» »

ZDA - no comment

ZDA - no comment

1 2 3
4
»

Daedalus ::

Seveda tile termini so vsi rahlo slabi.

Seveda. Poskusi recimo poiskat univerzalno definicijo pojma vojna. Ne bo ti uspelo, ker je to zelo spremenljiv pojav. Zato je pač treba sklenit dogovor, kako opredelimo tisto, o čemer debatiramo. In za hladno vojno trenutno velja konsenz, ki sem ga opisal zgoraj - glavne med seboj tekmujoče strani se ne spopadejo neposredno z vojaško silo, so pa vmešane pri konfliktih med zaveznicami ene ali druge strani. Kdaj pa kdaj jih pa celo spodbudijo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

username ::

Sodobna teroristična uporaba nacionalnega vojaštva izvira iz uporabe vojske nacistične Nemčije zoper civilno prebivalstvo Španije.
Ah, kje. Taka uporaba vojaštva je (žal) sestavni del vojne, odkar poznamo vojskovanje.
V španski državljanski vojni je zgolj prvič bila množično na voljo tehnologija za delovanje na sovražikovem ozemlju daleč za fronto (bombniki). Dokaj trivialna zadeva pravzaprav, nima veze s širšo filozofijo vojskovanja. Prej je za isti efekt vojska morala fizično pritacati v vasi in mesta nasprotnika, če je hotela uničevati prebivalstvo in strateške vire (in to početi manualno).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Bistvena lastnost vojne (ki jo ločuje od tekmovanj druge vrste) je nespoštovanje pravil igre.
Ni res. Tudi vojna se 'igra' po pravilih. Zato imaš pojme, kot so: vojna napoved, podpis premirja ali mirovnega sporazuma, pa potem še razne ženevske itd konvencije, pravila ravnanja z vojnimi ujetniki, itd...


Ker so človekove pravice za zahodno civilizacijo integralni del pravil igre, vojna ni združljiva z zahodno civilizacijo.
Obrambna vojna oziroma vojna proti tiranom/agresivnim državam je ne le združljiva z zahodno civilizacijo, ampak je v skrajnem primeru nujna - če se ji ne da izogniti. Ravno zaradi ubranitve svobode in človekovih pravic. V takojšnjem smislu za državljane napadenih držav, dolgoročno za državljane agresorskih držav (primer: Nemčija, Japonska), dolgoročno za državljane svobodnih držav (ZDA, Britanija, itd..)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Obrambna vojna oziroma vojna proti tiranom/agresivnim državam je ne le združljiva z zahodno civilizacijo, ampak je v skrajnem primeru nujna - če se ji ne da izogniti.

Seveda. A "se ji ne da izogniti" mora nujno pomeniti, da so diplomatska sredstva izčrpana. Kot vemo, se to v zgodovini zahodne civilizacije še ni zgodilo.

username> Ravno zaradi ubranitve svobode in človekovih pravic.

Vendar je to pogojeno z nekim organom, ki sledi vrednotam zahodne civilizacije. Če so ZN impotentni, ker morajo tem vrednotam slediti, je to še vedno manjše zlo, kot odsotnost takega organa, ker če tega ni, potem pač nismo to, za kaj se izdajamo. Nismo zahodna civilizacija, ampak zgolj zahodni barbari, ki imajo to srečo, da imajo največje puške.

username> V takojšnjem smislu za državljane napadenih držav, dolgoročno za državljane agresorskih držav (primer: Nemčija, Japonska),

Oh, ja... Prvič - Nemčija še zdaleč ne more biti vzor tranzicije v demokracijo (ker so Američani daleč preveč popustljivo barantali z nacisti), čeravno je morda Japonska lahko (ker v tem primeru niso nič barantali). Drugič, zsa vsako od teh dveh najdeš ducat zamočenih primerov, za katere ne le, da nihče ne odgovarja, temveč so ostali kar nerešeni. Kuba ni uspeh socializma, ampak neuspeh ZDA, ki je podpirala Castrove nasprotnike, kot bi želela, da jim spodleti. Čile so danes zaradi neresnosti ZDA bolj polarizirane kot Slovenija in Nikaragva in Panama še vedno nista našli vseh mrtvih. Iran se duši v islamistični diktaturi, ki je precej večji šmorn od Mosadeka, ki je zgolj od kolonizatorjev zahteval spodobno ceno za Iransko nafto (in socializem, za katerega je itak dobil mandat od Irancev na demokratičnih volitvah).

