» »

Dizelski osebni avtomobil onesnažuje bolj kakor težek tovornjak

Dizelski osebni avtomobil onesnažuje bolj kakor težek tovornjak

Slo-Tech - Evropska fascinacija nad dizelskimi avtomobilskimi motorji je prav neverjetna, saj toliko osebnih avtomobilov z dizelskimi motorji po cestah ne vozi nikjer drugje po svetu. Da so dizelska vozila okoljsko bistveno bolj problematična od bencinskih, ni nič novega. Presenetljivi pa so izsledki raziskave ameriške neprofitne organizacije ICCT (International Council on Clean Transportation), da osebna vozila z dizelskimi motorji bistveno bolj onesnažujejo okolje kakor težki dizelski tovornjaki.

Razlogov za izjemno priljubljenost dizelskih vozil v Evropi je več in segajo od zgodovinskih do gospodarskih. Medtem ko se dizel in sorodne frakcije surove nafte povsod po svetu uporabljajo v velikih motorjih, so evropski 1,5-litrski in 2,0-litrski motorji v limuzinah, karavanih in enoprostorcih svetovni fenomen. V letu 2014 so v Evropi prodali več dizelskih vozil kot v vsem ostalem svetu. Kar 59 odstotkov prodanih vozil je imelo dizelski pogon, kar je največ na svetu. Evropejci ljubijo dizel, ker je cenejši in ker so dizelski motorji nekoliko varčnejši. Ali iz druge smeri: dizel vsebuje nekoliko več energije od bencina na prostorninsko enoto, ker je 10-12 odstotkov gostejši.

Glavna problema dizelskih izpustov sta trdni delci (PM10) in dušikovi oksidi (NOx). Slednji so na naslovnice prišli leta 2015, ko se je izkazalo, da Volkswagnovi avtomobili na testu goljufajo in pri redni uporabi delujejo v načinu, ko so izpusti NOx bistveno večji od normativov. ICCT, ki je bila ena izmed organizacij, ki so afero razkrinkale, je objavila rezultate raziskav, ki so pokazali, da je to celo večji problem kot v dizelskih tovornjakih. V Nemčiji in na Finskem so testirali nove dizelske tovornjake ter moderne osebne avtomobile po standardu Euro 6. Nemške podatke je ICCT priskrbel KBA (prometni urad), finske pa laboratoriji VTT. Testirali so 24 različnih težkih dizelskih vozil (avtobusi, tovornjaki).

Ugotovili so, da v povprečju dizelski tovornjaki na prevožen kilometer izpustijo 210 mg NOx, osebni avtomobili pa 500 mg. Če upoštevamo, da tovornjaki in avtobusi porabijo več goriva, je razlika še bolj očitna. Na porabljeno enoto goriva osebni avtomobili kar desetkrat bolj onesnažujejo z NOx.

V ICCT pojasnjujejo, da gre za odziv na regulativo. Medtem ko se osebni avtomobili še vedno preverjajo le v laboratorijskih pogojih, kjer je po Euro 6 meja za izpuste NOx 80 mg/km, so težki tovornjaki in avtobusi testirajo v realnih pogojih. Letos se obetajo spremembe načina testiranja osebnih vozil, a v ICCT opozarjajo, da te niso povsem premišljene. Proizvajalci bodo lahko predložili svoja izbrana vozila, namesto da bi preizkušali realne primerke, ki so na prodaj.

Treba je poudariti, da NOx seveda niso edini škodljivi izpusti iz motorjev z notranjim izgorevanjem, so pa eni izmed bolj izpostavljenih. NOx nastajajo pri popolnem izgorevanju goriva, če je kisika dovolj, temperature pa visoke. Znižanje deleža kisika oziroma povečanje koncentracije goriva v cilindru seveda zmanjša nastajanje NOx, a povzroči višjo porabo goriva. Zato se proti NOx proizvajalci borijo na številne druge načine: z vbrizganjem goriva pod pritiskom, z EGR in selektivno katalitično redukcijo, v osebnih vozilih pa še s posebnimi pastmi.

