» »

Homeopatija

Homeopatija

««
2 / 17
»»

drejc ::

Zdeje blo na popTv. Jest ne vem kak loh skor cela evropa ob bok medicini postavi neko šuštmarstvo, za katerega še ni znanstvenih dokazev.

Koneckoncev nočem plačevat dodatnega in obveznega zdravstvenega zavarovanja brez zavarovanja da so te metode znanstveno dokazane.


Pod tole se podpišem.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

Thomas ::

Jest mislim, da je to nedopustno!

Če ne gre skozi double blind experimente, ni dopustno za medicinsko uporabo.

Zdravilstvo še ni šlo. Po vsej priliki tudi ne bo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TwoEyes ::

Evo, sem ravno hotel predlagat, da naj vsi 'zdravilci' opravijo en obvezen in rigorozen izpit pri med. različici J. Randija. Al pa kar pri njem.

Nejc Pintar ::

Tile zdravilci pa vedeževalci so zadnje čase big biz. Razmišljam da bi si mal svečk pa dišav pa kakšne kroge po hiši postavu pa zunaj dal tablo vedeževanje.

Sicer je o tisti zdravnici res da je pacient sam hotel homeopatijo.


Drugače pa osebno ne bi dovolil da se iz mojega denarja financira ene magične kroglice.
Lahko je biti prvi, če si edini!

nicnevem ::

Kritika homeopatije od našega preljubega ministra za visoko šolstvo (škoda, ker nima nekih vzvodov (vsaj sam jih ne vidm), s katerimi bi lahko vplival na to problematiko)...

Ma sej...za zjokat kake neumnosti se to gredo. V časopisih in zadnje čase večkrat tudi na nacionalki se pojavljajo kar neki čarovniški prispevki o radiesteziji in ostalem šamanstvu. Včasih se mi zdi, da ljudje, ki verjamejo tem rečem še vedno živijo v srednjem veku. Proti sodobnim znanstvenim spoznanjem so "odporni" kot kak kamen! :|
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Utk ::

Jaz sm tudi imel nekaj takega, čudnega...tam do 12 leta recimo, skoz, čez celo leto, pa nič hudo motečega, samo enkrat smo se odločli, da bi to razčistli in začeli hodit okoli zdravnikov, z mamico...in ko so mi enkrat rekli, da naj drugič pridem, ko bom mel ta problem, ga nism več nikdar imel. Čarovniki ti zdravniki naši:)

Thomas ::

Naj živi Jure Zupan - kaj naj rečem drugega?

Ampak ne bo premaknil vsaj 2/3 svoje vlade in 3/4 parlamenta. IMO.

Žal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Alexius Heristalski ::

Včasih se mi zdi, da ljudje, ki verjamejo tem rečem še vedno živijo v srednjem veku. Proti sodobnim znanstvenim spoznanjem so "odporni" kot kak kamen!

Pol ti pa še rečejo, da če si proti tistemu, kar oni verjamejo, si kot tisti, ki so hoteli žažgati Galileia. Da nisi odprt za nove stvari in podobno. LOL!
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zgodovina sprememb…

kixs ::

Ne vem zakaj ste tako proti alternativni medicini ?? Vsak se konc koncev sam odloci, da bo poizkusil se kaj drugega, kot "znanstevno dokazano moderno medicino" !

Ce se ne veste, je zacetek danasnje uradne medicine nekje 17-18stoletje... in se vedno zdravijo samo simptome, namesto vzrokov!? Ce te boli glava, vzemi tole tableto... ce te boli trebuh, vzemi tole tableto, ce imas visok pritisk, pa tole... itd... Medtem ko za marsikatera alternativna medicina obstaja ze tisoce let nespremenjena, ker za dolocene zadeve definitivno deluje. Uporabljajo zdravilne rastline, ki so v veliki meri tudi znanstveno dokazana da delujejo.

Zdravniki cloveka razdelijo na posamezne dele in jih zdravijo kot da so to samostojne celote. Dejansko je telo eno samo in vsak del je povezan z drugim. Zdraviti je potrebno celotno telo. Od zdravega nacina prehrane, gibanja, misljenja do kaksnih zdravil, ce je to nujno potrebno.

Ne vem, ce se zavedate, ima veliko teh "zdravil" tudi stranske ucinke, ki so kao testirani, pa vseeno povzrocajo skodo v nasem telesu. Zato tudi neki bolnik, ki ima neko kronicno bolezen, jemlje tudi po 5 ali vec tablet razlicnih "zdravil" na dan! In namesto, da bi se mu stanje kaj izboljsevalo... se mu agonija samo podaljsuje!

Ja, dejansko zamerim uradni medicini, da se posveca samo stevilkam... gres v laboratorij dat kri, vodo... dobis nazaj neke stevilke, ki naj bi odrazale tvoje stanje... zdravnik pogleda cesa je premalo in ti da zdravila, da se to poveca... ne vprasa pa se, zakaj je prislo do tega pomanjkanja ali povecanja! Simptomi : vzroki !

Za sebe lahko recem, da sem precej dobrega zdravja in upam, da bom tako tudi ostal. Nimam namena kogarkoli dajat v nic... delajte predvsem po svoji pameti. Alternativa ja, ampak ne slepo verjet v karkoli, uradna medicna ja, predvsem tam, kjer je priznana: zdravljenje zlomov ;) in podobno.

