» »

Homeopatska zdravila v Sloveniji

Homeopatska zdravila v Sloveniji

1 2
3
»

Arto ::

Invictus je izjavil:

Ampak se je nehal ukvarjati s takimi ozko usmerjenimi ljudmi, kot jih je večina tukaj. Oprane ovce ...

Zanimivo. Verjameš nekaj, s čimer se velika večina znanstvene srenje ne strinja, in potem si še ponosen, ker nisi "oprana ovca". Kot da je že to, da ti večina nasprotuje, nekakšen argument za tvojo pozicijo.

Okapi ::

Kot da je že to, da ti večina nasprotuje, nekakšen argument za tvojo pozicijo.
Jaz sem enkrat v živo izkusil takšno obrnjeno perspektivo.

Smo bili enkrat pred davnimi leti za prvomajske praznike na Susku, in smo imeli v čast praznika OF slovenski piknik na plaži (veliko Slovencev je takrat hodilo na Susak, kjer so imeli hiše ali apartmaje - če je še vedno tako, pa ne vem). V glavnem, na tistem pikniku sem se ga totalka zadel in ko je bilo treba iti spat, sem si v glavo zapičil, da je hiša, kjer smo spali, na drugem koncu, kot je bila zares. In nisem uspel nikakor kolegov prepričati, da se motijo. Bil sem popolnoma prepričan, da si vsi po vrsti pijani in da so pozabili, kje spimo. Na koncu sem jih, qrce zadete, poslal v tri krasne in šel po svoje. Potem sem kdo bi vedel koliko časa kolovratil naokoli dokler nisem prišel toliko k sebi, da sem se spomnil, kje spimo.

Nikoli ne bom pozabil, kako zelo sem bil takrat prepričan, da imam prav in da so vsi drugi zadeti in se motijo. Ampak pri meni je bil takrat kriv alkohol in še kaj;)

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

amigo_no1 ::

Okapi
Random polovico bolnikov so zdravili z uradno medicino, polovico homeopatsko (bolniki niso vedeli, na kakšen način so jih zdravili).
Rezultate si lahko prebereš.Ampak haters gonna hate.
Upam da ne boš kdaj imel take težave, ki jih uradna medicina ne bi uspela ozdraviti, me prav zanima če bi takrat (ko nebi imel več česa izgubiti), poskusil z alternativo.


Me zelo spominjaš na pregovor "za vsako vašo rešitev vam najdem problem".
Sto in 1 izgovor, zakaj ne more biti drugače kot ti misliš.


Vnetje srednjega ušesa se v večini primerov pozdravi tudi samo od sebe, brez zdravil,

The total annual cost to society for this disease and for otitis media with effusion (OME) runs into the billions of dollars.
Glede na to bi rekel da se motiš, drugače Ameri nebi metali takih številk za zdravljenje.
Mogoče gre pa samo za glupe Ameirčane ?!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

5er--> ::

Patients were randomized by a computer generated random number list to receive either individualized homeopathic medicines in fifty millesimal (LM) potencies, or conventional treatment including analgesics, antipyretics and anti-inflammatory drugs. Patients who did not improve were prescribed antibiotics at the 3rd day.

"Konvencionalna terapija" v tem članku je bila v bistvu samo (špekuliram, ker nimam dostopa do celega članka - analgetik, antipiretik in blago protivnetno zdravilo) "lekadol". Če katerikoli od pacientov (tako tisti, ki so bili zdravljeni s konvencionalno medicino, kot tisti, ki so bili zdravljeni s homeopatijo) ni ozdravel po 3 dneh, so (ga začeli zares zdravit in) mu dali antibiotike.

Okapi ::

Random polovico bolnikov so zdravili z uradno medicino, polovico homeopatsko (bolniki niso vedeli, na kakšen način so jih zdravili).
Rezultate si lahko prebereš
In? Oboji bi pa ozdraveli tudi sami od sebe, brez zdravil in homeopatije. Kaj točno so torej dokazali?

me prav zanima če bi takrat (ko nebi imel več česa izgubiti), poskusil z alternativo.
Ne bi.