Saj Gibraltar tudi noče več pod Španijo - jim je lepše pod VB. A misliš, da bi bilo težko obdržati Iran in Irak pod Britanci, dokler niso pripravljeni na demokracijo in samostojnost, tako kot Indija? Zagotovo bi bilo dolgoročno ceneje kot to, kar je zdaj. Ampak takrat so bili časi drugačni. Takrat smo divjake enostavno postrelili ali pa zaplinili, ker je to bila zahodna civilizacija takrat. Čeprav so lekcije izpred par let bile totalno jasne, smo se v naslednjih 50 letih namesto demokraciji posvečali kapitalu in demokracijo ohranjali ravno toliko, kot je šlo v davčne olajšave, pri tem pa popolnoma pozabili, da naša naloga ni pretepat barabe, temveč naučiti dobre ljudi (ki jih nikjer ne manjka), kako se barabe spravi v kot.

Thomas ::

> A "se ji ne da izogniti" mora nujno pomeniti, da so diplomatska sredstva izčrpana. Kot vemo, se to v zgodovini zahodne civilizacije še ni zgodilo.

Eni bi seveda "izčrpavali diplomatska sredstva" v nedogled. Ko so najbolj padale granate na Sarajevo, so se Rusi najbolj zavzemali za "nadaljevanje diplomatskih prizadevanj". Hinavščina? Ne, sodelovanje z aresorjem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Eni bi seveda "izčrpavali diplomatska sredstva" v nedogled.

Ja. Drugi bi pa takoj začeli z bombardiranjem, ker imajo preveč bomb in jih morajo nekam spravit. Če sovražnika ni, se ga pa ustvari. Tako so počeli vsi trije poslednji šefi - Bush, Cinton, Blair in Bush.

Thomas> Hinavščina? Ne, sodelovanje z aresorjem.

Će je Rusija v tem primeru agresor, potem se moraš z gospo pomeniti glede hladne vojne, sicer pa mislim, da imaš v tem primeru prav.

Vsekakor je hinavščina enostranska okupacija suverene države pod pretvezo izmišljenih dejstev z namenom obilnega zaslužka pri izgradnji reči, ki si jih med agresijo podrl.

Pa ni le hinavščina. Je kar zanikanje zahodne civilizacije in vzpostavljanje nekakšnega neokolonialističnega svetovnega reda, ki je seveda podvržen zlorabam oblasti, kakršne so dorasle tovarišu Stalinu, samo manj taktne.

username ::

Nismo zahodna civilizacija, ampak zgolj zahodni barbari, ki imajo to srečo, da imajo največje puške.
Smo civilizacija, make no mistake about it. Nekateri nas imajo sicer res za izprijene razuzdane barbare (ali novi Babilon, take your pick), to je res. Ampak tisto so taki primerki, da kritika iz njihovih ust pomeni največjo pohvalo.
Mamo pa zaenkrat največje kanone, ja, Fala Qurcu™

Prvič - Nemčija še zdaleč ne more biti vzor tranzicije v demokracijo (ker so Američani daleč preveč popustljivo barantali z nacisti), čeravno je morda Japonska lahko (ker v tem primeru niso nič barantali)
Če že primerjamo stopnjo demokratičnosti in svobode med sodobno Japonsko in sodobno Nemčijo, potem vendarle boljši score doseže Nemčija, če smo že pri tem.

Kuba ni uspeh socializma, ampak neuspeh ZDA
Ja, ker niso takoj januarja '59 udarili z invazijo, tako kot se šika, ne tisti Bay of Pigs fiasko.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Ja. Drugi bi pa takoj začeli z bombardiranjem, ker imajo preveč bomb in jih morajo nekam spravit.
Ugh, urbani mit. Takega srednješolskega dometa.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Ugh, urbani mit. Takega srednješolskega dometa.

