» »

Homeopatija

Homeopatija

««
«
1 / 17
»»

Thomas ::

Mislim, da je zadeva prej škodljiva kot ne.

Kaj pa vi mislite?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

snow ::

Kot študentu prvega letnika farmacije, mi je poznan le pomen pojma, ni mi pa jasno, kako bi lahko potekalo to zdravljenje.

Tomi? :D
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

kopernik ::

jaz osebnih izkušenj z alternativnimi metodami ala homeopatija nimam, poznam pa dve osebi, ki trdita, da sta potem, ko je klasična medicina odpovedala, "čudežno" ozdravela s pomočjo alternativne medicine. Eden je imel ful probleme s hrbtenico, drugi pa kronične glavobole. Koliko je to res, pa nimam pojma.

lp

Sid Izprijeni ::

Moj šef je nehal kadit s homeopatijo, pa ni preveč verjel. Sicer je bil pa to stranski produkt postopanja pri homeopatu. Njegova hčerka je namreč imela anevrizmo ali nekaj takega, ne vem več točno, in ker so klasični dohtarji bolj šuštrali, kot ne, so sklenili, da pač probajo še s homeopatijo. Rezultati baje so, čeprav lahko po mojem vedno govoriš tudi o kakih avtosugestijah in podobnem.

Sicer so pa imena teh homeopatskih zdravil, vsaj tistih na katera je nagazila ena moja frendica, malo yameyame. 'Lunca' in podoben šmorn. Mam pa že rajši imena, ki bi lahko predstvljala tudi strup za podgane ali pa kako industrijsko gnojilo. :D

Več pa ne vem. Me pa zanima, ker mogoče pa kdaj prav pride...

:)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

DSmidgy ::

Seveda. Če se pa nestrokovno podkovani (nekateri) s tem ukvarjajo (tko kot samozvani kiropraktiki ki ti potem hrbtenico lahko poškodujejo) - ko si na smrt bolan (malarija) ti pa "sokec" predpiše. Treba je ločt kje se s tem lahko pomaga (lahko res pomaga ali pa kot placebo zdravilo), kje pa more posečt vmes klasična medicina.

DSmidgy ::

Fora s tem: "men je pomagal" je VČASIH (kdo bi vedu v kakšne procentu) v placebo efektu. Lahko ti dajo navadno obarvano vodo in ti mislš da je zdravilo in ti to pomaga pri prebolevanju bolezni - možgani telo pripravijo da se bolj upira.

Brane2 ::


Mislim, da je zadeva prej škodljiva kot ne.


Ne razumem, kako je stvar lahko škodljiva.
Saj homeopatsko redčenje gre baje do te stopnje, ko je že malo verjetno, da je v "raztopini" ostala ena sama molekula strupa...
Verjetno pač ni učinka, ne vidim pa kako ti lahko taka raztopina škoduje, razen če uporabljaš kot osnovo raztopine kakega haložana namesto vode (da zdravilo lepše "sede") :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Thomas ::

Škodovala je nekomu v Kranju, ki mu je homeopatska zdravnica odsvetovala cepljenje proti malariji, ko je odhajal v trope.

Tam ga je pičil komar in z malarijo v telesu, ga je zdravila homeopatsko ista zdravnica.

Cepec je umrl, zdravnica je bila ob licenco. Remember?

Če se ne motim, sem jo videl na današnjem homeopatskem kongresu v Ljubljani. Po TV.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ales231 ::

L.P.

Se strinjam s Thomasom. Poznam kar nekaj primerov ko so "bolniki" zavrnili zdravljenje s klasično medicino k so bli prepričan da jih bodo homeopraktiki pozdravl bol k pa zdravniki, pa se jim je stanje sam poslapšal.

Mislm de je homeopetija eno sranje k zavaja ljudi.

Aspirinix ::

Placebo tudi deluje, a ne?

Sid Izprijeni ::

Mah, klasična medicina ni za odmet, sploh pa ne pri svareh, ki jim je priznano kos. Npr. malariji. Prehlade, kronična vnetja in podobne reči pa komot daš tudi homeopatu za zdravit. Mogoče samo da bo nekoristen, mogoče pa celo da bo bolj učinkovit. Kaj pa vem. Najbrž pa te v teh primerih ne bo ubil!

