»

Anthropic lansiral tretjo generacijo modela Claude

Anthropic - Pri Anthropicu so predstavili družino velikih jezikovnih modelov Claude 3, s katero neposredno žugajo Geminiju in GPT-4.

Medtem ko se pod soji luči vrši dvoboj med navezo OpenAI-Microsoft in Googlom, ter Meta v bližini nekaj motovili z lamami, si skuša na področju velikih jezikovnih modelov svoj kos pogače odrezati tudi kopica manjših izzivalcev. Med bolj prepoznavnimi je družba Anthropic, ki so jo pred tremi leti ustanovili odpadniki iz OpenAI, ki so Samu Altmanu po povezavi z Microsoftom očitali prehitro komercializacijo. Sami razvijajo modele družine Claude, katere posebnost je vdelava spiska dodatnih zavor in smernic, po katerih naj bi se strojna pamet ravnala, čemur pravijo "constitutional AI". Zanimiva je tudi njihova dolgoročna strategija, po kateri želijo prispeti do algoritmov, ki bi se znali - vsaj na določenem ožjem področju - učiti sami in bi bili lahko osnova močnim pametnim pomočnikom. To se pravi, podobno kot pri OpenAI, le da še kanec bolj ambiciozno.

Medtem ko...

25 komentarjev

Sora je navdušujoč generator videa iz OpenAI

openai.com - Pri OpenAI so udarili z najavo lastnega naprednega generatorja videa. Sora bistveno presega zmogljivosti dosedanjih tovrstnih algoritmov, vštevši nedavno predstavljenega Googlovega Lumiera.

Odkar sta Meta in Google pred poldrugim letom predstavila svoja prva generativna algoritma za ustvarjanje videa iz tekstovnih ukazov (text-to-video), se tudi to področje hitro razvija. Lansko leto smo videli razmah garažnih podvigov in kopico tekmecev velikanom, kot je Runway, konec letošnjega januarja pa je področje naprej bistveno potisnil Googlov algoritem Lumiere. Ves ta čas pa je med akterji nekdo zanimivo manjkal - namreč čudežni deček industrije OpenAI, ki je sicer z modeloma GPT in DALL-E zaštartal tako norijo okoli besedil kot slik. Očitno so zgolj čakali na pravi trenutek, kajti v četrtek predstavljeno orodje Sora ima glede na trditve in demonstracije podjetja zmogljivosti, ki bistveno presegajo predstave, ki smo jih doslej imeli o tem področju.

Generatorji videa so bili v rojstni...

40 komentarjev

ChatGPT razkriva vnose

Slo-Tech - Pravzaprav novica ne bi smela nikogar presenetiti, saj tudi sami proizvajalci na to opozarjajo in jasno svetujejo, naj v generativne modele umetne inteligence ne vnašamo občutljivih informacij. Vemo, da si ti lahko zapomnijo vse, vseeno pa preseneča, da to kdaj ravnodušno delijo z drugimi uporabniki. Raziskovalci so sicer že večkrat pokazali, da ni posebej težko oblikovati pozivov, ki umetno inteligenco pretentajo v razkrivanje osebnih podatkov.

Eden izmed bralcev Ars Technice pa je osebne podatke dobil celo, ne da bi za njih kakorkoli prosil. ChatGPT 4 mu je, ko je bilo pogovora že konec, a je imel okno še odprto, preprosto začel izpisovati vnose drugih uporabnikov. Med njimi so bila tudi uporabniška imena in gesla za prijavo v informacijski sistem neke lekarne. Očitno je nekdo izmed zaposlenih s ChatGPT poizkusil ugotoviti, zakaj mu prijava ne deluje, pri tem pa je vnašal tudi osebne podatke. Drugi podatki, ki jih je ChatGPT delil, so tudi neobjavljeni raziskovalni projekti,...

6 komentarjev

OpenAI prenovil in pocenil GPT-3.5 Turbo in GPT-4 Turbo

Slo-Tech - OpenAI je izdal nekaj novih modelov svoje umetne inteligence in znižal cene za uporabo obstoječih. Medtem ko je ChatGPT za končnega uporabnika brezplačen, če do njega dostopi prek spletne strani, je dostop prek API za razvijalce drugih produktov plačljiv. Cene za vnos se znižujejo za polovico na 0,05 centa za 1000 žetonov, cene za izhod pa za 25 odstotkov na 0,15 centa za 1000 žetonov. To se sliši malo, a pri analizi daljših vsebin se število žetonov hitro nabere.

Druga novost pa sta dva nova modela. GPT-3.5 Turbo, ki ga poznamo v ChatGPT-ju, je dobil novo verzijo 0125 (25. januar), ki nadgrajuje že nekoliko starejšo 0613 (13. junij). Kaj dosti o spremembah niso povedali, razen da je verzija boljša in da ima odpravljenih nekaj hroščev, denimo težave pri vnosu besedil v nelatiničnih abecedah. Uporabniki bodo dostop do nadgrajene inačice dobili v naslednjih dveh tednih.

Še en novi model pa je GPT-4 Turbo verzije 0125, ki je za zdaj na voljo še v predogledni verziji. OpenAI je...

