» »

Primer Ribičič - Šturm ne komentira

Primer Ribičič - Šturm ne komentira

«
1
2 3
...
5

nevone ::

Kako je to možno, da pravosodni minister ne more komentirati sodnikovih odločitev, ker bi se s tem vmešaval v sodno vejo oblasti?

A je tem sploh jasno, kaj pomeni nezakonito vmešavanje?

Mar je po novem, javno komentiranje dela sodnikov s strani pravosodnega ministra nezakonito vmešavanje v sodno vejo oblasti?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

#000000 ::

Jp zgleda že tko, ker gospoda koj zaveka če jih kdo kej pošimfa, da se vtikajo v zedevo.

Fajn bi blo če bi mal metla zapela po sodniji in tožilstvu. LP

Oxford ::

@nevone: Kako je to možno, da pravosodni minister ne more komentirati sodnikovih odločitev, ker bi se s tem vmešaval v sodno vejo oblasti?

Ker je po eni strani njihov šef, po drugi pa ne mora (ne sme) vplivati na njihove odločitve. Zakaj pa misliš, da se trudijo odpraviti njihov mandat - zato, da bi lahko postavili na položaj sodnike s pravim 'barvnim' kontrastom. Ko imaš primerne ljudi na stolčkih, lahko obsodiš tudi Toma Križnarja zaradi vohunjenja. Preprosto!


@nevone: Mar je po novem, javno komentiranje dela sodnikov s strani pravosodnega ministra nezakonito vmešavanje v sodno vejo oblasti?

Ja, če tvojim šefom nekaj ni pogodu, ti lahko svetujejo, da uporabiš dobri stari: "No comment" in ga zapakiraš v 'celofan'.

perci ::

Pravosodni minister ni šef sodne veje oblasti. Kvečjemu je šef tožilsta in pravobranilstva.

Zakaj naj Šturm ne bi komentiral odločitev sodišč? Zato, ker je sodna veja oblasti ločena od izvršne, izvršna pa ni pristojna, da bi se spuščala v utemeljenost sodb sodišč. Zato se mi zdi Šturmova reakcija povsem pravilna.

Oxford ::

@perci: Pravosodni minister ni šef sodne veje oblasti. Kvečjemu je šef tožilsta in pravobranilstva.

Vem perci, da ni njihov pravi šef. Hotel sem le povedati, da je del veje oblasti, ki lahko spremeni zakone tako, da bo zmanjšana njihova 'nedotakljivost' - omejen mandat.

WarpedGone ::

Svinjarija. Smrdi do neba. Ne upajo si niti raziskat zadeve.

Lahko bojo tiščali gavo v pesek da je nedolžen, ker ni dokazana krivda. Itak, ker botri niti ne pustijo da se začne postopek.

Banda ušiva socialistična.
Zbogom in hvala za vse ribe

drejc ::

Mislm da zajc tiči v drugem grmu. Ribičič (oz drugi KPjevci preko njega) bi sprožil n civilnih tožb proti ministru, ki bi potem, kot Hvalica, na mesec odšteval mastne solde taisti barabci.

Cost/benifit se ne splača imo.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

drejc ::

Je s tem kaj novega?

Je že bil sprožen predkazenski postopek? Je kakšna obrazložitev zakaj se je zadeva ustavila?

Lahko kak pravnik malo obrazloži tole.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Karaya 52 ::

Javnosti je znano le to, da ima toženi probleme s spominom, oz. se ne spomne vsega. No, to zagovarja obramba. Druga stvar je pa pomankanje dokaznih gradiv, ker so bila delno uničena tretjič pa zagovarja obramba da niso tisto njegovi podpisi.

Ko je prišla obtožnica ven ni hotel noben politik komentirati tega. Šturm pa se tak vedno vzdrži takšnih komentarjev, sploh ne vem zakaj se novinarji še trudijo.