:D
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Tomi ::

Kot študent tretjega letnika farmacije, da podprem snowa, se popolnoma strinjam, da je homeopatija neuporabna zadeva. (če ne drugeče, če bi bila uporabna, se mi sedaj ne bi bilo treba učiti farmacevtske kemije III).

In zakaj se mi zdi neuporabna?

Klasična šola trdi, da je učinek povezan s koncentracijo učinkovine. Večji odmerek, več učinka. Kar seveda drži, do platoja sicer, ampak drži. Homeopatija trdi, da je učinek obratno sorazmeren z odmerkom. Pač, vzameš malo učinkovine, in jo razredčiš. Do neskončnosti. In potem homeopati trdijo, da ima voda spomin, in da vanjo "zapiše slike" molekule, v tem primeru učinkovine. Ok, recimo, da je tako. Čeprav tega še niso dokazali. Sedaj pa nastopi moj pomislek, ki kaže, da gre pri tem samo za velik vpliv na psiho človeka. Voda vsebuje namreč mnogo snovi. Od ionov, ki pač morajo biti, do recimo nitratov, težkih kovin in podobnih zadev, ki naj jih ne bi bilo. Sicer ne vem, kakšna voda se uporablja v homeopatiji, kakršnakoli se, če princip drži, potem z neskončnih redčenjem in "spominom" skoncentriramo tudi vse, kar je v vodi škodljivega. Ste še vedno zagreti za homeopatijo? Ali pa vidite, da je le ena od poti, ki deluje izključno preko psihe. Ne verjamem, da bo homeopat povedal, da je "odmeril" pacientu z vodo še par %, ne pa ppm svinca. Če homeopatija seveda deluje tako, kot naj bi.
metrodusa.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

Thomas ::

No, sej.

Tudi zato mislim, da je EU nekoliko nagnita, ker legalno dopušča v bistvu neznanstveno medicino.

ZDA so samo do 1/3 toliko gnile.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

PeTe13 ::

Moj fotr se je zdravu pr hemeopatu in je bil ful zadovolen z rezultati!
Capitalism stole my virginity!

Thomas ::

Jest sem se zdravu sam. Pomeni počakal, da viroza pomine. Pa sem sila zadovoljen z rezultati.

Treba razumet, da sočasno pojavljanje dveh dogodkov ni nujno vzročno. Ljudje takoj domnevajo da je, vendar ni. Na tem temeljijo takele zadeve.

Če nimaš ti ene resne statistične obravnave zadej - rajš pozabi!

:|
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

ne vem pa, zakaj bi take stvari prepovedali? naj ljudje hodijo na zdravljenje k alternativcem... če bo pa zajebal, ga je potrebno kazensko preganjati (kar bi bilo dobro uvesti tudi v klasični medicini, ne pa da so dohtarji nedotakljivi). Tudi tisti, ki se ukvarjajo z alternativno medicinio morajo prepoznati, kdaj je nekega pacienta nesmiselno zdraviti z alternativnimi metodami in ga raje poslati k "pravemu" zdravniku. Smisel alternativne medicine ni v tem, da bi zamenjala klasično, temveč da jo kvečjemu dopolnjuje (magari če pomaga pacientu le psihično). No, to je le moje skromno mnenje.

lp

||_^_|| ::

jankoFer: ti kr uvedi to pri klasični medicini, samo pol boš mogu podpisat da se zdraviš na lastno odgovornost al boš pa crknil.

kopernik ::

||_^_||:
zakaj, če doktor naredi očitno napako (in tudi sam prizna, da je kriv - se je že zgodilo), ni prav, da je kazensko odgovoren? Zakaj bi se jaz, ki plačujem davke (in s tem pomagam vzdrževati zdravstvo), moral zadovoljiti z napakami, ki ogrožajo moje življenje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

DMouse ::

Thomas: tista ženska je bla iz Jezerskega, homeopatinja pa ji je svetovala, da naj raje obišče "pravega" zdravnika. Vendar ker sta se osebno poznali in je bila bolnica 100% prepričana da jo bo pozdravila ravno homeopatinja, ni HOTELA k zdravniku (ženska trma). Potem se je pa zgodilo kar se pač je.

Homeopatija ne deluje na placebo učinku, homeopati ki imajo veliko izkušenj, imajo take ki ne verjamejo še najraje, ker se ne morjo zgovarjat na placebo. Homeopati so uspešno pomagali tudi živalim, ki se ne zavedajo (ali se?) da so dobile zdravila.