13 komentarjev

Raziskava: aktualni veliki jezikovni modeli nimajo pojavnih lastnosti

Slo-Tech - Po velikanskem uspehu ChatGPT, ki je novembra 2022 v splošno javnost prinesel zavedanje o sposobnostih umetne inteligence, in hitrem razvoju velikih jezikovnih modelov, ki je sledil, si je marsikdo postavil vprašanje, kam to vodi. Ali je razvoj umetne inteligence - ali pa vsaj njegovo hitrost - možno napovedati ali pa gre za nenadejane skoke? Raziskovalci s Stanforda so preverjali predpostavke, da aktualni veliki jezikovni modeli izkazujejo pojavne lastnosti (emergent properties). Ugotovili so, da to ne drži.

Kot povsod je tudi pri merjenju sposobnosti umetne inteligence vsaj enako pomembno, kako merimo. Če so metode in metrike okorne, se lahko zdi, da s povečevanjem modelov dosežemo točko prevoja, kjer se pojavijo pojavne lastnosti. To deluje, kakor da modeli po neki kritični velikosti pridobijo kvalitativno drugačne lastnosti, ki jih v manjši inačici nimajo. A raziskovalci v najnovejši študiji to imenujejo privid. Resnica je dolgočasnejša, do umetne splošne inteligence (AGI) pa...

34 komentarjev

OpenAI bo postal drugi najdražji start-up

Slo-Tech - Eden izmed pionirjev umetne inteligence nove generacije, OpenAI, se dogovarja o novem financiranju. Po neuradnih podatkih bo podjetje zbiralo sveži kapital z vrednotenjem 100 milijard dolarjev, s čimer bo postalo drugi najdražji ameriški start-up, takoj za SpaceX-om. Za zdaj potekajo pogajanja s potencialnimi investitorji, na katerih bodo dorekli pogoje, časovnico in natančno vrednotenje. Poleg novega kroga financiranja bodo januarja v OpenAI zaposlenim omogočili prodajo lastnih delnic po vrednotenju 86 milijard. Povpraševanja po njih je več kot ponudbe.

OpenAI je avtor priljubljenega orodja ChatGPT, ki je povsem spremenilo odnos do umetne inteligence in jo približalo domačemu uporabniku. Pomemben lastnik podjetje je Microsoft, ki je vanj vložil že 13 milijard dolarjev, s čimer si je kupil tudi pravico do uporabe tehnologije. Zato ni presenetljivo, da se ChatGPT plazi tako v Windows kakor v Bing. Konkurenca, denimo Amazon in Alphabet (Google), medtem obilno vlaga v Anthropic.

V...

0 komentarjev

Google lansiral model Gemini, svojega tekmeca GPTjem

vir: Google
Google - Pri Googlu so naznanili nastop multimodalnega velikega generativnega modela Gemini, neposrednega tekmeca GPT-4 in tehnologije, na kateri nameravajo graditi prihodnost svojih storitev.

Vse od lanskoletnega lansiranja ChatGPTja je bilo videti, da je navezi OpenAIja in Microsofta uspelo svojega poglavitnega tekmeca Googla grdo presenetiti. Čeprav so ravno Googlovi laboratoriji zaslužni za pretežni del teoretičnih prebojev v razvoju strojnega učenja, se je velikan zaradi ChatGPTja nenadoma znašel v zaostanku in znotraj vodstva naj bi zavladala panika, ki je botrovala prenekaterim spremembam, od vrnitve Larryja Paga in Sergeya Brina v aktivnejšo svetovalno vlogo pa do združitve oddelkov Brain in DeepMind. Sedaj so v podjetju najavili prvi praktični rezultat reform, multimodalni generativni UI model Gemini. V osnovi gre za naslednika velikega jezikovnega modela PaLM 2, toda Gemini je bil že od začetka načrtovan mnogo bolj širokopotezno. To se najbolj odraža v njegovi multimodalnosti,...

8 komentarjev

Umetna inteligenca iz 60. let bolj človeška od lanskega GPT-3.5

Slo-Tech - Silovit razmah velikih jezikovnih modelov v tem letu daje napačen občutek, da so računalniki šele sedaj prvikrat res obvladali naravni človeški jezik. Resnično so čedalje boljši, a že pred sedmimi desetletji se je ELIZA pogovarjala z ljudmi. Enega prvih robotov za pogovore (chatbot) je na MIT-u razvil Joseph Weizenbaum. Najnovejši preizkus, ki sta ga izvedla raziskovalca z Univerze v San Diegu, kaže, da je ELIZA bolj človeška od GPT-3.5. Rokopis študije še ni recenziran.

Cameron Jones in Benjamin Bergen sta modele podvrgla Turingovemu testu. Gre za znameniti preizkus, ki si ga je Alan Turing zamislil leta 1950 v članku The Imitation Game. Turingov test je eden najbolj znanih poizkusov, s katerim lahko ugotavljamo, ali se umetna inteligenca lahko uspešno predstavi kot človek. V testu sodelujeta človek in umetna inteligenca, ki z izpraševalcem komunicirata prek računalnika. Izpraševalec ju lahko sprašuje karkoli, nato pa mora iz odgovorov ugotoviti, ali je na drugi strani človek ali...

