» »

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno.

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno.

««
12 / 15
»»

jype ::

Ja, saj ta clanek poznam in sem ga ze veckrat prebral. Sem ga iskal, pa ga nisem nasel.

V clanku lepo pise, da so domobranci predstavljali kolaboracijo. Da so imeli svoje teznje po oblasti in da so bili izrazito protikomunisticni.

In ta tema govori o tem, da so domobranci kolaborirali in da za to ni opravicila.

Tudi katolicizem je zlocinski. Kar vprasaj islamiste. Nikakor pa ne komunistov sprasevat, a je komunizem zlocinski, ker bos dobil napacen odgovor.

Ce se cesa ne razumes kar vprasaj.

MadMicka ::

Dr Evil je zapisal: "Sicer pa je bil nacizem super za Nemce".

To je neumnost. Židi, ki so jih pobili nacisti, so bili Nemci!!. Invalidi in slaboumni, katere so prav tako pobili nacisti, so bili Nemci!! Nasprotniki nacizma, ki so jih pobili nacisti, so bili prav tako Nemci. Celo somišljeniki, ki so jih pobili nacisti (noči dolgih nožev) so bili prav tako Nemci!! In potem med vojno so Nemci utrpeli milijone civilnih žrtev zaradi bombandiranja Anglo-američanov, tako da lahko tudi te civilne žrtve prištejemu nacizmu in vojni, ki so jo nacisti sprožili. Je bilo to super za Nemce?

Dr Evil, poglej, če se človek o nečem tako moti, kaj ni potem verjetno, da se moti tudi pri kaki drugi sorodni zadevi?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

tsh2 ::

>V clanku lepo pise, da so domobranci predstavljali kolaboracijo. Da so imeli svoje teznje po oblasti in da so bili izrazito protikomunisticni.

na začetku niso predstavljali kolaboracije. šele pozneje, ker se v vojni ponavadi borita samo dve strani, ne tri. morali so izbrati eno stran. glede na to, da je domobranstvo nastalo kot obramba pred partizani je logično, da niso pristopili na partizansko stran. imeli so težnje po oblasti ampak nič večje kot partizani in partija.

iz tega članka lahko vidim, da so bili partizani veliko krivi za razkol, za domobranstvo. niso dovolili nikakršnega drugačnega odpora proti okupatorju kot partizanskega (partijskega), ker so po koncu vojne kot zmagovalci računali na prevzem oblati s komunistično partijo. iz "partija" je najbrž tudi ime "partizan".

MadMicka, nacizem je že moral biti toliko dober za Nemce, da so ga izvolili na volitvah.

jype ::

tsh2> iz tega članka lahko vidim, da so bili partizani veliko krivi za razkol, za domobranstvo.

Narobe. Iz tega clanka lahko vidis, da je bila partija veliko kriva za razkol. Partizani so bili povecini ljudje, ki so imeli jasne razloge za boj proti okupatorju.

Clanek navaja tudi to, da so se domobranci zavestno odlocali za sodelovanje z okupatorjem, ki je izvajal genocid (in o tem ni bilo nobenega dvoma, saj so jim, tako clanek, sele proti koncu vojne, ko so izgubljali na vseh frontah, nemski poveljniki obljubili, da jih ne bodo razselili in ponemcili).

tsh2> MadMicka, nacizem je že moral biti toliko dober za Nemce, da so ga izvolili na volitvah.

Tako kot socializem za Slovence, ko so ga izvolili na volitvah po vojni, ane?

Dr Evil ::

Partizani so sodelovali z stalinom.Pravzaprav so bili njegovi vojaki.Prav tako je veliko utemeljenih sumov,da so partizani celo kolaborirali z nemci,sploh kar se britanskega pristana tiče.

O kolaboraciji kolaboranti ne morejo sodit jype.

OwcA ::

Partizani so sodelovali z stalinom.Pravzaprav so bili njegovi vojaki.

Domobranci so sodelovali z Hitlerjem. Pravzaprav so bili njegovi vojaki. Se strinjaš, da takole ne bomo daleč prišli?

Prav tako je veliko utemeljenih sumov,da so partizani celo kolaborirali z nemci,sploh kar se britanskega pristana tiče.

