub temu meniš, da mi lahko poveš kaj novega, poskusi.

NASPROTNO PA, ČE se ne strinjaš, da so bile poteze domobrancev IZDAJA, se ti s kakšnim pojasnjevanjem zgodovinskih dejstev ni treba truditi.
- Hoc est qui sumus -

Dr Evil ::

Včlanitev v partijo ni izdajalsko?

imagodei ::

Dr Evil: mešaš dve povsem neprimerljivi stvari. Mešaš ideologijo politične ureditve z moralnimi načeli oz. temelji obstoja vsake nacije. Ti želiš Slovence in svet prepričati, da je pristop v neko politično stranko in izpeljava revolucije enako zlo, kot načrtno sodelovanje z okupatorjem? In to z okupatorjem, ki je izvajal etično čiščenje v koncentracijskih taboriščih? (Komunisti so seveda kasneje tudi izvajali čiščenje, ampak ne etično, temveč politično.) Ne boš me prepričal. Včlanitev v partijo ni izdajalsko. Prisega tuji okupacijski sili pa je. Za razliko od mnogih stvari, ki so se dogajale med vojno, je to zelo črno belo vprašanje. Preprosto kot pasulj.
- Hoc est qui sumus -

jype ::

Včlanitev v partijo je malo manj grozno, kot včlanitev v RKC.

Ker iz partije lahko, če ugotoviš, da ne zasleduje ciljev, ki so jih oglaševali, izstopiš.

WarpedGone ::

Ker iz partije lahko, če ugotoviš, da ne zasleduje ciljev, ki so jih oglaševali, izstopiš.


Vic stoletja.
Zbogom in hvala za vse ribe
««
3 / 13
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Prevalje - odkrito novo grobišče povojnih pobojev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11420790 (18763) Ziga Dolhar
»

Mitja Ribičič, Ozna, povojni poboji (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
454101413 (94158) jype

Brez priznanja ne bo sprave (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586463 (5408) imagodei

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532837 (19259) IgorGrozni

Več podobnih tem