» »

Pravica do uboja? (Kako se boriti proti samomorilskim napadalcem?)

Pravica do uboja? (Kako se boriti proti samomorilskim napadalcem?)

««
2 / 22
»»

podbevna ::

Osebno mislim, da je Irak totalna bedarija in napaka. Res ne vem, zakaj so si Ameri nakopali to sranje na glavo...

Morali bi pustiti lokalnega diktatorja, da s svojimi sredstvi in na svoj način vzdržuje mir med lokalnimi ekstremisti. IMO je bil to tudi plan evropskih strategov. Sadamu pustiti, da doma počne kar je treba (tudi zganja teror), navzven pa mu pristrižeš peruti. To bi bila kratkoročno edina racionalna rešitev, tako kot je v Savdski arabiji, Pakistanu, Libiji in še kje.

Toda, če prav razumem se s tem ti in Mathai ne strinjata. Kaj pa bi ti naredil z Irakom?

Daedalus ::

Mah, največji problem Islama je, da ne pozna delitve Cerkve in oblasti, ampak to pojmuje kot eno, oziroma združeno. Sej nekje sem bral, kako so muslimani popolnoma narobe reagirali na tiste karikature. Bojda so se eni celo obrnili na Vatikan, ki naj bi ukrepal. Da pozivanje vlad k opravičilu sploh ne omenjam. Kaj ima vlada z nekim cajtngom (no ja, razem v Sloveniji>:D )? Tu je bistvo problema.

Pa še nekaj...največji problem Arabcev so posledice hladne vojne in to, da sedijo na nafti. Tud če bi se Zahod umaknil, bi se tja takoj vpiknila Kitajska (še dosti bolj, kot se že itak). Tega pa nočemo, a ne?

podbevna - v Iraku bi itak prišlo do sranja. Kratkoročno bi nevmešavanje samo še bolj spodbudilo širjenje raznih skrajnih ideologij in še malo bolj podkurilo sovraštvo med suniti in šiiti. Je pač vladala manjšina. Tako da...rezultat ne bi bil kaj drugačen. Razen v tem, da bi se Iran verjetno odločil za kako zasedbo al pa vsaj izvažanje svoje državne ureditve, kmalu po padcu Sadama. Itak je mel Irak določen rok trajanja, kot vse osebne vladavine. Dokler je vladar, še gre. Pol je pokol. Kot recimo Jugoslavija. Sicer se tud jaz ne strinjam z načinom zasedbe, pravljice o WMD pač niso učinkovito prodajali. Samo IMO rezultat čez 10 let ne bi bil drugačen (v smislu vsesplošnega neselektivnega pobijanja civilistov s strani upornikov).
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

teomonk ::

Tudi ce pise, je dejstvo da se krščani in ne držijo teh pravil.... V Bibliji resnicno nikoli nisem zasledil (Prebral sem jo priblizno pol) vabila k odprtem poboju "nevernikov" in drugace mislecih! Ce pa pise ni pomembno, ker je to za danasnje case nesprejemljivo. Oni pa se vedno vztrajajo pri misljenju, ki je se za tiste case bilo nazadnjasko.

BigWhale, si prebral Biblijo ali Kuran? PA ves kaka je bistvena razlika med njima?

gzibret ::

> No biblijo tudi preberi. Pise precej podobno. Nevernike treba pobiti. ;)

Kje?
Vse je za neki dobr!

kopernik ::

Matthai, mislim, da je tvoja analiza dokaj dobra (čerpav se z nekaterimi tvojimi zaključki ne bi strinjal) ... ampak, ne strinjaš se z eno stvarjo (politiko ZDA oz. vmešavanjem zahodnih držav(+ Kitajska in Rusija) nasplošno), ne strinjaš se z drugo (urejenost muslimanskih držav, šeriatsko pravo); kaj ti torej preostane ?

Thomas ::

> Morali bi pustiti lokalnega diktatorja, da s svojimi sredstvi in na svoj način vzdržuje mir med lokalnimi ekstremisti.

Saj ga ni. Milijone je pehal v mizerijo in povzročal emigracije v Evropo, kjer imamo sedaj zaradi tistih - takrat iz razumljivih razlogov beguncev - štalo. Nosijo transparente po Londonu, koga je treba ubiti in podobno.

Enostavno si Zahod ne more privoščiti, da bi se "Arabci šli po svoje", ker smo takoj na udaru.

A naj jim onemogočimo cepljenje otrok, ker to je "Zahodno dekadentno"?

Potem ne bomo nič boljši, kot so bili Talibani.

Naj jim omogočimo cepljenje otrok? Potem jih bo odraslo toliko, da bo revščina še večja, kot je in bo več beguncev pri nas.

Naj jih prisilimo v pametno šolanje otrok, da bodo konkurenčni nam, Indijcem in Kitajcem in jim ne bodo jihadske neumnosti rojile po glavi? Potem se moramo vmešati.

Karkoli (ne) narediš, ima svojo ceno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

teomonk ::

Thomas: Se strinjam. Zalostno je, da nekatrei se vedno zivijo v oblakih in ne vidijo kako se bojo stvari odvijale, ce Arabcem popustimo.

Ali bomo mi začeli serijo upoštevati, ali pa bodo oni stopili v korak s casom in napredkom. Jaz glasujem za nas, ker tem primeru zmagamo vsi. Drugače je svet obsojen na propad, vrnitev v 7 stoletje....