Kako lepo je posploševati, mar ne?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Dr Evil ::

Domobranci so sodelovali z Hitlerjem. Pravzaprav so bili njegovi vojaki. Se strinjaš, da takole ne bomo daleč prišli?


Če so domobranci kolaborirali,potem so partizani tudi.Se strinjaš?


Kdo je pa začel,pa vemo.

OwcA ::

Če so domobranci kolaborirali,potem so partizani tudi.Se strinjaš?

Bolj ne kot ja. Kot prvo, bi vsekakor rad videl na kaj polagaš ta "utemeljeni sum", kot drugo, če so streljali na zahodne zaveznike (to sem pripravljen sprejeti, zlasti če govorimo o zaključnih stadiji vojne), to še ne pomeni, da so nujno sodelovali tudi s Hitlerjem.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Dr Evil ::

In v čem je razlika,če si ubit od hitlerjancov namesto stalinistov?

jype ::

Bistvena. Stalin ni okupiral te dezele ravno zaradi "stalinistov", ki so jo pred njim branili. Se strinjas?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Dr Evil ::

Narobe.Ti stalinisti so končali na golem otoku.Pred tem pa so sanjali,da bo ta zemlja ,ne vem katera,republika sovjetske zveze.

jype ::

Vidim da si pri letu 45 nehal brat knjigo.

Da debata ne bo prevec neumna, si preberi, kaj se je dogajalo kasneje, ko se je Jugoslavija odlocala med stalinizmom (in komunizmom) ter socializmom (in gibanjem neuvrscenih).

Dr Evil ::

Dva diktatorja sta se sprla,kdo bo ta glavni.Nič drugega.Ostalo je le nakladanje.

jype ::

Aha. No, ne vem, kje si nehal brat knjigo, ampak ce si bral domobransko itak nisi prisel do dela, ko so slovenski partizani nagnali rdeco armado takoj po vojni in kaksno je bilo stanje na vzhodnih mejah Jugoslavije v letih, ki so sledila.

Preberi si kaj zgodovine, no, da ne bo brezvezna debata.

jype ::

Slab spomin imas, o mojih zgodovinarjih sva ze razcistila, seveda pa je nesmiselno se naprej debatirat, ce si mislis, da je "vse isto". Potem pac ni razlike med tem ali sodelujes s cerkvijo ali pa z alkajdo, saj sta obe organizaciji teroristicni in vsaka zase edina, ki vodi k bogu (samo prave ljudi je treba vprasat).

Moj veliki vodja je, verjel ali ne, neobstojec.

jype ::

Dr Evil> Verjetno o sovjetski zvezi tudi večina Rusov misli nostalgično.Celo 30% prebivalstva voli izrecno le komuniste,tiste,ki so svoje sodržavljane ubijali v miljonih.Okrog 40 miljonov.

Ja. Ni tako redko opazit starih mamk s slikami stalina na Rdecem trgu. Zakaj? Ker tip ni bil za vse simbol zla, tako kot so Nemci brez resnih pomislekov v tridesetih volili NSDAP, recimo.

Ampak kolaboracija s Hitlerjem, ki je tu izvajal genocid je eno, kolaboracija s Stalinom, ki se je z zavezniki boril proti fasistom pa drugo. Za to kar se dogaja po vojni seveda ni opravicila, a opravicila ni niti za tisto, kar se je dogajalo med vojno. Samo da nekateri ne zmorejo tega priznati niti sami sebi, kaj sele obcemu slovenstvu. Zalostno, pravzaprav, glede na to da je komunizem svoje grehe ze bolj ali manj priznal, klerofasizem pa kar trobi svojo propagando zgodovinskim dejstvom navkljub.

Btw, Dr Evil, ti si v temi o splavu tako prijetno rekel, da nicesar ne mores prepovedat enim x ljudem, ker se mora vsak sam odlocit (s cimer si de facto anarhist), potem si pa rekel da mora drzava prepovedat splav, ker je to umor (s cimer posegas v zasebnost zenske in si torej de facto fasist). V tej temi zagovarjas fasizem in nacizem kot "dobro alternativo" komunizmu. Kaj si torej zaen tip? Anarhokleronacifasist?