9 komentarjev

Ko GPT-4 Vision sreča ElevenLabs, dobimo umetnega Davida Attenborougha

Slo-Tech - Tehnologija obstaja že nekaj časa, a šele ko združimo njene različne pojavne oblike, postane zares jasno, česa je sposobna. Charlie Holtz je na X-u pokazal, kako je združil GPT-4 Vision, ki ustvari besedilni opis vizualnih podob, in tehnologija za kloniranje glasu ElevenLabs. Spisal je skripto, ki vsakih pet sekund zajame posnetek z njegove kamere, ga prek API posreduje GPT-4 Vision, nato pa besedilni opis prebere klon glasu Davida Attenborougha. Rezultati so zelo realistični.

Kodo je objavil tudi na GitHubu, a je brezplačno ni možno uporabiti. Za delovanje namreč potrebujemo dostop prek API do GPT-4 Vision in do ElevenLabs, ki ni zastonj, temveč se plačuje po žetonih. Če pa to imamo, so ovire le naša domišljija. Pietro Schirano je na primer pokazal, kako lahko lažni Steve Jobs ocenjuje in kritizira različne izdelke iz aplikacije Figma.

Tehnologija je torej tu in omogoča, da kdorkoli "reče" karkoli. Sedaj je treba razmisliti, kako jo regulirati in to tudi izvajati. ElevenLabs na...

5 komentarjev

OpenAI odpustil direktorja Sama Altmana

vir: Axios
openai.com - V eni najbolj presenetljivih letošnjih novic s področja strojnega učenja so iz podjetja OpenAI sporočili, da odpuščajo svojega izvršnega direktorja Sama Altmana, ker naj bi upravi podjetja prikrival informacije.

V aktualnem razmahu generativne strojne inteligence in velikih jezikovnih modelov je Sam Altman gotovo eden od poglavitnih obrazov industrije. Kot soustanovitelj in od leta 2020 tudi izvršni direktor družbe OpenAI je ključno usmerjal njeno pot od sprva neprofitnega raziskovalnega laboratorija proti enemu od najmočnejših igralcev na tržišču sodobnih storitev umetne inteligence, z orodji, kot sta pogovorni bot ChatGPT in generator slik DALL-E. Sodeloval je praktično na vseh pomembnih diskusijah v industriji, na pogajanjih in zaslišanjih z ameriško politiko ter konferencah, na katerih si razvijalci prizadevajo regulatorje in javnost prepričati, da njihova novodobna orodja prinašajo več koristi kot nevarnosti. Med drugim je v začetku novembra sodeloval na prvem mednarodnem...

22 komentarjev

Microsoft uvaja lastne strežniške čipe

Microsoft - Pri Microsoftu so na konferenci Ignite 23 v Seattlu pokazali svoja prva čipa, v celoti oblikovana znotraj podjetja, ki sta namenjena njihovemu oblaku Azure in ju zaenkrat ne nameravajo tržiti.

S skokovitim razvojem in širjenjem storitev v oblaku so strežniške farme, ki predstavljajo njihovo tehnično hrbtenico, postale ogromni, kompleksni sistemi. Največji ponudniki zato že nekaj časa z namero optimizacij uvajajo vse več lastnih strojnih rešitev, kot so denimo Amazonovi procesorji Graviton. Z eksplozijo generativnih algoritmov in velikih jezikovnih modelov se je potreba po specializirani strojni opremi še povečala, saj v Nvidii ne uspejo dobaviti vseh naprav, ki jih za pospeševanje strojnega učenja potrebujejo njihove stranke - OpenAI naj bi zgolj za lansiranje ChatGPTja potreboval 30.000 čipov A100. Zato zeleni pospeševalci strojne pameti na Ebayu dosegajo astronomske zneske, podjetje pa nenehno beleži rast prihodkov. V Redmondu so zato pljunili v roke in oblikovali dva čipa za...

4 komentarji

Ustvarili bomo lahko lastne verzije ChatGPT

Slo-Tech - Sam Altman je danes razkril, da bo OpenAI uporabnikom velikega jezikovnega modela ChatGPT omogočil ustvariti lastne verzije modela, ki se imenujejo GPT-ji. To bo možno brez znanja programiranja, saj bodo zadostovala enostavna navodila v človeškem jeziku in dodatne informacije, ki jih bomo posredovali. Nato ga usmerimo v pravo smer, saj je vsak GPT lahko namenjen specifičnim nalogam.

Novost je za zdaj dostopna naročnikom plačljive verzije ChatGPT Plus. Za zdaj podrobnosti še niso znane, a ti novi modeli bodo načeloma dostopni tudi drugim uporabnikom. Vsi bodo lahko interagirali z njimi, ne bodo pa videli zgodovine pogovorov drugih uporabnikov ali avtorja. OpenAI bo v ta namen ustvaril "GPT Store", kjer jih bomo našli in začeli uporabljati. Poslovni uporabniki (GPT Enterprise) pa bodo lahko vzpostavili lastne modele zgolj za interno rabo.

OpenAI je navedel nekaj primerov, za kaj bi se lahko posamezni modele specializirali. Tako so omenili "Writing Coach" "Sous Chef", "Math Mentor",...

12 komentarjev

OpenAI bi prodajal delnice po 90 milijard dolarjev

Slo-Tech - Po podatkih virov blizu podjetja se OpenAI resno pogovarja o prodaji dela obstoječih delnic (torej ne gre za IPO), ki bi jih ponudil institucionalnim investitorjem. Prodaja bi potekala po vrednotenju med 80 in 90 milijardami dolarjev, kar je približno trikrat več od vrednotenj na začetku leta.

