» »

Karl Marx .... Kapital 2.0....ali kaj drugega

Karl Marx .... Kapital 2.0....ali kaj drugega

Karaya 52 ::

Ja, sem napisal, da se je "salil". Pac imate bolan humor in vsi, ki ga ne razumejo so idoti. To je pa drugi fasisticni korak. Prvi je Zizkovo "sala", drugi pa vse nekompatibilne razlgasiti za idiote. Pac dozivljate mentalne meltdowne ob prvi grbini.

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Jok napisal si kao v dvomu.

Zizek se je ponovno "salil". Mislim, resno, wtf? WTF Zizek???


Ali misli resno? What the fuck?


In zdaj koliko ima Slavoj bolan humor?:

Toliko da zasluži ravno s tem 15-35x toliko kot TI!
Zaradi tega humorja in attituda.

Jasno je tudi na strokovnem polju odličen, vendar je tu kar nekaj enako dobrih, ali celo boljših. No to pa na trgu pač ne velja toliko. Plače v akademiji pa tudi niso bogvekaj.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Karaya 52 ::

Jaka muda. Trositi kolosalne neumnosti in na koncu dodati: hec! A stekate? Kok smesno ej.

donfilipo ::

Thomas in ti nimata ravno briljantnega smisla za humor.

Priznam da to dotično, tudi ni ne vem kako smešno za nas levičarje.

Je pa ponavljam še enkrat, : za čisti trg, od katerega Slavoj potegne precej več kot velika večina, očitno prava marketing poteza.

Misliš da mu KP plačuje in izterjuje članarine naokoli?8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Karaya 52 ::

Da s tem veliko sluzi, sploh ne dvomim. Brez teh "cukrckov" bi v kabinetu faksa popravljal izpite.

donfilipo ::

Natanko, ker pa to me more (noče:) bi bilo 'pitaj boga'.

Uspešen režiser IMHO nikoli, čeprav njegova primarna ambicija.

Samo da ne twistamo okoli, ni ravno Žižek in neomarkxisti neka čudežna rešitev, to se že ve, da bomo pa mi vedeli precizno, moramo pa nekako teoretično po korakih do tja.

Ko rečeš fašist, v jedru pomeni desničar...samo po spačenih naukih pomeni zgolj korporativist. Tam je korporativist vsak, ki prizna kolektiv in njegovo funkcijo.

Žižek ni desničar, je pa deloma korporativist, prizna pomen skupnega, ampak zaničuje korporacije. In prizna, da ni povsod liberalen. Namreč za fašista je pomembno tudi, da si avtoritaren.

Ampak načeloma je vedno antifašist. In to kar glasen in jasen.

Sem pa zelo vesel da ti je židov Ebenezer dal 14 stotinov da malo krcneš čezenj. To pomeni, da ima vendarle vpliv in pomen.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Karaya 52 ::

Kakrsenkoli kolektivizem je v jedru fasizem.

donfilipo ::

Ne lahko je komunizem. leva stran.

In na koncu najpomembnejše. Fašizmi danes ker to korporacije dovoljujejo delujejo potihem kar skoraj povsod. Bolj ali manj. Prikrito ali ne.

Ostaneta vprašanja:

---- Konrapol avtoritarni levi komunizem lahko še kdaj ima smisel in stabilno obliko ali variacijo? IN....


----- kako dejansko bi izgledal levi in liberalni raj, kjer bi leviathan imel minimalno lastne moči in denarja
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Večstrankarski model, kjer pa več, ali obe stranki v jedru zagovarjata politološko in ekonomsko praktično isto stvar, borba pa se bije v prikritem rasizmu, ali sovraštvu do partizanov in domobrancev...se reče borba zombijev, ki pa je vseeno napeta:).....ni nujno da izboljšuje družbo. Ali da je pravi politični pluralni demokratski prostor, kjer je individuum in njegove osnovne pravice primat.

Ker je lahko mahanje v prazno.

Pozitivno je, da te ne prebutajo, če užališ lik in delo lesenega boga,...po drugi strani pa lahko govoriš tudi ugledno kot Žižek, pa ne boš NIČ spremenil.

Lahko jo spremeni neka širša ideja, še bolj čutena krivica, ..kot vidimo danes, pa niti ni nujno.

Tole je od Chomskega....lahko tvoja lastna država BREZ VEZE pobija nedolžne otroke, ZA TVOJ DENAR in celo sina ti lahko tja pošljejo in umre...pa kapitalistični korporativni duh to lepo odtvja, zmelje in nikomu ništa.

In ko to omeniš (sem že leta davno:) recimo Thomasu, ki naj bi bil ideal desnega in liberalnega, je pa pezdekal ko gnoj. Užalil sem amerika in je moral 6x poslušati koj country:))

Mrš pa taka govna!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Karaya 52 ::

donfilipo je izjavil:

Ne lahko je komunizem. leva stran.



Kolektivizmi so tam-tam. Dolfi je verjel v superiornost germanske krvi, Stalin pa v superiornost proletariata. No, danes, ko proletariata ni... kaj cmo? Bomo s postmodernisticnim relativiziranjem pezdekali. :))

MadMicka ::

Karaya52, pa ti sploh veš kaj govoriš? Dej preden flancaš, preber za sabo in šele potem objavi. Praviš, da danes proletariata, tj. delavskega razreda ni? Bučman.