Dr Evil ::

Btw, Dr Evil, ti si v temi o splavu tako prijetno rekel, da nicesar ne mores prepovedat enim x ljudem, ker se mora vsak sam odlocit (s cimer si de facto anarhist), potem si pa rekel da mora drzava prepovedat splav, ker je to umor (s cimer posegas v zasebnost zenske in si torej de facto fasist). V tej temi zagovarjas fasizem in nacizem kot "dobro alternativo" komunizmu. Kaj si torej zaen tip? Anarhokleronacifasist?Govora je bilo v okvirih temeljnih civilizacijskih norm.Torej dovoljeno je vse,razen tisto kar sočloveku škodi.Umor je tako prepovedan!


Tisto z nacizmom in fašizmom pa si lahko nekam vtakneš.Jaz sem normalen človek,ki sovraži te gnile zločinske sisteme,ti pa očitno sovražiš le dva.

Dr Evil ::

Ampak kolaboracija s Hitlerjem, ki je tu izvajal genocid je eno, kolaboracija s Stalinom, ki se je z zavezniki boril proti fasistom pa drugo. Za to kar se dogaja po vojni seveda ni opravicila, a opravicila ni niti za tisto, kar se je dogajalo med vojno. Samo da nekateri ne zmorejo tega priznati niti sami sebi, kaj sele obcemu slovenstvu. Zalostno, pravzaprav, glede na to da je komunizem svoje grehe ze bolj ali manj priznal, klerofasizem pa kar trobi svojo propagando zgodovinskim dejstvom navkljub.Komunizem se je opravičil?:\

Še vedno mori na Kubi,S koreji in Kitajski.

Klerofašizem?Zdaj se pa tovariši morate odločit kaj so domobranci bili.Klerofašisti ali kleronacisti?

Itak niso bili ne eno ne drugo.Bili so le proti komunizmu.Klerofašizem je rezerviran za italjane,nacizem pa za Nemce.Drugi so kolaborirali iz znanih razlogov.


Konec koncev pa so domobranci še kako imeli prav,da so se proti komunisitčni zveri borili,saj je ta slovenskemu in drugim jugoslovanom prizadejala NAŠ HOLOKAVST.

Dr Evil ::

Domobranci so sodelovali z Cerkvijo.Pravzaprav so bili kristusovi vojščaki.Prav tako je veliko utemeljenih sumov,da so domobranci celo kolaborirali z nemci,sploh kar se hitlerjeve prisege tiče.


Zakaj me ta stavkovna manipulcaija ne gane tako kot titove pionirčke?

Verjetno zato,ker ob omembi Cerkve ne pomislim najprej na križarske pohode,inkvizicijo in fašiste.:D


Pa za domobrance nisi prav nič novega povedal matthai.Ti so že več časa enoumno priznani kot "kolaboranti".Zdaj je to le potrebno razčistit,kako so kolaborirali.To seveda rdečim ni všeč,za njih so kolaborirali,torej bili so avtomatsko tisti,ki so stražili v Auschwitzu:\


Je pač hudič,če nekomu rečeš,da so kolaborirali le zato,ker so se hoteli ubranit stalinovih čistk.Čist druga slika in cela pravljica OF razpade kot gnil paradajz.

Matthai ::

Samo kažem kakšen ideolog si. Par besed zamenjaš, stačna struktura ostane ista, pa dobiš ideološko diametralno nasproten pomen.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Dr Evil ::

Tvoj problem je,ker moje stavčno zaporedje in zasedenost je utemeljeno.Tvoje pa je zrelativirano,da lahko pokažeš svojo revščino v razsojanju med prav in krivico.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dr Evil ()

jype ::

Dr Evil> Komunizem se je opravičil?

A gospod komunizem naj bi bila antropomorfna personifikacija al kaj? Komunisti pri nas pa so se opravicili, ja. Ali pa so mrtvi.

Dr Evil> Še vedno mori na Kubi,S koreji in Kitajski.

V Indoneziji pa se vedno kapitalisti silijo delat majhne otroke v rudnikih in tekstilnih tovarnah, pa pojma nimam kaksno zvezo ima to s kolaboracijo nekaterih Slovencev z okupatorjem med 2. svetovno vojno.