Homeopatija je "znanost" (pri nas uradno še ne) ki se je razvijala samo zaradi tega, ker je DELOVALA v praksi. Znanstveniki še danes ne razumejo, kako učinkovine pravzaprav delujejo, vejo pa (praksa je tako pokazala), da bolj ko je sestavina potencirana (in s tem manj originalne učinkovine), bolje deluje. 1. potenca je originalna zadeva, 2. potenca 10x razredčena (z vodo), 3. potenca 100x... in nekatera zdravila se ponašajo s potencami nad 200 (1 molekula učinkovine na 10^200 molekul vode). Homeopati pravijo, da gre pri potenciranju za nekakšen prenos informacije zdravila (prej sem še pozabil omeniti da stekleničko precej stresajo) na molekule vode, kako si ta prenos predstavljati oz. kako v resnici delujejo taka zdravila, pa bomo mogoče izvedeli čez par desetletij.

Tomi ::

Znanstveniki še danes ne razumejo, kako učinkovine pravzaprav delujejo,

Če lahko izrazim, sedaj bi te najraje tepel. Kako učinkovine delujejo, je znano že precej časa. Sicer ne spet za vse, ne v popolni meri, samo to, da se pa recimo imipramin ali desipramin vežeta na transporter za reuptake biogenih aminov (serotonina, GABA in podobnih), to pa vsekakor vedo. In vedo še marsikaj, kajti drugače ne bi bilo farmacije kot take. Drugič malo pomisli, kaj pišeš. V tem oddelku na področju farmacevtsko-medicinskih znanosti čepi ena pošast, ki samo čaka, da vam lahko dokaže, da nimate prav.
metrodusa.blogspot.com

undefined ::

Mislim, da je to ena bedarija. Podobno, kot če dobiš v računalnik virus. Tega ne boš odstranil z novim virusom, ampak z anti-virusom. Klasična medicina je v velikem ospredju glede napredka. Je pa res, da se tudi pri tej znajdejo nesposobneži (zdravniki), katerih, roko na srce, ni prav malo (vsaj pri nas). :)

perci ::

IceMan: Sicer ne vem nič o homeopatiji, ampak tale tvoja argumentacija je pa bolj jalova. Kako deluje cepljenje?

snow ::

V enem litru vode je 3*1025 molekul vode.
Kar 'dobra' verjetnost da dobiš eno molekule učinkovine ja. Ene 10160krat manjša kot da zadaneš na lotu. :D

Če pa že verjame, kdo da voda nosi zdravilne informacije, naj pije kar vodo iz vodovoda. Je bila ziher kdaj v stiku s čem zdravilnim. :D
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

undefined ::

> Sicer ne vem nič o homeopatiji, ampak tale tvoja argumentacija je pa bolj jalova. Kako deluje cepljenje?

Govoril sem bolj o analizah, kot o samem cepljenju.

Če pa se sklicuješ na "viruse", pa tista cepitev ni podobna virusu v tebi, ampak je njegovo nasprotje. Homeopatija pa zavrača takšna nasprotja, če sem jaz kaj prav prebral. :)

Tomi ::

Kako deluje cepljenje?

V telo vneseš odmerek atenuiranega toksina, ta potem aktivira imunski sistem, ki je tako pameten, da izdela protitelesa in si zapomni, da se je že srečal s to snovjo. Naslednjič bo samo začel izločati protitelesa brez večjih posledic. Namreč, velika količina ksenobiotika bi povzročila močan odziv, prvič, ko se srečamo z njim.
metrodusa.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

perci ::

Ja, Tomi - vem ;) - to sem hotu ledenemu predstavt.

undefined ::

> to sem hotu ledenemu predstavt.

Hvala, ker si mi hotel povedati že vedeno. Me nikoli ne razočaraš. ;)

DSmidgy ::

Tomi: Homeopatija trdi, da je učinek obratno sorazmeren z odmerkom.
Če to trdi so raziskave nepotrebne. Ker to pomeni da je najboljše zdravilo voda.

