» »

Ali bodo Združene Države napadle Irak?

Ali bodo Združene Države napadle Irak?

««
41 / 44
»»

drejc ::

mici: Napača...nova resolucija bi itak imela rok trajanja do dons 17.Marec ...se prau tut ce bi bla izvoljena/zavrnjena, bi dons zapadla...heh, ti ameri niso tolk za luno ko mislte :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

Thomas ::

Pustimo (komunistična) prepričanja Gustinčiča ob strani.

Ampak kaj hudiča res počne ta penzionist na RTV, ko bi moral nastopiti kakšen od novinarjev, ki so zdaj "zvezde" RTVja? Ob intervjuju predsednika republike - zagotovo.

A ni to vseeno nekoliko čudno, koliko prostora ima tale Jurij Gustinčič ob taki situaciji?

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TheJack ::

Meni se je denimo zdelo, da je RTV ob tako svečani priložnosti kot je intervju s predsednikom države (saj ne vem... je to njegov prvi na TVS, odkar je predsednik?) pač angažirala svojega najbolj uglednega novinarja.

Ikarus ::

The Jack

Brez skrbi - če piše na začetku Ikarus, preberem cel post...odgovorim pa na bistveno.

Niti moralno niti intelektualno sam ne morem vedeti, če je vojna pravi odgovor na Sadama - bodisi ta teden, bodisi čez eno leto. Verjetno bo pa enkrat tako ali tako neizogibna. In to je jedro chamberlainskega problema - koliko zla mora nek zločinski režim narediti, da bo presežen vzdražni prag v populaciji svobodnih držav, da bodo te pripravljene zadevo presekati. Zgleda, da je danes ta prag presežen v ZDA, VB, Avstraliji, Japonski, Španiji in še kje, medtem ko marsikje ni. Sčasoma bi se podala tudi stara Evropa, mogoče Francija šele, ko bi pozornost popustila in bi Sadam recimo vrgel atomsko bombo na Izrael - nekateri bi se pa še takrat upirali "puščavi resničnosti", mogoče Kitajska. Argument proti posredovanju bi se takrat prelevil v "Ja, sedaj je pa prepozno in prenevarno."

Sedaj pa dilema, ki se nam ravnokar rola pred očmi: narediti "pravo stvar", razorožiti Sadama, osvoboditi Iračane in zraven tvegati razkol med brezprizivno demokratičnimi državami ter ustvariti čezatlantske tenzije? Ali na drugi strani počakati, da se doseže konsenz in tvegati proliferacijo iraškega režima v še nekaj bolj monstruoznega in nevarnega?

This is not a war of necessity, but rather a war of choice.


...imenitno izrazi to dilemo, zato mi je članek, ki nikakor ni protivojni, všeč.

"Containment" - izolacija Iraškega režima očitno ni imela haska, še celo več: Sadamu je dala priročen izgovor in PR material, kako da OZN ubija iraške otroke, medtem ko sam troši milijarde od nafte za oboroževanje in luksus. Beden in smešen argument, ki pa je produktiven celo na informiranem Zahodu.

Z ameriškega stališča je zadeva precej premočrtna, ker omenjeni konsenz v ZDA že obstaja, čakanje pa pomeni večje tveganje za njihove vojake. Ogroženost, ki jo čutijo po napadu 11.9., je pa tudi realna: Sadam ima sredstva, Osama pa gorečo željo; če še nista, bi ta dva slejkoprej eksplozivno eksotermno zreagirala.

Pa ni ameriško stališče edino zveličavno. Kaj predlaga heterogena druščina, kjer se pod marelo stiskajo sirijski, kitajski, ruski in ostali prijatelji pod francoskim vodstvom? Popolnoma nič. Vztrajajo na neučinkovitih inšpekcijah, inšpektorje so pa v Irak pripeljali Američani in nihče drug. Pred ameriško pobudo in kopičenjem vojske na meji, kar je rezultiralo v soglasni resoluciji 1441, so se vsi obnašali, kot da je Irak na Marsu, OZN resolucije leposlovno čtivo, sama OZN pa Liga narodov.Nobenega novega predloga nimajo, nobene aktivnosti ne bi (nikoli! pravijo Francozi) podprli, oni bi imeli status quo.

