» »

OpenAI bo postal drugi najdražji start-up

OpenAI bo postal drugi najdražji start-up

Slo-Tech - Eden izmed pionirjev umetne inteligence nove generacije, OpenAI, se dogovarja o novem financiranju. Po neuradnih podatkih bo podjetje zbiralo sveži kapital z vrednotenjem 100 milijard dolarjev, s čimer bo postalo drugi najdražji ameriški start-up, takoj za SpaceX-om. Za zdaj potekajo pogajanja s potencialnimi investitorji, na katerih bodo dorekli pogoje, časovnico in natančno vrednotenje. Poleg novega kroga financiranja bodo januarja v OpenAI zaposlenim omogočili prodajo lastnih delnic po vrednotenju 86 milijard. Povpraševanja po njih je več kot ponudbe.

OpenAI je avtor priljubljenega orodja ChatGPT, ki je povsem spremenilo odnos do umetne inteligence in jo približalo domačemu uporabniku. Pomemben lastnik podjetje je Microsoft, ki je vanj vložil že 13 milijard dolarjev, s čimer si je kupil tudi pravico do uporabe tehnologije. Zato ni presenetljivo, da se ChatGPT plazi tako v Windows kakor v Bing. Konkurenca, denimo Amazon in Alphabet (Google), medtem obilno vlaga v Anthropic.

V zadnjih tednih je bil OpenAI sicer na naslovnicah zaradi kadrovske drama, ki se je začela z nepričakovano odstavitvijo soustanovitelja in izvršnega direktorja Sama Altmana. Upravni odbor je presenetljivo izglasoval njegov odhod, češ da jim je prikrival določene informacije in da je njegov pristop do umetne inteligence preveč tvegan. V nekaj urah je Altman dobil možnost, da prebegne k Microsoftu, a so se na koncu strasti pomirile. V OpenAI je velika večina zaposlenih pisno podprla Altmanovo vrnitev, kar je nazadnje spoznal tudi odbor. Večina članov je odstopila, Altmana pa so ponovno ustoličili kot vodjo podjetja.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OpenAI odpustil direktorja Sama Altmana

Oddelek: Novice / Ostale najave
226353 (4157) Zimonem
»

Apple zaposlenim prepovedal uporabo ChatGPT

Oddelek: Novice / Ostale najave
156496 (394) Mr.B
»

OpenAI naznanil GPT-4

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
279774 (5453) Miki N
»

Microsoft in AMD bosta združila moči pri umetni inteligenci

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
193146 (1437) BT52
»

Microsoft in OpenAI v še tesnejše zavezništvo

Oddelek: Novice / Ostale najave
297346 (4623) AtaŠtumf

Več podobnih tem