Thomas ::

Ja, bi mislil, da vsak pameten tako razmišlja kot midva, teomonk. Žal ne.

Sicer nisva ravno edina, ampak smo pa v občutni manjšini. Na žalost!

Sem gledal na Menjalniku, kakšne borbe je imel TheJack s "korektneži" tam. Pretresljivo!

Sicer pa, a je čudno? SLO novinarji ljudem "lepo povejo", da je "idealno" razmišljanje kakšnega Matthaia. Temu, (implicitno) pravijo, bi se morali približevati. Čeprav privatno, mislijo drugače.

Sej bi bilo smešno ... če ... ne bi bilo smrtno resno!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

podbevna:

2. Matthai, čeprav te raumem se po mojem mnenju se motiš v več točkah.

1. Misliš, da lahko problem "nesekularnega" razmišljanja pustimo ob strani.
Ja, to je tudi zame problem. Vendar je to problem, ki nastane šele po vzpostavitvi teokratske države. Zato sem ga - trenutno - pustil ob strani.

2. Misliš, da bi demokratične - šeriatske države pripomogle k stabilizaciji stanja.
NE JAZ: Po mojem mnenju ONI tako razmišljajo. Po mojem mnenju ONI vidijo rešitev korupcije in samovolje oblasti v "pravični" božji državi. Jaz sicer mislim, da se motijo - morda bi dosegli kaj več reda, problema pa ne bi rešili, ker teokratska država po mojem mnenju v osnovi ni (dovolj) racionalna.

3. Misliš, da se lahko zahod neha vmešavati in ščititi Izrael. Pravice do obstoja temu ne priznava skoraj nobena "demokratična" muslimanska država. Torej bi nevmešavanje Z pripeljalo nove vojne. V tej bodo zopet najhujšo ceno plačali arabci, ki bi jih dobili z konvencionalnim, v skrajnem primeru pa tudi z jedrskim orožjem. Tega pa nočemo, ane?
Ne pravim, da se naj bi zahod nehal vmešavati in ščititi Izrael. Pravim le, da ONI vidijo Izrael kot sovražnika, Zahod pa je na strani Izraela (in ga ščiti). Zato sovražijo Zahod.

Če je njihovo sovraštvo upravičeno ali neupravičeno pa nič ne pravim. Osebno sem sicer mnenja, da obstoja Izraela ne bi smeli oporekati. Jaz sem samo mnenja, da Arabci vidijo prijatelje odf svojih sovražnikov kot svoje sovražnike. In sovražnku ne zaupaš, da ti bo prinesel demokracijo in stabilnost, ne? (Pa čeprav v realnosti Zahod morda sploh ni sovražnik Arabcev - gre za NJIHOVO dojemanje realnosti).

4. Misliš, da desničarji ne razumejo zakaj pride do fundamentalistov in teroristov.
Ja, to res mislim. Sicer sem tudi mnenja, da so desničarji neke vrste fundamentalisti. Arabski desničarji so po moje teroristi, Evropski pa ksenofobi (v blažji ali hujši obliki).

Po mojem mnenju precej dobro razumejo, a ne vidijo pametne alternative trenutni politiki.
To se strinjam, da je ne vidijo. To pa po mojem mnenju zato, ker je nočejo videti. Ker so po mojem mnenju desničarji bolj navajeni slediti (Vodji) in Vodji niso navajeni oporekati.

Po mojem je lažje, da problem pustiš rasti kot rakasto obolenje in o njem intelektualno onaniraš s podobnomislečimi "intektualci".
Kot nas uči ameriška zgodovina, so demokrati znali rešiti kar nekaj zapletenih situacij. Ravno sedaj berem o raketni krizi na Kubi. Reagan bi zelo verjetno sprožil jedrski napad, Kennedy ga pa (kljub hudim internim kritikam republikancev) ni. Mnenja sem, da je ravnal prav.
sudo poweroff

poweroff ::

Pa predlagam, da bolj natančno berete kaj sem napisal. Tudi ti, Thomas.
sudo poweroff

Saladin ::

Thomas: Vedno moraš imeti v glavi dvoje rešitev:

-Idealistično, politično in versko korektno, tolerantno politiko, ki pušča ljudem veliko svobode
-Praktično, pragmatično, omejujočo politiko zastraševanja in trde roke, kjer je pudarek na kontroli

Ko te zdej nekdo vpraša, katera je prava pot, je itak prva smer pravilna. To je cilj, h kateremu moraš stremeti, idealno razmišljanje, kateremu se moraš približevati. Tako razmišljanje je povsem pravilno, to je pravi dolgoročni plan.

Ampak poudariti moraš tudi ta "se približevati."
(SKoraj) vsakomur je jasno, da se ne moreš iti izključno pacifizma in humanizma, politike popuščanja, ko pa divjajo neredi, napadi brez upravičenega razloga, ko se prestopi določen prag globalne nevarnosti. Potem ni nič narobe, če si praktičen in zgradiš zid, sankcioniraš ali celo zasedeš neko državo.

