»

Londonski vozniki pospešeno menjujejo dizelska vozila

Območje nove ureditve ULEZ

vir: theguardian.com
theguardian.com - Londonska ultra nizkoemisijska cona se je s prejšnjim ponedeljkom precej razširila. In ko rečemo precej, to pomeni po površini za kar 18x. Po novem obsega t.i. notranji London in vključuje mednarodno letališče London City na vzhodu in se konča streljaj od stadiona Wembley, kar je kar 24km razdalje. Stara emisijska cona je pokrivala 21km2, nova pa kar 380 km2 in zaobsega površino, na kateri živi 3,8 milijona meščanov.

London ima pestro zgodovino onesnaženja zraka, morda najbolj znan je Veliki Londonski smog iz leta 1952, ko je nad Londonom nastalo območje inverzije in brezvetrja, zrak pa so onesnaževali izpusti iz individualnih kurišč, cestnega in železniškega prometa ter tudi iz termoelektrarn, ki so zaradi povojnih razmer kurile manj kakovosten premog. Le v tem dogodku naj bi umrlo več tisoč prebivalcev Londona.

London ima tudi zgodovino raziskovanja prometnih tokov in je tudi mesto, na katerem je statistik in prometni načrtovalec R. J. Smeed s financiranjem britanske vlade v...

73 komentarjev

Norvežani bodo že prihodnje leto kupovali le še električne avtomobile

Slo-Tech - Norveška vlada bi podnebne cilje izpolnila tudi z ustavitvijo prodaje vozil z motorji na notranje izgorevanje do leta 2025, a se bo to očitno zgodilo še prej. Prodaja vozil s konvencionalnimi motorji tam že več let upada in bo po napovedih Norveške avtomobilske zveze (Norges Automobil-Forbund)prihodnje leta padla praktično na ničlo.

V prvih osmih mesecih tega leta je delež vozil brez električnega pogona (baterijski, hribidi in priključni hibridi) zdrknil pod 10 odstotkov. Letos so Norvežani registrirali 110.864 novih vozil, med katerimi jih je 4,73 odstotka z dizelskim motorjem in 4,93 odstotka z bencinskim motorjem. Lani je bilo neelektričnih vozil 20 odstotkov, še leta 2017 pa kar polovica. Ker je hibridov zelo malo, manj kot deset odstotkov, vso povečanje deleža električnih vozil resnično na račun vožnje na elektriko. Izmed 15 najpopularnejših modelov je le en priključni hibrid.

Ne glede na ekstrapolacije se prodaja vozil z motorjem na notranje izgorevanje ne bo povsem...

681 komentarjev

Lani prvikrat upadli povprečni izpustih novih vozil v EU

Slo-Tech - Evropska agencija za okolje (EEA) je sporočila, da so lani povprečni izpusti novih osebnih avtomobilov v primerjavi z letom pred tem upadli, kar se je zgodilo prvikrat po letu 2016. Vozila, prvikrat registrirana v EU, Islandiji, Norveški ali Veliki Britaniji, so v povprečju izpuščala 107,8 grama CO2 na prevožen kilometer, kar je 12 odstotkov manj kot leto pred tem. Pomemben delež je k temu prispeval tudi razmah električnih vozil, ki so lani predstavljala 11 odstotkov vseh na novo registriranih vozil (predlani pa zgolj 3,5 odstotka). Temu ustrezen je velik padec povprečnih izpustih novih osebnih avtomobilov. Zmanjšanje pa beležijo tudi pri lahkih gospodarskih vozilih, ki so izpuščala 157,7 g CO2/km, kar predstavlja 1,5-odstotni padec. Delež električnih vozil se je v tem segmentu povečal z 1,4 na 2,3 odstotka.

EEA redno zbira podatke o prodanih vozilih v Evropi. Podatki o izpustih se izračunajo iz porabe goriva, kot jo izmeri novi test WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test...