440 komentarjev

««
«
1 / 9
»»

harvey ::

Vsak svojo malho hvali. Povsem nelogično je tole že z vidika porabe in količine izpustov ne glede na standard EUR5 ali EUR6. Osebni dizel kuri na 100 km recimo 7 l. Kamion pa preko 20 litrov. Opravijo naj se realne meritve za obe kategoriji ne pa neko laboratorijsko paberkovanje.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

next3steps ::

Evropejci ljubijo dizel, ker je cenejši in ker so dizelski motorji nekoliko varčnejši.
Dodaj besedo ZA NJIH. Proizvodnja dizla je dražja od bencina. Samo zahvaljujoč naklonjenosti EU dizlu, ga imamo ceneje.

loveJDM ::

Če bi bil bencin 50centov/l bi tudi pri nas bilo manj dizlov.

vrtec ::

next3steps je izjavil:

Evropejci ljubijo dizel, ker je cenejši in ker so dizelski motorji nekoliko varčnejši.
Dodaj besedo ZA NJIH. Proizvodnja dizla je dražja od bencina. Samo zahvaljujoč naklonjenosti EU dizlu, ga imamo ceneje.


ahmm, nimaš pojma. NE govori nekaj na pamet, pogooglaj si kaj je bolj enostavno proizvajati ;)

krneki0001 ::

Evropa menja bencin za surovo nafto z ameriko. Pri nas pridelamo ogromno dizla in bencina, vendar večino bencina izvozimo v ameriko, nazaj pa uvozimo surovo nafto.

Utk ::

harvey je izjavil:

Vsak svojo malho hvali. Povsem nelogično je tole že z vidika porabe in količine izpustov ne glede na standard EUR5 ali EUR6. Osebni dizel kuri na 100 km recimo 7 l. Kamion pa preko 20 litrov. Opravijo naj se realne meritve za obe kategoriji ne pa neko laboratorijsko paberkovanje.

Saj so se, in rezultati so cisto logicni. In nepomembni, ker "jaz pa z dizlom prisparam 400 evrov na leto in vem da je super".

Magic1 ::

Sej je dost preprosto. EU države se konkretno financirajo iz bencinskih trošarin. Ker pa je za konkurenčnost dobro, da ni transport robe predrag, imamo manjše trošarine na dizel. Kar je pa folk na veliko pograbil in se na veliko furajo na dizel. Zadeva bi morala bit toliko bolj zaračunana pri letni cestnini, da bi se splačalo le tistim, ki res veliko kilometrov naredijo. Ne pa da ima folk dizel za po mestu in delajo 10kkm na let.
Magic

smrko ::

To da so dizli katastrofa proti bencinarjem glede izpuha, ve vsaka budala od voznika, ki IQ-ja nima bistveno nižjega od Forrest Gumpa. Zato pa imamo katastrofo od zraka v Ljubljani, kljub temu da se je ogromno industrije poslovilo v zadnjih 20-ih letih. Razlog pa je, da se je razmerje dizel-bencinar v tem času ravno obrnilo, takole po občutku bi rekel da je dizlov vsaj 2/3, če ne 3/4.

Ko voziš za dizlom z odprto loputo za zrak, kaj šele odprtim oknom, ali pa že ko se samo sprehajaš ob cesti, je takoj vse jasno. Tako da se lahko kar popravim, sploh ne potrebuješ IQ-ja, le pljuča.

matobeli ::

But... but, 5l/100km!

Eni dizli res tako strupeno smrdijo, nek dizelsko kiselkasti vonj... Obup. Čimprej prepovedat izven avtocest.

YaN-cH ::

Tudi sam nisem fan dizlov, samo novi turbo bencinarji tudi niso nedolžni kar se tiče nox-ov in pm10 delcov.