Dr Evil ::

Ne trapaj jype.Noben se ni opravičil.Če bi se in priznali kaj so počeli,potem ne bi imeli tukaj debat o tem kaj je bilo.Ribičič,ko je še tako star pa se ne kesa svojih morilskih dejanj.Maček se ni opravičil.Dolanc se ni opravičil.Kdo hudiča se je sploh opravičil?Kučan?


Nacisti so v Nurbergu viseli.Noben od naših komunistov ni bil niti na 1 dan obsojen.Torej o OPRAVIČILU ne more bit govora!


In ne lazi zdaj na plano z bolanimi ugotovitvami,da se pa domobranci niso opravičli.Kot prvo se niso meli česa spovedat,razen mogoče nekaj posameznikov.Kot drugo,ležijo v breznih več tisoč Slovencev in več desettisoč Jugoslovanov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dr Evil ()

TESKAn ::

Dr Evil, tako zavedenega osdebka, kot si ti, pa še nisem videl. Potvarjaš zgodovino, opravičuješ kolaboracijo, izmišljuješ si neke 'ugotovitve'...bolno. In potem drugim očitaš zavedenost in indoktrinacijo. :\
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Dr Evil ::

Ja pozdravljen v svetu izven kumrovških meja:D

Matthai ::

DrEvil: hja, ti nočeš opravičila, ti hočeš obsodbo. Tako povej.

Poleg tega - so se domobranci pa Cerkev kdaj opravičili? Se je Cerkev opravičila domobrancem, ker jih je zavedla?

Mislim, če se že gremo... :P
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

jype ::

Thomas> Zakaj se tega kurza niso držali v Sloveniji, če je padlo Nemcev bistveno več?

Morda pa so se tega drzali od zacetka, proti koncu vojne pa kljub vedno stevilnejsim napadom vedno manj? Ce imas tako togo razmisljanje, da vidis samo povprecja, potem je normalno, da se ti racun ne izide.

Dr Evil> Kdo hudiča se je sploh opravičil?Kučan?

Ne vem, ampak vsi partizani, ki jih poznam zdaj cakajo, da se opravicijo odgovorni za kolaboracijo.

Pa ker vidim da ti ni jasno, kaj je kolaboracija:

Ce bi jugoslovanska armada napadla Slovenijo in zacela sistematicno etnicno ciscenje (razseljevanje, koncentracijska taborisca, streljanje talcev) in bi se nekateri Slovenci borili za srbe zato ker nocejo kapitalizma ampak jugoslovanski komunizem, a bi te ljudi ti po par desetletjih nagradil? Najbrz ne, ane? Verjetno bi ob koncu vojne, ce ne bi zmagala jugoslovanska armada, viseli z ulicnih svetilk. No, tocno isti tipi so tvoji "se niso imeli cesa spovedat" fantje kolaborantje. Tipi, ki skrbijo za svojo rit in jim je cisto vsec, ce sosedovo bajto okupatorji izpraznejo in vse tam pobijejo. Saj so bili itak napacne barve.

Dr Evil ::

Vsaj opravičilo akterjev in obsodbo sistema.Nostalgija na "dobre stare čase" ni obsodba starega sistema,ampak poveličevanje tega.


Poleg tega - so se domobranci pa Cerkev kdaj opravičili? Se je Cerkev opravičila domobrancem, ker jih je zavedla?


Zavedla?Po čigavih kriterijih?

jype ::

Dr Evil> Zavedla?Po čigavih kriterijih?

Svetovnih.