Homeopati pravijo, da gre pri potenciranju za nekakšen prenos informacije zdravila (prej sem še pozabil omeniti da stekleničko precej stresajo) na molekule vode, kako si ta prenos predstavljati oz. kako v resnici delujejo taka zdravila, pa bomo mogoče izvedeli čez par desetletij.
Zakaj je pa potrebno da se "informacija zdravila" prenese na vodo. Pač potem samo eno molekulo učinkovine zaužiješ - voda je tko že v telesu.
Telo ne deluje na tak princip. Telo se brani s protitelesi. Ne moreš ti zej zdravila narest pa pol telo streminjat da se bo prilagodilo tvojemu zdravilu ampak je obratno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

DMouse ::

Če lahko izrazim, sedaj bi te najraje tepel. Kako učinkovine delujejo, je znano že precej časa. Sicer ne spet za vse, ne v popolni meri, samo to, da se pa recimo imipramin ali desipramin vežeta na transporter za reuptake biogenih aminov (serotonina, GABA in podobnih)

Ah, spet en pameten >:D.
Ko sem rekel da znanstveniki ne vejo kako učinkovine delujejo, sem govoril o potenciranem homeopatskem zdravilu, takem v katerem ni praktično nobene molekule originalne učinkovine. Znaš razložiti kako deluje oz. zakaj te tako zdravilo iz vode pozdravi, voda ki ni bila potencirana pa ne (z znanstvenega stališča sta enaki)?


Zakaj je pa potrebno da se "informacija zdravila" prenese na vodo. Pač potem samo eno molekulo učinkovine zaužiješ - voda je tko že v telesu.
Telo ne deluje na tak princip. Telo se brani s protitelesi. Ne moreš ti zej zdravila narest pa pol telo streminjat da se bo prilagodilo tvojemu zdravilu ampak je obratno.


Nevem zakaj je potrebno in dvomim da kdo ve. Praksa je pokazala da je ta metoda učinkovita in jo zato na tak način izvajajo. Mogoče je tvoj predlog celo bolj učinkovit, probej pa boš vidu. Pa poročaj o svojih izsledkih, da si bodo lahko tut drugi pomagal...

DMouse ::

Klasična medicina je v velikem ospredju glede napredka. Je pa res, da se tudi pri tej znajdejo nesposobneži (zdravniki), katerih, roko na srce, ni prav malo (vsaj pri nas).

Homeopati so skoraj enotnega mnenja, da je pravi homeopat tak, ki je hkrati tudi zdravnik. So področja kjer si s homeopatijo ne moreš pomagat, in so področja kjer klasična medicina odpove. Od primera do primera je odvisno, kakšna metoda zdravljenja je bolj priporočljiva.

undefined ::

> Od primera do primera je odvisno, kakšna metoda zdravljenja je bolj priporočljiva.

Res? Torej hočeš reči, da cepljenja niso pri veliki večini učinkvota in bi bila bolj priporočljiva metoda homeopatije? Ali kaj?:)

DMouse ::

Dej še enkrat si preber kaj sm napisal!

undefined ::

> Dej še enkrat si preber kaj sm napisal!

Sem prebral in razumel. Ti očitno nisi. Kajti ne vidim nobene utemeljitve, kje bi homeopatija lahko pomagala človeku, kjer je klasična medicina odpovedala. Obstajajo o tem kakšni verodostojni zapisi? :)

DMouse ::

Ok, da razčistmo. Pod cepljenje razumem preventivno cepljenje, pri homeopatiji gre pa za ZDRAVLJENJE.

DMouse ::

kje bi homeopatija lahko pomagala človeku, kjer je klasična medicina odpovedala

Ne vem, vprašaj kakega homeopata. Jest sam ponavljam tist kar sm prebral v nekem članku.

undefined ::

> Pod cepljenje razumem preventivno cepljenje, pri homeopatiji gre pa za ZDRAVLJENJE.

Dobro. Imava oba deloma prav. Jaz namreč zato, ker cepljenje pripravi imunski sistem do obrambe in kasnejšega zdravljenja. Ko bolezen nastopi, se klasično zdravljenje poslužuje s protitelesi, kar je po moje edino učinkovito zdravilo, ako imunski sistem odpove. Poleg imunskega sistema in pomoči klasičnega zdravstva, pa res ne vidim nobene učinkovite alternative. :)

Thomas ::

Bom jest eno "alternativno zdravljenje" uvedel! Z imenom "Počakajmo par mesecev!".

Kako poteka, naslov pove. Večina se jih bo pozdravila!