Ampak to ni rešitev (oz. je le kratkotrajna). Tvoj cilj mora biti na karseda miroljuben način doseči soglasja in mir in le v skrajni situaciji poseči po nasilju. Tako je Evropska politika povsem pravilna, le prag tolerance bi morali malo znižat.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

poweroff ::

Se podpišem pod to. Točno to je tudi moje mišljenje.
sudo poweroff

veteran ::

> No biblijo tudi preberi. Pise precej podobno. Nevernike treba pobiti. ;)
>> Kje?


Povsod, kjer so omenjeni. :) "Radoval se bo pravični, ko bo videl maščevanje, noge svoje bo umival v krvi brezbožnikovi."

Več podobno zabavnega branja: klik klik klik
Tukaj pa konkretna navodila za uporabo.

Še dobro, da je cerkev ločena od države!

Thomas ::

Saladin - Matthai "rešitev" je IMO isto, kot podpis kapitulacije. Recept za katastrofo. Reševanje z žrtvovanjem Evropejcev in Zahodnjakov sploh.

Nič drugega.

"Čemberlenovska" politika pač.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

Veteran - tvoji linki so kurc kaj vredni. Iskalnik znam uporabiti tudi sam!
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Sploh se ne pogajamo o tem, kaj piše v Koranu ali Bibliji. Pogajamo se o tem, kaj piše v ustavah in zakonih demokratičnih držav - in kakšne so muhe mul in drugih samodržcev v Arabiji, ter kaj v praksi izvajajo.

SAMO TO je debata.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

krneki0001 ::

Prepričanje,d a so samomorilski napadalci revni, neizobraženi ali moteni NE DRŽI.


Thomas: En revež se mora celo življenje ubadat z delom, da preživi svojo družino in mu ni do tega da bi se razstrelil, ker bo potem njegova družina lačna in posledično ne bo preživela. Daj takemu denar, da mu ne bo treba delat in da bo družina preskrbljena, pa bo šel sigurno na kak avtobus in se razstrelil. Znano dejstvo.

Sicer pa v Iraku je bil Sadam Husein mali morilec, proti temu kar se bo sedaj dol razvilo. Šiitsko sunitska vojna se je sedaj šele dobro začela in posledice bodo vidne tudi v evropi, ko se bodo arabske velike familje klale med sabo v franciji in povsod, koder je dost muslimanov.

Obramba pred tem je izolacija takih ljudi iz našega okoliša. Mislim da 10m visok zid reši kr nekaj težav in hudo varovane vstopne točke pomagajo pri preprečevanju razmišljanja raznih bumbarjev, da bi se metali v zrak.

drejc ::


Ko te zdej nekdo vpraša, katera je prava pot, je itak prva smer pravilna.


Itak da ni. Klanjat se pritiskom verskih inštitucij je omejevanje svoboščin. Pa tega vbistvu niti ni na zahodu (sej lajajo lahko, sam grizt ne smejo), bližnji vzhod pa temelji na tem.

Dokler se bomo demokratično obnašal do nedemokratičnih držav, ki nam in našim zaveznikom odkrito grozijo ž Djihadom in podobnimi sranji bojo Saladinovi itak-i čist nekaj vsakdanjega.

Še ene dva, trije Madridi, pa bo tut Matthai obrnu svojo lajno.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

BigWhale ::

gzibret,

Zakaj so njegovi linki qrc vredni?

poweroff ::

Thomas: Saladin - Matthai "rešitev" je IMO isto, kot podpis kapitulacije. Recept za katastrofo. Reševanje z žrtvovanjem Evropejcev in Zahodnjakov sploh.
Zakaj točno?

In kakšno rešitev sem jaz ponujal? Demokracijo in pravno državo. Eksplicitno sem to omenil.

Se pravi, Thomas, si mnenja, da sta demokracija in pravna država recept za katastrofo?

Drejc:
Dokler se bomo demokratično obnašal do nedemokratičnih držav, ki nam in našim zaveznikom odkrito grozijo ž Djihadom in podobnimi sranji bojo Saladinovi itak-i čist nekaj vsakdanjega.

Še ene dva, trije Madridi, pa bo tut Matthai obrnu svojo lajno.

A še veš kako se je zadnja Intofada začela? Izraelska vojska je enemu očetu pred njegovimi očmi (in pred očmi kamer) ubila njegovega otroka. To je bil povod.

Ti se odzoveš na grožnje nam in napade na nas tako, da jih hočeš (napadalce) uničiti.

Ko pa ti ljudje doživljajo grožnje (grožnje ZDA, Izraela njihovim državam - pa so morda grožnje lahko čisto upravičene, a še vedno so grožnje) in napade (Falludža, vpadi Izraelske vojske,... kjer pač kot stranska škoda umrejo tudi civilisti), se pa čudiš, ko se ti ljudje odzovejo agresivno.

Mislim, halo, če bi meni ubili mojega otroka in če bi se nasilje kar nadaljevalo, me ne bi zanimala politika, pač pa bi hotel maščevanje.

ZAKAJ IMAŠ DVOJNA MERILA? A si slep, ali namerno spregledaš nekatera dejstva?
sudo poweroff

poweroff ::

Očitno je dejstvo, da v vseh verskih knjigah piše da je treba pobiti nevernike. Koran ni tu nobena izjema. A da ga muslimani bolj dobesedno berejo? Ja, saj pri nas tudi nekateri Bilijo.
sudo poweroff

Thomas ::

> ZAKAJ IMAŠ DVOJNA MERILA? A si slep, ali namerno spregledaš nekatera dejstva?