Karaya 52 ::

Ja vem Mici, markisti potrebujete razrede, da furate svojo razredno krusedijado. Ampak danes slovenski mozoljasti mulci, zberejo po nekaj 10 tisoc evrov na kickstarter.com. To pa nekako ni voda na mlin mitu o "ujetemu, zakletemu proletariatu". Resno, stvar je takooo outdated, da se se BBC-ju zdi zaman. Preverite, v kateri "druzbeni razred sodite"!

Traditional British social divisions of upper, middle and working class seem out of date in the 21st Century, no longer reflecting modern occupations or lifestyles.


21. century calling Mici.

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Kickstarter je dejansko stvar, ki tudi v kapitalizmu nudi talentiranim mladim, ki imajo ideje, talent (visok IQ) in ne nujno formalno najvišjo izobrazbo, (profesor dr znanosti:), solidno šanso za začetek in uspeh.

Mnogim zaman razlagam, da je to to....če....

AMPAK:
Ko sem šel hodit z berglami:) sem ugotovil, da imajo mladi, pa tudi starejši, ali svoj šiht, ali obrt, katerega se prestrašeni držijo kot pijanec plota, ...ali pa nimajo idej in ne talenta, (IQ-ja) in volje, znanja za dela, kjer se da solidno preživeti. En primer so dobri programerji v PHP, java, C++, C# itd. In izdelava spletnih strani. Ker pa se tudi to polje počasi polni ko masa bitcoinov in je vedno težje izračunati formulo uspeha,....zahteva tudi tu konkurenca vedno več truda, talenta, IQ-ja, znanja in dobrih originalnih idej.

NO:
Res je da danes ni več popolnoma brezpravnega proletariata iz dobe Marxa, kjer delavec, občan, nima NOBENE druge pomoči razen dnine v katero je pač prisiljen. Pa vendar, države s delujočo (popolno) socialo so redke, skandinavsko germanske (no tudi francozi:), drugje je pa ravno tako podobno kot za časa Marxa. Ob brezupu, neznanju in bolezni (odvisnosti VSEH vrst v glavnem:) se rodi neka skupina, (ki tudi je sloj:) nekakšen lunpenproletariat , ki mu država nameni nek drobiž in zraven je še proletariat, ki če dela pošteno preživi, težko si pa sam ustvari svoj kapital za svojo firmo. No pa vendar obstajajo nastavljene (v bistvi kriminalne:) luknje, kjer nekateri pa s švercom, gospodarskim kriminalom, delom na črno in še čim, tudi to uspejo. Ampak čisto nemogoče pa to ni bilo niti za časa Marxa, zlasti v marjani ne. Če si pobil trop indijancev na planjavi začel pasti brdo krav,...se je nazadnje lahko rodil iz proletarca brez vsega, zelo premožen farmar.

Danes je nasilje v glavnem na znotraj, kaže se v samouničevanju z vsemi sortami strupov in kriminalu, ki je že skoraj kot v risankah. Pro zadnjem takem antropološko praktičnem izletu, kjer jaz zaidem v leglo (Mazzini pa raje v bukle:), sem sedel z na videz simpatičnim fantom, ki je ravno odsedel 7 let zapora in je bil jasno skoraj tako zgubljen v svetu, kot jaz po 7 letih samote v samostanski celici:)

Ugledneži in dobri prijatelji murije so mu že svetovali, kako naj začne prodajati tablete vseh sort, ki jih bo kao dobil od zdravnice...ker je bil pač napletel, da je težak odvsinik in bolnik:) In zalet, kjer so vsi videli 6€ profita, je bil silovit. Da gre za miljone škode jih satane boli patka, ...ampak sami pa nekako preživijo:)

No in kaj. MOž ni bil revež...2-3x je udaril (baje:) na pošto, banko in v jedru imel poln prašiček,...jamranje pa naštimano do fundamenta. Lepotičke pri nas so mlade vedno lepše...denar nudi vedno več veselja in višji družbeni umetni položaj, za drobiž te bodo branili najhujši pretepači in klanjala mlada lepa dekleta. ...

Če ga ne bi prijeli, bi udaril še ene 10x8-) In ja seveda, denarja zgleda niso našli. Tako da je stvar jasna vsem v getu, samo dokazati je pa praktično nemogoče KARKOLI;(( No malo preveč sem verjetno pesimist.

In četudi so ga prijeli, bo takih ropov vedno več. Točno tako kot sem davno predvidel. Nasilja in zastupljanja več,...standard pa ni nujno da bo zrasel. Kapitalizem pač zahteva vseeno neko znanje in ne ugibanje in prelaganje na svoj konto v tujini.

Pa ŠE. Proletariat je simbol neke kolektivne solidarnosti bil in morda bi lahko spet postal. KO bo kapitalizem vedno bolj odpovedoval. Proletariat kot solidarnostna mašina lahko naredi revolucijo in sproži spremembo družbenega sistema. Teoretično naj bi to bilo možno tudi v demokraciji, ampak šanse so precej manjše. Zato proletariat straši sluge kapitala bolj kot samo ime in je jasno da ga za njih ni.
Led se ne premika in tako dalje.

