» »

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost

««
«
1 / 13
»»

cungalunga ::

V včerajšnjih trenjih je Drobnič izjavil, da je "sodelovanje z okupatorjem državljanska dolžnost".

Kaj menite o ljudeh, ki jim po 60 letih ni jasno, kdo je zmagal v drugi svetovni vojni?

PS. dejanja zmagovite strani, ki jo je po vojni malo zaneslo, niso predmet te debate.
  • zaklenil: Primoz ()

Mr_Globus ::

Sodelovanje je opravičljivo samo če je izsiljeno. Da pa bumbar reče da je dolžnost... LOL :\

Mercier ::

Mah, ja, no, je lahko tudi OK, ampak tako kot so oni sodelovali... Mislim, če ne dosežeš nič in bolj kot te je*ejo, bolj tazadnjo nastavljaš, pa mogoče niti ni.

WarpedGone ::

LOL, človek nujno potrebuje ornk tečaj govornega sporazumevanja in odnosov z javnostjo.
Bi blo pa vseen dobro, če se pokaže cel kontekst izjave. Trganje enga stavka in prikazovanje, da je to cela misel je manipulacija.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

Ma, govorili so marsikaj. Pa vsi tastari so tako grdo gledali, da bi blo majhne otroke ziher strah, če bi gledali take traparije.

Dolžnosti okupatorja in okupiranega ljudstva so seveda bolj ali manj določene, a pri nas se okupator svojih dolžnosti ni držal niti približno, zato je nesmiselno govoriti o kakšni dolžnosti do sodelovanja z okupatorjem.

WarpedOne> Bi blo pa vseen dobro, če se pokaže cel kontekst izjave. Trganje enga stavka in prikazovanje, da je to cela misel je manipulacija.

Se strinjam. Vsi so povedali ogromno in ni bilo vse povedano samo vroč zrak (čeravno je večina bila).

Malo me skrbi edinole anketa - a je možno, da ljudje smatrajo Rožmanovo sodelovanje z okupatorjem za greh, ki močno pretehta njegovo zavzemanje za življenja tistih, ki jih je rešil, tudi če niso bili na pravi strani?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Daedalus ::

He he, Drobnič dela same probleme njegovim bogim PR-ovcem:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Super Sonic ::

"Malo me skrbi edinole anketa - a je možno, da ljudje smatrajo Rožmanovo sodelovanje z okupatorjem za greh, ki močno pretehta njegovo zavzemanje za življenja tistih, ki jih je rešil, tudi če niso bili na pravi strani?"
Morda.

Osebno pa sem prepričan, da je to takšnega rezultata prišlo zaradi primerjave s drugimi škofi, svoje doda tudi Vatikan, ki ga ni nikoli podprl oz. stal za njim. Črna ovca pač.

Sicer mi gre pa na bruhanje, da se po tolkem času vleče ven ene takšne stvari. Seveda je lahko biti glasen po tolkih letih in mahat s nekimi pol dokazi na okoli.

Smešno mi je pa blo, ko so tulil na oddaji, da kaj vse so narobe naredil takrat v tistem sojenju. Iz vidika demokracije in današnjega življenja, bi lahko mirno trdili, da so bile _vse_ takratne obsodbe neveljavne oz. vsaj pomankljive. In vse so za zgodovino pomembne, zato dejmo kar spodbijati. Saj mamo cajt in denar. Paglavci.

Ah tale Cerkev... Why?
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

imagodei ::

To je en navaden bullshit. Temeljna pravica vsakega posameznika in naroda je, da živi svobodno in da se tudi lahko brani. Cel civiliziran svet se nam lahko le smeje, ker takšne blesarije po šestdesetih letih ven vlačimo. Ve se, kdo je bil okupator. Komunisti so se borili proti okupatorju. Ne bom trdil, da so zato vsa dejanja komunistov med vojno, takoj po njej in v času do razpada Jugoslavije opravičljivi in opravičeni, ampak zgodovinsko dejstvo je, da so se oni postavili na pravo stran.

Kdor v času okupacije ne ve, ali bi se boril proti okupatorju ali proti svojim bratom, je bebec. Kdor pa med okupacijo tuje vojske dvigne roko nad svojega brata, je pa izdajalec. Tako preprosto je to. Poanta ni v tem, da so bili komunisti zločinci, ki so "po ulicah in na vasi" morili "zavedne katolike". Poanta je v tem, da je izdajalec vsak, ki kakorkoli kolaborira s sovražnikom (s nekaj skrbno izbranimi izjemami). V vojnem času se izdajalce strelja, to je to.

Ni je hujše izdaje, kot če se boriš proti zunanjemu sovražniku, za hrbtom ti pa spletkarijo sonarodnjaki. Ideologija gor ali dol. Največja državljanska dolžnost, ki presega vse ostale v času vojne je, da se s svojimi brati z ramo ob rami boriš za svobodo svojega naroda! Ne mislim reči, da so to lahke odločitve in da se jaz morda ne bi na bojišču usral od strahu, ampak to je nekaj, kar MORAŠ storiti. Vsak zaveden pripadnik nekega naroda enostavno MORA to vedeti in se MORA tako odločiti. To ni vprašanje poguma, ni vprašanje ideologije - to je moralno vprašanje. Vprašanje čuta narodne pripadnosti, vprašanje časti! Ko si soočen z zunanjim sovražnikom, morajo notranja nesoglasja ostati ob strani. Rešuje se jih po vojni! S svojo hlapčevsko držo (ja, ker niso imeli toliko časti, da bi branili svojo zemljo, svoje družine in svojo svobodo) pa so Rožman in belogardisti sami sebi podpisali obsodbo in sami nalivali olje na ogenj sovražtva, ki so ga (bili) deležni že med, še bolj pa po vojni!

Seveda to ne opravičuje povojnih pobojev, veliko medvojnih pa vsekakor. Kot sem zapisal že prej, se izdajalce v vojni strelja. Nobena vojska nima časa pripravljati sodnih procesov v vojnem stanju. Postavi se na pravo stran, pa te kaj takega ne bo doletelo. Po vojni pa res ne bi smeli pobijati. Dovolj bi bilo, da bi bili glavni akterji obsojeni na dosmrtno težko delo, vse male ribe pa izgnane iz Slovenije oz. Jugoslavije, premoženje se pa zapleni.