Ne vem, če imam jest dvojna merila. Po moje jih imaš ti. Poglej:

> In kakšno rešitev sem jaz ponujal? Demokracijo in pravno državo. Eksplicitno sem to omenil.

Sej kaj pa hočemo drugega tisti, ki se zavzemamo za spremembo režimov tam doli? Da vsi tam dobijo človeške pravice in demokracijo. Nekaj nekompatibilnega s šerijo. To je EN vir konflikta. Drugi je ta, da oni hočejo šerijo tukajle. Na EU tleh. Pa mi hoteli pri njih karkoli.

Ti Matthai, pa nekej bluziš o "kulturnih pravicah" in podobnem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

Oprostite za vulgarno izjavo, ampak nisem našel primernejše.

> Zakaj so njegovi linki qrc vredni?

Zato, ker vsi trije linki vržejo ven rezultate iskanja, ki pa so le izseki iz besedil oz. le en stavek, ali pa še tisti ne cel. Zadevo si je mogoče razlagati tako, ali pa drugače. Nobenega komentarja in nič ni v njih. Nobene informacije.

Morda je še najboljši tisti izsek iz 4. Mojzesove knjige, ki govori o maščevanju Izraelovega (Judovskega) ljudstva nad nekim drugim ljudstvom, ne pove pa, kaj je vzrok. A je vzrok brezbožnost?!? Tega avtor povezave (Veteran) ne navede. Sicer je v besedilu navedeno "maščevanje za GOSPODA", ampak tudi to je možno razlagati na več načinov, glede na spremno besedilo.

> Še dobro, da je cerkev ločena od države!

To se pa strinjam, ja. Brez kakršnekoli pripombe. Evropa je (upajmo) že pustila za sabo vladavino vere. V poduk temu je bila (vsaj) 30-letna vojna in pa številne druge vojne med Papežem in "kriviverci", čeprav so vsi verjeli v isto knjigo.
Vse je za neki dobr!

drejc ::

Matthai jim "podarja" pravico kamenjanja žensk in rute čez glavo ob demokraciji in pravni državi.

Ti maš dvojna merila, pa še nelogična povrh.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

drejc ::

da jih hočeš (napadalce) uničiti


Če zlepa ne gre (in ne gre, primer je Iran po Šahu), potem zgrda demokratizirat. Zakaj se vam to sliši tko grozno? Kolikor se grem demokratizirat dol, jim dajem hrano, zdravila, zdravnike, službe in možnost enakopravnosti žensk (cca. 150M ljudi) pred sodiščem (kar je za njih kot šibica za avstralopitka). Omogočim to, da več ljudi živi človeka vredno življenje. Se sekiram če mi pravijo da naj se spokam? Sploh ne...bi se mogel? Kaj bi dosegel s tem če bi se spokal?

Kaj pa če zgornjega ne počnem? Brezposelnost in nenadziran naravni prirastek ter mrtvorojenost otrok in nasilje nad ženskami narašča, čeprav majo 1/2 svetovnih zalog nafte. S tem da 1/2 njihove populacije (žensk) ni enakopravnih moškim.


Sprašujem: KAJ KLE NI JASN?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

drejc ::

Majo pa svojo maligno kulturo. Nej jo imajo? At what cost? Mi je nočemo, za njih bi bilo trenutno bolje da bi je ne imeli.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

teomonk ::

Point ni v tem kaj pise v Bibiliji ali Kuranu. Tudi ce pise, da moras nevernike pobiti, me nic ne gane.. Mene samo moti to, da oni to dejansko upostevajo. Zahodne drzave ne zivijo po religioznih nacelih (nazadnjaskih).

Zaradi mene lahko zivis tudi na tak nacin, kar navsezadnje veliko ljudi tudi pocne. Vendar obstaja ena razlika. V cerkvi te ne ucijo netolerance do drugih religij, ne dajo navodila za podrejanje. Dokler ne ogrozojo osnovnih clovekovih pravic naj pocnejo kar hocejo. Vendar, ko nekdo od tebe zahteva, da se obnasas in delas reci, ki njim pasejo ali ti bo stregel po zivljenju, je druga zgodba. Nebi hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: teomonk ()

jype ::

Drejc, zakaj pa Americanom podarjas pravico do zaziganja zivih ljudi, pravico do mucenja in pravico do brezpravnega zapiranja ljudi in ostalih sistematicnih krsenj clovekovih pravic?

Matthai ni nikjer rekel, da kakorkoli podarja kakrsnokoli pravico. Samo razlozil vam je, da bodo ljudje, ce boste nanje streljali, odgovorili z ognjem. Pa ste videti prevec nasilni, da bi razumeli, da to nekako ni smisel naukov, ki jih je zahod potegnil iz lastne zgodovine.

Point je seveda v tem, da tako kot pri nas nekateri narobe interpretirajo Biblijo, tako tam nekateri narobe interpretirajo Koran. Ce imajo tam verski vodje tudi oblast, potem ni nic cudnega, da se dogaja, kar pac se. "Mirovniki" in "levicarji" seveda pravimo, da pobijanje civilistov z namenom da jih odresimo krsenja clovekovih pravic, ki so mu podvrzeni, ni sprejemljivo, medtem ko se na nasprotni strani radi spomnite, da ce ne bomo hitro vseh pobili, se bodo preselili sem, potem bo pa tu sranje. Hja, ce hocete branit svoj koscek zemlje kot divje zivali, potem ste se skotili par deset miljonov let prepozno.