MadMicka ::

matobeli, dej povej mi neki, praviš, dejmo prepovedat dizle izven avtocest. Prav, jih prepovemo in potem se recimo dizel kamioni in avtomobili vozijo po avtocestah in ko pridejo do konca avtoceste, preložijo robo in potnike na kamione in avtomobile, ki delajo na bencin. A to se tebi zdi ok?

Magic1 ::

Sej ni potrebe prepovedat, država bi s konkretno cestnino lahko zelo omejila uporabo. A je problem, ker je količina vozil že tako visoka, da si ne bo upal noben politik tega drmat, zaradi izgube volilcev. Lahko bi pa za njih vsako leto dvignili trošarine za 10%. Čez 10 let bi se že nabralo. A kaj, ko večina gledajo le meter pred nosom.
Jaz že nekaj časa, vsaj ko je temp manjša od 20°C , uporabljam kroženje zraka v kabini.
Magic

next3steps ::

vrtec je izjavil:

next3steps je izjavil:

Evropejci ljubijo dizel, ker je cenejši in ker so dizelski motorji nekoliko varčnejši.
Dodaj besedo ZA NJIH. Proizvodnja dizla je dražja od bencina. Samo zahvaljujoč naklonjenosti EU dizlu, ga imamo ceneje.


ahmm, nimaš pojma. NE govori nekaj na pamet, pogooglaj si kaj je bolj enostavno proizvajati ;)

Ceneje je dizel. Dražje je (oziroma vsaj en čas - leta 2015 je cena celo padla pod bencin) proizvajati ULSD (ultra low sulfur diesel), ki je potreben za zagotavljanja EURO 5 standarda.

krneki0001 ::

Sej danes bi morali vsi zagotavljat vsaj euro 5 standard za dizle, vprašanje če pa imajo naše pumpe ULSD?

boolsheat ::

Prepovedat tudi turbo bencinarje, saj imajo enak problem glede NOx izpustov...

krneki0001 ::

Ja, se strinjam. Pa mini motorje s turbinami prepovedat na splošno, ker tisti pod obremenitvijo še parkrat bolj kot običajni turbinci onesnažujejo.

c00L3r ::

Pri bencinskih turbo motorjih so problematični Ford, Mini/BMW, Citroen in Merecedes. Ostalo proizvajalci nimajo težav.
http://www.driving.co.uk/news/eco-engin...
http://equaindex.com/equa-air-quality-i...

bambam20 ::

matobeli je izjavil:

But... but, 5l/100km!

Eni dizli res tako strupeno smrdijo, nek dizelsko kiselkasti vonj... Obup. Čimprej prepovedat izven avtocest.Če se voziš tako, da imaš za seboj kolono. Striknot do decimalke po omejitvi. Vsako odstopanje porabo poviša. Da ne govorim o tem, da če bo dizlaš uporabljal hitre štarte pri speljevanju pred samforjem, da mu bo kmalu ckrnila turbina in šel dvomasni vztrjanik.

Recimo, ko se prižge zelena jaz s sovjim bencinarjem sem že daleč stran, ko se dizlaš premakne, ker je treba to čist počasi.

Res smo dobesedno v dreku, da je mislenost, da mora avto imeti najbolj nizko porabo. V 90-ih smo vozili bencinarje. Tisti iz vasi pa dizle.

smrko ::

Edina mogoča prepoved bi bila na evropskem nivoju (na nacionalnem ni več mogoča) in sicer ali popolna prepoved dizelskih motorjev za osebna vozila (kar je verjetno utopično, mogoče bi šlo skozi z zelo dolgim prehodnim obdobjem) ali pa vsaj izjemno destimulativna dajatvena politika, ki bila bila lažje izvedljiva. V vsakem primeru pa smo za naslednjih 10-20 let v kurcu kar se tega tiče. Sploh pa je avtomobilska industrija, kot marsikatera druga, premočna in politiki preveč podkupljivi, da bi se karkoli spremenilo na bolje za malega človeka. Kar je za korporacije dobro, to bomo imeli, pa če ob tem vsi pocrkamo. Mogoče nas dizlov (pa bencinarjev zraven) reši elektrika ampak do takrat je še daleč

bambam20 ::

smrko je izjavil:

Edina mogoča prepoved bi bila na evropskem nivoju (na nacionalnem ni več mogoča) in sicer ali popolna prepoved dizelskih motorjev za osebna vozila (kar je verjetno utopično, mogoče bi šlo skozi z zelo dolgim prehodnim obdobjem) ali pa vsaj izjemno destimulativna dajatvena politika, ki bila bila lažje izvedljiva. V vsakem primeru pa smo za naslednjih 10-20 let v kurcu kar se tega tiče. Sploh pa je avtomobilska industrija, kot marsikatera druga, premočna in politiki preveč podkupljivi, da bi se karkoli spremenilo na bolje za malega človeka. Kar je za korporacije dobro, to bomo imeli, pa če ob tem vsi pocrkamo. Mogoče nas dizlov (pa bencinarjev zraven) reši elektrika ampak do takrat je še dalečPOmagalo bi ,če bi bili dizli še dodatno denarno obdavčeni in dodatna taksa za okolje , ki bi se jo plačalo vsako leto pri podaljšanju cestnega sklada.

Z visokim cestnim skladom pri nas recimo ne vidimo več kaj prida avtov z kubituro višjo od 2000 cm.

D3m ::

Avto = tovornjak?
|HP EliteBook|R5 6650U|

D3m0r4l1z3d ::

Subvencije pri nakupu bencinarja.
ETN Wallet addr.: etnkGuvhDzR7Dh8us4e69VStubGbmQHrh5pe2fnpNDhEhX5
A1nCWrFBMK2NmkycgVN4sAwhvY8YyNNbF6KUSJyFZ99QKU8phCn
Cryptopia ref. link: https://www.cryptopia.co.nz/Register?referrer=Anymalus

bambam20 ::

D3m0r4l1z3d je izjavil:

Subvencije pri nakupu bencinarja.


Ne pomaga. Dizle bi morali obdavčit in to močno, da si bilo povprečnemu slovencu predrago.

...:TOMI:... ::

Ne, samo prenehat je treba subvencionirat dizelsko gorivo.

V biatvu bi morali razmišljat o CNG, LPG in elektriki, ne pa o dizlu v letu 2017. In ukinitvi turbin.
Tomi

pirlo ::

c00L3r je izjavil:

Pri bencinskih turbo motorjih so problematični Ford, Mini/BMW, Citroen in Merecedes. Ostalo proizvajalci nimajo težav.
http://www.driving.co.uk/news/eco-engin...
http://equaindex.com/equa-air-quality-i...


Bullshit. Tem ne verjamem ničesar, ker je to neka VW-jev sponzorirana firma, ki objavlja, da so oni najboljši. V oko so mi padli pri teh "izsledkih".

Grey ::

Da bi se splačalo kupiti bencinarje, bi morali biti V6 minimalno in gorivo po maksimalno 0.8EUR/Liter...aja sej to imajo...v Ameriki (gorivo po 0,22EUR/liter). Dokler tega ne bo, bo verjetno dizlov več in več. Vse to novodobno Eco računalniško sranje, ki ga tlačijo v bencinarje jih naredi neodzivne in nezanimive za vožnjo. Poleg dejstva, da so glasni med vožnjo po avtocesti in nasplošno se bolj vrtijo, če želiš, da avto kam gre - spet, glasnost. V6 bencinar in dizel sta pač toliko bolj prijetna sluhu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

bambam20 ::

...:TOMI:... je izjavil:

Ne, samo prenehat je treba subvencionirat dizelsko gorivo.