Dr Evil ::

Ce bi jugoslovanska armada napadla Slovenijo in zacela sistematicno etnicno ciscenje (razseljevanje, koncentracijska taborisca, streljanje talcev) in bi se nekateri Slovenci borili za srbe zato ker nocejo kapitalizma ampak jugoslovanski komunizem, a bi te ljudi ti po par desetletjih nagradil? Najbrz ne, ane? Verjetno bi ob koncu vojne, ce ne bi zmagala jugoslovanska armada, viseli z ulicnih svetilk. No, tocno isti tipi so tvoji "se niso imeli cesa spovedat" fantje kolaborantje. Tipi, ki skrbijo za svojo rit in jim je cisto vsec, ce sosedovo bajto okupatorji izpraznejo in vse tam pobijejo. Saj so bili itak napacne barve.Ti,ki danes zagovarjajo prejšni sistem so pred osamosvojitvijo glasovali za razorožitev TO in proti osamosvojitvi.Ti ljudje,jaz jih imenujem komunajžarji,so izdajalci naše EDINE domovine Slovenije.Kljub temu ne vidim nobenega "krščanarja",ki jih obsoja na smrt,niti na zaporno kazen ne.Edino kar je bilo po osamosvojitvi od teh izdajalcev zahtevano je bil odstop iz visokih položajev.Izdajalci niso naredili niti tega.Pravzaprav so našo domovino v tranziciji še enkrat izdali.Pokradli so vse kar so mogli in kulturni boj še bolj razpihnili.Niti lasa niso izgubli in to ravno tisti,ki so tako suvereno o SVOJEM dosti večjem grehu,sodili.

Matthai ::

Hm, o kom ti to? Lahko našteješ par teh imen na visokih položajih?
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

jype ::

Poslus, sinko. Rekel sem, da ce bi jugoslovanska armada sistematicno izvajala genocid, in bi nekateri Slovenci s pusko v roki izvajali povelja jugoslovanske armade, bi to bili isti tipi, kot fantje kolaborantje, ki jih tako rad zagovarjas. Kolaboracija pac ni "glasovala" za demokraticno Slovenijo po vojni, ampak se je borila skupaj z okupatorjem. Da anarhokleronacifasist ne vidi razlike med glasovanjem in streljanjem drugace mislecih ni presenetljivo, a vseeno bi bilo fino, ce bi pocasi tudi cerkev civilizirala svoje podanike.

Mimogrede: kdo pa zagovarja bivsi sistem? In koliko partizanov poznas, ki so na plebiscitu glasovali proti osamosvojitvi? Jaz nobenega, pa jih poznam mnogo.

Razumem pa, da je tezko sprejeti resnico in se opraviciti za svinjarije iz preteklosti, veliko lazje je rect "sej pol so pa oni isto nardil, pa se hujs!".

Dr Evil ::

Hm, o kom ti to? Lahko našteješ par teh imen na visokih položajih?


Poizvedi kdo je v državnem zboru zastopal "jugoslovansko" strujo leta 90.Bilo jih je le malo manj od polovice.Potrč in Kučan sta že ena od teh.Pač vsi današnji jugoslovanraji,ki so takrat bili v parlamentu.Čist izi.

jype,kje je domobranstvo izvajalo genocid?PA ne mo rečt na urhu.Ker teh urhov so partizani imeli na desetine.

jype ::

Dr Evil> jype,kje je domobranstvo izvajalo genocid?

Povsod, kjer je sodelovalo z okupatorjem in s prstom pokazalo na ljudi, ki jih je treba likvidirat ali izselit, ker so bodisi intelektualci, bodisi zavedni slovenci, bodisi napacne barve. V boju za oblast domobranci niso ravno izbirali sredstev.

Dr Evil> Ker teh urhov so partizani imeli na desetine.

Nastej vsaj enega.

Dr Evil ::

Povsod, kjer je sodelovalo z okupatorjem in s prstom pokazalo na ljudi, ki jih je treba likvidirat ali izselit, ker so bodisi intelektualci, bodisi zavedni slovenci, bodisi napacne barve. V boju za oblast domobranci niso ravno izbirali sredstev.


Partizani tudi.S tem,da so partizani začeli.

Nastej vsaj enega.


Cel gozd je njihov urh.Saj partizani sami ponosno pripovedujejo,kaj so z zajetimi domobranci storili:\

Dr Evil ::

Dodali bi še link do TRENJ.Tam se marsikaj izve.

MadMicka ::

http://muceniskapot.nuovaalabarda.org/f...