No vseeno, ko bo do revolucij prihajalo, bomo Thomasa za gušo da pove kdo je Karaya, potem pa usekaj razpali:))

Še resno. Nič ne bo. Ostanem pri svoji prvi napovedi. Vedni več bo neoliberalizma. Preden teoretično pokažemo, kaj bi bilo vseeno boljše ob hudih ovirah, ki jih daje avtomatska superhiperprodukcija, ki prihaja, bo pa še nekaj časa trajalo. Do takrat pa ali vneto študiranje dejavnosti, ki zanesljivo prinašajo dober denar...ali pa pištojlčič:))

Samo da ne boste mislili. MOž s katerim sem sedel in še par njih...je ko je na horsu ne samo junak, ampak popoln robot..skoraj. Skratka zadeva ni enostavna in prej kot v to, vas organizacija potisne v bedo. Za 23€ profita!!!!

Pa razmislite malo.

V socializmu moram rečt, so tako miselnost (koristoljubnost čez VSE:) ubijalci UDBE veselo popokali, ali poslali na goli otok. RES. Pomeni bili so še večji zločinci, ...ampak učinkoviti. Se reče dobro organizirana mafija, ki je celo na videz delovala8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Okapi ::

Teoretično naj bi to bilo možno tudi v demokraciji, ampak šanse so precej manjše
Kar potrjujejo tezo, da je (parlamentarna, posredniška) demokracija v bistvu prevara, s katero kapitalisti vladajo delavcem (ne da bi se ti tega sploh dobro zavedali).

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Karaya 52 ::

Neposredna demokracija je hitro diktatura vecine, ki bi v zadnjem odvodu brez pomislekov lahko ukinila ustavo in arbitratno odlocala o vsem, po vox populi. Neposredni demokraciji je ustava v napoto zato jo tudi posredna demokracija moti.

Okapi ::

Ker ustave pa večina ne more spreminjati, ne? Ustava je kos papirja, ki se lahko, če se dovolj ljudi tako odloči, napiše vsak mesec na novo.

O.

Karaya 52 ::

Zakaj bashing po ustavi? Ustava (dobra) vsebuje nekatere dogovorjene aksiome, ki so precej daljsega veka od enega meseca.

Okapi ::

Natanko toliko daljšega veka, kot se to zdi koristno trenutni večini. V zadnjih 100 letih smo Slovenci prisegali na več kot 5 temeljito različnih ustav.

O.

donfilipo ::

Karaya 52 je izjavil:

Zakaj bashing po ustavi? Ustava (dobra) vsebuje nekatere dogovorjene aksiome, ki so precej daljsega veka od enega meseca.



Ahm.

In dobra je ameriška ustava...ne? Ker je stara čez 220 let in ne vsebuje sodobnejših korektivov takrat revolucionarnih idej liberalizma? Jasno8-)

Neposredna demokracija pa dejansko tudi meni izgleda potencialno nevarna.

Sem že, pa še enkrat ponavljam:

pustimo zdaj pravne formalnosti in hierarhijo katere vrh je ustava. Ja tudi to se MORA dati spremeniti sicer se pokažejo znaki zastarelosti prej ali slej. En tak primer je v US Constitution, second amendment. Pa še bi našli...samo da so tisti, ki imajo čas energijo in resource to preučevati, praviloma MASTNO plačani, pa vendar tega ne počno:))

ampak....recimo da bi po nasvetih pravnikov pravilno oblikovali glasovanje.
damo na glasovanje da je minimalna plača 660€ namesto 560. Mislim da bi to bilo takoj sprejeto, ne glede na ugovore ekonomistov in neolibsov. Posledice bi nemara celo preživeli. Z rahlo večjo brezposelnostjo in večjo delovno imigracijo in več dela na črno. Samo potem se prašamo zakaj pa ne 770? Tudi to bi šlo skozi...ali pač ne?

Da ne govorim, da istospolne poroke neposredna demokracija pri nas nikoli, oziroma še dolgo ne bo požrla. Strankarska, kjer je veljakom strank lažje pojasniti kupčijo, (ki ji realno ugovarja samo tradicija in vatikan:) vsaj po moje prej. Ker so vseeno bolj učeni in njihovo poslanstvo je prepričati bazo in jo poučiti. In seveda ji tudi prisluhniti.

Ne ugovarjam primarno..ampak sprašujem.

Odgovor, da je potreba visoka izobraženost naroda je formalna fraza ki celo drži...v realnosti pa se danes pri nas išče predvsem butaste in pridne fizikalce in akademike, ki zatajijo svojo uradno akademsko znanje in kimajo na prvi mahljaj z dolarjem:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Da ne govorim, da istospolne poroke neposredna demokracija pri nas nikoli, oziroma še dolgo ne bo požrla.
Neposredna demokracija bi, IMHO, da bi res delovala in bila boljša od posredniške, morala biti tudi javna. "Skrivanje" za anonimnostjo mogoče deluje (oziroma je koristno) v diktaturi (pa tudi tam bolj slabo, kot smo se lahko prepričali še v čisto vseh primerih doslej), pri naprednejših oblikah demokracije pa bi morali volilci sprejeti odgovornost za svoja dejanja.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

donfilipo ::

Javni glas smo nekje že obdelali. V trenutni fazi kapitaljizma in iskorištavanja:) je (sem moral pomisliti na jype-tovo opominjajnje) tako, da javno glasovanje prinese v nekaterih primerih posledice.

