» »

Žižek vs. Chomsky

Žižek vs. Chomsky

1
2
»

donfilipo ::

Nazaj na rdečo nit.

Da ne bo kdo mislil, da sem (samo)nalogo opustil. NE.

Priznati sem si moral, da prepovršno poznavanje Freuda in dosti bolj argumentiranih kritikov Freuda (recimo Karl Kraus, ki je povrhu vsega še drugje zanimiv in zabaven:) kot smo prisotni tukaj, ni ravno dobro orodje za analizo morebitne zgrešenosti cele zofofilije 20 stoletja, kjer je eden temeljnih gradnikov ravno Freud in psihoanaliza.

Dobro na hitro sem pokazal, kaj je narobe, Okapi pokaže na hitro, kaj o Freudu misli prava znanost...nekako pa je to le premalo da bi videli, ali take nova mitomanija v jedru tabuje ruši, ali dodaja v imenu sugestivne terapije histerije8-) nove močne in v jedru totalitarne mite????

Zato pustite da prevoham par knjig.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

BALAST ::

"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Matako ::

BALAST je izjavil:

Zanimiva primerjava "Slavoj Žižek - Stanley Hornbeck"


V glasbi se temu reče "samplanje" in ni kraja!
/\/\.K.

Okapi ::

Pa v postmodernizmu imajo tudi sigurno kakšen strokoven izraz za takšno "podvajanje misli".>:D

Mogoče "metacitiranje", ko pisec domneva, da vsi vedo, da citira, in zato ne izgublja časa z navajanjem vira.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

donfilipo ::

Kva kulac.

Tito je rekel Kardelju..na njegovo: 'pa Joža to sam ja reko'

'Pa imaš platu, šta sad očeš, medalju?'

To je pravi avtoritarni odnos, kjer ima narod ne medlo dogovarjanje za alfo...ampak macho boj.
:))

Postmodernizem je tako na kratko podobna kriza filozofije, kot jo je nekoč doživelo slikarstvo in so se prodajale tudi slike, ki jih je v jedru naslikal osel z repom.

Samo danes gre, posebej če se prodaja, zadeva nazaj k temeljem. Se reče zdravemu razmišljanju. Tudi s pomočjo znanstvenih spoznanj. Ali predvsem preko njih.

In če gremo na kopiranje? Tudi Hornbeck ni prvi, ki je pogruntal, da so intelektualna gibanja 20.stoletja, kjer so proporcialno in morda celo absolutno dominirali ashkenaziji (judje), ...do temeljev spremenili in zamajali dotedajšnjo nekako predvidljivo, moško dominantno in optimistično....kapitalistično družbo. AMPAK:

Vseeno tudi Slavoj mora zdaj priznati da je plonkal, ampak če ponotranjimo

.... meni se recimo nikoli ni ljubilo in danes se mi zdi za malo pripenjati kolajne...samo imam nedokončan vrtec. Slavoj je pa dohtar in tam pa učijo, da akademija ne stoji, če se ne pripenja kolajn, ..oziroma navede avtorja. Kdo je pravi originalni se ve:))...geneologija je pa biblično tudi zelo pomembna:))

Ok fajn je, če se navede avtor citata ali povzetka, ..ker lahko bralec potem pobere še kakšne druge ideje od avtorja. Problem je če so slabe8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Matako ::

Priznam, da za razliko od Dona nimam filološkega gena. Še več, moja osebnost je je brusila ob gledanju MTV v času ko so divjale pomembne debate, kot je bila na primer tista ali je Vanilla Ice zmaknil bas takte od Queen. Lik je takrat rekel "Ne! glejte, pri njih je dum-ti-di-dum-ti-di-dum, pri meni pa ti-dum-ti-di-dum-ti-di-dum. Očitna razlika.".

Žižota so označili že vse mogoče od genija do "Borata filozofije"... zdaj mu očitno oznaka "Vanilla Ice filozofije" ne uide.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Okapi ::

Meni to dobesedno prepisovanje nikoli ni bilo čisto jasno. Mislim, v smislu, WTF, a so mislili, da jih nihče ne bo nikoli preverjal? Jasno mi je, da človek včasih nima volje ali časa kaj napisati, pa to zahtevajo ali pričakujejo od njega. In potem pač malo pogleda naokoli. Jaz sem v gimnaziji kar nekaj obnov obveznega čtiva prepisal, ker se mi ni dalo brati raznih bratov Karamazovcev in podobne robe. Ampak sem vedno pazil, da nisem prepisoval dobesedno, in sem praviloma dobil boljšo oceno od tistega, od katerega sem prepisoval;)

O.

jype ::

Okapi> in sem praviloma dobil boljšo oceno od tistega, od katerega sem prepisoval;)

Alo, volilni molk je! In pri dobesednem prepisovanju se to nič ne spremeni!