Drugace pa zelo razumem ucene zdravnike... so se veliko solal o boleznih, zdaj bi jim pa en rad odziral posel 8-O Me prav zanima koliko se na medicinski fakulteti ucis o zdravju (zdrava prehrana je tu osnova!)

Kot primer, veliko bolezni danasnjega casa prakticno ni obstajalo na zacetku prejsnega stoletja. Zakaj? Kriva je modernizacija in prevec gledanja na profit (krive so pohlepne firme). No, kriv je vsak posameznik za sebe, ker zivi tako kot sam hoce. Noben te ne sili, da moras jest v McDonaldsu... da jes veliko sladkane hitro pripravljene hrane...

Da ne bo kdo reku, vem da so bile druge bolezni, ki smo jih s pomocjo "moderne" medicine resili (hvala bogu in jim dam vso priznanje). Se pa moramo zavedati, da je bil glavni vzrok bolezni slabi bivalni pogoji, slaba prehrana in slaba higiena. (kar je se vedno v danasnjem tretjem svetu in bolezni kot: SARS, pticja gripa, ... ).

Toliko :D

antonija ::

To da je ucinek zdravila sorazmeren s koncentracijo (pod mejo toksicnosti) je samo do neke mere res. Ravno vceraj sem poslusal g. Mrharja o nekej zdravilu ki je bolj ucinkovito predvsem zaradi nacina aplikacije, in ne zaradi doseganja zeljenih koncentracij (bla cela klinicna studija pa to).

Sugestija in avtosugestija pa ze nekaj casa povsem super delujeta. In tukaj ni nobene magije. Edin problem je to, da clovek misli da popolnoma obvladuje svoje obnasanje in delovanje. Pa ga ne. Vecina ga je pogojenega z zunanjimi dejavniki, kot so vremenske in meteoroloske razmere, svetlost (pri tapravih valovnih dolzinah),....
Zdej pa ce ti rata (al pa nekomu drugemu) sebe prepricat da razmere niso take kot so v resnici, se tud telo drugace odzove.
Lep primer sugestije je hipnoza. Nobene carovnije, sam sugestija. In ko nekoga prepricas da ti vrjame kar mu govoris, pol se (najveckrat) obcinstvo nasmeji do solz al pa zacudeno gledajo kaksen vudu-magic se gre en model na odru.
In s sugestijo/avtosugestijo se da izzvati cisto lepe, merljive in ponovljive fizioloske sprememebe, tko da ta stvar ni BS. Pa tud carovnija ne.

______ontopic______

Kar se pa homeopatije tice.... pa prenasanja informacije po vodi..... pa jemanja sladkornih kroglic.... pa nobene znanstvene studije.... pa nobenegea znanstvenega dokaza....
Sem ze slisu da stvar dela:D. Sam osebno nisem imel moznosti tega probat, ampak bi tud probu sam pod enim pogojem, in to je stari dobri double-blind test. In ko bo stvar prestala ta preprosti preizkus, pol se bo tud kaksnemu mlademu "odprtomislecemu" farmacevtu/bikemiku/medicincu/kemiku zdelo smiselno zadevo probat pojasnit zakaj ne pade double-blind testa. Do takrat pa...... Naj zdravnikov dovolijo predpisovat placebote v trivialnih primerih (recimo manjsi glavoboli,...), ne bo nobene skode.

EDIT: Prej se nisem vidu kixs97 odgovora:

Zdravniki/farmacevti in vsi ostali ki resujejo probleme pacientov se vecino casa ukvarjajo s tem, kaj je povzrocitelj simptomov. In najprej usmerijo svoje napore v to, da povzrocitelja odstranijo/vrnejo v normalno stanje. Ce mas ti bakterijsko okuzbo ne dobis antibiotia zato da bos dal za 10 dni mir, ampak zato da pobije vsiljivce s cimanjso povzroceno skodo. Ce te boli glava, dobis ucinkovino ki inhibira ciklooksigenazo in zavre sintezo prostaglandinov, kar prekine oz. zmanjsa glavobol.
Zdravila niso na trgu zato, ker je nekdo imel prevec casa in denarja. Tam so zato, ker je nekdo dokazal, da neka ucinkovina s svojim delovanjem vpliva na fizioloske lastnosti sistema (ja sistema, ne posameznega organa) do take mere, da "ozdravi" simptome patoloskega stanja. Poleg tega je pa ta "nekdo" moral pokazat se da je ucinkovina kvalitetna in varna za tako uporabo, drugace mu regulatorni organi nebi dali dovoljenja za promet.

Pa katere "danasnje" bolezni niso obstajale na zacetku prejsnjega stoletja? Res mamo slabo evidenco o tem pa se to samo zato, ker so si zdravnike (in njihovo dokumentacijo) lahko privoscili samo bogatejsi sloji, kar pomeni da najbolj bolana populacija ni vkljucena.