V praksi bi torej šlo za prodajo dela delnic, ki jih imajo trenutno v lasti zaposleni in drugi investitorji. Če bi se načrti uresničili, bi OpenAI nenadoma postal eden največjih start-upov na svetu. Spomnimo, da je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, podjetje pa se bliža letnemu prometu ene milijarde dolarjev. OpenAI je za zdaj dobro monetiziral svoje izdelke, saj je osnovna verzija ChatGPT na voljo brezplačno, novejši modeli (GPT-4.0) in dodatne funkcije (denimo sinteza in razumevanje govora) pa so na voljo le naročnikom na plačljive verzije.

Iz OpenAI navedb o novi prodaji delnic za zdaj še ne komentirajo. A dejstvo je, da so razmere za prodajo delnic ugodne. ARM-jeva prva...

0 komentarjev

ChatGPT bo lahko sprejemal slike in govor

openai.com - Pri OpenAI so naznanili skorajšnji prihod novih zmogljivosti v razvpitega pogovornega bota ChatGPT: poleg teksta mu bomo lahko predložili tudi slike in ga spraševali glasovno.

Ko so v OpenAI marca lansirali GPT-4, smo med teoretičnimi zmogljivostmi lahko zasledili tudi multimodalnost, se pravi organsko razumevanje različnih formatov informacij, v tem primeru poleg teksta še podobe. Toda dejansko uporabo teh funkcij v podjetju dozirajo zelo počasi; tako so se poleti povezali z družbo Be My Eyes, ki izdeluje istoimensko aplikacijo za pomoč slabovidnim, medtem ko navadnim uporabnikom tolmačenje slik še ni dosegljivo, domnevno predvsem zaradi bojazni pred nevarnostmi, ki jih takšne zmogljivosti potencialno pomenijo za našo zasebnost. Tudi Microsoft v Bing Chatu takšne dodatke preizkuša precej previdno. Sedaj je nastopil trenutek za preskok na novo stopnico, kajti "v roku dveh tednov" bodo naročniki na storitvi Plus in Enterprise lahko ChatGPTju posredovali tudi podobe ali ga...

9 komentarjev

OpenAI odprl API za GPT-4 vsem naročnikom

Slo-Tech - Čeprav GPT-4 obstaja že nekaj časa in ga naročniki ChatGPT tudi že lahko uporabljajo, je OpenAI šele sedaj najavil splošno dostopnost tega jezikovnega modela. To v praksi pomeni, da ni treba več čakati na vabilo, temveč imajo dostop vse stranke, ki naročijo plačljiv dostop. Na enak način so dostopni tudi GPT-3.5 Turbo, DALL·E in Whisper API.

GPT-4 je izšel marca, odtlej pa je prošnjo za vabilo oddalo več kot milijon strank. Do danes ga uporabljajo že številni izdelki, ki imajo dostop do modela prek API. Sedaj je GPT-4 na voljo strankam z zgodovino plačil, torej obstoječim naročnikom, medtem ko bodo vsi novi naročniki dostop pridobili najpozneje konec meseca. V trenutno dostopni verziji lahko model na enkrat ustvari do 13 strani besedila (8K). Sčasoma bodo te omejitve višje, so dodali.

Predhodnik, GPT-3, pa se bo počasi upokojil. OpenAI je dejal, da ga bodo aktivno podpirali do januarja prihodnje leto, nato pa bodo model ugasniti, da bi lahko računsko moč koristneje uporabili za...

17 komentarjev

Še eno v vrsti javnih opozoril na nevarnosti umetne inteligence

Slo-Tech - Dobili smo še tretje v nizu odmevnih javnih opozoril vodilnih strokovnjakov za strojno učenje, da naj bi umetna inteligenca predstavljala resno nevarnost za propad človeške civilizacije.

Odkar se je lanske jeseni - z nastopom ChatGPTja - strojno učenje prebilo na čelo razvpitosti v IT industriji in širše, se vrstijo tudi vse pogostejša javna opozorila, da je napredek prehiter. Razvijalci algoritmov strojnega učenja, kot so veliki jezikovni modeli in generatorji slik, kakor da so nenadoma ugotovili, da situacije ne nadzorujejo več in nas utegne AI že v razmeroma bližnji prihodnosti vse nadvladati. Tu ne gre za kakšne odpadnike, temveč smetano raziskovalcev ter inženirjev, kot sta dva od treh dobitnikov Turingove nagrade iz leta 2019, Geoff Hinton in Yoshua Bengio, pa vodje skorajda vseh najvidnejših razvojnih laboratorijev.

Najnovejša tovrstna objava prihaja iz organizacije Center for AI Safety (CAIS) in je dolga vsega 22 besed, v katerih trdi, da je stopnja nevarnosti, ki jo...

87 komentarjev

Apple zaposlenim prepovedal uporabo ChatGPT

Slo-Tech - Medtem ko so šole v New Yorku ugotovile, da se nima smisla boriti z mlini na veter, in so preklicale prepoved uporabe ChatGPT na svojih omrežjih, je v podjetjih seveda drugače. Apple je zadnje v vrsti podjetij, ki so zaposlenim prepovedale uporabo tovrstnih orodij, da podatki ne bi odtekali v svet.