O.

driver_x ::

@amigo_no1: saj če verjemeš v te zadeve je kul in je lahko zate koristno. Sam pa verjamem preverjenim znanstvenim raziskavam, ki pa pravijo drugače. "Raziskava", ki jo je opravila "fakulteta za homeopatijo" pač ni merilo.

Invictus ::

Raziskava, ki jo opravi fakulteta za medicino, sofinancirana s strani farmacevtskega podjetja, ki ugotovi, da je zdravilo le tega podjetja resa dobro, je pa super objektivna in neodvisna.

Vem za primer iz Krke, kjer so lepo zamolčali nekaj zoprnih stranskih učinkov zdravila. Celo pri nas se to dogaja. Raziskovalka je pač mislila da bo tam dobila službo. No dobila je vsaj nekaj keša ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Okapi ::

Vem za primer iz Krke, kjer so lepo zamolčali nekaj zoprnih stranskih učinkov zdravila
Se pravi sodeluješ pri kaznivem dejanju, ker če bi res kaj vedel, bi moral to prijavit.

O.

Invictus ::

Okapi je izjavil:

Vem za primer iz Krke, kjer so lepo zamolčali nekaj zoprnih stranskih učinkov zdravila
Se pravi sodeluješ pri kaznivem dejanju, ker če bi res kaj vedel, bi moral to prijavit.

O.


To mi govori nekdo iz javne uprave ki pozna korupcijo ki se dogaja pri njih ... In je ne prijavi ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Ziga Dolhar ::

Invictus je izjavil:


In vbijte si v to glupo slovensko betico, da je v tujini poklic homeopata priznan ravno toliko kot drug poklic. Celo uradna medicina se strinja s tem ... Razen seveda v Sloveniji ...


No, ta je pa močna. Uradna medicina se strinja s tem, da je poklic homeopata "priznan"?

Doesn't make sense. No - saj sicer vem, kaj si želel reči. Pa tudi to ne drži. (In boš moral pokazati na par primerov [ni potrebno za prav vse države razen Slovenije, čeprav to trdiš]).

Je pa angleška Mladina imela nekaj dobrih prispevkov na temo alternativne medicine. Eden boljših sem mi zdi tale: Medicine: There is no alternative | The Economist.

The world’s advertising-standards offices should thus crack down on bogus claims—including the idea that there is such a thing as “alternative medicine” in the first place. If it works, it is a medicine and should be regulated like one. If it doesn’t work, it isn’t a medicine. Whenever scientifically challenged celebrities, such as the Prince of Wales, waffle on about it in ways that suggest it is outside the realm of scientific scrutiny, they too should be denounced by academics and proper doctors.


Še en članek o v zgornjem članku omenjenem debunkerju: Alternative medicine: Think yourself better | The Economist.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

To mi govori nekdo iz javne uprave ki pozna korupcijo ki se dogaja pri njih
Ne, to ti govorim jaz, samostojni podjetnik, ki z javno upravo nima nič skupnega.

O.

Arto ::

Pa še nekaj, Invictus. Se ti ne zdi malce ironično, da nas zmerajš z ovcami, obenem pa trdiš, da bi morala biti homeopatija priznana, ker je tako v drugih državah?

echo ::

Osebna prepričanja in prakse, naj si bodo še tako neutemeljene in zablojene, me ne motijo. Se jih izognem in od daleč nasmiham, ampak najmanj škode si naredim s tem, da jih ignoriram.

Se mi pa zdi zelo neprimerno, da ima homeopatija v prilogi Slovenskih novic, ki so najbolj bran časopis v Sloveniji, celotno stran posvečeno svojem zavajanju - navedek iz priloge Na zdravje, 13.april (klicaji so moji) :
Natrum muriaticum se v homeopatiji uporablja že od leta 1820, ki je dr. Hahnemann, utemeljitelj homeopatije, naredil prvi preizkus učinka zdravila na zdravih (!) prostovoljcih. Zaradi njegove dolge uporabe in kliničnih primerov ozdravljenja številnih težav niso potrebni dodatni dokazi (!) o njegovi učinkovitosti, je pa prav, da ga omenimo ob svetovnem tednu širjenja zavedanja (!) o homeopatiji, ki poteka od 10. do 16. aprila letos na temo neplodnosti (!).