17 komentarjev

Irska bi čez deset let prepovedala nove bencinske in dizelske avtomobile

Slo-Tech - Irska vlada resno zasleduje cilj boja proti podnebnim spremembam, zlasti potem ko so v akcijskem načrtu za podnebje ugotovili, da močno zaostajajo. V sklopu nove strategije za zaščito okolja vlada predlaga, da bi bila od leta 2030 prepovedana prodaja novih avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem. Po besedah okoljskega ministra Richarda Brutona je namreč država trenutno 85-odstotno odvisna od fosilnih goriv.

Ker irske emisije toplogrednih plinov rastejo, so se odločili za odločno ukrepanje. Do leta 2050 želijo postati družba z ničelnimi neto emisijami ogljikovega dioksida. K temu bodo pripomogla tudi električna vozila, ki jih bo do leta 2030 na tamkajšnjih cestah okoli 950.000. Na Irskem je trenutno registriranih 2,7 milijona vozil,...

39 komentarjev

Nemška študija: električna vozila zaslužna za več emisij CO2 kot dizelska

Cesifo Group - Raziskovali Ifo Inštituta iz Münchna so objavili izsledke svoje študije o povzročenih izpustih CO2 za električna in primerljiva dizelska vozila, ki sicer veljajo samo za Nemčijo. Študija ugotavlja, da so električna vozila med 11 in 28 % bolj "umazana" kot dizelska. Tak rezultat dobimo, ko seštejemo emisije CO2 povezane s postopkom izdelave baterij ter tiste, potrebne za proizvodnjo elektrike. V Nemčiji namreč premog pri tem še vedno igra pomembno vlogo.

Pridobivanje in obdelava litija, mangana in kobalta, potrebnih za proizvodnjo baterij, namreč zahteva velike količine energije; baterije za Teslin Model 3 tako prispevajo med 11 in 15 ton CO2 oz. 73 do 98 gramov na prevožen kilometer, če upoštevamo življenjsko...

89 komentarjev

Slovenija po letu 2030 brez novih avtomobilov na nafto in bencin

Slo-Tech - V številnih državah se pripravljajo na prihodnost, ko bodo na cestah le še električni avtomobili, in očitno gre po tej poti tudi Slovenija. Vlada je danes potrdila strategijo o alternativnih gorivih, ki med drugim določa, da po letu 2030 de facto ne bo več dovoljena prva registracija vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem. Konkretna formulacija prepoveduje registracijo vozil, katerih izpusti ogljikovega dioksida presegajo 50 gramov na prevožen kilometer. V praksi tako nizkih vrednosti avtomobili z motorjem z notranjim izgorevanjem ne morejo doseči, konkurenčni so le hibridi. Mimogrede, evropska uredba 443/2009, ki trenutno velja, od leta 2020 določa cilj za osebna vozila pri 95 g CO2/km.

Slovenija si bo prizadevala...

277 komentarjev

Mazda izdelala komercialni motor s kompresijskim vžigom homogene mešanice

Slo-Tech - Mazda je kot prvi proizvajalec osebnih avtomobilov uspela izpopolniti motor s kompresijskim vžigom homogene mešanice (HCCI) do te mere, da ga bodo uporabili v prihajajočih avtomobilih. Običajni bencinski motorji uporabljajo svečke, ki skrbijo za vžig homogene mešanice (HCSI), medtem ko se pri dizelskih motorjih gorivo vžge zaradi stiskanja, a se v bat vbrizga šele tik pred vžigom (SCCI). Glavna prednost motorjev s HCCI je nižja poraba goriva (okrog tretjino nižja) in manjše emisije zaradi popolnejšega izgorevanja z gorivom manj bogate mešanice (fuel-lean), a so bile praktične izvedbe vedno zelo težavne.

Glavna težava motorjev HCCI je prav zanesljivost, saj je težko nadzorovati, kdaj se bo mešanice vžgala. Pri klasičnem...