Mogoče se komu zdi moje razmišljanje grobo, grdo, celo žaljivo... Ampak tako pač je. Od vsega najbolj sovražim izdajstvo, naj bo osebno ali kolektivno. V tem razmišljanju niti nisem osamljen - tudi v civilnem pravu se zarote kaznujejo še posebej hudo, izdajalce so celo zgodovino čakale najhujše kazni. Tudi Nova Zaveza zna kaj povedati o Judi Iškarijotu, ko smo ravno pri "zavednih katolikih". V vojni pričakuješ, da se bo tvoj prijatelj, tvoj sosed boril s tabo proti sovražniku, ne pa, da ti bo zasadil nož v hrbet. Fej in fuj! Če bi bil jaz voditelj neke države, ki bi napadla in premagala drugo državo, bi sam takoj po vojni obračunal z vsemi kolaboracionisti iz druge države, ki so med vojno sodelovali z mano - če so izdali svojo domovino in svoje brate, bodo še precej bolj lahko izdali svoje okupatorje!

Sram je lahko vse, ki po šestdesetih letih odpirajo ta poglavja. Kolaboracija ni opravičljiva! Pa se tukaj sploh ne gre za to, da bi bil prav posebno navezan na partizane - ja, oba stara očeta sta bila partizana. Tudi nisem čustveno vpleten, ampak časovno neodvisno dejstvo je, da so izdajalci najnižje od najnižjega. Sedaj se pa, namesto da bi hvaležno in pohlevno sklonili glave in preživeli preostanek svojega življenja stran od oči javnosti, upajo kazati po televiziji in pljuvati po narodnih herojih? Po ljudeh, kakršen je Janez Stanovnik? Do peta mu ne sežejo!

Se opravičujem za stroge besede in čustvene izbruhe - niso povezani posebej z NOB, ampak so stvar osebnega prepričanja.
- Hoc est qui sumus -

klemen22 ::

Po ljudeh, kakršen je Janez Stanovnik?

To je zate narodni heroj? Komunist prve kategorije je! Sploh pa vem kako se je delalo po vojni v smislu "jaz sem bil partizan da se dobi borčovsko penzijo". Kakor se je kdo znajdu pa čeprav partizana še od blizu ni videl. Večino Pravih partizanov je med vojno padlo. Veliko tistih ki je sedaj na zborih pa fronte od blizu ni videlo ampak so se pač znajdli. Ker na teh zborovanjih dobi človek tak občutek 1. so nesmrtni 2. jih je vsako leto več na teh zborih. Pa ne govorim na pamet ampak poznam nekaj dejstev.

Glede tvojih narodnih "herojev":
Prej si za kolaboracioniste napisal da so najnižje od najnižjega. Jest bi rekel enako za tiste ki so sodelovali v POvojnih pobojih. In teh je bilo veliko ki so imeli kanejši status legend in herojev. Zločinci prve kategorije in nič boljši od kolaboracionistov.

Aja pa da ne bi misliv da so bili kolab. samo katoliki veš. Ker stalno to omenjaš:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

jype ::

klemen22> In teh je bilo veliko ki so imeli kanejši status legend in herojev.

Zdaj pa ga nimajo več, nekateri bi ga pa Rožmanu radi podelili, ker se jim zdi, da so ljudje pozabili, kaj je Rožman naredil narobe.

Sc0ut ::

Glavni borci proti okupatorju so bili partizani. Eni partizani so bili komunisti, eni ne. Kakor komu. Komunisti so pač zasluge za zmago prevzeli zase. Moj deda vem da je bil partizan, pa nikoli ni imel partijske knjižice. Zato tukaj ni vse 1 al pa 0.

Po eni strani povojne poboje razumem, po drugi spet ne. Ene so zapirali že zato, ker so med spanjem rekli "Italija", pa so mogoče samo sanjali o dopustu tam. Če pa je kakšen beli med vojno ubil zavednega Slovenca, potem pa je razumljivo, da so ga po vojni likvidirali.

Kaj čemo, trenutno je na oblasti "bela" vlada in valda da ne bodo zdaj povdarjali sodelovanja z okupatorjem, temveč bodo čim bolj trobili o povojnih pobojih.


Primer:
Med vojno sosed sodeluje z okupatorjem in ti posili kako sorodnico. Po vojni zmaga tvoja stran in ti vidiš soseda spet na vrtu, kako nekam prestrašeno obdeluje krompir. Kaj boš naredil. Najel odvetnika in ga tožil, kar bo trajalo 5 let, pa še te bo dobil 3 leta? Ali boš zavoljo moči, ker si bil na pravi strani soseda malo drugače kaznoval?
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

klemen22 ::

Če pa je kakšen beli med vojno ubil zavednega Slovenca, potem pa je razumljivo, da so ga po vojni likvidirali.

Čudno, zelo čudno. Torej bi po tvojem morali po vojni pospraviti tudi vse Nemce to zadnjega potemtakem kaj? Ne vem kako se ti lahko zdi pravilno da podpiraš poboje. In še to na kakšen način so bili opravljeni - Kočevski rog itd.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Sc0ut ::

Glej klemen, danes se to ne bi smelo dogajati. Takrat pa so bili drugačni časi. Ljudje niso razmišljali, kako se bodo najbolj pravično maščevali (sodišča,...). Moraš razumet, da je v ljudeh bil bes, jeza, misliš da je bilo komu lepo gledat kakšno posilstvo al pa klanje? To je v ljudeh ostalo.

Res ne moremo sedaj iz neke objektivne perspektive gledati na to. Takrat so bili zelo drugačni časi.


Zakaj pa naša vlada ne komentira Abu graiba, Guantanama,...? Če smo že tako zelo pravični.
.
.
.

Se rajši umikam iz razprave. Poboji so res zločin. Vzamem ono prejšnje malo nazaj. Ampak moralo bi se priznati da je sodelovanje z okupatorjem tudi zločin. Kar pa ta vlada ne bo naredila.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

jype ::

klemen22> Torej bi po tvojem morali po vojni pospraviti tudi vse Nemce to zadnjega potemtakem kaj?

Nemci so bili okupatorji, ne izdajalci. Okupatorjevo vojsko se je takrat poslalo v vojaška taborišča (če si si jih lahko privoščil) ali pa so jih, ja, prav zares, ubili.

Po vojni so bili Nemci poražena vojska. Do njih se niso obnašali preveč nežno, niso jim pa prav hudo zamerili: bili so vojaki, ki so ubogali povelja. Niso vsi preživeli, pa jih je vseeno precej.