Pa se to: Tiste stevilke ki jih vidijo zdravniki na listkih njim nekaj pomenijo. Pa ne samo kot numericna informacija, ampak kot fizioloski pokazatelj na dolocene proces, ki poteka v sistemu. Ce bi hoteli bit 100% sigurni bi te moral odpreti in zadevo stestirat in-vivo, ampak to nekak ne spada v eticnost stroke.

Pa se mal buc: O hrani vejo zdravniki in farmacevti veliko vec kot povprecen alternativni zdravilec in/ali ljubljanski zdravoziveci vseved. Poznajo celo interakcije med razlicnimi vrstami hrane, med hrano in zdravili, med zdravili in zdravili, med hrano in fizioloskimi pogoji, med zdravili in fizioloskimi pogoji,..... Tistih 5 let faksa nimajo zato ker ajo cas, ampak zato da pridobijo znanje o teh stvareh. Poglobljenoe znanje. Ne tako kot alternativni zdravilci, ki "pac vejo" da 10X pretresena vodica pomaga pozdravit, nimajo pa pojma zakaj, kako, na kaksen nacim, po katerih mehanizmih.
Nase telo ne "dela" po porncipu nekih "energij". Dela po fizikalnih zakonih, pa ce vam je to vsec ali pa ne. Ce stopis na dovolj vroco povrsino z dovolj veliko toplotno prevodnostjo za dovolj dolgo casa, se bos spekel. Pa ti nobena prevlada uma nad telesom ne pomaga. Pac meso se zapece pri doleceni temperaturi in pika. Isto je z nozi. Koza ima dolocene fizikalne lastnosti, po katerih se prereze pod tocno dolocenimi pogoji (za vsakega posameznika). Ce jih presezes gres na urgenco (al pa vsaj po flajster), ce jih ne si zvezda zmage uma nad telesom.

Se zacetki znanstvene medicine: Zgodovine medicine ne poznam (in me ne zanima), vem pa da so ucinkovino, ki jo danes jemo kot aspirin, jemali grki v antiki. Takrat so ugotovili da jim caj iz lubja vrbe pomaga proti glavobolu. Vedli so tudi da ce caj razredcijo (s pretresanjem ali brez) tega ucinka ni. Ceprav niso poznali vzroka glavobola li mehanizma delovanja, so stvar znanstveno preizkusili (na takratnem nivoju) in dolocili nekaj cemur bi danes rekli terapevtska doza. Brez mumbo-jumbo energij in podobne navlake.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

snow ::

Podpišem se pod tale zgornji anatonijin sestavek (se mi zdi da sva farmakokinetko poslušala skupaj;) ).

kixs97
> in se vedno zdravijo samo simptome, namesto vzrokov!?

Za vajo mi povej kaj je simptom in kaj vzrok pri rakavem obolenju.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

kixs ::

snow:
verjetno je nekaj takega: simptom je nekaj kar ti cutis, da ne stima. Vzroki so lahko razlicni: nepravilna prehrana (procesirana, premalo vitaminov in mineralov, omega mascob, slaba kakovost vode in onesnazena hrana s pesticidi), stres, slabi zivljenski pogoji (stanovanje, ki je vlazno ali ima razne plesni, lokacija v blizini tovarn, transformatorjev, elektrarn), premalo spanja, negativno misljenje, telesna neaktivnost... raba razlicnih zdravil, ko za to ni nujno potrebno...

Na kratko, gre za zivljenski stil in ko se telo samo ne more vec cistit, nastanejo razni tumorji in rakasta obolenja.

Za vzrok si mora vsak posameznik pogledat kaj je pocel v zadnjih 10ih letih!

Upam, da sem ti dovolj jasno napisal. Seveda bi se dalo se marsikaj dodati.

LP

kixs ::

antonija:

ne zagovarjam nikogar... alternativcev sploh ne poznam... gre samo za to, da imajo eni toliko za povedat proti, ko se ve, da bolezni v zdravem telesu ni! Za svoje telo moramo skrbeti sami in nobeno sinteticno zdravilo ne bo pomagalo pri kronicnih obolenjih. Sej le-te so rezultat slabega vzdrzevanja nasega telese (sem ze napisal v prejsnem odgovoru snow-u).

Kot ze receno, mene boli k.... za neke alternativce in "zdravnike", ki zganjanjo neki mambo-dzambo... zagovarjam to kar sem napisal:

skrbi za svoje telo in telo ti bo vracalo z zdravjem!

Se odgovor na bolezni sodobnega sveta: artritis, diabetis... pa prakticno vsi raki in kronicna obolenja!


LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

Sc0ut ::

Prosim, idi eno leto poslušat nekam biokemijo, fiziologijo in farmacevtsko kemijo, pa mogoče še kaj. Pol pa povej, kaj si misliš o zdravih vodicah.

Mam nekako občutek, da na Trenjih ni bilo homeopatov, ki so res že koga ozdravili. (Razen one ko je bila v drugem delu oddaje, v črno - belem suknjiču). Namreč, mislim da so si nekateri prišli delati reklamo. Tisti, ki pa so res dobri, pa je tako ali tako ne rabijo, ker znajo s pacienti.
Jaz verjamem bolj v zemeljske načine ozdravitve, vendar majo pa homeopati prav, da se toliko pogovarjajo s pacienti. Mogoče pa pacientom tudi to ogromno pomaga, da se pozdravijo. Možgani ziher delajo čudeže.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

snow ::

Sem mislil bolj fiziološko opredelitev vzroka in simptomov bolezni.