Dr Evil, tukajle so domobranci partizanu - Slovencu odsekali glavo. Zločin je zločin. Storili so jih in eni in drugi. Je pa vendarle ena velika razlika. Eni so se borili z fašisti in nacisti, drugi pa proti njim.

jype ::

Dr Evil> Cel gozd je njihov urh.Saj partizani sami ponosno pripovedujejo,kaj so z zajetimi domobranci storili.

Prosim, konkretno. Ce obtozujes, moras predloziti tudi dokaze. Ce jih nimas, potem si pac se vecji biser kot Neva Miklavcic Predan.

Partizani pac niso streljali talcev, tako kot fasisti, nacisti in njihovi slovenski podrepniki, ker so se borili tudi za kaj drugega kot zgolj in samo oblast za vsako ceno. Ampak ker si eden njih, tega ne bos nikoli zmogel priznati niti sebi, kaj sele obce.

tsh2 ::

saj je bil komunizem in sovjetska zveza tudi neke vrste okupator.

partizani so morali vedeti, da pomagajo komunistom na oblast.

domobranci so se vsaj zavzemali za oblast, ki bi se jo dalo zamenjati, ne tako kot partizani, ki so se zavzemali za komunistično oblast, ki je zasidrana za vedno in se je ne da zamenjati, in zato lahko počne, kar hoče.

Matthai ::

Potrč pa Kučan. Kolikor vem, sta se oba precej aktivno zavzemala za osamosvojitev.

Ne kozlov streljat. Kučan je osamosvojitev celo pomagal izpeljati.

Glede tiste fotke, ko partizanu glavo sekajo... tisti fante s cigareto se očitno neznansko zabava. Žalostno...
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

MadMicka ::

tsh2, oprosti, ampak to kar praviš je neumnost. Domobranci so se zavzemali za oblast Nemcev. In glede na sanje o tisočletnem rajhu do menjave oblasti ne bi prišlo prav hitro :\

Revolucija se pa zgodi tedaj, ko večina ni zadovljna z zatečenim stanjem. Prej smo imeli diktaturo - kraljevino. Večina jo ni podpirala. Večina jo je zrušila. Žal tudi naša revolucija ni bila izjema in je zagrešila zločine kot vse revolucije pred njo.

Kar pa se domovine tiče, je stvar jasna: prava domovina je za nas danes Republika Slovenija (jutri pa EU) in to ravno v taki meri, kot je bila prava domovina za naše starše in stare starše SFRJ in še prej Kraljevina Jugoslavija ter Avstro Ogrska.

jype ::

tsh2> saj je bil komunizem in sovjetska zveza tudi neke vrste okupator.

Aja? Bejzno. Potem sta tudi Janez Jansa in Vatikan neke vrste okupator?

tsh2> partizani so morali vedeti, da pomagajo komunistom na oblast.

Saj so vedeli. To se jim je zdela bistveno boljsa opcija od monarhije, fevdalizma in kapitalizma. Tudi ljudje so se zelo konkretno odlocili za socializem.

tsh2> domobranci so se vsaj zavzemali za oblast, ki bi se jo dalo zamenjati, ne tako kot partizani, ki so se zavzemali za komunistično oblast, ki je zasidrana za vedno in se je ne da zamenjati, in zato lahko počne, kar hoče.

Malo morgen, ja. Domobranci so se zavzemali za nacifasisticno oblast, ki je zamenjat sploh treba ni, ker je tako odlicna, da vsakega, ki ne pase v kalup, enostavno zaplini in zazge, pa problemov ni vec. Da so delovali na pobudo cerkve, ki je v tistem casu odkrito podpirala Musolinijev fasizem, je popolnoma jasno. Da so imeli teznje po oblasti je tudi jasno. Torej? Za kaj se je zavzemala kolaboracija? Za demokracijo? Seveda, enako kot OF, le da je OF delovala v imenu ljudstva in za ljudstvo, kolaboracija pa ravno obratno. Ljudstvo se je potem "demokraticno" odlocilo za socializem. Dejstvo, da je socializem vecini ljudi bolj vsec kot fasizem, je pa tudi nesporno.

tsh2 ::

komunizem ni enako kot samo socializem, sploh pa ne komunizem v praksi (sovjetska različica komunizma).

in ne verjamem, da so se domobranci zavzemali za nacifašistično oblast. mogoče so računali na to, da bodo po komunizmu (skupaj z angleži in američani?) premagali tudi nacizem. ker ne vem, zakaj bi se zavzemali za nekaj, kar bi jih postavilo v položaj sužnja, kar je govoril hitler? tako neumni pa niso bili.

dvomim, da se je ljudstvo pri komunizmu kaj odločalo.

jype ::

tsh2> dvomim, da se je ljudstvo pri komunizmu kaj odločalo.