Isto kot pri homeopatih.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

||_^_|| ::

Thomas ni čisto tko. Človek lahko z voljo in optimizmom naredi marsikaj (sam pri sebi seveda). Npr, sedenje na navpično postavljenih žebljih, hoja po žerjavici, ...

jeti51 ::

"Čičkačačka", ne bodi naiven. Pri hoji po žerjavici ne gre za neko zmago duha nad telesom, ampak se da lepo fizikalno pojasniti. Me recimo prav zanima, če bi vsi tisti, ki z duhom premagajo telo in lahko hodijo po žerjavici, lahko brez posledic hodili po recimo kovinski plošči, segreti na enako temperaturo kot žerjavica. >:D

undefined ::

> Thomas ni čisto tko. Človek lahko z voljo in optimizmom naredi marsikaj (sam pri sebi seveda).

Ja, če verjameš v palčke. :)

||_^_|| ::

Ok, hoja po žerjavici se da pojasnit. Po plošči ne vem če bi si kdo upal hodit. Ampak a je kdo slučajno gledu zadnjič po tv k je en model hotu po 20 centi dolgih pa ful ostrih rezilih k so bla postavljena po stopnicah brez da bi se vrezal?

En model iz Koreje k ga poznam, loh da žlico na čelo pa mu ne pade dol. Pa ni važno kako glavo obrne. Sm ga vprašu kako to nrdi pa je reku da z vajo in koncentracijo.

Takih stvari je še tamau miljon, tko da govort da so vse buče je za moje pojme mal bulšit.

Thomas ::

Standardni arzenal rokohitrstva.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Jaz se lahko prepricam, da dobim vrocino, da mi rata slabo in da bruham. Po Drugi strani se pa lahko prepricam, da mi marsikatera bolecina popusti in me neha bolet (nedavno nazaj je bil to moj zob).

Kako to deluje? Nimam pojma, ne vem, samo deluje.

Thomas ::

Seveda. Samo ni nič magičnega v tem.

Je pa še ena lepotni popravček. Ne da ti z zavestjo vplivaš na telo. To da tako misliš, je samo rezultanta vseh procesov v telesu. Soncu ukažeš naj vzide. Svar timinga, kako te uboga.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Pa smo spet pri Malem princu ;).

Tr0n ::

Kako je pa s Shaolin monki? Saj ste verjetno ze videli njihov show. Magija?

Hypno ::

Jaz se lahko prepricam, da dobim vrocino, da mi rata slabo in da bruham. Po Drugi strani se pa lahko prepricam, da mi marsikatera bolecina popusti in me neha bolet (nedavno nazaj je bil to moj zob).


BigW,
deluje na principih sugestije, v tvojem primeru avtosugestije :)
Great are mysteries of the mind ...

undefined ::

> Jaz se lahko prepricam, da dobim vrocino, da mi rata slabo in da bruham. Po Drugi strani se pa lahko prepricam, da mi marsikatera bolecina popusti in me neha bolet (nedavno nazaj je bil to moj zob).

> Ne da ti z zavestjo vplivaš na telo. To da tako misliš, je samo rezultanta vseh procesov v telesu. Soncu ukažeš naj vzide. Svar timinga, kako te uboga.

Točno tako. :)

Jaffa ::

Sm slišal po radiu nekaj o tem (RGL). Ena gospa je klicala in je rekla, da je ful zadovoljna... Hčerka je imela namreč (hud) senen nahod (ki spomladi muči tudi mene) in je bil ne vem kak dolgo na nekem zdravljenju (inekcije, tablete), pa je ni pomagalo... Je šla k homeopatu in zdaj ne duha, ne sluha o bolezni... Ne vem... It makes you wonder... 8-O
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Thomas ::

Čudno, čudno.

Dej ti meni dobro plačej, pa ti do julija meseca skidam sneg z vseh tvojih nižinskih posestev.

Do takrat se ti bo pa za nameček izboljšal še seneni nahod. Gratis.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
««
«
1 / 17
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znanstveno priznan Zdenko Domančić (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
40289467 (77234) mlamat
»

Homeopatska zdravila v Sloveniji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14738583 (35768) alphasaphir
»

Placebo učinek deluje tudi, če zanj vemo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10815197 (12927) ParanoiD
»

Cepljenje (otrok) - prikrita resnica ?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8910728 (8868) Maria
»

HORIZON

Oddelek: Znanost in tehnologija
102396 (1913) snow

Več podobnih tem