V biatvu bi morali razmišljat o CNG, LPG in elektriki, ne pa o dizlu v letu 2017. In ukinitvi turbin.Ukinitvi turbin pri dizelskem motorju? Sej če dobro pogledaš so turbine krivec in dokaj enakovredeni posšeki bencinskim bratom. Brez turbine bi pa res malokdo vozil dizla, ker ta ne bi nikamor se premaknil.

Tukaj je seveda še enostavno čipiranje dizelski vozil, kar je znova velik minus za izdelovace vozil, ki to dopuščajo, da so motorji tako zasnovani.


Največji učinek, vsaj v Sloveniji bi bil konretno visoka dajatev, ki bi jo bilo potrebno plačati vsako leto ob podaljašnju registracije.


zaradi visokega cestnega sklada ne vidimo skoraj avtomobilov s kubituro nad 2000 cm.

koyotee ::

A res vsi vozite bencinarje? Udobnost voznje s turbodizlom napram bencinarju, je neprimerljiva. Da bi si pa za naslednji avto omislil nek 1.2 turbo bencinar, mi pa niti na pamet pride.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

bambam20 ::

koyotee je izjavil:

A res vsi vozite bencinarje? Udobnost voznje s turbodizlom napram bencinarju, je neprimerljiva. Da bi si pa za naslednji avto omislil nek 1.2 turbo bencinar, mi pa niti na pamet pride.jaz ga vozim. Ko ti turbina doseže max. navor pri 4.500 obratih. juhej. Kjer pošten bencinar šele zaživi in povleče do 7000 obratov.

cleanac ::

Lepo se vidi kako bi nekateri poskrbeli samo za svojo rit, medtem ko interesa do kakšne konkretne rešitve ne želi nihče. Če že, potem se naj poviša davek na vse kar deluje na fosilna goriva, tudi drva, ki jih dizel-haterji tako lepo kurite doma. Kazati na enega krivca je popoln nesmisel in ne pelje nikamor in če pripraviš ljudi, da preidejo iz dizla na bencin, nisi naredil nič, le malo premešal zrak.

Vzpodbujati je treba okolju bolj prijazne vire, to je naslednji korak, ampak saj vem, ugodneje se je tolažit kako si bolj "čist" od soseda samo zato, ker misliš, da imaš drug vir energije.

m0LN4r ::

 Zanimivo, v sloveniji nikomu nista, tukaj pa 4 tedne po registraciji

Zanimivo, v sloveniji nikomu nista, tukaj pa 4 tedne po registraciji

https://www.youtube.com/user/m0LN4r

krneki0001 ::

c00L3r je izjavil:

Pri bencinskih turbo motorjih so problematični Ford, Mini/BMW, Citroen in Merecedes. Ostalo proizvajalci nimajo težav.
http://www.driving.co.uk/news/eco-engin...
http://equaindex.com/equa-air-quality-i...Tudi VW s svojimi turbo malčki svinja orenk.

bambam20 je izjavil:

matobeli je izjavil:

But... but, 5l/100km!

Eni dizli res tako strupeno smrdijo, nek dizelsko kiselkasti vonj... Obup. Čimprej prepovedat izven avtocest.Če se voziš tako, da imaš za seboj kolono. Striknot do decimalke po omejitvi. Vsako odstopanje porabo poviša. Da ne govorim o tem, da če bo dizlaš uporabljal hitre štarte pri speljevanju pred samforjem, da mu bo kmalu ckrnila turbina in šel dvomasni vztrjanik.

Recimo, ko se prižge zelena jaz s sovjim bencinarjem sem že daleč stran, ko se dizlaš premakne, ker je treba to čist počasi.

Res smo dobesedno v dreku, da je mislenost, da mora avto imeti najbolj nizko porabo. V 90-ih smo vozili bencinarje. Tisti iz vasi pa dizle.


Če mora človek vozit tako, da špara na gorivu, potem si ni kupil pravega avtomobila in avto, ki ga vozi, ni avto zanj.

koyotee je izjavil:

A res vsi vozite bencinarje? Udobnost voznje s turbodizlom napram bencinarju, je neprimerljiva. Da bi si pa za naslednji avto omislil nek 1.2 turbo bencinar, mi pa niti na pamet pride.