Recimo: nekaj rahlo opitih obrtnikov:) postane zlobnih do delavcev, če ti volijo napačnega. Jasno ko tem delavcem predlagaš, da jih KP utopi, pa spet ne gre:)) Predrago8-)

No na drugi strani pa, ...če in ko bodo vsi volivci dejansko odrasli in se ne bodo bali za preživetje,....pa plus tega poznali potrebne osnove znanj, kot jih zahteva neko politično odločanje,..pomeni bodo vedeli kje je kleč, (kar danes ne zmorejo niti vsi politiki:)...in ne bodo recimo vpili, da je homoseksualnost nenaravna,...ali da globalnega ogrevanja NI, da socialna država samo škodi in da naj vsak vedno in povsod skrbi zgolj in samo zase, ..no potem bi pa nemara imeli šele res pravo demokracijo, ki bi lahko bila ultimate. In mislim da seveda pogoj za neko liberalno družbo.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Naj najprej pregledam kaj smo preleteli na kratko v tej malce zamrli debati, zamrli zato, ker mi je zmanjkalo poučnih monologov8-), pa tudi zato, ker je Karl Marx deloma upravičeno, predvsem pa nasilno in umetno, odstranjen iz zgodovine, kot eden najboljših kritikov kapitalizma in seveda na drugi strani tudi kot eden zgodnjih teoretikov revolucionarnega socializma, ki kot vemo, se je spreobrnil prej v krvavo tragedijo, kot obljubljeni proletarski raj!

Najprej smo naleteli na pojem ekonomska svoboda, ki je nekakšen antipod marksizmu. Ideološki.

Potem smo naleteli na trditev, da komunizem ne deluje, ker ni mehanizma cen, denarja in osnovnega motiva delovanja sistema, preživetje začinjeno s pohlepom. Tudi ta miselnost he seveda čest argument in tudi z njim se bo treba pozabavati.

Hm dovolj za razmislek še enkrat in za ponovni mlin. Kapitala 2.0 namreč še tudi približno nismo zasnovali...odneham pa tudi ne tako hitro:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Medtem ko se je recimo v naravoslovju lahko predati ekperimentalni metodi razsvetljenstva in ko je recimo tudi v filozofiji lažje zvoziti nekako mimo treh velikanov Antične Grčije, ki so nekako obdržali sveto nepoznavno v metodi8-), ...razsvestljenci tam so zanimivo bili predsokratiki, ....je pa to ob ideoloških bojih v dialogu, sila težko in včasih skoraj nemogoče. Vseeno. Pogumno:)
Kolikor se da, v duhu razsvetljenstva, znanstvene misli, dvoma, skepse in preverjanja. Brez sofizmov in popularnega, a potrošnega kot vidim napihnjenega do onemoglosti skoraj anarho-nihilističnega kritiziranja oblasti in politikanstva....

In potem sem jaz anarhist:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Mufasa ::

Pizda model si ti en dolgočasn spammer. En ti more to v ksiht povedat.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Matako ::

No, no. Donu pač čas malo drugače teče in se mu potem kdaj zapiše kakšen prispevek več. Lahko tudi daljši. ;)
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

donfilipo ::

Mufasa je izjavil:

Pizda model si ti en dolgočasn spammer. En ti more to v ksiht povedat.


Ma jebi se šipko:)

Zaenkrat ni prepovedano si delati zapiske. Na forumu lahko tudi kdo popravi. Če bi kdo pokazal, ampak res pokazal da kaj ni res, e potem je pa drugače. Spam? Reklama za marksizem? NOPE. Samo premislek in študij, ker ravno prebiram in študiram. Marksist ne bom in nisem nič bolj, ali manj kot prej. Kot ti ne boš, če to bereš ali ne, zabit čuš:)) Eden ti mora to v ksiht povedat:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Zato nazaj na liberalizem in ekonomska svoboda.

Povezano ali ne?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Nekaj zanimivega sem našel v ameriških principih liberalizma. Tistega za katerega so se tolkli ameriški soldati. Zanimivega, ker libertarci pod značko svobode ZELO radi namenoma tukaj eno izpustijo. In sicer osnovne pravice v liberalizmu (demokratičnem tipa Roosvelt), ki moram priznati, tudi sam dozdaj nisem opazil tako jasno in vsaj zame logično in v pravem vrstnem redu po hierarhiji zapisane:

(Maslow in hierarhija potreb, v obzir)

In sicer gre za Four Freedoms Franklina Delano Roosvelta:
-Freedom of Speech (svoboda govora)
-Freedom of Worship (svoboda vere ali nevere)
-*Freedom from Want
-Freedom from Fear (državljan naj bo prost strahu pred atomsko katastrofo)

Zanimiva je tale, ki (vsaj zame) popolnoma spremeni ton liberalizma.
Freedom from want!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Da pojasnim še za turčine:)

Če imamo priznan tale fredom for want,...je veliko vprašanje, ali ima socializem sploh nek smisel!

Socializem, kot revolucionarni prehod v komunizem, socializem kot tudi mehki prehod v komunizem, z večino, ali dobrim delom podržavljenih produkcijskih sredstev in podobnimi miksi!

To in nič manj ne stoji za tem bregom!!!!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Jasne so mi zdaj tudi prej nedoumljive 'ideološka' sovraštva, med kot jim jaz pravim 'židi' in pripadniki tako Roosvelta, njegovega 'new deala' kot seveda, kot se to kliče, keynesijanstva.