Ja, saj to je tako le rečeno. V resnici gre pač za ogromne izdatke za "obrambo", ki se še povečajo, če je na obzorju kak konflikt. Kaj vse s s tem izdatki počne, pa nima smisla razlagat - saj niti ni pomembno, važno je, kakšni so rezultati. Mene nič ne bi motilo, če bi ameriška vojaška industrija zaslužila morje denarja, če potem ne bi bilo na drugem koncu sveta prek pol milijona mrtvih.

username> Če že primerjamo stopnjo demokratičnosti in svobode med sodobno Japonsko in sodobno Nemčijo, potem vendarle boljši score doseže Nemčija, če smo že pri tem.

Ker in odkar tam ni več ZDA. Prej je bilo žal drugače.

username> Ja, ker niso takoj januarja '59 udarili z invazijo, tako kot se šika, ne tisti Bay of Pigs fiasko.

Ampak za to obstaja dober razlog: Ni se splačalo trenutni bandi, ki je takrat držala oblast. Podobno kot se zdaj Bushu ne splača Darfur, recimo.

Thomas ::

> Ker in odkar tam ni več ZDA. Prej je bilo žal drugače.

Kje ni več vojske ZDA?

Tako na Japonskem, kot v Nemčiji so še.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

"Šefa civilne uprave" ni več tam.

Njihova vojska je pa itak tudi pri nas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Thomas ::

Ti si mau zmuzljiv, jure. A bi lahko mau podrobneje opisal demokratičnost Nemčije in Japonske in kaj se je zgodilo ko, citiram:

"Ker in odkar tam ni več ZDA. Prej je bilo žal drugače."

Kje ni bilo več (civilne uprave) ZDA in kaj je to pomenilo za Japonsko in Nemčijo, glede na demokratičnost?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Kaj hudiča sploh pomeni tole:

Ker in odkar tam ni več ZDA. Prej je bilo žal drugače.

???? :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

ZDA so iz praktične nuje "inštalirali" v novo nastalo zahodno Nemčijo večino sposobnih nemških industrialistov, ne glede na njihove zelo tesne povezave z nacistično stranko. Podobno kot v Italiji, vendar bolj konspirativno - v Italiji niso smeli priti do oblasti komunisti, v Nemčiji pa samo židje niso smeli vedeti, da so nacisti kar "oproščeni".

Ni ravno demokratično, je pa učinkovito - drznem si trditi, da če bi podobno reč naredili v Iraku, bi se izognili večini sektaškega nasilja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

username ::

Ni ravno demokratično, je pa učinkovito - drznem si trditi, da če bi podobno reč naredili v Iraku, bi se izognili večini sektaškega nasilja.
Če prav razumem, ti torej za Irak priporočaš isto, kar naj bi se po tvojem zgodilo v Nemčiji? S tem da seveda tak razplet v Nemčiji (ob tvoji interpretaciji) prikazuješ kot slab?

Hm hm...

"Zmuzljivost", kot je rekel Thomas, še sploh ni dovolj močan izraz za to...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

Nedemokratičen. Slabši, kot bi bil idealen. Ampak to ne pomeni, da je kar slab, le da ni najboljši.

username> "Zmuzljivost", kot je rekel Thomas, še sploh ni dovolj močan izraz za to...

Mah, saj vem, kaj vas matra. Jezni ste, če se morate strinjat z "mojo" analizo (ki se itak ujema z večino liberalnih pogledov na traparije, ki jih danes počnejo po svetu).

username> Če prav razumem, ti torej za Irak priporočaš isto, kar naj bi se po tvojem zgodilo v Nemčiji?

Od začetka je večina ameriške administracije (vsekakor pa ogromen kos pentagona) verjela, da je načrt dejansko tak.

No, potem se je izkazalo, da je tak samo na pol. Da bi to premalo stalo oziroma bi denar šel v napačna podjetja.

Jaz mislim, da bi bil idealen scenarij tak, da bi po koncu prve zalivske vojne logistično, vojaško in politično obilno podprli opozicijo Sadama in morda tudi izvedli enomesečno okupacijo Iraka, potem se pa pobrali. Zakaj tega niso storili in so samo od daleč gledali, kako Sadamova vojska desetka njegove politične nasprotnike, čeprav ga sovraži velika večina države... Nimam pojma, a sem prepričan, da razlog ni prav nič samaritanski.

username ::

Jezni ste, če se morate strinjat z "mojo" analizo
:)) :)) :))
hehe.. emm... tiste narekovaje bi moral prestavit na eno besedo bolj v desno, veš.