Status quo pa ne more biti, ker nihče pri zdravi pameti ne verjame, da se bo Sadam na stara leta posvetil družinskemu življenju in modificiranju računalnikov. Gre za režim, ki bo podobno kot Miloševićev, do zadnjega izdihljaja sejal zlo in izredne razmere, ker le v takih je viabilen. V miru in prosperiteti so Sadamove ideje in način delovanja - šala.

Kdaj bi se dalo upoštevati Francoze? Ko bi postali proaktivni, pristali na nek razumno tempiran ultimat Sadamu in na koncu ponudili še svoje vojaško sodelovanje, ko bi "beseda meso postala". Tako pa je njihova edina aktivnost nasprotovanje iz inata Ameriki, kar je neumnost in slabo za Ameriko, še bolj pa za Francoze in Evropo.

Kje so se zaštrikali Američani? Ko niso videli dovolj daleč in že na začetku preprosto dali ultimat Sadamu, da sestopi z oblasti zlepa ali zgrda.

Projekcija: čez eno leto bo v Iraku precej boljše, kot je danes. Srbi recimo sicer ob žalostnem dogodku manifestirajo, da so izjemno napredovali. Manj pomembno: nasprotniki ZDA bodo priznali, da je bil poseg učinkovit, ugovarjali pa bodo, da bi se dalo ukrepati še boljše. Francija bo osramočena, vendar bodo skupaj z ZDA obnovili prijateljstvo, s tem da bodo ZDA imele vedno v rokavu jokerja Francoske nesposobnosti, kar je v bistvu slabo.

Se slišimo čez eno leto

:-)


Luka Percic ::

The Jack: ti (se) nisi okoreli komunist, samo si pod njihovim vplivom. Thomas hoče preprečit da bi on postal (tvoj) idol, saj res nerabimo novih okorelih komunistov..

hatch ::

Francija je od nekdaj v posmeh americanom.. 'France surrenders' je ze klasika:) Mah sej vemo zakaj je francija proti. To kar ima francija sedaj bo imela amerika potem.

Gusticnic bi pa lahko sel ze v penzijo.. mora bit star ze prek 80... state department modro molci:) Vcasih sicer pove kej pametnega..

drejc ::

Se neki ka ni cisto off topic... primerjavo z tem koko eni praujo, da je v iraku vse kul pa to... se zdej se najde dost folka, predvsem starih(tut na forumu), ka pravijo da smo se mel v jugi boljs ko zdej...pol pa tko najdejo v bistrici,pa teherjevem mnozicna grobisca(otroci,zene vojakov)...prav tako najdem se zdej neki gorecih juznakov, ka praujo, ka je nato bedn, da bombardira veleposlanistva in srbe,ki so ponosn narod(in se zmeri ne zastopjo pomena beseda genocid),bla,bla.... mislm, a je ze kdo biu na takih grobiscih poa to? Koko lohka pol vrjamete medijem... a niste opazl, da je v jugi bla prosperiteta velika, in da je velika srbija nasa prihodnost?...... moj point je, da se mors zanasat na zahodne medije, ker vedno, ama cist vedno kazejo tako pozicijo, ko opozicijo (no,slovenski mediji tega se ne poznajo,pa smo kao zahodni). Me prou zanima, kolk grobisc bojo najdl v iraku po vojni...

TheJack ::

Ikarus: Hvala za odgovor in za mnenje, čeprav se z njim precej ne strinjam (kar tako že veš ;)). Osnovna razhajanja med nama so dokaj jasna, ostajava pač na svojih bregovih. Pa ne rečem, da se popolnoma ne strinjam s tabo. Sadam gotovo ni nenevaren, čeprav je po mojem daleč od tega, da bi lahko bistveno ogrožal svoje sosede, kaj šele ZDA.
Bi napisal še kaj, ampak dejansko nimam več časa, saj imam do izpita le še borih deset dni. Pisanje odgovorov je pa (v mojem primeru še posebej) kar dolgotrajno, še več časa mi pa ponavadi vzame premišljevanje o tem, kaj naj napišem...;)

Se slišimo torej čez eno leto (lahko tudi že prej ;))