Matako ::

jype je izjavil:

Okapi> in sem praviloma dobil boljšo oceno od tistega, od katerega sem prepisoval;)

Alo, volilni molk je! In pri dobesednem prepisovanju se to nič ne spremeni!


Evo, Okapi bi bil dober poslanec, če ST stranka pride v Parlament kdaj! Ker nočeš tam nekoga, ki ga bo kulturni šok čisto sesul. ;)
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

jype ::

Sm sicer ciljal na Alenko, ampak ja, tud Okapi očitno razume, da prepisovanje ima svoje mesto v akademskem svetu.

Mr.B ::

France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Okapi ::

Žižek priznal prepisovanje in dodal za lase privlečen izgovor.;)

Žižek se je na spletni strani Critical Theory že odzval na obtožbe. V času, ko je pisal esej o filozofu Jacquesu Derridi, ga je namreč prijatelj spomnil na teorijo Macdonalda in mu nato poslal kratke povzetke ter mu dejal, da jih lahko prosto uporabi, kar je slovenski filozof tudi storil. "skreno se opravičujem, ker nisem vedel, da so bili ti povzetki sposojeni od Hornbeckove recenzije knjige Macdonalda," je zapisal Žižek.

"Kot lahko vsak bralec hitro ugotovi, imajo problematični odseki izključno informativno vlogo. Globoko obžalujem ta dogodek, menim pa, da me v nikakršnem primeru ne morejo obtoževati plagiatorstva ali kraje idej," je zapisal Žižek.

Matako ::

No saj pri Žižku je pogosto tako, da gleda na informativne odseke kot na problematičen del. Vsebine prosti deli so zanj bistveno manj moteči.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

donfilipo ::

Simptomatično je. kdo ga je obtožil plagiatorstva. White supreme power 'v cirilici'. Idioti. Če je kdo nad so to činezi:),...ampak ker so tumpasti in ne poznajo filozofije...so še zakrneli:)

Ok ..naj tu še prašam če smo že pri filozofiji:)
Za koji kurac jaz ne vidim page-a normalno? Ni slik! Irc ne dela:) Khm. Slavoj....

Razen da je Lacanovec, kar je podobno kot če bi bil numerolog:), marksist kar je podobno kot če bi bil tajna analitična veja alkemije:) in levičar, kar je podobno kot če bi imel prhljaj, ...v svojih nastopih z vici in inserti...enostavnimi dodatki in primeri iz kulture in globalne politike na splošno, naredi filozofijo za vsaj malce radovednega laika zanimivo. Sicer zna biti obupno izredno dolgočasna. Zato se Žižek prodaja. V knjigah ni več 'takisto'. In ja velika večina drugih filozofov je še obupno dolgočasnejša!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Bodo pa letošnje poletje nekateri sigurno preživeli v brskanju za še drugimi Žižkovimi prepisi. Ker če je plonkal enkrat, je precej možnosti, da je še kdaj.

O.

donfilipo ::

Žižek je nekakšen 'simbol levičarstva', čeravno bi rekel, da je v srcu tako precej konzervativen, kot tudi desničarski v nekih temah. No razum in načitanost mu preprečita, da bi preveč strešal fašistične neumnosti.

Drug problem pa je akademija in doktrina. Freud, psihoanaliza kot doktrina, še danes strašijo z isto inercijo, kot pred 50 leti in večjo, kot na samem začetku. Celo za 'numerologijo' in vedeževanje, lahko rečemo da dobivata na popularnosti. Ko nekdo neko doktrino zgradi, pa čeprav na popolnoma za lase privlečenih tezah, ga na eni strani ščiti akademija, ...na drugi strani pa se nauči 'brljava' orodja te iste doktrine uporabljati tako spretno, da je lahko skoraj pravi 'videc' in 'prerok'.