Domači izdajalci so bili pa nekaj drugega. Francija je imela še posebej slikovit način obračunavanja z njimi in tam še danes ni nikomur žal za večino. Seveda se ob takih postopkih dogajajo zlorabe, saj nimajo nobene zveze s pravno državo, dokazovanjem krivde ali čem podobnim, a pri šefih so se že toliko potrudili, da so sestavili ljudsko sodišče, ki je zrihtalo pravila, po katerih so človeka potem spravili tja, kamor se jim je zdelo. Tako je pač, če si zmagovalec. Če si poraženec, pa pobegneš v Argentino, ali pa postaneš žrtev.

klemen22 ::

po katerih so človeka potem spravili tja, kamor se jim je zdelo.

Ja novodobni lov na čarovnice. Me zanima koliko so jih pobili takih ko niso sploh dvignili puške. Verjetno jih je veliko umrlo brez kakršnekoli krivde kaj,
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

jype ::

klemen22> Ja novodobni lov na čarovnice. Me zanima koliko so jih pobili takih ko niso sploh dvignili puške. Verjetno jih je veliko umrlo brez kakršnekoli krivde kaj,

Ogromno. Ampak to, kar se je dogajalo po vojni, v ničemer ne opraviči tistega, kar se je dogajalo med vojno. Saj glede tega se strinjamo, ne?

klemen22 ::

Karkoli že se je dogajalo med vojno ko je vladalo vojno stanje v ničemer NE more in NE bi smelo opravičevati povojnih pobojev ko se je stanje normaliziralo in se začel srednjeveški lov na čarovnice. Komur to ni jasno je 1. opica 2. retard 3. Hussein 4. skrajni boljševik 5. Bin Ladden 6. pilot leta ki se je uzaletelo v WTC 7. Ribičič ...................
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

imagodei ::

Ja novodobni lov na čarovnice. Me zanima koliko so jih pobili takih ko niso sploh dvignili puške. Verjetno jih je veliko umrlo brez kakršnekoli krivde kaj,

Prav gotovo so bili med njimi tudi taki, ki med vojno niso streljali. Gotovo tudi negodna deca. Nihče ne zanika, da so se dogajale svinjarije po vojni, ampak kot je nakazal jype - če si med vojno kolaboriral, potem bodi vsaj toliko pameten, da boš pravi čas pobegnil. V nasprotnem primeru te čaka metek. To sicer ni opravičljivo, je pa človeško. Če si bil partizan in si v štirih letih vlačenja po gozdovih videl umreti desetine prijateljev, stotine tovarišev, ki si jim SVOJE življenje zaupal, kot so oni TEBI zaupali svojega, potem veš, zakaj se po vojni dogajajo svinjarije. Je pa vedno vprašanje, kje leži večja odgovornost. Kot sem v prejšnjem postu napisal - domobranci (ki to sploh niso bili, namreč DOMO BRANCI) so si sami nakopali gorje. V prvi vrsti ne bi smeli kolaborirati. Pika.

Kar se pa tiče tega, da nekateri niso nikdar dvignili puške pa tako - vohuni redko kdaj streljajo. Izdajalec si že, če izdajaš (tajne) podatke nasprotni strani. Ni treba, da streljaš. Seveda so se dogajale krivice, ampak amnestije za domobrance kar tako pavšalno pa ne bomo podeljevali! Skratka, kdor s psi leži, dobi bolhe.
- Hoc est qui sumus -

klemen22 ::

Hm zanimivo pogledati kakšen nagrobnik. V kakšni vasici na pokopališču. In vidiš da je leta 45 umrlo nenormalno veliko fantov starih 18 let. Praktično še otroci. Ne, nobenega opravičila ni bilo za streljanje vsevprek in način na kakšnega so to izvajali.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

imagodei ::

klemen22
[Janez Stanovnik] je zate narodni heroj? Komunist prve kategorije je!

Tega nisem rekel. Med stavkoma, ki ju želiš združiti, je ločilo. Če pa misliš, da je komunist prve kategorije, boš pa moral še kaj prebrat. Zakaj pa misliš, da je končal v diplomatski službi? Ravno ubit ali zapret ga oblast ni mogla, ker je bil njegov doprinos k NOB očiten, so se ga pa lepo znebili in poslali na tuje.

Večino Pravih partizanov je med vojno padlo.Veliko tistih ki je sedaj na zborih pa fronte od blizu ni videlo ampak so se pač znajdli. Ker na teh zborovanjih dobi človek tak občutek 1. so nesmrtni 2. jih je vsako leto več na teh zborih. Pa ne govorim na pamet ampak poznam nekaj dejstev.

No, no... A na 60-letno obdobje med vojno in danes, med katerim bi kdo od PRAVIH partizanov utegnil umreti, pa pozabljaš?

Glede tvojih narodnih "herojev":
Prej si za kolaboracioniste napisal da so najnižje od najnižjega. Jest bi rekel enako za tiste ki so sodelovali v POvojnih pobojih. In teh je bilo veliko ki so imeli kanejši status legend in herojev. Zločinci prve kategorije in nič boljši od kolaboracionistov.

Se pač ne strinjava. Nekdo, ki je med vojno delal za dobro svojega naroda in v naročju držal mnogo tovarišev, ko so umirali, nekdo, ki je moral večkrat bežati in se skrivati pred nemško vojsko, ker so četo izdali belogardisti, nekdo, ki je med vojno prišel na svoj dom in našel pogorišče ter nosečo sestro, ki so jo posilil nemci - taka oseba po vojni gotovo ni mogla biti nepristranska in razumska v svojih odločitvah, da pobije izdajalce (ukaze so pa itak izdajali tisti, ki so se tudi med vojno greli ob toplem čaju). To je pa precej drugače kot zavestna odločitev, da boš dvignil orožje zoper svojega brata in pomagal zunanjemu sovražniku zaradi ideologije. Švoh argument, me ne prepričaš.

Pa da ne bo dileme: strinjam se, da je treba povojne poboje obsoditi. Jasno mora bit, da to ni v redu. Sodit posameznikom...? Hmm..., sem pripravljen razpravljat. Podelit amnestijo vsem domobrancem pavšalno? NIKAKOR!!

Aja pa da ne bi misliv da so bili kolab. samo katoliki veš. Ker stalno to omenjaš:\

Nimam nič proti katolikom. Tudi med partizani so bili katoliki. Rožman je pa bil katolik in o njem teče beseda. O dvojni moralnosti.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

Hm zanimivo pogledati kakšen nagrobnik. V kakšni vasici na pokopališču. In vidiš da je leta 45 umrlo nenormalno veliko fantov starih 18 let. Praktično še otroci. Ne, nobenega opravičila ni bilo za streljanje vsevprek in način na kakšnega so to izvajali.