Luka Veliki: Moj idoli so Karl Marx, Thomas Jefferson in Dee Dee Ramone, ne pa tam en Gustinčič. :D Ampak hvala za skrb...
Bonis nocet, qui malis parcit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

sebastjan v ::

Tudi Američani(in ostali) so rekli, da lahko počakajo, vendar ne 1 mesec(ali 2)! Sicer je pa Francija zagrozila(spet!) z vetom na 2.resolucijo. Komu krivdo pripisat, da je resolucija padla v vodo veš, sicer pa je(bila) to z inšektorji samo farsa, saj je bilo vseskozi jasno, da Sadam nateguje vse po vrsti oz. da ne sodeluje
ps- for theJACK only:D -and others

Pepe ::

Gustinčič je faca! Ni toliko pomembno kaj pove, ampak kako pove. Se ga že zaradi tega splača gledat.:D

Res je, da danes nisem najbolje sledil, ampak zanimivo se mi zdi, da so ostali le še pri tem, da mora Sadam zapustit državo. V kolikor se ne motim. A jih bodo zdaj napadli zaradi sodelovenja. Nevem kaj bodo dosegli s tem, če Sadam gre, pride pa njemu enak.(zgolj razmišlanje)
Dejstvo je, da če si amerika, si lahko privoščiš bilo kaj, samo razlog mora bit ta pravi. Žalostno, žalostno.
LP

P.S. The Jack obilo znanja in "športne" sreče na izpitu.
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!

Thomas ::

Ma četudi bi "Sadama miroljubno razorožili", bi bil to en šmorn.

Takega diktatorja je treba nevtralizirati. Če "svetovni sistem" tega ne dopušča - preko raznih "francij" - potem tudi ta svetovni sistem ni dosti vreden.

Ga je moralni imperativ sesut in nadomestit z boljšim.

Ne pa se it ene OZN plese, tako kot v Bosni.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pepe ::

Obelodani nam nategovanje oziroma nesodelovanje. Pa ne za 2 leti nazaj.
Hvala.
LP
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!

Thomas ::

> Nevem kaj bodo dosegli s tem, če Sadam gre, pride pa njemu enak.(zgolj razmišlanje)

Mora it Sadam, vsi njegovi - in ameriška vojska vseeno vkoraka in razoroži iraško.

Tolk da te ne bo skrbelo - Pepe.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sebastjan v ::

PEPE--- Za koliko pa?:D

Pepe ::

Recimo, da Sadam gre, zakaj bi pa potem morala vojska vkorakat?
Ali ne bi bile zahteve izpolnjene?

Za toliko kolk je v zadnjem času aktualen, to pa presodi sam.
LP

P.S. Lahko noč vsem skupaj.
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pepe ()

sebastjan v ::

PEPE- Še razorožiti se mora, pa njegova komplet banda mora iti!:D

Thomas ::

Zato, da se v Iraku naredi red - jasna stvar.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

sebastjan v ::

Tale tema "Ali bodo Združene države Amerike napadle Irak..." se bo zelo kmalu spremenila - v "Združene države Amerike so napadle Irak"!:D ---ali pa "Zakaj so ga?":D

Zgodovina sprememb…

drejc ::

A še kdo čaka?

sebastjan v ::

DREJC : KOGA - ali Kaj?:D

drejc ::

ja bušmana, koga pa?

Thomas ::

Se razume, da hočem slišat, kaj bo povedal.

Sem poslušal Kitajca zdejle pa CNN. Je reku, da oni nikoli niso mislili vložiti veta in da bi radi obdržali dobro odnose z ZDA.

He he he ...


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

drejc ::

domina sindrom....sam se popolno indukcijo pocakamo, pa bo tut francija trobla, da so bli oni ze skoz za vojno, sam da ne znajo dobr anglesk pa to...:)

iration ::

hehehe. pa gospodarsko delegacijo bojo polnih rok pošiljal v ZDA, pa reklame za Brie pa Šampanjc na CNN-u vrtel...
:D
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

drejc ::

A je su kdo dons polno natankat benz?:))

asPeteR ::

Megla se je razblinila ...

Vojna BO.

Ultimat je dan. Sadam ima se nekaj vec kot 40h casa, da odide iz Iraka. Sel pa ne bo.