2500ccm bencinar brez turbine z avtomatskim menjalnikom je tudi zelo zelo udoben za vožnjo.

Zgodovina sprememb…

krneki0001 ::

bambam20 je izjavil:

zaradi visokega cestnega sklada ne vidimo skoraj avtomobilov s kubituro nad 2000 cm.


To pa ni res. Cestni sklad ima isto ceno od 1800 do 2500ccm.

Ljudje ne kupujejo večjih kubatur od 2000 ccm, zaradi šparanja na gorivu. Sej veš, bencinar z 2500ccm pije 20 litrov bencina, dizel pa vsaj 15 litrov nafte, medtem, ko mu 1.9 TDI požre samo 4.87561437234178261 litra na 100km prevoženih. :))

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

koyotee je izjavil:

A res vsi vozite bencinarje? Udobnost voznje s turbodizlom napram bencinarju, je neprimerljiva. Da bi si pa za naslednji avto omislil nek 1.2 turbo bencinar, mi pa niti na pamet pride.


Nekateri proizvajalci še vedno ponujajo 2l+ bencin atmosferce, to je fino za vozit. Pa tudi blazno veliko bencina ne požrejo, če daš na plin pa si tam kjer dizel. Glede udobnosti bi sicer moral testirat popolnoma enak model, ampak če primerjam vsaj podobni velik avto enake starosti ne opazim hudih razlik, ki bi bile povezane z pogonskim gorivom. mene recimo pri dizlu grozno motijo npr. štantgas vibracije, smrad, tudi to šteje pod udobje vožnje.

Nažalost pa slovenija misli da je vse nad 1999ccm že luksuz in se splača dost nategnit. Sploh če gremo nad 2.4l.
No, sej v trenutni sitiaciji bi folk bil butast če ne bi fural dizlov.

next3steps ::

koyotee je izjavil:

A res vsi vozite bencinarje? Udobnost voznje s turbodizlom napram bencinarju, je neprimerljiva. Da bi si pa za naslednji avto omislil nek 1.2 turbo bencinar, mi pa niti na pamet pride.

Ja, je neprimerljiva. Če delaš od 70 kilometrov dalje na dan.
Jih delaš?
Klasičen Slovenc jih?
Zakaj?

bambam20 ::

krneki0001 je izjavil:


2500ccm bencinar brez turbine z avtomatskim menjalnikom je tudi zelo zelo udoben za vožnjo.


Odvisno kateri. Malce starejši BMW-ji bencinraji 2.5 motor, niso lih in jih moraš tišat precej v obrate.

krneki0001 je izjavil:

bambam20 je izjavil:

zaradi visokega cestnega sklada ne vidimo skoraj avtomobilov s kubituro nad 2000 cm.


To pa ni res. Cestni sklad ima isto ceno od 1800 do 2500ccm.

Ljudje ne kupujejo večjih kubatur od 2000 ccm, zaradi šparanja na gorivu. Sej veš, bencinar z 2500ccm pije 20 litrov bencina, dizel pa vsaj 15 litrov nafte, medtem, ko mu 1.9 TDI požre samo 4.87561437234178261 litra na 100km prevoženih. :))


Napisal sem nad. V to sem imel v mislij 2.5, 3.0, 3.5

Drugače pa ja :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bambam20 ()

borisk ::

matobeli je izjavil:


Nekateri proizvajalci še vedno ponujajo 2l+ bencin atmosferce, to je fino za vozit.


naprimer Mazda ima super motor, ampak poglej na avtonetu koliko je bencinarjev in koliko dizlov.

hojnikb ::

pr nas itk folk onanira na dizl karavane z 170kk.
Zato pa potem, če hočeš hatcback bencinca, ni nobene izbire.
#brezpodpisa

m0LN4r ::

Vsak bi rad mel tovornjaka pod havbo ;((
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

bambam20 ::

m0LN4r je izjavil:

Vsak bi rad mel tovornjaka pod havbo ;((Navor pa res. :D

Samo hec je, ker uni mali dizl mlinčki ga imajo mal.

m3k ::

Mirko tipka na radirko ////

IL_DIAVOLO ::

bambam20 je izjavil:

matobeli je izjavil:

But... but, 5l/100km!