Drugače pa mu bodo morda sodili Hrvatje. Mislim da bi bilo še najbolše za Slovenijo; naj Hrvatje opravijo neobremenjeno umazano delo namesto nas, ker tega očitno nismo sposobni.

drejc ::

Pa je sedaj možno da se kdaj v prihodnosti (ko se pobere levordeča zalega iz ustavnosodniških stolčkov) zopet sproži postopek proti njemu?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

solatko ::

Če bi z današnjo zkonodajo previrjali sodbe iz Nurnberga, bi bili vsi nacisti oproščeni in njihovi potomci bi bili upravičeni zahtevati od zaveznikov odškodnino. Zato se nehajmo slepit. Zmagovalci so sodili in obsodili nekatere na hitrih sodiščih, nekatere na vojaških, nekatere kar tako (kaj pa počnejo danes Američani s "teroristi"). To da nekateri niso bili na zmagoviti strani je njihov problem - Italjani so pravi čas prestopili in niso po vojni obsodili niti enega fašista. Če bi beli pravi čas prestopili, bi verjetno tudi volitve po vojni in vse ostalo izgledalo drugače. Ne moremo pa današnje zakonodaje enostavno prenesti v tisti čas in ugotoviti, da so bili vsi kakor koli obsojeni nedolžni. Namesto da kopljemo in poizkušamo spremeniti zgodovino (tudi to vedno pišejo zmagovalci), raje delajmo in se obnašajmo tako, da do česa podobnega ne bo nikoli več prišlo (da bi sin dvignil roko nad očeta, brat nad brata). Tudi Ribičiča bi morali obravnavati v luči takratne zakonodaje, če jo je kršil naj odgovarja, če ne je nedolžen. Po današnji pa je vsekakor kriv marsikaterega hudodelstva, pa ne samo on, temveč tudi marsikdo na drugi strani. Tudi vse zgodovinske junake bi po današnji zakonodaji obsodili za zločince (poboji Indijancev, križarske vojne, Napoleon..................kje se to neha?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

drejc ::

@solatko: ti mau ne veš kaj dejansko majo proti Ribičiču, al se sam neumnega delaš?

edit: Brisan del posta, ki se nanaša na drug izbrisan post.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: perci ()

Karaya 52 ::

Tole je popolno sprenevedanje. Če se neko grobišče sondira oz. se prekoplje potem je to spreminjanje zgodovine??? Tej stvari se more prit do dna enkrat za vselej, šele potem se takšne stvari ne bodo ponovile.

In Spomenka Hribar nato še trdi, da so tile starčki bogi da jih takole vlačijo po sodiščih. AH ja, državne pokojnine, priviligiran status in sedaj so bogi. Kaj pa ostali 100.000+X ki ležijo po celi Sloveniji?

Pri zahodnih sosedih niso spravili fašistov tja kamor sodijo še zaradi drugih, bolj pomembnih političnih vprašanj. Ampak to je že druga tema.

V kolikor je bil kdo kriv na drugi strani, ga danes ni več med nami. In vsem je jasno da je vodstvo OF zagrozilo januarja 1942 s smrtjo vsem ki bi se borili zunaj OF PROTI okupatorju. Kar se pa tiče zakonodaje... po vojni bi morali izpeljati volitve, to je sploh bil eden izmed pogojev da je bil Tito priznan kot zaveznik. To so tudi sami zapisali v 7. točki OF "Po narodni osvoboditvi uvede Osvobodilna fronta dosledno ljudsko demokracijo. ..." Toliko o zakonodaji oz. nekih pravilih. Škoda da ni bilo izkrcanje zaveznikov nekje na balkanu namesto v Italiji.

Preden zaključim še morm napisat da je bil moj ded v XIV diviziji, pridružil se je v Zavodnji nad Šoštanjem, kjer je tudi bil doma. Drugi ded pa je bil takrat star 6 let. In s tem ko se brani Ribičiča se dajejo gnile jabolke skupaj z zdravimi v isti zaboj. S tem pa se res dela škodo celotni ideji partizanstva kot jo jaz razumem - želja po svobodi. Zadnji sem pa zato napisal da bi mi bile prihranjene partijski termini.

WarpedGone ::

>> Če se neko grobišče sondira oz. se prekoplje potem je to spreminjanje zgodovine???