Podobno je v naravoslovju (pogled skozi zgodovino:), le da je tam sama metoda na ven toliko bolj enostavna. Eksperiment teze potrdi. Do padca :)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Razlika je v tem, da gre razvoj pri naravoslovju naprej - pravilnejše teorije/hipoteze nadomeščajo manj pravilne oziroma napačne. Družboslovje se pa sprehaja sem in tja, neodvisno od tega, kaj je bolj prav ali bolje, podobno kot moda ali umetnost. Čeprav to v resnici ne velja za čisto vse veje družboslovja - nekatere so že kar dobro prevzele naravoslovni, se pravi znanstveni - pristop. Ampak filozofije in psihoanalize še ni med njimi.

O.

ZaphodBB ::

Kar se mene tiče je zahodna filozofija tam nekje po Heglu prešaltala v Full Retard Mode.

imagodei ::

Okapi> "Ampak filozofije in psihoanalize še ni med njimi."

No, roko na vranico - psihoanaliza je v zadnjih 120 letih (>:D) doživela napredek, ki vsaj deloma bazira na znanstvenem pristopu.
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

Tista 'prava', freudovska in lacanovska, čisto nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

imagodei ::

Jah, od časov, ko so nevrotike tuširali z mrzlo vodo z vodnimi topovi, do časov, ko so jih psihoanalizirali, je bil vsaj minimalen znanstven napredek, ka-li? :) Je pa res, da od takrat naprej pa res ni bilo kakšnega znanstvenega napredka. Skratka, v zadnjih 120 letih en majhen napredek je moral biti.

Dasiravno si ne predstavljam, kako sploh podvreči psihoanalitske teorije znanstveni metodi... Modeli zavesti, podzavesti, jaza, ida itd. so pač zgolj modeli. Si ne predstavljam, kako bi jih lahko preverjali v praksi. Razen skozi rezultate, ampak to spet ni preveč znanstven pristop...
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

Jah, od časov, ko so nevrotike tuširali z mrzlo vodo z vodnimi topovi, do časov, ko so jih psihoanalizirali, je bil vsaj minimalen znanstven napredek, ka-li?
V resnici ne. Bil je kvečjemu napredek v smislu humanejšega ravnanja z bolniki.

O.

imagodei ::

Torej se je psihoanaliza rodila kot odgovor na nehumano ravnanje z bolniki? Ali pa se ti zdi, da je morda nekdo takrat potegnil skupaj dognanja psihologije iz tistega časa in na podlagi tega predlagal drugačno obravnavo bolnikov?
- Hoc est qui sumus -

nokkj ::

imagodei je izjavil:

Jah, od časov, ko so nevrotike tuširali z mrzlo vodo z vodnimi topovi, do časov, ko so jih psihoanalizirali, je bil vsaj minimalen znanstven napredek, ka-li? :) Je pa res, da od takrat naprej pa res ni bilo kakšnega znanstvenega napredka. Skratka, v zadnjih 120 letih en majhen napredek je moral biti.

Dasiravno si ne predstavljam, kako sploh podvreči psihoanalitske teorije znanstveni metodi... Modeli zavesti, podzavesti, jaza, ida itd. so pač zgolj modeli. Si ne predstavljam, kako bi jih lahko preverjali v praksi. Razen skozi rezultate, ampak to spet ni preveč znanstven pristop...


Potrebne so pa spremembe paradigme, sploh trdega materializma. Sedaj se grejo "emerging properties", pa raziskave na to temo, pa raziskave v AI bodo lahko prispevale... Vseeno je do prave znanosti še dolga pot. Trenutno smo še vedno - kot vse človeštvo vsa tisočletja v preteklosti - na stopnji rezultatov. Nekaj probaš, pa vidiš, kakšen je rezultat.

Okapi ::

Ali pa se ti zdi, da je morda nekdo takrat potegnil skupaj dognanja psihologije iz tistega časa in na podlagi tega predlagal drugačno obravnavo bolnikov?
Ja, ampak nič od tega ni temeljilo na znanstveni metodologiji. To je podobno, kot zdravijo vrači. En vrač zabada igle v bolnika. Drugemu vraču se pa zdi, da bi bilo bolje uporabiti žegnano vodo.

O.

donfilipo ::

Vrač jih lahko premeteno zabada sterilizirane (makar na ognju:) v mehko tkivo (rit:) tako da ne povzroči drugega, kot ojačan (z rahlo bolečino ker pravi dohtar boli:) placebo efekt. To je relativno neškodljivo, ...razen ker povzroči mariskatero lažno upanje.

