» »

Izrael vs. Palestina

Izrael vs. Palestina

««
17 / 18
»»

MadMicka ::

In kakšen je konec napada Izraela na Libanon? Sovraštvo do Izraela se je med Arabci le še poglobilo in jih zaradi tega tudi nekoliko poenotilo. Zmago začuda slavijo in eni in drugi, pri tem pa oboji pozabljajo značilnost te vojne: ogromno število civilnih žrtev. Kaj je tukaj za slaviti "vedo" verjetno edinole Izraelci in Palestinci.

Je pa zanimivo, da Sirija in Iran ne premoreta protiletalske obrambe, ki bi bila sposobna sestreliti supersodobnega lovca. Sicer je gleda na njihovo hitrost in manevrske sposobnosti to zelo težko, če jih je sploh mogoče uničiti z raketo zemlja - zrak?. (kot zanimivost - precej drugačna slika je pod vodo, za najsodobnejša torpeda sem recimo slišal, da jih s sonerjem ne moreš zaznati oz. jih tarča - podmornica zazna prepozno, saj potujejo pod vodo hitreje kot zvok).

Daedalus ::

Zaj*bal je Izrael in to konkretno. Tak je konec. Hezbolah bluzi o "zmagi" in na tak način samo še lažje novači nove borce proti hudobnim sionistom. Obenem pa izpade Izrael šibkejši - to je pa recept za novo pizdarijo v kratkem. Tole bi Olmert ne glede na vse moral sfurat do konca, ustavitev operacij je bla konkretna napaka, IMO.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

drejc ::

Zaj*bal je Izrael in to konkretno.


Se reče mednarodna javnost. Veto na to majo pa, zgleda, sam arabci.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Thomas ::

S stališča Izraela ni bila napaka. Prej premetena poteza, saj bodo zdaj UN, EU in podobni na lastne oči spoznali, kako je uvajati red v južnem Libanonu, kjer se bo še vedno slinil Hezbolah in lezel iz vseh lukenj in se razstreljeval.

Zato sem proti, da naša država pošlje vojake dol. Ker to bo fiasko, dokler zadeve ne bodo na koncu uredili Izraelci.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kunigunda ::

Zakaj so nehali izraelci bo pokazal cajt. Tko kot vse ostalo v njihovi zgodovini. Eno so neke resolucije, ki so zgolj pesek v oci. Kaj se pa pod mizo pogovarjajo,
je pa drugo. Recimo, da so jim zagrozil z ne-dostavo nafte(kar je sicer s stalisca $$$ ZF). Pol avioni in tanki ne grejo nikamor in so v hudi godlji, ker bi
arabci lahko izkoristl in prisli v notranjost drzave...Pocakajmo, pa bomo videli. Se ni konec. Zdej ze iran nekaj prste vtika vmes glede raketiranja.

Thomas ::

> Recimo, da so jim zagrozil z ne-dostavo nafte

ZDA garantirajo dobavo nafte Izraelu. Arabci mu je itak ne prodajajo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kunigunda ::

Sej. No, tud Egipt je priden glede dobave. Sicer pa tudi Kazahstan, pa nazadnje Mexico se mi zdi.

kunigunda ::


But over the past 25 years, significant fuel imports have come from Angola, Colombia, Mexico, Egypt, and Norway.
In more recent times, the Israelis have turned to Russia, Kazakhstan, and some of the other -stans for the bulk of their oil.


Vir
Pa se neki

MadMicka ::

Ta je pa dobra. Thomas pravi, da bo Izrael uredil zadeve. Ne vem, ampak kje je ta človek bil zadnjih 40 let?? Koliko časa točno pa rabi Izrael, da uredi zadeve? Morda tisoč let?

btw: a ma kdo kak link morda glede vprašanja, če se da sestreliti supersodobnega lovca z raketo zemlja zrak? Pomoje da ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

Večkrat jih je že, da je imel mir za nekaj časa.

Bolj ambiciozni smo pa težko, žal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Hja, bi moral biti pa res reven kot cerkvena miš, da bi šel živet v Izrael. Zdej, če je to za nekatere dobro urejena zadeva, ja za mene in še koga slabo urejena zadeva.

kunigunda ::

Jest bi sel pa prec v Izrael zivet ce bi bil mir.V Jeruzalem. Ampak to je ze za temo Neuresnicljive zelje :(

Double_J ::

Še tle.:))

Izrael se pač sooča s takšnim nasprotnikom, pri katerem bi moral biti izredno brutalen, da bi ga popolnoma onesposobil, pa je vprašanje če je vredno.

Za uspeh bi moral naprimer trajno ukazati izselitev območja do reke Litani, zradirati vse vasi in mesta, zastrupiti vodne vire, ter pokrajino itd...

Samo to pač ne bodo šli delat jasno, ker upajo da bodo te stabilizacijske sile dovolj.

