» »

ChatGPT dobiva vtičnike, tudi za brskanje po spletu

ChatGPT dobiva vtičnike, tudi za brskanje po spletu

Slo-Tech - Odkar je ChatGPT konec minulega leta dosegel javnost, je ostal v času zamrznjen veliki jezikovni model. Natreniran je bil na podatkih do leta 2021, zato ni vedel nič o modernem svetu po tem letu. Konkurenca - Microsoft Bing in sedaj tudi Google Bard - teh omejitev ni imela, saj je lahko brskala po spletu. V OpenAI niso sedeli križem rok, temveč so razvili vtičnike za ChatGPT, ki so s povabilom oziroma vpisom na čakalni seznam dostopni uporabnikom. Za zdaj bodo to naročniki plačljive verzije ChatGPT Plus.

Kot pojasnjujejo v podjetju, so uporabniki že od prve predstavitve ChatGPT spraševali po razširitvah. Tudi številni razvijalci so želeli podobne funkcionalnosti, ker bi to bistveno razširilo domet storitve. Vtičnike je izdelala vrsta partnerjev, med katerimi omenjajo podjetja Expedia, FiscalNote, Instacart, KAYAK, Klarna, Milo, OpenTable, Shopify, Slack, Speak, Wolfram in Zapier. Še posebej pa zanimiva pa sta dva, ki ju je razvil kar OpenAI sam - brskalnik po spletu in tolmač za kodo. Vtičniki delujejo kot oči in ušesa za jezikovni model, saj mu omogočajo pridobivanje informacij in interakcijo z zunanjim svetom. Z njimi je na primer možno omiliti problem halucinacij, torej izmišljevanja podatkov, saj lahko poišče vire za svoje trditve. Vtičniki imajo še najrazličnejše druge naloge, od brskanja po seznamih do naročanja letalskih vozovnic.

Vtični za brskanje po spletu je omejen na zahtevke GET v besedilni obliki. Uporablja API, ki ga povezuje z Microsoftovim iskalnikom Bing, zato bo v tem pogledu soroden Bing Chatu. Tolmač za kodo pa bo razumel Python, ki bo tekel v peskovniku, za požarnim zidom in z nekaj dodeljenega prostora. Z njim bo možno reševati matematične probleme, analizirati in prikazovati podatke, pretvarjati med različnimi tipi datotek itd. Vtičniki zunanjih partnerjev pa so namenjeni zlasti interakciji z njihovimi storitvami.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj je ChatGPT prava stvar ali kam to vodi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13926665 (1486) Rias Gremory
»

ChatGPT bo lahko sprejemal slike in govor

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
92910 (1041) Karamelo
»

Prva tožba zoper OpenAI zaradi obrekovanja v ChatGPT

Oddelek: Novice / Tožbe
405527 (1988) c23po
»

Microsoft uradno predstavil z GPT podprt Bing

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
218503 (5016) fikus_
»

Jezikovni modeli so nova črna

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
288118 (5627) Zimonem

Več podobnih tem