Simko ::

off topic:
Večer

Vem, da je ta teorija živa že od septembra 2001 dalje, ampak da v svežem Večeru o tem pišejo....mnenja?



krneki0001 ::

Afganistan:
Lažje je razbiti državo na prafaktorje in postaviti, kot pa plačevati najemnino za 2500km dolg cevovod za nafto. Sesuti oblast in kasirati.

Iraq:
Venezuela in saudka arabija sta pretrgali oz. omejili dobavo nafte američanom. Iraq je nadomestitev tega. Sesuti oblast in dobiti nafto.

LP
Nebivedu

P.S. J...e se američanom za kuvajt - če nebi blo tm nafte bi ga ameri lepo prepustili iraku.

Thomas ::

Večer - oslarija!

Samo tisto - kje je avion, ki je trčil v Pentagon:

Razbil se je, vendar so bili njegovi ostanki kar nekaj časa lepo vidni.

In tko skozi vse Večerovo pisanje o tem ...

|O

p.s.

Eni so totalno out iz tega sveta. Ni vredno niti porajtat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Poljska in Avstralija podpirata ZDA.

Kdaj se bo skorajžila Slovenija? Ko nas bo 2006 obiskal predstavnik demokratično izvoljene iraške vlade?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

zino ::

Slovenija ne podpira odlocitve ZDA tako da se nima za kej skorajzit.

jeb ::

Evo, Turki so zdej, ko so dojeli, da jih Ameri ne rabijo, se zadnji hipec pristavili svoj loncek, da poberejo vsaj del obljubljenega denarja. Hehe, pokoncna drza do samega konca, bi se reklo. :D (toliko o neposredni nevpletenosti Nata v tole vojno, mimogrede...)

Vceraj so se v angleskem parlamentu smejali Jacku Strawu, ko je govoril o nacrtu palestinske drzave, ki ga je predstavil Bush. Ko je ob odstopu podal izjavo Robin Cook, je pozel precejsen aplavz, tudi standing ovations. Blair ima tezave s prakticno polovico svoje stranke.
Ce je kdo v tejle vojni osamljen, so to ameriski jastrebi in nekaj njihovih podrepnikov, pa se te so morali vecinoma pokupiti. Dollar diplomacy. Smo imeli zadnje tedne priloznost opazovat "moral high ground" na delu, ja.

"Poljska in Avstralija podpirata ZDA. Kdaj se bo skorajžila Slovenija?"

Slovenija je pa do sedaj kar pridno lizala rit Ameriki. Enim pri nas je to ocitno celo vsec... Thomas bi nas pa rad se preprical, da to ni dovolj. Ni!
Kaj, bi bilo treba se jezik mal not porinit, potem se pa po moznosti na koncu se obliznit, Thomas?

Tr0n ::

Srečanje predsednikov parlamentov kvadrilaterale v Portorožu. Za mirno rešitev iraške krize. Predsedniki parlamentov Slovenije, Hrvaške, Italije in Madžarske sprejeli skupno izjavo.

Vir.

Eeeeeee. Malo so zamudli :).

Keč pri taksnih situacijah je, da ima vsak malo prav in malo narobe. Ni absolutne resnice, ce citiram gospoda predsednika :).

DarkSite ::

V četrtek tam nekje ob 02:25h se začne movie. Sam ne vem kater naslov je točno...vem pa le da bo nadaljevanje 1. dela>:D

DarkSite ::

:) Edini pravi oz. do zdej najboljši razlog, da bi preprečili vojno je tale. :)

MadMicka ::

Sicer sem že omenil, vendar pa v novicah še vedno nisem nič zasledil o naslednjem: Če bi OZN obdržala inšpektorje v Iraku, potem bi dejansko onemogočila napad ZDA na Irak.

Razen, če umik inšepktorjev smatramo kot tiho privolitev v napad. Ampak tudi, če je temu tako, se bo v primeru napada ZDA na Irak, OZN degradiral na raven socialnih ustanov. Nekaj takega kot rdeči križ.