Dejstvo je, da opravicujete nasilje zahoda nad ljudstvi, ceprav je jasno, da se nasilje ne dogaja iz kakrsnihkoli humanisticnih nagnenj, temvec iz ocitnih geopoliticnih in gospodarskih vzrokov. Amerika ni sla v Afganistan resevat afganistanskega ljudstva, v Irak iraskega ljudstva, kot tudi v Iran ne bo sla resevat iranskega. Tja so sli zato, da bodo zasluzili denar, pobili par 10.000 ljudi in institucionalizirali demokracijo, nad katero bo bdel kaksen "civilni upravnik". Potem bodo, ne da bi svinjarijo za seboj dejansko pocistili, odsli, ker "operacija" ne bo vec ekonomsko zanimiva.

Po drugi strani smo drugi malce manj ekstremisticni in manj nasilni. Gre seveda za to, da je nam popolnoma jasno, kdo ima dvojna merila, desnicarji pa imate nekaksno mentalno blokado, ki vam onemogoca objektivno videnje. Ce nekdo rece, da je narobe, da ZDA bombardirajo Irak, v vasih oceh to pomeni, da podpira grozote islamskih verskih skrajnezev, po drugi strani pa je legitimen odpor proti okupatorju za vas enak terorizmu (in na to boste odgovorili, da podpiram terorizem, kot ponavadi). Ko ZDA podpirajo islamsko versko oblast, ker se jim to splaca, je vse kul, ceprav ta oblast pocne isto packarijo, kot vse druge, je vse kul in noben ne opazi, da "mirovniki" nergajo. Potem se pa cez 5 let situacija obrne in ZDA napadejo rezim, ki so mu prej prodajale orozje, je pa seveda prepovedana vsaka kritika, saj to delajo v imenu demokracije in miru.

Amazing, kako so tako brihtni ljudje lahko tako gullible, karkoli je ze slovenska beseda za to.

poweroff ::

drejc: Matthai jim "podarja" pravico kamenjanja žensk in rute čez glavo ob demokraciji in pravni državi.
To je NAVADNA LAŽ. Ekplicitno sem rekel, da sem proti takim praksam.

Thomas: Ti Matthai, pa nekej bluziš o "kulturnih pravicah" in podobnem.
Ne zavajaj. Eksplicitno sem rekel - prioriteto imajo človekove pravice. Nadgradnja pa so kulturne in socialne pravice. Jaz bi jim dal vse tiste pravice kot ti, pa še več. Katere imajo prioriteto (če pride do konflikta med njimi) sem pa tudi povedal.

drejc: Če zlepa ne gre (in ne gre, primer je Iran po Šahu), potem zgrda demokratizirat.
Saj pravim - OK. Ampak oni razmišljajo podobno, samo z drugimi predznaki. Če ne zlepa, ji bomo pa Zahodnjake s terorizmom.
Madona, a si slep? Pravim le, da tako razmišljajo. Nič ne pravim, da imajo prav.

Majo pa svojo maligno kulturo.
Kakšen blesav način razmišljanja?
Zakaj je maligna kar cela kultura? Mislim, to je isto, kot bi poslušal tiste fundamentalistične bukseljne, ki razlagajo kako je naša kultura maligna, ker imamo na TVju samo pornografijo. Bukselj je pa videl točno eno minuto iz enega izmed številnih zahodnih programov, kjer se je pač pojavila kakšna pornografija. Butelj potem brez dokazov zaključi, da imajo VSE evropske TV postaje pornografijo ves čas.

Podobno logiko pa opažam pri tebi...
sudo poweroff

poweroff ::

teomonk: Zaradi mene lahko zivis tudi na tak nacin, kar navsezadnje veliko ljudi tudi pocne. Vendar obstaja ena razlika. V cerkvi te ne ucijo netolerance do drugih religij, ne dajo navodila za podrejanje. Dokler ne ogrozojo osnovnih clovekovih pravic naj pocnejo kar hocejo. Vendar, ko nekdo od tebe zahteva, da se obnasas in delas reci, ki njim pasejo ali ti bo stregel po zivljenju, je druga zgodba. Nebi hvala.
Si kristjan?

Potem pojdi k župniku in mu povej, da se boš poročil s muslimanko. Pa povej kakšna bo reakcija.

Se pa strinjam - dovolj smo sekularizirani, da so pritiski zgolj psihični.
sudo poweroff

Thomas ::

> Amerika ni sla v Afganistan resevat afganistanskega ljudstva

Lahko bi enostavno ponukali vsa (potencialna) oporišča Alkajde v Afganistanu, pa bi tudi bilo.

Vendar so se odločili za zelo human odgovor na devetoseptemberski napad. NISO jih enostavno izbrisali s planeta.

Seveda, levičarji kot Matthai mislijo, da ne bi smeli odgovoriti nikakor.

Al kaj on misli, je vprašanje. Prav dosti ne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

teomonk ::

Point je v tem, da tam velika vecina narobe zastopi kuran!!!!