Ne govori na pamet. Na nagrobnikih izpred 60 let takšnih napisov ni, ker pobitim domobrancem noben ni postavljal spomenikov in nagrobnikov. Samo izginili so.
- Hoc est qui sumus -

Barakuda1 ::

Ja, Drobnič je včeraj res bleknil eno ogromno traparijo.

Ampak te traparije ni bleknil minister Drobnič , pač pa gospod Drobnič, ki je bil prvi genaralni tožilec v RS.

Je pa moteče za ušesa in moralni čut vsakega zavednega državljana, ko ti (posebaj sedanja vodstvena garnitura) na vsakem koraku "govorijo" do državljanski, domovinski in kaj jaz vem kakšni vzgoji še.

Ja, belogardisti in škof Rožman so ta predmet očitno prešpricali (skupaj z generalnim tožilcem Drobničem)

Neizpodbitno dejstvo je, da so domobranci svečano zaprisegli A. Hitlerju. Torej okupatorski vojski.

Neodtujljiva pravica vsega naroda in slehernika tega naroda pa je, da brani svoj narod in svojo domovino.

Domobranci so s prisego dano okuptorju (ta jih je tudi oblekel in oborožil) postali del okupatorskih enot. Da, tako preprosto je to.

Postali so oborožena formacija vredna najglobjega prezira.

Postali so kot del narodnega telesa okupatorski hlapci, njemu zvesti in njemu podrejeni, v borbi (oboroženi) zoper lasten narod, zoper lastno domovino.

Vsak zaveden državljan, pa naj si bo komunist, katolik, ateist ali pripadnik katerega koli drugega svetovnega nazora je imel neodtujljivo pravici se zoperstaviti (tudi z orožjem) vsakemu domobrancu.

Ja, vsak državljan je imel v vojnem času neodtujljivo pravico in moralno opravičilo da ubije kateregakoli domobranca. S tem ko je streljal na domobranca, je v bistvu streljal na okupatorskega vojaka. Ja, tako enostavno je to.

A da se razumemo. Ta neodtujljiva pravica je obstojala le do 9.5.1945.

Ko je Nemčija kapitulirala je bil vsak izvensodno ubit domobranec, ubit v nasprotju z kakršnimikoli sprejemljivimi moralno etičnimi ali pravnimi vidiki.

Vsi povojni zločini so tako obsodbe vredni.

A vedeti je potrebno, da so se ti zločini zgodili kasneje, torej po končani vojni.

Ne morejo se sedaj izdajalci svoje domovine in lastnega naroda izgovarjati na grehe svojih sonarodnjakov po vojni.

Če so komunistični veljaki zagrešili zločine po vojni, to pač v ničemr ne zmanjšuje moralnega in domoljubnega odklona domobrancev med vojno.

In še bolj trapaste izjave nekaterih.

Na štajerskem in primorskem so bile okoliščine povsem drugačne, kot v ljubljanski nadškofiji.

Pa ne me je**at. Tam je bilo še huje. Italjani so primorsko šteli za svojo, Dolfi je tulu, da je potrebno narediti Štajersko spet Nemško, a se je znal mariborski nadškof vseeno postaviti na pravo stran.

Prav grozljivo je to, da se sedaj narodni izdajlci tolk oglašajo in pričakujejo vsesplošno podporo in celo poveličevanje.

Če bi se bili domobranci (če so res želeli braniti le svoj dom) s puško v roki borili proti okupatorju, bi bil prvi, ki bi rekel, Slava tudi njim, tako pa...fej.

p.s.
Za razliko od naših domobrančkov naprimer srbski četniki tudi v sanjah niso nikoli zaprisegli zvestobe Hitlerju.
Nasprotno, zoper nemške čete so se borili (nekaj časa so celo sodelovali s partizani, a to je že druga zgodba)

Zato lahko mirno rečmo

Domobranci SO bili izdajalci.

In škof Rožman? Hja, nekaj dobrih del, pač ne odtehta takšnega odnosa do okupatorja na eni strani in na drugi do lastnega naroda.

Mariborski nadškof je imel veliko težjo pozicijo, pa je vedel kje je njegovo mesto, Stepinac tudi.

tako da naj si Rožman in njegovi kar sebi pripišejo za rezultate ankete.

Slovenci očitno vendarle še niso povsem izgubili občutka narodne zavednosti in znajo ločiti domoljube od izdajalcev.

drejc ::

Zakaj že ni g. Ribičič-a na sodišču?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

klemen22 ::

Ribičič ne sodi na sodišče ampak prej nekam drugam. Precej ljudi upa da čim prej. Upam da ne bo imel lahke smrti kakor jo niso imeli tiste katere "obsodbe" je pisal. Kazni pa vemo kakšne so bile. Executor v pravem pomenu besede. Če ne drugega jim je lahko v tolažbo vsaj to da ga dan za dnem tlačijo nočne more. To so pravi izdajalci slovenskega naroda. In da se lahko zaradi "lukenj v zakonu" sprehaja na prostosti je absurd da ni večjega. Očitno so bivši bog i batina veljaki še vedno zaščiteni ko kočevski medvedje in še bolj.
Barakuda1: zelo me zanima tvoje mnenje o Ribičiču saj pripadaš boljševistični struji kar se v tvojih postih tudi vidi. Aja pa dej že nehi po vsakem končanem stavku spustiti eno prazno vrstico ker kaj hočeš doseč, 1. da je post "bolj" pregleden 2. da se vidi več teksta? Elitisti pa taki
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Barakuda1 ::

Drejc :)

A zato, ker naj bi bil Ribičič soodgovoren (ali celo eden najbolj odgovornih) za povojne poboje, so lahko bili domobranci med vojno naroni izdajalci.

Pa haalooo, pa takšen časovni preskok celo v SF ne gre čez brez da se orng smeješ
:D :D :D

p.s.
En Ribičič sploh ni "pomeben".
Če kdo misli da je, naj sestavi obtožni predlog kot se spodobi (torej v skladu z veljavno zakonodajo) pa bo.

Men osebno se zdi, da je (bi bilo) dosti bolj potrebno enkrat za vselej reči.