Če si želi kdo prebrati celoten članek LINK
Sam Slovenskih novic niti približno ne smatram za kredibilen vir, preletim jih in rešim križanke, ampak ko pa vidim pod takšnim natolcevanjem "Tadeja Rajer, mag.farm., homeopatinja", se pa malo zamislim.

Kako lahko farmacevtka, ki je samo štiri leta nazaj med drugimi dobila zlato priznanje za najboljšo inovacijo na Dolenjskem in Beli krajini (ni ravno prestiž, pa vseeno), izjavi kaj takšnega?
A se v tej homeopatiji res skrivajo takšne vsote?
Ali je to končna postaja za farmacevte, ki se jim ne da več?
Je to zavajanje?
Ali zavedenost?
Pohlep? Prispevek na neumnost?
Obstaja kakšno smiselno pojasnilo tovrstnega početja?

Saj če bereš te nasvete, so večinoma kar zdravi - pitje vode (=homeopatski pripravek), svež zrak, ležanje - zaenkrat edini učinkovit način, da pozdraviš virusno obolenje, če se mu že nisi uspel izogniti.

Ko pa nekdo za zdravljenje neplodnosti priporoča infinitezimalno majhne količine soli v vodi, je pa naravnost nesramen.

PS: a obstaja pri nas kakšna propaganda pro "zdravi razum, znanstvena metoda itd"? Nekako se bojim, da bo ta homeopatija s časom postala samoumevna. A se kdo javno izpostavlja proti takšnim praksam? Ta trenutek se ne spomnim ničesar, razen forumov in nekaj blogov ...

Okapi ::

Kaj se najde, ampak je bolj na redko posejano. Recimo:
http://dl.dropbox.com/u/74155/homeopati...

O.

Okapi ::

Ta članek je krožil po netu. Tule je še en tak iz istega vira.
http://dl.dropbox.com/u/74155/o%20alter...

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

alphasaphir ::

Okapi je izjavil:

Jaz sem nekoč davno uporabil kar avtomobilsko vžigalno tuljavo, jo priključil na 12 V transformator (se mi zdi da od vlakca), vzel dve šipi iz okvirjev za fotografije, iz alufolije izrezal okvir, ga dal med obe šipi, mednju nalil še tanko plast slane vode, vse skupaj priključil na cinšpulo in voila, Kirlianova kamera je bila narejena.

Ni bila sicer idealna, ker je za moj okus malo preveč streslo, če si dal prst gor, za liste in podobne zadeve je bila pa odlična.8-)

O.


in

Pred skoraj 30 leti si je
tovrstno napravo naredil tudi pisec
teh vrstic.
vir

Okapi=mag.Nikolaj Pečenko? Zdaj ko sem prebral članka, se mi zdi, da kar ponavljaš kar je tam napisano. Potem pa sem se spomnil še tega s kamero in me zanima čisto tako, ali da ali ne.

Okapi ::

Načrt za Kirlianovo "kamero" je bil objavljen v Galaksiji (znana beograjska poljudno-znanstevna revija), v tistih časih je to naredilo cel kup "geekov".8-)

da kar ponavljaš kar je tam napisano.
A si mislil, da si mogoče kar na suho izmišljujem? Večino tistega, kar tule napišem, sem nekje prebral.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

alphasaphir ::

Bila je samo opazka, logično sklepanje. Ne mislim, da je slabo ponavljati.
repetitium est mater studiorum
Malo me je edino zmotilo, da so tvoji posti parafraziranje točno teh dveh člankov in po občutku rečeno, LE teh dveh člankov. Potem pa še to naključje s to kamero, ki ste jo kar na veliko delali, ko mene še bilo ni. Nisem te iskal/googlal, niti ni moj namen te diskreditirat, pač ta "smešna" kamera mi je ostala nekje v spominu in da jo je nekdo delal pred 30 leti. :)

Se tudi strinjam s tabo, da je nevarno zavreči diagnozo in zdravljenje iz strani klasične medicine! Pravtako sem mnenja, da če nekdo hoče ozdravet, mu ta želja pomaga in če je placebo nekaj kar da posamezniku dodatno odločnost in zaupanje v lasten organizem, da ozdravi, pa pravtako mislim, da je zdravilno. Dokler seveda ne škoduje oz. nima prehudih stranskih učinkov. V diagnozi se pa lahko zmoti vsak.