Seveda da je. Po uradni zgodovini zadnjih 50 let teh grobišč SPLOH NI BILO. Vsako nasprotovanje revidiranju zgodovine je tako le prikrita želja, da zločini ostanejo skriti. Kar je samo po sebi tut zločin.
Zbogom in hvala za vse ribe

leinad ::

po vojni bi morali izpeljati volitve


saj pa so jih. s lastnim tehničnim addendumom pač>:D

drejc ::

Dejstvo je tudi da so ljudje, katerim je Ribičič puščal kri, še živi. Že zaradi njih bi moral iti na sodišče primer starega prdca.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

solatko ::

Po tvojem mnenju (razpravljam povsem neobremenjen iz informacij, ki sem jih skozi življenje pridobil na obeh straneh) bi morali leta 1945 "rdeči kot zmagovalci" enostavno odložiti orožje in prepustiti oblast prestolonasledniku, belim, četnikom in ustašem (pred vojno je bila KPJ ilegalna prepovedana in preganjana organizacija, saj se je zavzemala za tiste, ki jih je takratna oblast najbolj skubla - delavce). To bi se ob pomoči zaveznikov tudi izvedlo, če bi druga stran vsaj tu in tam malo požgečkala okupatorja, tako pa so te isti zavezniki spoznali, da je edini odpor (tak ali drugačen) nudila prav KPJ in gibanja pod njenim vodenjem (OF), zato so bili leta 1945, pač kot zmagovalci nagrajeni s tem, da so si postavli sistem, kot je odgovarjal njim. Ustaši, četniki in belogardisti so se umikali skupaj z okupatorjem, ker pa zavezniki niso vedeli kaj bi z njimi, so jih vrnili nazaj. Vojna proizvaja živali, zato je razumljivo, da so nekateri (med njimi tudi nekateri vodilni oficirji), svoje v vojni pridobljene frustracije pomirjali z maščevanjem nad vrnjenimi begunci. To in podobno se dogaja v sleherni vojni (Koreja, Vietnam, Irak, Afganistan in zadnijih petnajst let na Balkanu), zato se objektivno težko ocenjuje dogodke v in malo po tem času, po več kot pol stoletja. Svoje bodo povedali šele politično neodvisni zgodovinarji po dvesto in več letih, tako kot je verjetno kolikor toliko objektivno prikazana zgodovina srednjega veka in prej. Vsekakor ni bilo prav kar se je dogajalo, če pa so še živi posamezniki, nad katerimi se je izživljal Ribičič ali kdor koli drug, pa imajo možnost civilnih tožb proti posamezniku in bodo na sodišču sigurno uspeli. Mi pa samo pljuvamo po enih ali drugih, brez dokazov in dejstev, uporabljamo to temo v nemen pridobivanja političnih točk, brez najmanjše želje in volje dati na vago eno in drugo stran, potegniti črto in prepustiti neobremenjenim zgodovinarjem, da spišejo kolikor toliko objektivno zgodovinsko resnico, o dogajanju na teh prostorih od leta 1918 - 1990. V Franciji, Nemčiji, Italiji, Nizozemskem in še kje so to uspeli že pred desetletji, saj za nastop v politiki uporabljajo čisto druge teme in jim služijo posamezni datumi polpretekle zgodovine samo v ta namen, da se spomnijo grozot tega časa in molijo, da se ne bi ponovili. Služijo jim predvsem kot opomin.

Karaya 52 ::

KP ni bila prepovedana zaradi tega ker se je borila za pravice delavstva. To je laž, KP je bila prepovedana zaradi ATENTATOV določenih politikov (članov vlade) in napadov na nekatere meščanske družine. Poleg tega so hoteli z orožjem prevzeti oblast in uvesti komunistično diktaturo. Končno so jih prepovedali leta 21 po atentatu na Aleksandra in notranjega ministra.

Drugače pa ne pljuvamo po enih in drugih. Eni popljuvani že pol stoletja drugi pa nedotakljivi toliko časa. In res lepo napišeš da se to ne sme nabirati za politične točke in da poboje obsojaš. Isto kot Potrč in SD, ko pa pride do napisov na nagrobnikih pa pokažejo svoje pravo poreklo.

In ti poboji niso bili samo maščevanje ampak pripravljanje novega političnega terena, kot ga opisuje Kardelj v svojih pismih (ko smo ravno pri dokazih).

Avby ::

Primer Popovič - Šturm ne komentira.

Torej kaj hočem povedati je to da morda pa ni naloga ministra da komentiraa kšne stvari in mu tu morda dam celo prav?

Barakuda1 ::

Primer Popovič - Šturm ne komentira.


Hvasla bogu, da ne komentira.

Če bi, bi to bil le dokaz, da zelo slabo razume svojo funkcijo. (nekajkrat jo je že - najbolj očitno v primeru Plut).