In ravno zato še toliko bolj nujno potrebujemo EU kot državo s skupno zunanjo politiko, valuto in vojsko. To so temelji države. Če v času "železne zavese" nismo potrebovali EU, ker so bile države združene pod okriljem Nata (rival je bil ZSSR), jo danes še kako potrebujemo, saj je neposredni rival EU ravno ZDA.


Bob Rock ::

Tr0n ::

jebeni: saj to, da je eden izmed razlogov nafta ve ze skoraj vsak :) denar je pa tako ali tako vsepovsod vzrok :)

Bob Rock ::

ja, se tut js sn pred tem ze vedo to, sam ko sn prletel na stran, se mi je vredu napisan pa narjen zdel, pa sn dal link sem ;)

Thomas ::

Zanimivo, da tako Sadam, kot tisti ki ga podpirajo v glavnem še niso začutili, kako se jim spodmikajo tla.

Ali pač so.

Kakorkoli že - ena od obeh strani je v kotu - pa se tega očitno ne zaveda.

Tudi Slovenija, če bo še naprej zavračala prošnje ZDA za transport po zraku ali železnici čez Slovenijo.

Trenutno nimamo politika, ki bi bil že pripravljen razmišljati o tem. Vsaj ne javno.

Potem se bodo pa večinoma busali, kako da so oni to prvi predlagali sodelovanje z Ameriko.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Thomas ::

Kako se Žak slini nazaj?

Preko svojega veleposlanika v Ameriki je dal vedeti "da če pa Irak uporabi kemijsko ali biološko orožje, je pa Francija z ZDA, GB in zavezniki".

Mende, da bi Francozi blazno pomagali potem. >:D


Ja res!

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Takšni so pa glasbeni video spoti v Iraku, pa še prevodi so zraven:D

Klik!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

smash ::

ja valda da bo francija potem proti iraqu, če uporabi nuklearno orožje.........jest bi biu tud...

kot bom ponovil že 1000x....mi (jest) smo proti priemtiu strajku s strani USA, in to brez podpore ZN-ja....

Thomas ::

Najprej - nobeden ni (še) govoril o nuklearnem orožju.

Pač pa o kemijskem ali biološkem. Kar je pa Irak že uporabil, samo Francija in ti in podobni še niste proti.

Mora spet!

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

smash ::

ne govort kaj je iraq naredu ne vem kolk let nazaj...to ne more bit vzrok za vojno ČE OBSTAJA MIRNA REŠITEV v obliki inšpektorjev

Thomas ::

Inšpektorji bi lahko pustili Sadama na oblasti. Tega pa nočemo dopustiti.

Niti se ne bi še naprej igrali slapih miši. It's over.

Niti ne bi dajali še več dni, tednov, mesecev možnost, da unaccounted for VX pride v neko mesto in pobije 100 tisoč ali več ljudi.

:)

Kaj pa mislijo mirovniki, je pa irelevantno. Na srečo na svetu so odgovorne vlade, ki ukrepajo v dobro nas vseh. Upam samo, da se jim bo pridružila tudi slovenska.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vlady ::

Kdo bo pa američane razorožil??? >:D

Tr0n ::

Jaz bi bil zelo previden, na katero stran se bi kot slovenec postavo. Zaenkrat je vazno, da za svojo rit in prihodnost poskrbimo, torej skusamo narediti to, kar bi za nas bilo dolgorocno najboljse. Kaj je to? Vsekakor ne ekstrem v katerokoli smer. Keeping low profile.

smash ::

ja to tud mene zanima..kdo bo razorožil američane da ne bodo več izvajal genocidov pa kršil človekovih pravic in podobna sranja

Vlady ::

V čem je še fora privolitve članic Nata za podporo posegu v Irak-u??? Glas še kaj velja? Si lahko vzamejo pravico in ignorirajo večinski glas proti posegu v Irak-u? >:D
««
41 / 44
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napad ZDA na IRAN (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27722035 (14631) drvo
»

Vojna v Iraku (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Loža
175347794 (28356) gfighter
»

AMERIČANI mrzlično iščejo IRAŠKO orožje, torej pomagajmo jim! (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
60026047 (18466) MadMicka
»

Washington se zahvaljuje Ljubljani za podporo vojni v Iraku (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
1507954 (6798) nevone
»

Napad na Irak (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17610060 (7749) Thomas

Več podobnih tem