Psihoanaliza pa se je prav preko Lacana (in še koga:) dejansko uvrstila tudi v teoretiziranja praktično vsega (družboslovnega če ne celo naravoslovnega:) in je problem...kakšno dejansko škodo lahko kot mit povzroča. Pokazal sem že, da lahko sproža od fašistoidnih elementov (homoseksualnost je po Freudu bolezen, ki se jo težko zdravi tudi s psihoanalizo:), ..do nekaterih čudnih levičarskih variant, ...po katerih ne gre brez avtoritete, ali po katerih si ljudje v resnici nezavedno ne želijo idealnega...najboljšega.

Zoprna reč na koncu. Razen za variacije in preobračanja pogledov-tez, kar pa potem odlično služi sintezi misli.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

AtaStrudl ::

V bistvu je Freud druzboslovcem podtaknil v blablabla jezik zavitega Darwina in sebicni gen. Seveda takrat te teorije se niso bile popolnoma razvite, ampak Freud je nekako "nanjusil" njihovo bistvo, kar se tice psihologije. Je pa bil tudi sarlatan z mesijanskim kompleksom, in je s psihoanalizo zdravil tudi ljudi s fizicnimi poskodbami mozgan.

Kar se pa tice Zizota, pac ni vazno KDO je odkril njegovo plonkanje, plonkanje je plonkanje. Ce je Hitler rekel 2+2=4, to se ne pomeni, da 2+2 ni 4. (jaz sem sicer bolj za partizane)

Matako ::

Aha, Žižek ni le Borat in po novem Vanilla Ice filozofije... menda je tudi Elvis!

http://www.newsweek.com/did-marxist-phi...
The International Journal of Žižek Studies, whose purported mission is "investigating, elaborating and critiquing the work of Slavoj Žižek," called him "the Elvis of cultural theory."
/\/\.K.

sensei ::

A Žižek se ukvarja s tem kako bi mogla bit družba prisilno urejena, se prav s politično filozofijo?

donfilipo ::

Ne ravno samo Žižek...s tem se ukvarja že Platon....

Najprej v zgodovini človeštva vprašanja filozofov.. od kod in kako smo, ...kdo in kako in zakaj nas je naredil.....
....nato domišljijski spisi okoli tega...in kmalu sledijo zakoni najprej zajeti v 'domišljijskih spisih', ki jih je 'kao' narekovalo božanstvo.. stvaritelj...... in potem kako naj bo red :)

No Žižek je filozof...ampak ne išče rešitev...odločno trdi. da je filozof prej primeren zato, da postavi primerno vprašanje in da misliti, ....komu tudi olajša, ali omogoči uvid, ...apercepcijo v določeno 'kolobocijo' :)

Problem večine mislecev 20 stoletja,...družboslovcev pa ne samo družboslovcev, ..je v jedru Freud....psihoanaliza in vsi izpeljani nauki...teorije in njih posledice. Kakšen je problem, ..skromno trdim da je GLOMAZEN :) Zakaj in kako, je pa drug problem pokazati :)

Pri nas sem zaenkrat naletel na dva, ki imata za paradogmo:) Freuda in iz njega peljeta še širše in zlasti drugo, kot neko prilagodljivo psihoanalizo, (ki sama po sebi ni ne vem kako nevarna:). Boštjan M. Zupančič - teorije o kemično prizadetih androginih, ki po Freudovsko ostanejo v narcistični prededipalni fazi in seveda nikoli ne doživijo satorija (razsvetljenje:) in tako vodijo kot politiki svet v propad, ...... in drugi je seveda Slavoj Žižek,...ki se kot je bilo takrat (upor proti svetemu komunističnemu očetu Titu:) moderno, za družboslovce odloči študirat Lacana in preko psihoanalize vpeljat kontrarevolucijo..... :) Hm bolj hippy je bil sicer Wilhelm Reich, ...ampak Žižek pač ni hippy:) Še vedno je pa nekaj trhlega v konstrukciji, pa če še tako spretno praktično politično prilagodi realnosti.... Ah ja. Študirat :)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Žižek vs Assange (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20658594 (22412) vostok_1
»

predavanje - ŽIŽEK

Oddelek: Loža
182819 (1072) Jst
»

Karl Marx .... Kapital 2.0....ali kaj drugega (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26035775 (27981) donfilipo
»

Slavoj Žižek-living in the end times (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35736762 (27613) donfilipo
»

To sem čakal! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
738125 (6301) donfilipo

Več podobnih tem