Čeprav zgleda filozofija in brez veze....GRE ZA VELIKE DENARJE8-)
Ja, pa tudi državniška načela in formo same politike.

Če kdo ne loči teh aksiomov ideologij, ...naj bolje ne voli. In to mislim čisto RESNO. Konec koncev se je celo meni precej počasi posvetilo v vsej svoji preproščini in obenem masi kapitala8-)

Skratka jasno mi je od kod hudič, zdaj pa vi malo, jest mam en cajt zadost:).
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

T-h-o-r ::

donfilipo je izjavil:


No kar sem bral in misli tule je občina sredi španije, kjer komunizem baje deluje že desetletja in kar je presenetljivo, zdaj v krizi bolje kot kapitalizem okoli njega:)) Ni pa občina omejena na neko sveto preproščina baje. Tudi učitelji in zdravniki dobijo isto plačo. Hm no treba bo o tem fenomenu izvedeti ali prebrati malo več8-)

ko že ravno govoriš o tem, delno je kakšna veja marksizma, bolj pa anarhizma :) npr v meihki imajo že dolgo časa skupnost, ki je dobesedno odrezana od mehike in vlade, pa čeprav jo z vojsko skušajo že dolgo časa zradirat, a jim ne uspeva
Zapatista Army of National Liberation @ Wikipedia, prav tako pa se grejo neposredno demokracijo in njihovi predstavniki ne sklepajo dogovorov z vlado, preden se o tem ne strinjajo vsi člani skupnosti
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

sensei ::

Kako se ti komjunitiji skalirajo?

Okapi ::

Če imamo priznan tale fredom for want,...je veliko vprašanje, ali ima socializem sploh nek smisel!
Freedom from want je po domače pravica do primernega življenjskega standarda. Ampak kaj je to primeren življenjski standard, pa ni nikjer prav jasno zapisano. Kapitalist si primeren standard za delavce sigurno predstavlja drugače, kot si ga predstavljajo delavci sami zase.

O.

T-h-o-r ::

donfilipo je izjavil:


Najprej smo naleteli na pojem ekonomska svoboda, ki je nekakšen antipod marksizmu. Ideološki.

Potem smo naleteli na trditev, da komunizem ne deluje, ker ni mehanizma cen, denarja in osnovnega motiva delovanja sistema, preživetje začinjeno s pohlepom. Tudi ta miselnost he seveda čest argument in tudi z njim se bo treba pozabavati.

Pa saj to so ti paradoksi, mar ne? Lenin je bil prepričan, da bo z revolucijo vse bolje, nato pa je v (takrat že) delavski državi z vojsko nasilno zradiral upor delavcev (v Kronstadtu) - se pravi, rdeča, ljudska, delavaska, armija je obračunala z delavci, ki so se uprli v delavski državi

lenin in komunizem torej delavcem nista zagotovila kaj prida boljšega življenja neposredno po revoluciji, stalin pa tako ali tako ne (z izjemo tega, da je za vse sloje ljudi bolj dostopna postala izobrazba, je bolj dostopno postalo zdravstvo itd.)


kapitalizem pa isto, zagovarja nekakšno enakopravnost in "ekonomsko svobodo", pa se seveda nič od tega v zgodovini človeštva še ni uresničilo, ekonomska svoboda in enakopravnost (enakopravno sodelovanje na trgu) sta šali najnižje vrste in klasična mita, ki navdihujeta religiozno verovanje (podobno, kot so v sz in jug verovali v "diktaturo proletariata", vladalo je pa enih par kerlcov iz CK)

donfilipo je izjavil:

Zato nazaj na liberalizem in ekonomska svoboda.

Povezano ali ne?

zgolj prazni floskuli, kot je bila floskula "samoupravljanje" in "dogovorna ekonomija"

donfilipo je izjavil:

Da pojasnim še za turčine:)

Če imamo priznan tale fredom for want,...je veliko vprašanje, ali ima socializem sploh nek smisel!

Socializem, kot revolucionarni prehod v komunizem, socializem kot tudi mehki prehod v komunizem, z večino, ali dobrim delom podržavljenih produkcijskih sredstev in podobnimi miksi!

To in nič manj ne stoji za tem bregom!!!!

Ali je sprememba družbenega sistema, ki je dosežena z 2/3 parlametnarno večino in ustavnimi spremembami še revolucija?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

donfilipo ::

Khm..ja

Revolucija je nekakšna radikalna menjava ideologije. Pomeni, ob njej se mora kompletno menjati in ustava in zakonodaja. V principih. In zdaj ker je leviathan dolžan braniti temelje ustave, ...je revolucija običajno možna samo na silo. Vendar to v parlamentu brez sile ni čisto teoretično nemogoče.

Če gledamo, ...je Slovenija nekako skoraj brez vojne prešla iz socializma v kapitalizem-demokracijo, iz nekakšne proforma federacije v razpadu, z formalno oblastjo delovnega ljudstva, v za Evropo običajno parlarmentarno demokracijo. Res pa je, da je pri tem ta federacija nasilno in krvavo razpadla. Samo sovjetska zveza je bila pa nekako druga pesem. Kako se je tam zgodil prehod iz zgrešene ideologije v nekakšno za razviti svet klasično, je dober znak.