Od začetka je večina ameriške administracije (vsekakor pa ogromen kos pentagona) verjela, da je načrt dejansko tak.
Ampak ti si vseeno že takrat tulil proti, če se prav spomnim. Si se vmes premislil?

Jaz mislim, da bi bil idealen scenarij tak, da bi po koncu prve zalivske vojne logistično, vojaško in politično obilno podprli opozicijo Sadama in morda tudi izvedli enomesečno okupacijo Iraka, potem se pa pobrali.
Par namigov, zakaj februarja 1991 kaj takega ni bilo izvedljivo: SZ še ni razpadla in hladna vojna oziroma tista njena pre-1991 faza še ni bila končana, sesutje kompletne takratne iraške vojske in okupacija bi pa verjetno vezala preveč vojaštva in bi se predolgo vlekla. Too risky.
Je bilo v dani situaciji najbrž dejansko morda bolj pametno da so se tako odločili, strateško gledano. Ali je bil pa Bush senior dejansko preveč boječa pi*kica. K sreči je junior bolj odločen (ali pa ima svetovalce z malo več jajci in pameti).

Ker, BTW, če gledaš Busha (tastarga), je bil v bistvu ena mona, deloval je kot en sluzast zdrizast birokrat, če primerjaš z velikimi republikanskimi voditelji, Reaganu recimo ni segal do gležnjev.
Sine je veliko boljši politik in voditelj. Povsem resno.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Sine je veliko boljši politik in voditelj. Povsem resno.

Ampak sine od Reagana pravi, da to ne drži. Pa zelo natančno in dobro argumentira.

username> hehe.. emm... tiste narekovaje bi moral prestavit na eno besedo bolj v desno, veš.

Malo vas moram zabavat...

username> Par namigov, zakaj februarja 1991 kaj takega ni bilo izvedljivo

Ja, taka polomija kot se jo zdaj grejo menda resnično ni bila. Scenarij, ki sem ga opisal, pa ni bil tako težaven.

username> Ampak ti si vseeno že takrat tulil proti, če se prav spomnim. Si se vmes premislil?

Še vedno sem proti, ker je (in je bilo že tedaj) jasno, da se je šlo v Irak po ameriški proračunski denar in poslovne priložnosti (ja, tudi naftne), nikakor pa ne zaradi kakršnihkoli človekovih pravic, o katerih tako radi trabunjajo tisti, ki so na temu konfliktu tako izdatno zaslužili, še manj pa zaradi fantomskega orožja za množično uničevanje ali še bolj fantomskega terorizma v Iraku.

Dejstvo je, da je Iraška demokratizacija nateg, ki nas je stal ogromno denarja, Iračane je stal okoli pol milijona življenj (pa tudi če odšteješ morebitne Sadamove žrtve jih je še vedno daleč preveč, da bi lahko fiasku nadel naziv "uspeh", še "neodločen rezultat" si ne zasluži. Odkar smo američane spustili v to (predvsem se mi zdi za to odgovorna VB in Blair - z njunim nasprotovanjem ZDA po moje ne bi napadle Iraka) k nam pribeži vsak mesec od začetka okupacije prek 20.000 Iračanov, številka pa počasi raste. Okoliške države seveda dobijo še precej več. Tudi "mednarodno posredovanje" ki bo nedvomno moralo tam ostati še dolgo časa, plačujemo mi, čeprav reči nismo zakuhali in bi jo lahko pripravili drugače - ceneje in učinkoviteje.

No ja, morda bomo pa eventuelno lahko vrnili uslugo ZDA. Napademo, osvobodimo in demokratiziramo Mehiko, ker se tam dokazano dogajajo kršitve človekovih pravic, polovico denarja za vojsko stlačimo v žepe in begunce pošljemo v južne države ZDA, pa je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

username ::

Ampak sine od Reagana pravi, da to ne drži. Pa zelo natančno in dobro argumentira.
Potem boš pa najbrž brez težav nasul par linkov, da bomo lahko prebrali, kaj natančno je Reagan junior djal.
Mogoče je res natačno in dobro argumentiral, ampak se je treba prepričati - pa ne smeš zameriti, če glede na dosedanje debatiranje niti ene stvari tebi ne verjamem na besedo.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> pa ne smeš zameriti, če glede na dosedanje debatiranje niti ene stvari tebi ne verjamem na besedo.