On nima kaj komentirat odločitev sidišča. Še najmanj takrat, ko je sojenje še v teku. Zadeva sploh še ni pravnomočno zaključena. Pa tud če bi bila, nima kaj za komentirat; vsaj ne kot minister.

Avby ::

No saj to ravno govorim. Ni pristojen da komentira primer Popovič in ni pristojen da komentira primer Ribičič. Lahko osebno ob pivu z prijatelji kaj pokomentira drugače pa kot minister ni njegova naloga da bi to počel oziroma ni za to pristojen. Zato imamo druge organe.

nevone ::

> Ni pristojen da komentira primer Popovič in ni pristojen da komentira primer Ribičič. Lahko osebno ob pivu z prijatelji kaj pokomentira drugače pa kot minister ni njegova naloga da bi to počel oziroma ni za to pristojen. Zato imamo druge organe.

A lahko kakšen verodostojen link za te trditve?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Daedalus ::

Menda nekje v Ustavi piše, da so veje oblasti ločene in da so neposredni posegi ene v drugo prepovedani. Menda.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

drejc ::

Mene sam zanima kako da večina poslancev, kot fizične osebe tega nočejo komentirat (oziroma obsodit), če se že vtikajo v vsako drugo zadevo in sodelujejo na populističnih showih kjer se komentirajo "problemi človeštva". Morebiti, tako kot Spomenki, še vedno dišijo "stari časi".
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

nevone ::

> Menda nekje v Ustavi piše, da so veje oblasti ločene in da so neposredni posegi ene v drugo prepovedani. Menda.

To argumentacijo sprejemam.

Je pa kljub temu zanimiva distanca večine do primera Ribičič.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

jype ::

nevone> Je pa kljub temu zanimiva distanca večine do primera Ribičič.

Predvsem je razumljiva. Ravno sem bral članek o Rudolfu Hessu - zahodni zavezniki so ga želeli izpustiti iz zapora, sovjeti pa so bili proti. Britanski častnik je zelo dobro pojasnil njihovo stališče: "Whatever horrors the Germans had perpetrated in their concentration camps I do not want it to be said that we were following their example." Nobenega zadoščenja ne more biti v matranju nepokretnih starčkov.

Čeprav se strinjam, da bi moral kot soodgovorni priti na sodišče, me nič ne moti, da ljudje ne želijo kazati nanj s prstom, dokler ni zares obsojen, pa čeprav morda šele po smrti. Pravzaprav me preseneča, glede na splošno nekulturo našega političnega prostora, da je ta primer tako zelo umirjen - pri precej manj resnih prestopkih se pri nas konfrontacije razplamtijo do absurdnih razsežnosti, v tem primeru pa nič.

Karaya 52 ::

Po smrti vse obtožbe propadejo. Miloševič se je "izmazal" in sedaj bo vedno senca dvoma o njegovi dejanski odgovornosti. Do sodbe bi moralo priti zaradi naroda, ne zaradi Miloševiča ali Ribičiča.

perci ::

O Miloševičevi odgovornosti dvomijo samo tisti, ki bi dvomili tudi po morebitni obsodilni sodbi.

nevone ::

>glede na splošno nekulturo našega političnega prostora, da je ta primer tako zelo umirjen

kaže na to, da je verjetno res velika riba, ki bo nekaznovana odplavala, kot jih je odplavalo večino. Upam samo, da bo zgodovinski spomin ostal tako živ, da takih rib ne bomo več spravljali na vrh.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Vajenc ::

A bodo tožili tudi dejanske rablje, ki so pritisnili na petelina in zakopali trupla? Ker Ribičič je tudi bil le en člen v verigi, sicer tisti bolj pri vrhu, vendar čisto na vrhu pa tudi ne. Ali pa mogoče obsodimo še kakšno staro ženico, ki ve kje so bili poboji, pa jih do danes še ni razkrila (ni upala, ampak saj je vseeno, kriva je)? Ali pa takratno tajnico Ribičiča, ker je videla kaj se podpisuje in ni takoj odstopila od tako umazane službe in prebegnila v Argentino ...