41 komentarjev

Gospodinjski aparati porabijo več energije kakor označeno

Slo-Tech - Večina gospodinjskih aparatov pri običajni vsakodnevni rabi porabi več energije, kot kažejo njihove specifikacije na podlagi standardiziranih testov, razkriva najnovejše poročilo, ki ga je objavila skupina nevladnih organizacij in povzema rezultate 18-mesečnega testiranja kopice naprav. V raziskavi so ugotovili, da pri običajni rabi naprave porabijo bistveno več energije, kot bi sklepali na podlagi uvrstitve v energijske razrede (barvne oznake A-G).

V nekaterih primerih je poraba tudi dvakrat večja, ugotavljajo. Glavni problem so zastareli testi, ki ne odsevajo več realne uporabe naprav in vseh novih funkcionalnosti, ki jih ljudje uporabljajo. Tako nekateri televizorji ob vključitvi funkcij ultra HD ali dinamične barve porabijo 100 odstotkov več energije, polovica hladilnikov pa...

48 komentarjev

Nemčija bo preizkusno elektrificirala avtocestna odseka

Slo-Tech - Tovorni promet po evropskih cestah predstavlja veliko okoljsko breme, zato države intenzivno iščejo načine za rešitev tega problema. Običajen predlog predvideva čim večjo izrabo železniških zmogljivosti, ni pa to edina pot. Nemčija bo do konca prihodnjega leta poizkusno elektrificirala dva odseka na svojih avtocestah, kjer bodo preizkušali, kako se obnesejo hibridna tovorna vozila (nekakšen križanec med tovornim trolejbusom in navadnim tovornjakom). S tem se želijo spopasti s pričakovanim povečanjem obsega tovornega prometa, ki naj bi se do leta 2050 po predvidevanjih nemškega prometnega ministrstva početveril.

Podrobne informacije bodo razkrili prihodnji mesec, že sedaj pa vemo, da bodo elektrificirali dva 12-kilometrska odseka. Eden leži v zvezni deželi...

22 komentarjev

Dizelski osebni avtomobil onesnažuje bolj kakor težek tovornjak

Slo-Tech - Evropska fascinacija nad dizelskimi avtomobilskimi motorji je prav neverjetna, saj toliko osebnih avtomobilov z dizelskimi motorji po cestah ne vozi nikjer drugje po svetu. Da so dizelska vozila okoljsko bistveno bolj problematična od bencinskih, ni nič novega. Presenetljivi pa so izsledki raziskave ameriške neprofitne organizacije ICCT (International Council on Clean Transportation), da osebna vozila z dizelskimi motorji bistveno bolj onesnažujejo okolje kakor težki dizelski tovornjaki.

Razlogov za izjemno priljubljenost dizelskih vozil v Evropi je več in segajo od zgodovinskih do gospodarskih. Medtem ko se dizel in sorodne...

440 komentarjev

Volkswagen razgrnil časovnico odprave napake in podrobnosti

Slo-Tech - Iz Wolfsburga so danes sporočili, kaj in kdaj bodo menjali na Volkswagnovih vozilih z dizelskimi motorji EA189, ki prekoračujejo izpuste dušikovih oksidov. S tem so dodatno pojasnili navedbe z novinarske konference minuli teden. Vse lastnike vozil bodo kontaktirali osebno in jih pozvali k izrednemu servisu, ki jih bodo začeli izvajati konec januarja in bodo trajali vse leto 2016. Nekatera vozila bodo dobila zgolj programsko nadgradnjo, drugod bodo morali vgraditi posebno mrežico. Vse postopke je odobril Zvezni urad za motorna vozila (Kraftfahrtbundesamt). Spomnimo, da je tudi v Sloveniji okrog 35.000 problematičnih vozil, katerih lastniki bodo prav tako dobili vabilo na servis.

Problematični motorji EA189 imajo delovne prostornine 1,2, 1,6 in 2,0 litra....