Eni dizli res tako strupeno smrdijo, nek dizelsko kiselkasti vonj... Obup. Čimprej prepovedat izven avtocest.Če se voziš tako, da imaš za seboj kolono. Striknot do decimalke po omejitvi. Vsako odstopanje porabo poviša. Da ne govorim o tem, da če bo dizlaš uporabljal hitre štarte pri speljevanju pred samforjem, da mu bo kmalu ckrnila turbina in šel dvomasni vztrjanik.

Recimo, ko se prižge zelena jaz s sovjim bencinarjem sem že daleč stran, ko se dizlaš premakne, ker je treba to čist počasi.

Res smo dobesedno v dreku, da je mislenost, da mora avto imeti najbolj nizko porabo. V 90-ih smo vozili bencinarje. Tisti iz vasi pa dizle.


Ko se motor segreje, lahko navijas gas kolko ti pase pa ne bo nic crknilo. Turbina se kvari, ko teras hladni motor.

printer ::

Kaj mi lahko nekdo razlozi kako zadeva, ki porabi majn goriva posledicno vecji iskoristek onesnazi bol razen v laboratorijo sponzoriran od tega pa tega ...

Utk ::

Ker pri dobrem gorenju nastajajo drugi plini kot pri slabem. Boljsi dizel je, bolj je strupen. Zakaj bi bilo to tezko razumet?

next3steps ::

Enako kot ima Plutonij več energije in lahko pobije pol planeta, znanost - kemija. Ne je špricat v naslednjem lajfu.

printer ::

Zakaj je tako tesko razumet, da se vsak ne spozna na vse :D. Saj se zavedate kaj je namen foruma.

J.McLane ::

printer je izjavil:

Kaj mi lahko nekdo razlozi kako zadeva, ki porabi majn goriva posledicno vecji iskoristek onesnazi bol razen v laboratorijo sponzoriran od tega pa tega ...


Z večjo porabo se veča CO2, ki ga je jasno tudi največ, npr 150 g/km, strupenih plinov je malo (recimo 1 g/km) ampak so pač strupeni.

JC Denton ::

Problem je, da je v Evropi izbira bencinskih motorjev zelo siromašna. Poleg Mazdinega 2.0 brez turbine ni nič pametnega. Toyota pripravlja 2.4 brez turbine se mi zdi, Subaru pa tudi vidim da je samo 2.0. Sem kaj pozabil? Gledam do 3.0, ker potem so že davki in cestine obešene gor.

Kaj pa Atkinsonov cikel, koliko pa ta poveča onesanževanje?

D3m ::

hojnikb je izjavil:

pr nas itk folk onanira na dizl karavane z 170kk.
Zato pa potem, če hočeš hatcback bencinca, ni nobene izbire.


Saj nobenega še nisi vozil. Čemu grajaš potlej?
|HP EliteBook|R5 6650U|
««
«
1 / 9
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rome bans all diesel vehicles .... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
15818102 (12973) -valvoline-
»

Volkswagen goljufal tudi v EU, na tnalu tudi BMW (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
632145154 (89881) krneki0001
»

Skoraj vsi dizli presegajo normative, proizvajalci zahtevajo zvišanje dopustnih izpus (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
40489632 (66838) MadMax
»

Zaradi goljufanja pri meritvah Volkswagnu grozi milijardna globa (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
27773176 (59398) stara mama
»

Če bi Dizel vladal svetu... (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20930801 (24737) Pyr0Beast

Več podobnih tem