1/ Izvensodni poboji po vojni so zločin in kot takšni vredni vse obsodbe

2/ Posamezniki ali skupine, ki so med vojno na okupiranih in ali začasno osvobojenih ozemljih, zaprisegle zvestobo okupatorskim silam, so narodni izdajalci.

To je vse.

Se domobranci strinjate?:)

klemen22 ::

Če kdo misli da je, naj sestavi obtožni predlog kot se spodobi (torej v skladu z veljavno zakonodajo) pa bo.

No za njegove žrtve ga tudi ni sestavljal. Joj kako bi bilo fajn imeti v tem primeru "po domače" sojenje, ali pa tako kot v srednjem veku.

1. do kdaj pa vi boljševiki tretirate datum "po vojni". A do kakšnega leta 1946 ko so že pospravili kar so mislili?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Barakuda1 ::

pripadaš boljševistični struji kar se v tvojih postih tudi vidi.


Heh :D :D

Najverjetneje bi ti lohk rekel.

"Posluš smrkavc. Ko so mene komunisti preganjali zaradi mojih idej in sem se boril in najebal, da lohk dons ti tle oslarije čvekaš, se verjetno še po fotrovih modnikih nisi sprehajal"

Zato mal razmisli kaj pisariš.

To, če ne na levi in ne na desni ne vidim le bele ali črne oziroma redeče ali črne barve, še ne pomeni, da sem nekaj, česar očitno ti niti ne razumeš pomena.

Zato se mal pomir...ja.

Sicer pa od nekoga, ki zagovarja narodno izdajo, težko kaj moralnega pričakujem...a ne;)

imagodei ::

Lepo povedano, Barakuda. Glede na odzive na tem forumu in na rezultate včerajšnje ankete me je minil strah, da gre pri tem rompompomu okoli domobrancev za kakšno večjo frakcijo. Večina Slovencev se k sreči še zaveda, da je v vojni najvišja in sploh absolutna pravica ter dolžnost vsakega posameznika, da se zoperstavi okupatorju. Najprej ta pravica, šele daleč za njo pride na vrsto to, kar je (precej nerodno) izrekel Drobnič, torej da civilisti po mednarodnem pravu morajo upoštevati navodila okupatorske vojske. Če pa v mednarodnem pravu tovrstno "sodelovanje" enačijo z izdajo, zaprisego tuji vojski, vohunjenjem, kolaboracijo, pobijanjem sodržavljanov in sabotiranjem oboroženega odpora, potem je pa nekaj hudo narobe. Ampak to vprašanje je tako ali tako brezvezno, ker vemo, da "sodelovanje z okupatorjem" ne pokriva naštetih stvari, pač pa nalaga civilistom, da upoštevajo navodila okupatorja (npr. policijsko uro, prepoved gibanja, legitimacija, izselitev, ipd...). Nikakor pa to ne pomeni, da morajo trpeti streljanje talcev, mučenja, zastraševanja, posilstva in etnično čiščenje. Najmanj pa to pomeni, da bi morali civilisti (vaške straže) zapriseči tuji sili, ki ta grozodejstva izvaja nad sonarodnjaki. Vsako vodstvo in pobudnike takšnega obnašanja bi bilo potrebno med vojno postaviti pred strelski vod. Če pa preživijo vojno, pa obsoditi na najhujšo možno kazen. Tisti, ki je izdajal domovino, se po vojni nima kaj prosto gibati po državi, ki jo je izdal. Zaporna kazen, prisilno delo in takojšen izgon iz države in zaplemba vsega premoženja po prestani kazni, tako se civilizirano obračuna z izdajalci. We don't want you here!
- Hoc est qui sumus -

klemen22 ::

Ne, ne zagovarjam narodne izdaje. Spet krojiš dejstva po svoje in spreobračaš besede.
Vendar ljubi bog, ne moremo mimo dejstva kar se je dogajalo po vojni. To je bil absurd brez primere.
In 60 let nazaj je bilo tudi težko vedeti kdo je okupator in kdo ne. Glede na to kako so nekateri partizanosi ravnali s svojimi "naborniki". Pač si moral iti ali so te zakajlali druge ni bilo. Sploh ob dejstvu da ni bilo televizije,radio slabo dostopen,časopis..., pa ne sedaj imeti v mislih samo Ljubljane. Če ne bi po koncu vojne metali ljudi v grabne in podobno bi drugače gledal na to zadevo, vendar tukaj pač ne moreš ostati ravnodušen.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Barakuda1 ::

klemen

Ne se no sprenevedat.

Pokaži mi eno samo vrstico, kjer sem jaz zagovarjal povojne poboje.
In da ne boš več podtikal (čeprav sem to enkrat že zapisal)
Vojna se je končala (v Evropi) s kapitulacijo Nemčije 9.5.1945.
Vsak izvensodno uboj po tem datumu je zločin, vreden vse obsodbe.

Toda, pokaži mi no že enkrat (al pa zdaj napiši), kje si obsodil izdajo (tako skupinsko kot posamezno) vseh, ki so prisegli okupatorskim silam.

Dejstvo je da so domobranci prisegli zvestobo hitlerju (torej okupatorju)

Torej, daj, imej zdaj jajca in končno zapiši...res je...domobranci so bili med vojno izdajalci
ko boš to zapisal, bom jaz dodal stavek

kar pa ni opravičilo za poboje po vojni. Oboje je vredno najhujše moralne obsodbe,


Čakam te!!!

Stajerc ::

Smešno kot se sliši, je pa dobro da so včeraj bila Trenja.

V vsem golažu sem nekako spoznal resnico in zakaj se pri vsem skupaj gre.

Do sedaj seveda ker nisem zgodovinar nisem vedel bistva problema včerajšna trenja pa moram reči da so mi podala marsikateri odgovor. (čeprav seveda je to le 1 proccent globine vsega skupaj) ampak dovolj zame da razumem za kaj se gre.

Vidim pa katera stran skuša izkriviti resnico in vsiliti neresnico kot zgodovinsko dejstvo. Pomoje jim nebo uspelo. In prav je tako.
Have a nice day.

cekr ::

!!!!!!!!!!
Ne bom se spuščal v temo, ker celotne izjave nisem slišal. Pravzaprav me pa tudi ne zanima.