Ni pomembno iz kaksnih razlogov je sla Amerika v Irak, Afganistan ali bo šla v Iran. Pomembno je, da jih držijo na določenmi distanci. Pomembno je, da situacijo drzijo pod kakrsno koli kontrolo. Pravite, da je narobe, da je pomrlo 10000 ljudi med ameriškimi posegi. Koliko bi jih pa pomrlo, ce bi jih pustili pri miru?!?!?! Koliko milijonov je pomrlo, med vojnami znotraj Islama. Mislim, da je clovesko, ce se ta stevilka iz 100.000 na leto zmanjsa na 10000. Se pravi, da so/smo na pravi poti. Naslednja je pa, da se naucijo ziveti v korak s casom in zapustijo svoja nazadnjaska prepricanja in pravo. Ce se ne vmesamo, se bodo oni vmesali v nase. Zalostno, da nekateri tega ne dojamete.

Se enkrat, ce bi jih pustili pri miru, jih podpirali s humanitarno pomocjo, bi v zelo kratkem casu spoznali kaj se pravi narobe zastopiti besedila iz Kurana. Hvala bogu smo na zahodu toliko pametni, da smo spoznali, da se pravljice stare tisočletja ni teba upostevati. Vsaj ne popolnoma upostevati.

poweroff ::

Pa še to. Zakaj je ideja o tem, da je njihova kultura (kultura!) zblojena, odvratna.

Zato, ker kot smo že dokazali, se tako v Koranu, kot v Bibliji pojavljajo stavki o pobijanju nevernikov.

Poleg tega imamo tudi na zahodu "kulturo smrti" - smrtna kazen, prosto dostopno orožje (v ZDA), pokniki z orožjem in otroci, itd.

Tudi na zahodu imamo medijske in pornografske ekscese, pedofilijo, nasilje v družini, itd. Pa pomeni, da je to naša kultura?

To lahko trdi samo bedak. Kot lahko samo bedak trdi, da je kultura Arabcev terorizem.

Če uspemo to dojeti, potem vidimo, da vzroki za terorizem niso v kulturi, pač pa nekje drugje.
sudo poweroff

teomonk ::

Ja tudi ce bo nasporotoval poroki, me ne bo nihce zaradi tega lincal... Poleg tega ,sem ze rekel, da je dobro da se loci religija od drzave, ker bi bili na istem kot oni.

Muslimani se morajo se nauciti, da ne upostevajo "zupnikove" pripombe in navodila, tako kot smo se mi ;)


Ja na zahodu tudi imamo pedofile, morilce tatove. ... Vendar tudi imamo pravni sistem, ki natacno doloca kdo je kriv. Ne sodi ti rulja, brez kakrnih koli dokazov. Ce posilis zensko, si ti kriv. Po njihovem pravu je zenska kriva, ker je vzburjala moskega!!!! Ce je v odbrambi poskodovala ali ubila napadalca, je ona kriva. Se pravi, da je kriva ker je zenska?!?!

NE vem.. V 21 stoletju s taka praksa mora ustaviti. Tradicionalna ali ne... Je napacna, zasotala...

Lahko bi ti se nasteval, samo ne dojames.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: teomonk ()

Thomas ::

> Lahko bi ti se nasteval, samo ne dojames.

Sej zastopi, tako neumen pa spet ne more biti.

Le igra neko čudno igro. Relativizacije.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Saladin ::

Klanjat se pritiskom verskih inštitucij je omejevanje svoboščin.


Noben se ne klanja, ampak važno je, da se vzdržuje dialog. Če se ne moreš pogajat z njimi in če ne moreš še upravičit napada, kako se bo potem situacija spremenila na boljše?

Pa tega vbistvu niti ni na zahodu (sej lajajo lahko, sam grizt ne smejo), bližnji vzhod pa temelji na tem.

Dokler se bomo demokratično obnašal do nedemokratičnih držav, ki nam in našim zaveznikom odkrito grozijo ž Djihadom in podobnimi sranji bojo Saladinovi itak-i čist nekaj vsakdanjega.


SI že sam odgovoril - Grozijo lahko, ne smejo pa napasti.
Lahko je poenostavit in reči, da so že napadli, ampak to ni bil napad neke države, ampak določene skupine. In proti tej skupini se aktivno borimo - proti njim nimam zadržkov.
Ampak ne moreš tako obravnavat celotno državo in celotno religijo.

Glej.
Morda je neka bitka z muslimanskim svetom neizbežna. Ne verjamem, ampak recimo da je.
Dejstvo je, da četudi se vse muslimanske države organizirajo obrnejo proti Zahodu, nimajo za burek. V skrajnem primeru zaradi jedrskega orožja. Torej se nimaš kaj bati za pad civiliziranega Zahoda. Seveda bi bilo veliko žrtev nedolžnih žrtev na obeh straneh.