Na vprašanje pa vseeno nisi odgovoril, pa saj konec koncev niti ni pomembno. V ključnem se strinjam s tabo / z vama. Sprostitev je nujna, celostno zdravljenje samo po sebi ni slabo, ampak učinki niso podkrepljeni z znanstvenimi dognanji.

echo ::

Sam a ni še vedno nateg, da se oglašuje in razlaga homeopatijo kot uveljavljen in uspešen način zdravljenja, čeprav pomaga ravno toliko kot kozarec navadne vode?
Tako kot Danone nima posebno učinkovitih probiotičnih kultur, ampak je samo drag jogurt.

Glede na "Vredno ogleda" spodaj, placebo deluje tudi če zanj vemo, torej se ni niti treba prepričevati, da boš spil potencirano in aktivirano vodo.
Jaz pa sem že mislil, da bo voda v plastenki biznis stoletja, pa homeopati dokazujejo, da se jo da prodati še dražje :D

Zakaj ta problem ni bolj izpostavljen v javnosti?
Zakaj je tak tabu povedati tem ljudem, da verjamejo v pravljice?

Arto ::

Veliko ljudi preprosto ne ve, kaj homeopatija je. Mislijo, da so to neka zeliščna zdravila.

Okapi ::

Zakaj ta problem ni bolj izpostavljen v javnosti?
To se marsikdo že dolgo sprašuje. V dobrih starih časih smo se lahko v šolah učili, da je vera zgodovinsko pogojena pravljica, zdaj se pa tega verjetno ne sme več na glas razlagati v šolah. Podobno pa velja tudi za homeopatijo in podobne zadeve (ne pa za vsa - nekatere pravljice so si izborile več kot druge). Nekateri očitno menijo, da nimamo pravice ljudem razlagati, da dedek Mraz ne obstaja.

O.

alphasaphir ::

echo je izjavil:

Sam a ni še vedno nateg, da se oglašuje in razlaga homeopatijo kot uveljavljen in uspešen način zdravljenja, čeprav pomaga ravno toliko kot kozarec navadne vode?
Tako kot Danone nima posebno učinkovitih probiotičnih kultur, ampak je samo drag jogurt.

Glede na "Vredno ogleda" spodaj, placebo deluje tudi če zanj vemo, torej se ni niti treba prepričevati, da boš spil potencirano in aktivirano vodo.
Jaz pa sem že mislil, da bo voda v plastenki biznis stoletja, pa homeopati dokazujejo, da se jo da prodati še dražje :D

Zakaj ta problem ni bolj izpostavljen v javnosti?
Zakaj je tak tabu povedati tem ljudem, da verjamejo v pravljice?


Ok, ta z vodo in tem je smešna FUL! Lepo sem se nasmejal!

jype je napisal, da lepo piše na homeopatskih teh karkoli, ... placebih, da ni dokazov, da učinkujejo. Prepovedat nekaj prodajat, ker ne učinkuje pa bi bilo rahlo blesavo.

Problem je izpostavljen. Računalničarji se ful razpisujemo (RES hvala za saganov prevod btw)! Partija bo pa na naslednjem zasedanju prepovedala...

Res misliš, da je tako narobe brati in verjeti v pravljice? :D Probaj jih razumet manj dobesedno, so kul.

Okapi ::

Z branjem pravljic ni nič narobe, če odrasel človek verjame vanje, pa je hudo narobe.

O.

alphasaphir ::

Nekateri jih beremo lastnim otrokom, ki verjamejo v njih do neke mere. Tako da good point, sir! Sem prav zato napisal, da jih ne gre razumeti dobesedno.