Je pa celotna oddaja izraz slaboumnosti novinarjev oz. tistih, ki se odločajo za stokrat prežvečene teme. To je samo odraz, kako nekdo hoče podtalno narediti ravs v državi.
Zelo dobro se ve, da zakrknjen komunist in zakrknjen oni drugi, nikakor ne bosta našla skupnega jezika. Tudi ni potrebno, da ga, ker je že na daleč jasno, da sta vsak k sebi.
Me pa zelo moti, da se to temo stalno vleče na plano. Pa dajmo že mir s tem.
Je v kakšni drugi državi padlo mnogo več ljudi na eni in drugi strani pa v prime-timu na težijo normalnim ljudem.

Ne obsojam zakrknjencev na eni in drugi strani. Problem so novinarji, ki se pustijo spustiti na takšen primitiven nivo. Novinarja Slaka sem včasih, ko je bil še na RTV, zelo spoštopval. Kar pa sedaj počne, je pa že malo slaboumno. No, saj to verjetno ni njegov izbor. Me pa zelo zanima, kdo ima finančni interes, da to stalno pogreva. Na normalni komercialni televiziji se to ne bi dogajalo.

Pa še:
Vse smo že slišali sto in enkrat. Zares bi bilo lepše, če bi v tem času raje zavrteli kakšno risanko.

Pornografija je pa v tem času prepovedana in takšno temo smatram kot pornografijo - posiljevanje najslabše vrste.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

imagodei ::

@klemen: Narobe razumeš vse skupaj. Cela Evropa je kljub odsotnosti televizije, slabi dostopnosti radia in časopisa vedela, da Hitler predstavlja nevarnost za cel svet. Točno se je vedelo, da je Nemčija agresor in da je nemška vojska "the bad guy". Ne zdaj tukaj na novo zgodovine izumljat. In v takšni atmosferi se začnejo oglašati katoliški škofje in duhovniki, ter pozivati ljudi k uporu proti partizanom. Jasno, da so se še kako zamerili bodoči oblasti, saj so bili idejni vodje in pobudniki partizanov komunisti! Ampak govoriti, da so bili vsi partizani komunisti, je zgrešeno. Pač pa lahko ugotovimo, da je večina partizanov (razen tistih par, ki so jih na silo vpoklicali) vedela, za kaj se bori.

Ne mi zdaj bluzit s tem, da niso vedeli, kdo je okupator! Notranjepolitične zadeve se rešuje po vojni, ne med vojno! Med vojno mora pa narod biti enoten in skupaj nastopiti proti sovražniku, ki so ga vse sile antante obsodile! Pozivati k sabotaži oboroženega odpora je ne samo nemoralno in nedržavljansko, pač pa tudi v nasprotju z vsemi načeli kristjanov!

To je edina resnica, ki je zakuhala tudi povojne poboje. Če bi bila Cerkev med vojno tiho, če bi domobranci resnično branili svoj dom, jih po vojni nihče ne bi pobijal. In čeprav so povojni poboji moralno povsem neopravičljivi, pa ta krivica, ki se je godila domobrancem po vojni nikakor ne izbriše njihove moralne in civilizacijske krivde; nikakor ne izbriše njihovega greha, ko so dvignili roko nad svoje brate!
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

Pornografija je pa v tem času prepovedana in takšno temo smatram kot pornografijo - posiljevanje najslabše vrste.

Vedno imaš možnost preklopiti na drug program, zavrteti radio na drugo postajo in ne sodelovati v takšnih temah na forumu. Ker te tema očitno moti - nasvidenje. :)
- Hoc est qui sumus -

tecumseh ::

No za njegove žrtve ga tudi ni sestavljal. Joj kako bi bilo fajn imeti v tem primeru "po domače" sojenje, ali pa tako kot v srednjem veku.

Aha, tako torej, ko so 'vase' pobijali brez sodnih procesov iz mascevanja, potem je to vredno najhujse obsodbe, ko pa bi vi iz mascevanja 'umaknili' te ljudi, potem pa vse lepo in prav?
Pravite da ne razumete, kako so lahko bili povojni poboji, a vi bi sedaj na isti nacin obracunali s temi, ki so te poboje izvajali. Dvolicnost brez primere.

klemen22 ::

Jah res je najbolje da se bi ta tema zapečatila in ne bi RTV in ostali mediji več pogrinjali 60 letnih zadev saj je jasno da bodo ostali vsak na svojem bregu.

Barakuda1: a lahko že nehaj za vsakim stavkom delati svoj odstavek saj teksta ni niti za eno besedo več. Res je pa post daljši. Če to hočeš.;) Ker je precej moteče ker so tvoji posti tudi po več ko pol strani, vendar če bi jih strnili v oblikovano besedilo brez nepotrebnih novih vrstic bi prišlo vse skupaj lepo berljivo.

Ko so mene komunisti preganjali zaradi mojih idej in sem se boril in najebal

Kaj si šel na študentske proteste v Ljubljani ne_vem_kerega_leta_že?|O

se verjetno še po fotrovih modnikih nisi sprehajal

Lej ga, slabo zate. Torej sem mlajši, lepši, ..., aja pa penzijo ti bomo rihtal ko jo boš rabu - taki kot sem jaz;)

Sicer pa od nekoga, ki zagovarja narodno izdajo, težko kaj moralnega pričakujem

Še enkrat: citiraj mi stavek kje sem to rekel!! In ne potem z bedarijami ala
Pokaži mi eno samo vrstico, kjer sem jaz zagovarjal povojne poboje.

ker ti jih nisem očital kapiraš. V nasprotnem primeru se ustreli v koleno. Boli?;)
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

klemen22 ::

Pravite da ne razumete, kako so lahko bili povojni poboji, a vi bi sedaj na isti nacin obracunali s temi, ki so te poboje izvajali. Dvolicnost brez primere.

Pa veš kaj sem sploh tukaj mislu? "srednji vek" je bila bolj slaba izbira besed priznam. Poglej da ti razložim: ni mi jasno kako je lahko za poboje ki jih je organiziral sploh lahko kakšna luknja v zakonu ki omejuje kakršnokoli sodno obračunanje s temi ljudmi. Dober odvetnik + slabi zakoni = obtožnica ni mogoča oz. nima smisla. Ja pa kako hudiča? In kje je poanta sedaj tisto "po domače". V tem da ne bi bilo toliko administrativnih ovir za tovrstne zločince kjer je spet vrsta olajševalnih okoliščin, to ne vzdrži morale. S tem sem misliv to da bi ga vsaj pripeljali pred sodišče in mu sodili v procesu odprtem za javnost. Škoda, slabo sem se izrazil, vendar upam da si razumel. Sej vem zakoni so in seveda morajo biti vendar za takšne gnusne zločine bi morali biti tejla administracija malo bolj fleksibilna da pride vsaj do sojenja poštenega.


p.s.: umikam se iz debate saj Barakuda1 obrača besede (verjetno vpliv elitistične šole) in zahteva neke citate za nekaj kar ga nisem obdolžil.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

Barakuda1 ::

umikam se iz debate saj Barakuda1 obrača besede (verjetno vpliv elitistične šole) in zahteva neke citate za nekaj kar ga nisem obdolžil.