Torej krvavo množično nasilje ni nujno, je pa precej običajno. Ker ni sistema kjer določeni sloji-skupine ne bi branili svoje partikularne interese!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Okapi je izjavil:

Freedom from want je po domače pravica do primernega življenjskega standarda. Ampak kaj je to primeren življenjski standard, pa ni nikjer prav jasno zapisano. Kapitalist si primeren standard za delavce sigurno predstavlja drugače, kot si ga predstavljajo delavci sami zase.
O.


Natanko..in nekakšno temeljno opravičilo za welfare...vendar ne direktno. Razlike se začnejo nekje v ekonomskih doktrinah.

Ena 'židovska:)' je nekoč jemala skup dobrin kot nekaj končnega in ne preveč se spreminjajočega se. Varčnost je bila sveta in ne samo varčnost države, pač pa varčnost slehernika. Preko nje je navidezno nekako bogatela država, človeštvo.

Druga je ekonomijo jemala kot med seboj tesno povezano sprego proizvodnja-potrošnja, kjer je potrošnja vodila tudi tempo proizvodnje. Pa magari preko keynesijanskih stimulacij.

Problem je ker niti takrat, še daleč manj pa danes, proizvodnja ni samo proizvodnja dobrin, ampak danes predvsem storitev, ...in ker med dobrinami in storitvami, potrošniška filozofija mirno vgradi med 'dobrine-storitve' tudi take, ki v jedru prej škodijo, ali pa nikakor ne povečujejo ugodja potrošnikom. Vrinjene so na različne načine!

No tu se pa potem sprašujemo o smislu takega modela potrošništva. Ki seveda lahko mirno obenem tudi določene sloje pušča resno n robu revščine...drugi pa imajo dobesedno vsega preveč in so zraven še povsem nepotrebno umetno obremenjeni z nadzori, sledenji in 'kafka-jansko' birokracijo, ki jih muči:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

T-h-o-r ::

donfilipo je izjavil:

Khm..ja

Revolucija je nekakšna radikalna menjava ideologije. Pomeni, ob njej se mora kompletno menjati in ustava in zakonodaja. V principih. In zdaj ker je leviathan dolžan braniti temelje ustave, ...je revolucija običajno možna samo na silo. Vendar to v parlamentu brez sile ni čisto teoretično nemogoče.

Če gledamo, ...je Slovenija nekako skoraj brez vojne prešla iz socializma v kapitalizem-demokracijo, iz nekakšne proforma federacije v razpadu, z formalno oblastjo delovnega ljudstva, v za Evropo običajno parlarmentarno demokracijo. Res pa je, da je pri tem ta federacija nasilno in krvavo razpadla. Samo sovjetska zveza je bila pa nekako druga pesem. Kako se je tam zgodil prehod iz zgrešene ideologije v nekakšno za razviti svet klasično, je dober znak.

Torej krvavo množično nasilje ni nujno, je pa precej običajno. Ker ni sistema kjer določeni sloji-skupine ne bi branili svoje partikularne interese!


no, ampak če imaš 2/3 podporo ljudi

je pa res, da so npr. američani razsuli države, kjer je imela določena vlada še večjo podporo ...
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

donfilipo ::

Ja Američani so podobno kot sovjeti, z izgovorom branjenja svobode (Sovjeti branjenja pridobitev revolucije:), preko CIE in potem kar odprto včasih z vojsko posegali v notranje zadeve suverenih držav.

Da je to nekako neskladno (vsaj v imenu lastne ideologije:) z mednarodnimi pravili, se jih ne tiče:)

No danes, ko ni več hladne vojne, ..so zadeve precej bolj sofisticirane in verjetno mora biti CIA precej bolj diskretna in zverzirana pri tovrstnih posegih, Ne smemo pa pozabiti, da so tako imenovani humani posegi izven partikularnih interesov, ali ideologij, pa vseeno nekakšna humanitarna obveza človeštva. Če imamo recimo norega vladarja in jasno izražene revolucionarne težnje po spremembi, in je dežela v krvavi državljanski vojni. Ne?

Pri tem se uporablja stališče v UN sprejetih in zapisanih človekovih pravic in če je treba na silo njih uveljavitev. Problem je ker UN niso ravno najbolj učinkovite. Ampak dobro počasi pa človeštvo in temeljne pridobitve razsvetljenstva in liberalizma le dobivajo na vrednosti:). Globalno.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

T-h-o-r ::

včasih berem komentarje na rtvslo in 24ur

in mi je jasno, da bomo uspeli ostati normalni edino takrat, če večino teh ljudi damo med udarnike, pa naj kakšno kliniko zgradijo
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

donfilipo ::

Baje so komentarji na rtvslo in 24ur na precej nižjem nivoju, kot na tem veličastnem forumu:)

Tu imamo par modelov, ki nam podajo tako revolucionarne teorije, kot odkritja, po zgledu neke splošne izobrazbe in razgledanosti. In to ne samo med novicami.