Nekateri ne zastopijo, da razpad Jugoslavije ne pomeni zmago tabelih. To pa zaradi tega, ker očitno niso nikoli zastopili kdo je bil na zmagovalni strani osi. Se pa strinjam, da se pride 1X do dna vsem jamam in se pove točno koliko pobojev je bilo in kdo točno so bili ubiti (tabeli, njihovi sorodniki, prevečbogati, Rusi, Hrvati, Srbi, Bosanci ...). In ko se to evidentira se položi več nagrobnih plošč - umorjeni sodelavci okupatorja, umorjeni po nedolžnem, v spomin vsem ruskim padlim ...

Kdo je pa ubijal? Ja tisti, ki so zmagal. Če se pa dokaže, da je Ribičič podpisal usmrtitev "tiste nedolžne ženske z otrokom" pa naj mu sodijo za ta primer.

nevone ::

>Nekateri ne zastopijo, da razpad Jugoslavije ne pomeni zmago tabelih.

Razpad Jugoslavije pomeni zmago nad tistimi, ki so sadili rožice na poti v vedno revnejšo družbo.

>Ali pa takratno tajnico Ribičiča, ker je videla kaj se podpisuje in ni takoj odstopila od tako umazane službe in prebegnila v Argentino ...

Seveda, da se rehabilitira Ribičiča, je pač treba vpeljati v igro manjše ribe, ki jih bo ljudem žal, in bodo zato oprostili tudi Ribičiču.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

svit ::

Če se že obsoja sodelavce "krvavega totalitarizma" pri nas in se omenja lustracijo, bi bilo lepo, če bi se malček povprašali o odgovornosti slovenske Cerkve med drugo svetovno vojno. Predvsem mislim na njeno aktivno propagando za sodelovanje z okupatorjem, ter blagoslavljanjem enot domobrancev.
Ni ideje

drejc ::

Če se že obsoja sodelavce "krvavega totalitarizma" pri nas in se omenja lustracijo, bi bilo lepo, če bi se malček povprašali o odgovornosti slovenske Cerkve med drugo svetovno vojno. Predvsem mislim na njeno aktivno propagando za sodelovanje z okupatorjem, ter blagoslavljanjem enot domobrancev.


Pejt jih v Teherje in ostala masovna grobišča prašat (kjer so med drugimi ubogimi reveži tudi kak kler najde), ni šment da so jih večino "obsodil" na ljudskih sodiščih. Tažive pa jasno obsodit, ako maš dokaze in še živijo.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

jype ::

drejc> Pejt jih v Teherje in ostala masovna grobišča prašat

Ja, al pa v Vatikan, na primer.

Vprašanje krivde enega nič ne spremeni vprašanja krivde drugega. Tako "če se že obsoja sodelavce krvavega totalitarizma" obsodbe zaradi morebitne krivde koga drugega ne morejo in ne smejo biti nič milejše.

Zgodovinski kontekst poznamo in ta ne opravičuje nikogar. Tudi to, da je danes RKC (spet) v priviligiranem položaju, ne sme biti razlog za neobsodbo.

Lahko pa je razlog za neobsodbo bolj stvaren - nedoseganje dokaznega standarda, na primer, ki je lahko v takih procesih zelo zoprn problem. Čeprav nevone maščevalno kriči in terja Ribičičevo glavo, je vse prej kot jasno, ali je omenjeni gospod imel izbiro, kakšne možnosti za spremembe je imel, kdo mu je bil nadrejen in kako je v luči tega ravnal.

Vse to ga sicer ne opere velike moralne odgovornosti, kazensko pa vendarle precej pokvari, vsaj po mojem laičnem mnenju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

nevone ::

Razpad Jugoslavije pomeni zmago nad tistimi, ki so sadili rožice na poti v vedno revnejšo družbo.

Tole bi zdej naprej obravnavali. Če bodo seveda gospoda levičarji dopustili. Če jim ni maščevalnost popolnoma zameglila uma in če bodo hoteli svojo opevano strpnost aplicirati tudi na svoj mempleks.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Barakuda1 ::

Tole bi zdej naprej obravnavali.


Pa ne ve tej temi!!!

Tudi novo odprte teme o "ta belih" pa "ta rdečih" ne boste spravli čez v tej temi.

Je ena na to temo že bila (in to zelo obširna, namenjena izključno temu vprašanju).

Če torej nimate nič novega v zvezi s primerom Ribičič, pač ne pišite, sicer bo zadeva doživela aktivno moderiranje.

nevone ::

>Pa ne ve tej temi!!!