Nekateri tudi damo otrokom homeopatsko zdravilo, ko jih zdravnica za vsako vročino nafila z antibiotiki. Problem teh klasičnih zdravil je predvsem v "stranskih in neželenih učinkih" in v tem, da so zdravniki ponoreli s predpisovanjem antibiotikov samo zato, ker si prišel do njih po diagnozo. Sploh, ko začnejo vsak virus zdravit z novim antibiotikom. Da ja ne bo pomagal, ko ga bo otrok res rabil!

Ta mag. iz tvojih linkov: a slučajno veš magister česa je? A zdravi živali v živalskem vrtu v LJ mogoče?

echo ::

No, podobnost homeopatije z božičnim večerom je kar dobra - lahko greš zgodaj spat in si zjutraj "čist paf", ko vidiš kaj se je pojavilo pod smrečico, lahko pa greš prejšnji dan v trgovino in kupiš za celo familijo nekaj daril. Kdo je "the bigger man", je menda jasno.

Sam sem razmišljal, da bi svojim potomcem prihranil zgodbico o kosmatih debelinkotih na magičnih saneh in jim dal darila tako kot za rojstni dan - iz rok v roke, ker jih imam rad in ker sem pripravljen del svojega dohodka zapraviti za njihovo veselje. Po drugi strani pa bo to posebna grenko-sladka življenjska izkušnja, ko bodo videli, da jim lahko že njihovi največji zaupniki nekaj let z nasmeškom lažejo v obraz :)
Kje so šele vsi ostali...

Homeopatije nikakor ne bi prepovedal, rad bi samo, da je v javnosti prisotno tudi nasprotno mnenje. Briljantnost homeopatije je v razredčevanju - ni stranskih učinkov, ker tudi glavnih ni.
Ampak če se zavedaš tega, če se zavedaš, da je vir težav psihosomatski oziroma se bo pozdravil ne glede na zunanjo pomoč, potem si pač natočiš kozarec vode in ga spiješ med tem, ko v miru razmišljaš, kako boš čim prej odstranil/prebrodil nastale težave. Lahko pa kupiš vodo v lični steklenički, prebereš nelogično pojasnilo delovanja "pripravka" na internetu in se prepustiš toboganu podzavesti in imunskega sistema.

Če tvoj zdravnik virus zdravi z antibiotiki, moraš zamenjati zdravnika, pa ne pa za nasvet povprašati homeopata.

alphasaphir ::

Ni moj zdravnik. Smo jo zamenjali. Veš kako je zamenjati zdravnico otroku? Ja zdravila je virus z antibiotikom, na vprašanje zakaj, ker bogve kaj je še lahko drugega. Ni je bilo več kot 2 meseca, ona druga, ki jo je nadomeščala, pa je predpisovala SAMO antibiotike in enkrat pri bolanem otroku jedla celo sladoled med postavljanjem diagnoze. In ja, zamenjali smo jo.

Kot drugo pa: otrokoma kupujem igrače, takrat ko jih rabita, ker sta v naslednji razvojni stopnji, ko najdem primerno in ko je dovolj denarja. Tako, da dokler ne boš imel otrok, bom vsekakor bigger man med nama, vsaj kar se kupovanja igrač lastnim otrokom tiče, jaz.

Ne vem, za moje pojme je nasprotno mnenje prisotno.

In stvar (homeopatski placebo) ni draga. Za 3 flaške sem dal med 10 in 15 euri in to mamo že celo večnost, uporabljamo pa komaj kaj. Učinkuje? Do zdaj sta še vedno ozdravela! :D

Vsekakor pa niti pomislim ne, da se ne bi posvetoval z zdravnikom ali famracevtom, ali da bi sebi, otrokom zavračal zahodno medicino, ne glede na vse stranske in neželene učinke. Ko te zdravnik prestraši, kaj bi lahko bilo z otrokom (tudi če ravnokar liže sladoled, pred otrokom) mu daš svečko v rit, da lahko greš k zdravniku, na poti domov v lekarni vzameš antibiotike, ki mu jih daš tako, da se bo lepo izšlo z 8 urami spanja.