Vzrok je razlog zaradi katerega je prišlo do bolezni, ki jo zaznamo v obliki simptomov. Ti simptomi niso nujno del naših občutkov.

Recimo simptom je povišana koncentracija glukoze v krvi. Vzrok je neizločanje inzulina ali neodzivnost tarčnih celic na inzulin. Bolezen: sladkorna bolezen.

Rak. Vzrok: mutacija DNA v celici zaradi sevanja, kemičnih snovi itd. Simptomi(posledica): Nekontrolirano razmnožvanje in delovanje celic, ki se v kasnejših stadijih kažejo kot oslabljenost telesa in porušenje biokemije.

Gripa: Vzrok: okužba celic z virusom gripe: Simptomi: Povišana temperatura...

Zdej tisti življenski stil (telesna aktivnost, pravilna prehrana, nestresno življenje, spanje), ki si ga omenjal bi ga jaz poimenoval preventiva in tega "ne more zdravit" ne klasična, ne katerakoli druga medicina/čarovnija.

Lahko zdravimo fiziološke vzroke nekaterih bolezni s klasično medicino. Jih lahko tudi druge "medicine"? Katere in kako? In bistveno: Kje je bilo to dokazano?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Fizikalko ::

Najbolj sem crkaval od smeha, ko je nas najslavnejsi homeopat v Oni razlagal, kako stvar deluje. On kao tako prefiltrira zadevo oz. element v vodi, da v njej ne ostane niti en atom tega elementa, ampak le sledi.

Vsak z vsaj osnovami fizike se lahko le nasmehne.

snow ::

kixs97

Ti veš kako pride do nastanka sladkorne bolezni?
Kaj če ti povem da je tip 2 zelo gensko pogojen?

Veš recimo zakaj je toliko "novih" bolezni? Ker se je življenska doba zelo povečala glede na npr. srednji vek in s podaljašim časom življenja imajo nekatere bolezni čas, da se razvijejo.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

kixs ::

snow:

napacno si se lotil zadeve...

npr. za sladkorno bolezen ni pravi vzrok neizlocanje inzulina, ampak tisto kar je povzrocilo neizlocanje inzulina in to je napacna prehrana!

In tu ti hocem pokazat, da se sodobna medicina napacno loteva zdravljenja. Ampak je razumljivo, ce bi bili vsi zdravi, zdravnikov ne bi rabili... se manj pa zdravil, ki jih fermacevtske druzbe razvijajo in trzijo za dobro vseh nas... Le zakaj so fermacevtske firme najbogatejse in najbolj rastejo... ker ljudje postajamo vedno bolj bolani in "rabimo" ta zdravila! :\ Vzroke sem ze prej napisal.

Ja, na zalost je tako... Matrix ;)

Stepni Volk ::

Zanimivo, da je Thomas šel odpirati takšno temo. Nekako bi jo pričakoval od Ajin/Ramses/Lacotte.

Še bolj zanimivo, da je temo odprl tu, v Znanost in tehnologiji. Saj je uradna medicina plod znanostii in tovrstnih raziskav. Seveda do odkritij vodi poglobljeno razumevanje in drugič zgolj slučaj.
Zgodovina medicinine, je zgodovina slepih ulic, prepovedi stvari, ki danes veljajo za dobre in obratno. V srednjem veku me čudi, kako so ljudje sploh preživeli posege "zdravnikov".

Kako zelo eogcentrični smo, da mislimo, da smo že vse odkrili? O lastnem telesu še veliko ne vemo. Znanstveno, na osebni ravni še toliko bolj. In prav zaradi tega se pojavljajo "alternative". Mejne znanosti... meja znanosti je tudi meja tvoje lastne sposobnosti dojemanja stvari. Naj bolj verjamem aspirinu ali homeopatu, če me nekaj boli?

Homeopatsa logika drugače deluje. To je tudi največja nevarnost. Če spiješ 100% alkohol umreš. Če spiješ 6% alkohol, je to pivo :)
Kako se torej lahko znebiš alergije na alkohol?
Z zaužitjem 100% alkohola za zmeraj. S 6% za nekaj uric.

Zgodovina sprememb…

snow ::

Stepni volk.

Homeopatska logika je ravno obrnjena. 6% bi te po njihovo morala pozdraviti bolj. 0,6% še bolj. Bog ne daj 0,000000000000006%!!! :D
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Stepni Volk ::

Ravno zato je njihova logika tako "nevarna". Tudi užitka do 6% ti ne pustijo :(

Še to sem pozabil omeniti. Sodobnemu človeku grozi veliko manj nevarnosti, kot recimo pred stotimi leti. Tu so čistila, pralni praški, zdravila, cepljenja...
S tem na nek način svojo naravno odpornost zmanjšujemo. Oziroma svojemu lastnemu telesu ne dopusitmo, da bi se samo zdravilo.
Recimo, včasih si moral hoditi v službo. Sedaj te zapelje vozilo. Potem popoldne greš na tek, fitness ali karkoli že, da telo ostane v formi.
Omenjeni sodobni posegi enako zmanjšujejo obrambno sposobnost telesa.