:D

A bejž, no bejž.

Vse kar pričakujem (od nekoga, ki bi rad drugim delil moralne nauke) je, da imaš "jajca" in zapišeš tole


...res je...domobranci so bili med vojno izdajalci

ko boš to zapisal, bom jaz dodal stavek

kar pa ni opravičilo za poboje po vojni. Oboje je vredno najhujše moralne obsodbe,


Torej. A boš obsodil izdajo, ali se boš v izogib temu, s sprenvedavimi izgovori, raje zapustil debato?

user386 ::

Sicer nerad gasim ogenj v tako goreči debati, kakršna je ta, ampak moram izrazit občudovanje do dveh ali treh naivnežev, ki se spopadajo z osebki, zaradi katerih ta forum potrebuje naziv tipa "persona mentalis retardis". Ti osebki v življenju niso prebrali še nobene zgodovinske knjige in so pomilovanja vredni, ker so njihov edini vir informacij starši in stari starši (pa kakšen duhovnik ali kaj podobnega) in so z njihove strani dodobra poučeni (pa recimo temu "napumpani", memetike v tej temi ne bom ven vlekel). Mimogrede, ti starši in strici in tete so ravno tisti, ki danes vlačijo po ustih spravo samo zato, da je res nikoli ne bo in bi radi kolaboracionistom pripeli odlike za hrabrost na prsi.

Vedno, kadar naletim na debato tega tipa, razmislim o alternativni zgodovini, o taki, kjer Hitler&Co. zmagajo in se vprašam... ali je v tej verziji leta 1950 še kakšen narodno zaveden Slovenec živ (partizan ali ne)? Mislim, da ne. Ali je še kak domobranec pri zavesti? Da, nekateri še hirajo po koncentracijskih taboriščih, ki so jih nacisti uvedli leta 1948, ko so dokončno obračunali z nasprotniki. Po spravi nihče ne čuti potrebe.
Velja razmislit malo o tej različici zgodovine, kakorkoli absurdna se morda zdi na prvi pogled. (In ne, ne opravičujem povojnih pobojev, to pa zato, ker se je kasneje izkazalo, da je velika večina tistih, ki so si metek v glavo res zaslužili, že pravočasno stisnila rep med noge, nastradale so pa njihove žrtve, naivni mladi fantje. Odgovorni za morijo so za to sicer že takrat vedeli, pa so si vseeno "dali duška", za kar so vredni obsojanja.)

Trubadur ::

http://delo.si/index.php?sv_path=41,35,160667

Jaz bom rekel samo, da domobranci niso bili izdajalci ampak je bila prisega okupatorju samo huda huda napaka, ki je tudi opravičljiva (na nek način).

Kaj boš naredil če ti slovenec pride v bajto, ubije brata, fotra in pobere vso imetje samo zato ker se ne strinjaš z njihovo bebavo ideologijo?
Zame so partizani (komunistični del - vodstvo) največji izdajalci slovenskega naroda.
Pustimo tiste, ki so se dejansko borili za osvoboditev, vemo kaj se je zgodilo z njimi (Stane).

Kaj je hujšega kot da izkoristiš bedo slovenskega prebivalstva za dosego svojih ciljev in pri tem pobijaš, ropaš in posiljuješ?
Berite Thomasa!

Dr Evil ::

Malo še,pa bomo tisti,ki govorimo o revoluciji bili zasmehovani,da tako že ni bilo.Revolucije sploh ni bilo!In o kakšnem komunizmu je sploh govora?!

user386 ::

Jaz bom rekel samo, da domobranci niso bili izdajalci ampak je bila prisega okupatorju samo huda huda napaka, ki je tudi opravičljiva (na nek način).

Jep. Huda huda. Približno tako huda, kot tista, kjer se nekdo spravi spolno zlorabit otroka, pa vendar ni pedofil. Samo hudo napako je naredil. Ni si mogel pomagat... ja... to je bilo... ni imel izbire.

Kaj boš naredil če ti slovenec pride v bajto, ubije brata, fotra in pobere vso imetje samo zato ker se ne strinjaš z njihovo bebavo ideologijo?

Zgodovina me morda lahko popravi tukaj, ako se motim, pa vendar; močno namreč dvomim, da so partizani prišli med vojno v vas, imeli boljševistični kongres, kjer so vsi poslušali o Marxu in Engelsu štiri ure, potem so pa streljali na one, ki so jih izžvižgali. Ne, mislim, da ni bilo tako (je pa približno to, kar trdiš).

edit: stilistično

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user386 ()

Trubadur ::

Ja zgodovina te bo popravila. Poglej kaj je bila VOS.

Za prvo pa...vsak ima svoje mišljenje.
Berite Thomasa!

imagodei ::

Kaj boš naredil če ti slovenec pride v bajto, ubije brata, fotra in pobere vso imetje samo zato ker se ne strinjaš z njihovo bebavo ideologijo?

Ta citat gre najprej v domobransko stran. Ne pozabit (in ne obračat zgodovine) zakaj je sploh prišlo do tega... Tile blesavi argumenti (if you'll pardon my French) so zelo podobni jokanju američanov, ki se sprašujejo, zakaj so si zaslužili gnev teroristov. Ena redkih držav na svetu so, ki si je na vrat navlekla teroriste iz dežele, ki se nahaja na drugi strani sveta. Res, saj jim nič niso storili, ane? Osama se je neke noči zbudil in v polsnu pokazal na ZDA: To državo si bomo podjarmili, ane? In očitno so se tudi partizani (pardon, komunisti) odločili, da eno skupino ljudi pa morajo iztrebiti. Kardelj je pokazal na katolike in ostalo je zgodovina... Ali kako gre to?