Imamo pa tudi trole in ideološke napade, ..pa kar nekaj politikanstva. Nekaj je pa originalnih cinikov super kvalitete, ki naj bodo zadeve še tako slabe, nekako spravijo v smeh. Naj omenim recimo Matako-ta:)

No nekaj drugega moram podati, nisem bil čisto prepričan kam naj dam, med UTD debato, ali sem, ...pa da ne drobim, naj bo tu. Ker je dejansko Karl Marx predvidel propad kapitalizma in nastanek nečesa drugačnega, manj revnega (globalno:) in nenazadnje krščansko gledano tako tudi pravičnejšega. Ne da je Marx imel nujno prav, to si ne upam trditi, prej bi rekel, da se je motil na več čisto praktičnih točkah, zlasti naj omenim dejansko sposobnost proletariata spremeniti svet na bolje:), ...pa vendar.

Kot rečeno tehnološke revolucije spreminjajo svet in tudi sisteme, tako je bilo do sedaj in ni razloga da ne bi bilo tudi v prihodnje. UTD je samo ena taka začasna rešitev, kjer navidez kapitalisti ohranijo sredstva proizvodnje, no drug model je recimo Friedmanov 'negative income tax', pa še kaj bi našli.

Ugovori proti temu so nekoliko trhli. Češ, saj tehnološke spremembe nikoli, (tudi za časa ludistov:), niso povzročile sistemske brezposelnosti in jo torej ne bodo niti sedaj. To do neke mere sicer drži, družba je NEVERJETNO izboljšala praktični vse veje storitev in proizvodnje, kar zahteva enormen humani kapital in seveda tudi delovno silo, ...samo NI pa rečeno, da najnovejše spremembe ob novih tehnoloških spremembah vendarle NE POMENIJO TUDI nujno spremembo samega sistema.

2 v ameriki vzgojena enterpreneur raziskovalca na poditoriju megakorporacije skoraj ne moreta pomeniti komunistične propagande, ne?
Pa si poglejte:
http://research.microsoft.com/apps/vide...
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

T-h-o-r ::

dejansko sposobnost proletariata spremeniti svet na bolje:),


danes, ko so proletariat tudi učitelji ali pa programerji, je to precej lažje, kot takrat, ko je 1 od 100 znal brati in pisati več od svojega imena
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

tiran2000 ::

Za spremembe je treba met jajca. Teh pa danes nimamo...

T-h-o-r ::

Saj ni težko vzeti pušk v roke, it v parlament in postrelit par oseb tam, preden te uspejo skinit. A kaj bi dosegli? Če bi v kakšni državi res prišlo do česa "nepričakovanega" bi uletel nato v sekundi dvajset, takle mamo
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

donfilipo ::

No v kolikor imamo stanje, ko se ljudem dejansko zdi, da je edino pametno doštudirat kako krast, sebe pa potem vidijo kot 'neukega',...poštenega, ki zahteva le minimum, sicer bo joj, ...e do takrat smo 'failed state' in obenem banana republika. V taki klimi ne gre niti kapitalizem, niti demokracijam niti ekonomija, ...skratka nič ne gre dobrom ...pa tudi revolucija ne:)) Zakaj je nemara jasno. Mem sevanja desnice...in to kar lepo na globalnem nivoju kot v primeru GW, z vso spretnostjo sofizmov, plus dodana tudi siceršnja nezanesljivost družboslovja, .....naredi zadeve praktično v jedru Evrope nekako težke.

Ko se znebimo, ...če se je lahko:), ... balkanske mentalitete, bo zadeva enostavna kot za Avstrijce. Vsaj po mojem.

Anarho-socialistična, anarho-liberalistična in vsa druga danes deloma simpatično moderna leva gibanja, ...pa so pri nas praktično nemočna. Politično nimajo dosega niti za kak pošpten prostest, ..razen seveda ko se zgodi splošna lopovščina, ki dvigne na noge praktično celo Slovenijo. Ampak ne dovolj za revolucijo! Pomeni ostane nam čakati na NPU, tožilstvo in sodišča, da naredijo celo večnost predpisan, pa v tranziciji namenoma zavrt, efekt!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

T-h-o-r ::

egalitarnost je v naših genih že 2 tisočletji, prehod v protestantski kapitalizem pa ni ravno mačji kašelj
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

donfilipo ::

V genih mamo kurac8-)

Egalitarnost je v Slovenskih memih. O tem piše dostikrat Mazzini in to kar preprosto poučno in kot pravi Matako, velikokrat še kaj nariše8-) Zdaj če sam, ...sem pa rahlo v dvomih8-) Mislim riše. Ok. Siol.net filter na Mazzini, pa čitajte. Poučno, pred (mnogo) leti mi je v debati rekel, da imajo Američani prijetno navado zainteresiranim vse, magari s slikicami pojasniti v slogu za telebane. Pri nas se zadeve često zafrenklja do nivoja, po katerem ni čudno, da je nam je tudi komunizem propadel;(( Je pa na drugi strani po zadnjih raziskavah tudi res, da četrt američanov ne ve, da zemlja kroži okoli sonca in polovica jih ne verjame v evolucijo. Da o GW ne govorim8-) Pomeni gledajo TV, šport in če sem prav zaslutil, vedno kvalitetnejše, pa vendar ontološko bolj prazne nadaljevanke:) Poneumljajoča ideologija in instant empatija!

Protestantski kapitalizem? Weber?