Če mi ne verjamete, naredite preprost test. Brez zrdavil in cepljenj se odpravite k kakšnemu plemenu, ki živi tako, kot smo mi nekoč. Zdržite eno leto. Preživite. :)

Recimo, da ima naše telo svojo lastno domišljijo. Pravi si. Klinc, nikjer nobene bolezni. Dajmo si nekaj zmisliti. Obrambnemu generalu našega telesa je silno dolgčas. In začne zganjati bitke in vojne. Ponavadi spomladi. Potem temu rečeno "seneni nahod", alergija po domače.
Druga možnost so psihična obolenja. Toliko časa si domišljamo, da v resnici "zbolimo". Simptomi so tu, fizičnih vzrokov ni.

Dolgčas nam je (telesu in možganom).

In ko nas homeopat začne zdraviti, resnično ozdravimo. Saj se končno nekdo ukvarja z nami. Zdravnik klasične medicine, pač ne bo našel tistega, kar mi "vemo", da imamo.
In lahko tudi deluje homeopatska logika, ko ti alergene dodajajo v tako majhnih količinah, da se obrambnim generalom ne da več ukvarjati s tem.
Verjetno najbolj pomaga vera. Zaupanje tudi.

BluPhenix ::

Ne vem zakaj ste tako proti alternativni medicini ?? Vsak se konc koncev sam odloci, da bo poizkusil se kaj drugega, kot "znanstevno dokazano moderno medicino" !

Proti, no nebi se tako izrazil. Mogoče. Problem je v tem, da ljudje raje kot gredo do klasičnih (da ne rečem pravih) zdravnikov poikusijo te alternativne stvari. Potem ko te ne pomagajo, pač pristanejo v bolnici (ker so se nekje zrušili in jih je odpeljal rešilec) in se morajo klasični zdravniki boriti z zelo napredovano boleznijo. Nakar se zgodi, da pacient klasične zdravnike razglasi za nesposobne, ker mu ne znajo pomagati. Ob tem "zdravstvo" bremeni za zelo draga zdravila, ki jih prej nebi bilo treba. V teh primerih sem zelo proti alternativcem in ne podpiram ljudi, ki hodijo k njim.

Rad bi videl, da me nekdo prepriča, da zna bolje ozdraviti bolezen o kateri nima pojma, kot nekdo v laboratoriju, ki če ne drugo pozna vsaj vzroke za razvoj, posledice, razvijanje bolezni.

Ohranjanje informacije, sem se že velikokrat spraševal kaj je ta informacija, ki se shrani. Če se ne atomi, kaj se ohrani, energija? Iz česa pa je ta energija, kakšna je ta energija. Se jo da dokazati, ali lahko temu le verjameš? Nekaj sem tudi jaz slišal, da naj bi homeopatija postala priznana, vendar ne vem če se je bom kdaj posluževal. Nekako ne verjamem, da mi lahko par sladkih kroglic pomaga. Pač kolikor sem spoznal homeopatijo se velikokrat jemlje zdravila tudi preventivno, predvsem pa je to dolgotrajen postopek. No, nimajo vsi bolniki dovolj dolgega časa, da bi jih to "pozdravilo". Pa še zelo draga so tale homeopatska zdravila in zanimivo v tujini jih prodajajo tudi v lekarnah.

Skratka, če dobim neko zdravilo rad vidim, da mi je nekdo sposoben razložiti kako deluje na bolezen, ne pa da mi reče: ti kar jemlji, to pomaga.

Še to sem pozabil omeniti. Sodobnemu človeku grozi veliko manj nevarnosti, kot recimo pred stotimi leti. Tu so čistila, pralni praški, zdravila, cepljenja...

No, mogoče zato deluje homeopatija, ker si v telo dodajaš neke dodatne snovi. Kdo ve. Problem je pa ker pravijo, da ni več teh snovi v teh kroglicah. Bi mogoče isto pomagala žlica zemlje v usta vsako jutro?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Thomas ::

> Dela po fizikalnih zakonih, pa ce vam je to vsec ali pa ne.

Nič več ni potrebno reči.

Si pa predstavljam kakšen primer, ko je zdravilec dejansko uspešnejši od zdravnika. Recimo, poškodba hrbtenice, zdravniki nočejo tvegati hromosti in se odločijo za painkillerje ali kaj takega.

Zdravilec pa prebuta pacienta kot boksarsko vrečo in mu nagliha kosti s tem.

Seveda, medicinska doktrina je bila kršena, fizikalni zakoni NE.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Hočem reči. Mimo uradne medicine je neka niša, kjer so lahko zdravilci - oziroma temu bi jaz prej rekel ... black doctors - lahko uspešnejši od uradne medicine.

Recimo, zdravila ki jih FDA šele testira, ta že futra svojim pacientom. Pri operacijah tvega več, kot je norma. Izbira paciente, ne vzame vsakega, samo tiste z boljšo prognozo. Rugelj mi tukaj pride na misel.

Samo to že ni več zdravilstvo/homeopatija - to je "črna medicina".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kixs ::

Morda tale tema ni najboljsa in malo smetim tule notri :P

Edino alternativo zdravniku vidim v zdravem zivljenskem stilu (kaj je to, sem ze prej napisal!)