Apple ni prepovedal le uporabe ChatGPT, temveč vseh sorodnih orodij umetne inteligence. Istočasno razvijajo lastnega pomočnika z umetno inteligenco, tujih pa ne marajo, ker bi tako lahko pobegnile interne in zaupne informacije. Poleg sogovornikov, kakršna sta Bing Chat ali ChatGPT, Apple ne dovoli uporabe niti GitHubovega Copilota, ki poenostavlja pisanje kode.

Ključni problem je, da ChatGPT in ostali komunicirajo z avtorji. Da bi se učili, si shranjujejo vnose uporabnikov. V preteklosti smo že videli napake, ko so v nekaterih primerih to celo razkrivali tudi drugim uporabnikov. OpenAI je sicer izdal plačljivi ChatGPT, ki omogoča izklop deljenja podatkov. A tudi brez tega je...

15 komentarjev

Nevidne mravljice, brez katerih ni umetne inteligence

Slo-Tech - Umetno inteligenco v modernih inkarnacijah si radi predstavljamo kot vsemogočno, ki enostavno prebere vsa besedila in pregleda vse slike, da se nauči nadčloveške pameti. To je morda končni cilj, a trenutno poleg inženirjev, ki jo sestavijo, potrebuje še ogromno ročnega dela. To delo opravljajo slabo plačani označevalci (taggers) vsebin, na katerih se trenira umetna inteligenca. Proizvajalci o tej nebleščeči plati neradi govorijo. Le Googlov DeepMind uradno komentira položaj ljudi, ki opravljajo tako imenovano bogatenje podatkov (data enrichment).

NBC piše o Alexeju Savreuxu iz Kansas Cityja, ki za 15 dolarjev na uro počne prav to. Kot podizvajalec za OpenAI brez dodatnih pravic in zavarovanj označuje posnetke, pripravlja stavke in ostale informacije, ki so nujno potrebne za učenje ChatGPT. Kot pravi, je to neugledno in skrito delo, ki pa je nujno za obstoj umetne inteligence v trenutni obliki. Opravlja se v nestandardiziranih oblikah, po potrebi, običajno prek posrednikov,...

11 komentarjev

Bing Chat na voljo vsakomur

Microsoft - Pri Microsoftu so obelodanili naslednje korake v razvoju z GPTjem podprtega iskalnega bota Bing Chata; tako vstopa v odprto preizkušanje in dobiva nove sposobnosti, predvsem v smeri grafičnega prikaza in iskanja.

Ni videti, da bi javna opozorila strokovnjakov za strojno učenje kakorkoli ustavljala Microsoft pri njegovem silovitem naletu z vključevanjem algoritma GPT v stvarne izdelke. Čeprav je februarsko lansiranje prenovljenega iskalnika/bota Bing Chata v obliki zaprtega beta testiranja postreglo z več težavami, je storitev že tri mesece pozneje na voljo vsakomur ... z Microsoftovim uporabniškim računom, to je. Toda pomembnejše so najave zmogljivosti, ki naj bi prišle "v bližnji prihodnosti". Bing Chat bo tako znal odgovore vračati v obliki grafov in slik, napravljenih z Bing Image Creatorjem, ki sicer stoji na podlagi družine algoritmov DALL-E in je samostojno na voljo od aprila. Takšna funkcionalnost bo uvedena tudi v obratni smeri - z iskanjem s prepoznavo slik, pri čemer je...

8 komentarjev

Umetna inteligenca zna več programskih jezikov, a površno

Slo-Tech - Kmalu po izidu ChatGPT in kasneje tudi njegovega brata Chat Binga smo se navduševali nad njuno sposobnostjo pisanja programske kode. Za zdaj še ne znata napisati nove igre, a za pisanje posameznih gradnikov ali pa zgolj ogrodja zanje sta povsem sposobna. Tega sta se naučila z analizo dostopne kode na spletu, ki je ni malo. Github, Stack Overflow in podobne storitve so polne zgledov.

Čeprav je ta koda na spletu dostopna prosto, pa upravljavci zbirk ugotavljajo, da ustvarjalci velikih jezikovnih modelov s tem kujejo dobičke na njihov račun. Reddit je že napovedal, da bo dostop v ta namen zaračunaval. Enako kani storiti tudi Stack Overflow. Ni namreč skrivnost, da so se modeli učili tudi z vsebinami s Stack Overflowa. Ob tem lahko spomnimo na GitHub Copilot, ki sta ga skupaj pripravila OpenAI in GitHub za pomoč programerjem pri pisanju kode, pa ju je na koncu doletela tožba zaradi kršitev avtorskih pravic. Tudi ta se je učil na kodi, ki so jo prispevali drugi. Z licenčnega vidika pa...

16 komentarjev

Microsoft in Epic bosta pripeljala GPT-4 v medicino

Slo-Tech - Microsoft in Epic Systems sta sporočila, da bosta združila moči in pripeljala veliki jezikovni model GPT-4 v medicino. Z njim želita olajšati delo zdravstvenemu osebju, saj bo z njim možno pisati sporočila in analizirati zdravstvene kartone. Skeptiki so zelo zaskrbljeni.

Epic je največji ponudnik programske opreme za ameriške bolnišnice. Ocenjujejo, da njegove programe, denimo MyChart, uporablja približno 30 odstotkov ameriških bolnišnic. Po celem svetu ima elektronske kartone v njihovem sistemu več kot 300 milijonov pacientov. To pomeni, da ima Epic dostop do velikanske količine podatkov.