Kdo je pravzaprav skrenil s teme?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Vajenc ::

Barakuda, "tabeli in tardeči" imajo veliko, če ne bistveno povezavo s primerom Ribičič.
Razpad Jugoslavije pomeni zmago nad tistimi, ki so sadili rožice na poti v vedno revnejšo družbo.
To, da so sadili rožice na poti v finančno bedo v mednarodnem vidiku drži, ampak za časa Tita to ni bil problem za notranjo fin. politiko, kot tudi ne za zaslepljene državljane. Razpad je bil imo neizbežen zaradi centralistično usmerjenih Srbov, po smrti maršala.
Seveda, da se rehabilitira Ribičiča, je pač treba vpeljati v igro manjše ribe, ki jih bo ljudem žal, in bodo zato oprostili tudi Ribičiču.
Nič ga ni treba rehabilitirat zaradi mene. Samo naj se ga ne obsodi genocida zaradi revanšizma. Glavni načelnik v OZNI je bil Matija Maček, Ribičič pa "le" en od pomočnikov, tako kot npr. Svetina, ki je sprožil tožbo. Btw, žena Svetine naj bi bila "tista" tajnica Ribičiču, ki je tipkala sezname za likvidacije (v primeru smrti Ribičiča verjetno naslednja v vrsti za revanšo?).

Torej, če je Ribičič podpisal usmrtitve nedolžnih žena, otrok in ostalih naj ga obsodijo za vsak primer posamezno. Te lustratične revanšizme pa naj obdržijo v svojem domu. V nobeni državi zmagovalki z izjemo Poljske, ki je imela posebno smolo z Rusi, ni bilo lustracije proti sodelavcem zmagovalnega sistema.

Edit: aja, pozabil sem poudariti, da smo sam Sistem iz bivše YU verjetno obsodili že z osamosvojitvijo, drugače bi imeli še vedno komuniste (bivši ne štejejo) v parlamentu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

nevone ::

> da smo sam Sistem iz bivše YU verjetno obsodili že z osamosvojitvijo,

Kot država smo, ja. Posamezniki pa še vedno gojijo simpatije do tistega sistema. Ni tako jasno vse. Oziroma, kakor komu.

>Samo naj se ga ne obsodi genocida zaradi revanšizma.

Itak se ne obsoja vzrokov, ampak samo posledice. To, da je treba obsojat vzroke, je doktrina levih funkcionarjev.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

MadMicka ::

Obsoja se samo posledice. Ženska ubije moškega. V zapor z njo. To, da ga je ubila, ker jo je skušal posliti, pa itak ni pomembno, važna je posledica. Vzrok ni pomemben.

Nevone pravi, da je to doktrina levičarjev. Morda je najprej potrebno pospraviti "pod svojo streho" in nato še dvakrat premisliti, preden se po nepotrebnem vpleta neke levičarje in desničarje.

Pa še to: Zanimivo, da se eni in isti po nickih sodeč, po eni strani pridušajo, da je treba partijce, ki so sodelovali pri pobojih domobrancev (vojakov), kaznovati, odgovorne za poboje na desttisoče civilistov, moških, žena, otrok in starcev, ki so jih pobile ameriške atomske bombe in angleške letalske zažigalne bombe, pa pustiti pri miru, saj je bila vojna.

Če pustimo atomske bombe ob strani, je dejstvo, da so angleži bombardirali nemška mesta izkjučno zaradi maščevanja. To so jim očitali že Američani tekom II. svetovne vojne. Ni šlo tu za uničeneje vojne industrije ali kaj takega, temveč izkjučno za načelo oko za oko, zob za zob. Celo v procentih so povedali, koliko bomb so vrgli na fronti, koliko na uničenje industrije ter pomembnih cestnih povezav in koliko (več kot 50%) na civilne cilje - mesta.

Če že, potem lažje razumem, da se po vojni pobije nasprotne vojake, kot pa med vojno žene in otroke.

WarpedGone ::

Od tebe, MadMicka, ne pričakujem da bi ločil vojno stanje od miru. Problematični so POVOJNI IZVENSODNI poboji kar je enakovredno umoru in je zato zločin. Med vojno so te stvari BISTVENO drugačne in se obravnavajo po drugačnih pravilih.