Razni nahodi in vrocina so nacin, ko se telo sam brani brez bakterijami. Izloca sluz in podobno.

Pri danasnji medicini je problem v tem, da zdravi specificno in ne gleda telesa kot celoto. Zato tudi toliko raznih specialistov.

Sem pred kratkim gledal kako bi se lahko cimbolj zdravo prehranjeval in na zalost ugotovil, da so zivali pitane z antibiotiki (ti unicujejo probioticne bakterije v crevesju), zelenjava in sadje genetsko spremenjena z zivalskimi geni, dodatno skropljena (zastrupljujemo telo), kravje mleko je zelo nezdravo (obdelano z visoko temperaturo, beljakovine in kalcij tako ni primeren za nase telo), vsa rafinirana olja so zanic (obdelana s visoko temperaturo in kislinami), vsa procesirana hrana je zanic, pijace pravtako (ce ze ne vsebujejo pravega sladkorja, pa vsebujejo umetna sladila ala aspartam, ki je se slabsi!), voda iz pipe je katastrofalna (je klorirana, vsebuje nitrate in ostalo nesnago), se uplastenicena je slaba (iz plastike se izloca antimon) ...

Clovek se potem res ne more cudit, da je toliko kronicnih bolezni in vedno vec bolanih ljudi!

Kaj se ostane za hrano... predvsem biolosko pridelana hrana... ki pa ima to slabost, da je dosti draga!

LP

LuiIII ::

Intermezzo!

Homeopatija je za pussy-e. Za prave moške se priporoča: BIOfizika 7, 13, in 33, dimenzionalnega prostora. Malo o tem je že v naslednji debati in na domači strani neke bolne duše, kateri bi se morala posvetiti tako ambulantna kot klinična psihiatrija.


Lui

Thomas ::

Čista yada, destilirana yada, kixs!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kixs ::

Thomas, to ti je pravi odgovor :D :D

Thomas ::

Ma dej no kix, tale jamrarija je bedna. Kako "zdravijo simptome, vzrokov pa ne". Kako je "nezdrava vsa hrana ki jo jemo .."

To je ena taka splošna, poceni lamentacija. Brez velikega smisla.

> Clovek se potem res ne more cudit, da je toliko kronicnih bolezni in vedno vec bolanih ljudi!

To bo, ja! Včasih so živeli 100 let, zdej pa pomro že pri 25 letih povečini vsi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kixs ::

Sem ze prej napisal, da je bil vcasih vzrok v slabih bivalnih pogojih (hrana, higiena...).

Danes so pa drugi... ja in bolezni nastanejo same od sebe... ja, seveda :\

Thomas ::

> ja in bolezni nastanejo same od sebe... ja, seveda

Ne, kje pa! Hudobni farmacevtski koncerni jih izumljajo in v spregi z uradnimi medicinarji za zaslužek spuščajo med ljudi, ki imajo le to srečo, da imajo ob sebi nesebične zdravilce. >:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Jah tko no.. vsa 'alternativna medicina' ni za metat v isti kos. en kiropraktik, ti lahko kosti kar lepo nastela, ce ima seveda ustrezno znanje zato. Lahko ti jih tudi precej hudo razstela. tudi akupunktura naj ne bi bila tako svoh.

Homeopatija je pa tko, meji na alkimijo, pa se dans ni noben naredil zlata iz svinca.

Nekam bi se jih MORAL uvrstit, samo zato, da bi se naredil red na tem podrocju.

Pa se tko je, precej 'bolezni' je placebo. Enga bo ze deset let nekaj 'v krizu trgal' pa mu noben zdravnik ne bo znal pomagat. Potem bo su pa k enmu biokibernetiku al kaj vem kaj, un mu bo celo namazal z kacjim oljem, zdrobil bo dva podganja kremplja in en kuscarjev jezik, ju zazgal in potem ob mrmranju tibetanskega napeva z eno palcko (ki se bo kar sama od sebe premikala) mahal tistemu tipu nad ramo.

Domov bo sel 'zdrav'!

kixs ::

Thomas:

ti imas domisljijo ja :\

Danes veliko vemo kako potekajo procesi v telesu. Najvec skode delajo celicam prosti radikali. Celice dobijo vse hranljive snovi iz hrane, ki jo zauzijemo.

A ti mislis, ce bos jedel samo v McDonaldsu, da se ti ne bo to poznalo na zdravju? (McDonald's je ektremni primer, ker je vsa hrana procesirana in vsebuje veliko sladkorja)

Ce jes nekvalitetno hrano, bo iz te hrane telo gradilo nove celice. Celotno telo se na novo obnovi v sedmih letih!

Clovesko telo je zelo zmogljivo, kar se tice samozdravljenja, ampak ce se skoz hranis s slabo hrano + ostali vplivi iz okolja in bolezni so tu! Predvsem diabetis (ki je direktno povezan s prehrano), pa tudi vse ostale bolezni!

Sicer pa nikogar nocem prepricevat...

Upam pa, da zdravniki niso tako trdi in se drzijo ortodoksne medicini kot boginbatine. Sam na zalost mislijo, da so vsevedi!?