Microsoft pa je po drugi strani investitor v Open in nudi dostop do GPT-4 prek svojih storitev Azure (na voljo je API). To dvoje bi sedaj združili, pri čemer bi umetna inteligenca pomagala v dveh pogledih. GPT-4 je odličen v pisanju besedil in bo zdravstvenim delavcem pomagal pri snovanju sporočil za komunikacijo s pacienti. To je povsem smiselna uporaba, saj bo besedila tako ali tako še nekdo...

28 komentarjev

Reddit bo umetni inteligenci zaračunal uporabo svojih virov

Slo-Tech - Veliki jezikovni modeli, kakršna sta ChatGPT in Chat Bing, so se morali učiti na milijonih besedil. Če so ta avtorsko zaščitena, potem model verjetno ne more ustvarjati izdelkov z bolj permisivno licenco. Sodišče o tem še ni reklo zadnje besede, a tožb ne manjka, prav tako ne poizkusov monetizacije. Reddit, ki je eden popularnih virov učnega gradiva za umetno inteligenco, se je odločil, da to ne bo več zastonj.

Ustanovitelj podjetja Steve Huffman je dejal, da bodo morali za dostop prek API, ki bi omogočil prenos dobrih 18 let arhivov za učenje, naročniki plačati. Reddit takšne pogoje lahko postavlja, saj ga kot pomemben vir priznavata tako ChatGPT kakor Bing. Na Redditu je namreč moderirana vsebina, ki so jo v vrsti let ustvarili ljudje, zato je najbolj pristna. Huffman se tega zaveda in tega ne namerava več deliti brezplačno.

Hkrati je Huffman povedal še, da bodo razvijalcem in moderatorjem dali boljša orodja za delo v skupnosti. Aplikacija na iOS in Androidu bodo na primer...

3 komentarji

Samsung razmišlja o zamenjavi Googla za Bing

Slo-Tech - Še pred letom dni bi bil takšen naslov možen le v znanstvenofantastični zgodbi, a umetna inteligenca in Bing Chat sta pošteno premešala karte. Microsoftov iskalnik Bing obstaja že dobro desetletje (od leta 2009), a ga do letos nihče ni štel za resnega konkurenta. Bing Chat s podporo za GPT-4 je vse to spremenil. Samsung sedaj resno razmišlja, da bi v prihodnosti na svojih napravah privzeto nudil Bing in ne Googlovega iskalnika. V Mountain Viewu so zaskrbljeni.

Ne gre le za prestiž, gre za občutne zneske in predvsem sporočilo trgu. Pogodba s Samsungom je po ocenah vredna tri milijarde dolarjev, z Applom (ki tudi poteče letos) pa celo dvajset milijard dolarjev. To so zneski, ki jih Google plačuje Samsungu in Applu, da usmerjata na njegov iskalnik, zato si lahko le predstavljamo, kolikšne so dejanske koristi za Google. In zato so pogajanja med Googlom in Samsungom, ki trenutno tečejo, zelo ostra.

Seveda ni nujno, da Samsung misli resni. Morda le blefira, a sedaj ima dejansko vzvod...

7 komentarjev

ChatGPTju grozi tožba zaradi obrekovanja

Slo-Tech - Župan iz Avstralije Brian Hood je družbi OpenAI zagrozil s tožbo, če ne spremeni pogovornega bota ChatGPT tako, da o njem ne bo več blebetal škodljivih neresnic.

Bržkone najbolj razvpita in pereča težava modernih chatbotov je njihova lastnost, da halucinirajo podatke, to je, da na naše poizvedbe odgovarjajo s povsem izmišljenimi stvarmi. Tako je preprosto zaradi tega, ker njihovi jezikovni modeli v resnici ne poznajo povezav med pojmi, temveč so zgolj statistična orodja, ki postavljajo črke skupaj tako, kot izhaja iz ogromnega korpusa besedil, na katerem so se učili. Halucinirajo zelo pogosto, zato je bilo zgolj vprašanje časa, kdaj se bo kakšna javna oseba na sodišču pritožila za stvari, ki jih bot govoriči o njej. Videti je, da se bo to najprej zgodilo v Avstraliji, kjer je župan regije Hepburn Shire, Brian Hood, 21. marca na OpenAI naslovil grožnjo s tožbo, v kolikor ChatGPTja ne priredi tako, da o njem ne bo širil neresnic.

Konkretno: bot lahko na pozive o Hoodu odgovori, da...

50 komentarjev

Vrsta strokovnjakov poziva k polletni ustavitvi razvoja strojnega učenja

Slo-Tech - Organizacija Future of Life Institute je objavila javno pismo, v katerem več vidnih osebnosti s področja strojnega učenja in informacijskih tehnologij poziva k šestmesečnemu moratoriju na razvoj in lansiranje novih produktov s področja strojnega učenja.

Izjemno nagel razvoj rešitev s področja strojnega učenja v zadnjem letu, posebno veliki jezikovni modeli in generatorji podob, vzbuja strah, da pravna in akademska stroka ter zakonodajna telesa izgubljajo bitko za uspešno razumevanje in nadzorovanje takšne napredne tehnologije. Investicijska banka Goldman Sachs je na začetku tedna objavila poročilo, v katerem ugotavlja, da naj bi generativna strojna pamet v naslednjem desetletju v razvitih državah ob službo spravila okoli 300 milijonov ljudi, v zameno za od 7- do 10-odstotni dvig bruto družbenega proizvoda. Najnovejši modeli, kot je nedavno lansirani GPT-4, s skokovitim tempom izboljšujejo svojo učinkovitost in se na nekaterih testih jezikovnega znanja že odrežejo skoraj tako dobro...