Ma ne, sem povedal. Avstrijski model (ne avstrijska šola:), polka in valček model, s priležnim jodlanjem, katolicizmom, fino funkcionalno premešanim z nevero, in velikim dvomom v 'fajmoštra'. Bi moralo it! Načeloma. Če bi se lahko navadili na domače gospodarje, ali se spet sprijaznili s tujimi.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

T-h-o-r ::

saj geni so memi več al manj, ali ne? :) zaradi egalitarnosti pa bi bilo bolje, da nehamo skušati kopirati ta zahodnjaški individualizem, ker pri nas pač nikoli ne bo šel


na gospodarje pa se ne bomo nikoli navadili in se tudi nikoli nismo (če bi se, nas več ne bi bilo)

p.s. je pa žalostno, da še ti o egalitarnosti slovanov in še posebej slovencev med njimi govoriš cinično

meni je ravno to naša odlika, ki se je ne bi smeli sramovati
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

donfilipo ::

Ne govorim cinično. Gledam na to kot nekaj kar vse kaže, da nas pri tej fazi razvoja hudo moti. Poleg balkanske mentalitete 'snađi se' in 'kako čemo lako čemo', ...ker pri neveščih in drugače vzgojenih vzbujata lažno in naposled destruktivno 'zanašanje na neko solidarnost in tudi neko navidezno inteligenco', ki pa je NI. Oziroma je samo navidezna. Prevarati državo kot veščina, ni inteligenca! Če še država nekako računa, da jo boš v okviru 'snađi se' varal in se dogovoril z lokalnim mafijašem:), ...no potem smo pa že v fazi, kjer ne rabimo v jedru paragrafov,....ampak davni ritualni zakon sile in avtoritete8-)

Torej Mazzinija bi popravil v toliko, da ni res da nismo bili podrejeni hlapci in neenaki tudi med sabo, dolgo časa v Avstro-ogrski, da ni res, da 'nemčur' ni imel določenih prednosti, da pa JE res, da so določeni keiserji nekako zavohali neko taktiko, kako se preko takratnega multikultija in 'narodne zavesti-jezika' lažje moderno upravlja z imperiji:) Pomeni cesarja smo vajeni in ga tudi krvavo pogrešamo, ...mora pa biti benevolentna avtoriteta8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

T-h-o-r ::

Pomeni cesarja smo vajeni in ga tudi krvavo pogrešamo, ...mora pa biti benevolentna avtoriteta


yes! ampak ta nas več ali manj pusti živeti, kot smo pač navajeni :)

zato je pa še vedno najbolj fina zgodbica o prvem popisu zemlje pod marijo terezijo, kjer so merjenje zemlje v slo. deželah prepustili kar kmetom samim, saj so vedeli, da se nihče ne bo lagal, če pa bi se hotel, bi ga drugi takoj razkrinkali/se pritožili :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

donfilipo ::

Hm no ja. En pogled, medtem ko drugi moj recimo vidi, kako se danes deli trava in švercane cigarete (pa verjetno še kaj močnejšega:), pa v jedru nihče, čeprav ve praktično cel kvart, dotičnega ne prijavi. Če pač, potem je treba razpustiti leviathan:) No v to kljub simpatijam do določenih vej anarhizma vseeno dvomim. Je pa res da kvarti okoli mene niso več tipično slovenski:))

Ok lahko bi rekli, da so bili Slovenci takrat zadovoljni z mero benevolentnosti, ki jo je kaiser jim namenil, danes je jasno zakaj niso. Mislim vidiš v poročilih:))

Samo na Kapital 2.0, bodočnost na splošno, je treba gledati prej globalno, kot pričakovati, da se bo kapitalizem spreobrnil po slovenskem primeru, ...ali da bo komunizem prišel od Slovencev. Teoretično morda ravno zaradi Slavoja nismo tako zelo nizko, ...ampak v praksi pa vseeno zelo slabo kaže:)

Kapitalizem se po Marxu zruši, ko tehnološke revolucije kapitalizma, konkurenco in hiper-produkcijo naredijo tako močno, da postane mezda in dobiček problem. Danes ko imamo že dokaj jasno začrtane RES hude spremembe, ki ponekod kasnijo, NISO pa zastale, niti v AI ne. (Watson ni dreko peko, je pa sidrom, kako se človeštvo AI-ja brani:)

No še preden gremo v to deželo obilja, kjer si dejansko lahko ali celo moramo privoščiti komunizem, ker ima v tej konstelaciji najboljši P/P količnik po utalitarcih:) pa še nekako krščanski je (pomeni tudi blizu drugim v tem delu sličnim verskim in zaradi tega usidranim memom!), pa poglejmo tudi nekatera svarila, ki prej govorijo, da bomo šli v dobo še večjega pomanjkanja in s tem restriktivnejše ekonomije! Predvidoma individualistične, da si tisti ki imajo, lahko svoj status ohranijo.

Govorim o:
-peak oil
-global warming
-peak water
-peak food

Ki so vsi nekako različno ocenjeni in tudi med sabo povezani.
Tule bi rad slišal, kako preko teh ovir v deželo splošnega obilja, morda je dovolj energetskega obilja, kjer klasična ekonomija postane 'obsolete'. Ha?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Roboti? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25031341 (8930) DarwiN
»

Novopečeni diktator Venezuele Maduro (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
470100769 (95025) NavadniNimda
»

Komunizem + demokracija = možno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9213506 (9267) jype
»

Slavoj Žižek-living in the end times (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35736375 (27226) donfilipo
»

Karl Marx = Leonardo Da Vinci

Oddelek: Problemi človeštva
284475 (3388) donfilipo

Več podobnih tem