In ja, viruse nekateri zdravijo z antibiotiki! Škodi kao ne. Samo kaj ko uniči celo črevesno floro in ko bo moralo učinkovat pa ne bo?

echo ::

alphasaphir, a te jaz oziroma moje mnenje ogroža? Se mi zdi, da vsako mojo opazko obrneš kot ciničen napad nate in na tvoje prepričanje. Po mojem mnenju število potomcev nikakor ne vpliva na veličino človeka, a naj ti bo. Prehlad in virus pa bi znali otroci še hitreje preboleti, če jim daš kozarec vode iz pipe z besedami, da je to super voda, ki jih bo pozdravila v nekaj dneh (kar je tako ali tako neizogibno).
Hecno mi je to, da se sploh ne primerjam s tabo, pač pa primerjam otroka, ki se ne zaveda, da so darila po dreveščkom pravzaprav posledica dobrote njegovih staršev, in njegovega starša, ki dobro pozna ozadje vse zgodbe.
Sej ti noben nič noče, daj raje dvakrat preberi, kaj hočem povedat - ni tako težko.

Nasprotno mnenje je že prisotno, ker vsem ljudem pač ne moreš navadne vode prodajat, ni pa prisotno v medijih - zgoraj sem dal za primer Slovenske novice, kjer je vsak teden celostranska objava namenjena homeopatiji, njenim učinkom in "boleznim", ki jih z njo zdravimo.

Poraja se mi še primerjava homeopatije s sveto vodo. Ta sicer ima zaznaven delež soli, ampak ker jo samo špricamo naokoli in je večinoma ne zaužijemo, je primerjava kar na mestu. Samo še neko cinično enovrstičnico se spomnim, pa bo ...

Homeopatije ni treba prepovedati, samo osveščati je potrebno ljudi, da je placebo možno dobiti ceneje in da se da psihosomatska stanja odpraviti s psiho. In da prehlada ne bo nihče pozdravil hitreje kot imunski sistem sam. A je to tako težko? Ali je to samo še en primer politične korektnosti?

innerspace ::

Nasvet za kupce homeopatskih pripravkov:

Tik preden vam "zdravila" zmanjka, lahko zadnjo kapljico razredcite v decilitru(ali litru, po zelji) destilirane vode in tako pridobite novo dozo "zdravila". Vendar pozor..tako razredcen pripravek ima lahko mocnejsi ucinek, zato ga uporabite previdneje in v manjsih kolicinah od originalne 'mesanice'.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Invictus ::

Arto je izjavil:

Pa še nekaj, Invictus. Se ti ne zdi malce ironično, da nas zmerajš z ovcami, obenem pa trdiš, da bi morala biti homeopatija priznana, ker je tako v drugih državah?


Načeloma smatram uradnike v nemško govorečih državah za svetlobna leta bolj sposobne in napredne kot v Sloveniji.

Če ti priznavajo homeopatijo tam kjer živi 200 milijonov ljudi, potem vedo kaj več od nas in si tudi lahko več privoščijo. Beri raziskave, ne blodnje slovenskih uradnikov na Slo-Techu. Ki to delajo med svojim službenim časom.

Predvsem pa so odprti do novosti in ne tako omejeni v glavi.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

.:joco:. ::

Načeloma smatram uradnike v nemško govorečih državah za svetlobna leta bolj sposobne in napredne kot v Sloveniji.
Argument from authority.

Če ti priznavajo homeopatijo tam kjer živi 200 milijonov ljudi, potem vedo kaj več od nas in si tudi lahko več privoščijo.
Argument from popularity.

Predvsem pa so odprti do novosti in ne tako omejeni v glavi.
Argument by assertion.

Naučte se fantje ločit med dobrim in slabim argumentom. Pol bomo pa še kako rekli.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Arto ::

Invictus je izjavil:

Načeloma smatram uradnike v nemško govorečih državah za svetlobna leta bolj sposobne in napredne kot v Sloveniji.

Torej hočeš, da ti uradniki povejo kaj je res in kaj ne? Beee!

alphasaphir ::

@echo: pardon, sem te narobe razumel.

Timurlenk ::

zakaj homeopati še niso odkrili zdravila za raka :|
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

Okapi ::

Saj so ga. Celo več so jih odkrili. Samo ne delujejo.>:D

O.

jype ::

Okapi> Samo ne delujejo.