67 komentarjev

ChatGPT dobiva vtičnike, tudi za brskanje po spletu

Slo-Tech - Odkar je ChatGPT konec minulega leta dosegel javnost, je ostal v času zamrznjen veliki jezikovni model. Natreniran je bil na podatkih do leta 2021, zato ni vedel nič o modernem svetu po tem letu. Konkurenca - Microsoft Bing in sedaj tudi Google Bard - teh omejitev ni imela, saj je lahko brskala po spletu. V OpenAI niso sedeli križem rok, temveč so razvili vtičnike za ChatGPT, ki so s povabilom oziroma vpisom na čakalni seznam dostopni uporabnikom. Za zdaj bodo to naročniki plačljive verzije ChatGPT Plus.

Kot pojasnjujejo v podjetju, so uporabniki že od prve predstavitve ChatGPT spraševali po razširitvah. Tudi številni razvijalci so želeli podobne funkcionalnosti, ker bi to bistveno razširilo domet storitve. Vtičnike je izdelala vrsta partnerjev, med katerimi omenjajo podjetja Expedia, FiscalNote, Instacart, KAYAK, Klarna, Milo, OpenTable, Shopify, Slack, Speak, Wolfram in Zapier. Še posebej pa zanimiva pa sta dva, ki ju je razvil kar OpenAI sam - brskalnik po spletu in tolmač za...

0 komentarjev

Kitajski Baidu predstavil svoj ChatGPT in razočaral

Slo-Tech - Zlobni jeziki bi dejali, da je Baidu končno dosegel Googlov nivo. Predstavitev njihovega jezikovnega modela v obliki sogovornika, ki se imenuje Ernie, jim je uspela v enaki meri, saj so tudi Baidujeve delnice takoj zatem padle kot kamen. Desetodstotno znižanje tečaja je sledilo manj kot navdušujoči premierni predstavitvi izdelka, ki je potekala danes. Težko pričakovani dogodek je obljubljal predstavitev izdelka, ki naj bi revolucijsko predrugačil iskanje po spletu, poslovanje in številne druge izdelke. A po splavitvi sploh ni jasno, ali bo Ernie kos ChatGPT-ju.

Ustanovitelj Baiduja Robin Li je danes pred zaslonom narekoval vprašanja, ki so bila predhodno vtipkana v Baidu. Če smo pričakovali razumevanje govorjenega besedila in odgovarjanje v realnem času, smo se zmotili. Baidu je pokazal le vnaprej posnet primer delovanja Ernieja. Tod bi celo lahko rekli, da se je nekaj naučil od Googla, ki je poizkusil v živo in se osmešil. Ernie še ni na voljo javnosti, temveč bo sprva namenjen...

4 komentarji

Google vstopa na polje umetne inteligence

Slo-Tech - Google se pridružuje jezikovnim modelom, ki so kljub že precej dolgi zgodovini šele v zadnjih mesecih obnoreli svet. Da ne bi OpenAI s svojimi modeli GPT pobegnil predaleč, je Google odprl API za dostop do svojega modela PaLM. Ta je podoben kot GPT ali Metin LLaMA, prvikrat pa so ga napovedali že pred letom dni. PaLM je večnamenski model, ki ga lahko natreniramo za pisanje kode, iskanje informacij, povzemanje besedil ali zgolj pogovarjanje.

Hkrati je Google izdal še aplikacijo MakerSuite, ki omogoča lažje rokovanje s PaLM-om. Z njim lahko enostavno vnašamo pozive (prompt), dodajamo sintetične podatke v podatkovne zbirke in prilagajamo obstoječe modele. To lahko storimo kar v brskalniku, računsko zahtevnejši del pa se izvede v Google Cloudu. Poleg tega je Google predstavil še precej orodij za poslovni svet, kjer moramo omeniti platformo Vertex AI za generativno umetno inteligenco - z njo podjetja urijo lastne modele strojnega učenja, ima pa dostop do nekaterih modelov Google...

10 komentarjev

OpenAI naznanil GPT-4

openai.com - Kot smo že nekaj časa pričakovali, so v OpenAI naposled najavili veliki jezikovni model GPT-4. Za rahlo presenečenje pa so obenem poskrbeli v Microsoftu, s priznanjem, da novi Bing Chat v bistvu na njem sloni že od začetka testiranja.

Skoraj 3 leta nas že ločijo od prvih vnašanj ukazov generativnemu jezikovnemu algoritmu, oziroma velikemu jezikovnemu modelu (LLM) GPT-3. Umotvor laboratorija OpenAI je postal eden od sinonimov za eksplozijo generativne strojne inteligence, ki je lani dosegla nove nivoje z generatorji slik in jesenskim lansiranjem pogovornega bota ChatGPT, letos pa z nebrzdano naglico poganja novo tekmo med tehnološkimi velikani. Posledica norije je bilo seveda mrzlično čakanje na novo različico GPTja, ki so ga sicer inženirji medtem iterativno nadgrajevali, tako da je bila lani v bistvu aktualna različica 3.5. Tudi šef OpenAIja, Sam Altman, je večkrat opozoril, da so pričakovanja bržkone prevelika in da bo GPT-4 nova evolucijska stopnja ter še daleč od kakšne...