Cerkev in domobranci so svoje že fasali. Pogostokrat bistveno preveč. Morda je kdo še kje skrit v čezlužju. Če se mu lahko, se mu naj SODI za stvari, ki jih je zagrešil PO VOJNI. Če je med vojno koknil kakšnega partizana ko sta se gledala čez nišan, je to druga kategorija.
Zbogom in hvala za vse ribe

borchi ::

> Posamezniki pa še vedno gojijo simpatije do tistega sistema.

ja, in?
l'jga

leinad ::

MadMicka neumnost! "Le" Dresden se je bombardiral iz maščevanja, vsa ostalo mesta so fasala svojo porcijo bomb zaradi tamkajšnjih vojaških inštalacij.

borchi ::

> vsa ostalo mesta so fasala svojo porcijo bomb zaradi tamkajšnjih vojaških inštalacij.

ja, a zdej vidiš kakšne bedarije razlaga nevone (da ni važen vzrok)?
l'jga

borchi ::

off-topic: warpedone-ov post me je spomnu kako malo vem o tisti časih. za topolšičo 9. maja vem, ne vem pa kdaj in kje so podpisali predajo belogardisti in ostali "protikomunistični" borci?
l'jga

nevone ::

> ja, a zdej vidiš kakšne bedarije razlaga nevone (da ni važen vzrok)?

Jest nič ne razlagam, da ni važen vzrok. Ampak obsodba se nanaša na dejanje in ne na vzrok. Vzroke se sicer išče ne pa tudi obsodi.

Carnivore, zdej vidiš kako trapasto borchi razume, kar razlagam.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

leinad ::

seveda, da je važen vzrok, druga stvar pa je ali vzrok opravičuje posledice. sam nisem kaj preveč se zanimal za ta cirkus okoli Ribičiča, a je bil on kakšna avtoriteta, ki je odločala o pobojih? kolikor vem so tu glavno in EDINO besedo imeli Tito, Kardelj in preostali vrhovni štab, če je bil Ribičič zgolj link v COC-u potem je preganjanje njega zgolj Janšin ideološki šov. Tito in Edvard pa bi si za poboje zaslužila viset na štriku.

drejc ::

Samo malo, da se ve...tudi do zaslišanja prič ni prišlo v primeru Ribičič.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

MadMicka ::

WarpedOne, tole pravim na splošno: Večji zločin je med vojno pobijati otroke in ženske, kot pa po zmagi pobiti nasprotne vojake.

Se mar s tem ne strinjaš? Se ti zdi bolj sprejemljivo pobijanje otrok med vojno, kot poraženih vojakov po vojni?

Kar se tiče nemških mest: večina letalskih bomb je padla na civilna mesta in ni imela veze z vojaško industrijo. Navedeni podatek je bil večkrat ponovljen na discovery channel. Lahko bi pobrskali tudi po netu.

jype ::

WarpedOne> Problematični so POVOJNI IZVENSODNI poboji kar je enakovredno umoru in je zato zločin.

Kdo in kdaj bo torej odgovarjal za približno milijon mrtvih wermachtovih vojakov, ki so jih zavezniki zaprli v ogromno taborišče ob reki Ren in jih pustili umreti od lakote?

Ja, _po_ vojni.

Se strinjam, da bi _moral_ nekdo odgovarjati, ampak kot rečeno mene ni nihče prepričal v to, da je Ribičič v zadostni meri kriv, da ga lahko obsodimo. Lahko bi Mačka, lahko bi Broza, ne moremo pa tajnice in pomočnikov, razen če kdo dokaže, da so vse skupaj naredili po lastni volji - to bo v luči tedanjega sistema precej težko.

MadMicka> WarpedOne, tole pravim na splošno: Večji zločin je med vojno pobijati otroke in ženske, kot pa po zmagi pobiti nasprotne vojake.

Se ne strinjam. Morda se sliši "manj kruto", zločin pa je enak.

nevone> Posamezniki pa še vedno gojijo simpatije do tistega sistema.

Za to imajo tudi odlične razloge. Če pa poznaš koga, ki se mu toži po izvensodnih pobojih, pa kar povej - danes te ni treba biti nič več strah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Evharistični kongres + mučenec Alojzij Grozde (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
24548233 (43770) kuglvinkl
»

Mitja Ribičič, Ozna, povojni poboji (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
454101461 (94206) jype

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63531224 (24742) Primoz

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532894 (19316) IgorGrozni
»

Nepravičnost ameriškega sodnega sistema? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
584649 (3927) Thomas

Več podobnih tem