Osebno poznam ljudi, ki so mi pripovedovali, kako so po gorenjskih vaseh med v času vojne "ta beli" ovajali družine, ki so skrivale partizane. Proti koncu vojne so "ta beli" celo sami izvajali likvidacije. Žal ti ljudje ne bodo nikoli javno spregovorili, je v njih preveč zakoreninjen strah, tudi pred komunisti. Skratka, ti ljudje, ki so jim Nemci in belogardisti likvidirali starše, brate, sestre... ker so pomagali partizanom, še danes ne morejo odpustiti sosedom, ki so se ognili roki pravice ali strelskemu vodu partizanov takoj po vojni. Je pa vsaj meni kristalno jasno, kdo je začel s takšnim obnašanjem. Dva stara očeta sem imel pri partizanih, žal sta oba že pokojna, sem pa v otroštvu in zgodnjih najstniških letih slišal dovolj o izdajalcih. In največ je čez izdajalce govoril ravno tisti stari oče, ki je zavrnil članstvo v KP, ker se ni strinjal z ideologijo. Ampak, med vojno je pa vedel, katero stran izbrati... Čudno, ne?

Moram rečt, da me resnično skrbi za nekatere tukaj, ki mislijo, da kasnejše trpljenje opravičuje predhodna grozodejstva. Dajte že enkrat razumet, da so na Slovenskem začeli katoliški škofje in duhovniki prvi agitirati proti komunistom, proti partizanom, proti narodnoosvobodilnem boju in za pridružitev Veliki Nemčiji. Kot taki so bili nevarni. Ne, ne samo nevarni, svoje besede so tudi udejanjali. Kot sem rekel, od neposrednih prič sem slišal, kako so belogardisti sami odpeljali očete, strice, brate ipd. likvidirat v gozd ali pa so jih ovajali Nemcem in so zato končali v koncentracijskih taboriščih. Da so bile zamere, hude zamere s strani partizanov, je jasno. TO SEVEDA NE OPRAVIČUJE POBOJEV, jih pa naredi zgodovinsko bolj razumljive. Sami poboji pa tudi NE OPEREJO KRIVDE z izdajalcev.

Tako. Z elaborati sem zaključil. Kdor je tako bebav, da ne loči med kolaboracijo in povojnimi poboji, ne zasluži moje pozornosti. Kdor je tako bebav, da misli, da kolaboracije ni bilo, je bolj ideološko zaslepljen od rehabilitiranih in nerehabilitiranih komunistov. Kdor misli, da je naša moralna dolžnost pokloniti se izdajalcem naroda, je sam izdajalec. Ob enem pa pritrjujem zadnjemu odstavku userja386, ki pravi:
Velja razmislit malo o tej različici zgodovine, kakorkoli absurdna se morda zdi na prvi pogled. (In ne, ne opravičujem povojnih pobojev, to pa zato, ker se je kasneje izkazalo, da je velika večina tistih, ki so si metek v glavo res zaslužili, že pravočasno stisnila rep med noge, nastradale so pa njihove žrtve, naivni mladi fantje. Odgovorni za morijo so za to sicer že takrat vedeli, pa so si vseeno "dali duška", za kar so vredni obsojanja.)


Le še toliko - moj gnev ni usmerjen toliko nazaj, v WWII, pač pa v neminljivo dejstvo, da je izdaja eden najhujših zločinov, ki ga lahko zagreši civilna ali vojaška oseba v času vojne! Zavračam vsak dialog s tistimi, ki ne premorejo toliko časti, da bi v primeru vojne po svojih najboljših močeh pripomogli k dobrobiti države in naroda ter trdijo celo nasprotno - da je izdajstvo v imenu ideologije opravičljivo! Fej in fuj!
- Hoc est qui sumus -

user386 ::

Ja zgodovina te bo popravila. Poglej kaj je bila VOS.

Heh, torej se izdajalcev tudi med vojno ne sme streljat?

Za prvo pa...vsak ima svoje mišljenje.

Res je. S tvojim se žal ne strinjam, pa ga moram komentirat.

imagodei ::

Za prvo pa...vsak ima svoje mišljenje.

Če imaš ti mišljenje, da je prisega okupatorju napaka, potem po moje živiš v napačni državi. Sicer pa pojdi s tem argumentom zaprositi katerokoli državo na svetu za državljanstvo, pa ti bodo na uradu za oddajo prošnje tako zaloputnili vrata v ksiht, da ti nosu ne bo mogel rešiti noben lepotni kirurg. [in prosim, moderarorji - to ni noben osebni napad, ampak dejstvo.]Veliko sreče...
- Hoc est qui sumus -

Dr Evil ::

Heh, torej se izdajalcev tudi med vojno ne sme streljat?


Kako pa veš,da so bili izdajalci?

Niso partizani izdajalci,ki se borijo pod komando tujega diktatorja?

Eni ste res tako zaostali,da boste celo življenje komunistično propagando ponavljali.Ste kot nacisti,ki si ne morejo pomagat,da ne bi ob vsakem HEILu cuknili z desno roko.

cungalunga ::

Barakuda1 ::

Zgolj retorično vprašanje, a vendarle

Če bi jutri sosednja država (katerakoli) napadla in okupirala Slovenijo in bi se našle organizirane skupine ljudi (veliko število - recimo kakšnih 10.000 tisoč), ki bi dale javno svečano zaprisegu tej okupatorski vojski, kako bi jih imenovali?

A/ Izdajalci

B/ Domoljubi, ki so se taktično malce zmotili


Pa še to

V kateri skupini bi bili zagovorniki domobranske zaprisege Hitlerju. A bi se tudi vi v tako namišljeni situaciji odločili za zaprisego okupatorju (neglede na notranjepolitične vzroke in okoliščine), kot so to storili med vojno domobranci?

Če je vaš odgovor DA, potem je res škoda ene same črke za vas.
A le eno vas prosim

Nikoli in nikjer več ne zapišite, da ste zaveden Slovenec.

user386 ::

Dr Evil povsod vidi komunistične simpatizerje. Jaz pa zavoham smrdljivega klerikalnega fašista in njegove provokacije na deset kilometrov in se mu ognem. lep pozdrav.

Mimogrede, ob zadnji izjavi sem se dodobra nasmejal. Spomni me namreč na film Dr. Strangelove. :D Mein Führer, I can walk!
««
«
1 / 13
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Prevalje - odkrito novo grobišče povojnih pobojev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11420824 (18797) Ziga Dolhar
»

Mitja Ribičič, Ozna, povojni poboji (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
454101457 (94202) jype

Brez priznanja ne bo sprave (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586476 (5421) imagodei

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532882 (19304) IgorGrozni

Več podobnih tem