LP

Thomas ::

Raziskovanje vpliva hrane na zdravje je stvar uradne medicine. Jasno, kakšna je boljša kot druga ... itd. So o tem raziskovali že ... tone napisanega materijala.

Zdej si pa zdravilstvo - pazi to - izredno elegantno prisvaja zasluge za ta spoznanja. Češ - kaj vedo dohtarji ....

Meni se to zdi nizek in švoh udarec, nič več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Phil ::

Najvec skode delajo celicam prosti radikali. Celice dobijo vse hranljive snovi iz hrane, ki jo zauzijemo.

Na kisik si pa kar pozabil? Pa ne mislim onsenaženega zraka.
Free radicals

Tisto o vedno bolj bolnih ljudeh pa sploh ne bi komentiral, škoda časa.
Life expectancy over human history.
LP

kixs ::

Hej... kakorkoli ze, dejansko se o tem premalo govori. Folk nima informacij o tem. Ce gres zdravniku, te o prehrani ne bo nic spreseval, enostavno bo pogledal analizo krvi in urina. Iz stevilk pa na zalost pravega vzroka res ne more ugotoviti (za to bi bil dovolj racunalnik namesto zdravnika, ki bi ti predpisoval zdravila) 8-O

Me prav zanima, ce imajo na faksu kaksen predmet o zdravi prehrani? Ma sem preprican, da ga nimajo.

Koliko letnih seminarjev se zdravniki udelezujejo o novih zdravilih... in koliko o temah zdrave prehrane in zivljenja na sploh?

Konec koncev pa vidis zdravnike, ki sami ne skrbjo za svoje zdravje, kako bos potem preprican, da se bo pa ravno za nas potrudil?

Ze prej sem napisal, da me ta larifari od alternativcev sploh ne zanima!

Vsak je zase sam odgovoren! Ljudje raje proc pogledajo, kot pa, da bi se zmigali pa kaj naredili zase! V Sloveniji se ni tako hudo, ce pogledas v ZDA, kjer je vsak 4 predebel, lahko vidis v kristalno kuglo kako bo cez par let tudi pri nas!

Kar se tice zdravnikov na splosno, koliko je podatkov o zdravniskih napakah? Koliko jih zaradi tega umre? Koliko napacnih diagnoz in zdravil predpisujejo? Kdo sicer sploh dvomi v zdravnike?

Veliko denarja se vrti okoli zdravja, sami pa se zanasamo na zdravnike? :\ Za vsako malenkost takoj k zdravniku po zdravila 8-O Ce bi bolj zdravo ziveli, sploh zdravnika od blizu niti ne bi videli! (sam se sploh ne spomnem kdaj sem bil nazadnje pri zdravniku 8-) )

Stepni Volk ::

Koliko?
V VB točno 2'000 s smrtnim izidom, plus 980'000 napak, ki niso bile usodne. BBC za leto 2005

Vprašanje tu je podobno tistemu pri Air Bagih. Koliko jih zaradi delovanja in spoznanj sodobne medicine preživi oz. koliko bi jih, če le te ne bi imeli?
Jaz bi bil že cca. 5 krat mrtev.

Zgodovina sprememb…

kixs ::

cman:

odlicno si opravil svoj posel... in kaj mi bodo ti linki? Dobro vem kaj so prosti radikali in v telesu se bodo vedno generiral, gre za to, da s pravilno prehrano dobis dovolj antioksidantov (pri McDolandsu ziher ne bos in ostali procesirani hrani!)

Ja, starostna doba se veca, ampak kdo je kriv za to? Predvsem boljsi bivalni pogoji in higiena! Kaksna starostna doba pa mislis, da je v tretjem svetu, kjer so na podobni ravni kot smo bili mi pred 100 in vec leti?

Skoda komentarja :\

LP

kixs ::

Stepni Volk:

in koliko je tistih, ki niso prijavljeni? Pri nas je verjtno procentualno podobno.


LP

Stepni Volk ::

kixs - V EU imamo že dolgo časa t.i. non-punitive metodo* . Le ta zaradi napake ne kaznuje posameznika. Zdarvnik, ki bi svojo napako zamolčal, bo to storil le zaradi svojega ega. In BTW s tem resno ogrozil svojo kariero.

* non-punitive metodo obravnavanja napak so razvili prav z namenom, da se napake ne bi ponavljale in se odpravile sistemske (šolanje, obveščenost, delovni urnik, tehnične motnje...). Do ene napake namreč ne vodi ena sama stvar. Vedno jih je več. In če se le te nesrečno poklopijo pride do napake.
Ugotovili so, da je zbiranje podatkov v primeru napak več vredno, kot kaznovanje posameznika. Če posameznik ve, da se bo njegova napaka obravnavala ne-kazensko, bo veliko bolj odkrito povedal, kaj se je zgodilo.In prav ti podatki so veliko vredni. Omogočajo učenje tako tistemu, ki je napako zagrešil, kot ostalim, ki te napake obravnavajo na različnih šolanjih.