66 komentarjev

Sumljivi rezultati tudi pri Oplovih dizlih

Heise - V aferi z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov, ki se počasi umirja, smo dobili indice, da bi poleg vozil iz skupine Volkswagen - torej znamk Volkswagen, Audi, Škoda in Seat - utegnil goljufati tudi Opel. Visoka strokovna šola v švicarskem Bernu je namreč na zaprosilo nemške okoljevarstvene organizacije DUH (Deutsche Umwethilfe) merila izpuste Opel Zafire z motorjem 1,6 CDTi in dobila nekaj zelo sumljivih rezultatov. Opel vsakršne nepravilnosti zanika.

Kot vemo sedaj, velika večina dizelskih motorjev pri normalni rabi v okolje izpušča več dušikovih oksidov kot na testih. To je zaskrbljujoče, a ni nelegalno. Zakonodaja namreč zahteva, da so na testu NEDC izmerjeni izpusti NOx v EU pod mejo 80 mg/km. Vozila iz skupine Volkswagen so sporna zato, ker...

53 komentarjev

Skoraj vsi dizli presegajo normative, proizvajalci zahtevajo zvišanje dopustnih izpustov

Slo-Tech - Čedalje jasneje postaja, da ni enostavno izdelati dizelskega motorja z dovolj nizkimi izpusti dušikovih oksidov, da bi zadovoljili stroge evropske in ameriške standarde. V ZDA in kasneje tudi v Evropi so na križ pribijali Volkswagen, ki je v 11 milijonov vozil vgradil aktivno opremo za laganje o izpustih, a težave z zadostitvijo standardom imajo tudi drugi proizvajalci. Najnovejše raziskave kažejo, da kar 95 odstotkov dizelskih vozil na evropskih cestah preveč onesnažuje.

Nemški klub ADAC je testiral motorje proizvajalcev Renault, Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat in Volvo ter ugotovil, da njihovi izpusti dušikovih oksidov do desetkrat presegajo zakonsko dovoljene vrednosti. Preizkusili so jih tako po evropskem laboratorijskem standardu (NEDC) kakor tudi daljšem...

404 komentarji

Volkswagen goljufal tudi v EU, na tnalu tudi BMW

Slo-Tech - Afera Dieselgate še vedno polni naslovnice dnevnega časopisja, saj se vsak dan vrstijo razkritja, ki poglabljajo težave, s katerimi se bosta morala soočiti tako Volkswagen kot celotna nemška avtomobilska industrija. Prva žrtev afere je bil izvršni direktor Martin Winterkorn, ki je danes odstopil. Dejal je, da so ga dogodki zadnji dni šokirali in da ne more verjeti, da je tako obsežna prevara v koncernu Volkswagen sploh možno. Nadzorni svet bo novega direktorja imenoval v petek, neuradni pa je favorit Porschejev izvršni direktor Matthias Müller. Omenjata se tudi Audijev Rupert Stadler ter vodja znamke Volkswagen Herbert Diess, a naj bi imela manj možnosti. Zaradi objektivne odgovornosti...

632 komentarjev

Zaradi goljufanja pri meritvah Volkswagnu grozi milijardna globa

Slo-Tech - V petek zvečer je v ZDA odjeknila novica, da je Volkswagen v svoja vozila več let vgrajeval programsko opremo, ki je omogočala goljufanje pri meritvah izpustov. Pri normalnem obratovanju so izpusti za 40-krat presegali normative, ki so jih vozila dosegala na testih. Volkswagen je goljufijo priznal. Delnice podjetja so danes izgubile 20 odstotkov vrednosti, kar je največja izguba za Volkswagnove delnice v zgodovini, saj podjetju grozi do 18 milijard dolarjev globe. Nemčija začenja preiskavo, da bi dognali, ali so morebiti goljufali tudi v Evropi. Medtem se v ZDA napoveduje vpoklic več kot pol milijona vozil.

Ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) je v petek Volkswagen obtožila, da programska oprema v njihovih vozil zazna, kdaj so vozila na...

277 komentarjev