Zamerim, ker ne najdem. Od tega je vendarle že več kot 4 leta.

Če najdem, pa nalimam.

Avby ::

Moje vprašanje na katero si repliciral:

Pri nas pravniki trdijo da imajo pravico naprimer Šuštarja, če nam ga Kanada ne bi izročila po ustaljeni pravni poti ugrabiti in mu soditi na našem sodišču?


Tvoj odgovor:

V enem prejsnjih postov si lepo razlozil, da americani lahko sodijo, ce ga "najdejo" na njihovem ozemlju, ..., sedaj pa sprasujes neumnosti v nasprotju s tvojo prejsnjo ugotovitvijo.


Se ne bi bolj moral strinjati s teboj. Všprašanje sem postavil še enkrat zato na tak način, ker kot ugotavljaš, nekateri trdijo neumnosti.

Nadalje trdiš oziroma razmišljaš:

Tudi americani ne trdijo, da imajo obtozenega pravico ugrabiti.


Zakaj pa misliš, da ta tema obstaja? In zakaj meniš da se mi zdi ta trditev sporna? To je le eden od problemov, ki se skrivajo za to trditvijo. Kje so pa še vsi drugi?

Mahdi ::

Nisem bral celotne teme, ampak sem se na podlagi linka v uvodnem postu malce zamislil o "zanimivi" problematiki. Recimo en zelo hipotetičen primer - ZDA že vrsto let ganjajo Bin Ladna, o katerem se je "kao" izgubila vsaka sled. In predpostavimo, da bi se Bin Laden znašel nekje v Sloveniji, kjer bi ga naša policija ujela. In sedaj vprašanje -> ali bi ga mi smeli izročiti Ameriki, ker mu tam grozi smrtna kazen??? Kolikor sem jst seznanjen, pri nas ustava prepoveduje izročanje osumljencev drugim državam, če jim tam grozi smrtna kazen. Kaj bi se potem zgodilo? Bi mu sodili pri nas? Bi naši "vrli" politiki dejansko dopustili, da ga ameriške tajne agencije odpeljejo v ZDA?

Ok, pa ni nujno da gre samo za Bin Ladna. Lahko bi bil to tudi kakšen ameriški državljan, ki je osumljen kaznivega dejanja, za katero se predpostavlja, da bi v primeru obsodbe, dobil smrtno kazen. Kaj torej storiti?

username ::

Kolikor sem jst seznanjen, pri nas ustava prepoveduje izročanje osumljencev drugim državam, če jim tam grozi smrtna kazen.
Slabo si seznanjen.

Ustava RS glede smrtne kazni določa le, da v Sloveniji ni smrtne kazni (17. člen).

Glede izročanja je pa omejitev le za državljane RS, ne za druge; pa še ta omejitev ni absolutna:

47. člen
(izročitev)

Državljana Slovenije ni dovoljeno izročiti ali predati, razen če
obveznost izročitve ali predaje izhaja iz mednarodne pogodbe, s
katero Slovenija v skladu z določbo prvega odstavka 3.a člena
prenaša izvrševanje dela suverenih pravic na mednarodno
organizacijo.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

perci ::

Tudi tujih državljanov ne smemo izročati, če ni sklenjenega sporazuma o izročanju.
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Osama bin Laden dead! (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
707150914 (15597) FoxKnox
»

Guantanamo v težavah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19312655 (6474) Hayabusa
»

Diktator v Združenih Državah svoji tajni službi ne želi z zakonom prepovedati mučenja

Oddelek: Problemi človeštva
442491 (1362) Keyser Soze

Izrael vs. Palestina (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Problemi človeštva
85244536 (28105) Stepni Volk
»

Pravica do uboja? (Kako se boriti proti samomorilskim napadalcem?) (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Problemi človeštva
105433915 (24820) nevone

Več podobnih tem