S tem, da je pri zdravstvu to veliko težje, ker se človeška telesa med seboj zelo razlikujejo. Doživjalnje bolečine in simptomi še toliko bolj.
"Izkušnje so izraz, s katerim vsak imenuje svoje zmote." Oscar Wilde

Phil ::

@kixs
Sem te razumel, kot da misliš, da radikale dobimo samo preko nezdrave prehrane. Nuja so.

Sicer pa vitalnost človeka se z leti manjša. 60 let star človek bo bolj dovzeten za bolezni kot 20 letnik.
Povprečna starost se vztrajno viša, jasno bo potem tudi več bolnih ljudi. Rak je sploh tipična "bolezen starih", tako da ni čudno da je vedno več rakavih obolenj.
Je tako?
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

jest10 ::

Glede Drnovška, ker se sedaj tako poveličuje njegovo ozdravljenje(če je sploh res ozdravel) Pri tej vrsti raka je znano, da se v 10% primerov pozdravi sam od sebe.

snow ::

> Predvsem diabetis (ki je direktno povezan s prehrano), pa tudi vse ostale bolezni!

So včasih jedli bolj zdravo, kot v modernih časih (fast foodi & ostali junk food)?

Diabetes tipa 1 je avtoimuna bolezen.
Diabates tipa 2 je posredno odvisen tudi od prehrane, po drugi strani pa je zelo gensko pogojen.

Kaj praviš na to, glede na to da si trdil da je vse odvisno od hrane?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

snow ::

Tole bi moralo biti vsem jasno: dvojno slep preizkus z zadostnim številom testiranih osebkov je potrebno, da se z zadostno statistično močjo dokaže učinkovitost nekega zdravila/pripravka.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

lymph ::

Ne razumem zakaj stvari ne stestirajo na, ne vem, 1k primerkih, 500 z zdravljenjem homeopatskih priprav in 500 s placebo preparati. Mislim, da bi bila statistika kar zgovorna.
"Belief is immune to counter example."

BluPhenix ::

Pa misliš, da bi se strinjali z reultati?

Naj dajo pogoj enake teste kot za normalna zdravila in bo. Tudi za stranske učinke, čeprav pravijo da jih sploh ni.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

grex ::

Na homeopatijo se je spravil tudi James Randy. In sicer je kot za druge scame rekel, da plača miljon dolarjev tistemu homeopatu, ki bo iz n vzorcev znal razločiti, katera voda je homeopatska (torej ima spomin, je drugačna,...karkol) in katera je navadna voda.

Naredili so double blind eksperiment, vendar je potem ta glavna homeopatinja izstopla in eksperimenta skoraj ne bi speljali. Potem pa se je BBC world odloču, da ga bo plačal in so ga speljali. Rezultat je bil, da so v okrog 50% ugotovili, katera voda je prava in katera ni.

To verjetno vse pove.

Logika homeopatije pa gre takole:

1. vzameš človeka, ki je zdrav (a human being that is "well") - kakorkoli že to definiraš.
2. daš mu en strup (recimo od kakšne kače, karkol)
3. zabeleziš simptome.

potem pa vzameš ta isti strup, ga razredčuješ, dokler ni noter samo še 1/10000 (al ne vem kolk) prve molekule (med tem ga treseš po nekem njihovem postopku, da voda ohrani "spomin"). In ta navadna vodica naj bi potem zdravila te simptome pod št. 3.

Linke glede zgornjega eksperimenta še iščem, sam je malo zgodaj za ta dan :)

grex ::

Drugače pa kar se tiče škodljivosti homeopatije. Po moje sama homeopatija le izrablja neskončno ignoranco, rebelistično in neodgovorno razmišljanje ljudi. V času, ko imajo ljudje dostop do vse informacij, se mi zdi skoraj bolj upravičeno preprosto reči "prav vam je", no razen mogoče v primeru organizirane manipulacije.

Sicer pa obstaja v sloveniji kar nekaj ljudi, ki verjame, da bodo vse tegobe rešili s korenčkovimi pripravki in grgranjem žajbla Link do foruma.

Ko to bereš.... no ne vem, če tem ljudem sploh lahko še kaj dopoveš.

grex ::

Ja, starostna doba se veca, ampak kdo je kriv za to? Predvsem boljsi bivalni pogoji in higiena! Kaksna starostna doba pa mislis, da je v tretjem svetu, kjer so na podobni ravni kot smo bili mi pred 100 in vec leti?


antibiotiki, zdravila proti HIV, tamiflu, presejanje žensk za rak na materničnem vratu, presejanje za sladkorno bolezen tip 2, etc...

BluPhenix ::

Zanimivo mi je tudi to. Ne vedo kako deluje, ne vedo zakaj deluje, ne vedo kako lahko voda shrani to info., vendar vedo kako je treba stresati, da voda shrani te informacije in vedo kako je treba te stvari jemati...

Preveč naključij zame.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

««
2 / 17
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znanstveno priznan Zdenko Domančić (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
40289477 (77244) mlamat
»

Homeopatska zdravila v Sloveniji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14738587 (35772) alphasaphir
»

Placebo učinek deluje tudi, če zanj vemo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10815202 (12932) ParanoiD
»

Cepljenje (otrok) - prikrita resnica ?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8910731 (8871) Maria
»

HORIZON

Oddelek: Znanost in tehnologija
102396 (1913) snow

Več podobnih tem