V resnici tega ne moreš reči, ker kdorkoli, ki so mu raka pozdravili s kemoterapijo, je zagotovo kdaj vmes popil kakšen kozarec vode, zaradi katerega se je mogoče čisto ponesreči popolnoma homeopatsko pozdravil. Če se ni, pol je pa itak "uradna medicina" zabluzila, ane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

alphasaphir ::

Ko sem parkrat pisal, sem bil večkrat pred dilemo, kako poimenovat medicino in povezane pojme, prišel do par idej, da se jim pripiše primerna teža, ki povzema znanstveno utemeljeno učinkovitost.
- klasična/zahodna medicina --> medicina
- zahodna/moderna zdravila --> zdravila
- alternativna medicina --> ???
- homeopatska (zdravila) --> homeopatski placebo

Mislite, da bi že poimenovanje vplivalo na dojemanje do te mere, da bi se ljudje vprašali, če se naj odpovejo zdravljenju, medicini in zdravilom za voljo placeba in podobnih psihogenih učinkovin?

Obstajajo mogoče kake študije o učinkovitosti kakršnegakoli placeba na živalih?

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Homeopatske kapljice dajejo tudi psom, mačkam in psom, placebo učinek pa deluje na njihove lastnike>:D In to na dva načina - v primeru, da žival bolezen spontano preboli, to pripišejo "zdravilu", marsikdaj pa "zdravilo" vpliva tako, da lastniki ne vidijo več simptomov, ali se jim zdijo blažji (žival je pa v resnici še vedno enako bolna).

O.

alphasaphir ::

Problem je, ker "zdravilo" ni vredu. Ko se sporazumevaš nepisno, je te narekovaje kazat, kot da si v poceni sitcomu, rečt "zdravilo v narekovajih" se pa tudi ne sliši prav. Torej to v narekovajih ni uporabno.

Vidim še dve težavi v tem kaj si napisal nazadnje:

    1. Čemu pa gre potem pripisati to spontano ozdravitev živali pod vplivom homeopatije?


    2. Medicina precej pogosto zdravi simptome, ali pač? In tudi zdravnik ima avtoriteto placebo efekta. Ta učen posameznik, pameten človek, pogosto zdravi prav s to svojo avtoriteto, ki v ljudeh vzbuja zaupanje. Če ne pa navrže par možnih "črnih" scenarijev in se starši tresemo za otroke. Brž po zdravilo. Mogoče so psihogene učinkovine v tem primeru celo boljše kot Medicina z dolgim seznamom stranskih učinkov. Predvsem v povezavi z mirovanjem, hidracijo. Seveda govorim o postavitvi diagnoze iz strani kompetentne osebe, ki je sposobna ugotovit ali gre za kako hujših bolezni.




Glede na to, da sem dal te bonbončke otroku, vem da jih je treba dati pod jezik in potem čakat, da se stopijo, ker tako boljše učinkujejo. Prav tako količina kroglic naj ne bi bila tako pomembna, je pa zato toliko bolj ČRKA in številka! Če daš prerahlo ne more biti nič narobe, če premočno pa sem bil posvarjen, da ni to kar tako. Problem je otroku razložit kako naj on te "sladkorčke" poje. Sklepam, da pri živalih tudi ni kaj lažje.

Zgodovina sprememb…

Arto ::

Okapi je izjavil:

Homeopatske kapljice dajejo tudi psom, mačkam in psom, placebo učinek pa deluje na njihove lastnike>:D In to na dva načina - v primeru, da žival bolezen spontano preboli, to pripišejo "zdravilu", marsikdaj pa "zdravilo" vpliva tako, da lastniki ne vidijo več simptomov, ali se jim zdijo blažji (žival je pa v resnici še vedno enako bolna).

O.


Ena kolegica od punce je dala neke homeopatske tablete psu za alergijo. Pes se je po tem še bolj praskal, ampak je rekla, da to samo pomeni, da deluje. Ker se "izločajo strupi" :D

jest10 ::

alphasaphir je izjavil:


Glede na to, da sem dal te bonbončke otroku, vem da jih je treba dati pod jezik in potem čakat, da se stopijo, ker tako boljše učinkujejo. Prav tako količina kroglic naj ne bi bila tako pomembna, je pa zato toliko bolj ČRKA in številka! Če daš prerahlo ne more biti nič narobe, če premočno pa sem bil posvarjen, da ni to kar tako. Problem je otroku razložit kako naj on te "sladkorčke" poje. Sklepam, da pri živalih tudi ni kaj lažje.