Ampak zakaj prvo popuščati in čakati z napadom do zadnjega trenutka?
Da imaš čisto vest. Da lahko v vsakem trenutku rečeš: Glej, vse smo naredilil. Pomagali smo vam, medtem ko ste hujskali proti nam. Ubijali se ljudi, ki so vam prišli na pomoč. Poslušali smo se dogovoriti, pa nas niste poslušali. In kljub vsemu ste nas napadli. In tudi ob prvih napadih smo upali, da se boste prišli do razuma. Ko pa nas tudi takrat niste hoteli poslušat, smo pa rekli "Dovolj!" (in šele takrat se greš kavboja nad celotno državo)
Na koncu, ko imaš sovražnika pod kontrolo, pa rečeš: Vi ste prvi napadli in sami ste si to nakopali. In čeprav bi lahko, nismo uporavili jedrskega orožja in anihilirali vaš celoten narod, čeprav bi to z lahkoto naredili. Ne, ker si ne upamo, ampak tega nočemo.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

poweroff ::

Thomas, naprej odgovori kar sem te zgoraj vprašal. Tvoja podtikanja mislim!

teomonk: seveda se to mora ustaviti. Pravna država je pomembna. Sam hecno - ko sem to napisal v eni drugi temi (da je pravna država pomembna), so me desničarji skoraj raztrgali. So pisali, da je treba ustanoviti oddelke "dobrih fantov iz soseske", ki bodo počistili ulice.

Pa še to sem poslušal, da je pravna država bullsjit, da je vse odvisno od moči. No, tlele ste pa dobili svoje, tlele ste pa dobili teroriste z močjo in ni naključje, da so se jim desničarske vlade po Evropi začele klanjat.
sudo poweroff

teomonk ::

Sej zastopi, tako neumen pa spet ne more biti.


Me prav zanima na kaksen nacin bi Matthai resil probleme?? A bi jih prosil naj nehajo? :)

Najbolj humano je, da se vmesamo. Ze zaradi njih samih!
Kultura, tradicija ne pomenita nic, ce se ogroza zivljenje in napredek. Ce se ne upostevajo osnovne clovekove pravice. Ki so obticale v 7. stoletju.

jype ::

Seveda se moramo vmesat. Ampak nacinov vmesavanja je ogromno.

Meni bi se recimo zdelo bolje, ce bi americani na te drzave zmetali par miljonov ton ucbenikov (v njihovih jezikih).

Trzno gospodarstvo, prirocnik za demokratizacijo, laicna drzava, Islamske vrednote za 21. stoletje in tako dalje.

Grem stavit, da bi po prepovedanem gradivu poseglo na tisoce ljudi, ki znajo vsaj brati.

Vsekakor je to malce za salo, v realnosti bi pa zahteval dolocene ukrepe, s katerimi bi se dejansko kaj premaknilo...

Dobra ideja se mi recimo zdi, da bi na podlagi porocil agencij kakrsna je Amnesty International, Medecins Sans Frontieres, Human Rights Watch in podobnih v UN proporcionalno manjsali tezo glasov drzavam z dokumentiranimi krsitvami clovekovih pravic. Ce ne drugega bi to drzave ocitno spodbujalo k temu, da se drzijo konvencije o clovekovih pravicah, hkrati bi pa onemogocilo kartele, ki zdaj v varnostnem svetu izsilijo veto na vsakrsno smiselno posredovanje na podlagi krsenja clovekovih pravic in tako UN ostaja prakticno neuporaben mehanizem za hitro posredovanje. Seveda bi ZDA in nekatere evropske drzave pri tem izgubile svojo tezo, ampak jaz se vedno racunam na to da je v ZDA vecina ljudi normalnih in bi podprli UN, ki bi se dejansko pobrigal za zascito clovekovih pravic tudi tam, kamor geopoliticni in ekonomski interesi ne zenejo nobene drzave.

teomonk ::

teomonk: seveda se to mora ustaviti. Pravna država je pomembna. Sam hecno - ko sem to napisal v eni drugi temi (da je pravna država pomembna), so me desničarji skoraj raztrgali. So pisali, da je treba ustanoviti oddelke "dobrih fantov iz soseske", ki bodo počistili ulice.


Ne vem kaj so pisali, jaz tega nisem pisal. Je pa res, da je vecina vlad prevec strahopetnih in ne upajo narediti nekaj, kar bodo na koncu morale. To pa je posredovanje. Meni se zdi, da ti tega ne dojames. Brez posredovanja smo vsi najebal.

Kaj ti nebi posredoval, ce bi kdo ogrozal tvoje prijatelje ali kakega neznanca? Kaj ni humano ustaviti tako pocetje? CEtudi ubijes napadalca. Kaj bi zrtvam dal za pit pa za jesti in rekel, naj pocakajo, da idiot sam dojame, da dela napako?!?! Se premalo posredujemo.....

IgorGrozni ::

Posamezni muslimani so militantni, posamezni Arabci so militantni, posamezni verski vodje so podpihovalci nasilja, posamezni verski vodje so željni oblasti, posamezniki so kriminalci, morilci, secikese, trbosjeki, kakor koli jih že imenuješ....

NISO muslimani nasilneži, NISO Arabci zločinci, POSAMEZNIKI med njimi so...



Točka na kateri se rojeva nestrpnost, rasizem, fašizem je tista, v kateri se striktno, tako v besedi kot mišljenju, ne loči med celotnimi rasami, narodi, verami in zločini, ki jih posamezniki iz teh skupin ali v njihovem imenu izvajajo.
Tisti, ki ne loči med takšnimi posamezniki in večjimi skupinami, iz katerih izhajajo je butast , neciviliziran idiot.
(Nurnberg je primer uveljavljanja individualne odgovornosti, ...niso bili vsi Nemci krivi, posamezniki, ki so bili Nemci, so bili krivi zločinov proti človeštvu.....
Po mišjenju nekaterih tukaj, bi jih morali po vojni iztrebiti ali pa zapreti za betonske zidove...., nukati, kot nekateri moroni tukaj navijajajo...)