Dvomis lahko kolikor hoces, ampak to dejstev ne spremeni. Komunizem je bil takrat za ogromno ljudi zanimiva in zelo popularna ideologija. Med in po vojni je postajalo jasno, da komunisticni manifest obsega se vse kaj drugega kot zgolj solidarnost. Precej je podoben danasnjim popularnim ideologijam: kdor ni z nami je proti nam in ce kdo ne bo solidaren, mu bomo ze pokazali. Ampak po koncu vojne, ko se je drzava odlocala med stalinizmom, komunizmom in socializmom, so se ljudje na koncu odlocili za slednje. Ti ljudje so bili partizani, tako da je izjava "partizani so se borili za komunizem" blazno za lase privlecena.

Da ne verjames, da so se domobranci zavzemali za nacifasisticno oblast, je tudi tvoja pravica. Da so v resnici se, je pa zgodovinsko dejstvo.

MadMicka ::

Domobranci so računali, da bodo skupaj z anglo-američani premagali naciste?? Morda. Leta 1945. Ker je bila to edina šansa, da preživijo. Leta 1941, 1942, pa tudi 1943 so bili pa povsem drugi časi. Nemški tanki so raztrgali Evropo v nekaj tednih. Nemški tanki so stali pred Moskvo in Stalingradom. Rusi so utrpeli nezaslišane izgube. Tedaj pač nikomur od domobrancev niti na kraj pameti ni padlo, da bi Nemci lahko vojno izgubili. Mislim, težko razumem, kaj vse si lahko ljudje izmislijo.

ts2, sej sm že zapisal, pa bom še enkrat: zakaj domači izdajalci sodelujejo z okupatorjem in to v podrejeni vlogi? Zato, ker tako še vedno sodelujejo pri oblasti, pri moči in pri vsem dobrem, ki gre s tem. Tako je še vedno bilo. Povsod po svetu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

tsh2 ::

v to sem precej prepričan, da domobranci niso prestopili na nemško stran zato, ker je zgledalo, da bodo nemci zmagali, ampak so bili razlogi bolj zakomplicirani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

Dr Evil ::

Dvomis lahko kolikor hoces, ampak to dejstev ne spremeni. Komunizem je bil takrat za ogromno ljudi zanimiva in zelo popularna ideologija.


Tu vidim,da zate ni pomoči.

jype ::

tsh2> v to sem precej prepričan, da domobranci niso prestopili na nemško stran zato, ker je zgledalo, da bodo nemci zmagali, ampak so bili razlogi bolj zakomplicirani.

Seveda, jaz tudi. Ampak to ni nobeno opravicilo za sodelovanje z okupatorji pri zlocinih nad narodom. Za ta zlocin naj se kar lepo opravicijo, bo vsem veliko lazje.

Tudi partizani niso sli v partizane zato da bodo vzpostavili stalinisticno oblast v drzavi, razlogi so bili veliko preprostejsi: kot civiliste so jih razseljevali in streljali, partizanstvo je bila ena redkih moznosti za prezivetje. Sodelovanje z okupatorjem je seveda tudi ena od moznosti, a ta je ocitno (tako meni celotna evropa) nesprejemljiva.

jype ::

Dr Evil> Tu vidim,da zate ni pomoči.

Kaj je v moji trditvi spornega?

MadMicka ::

Dr Evil, lahko daš kak komentar na tele slike?

klik
««
12 / 15
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Prevalje - odkrito novo grobišče povojnih pobojev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11414165 (12138) Ziga Dolhar

Brez priznanja ne bo sprave (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
584798 (3743) imagodei

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63524529 (18047) Primoz
»

Živela OF (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
1519889 (7675) jype

Več podobnih tem