Glede na to, da otrok večinoma itak ne verjame v to, da cukrčki zdravijo, je količina in "moč" le teh nepomembna>:D

Arto ::

jest10 je izjavil:

Glede na to, da otrok večinoma itak ne verjame v to, da cukrčki zdravijo, je količina in "moč" le teh nepomembna>:D

Kako da ne, otrok bo verjel vse kar mu boš rekel.

echo ::

Ja sam boš več nardil s spidermanovim kozarcem kot pa s homeopatskim pripravkom.

alphasaphir ::

Ja, ker bo tisti cheap shit oddal več molekul plastike kot oni placebo učinkovine v otroka. Tako, da boš naredil res več, po možnosti slabega. In fiksiral boš otroka na spidermana ter druge blesave brande, franšize ;)

Pa ne napadam te, samo preberi sam kaj si napisal, se vrašaj ali je bilo tega treba, čemu in povej koliko ironije, cinizma in sarkazma si skril v ta prispevek, ki nima nikakršne osnove. Je samo prejudice pljuvanje, ni niti argument, niti nič.

Okapi ::

In fiksiral boš otroka na spidermana
Saj mu lahko daš tudi Kekčevega, ali Kosobrinovega.;)

O.

echo ::

Oh joj, molekule plastike, ki iz steklenega kozarca pronicajo v vodo.
Pa ne no :)

Od kdaj je pa v forumski debati o homeopatiji (!) zahtevan argument?
Homeopatija kot taka ne premore nobene logične in preverljive obrazložitve. Ne premore nobenega statističnega učinka. Ne premore nobenega kliničnega testa.
Kako človek ne bi imel ciničnih misli?

Fiksiranje na Spidermana ...
Škoda ker se nisem prej spomnil na Scooby-Doo-ja: tam so na koncu vsake epizode potegnili masko z zlobne pošasti in vedno se je izkazalo, da se je pod njo skrival samo hišnik ali kaj podobnega.
Še ena odlična metafora s to temo ...
Samo voda je.

alphasaphir ::

Vidiš toliko o tem, kako nisi ciničen. Boš kar sam šel svoje objave 2X brat...

Ker je večina teh otroških, porisanih kozarcev steklenih. Povej prosim koliko si star, da sploh vidim, če ima smisel, ali ga nima.

Argument je zahtevan. Razen od trollov oz. infantilnih adolescentov katerekoli starosti.

Še dobro, da si tako načitan, da se ti ta scoobidu finta zdi dobra metafora in se sam s tem trepljaš po ramenu. Ni dobra. Vprašaj učiteljico slovenščine, če te zanima zakaj.

Neprestano govoriš o vodi, večji del teh bunkic, ki jih imam jaz pa je tako daleč od vode, drugo pa so kapljice na osnovi alkohola. Ampak to so vse malenkosti, ker homeopatija je neumnost in lahko zato klatiš neumnosti tudi ti.

Okapi ::

drugo pa so kapljice na osnovi alkohola.
Iz praktično-higienskih vzrokov, da se kakšne alge ali kaj drugega ne zaredi v steklenički s homeopatsko vodico.

O.

alphasaphir ::

Vidiš poslovna poteza bi bila homeopatska vodica. S tem bi pa moral človek kupit še kak poseben hladilnik in rok uporabe bi se drastično zmanjšal. To bi bili šele zaslužki.

Zgodovina sprememb…

1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Homeopatija (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
83898033 (48913) tikitoki
»

Znanstveno priznan Zdenko Domančić (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
40289071 (76838) mlamat
»

Placebo učinek deluje tudi, če zanj vemo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10815138 (12868) ParanoiD
»

Cepljenje (otrok) - prikrita resnica ?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8910688 (8828) Maria
»

HORIZON

Oddelek: Znanost in tehnologija
102387 (1904) snow

Več podobnih tem