In dokler ločnice med individualno odgovornostjo za zločine in med krivdo skupine iz katere izhajajo ti kriminalci ne boste potegnili, boste vedno znova zabredli v nestrpnost.
Tako na eni kot na drugi strani.
Če je tepec Bush, to niso Američani. Desničarji niso nestrpneži sami po sebi, so pa posamezni desničarji nestrpni (ker so tudi posamezni levičarji nestrpni),...ipd,ipd


Lp. IgorGrozni

P.S. Tisto, kar nas še najbolj moti, IMHO je, da so nas izgnali iz raja:

V potu svojega obraz si moramo prislužiti vsak košček sreče;(( , medtem pa se tam v Arabiji samo sklonejo, zavrtajo luknjo v zemljo in že lahko vozijo MB, BMW, sokolarijo, imajo hareme,..... he,he,he,.....:))

teomonk ::

Msilim, da v drzavah, ki zivijo po serijskem pravu, nihce ne uposteva pravic zensk? Kaj se ti zdi to vredu? Kaj nebi posredovali, ce nic drugega, da njim pomagamo, kar je pribizno polovica njihovega prebivalstva?

Thomas ::

> medtem pa se tam v Arabiji samo sklonejo, zavrtajo luknjo v zemljo in že lahko vozijo MB, BMW

22 Arabskih držav ima Z NAFTO VRED, GDP velik kot Španija.

Nobenega bogastva ni tam, razen za redke posameznike.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Hja, tudi Svice nismo napadli, pa so zenske tam sele leta 1975 dobile volilno pravico.

Se pa strinjam, da bi posredovanje tam bilo koristno. Ampak, kot sem ze rekel, ne kakrsnokoli posredovanje.

In ja, vecina arabskega sveta je izredno revna, je pa res da vecina butastih "zahodnjakov" (in tu ne mislim precej dobro obvescenih ljudi, s katerimi se tule kregamo, kaksno misljenje je manj napacno) vidi v filmih prince in kralje in sahe in karkoli so ze, pa misli, da je na bliznjem vzhodu 20 ljudi ki zaradi nafte dobro zivijo in iz dolgcasa financirajo teroriste.

Thomas ::

Ne, ne. To je treba kar poudariti, da povprečen Arabec je 10 krat revnejši od povprečnega Španca. Pa da je sem vključena tudi vsa nafta, ki jo Arabci prodajo! Če bi to vzeli proč, je slabše od subsaharske Afrike!

Da ne bi kdo imel napačne predstave. Preveč operetne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Povprečni Slevenec in povprečni Španec se pa zelo malo razlikujeta.

Za enega povprečnega Arabca!

(Da naredimo mau zdravega prepiha v glavah!)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

drejc ::

Ko pravte Arabska kultura je zdrava in oh in sploh primerljiva zahodni.

Islam uči, da se ljudje absolutno podrejajo božjim zakonom (preko muhammeda), kateri so nedvomljivi. To pomeni da nikakor, ama nikakor ne moreš prepovedati šerijo na miren način, kjer je v prebivalstvu dedna arabska kultura.

Kakšno zažiganje folka neki...mi živimo zdej, za prihodnost, ti pa maš zgleda tajm mašin in živiš ter se na šiht odpravljaš skozi 18. stoletje, ter vsake tolk časa prideš nazaj neki tako neumnega napisat na forum?

:\

To je BISTVENA RAZLIKA med kulturama. Tega nekateri ne dojamete in nikoli ne boste.

Torej še enkrat razlike...podrejanje pravnega sistema veri (to uči ISLAM, šerija je nedvomljiva), ali podrejanje pravnega sistema človekovim pravicam (na tem temelji zahod, recmo zdej temu Civilizacija evolvirana iz Krščanstva).
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Thomas ::

> recmo zdej temu Civilizacija evolvirana iz Krščanstva

Absolutno. To je treba kar povedati.

Bi Islam v 1000+ letih ravno tako prišel do tega?

Koga briga? Koga briga, če bi do leta 3999 v Gazi odkrili zdravilo za kostnega raka ali zračni skuter ali kaj podobnega?

Irelevantno. V Izraelu komot kaj od tega že letos!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

drejc in Thomas še vedno nista pojasnila svojih zavajajočih postov o tem kaj da sem trdil in kaj da zagovarjam.

Še vedno čakam na pojasnilo.
sudo poweroff

Thomas ::

Na pojasnilo boš še dolgo čakal. Mene diskusija s tabo, niti ne zanima. Vse kar počenjaš, je odvračanje pozornosti od problema na tvoje sofizme. Nisi zanimiv.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
««
2 / 22
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Patološki morilec se sprehaja po Sloveniji (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
45039910 (16333) VelkBla
»

O mučenju (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
19037346 (31651) jype
»

Policijska država na vidiku? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
776108 (5121) Brane2
»

Slovenija obsojena zaradi mučenja! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586838 (5783) zavajon
»

Samoobramba ali maščevanje

Oddelek: Problemi človeštva
284111 (3362) Saladin

Več podobnih tem