27 komentarjev

Microsoft uradno predstavil z GPT podprt Bing

Microsoft - Po govoricah in izpustih informacij so pri Microsoftu predstavili prihodnjo verzijo iskalnika Bing, ki je osrediščena okoli sprege z jezikovnim modelom GPT.

Veliki jezikovni modeli (LLMs), v prvi vrsti pa bot ChatGPT, so sprožili novo oboroževalno tekmo med tehnološkimi velikani, ki skušajo trenutno eden drugega prehiteti v najavljanju novih rešitev na tej osnovi. Po tem, ko sta Microsoft in laboratorij OpenAI, ki skrbi za ChatGPT, januarja obnovila tesno sodelovanje, so bili na potezi pri Googlu, kjer naj bi vladala kar precejšnja panika, da si bo tekmec iz Redmonda uspel priboriti pomembno prednost. Zato ni bila presenetljiva ponedeljkova najava pogovornega algoritma Bard, ki bo neposreden tekmec ChatGPT-ju. Da so z najavo v Googlu pohiteli, je bržkone kriv tudi pobeg prve podobe iskalnika Bing, pred nekaj dnevi, z vgrajenimi funkcijami modela GPT, ki so ga v Microsoftu naposled uradno pokazali danes, tudi na dogodku za novinarje.



Posodobljenemu iskalniku s pomočjo GPT-ja...

21 komentarjev

Strojno pisanje besedil se že širi po spletnih medijih

Slo-Tech - Pri BuzzFeedu so objavili, da razvijajo algoritem na osnovi GPTja, ki bo generiral nekatere prispevke. Najava prihaja neposredno po januarski aferi, v kateri so se pri CNETu opekli s tihim uvajanjem lastnega algoritma za pisanje novic.

Sredi januarja so pri Futurismu po namigih nekaterih analitikov odkrili, da se je za oddelkom Money Staff, ki je za medij CNET pisal nekatere članke s finančnim svetovanjem, v resnici skrival - generativni algoritem za besedila, kakršen je na primer tudi razvpiti GPT, družbe OpenAI. "Podpis" strojnega avtorja je bil zelo prikrit: na strani samih člankov ga ni bilo in bralec je do podatka, da je bilo besedilo bržda ustvarjeno samodejno, prišel šele, če je odjadral do podstrani o avtorju. Pa še to verjetno zgolj od januarja dalje, kajti nadaljnje poizvedovanje je pokazalo, da je medijska hiša to počela že več mesecev - vsaj od novembra - in to namenoma prikrivala, ker je bil projekt še v preizkusni fazi. Pri Vergu so nato izbrskali, da je vzrok za...

23 komentarjev

Microsoft in OpenAI v še tesnejše zavezništvo

Microsoft - Microsoft in OpenAI sta še poglobila sodelovanje, z novim znatnim vložkom Redmonda, ki si obeta pospešeno integracijo strojnega učenja v svoje storitve.

OpenAI je ta hip brez dvoma najbolj vroč razvijalec rešitev strojnega učenja na svetu, z algoritmi, kot so DALL-E, GPT in ChatGPT. Sprva je šlo za strogo neprofitno družbo, ki pa je sredi leta 2019 v iskanju zajetnejše denarne pogače prvič pokukala še v komercialne vode. Takrat so ustanovili podružnico OpenAI LP in se v zameno za vložek milijarde dolarjev povezali z Microsoftom. Partnerstvo so leta 2021 obnovili, sedaj pa so ga očitno še poglobili. Natančnih številk o tokratnem vložku Redmonda v OpenAI niso razkrili, zato pa govorice divjajo že od začetka leta, ko je postalo jasno, da ima Microsoft spričo uspeha pogovornega algoritma ChatGPT z njim velike načrte in da se menda celo Googlu zaradi tega tresejo hlače. Pred dvema tednoma so v Semaforju poročali, da naj bi bila investicija težka 10 milijard dolarjev, pri čemer naj bi v...

29 komentarjev

Tudi OpenAIjev pogovorni bot trpi za podobnimi hibami kot tekmeci

openai.com - Prejšnji teden je svoj pogovorni algoritem predstavil tudi OpenAI. ChatGPT je osnovan na jezikovnem modelu GPT-3, uporabniki pa so ga kljub vgrajenim varovalkam že sprovocirali v izgovarjanje vsakovrstnih neumnosti.

Fiasko računalniške sogovornice Tay je očitno pozabljen, kajti letos so velikani s področja strojnega učenja preporodili javno preizkušanje chatbotov, torej pogovornih algoritmov. Po Meti in Googlu so se sedaj opogumili tudi pri OpenAIju in predstavili ChatGPT, pogovornega bota, ki je seveda osnovan na njihovem proslavljenem velikem jezikovnem modelu GPT-3. Bot je na voljo prosto in trenutno tudi še brez oglasov, zato ga je v le nekaj dneh že preizkusilo milijon ljudi, ni pa še jasno, kako dolgo bo tako dostopen, ker vodja družbe Sam Altman pravi, da so cene procesiranja visoke. ChatGPT je deklarirano še za odtenek zmogljivejši od konkurentov; in sicer zato, ker so klasičnemu receptu botov na osnovi velikih jezikovnih modelov - se pravi popolnjevanju teksta z...

7 komentarjev