MadMicka ::

Double_J, to seveda ni res. Mirovne sile nikoli niso nikamor prinesle miru, ampak so le prispevale k ohranjanju le-tega, ko so se sprte strani tako sporazumele. Izrael tega ne naredi zgolj iz enega samega razloga: ker bi naletel na hud odpor v mednarodni javnosti in verjetno na vojaški napad s strani nekaterih držav. Skratka škode bi bilo več kot koristi. Žal tega ne dojame pri reševanju Palestinskega vprašanja. Žal za vse!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Double_J ::

Izrael so itak že skoraj vsi razglasili za genocidnega itd..., tako da njemu res ni problem javno mnenje. Če bi se odločil narediti 30km pas pepela, bi pač dobil v obraz podobne žaljivke. Napadal pa ga nobeden nebi, razen če bi hotel isto usodo tudi sam.

kunigunda ::

No to glih ne bi mogel reci, da bi isto usodo dozivel. Zaenkrat je izrael imel tarce, ki niso imele dobre protizracne obrambe, raket ipd.

Sicer je pa zadnje cajte Ahmadinejad zelo ogret da tole spusti tukile.

MadMicka ::

No, Double_J, kle se hudičevo motiš. Prvi hud udarec bi bil, ko bi izraelsko blago naletelo na vsesplošen bojkot. Drugi udarec bi pa bil, ko bi Sirija in Iran odkrito in masovno začela uriti palestinske borce. In ga ni na tem svetu, ki bi potem, ko bi Izrael upepelil 30 km okoli "svoje meje" vse, kar je živo, ki bi temu nasprotoval.

Thomas ::

Moram povedat, da atomska bomba je igračka v primeri z vodikovo bombo.

Če ima Izrael res ene 20 hidrogenskih bomb s po 1 do 10 megaton ali celo več, potem tudi Iranske (Pakistanske) A bombe ne pomenijo nič.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kunigunda ::

Meni vsaka nekaj pomeni. Tudi polkilska.

Gandalfar ::

MadMicka: sej ti pol hi-techa pade, ce bojkotiras izrael. Ne mores ne bit na njihovi strani..

Brane2 ::


Če ima Izrael res ene 20 hidrogenskih bomb s po 1 do 10 megaton ali celo več, potem tudi Iranske (Pakistanske) A bombe ne pomenijo nič.


Nisem prepričan. Ja, megatone nekaj pomenijo, samo cona efekta ne raste linearno z močjo, ampak tam od kvadratnega do kubnega korena, odvisno od tipa eksplozije.

Poleg tega, Izrael ni velika država in že s prastarimi 20 kT bombami zlahka zjebeš mesto za vedno.

Če česa ne sesuje udarni val, pride za njim radioaktivna kontaminacija.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Postavi se v kožo Irancev.

Lahko namerijo nekaj atomskih bomb na Izrael in upajo, da bodo ubili največ milijon ljudi.

V zameno bo praktično zagotovo popolnoma uničeno 20 največjih iranskih mest.

Obstaja pa tudi možnost, da iranske bombe ne naredijo katastrofe, izraelske jo pa.

Izraelci imajo 1000 krat močnejše bombe, s 30 krat večjim radiusom delovanja. Pa še Američani bi dodali kakšno in Rusi bi NE branili Irana za ceno lastnega (in globalnega) uničenja.

Thomas ::

Drugače pa, Izrael je velik kot Slovenija, samo 3 krat več prebivalcev ima. Pa jim je vseeno trn v peti.

kunigunda ::

No no, po moje se ni za bat za atomske niti H bombe. Pac navadne rakete ki razdejejo dve ulici ali kaj podobnega.
Je pa vprasanje zakaj je Ahmadinedzad to sploh izjavil. Razmisljam, pa ne pridem do konca, zakaj bi drezali zdaj.
Ce bi, bi ze prej, ko je bila fronta v Libanonu odprta. Lahko,da jim kaj nastavljajo...

Tudi tisto z letali v Londonu je bilo po moje pol lari fari. Blair verjetno rabi par 100 mio funtov notr v proracun dobit.

Azrael ::

>Tudi tisto z letali v Londonu je bilo po moje pol lari fari. Blair verjetno rabi par 100 mio funtov notr v proracun dobit.

Mnogi so enako trdili za napovedi, ki so se udejanile kot 9/11.:\
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Brane2 ::


Lahko namerijo nekaj atomskih bomb na Izrael in upajo, da bodo ubili največ milijon ljudi.


Nisem prepričan, da je Iranu sploh do tega, da bi uporabil atomske bombe.

Verjamem pa, da mu je do tega, da daje tak občutek in že samo z žuganjem dela čuda s cenami nafte, ki jo na veliko izvaža sam.

Pač uči se ameriških fint. Tako kot se ameri ku*ijo s tehnologijo, poskuša iran prodajat nafto, kot bi prodajal Coca Colo.
Še malo, pa nam jo bodo pakirali kar v iste flaše.

Ja, tipi podpirajo Hezbollah itd a mislim, da je vse tole zaradi cene nafte.

Ja, najbrž bi jim polepšalo dan, če bi uničili Izrael, samo srednjeročno bi jih zjebalo.

Bi blo pa fino, če bi tehtnico prevesili ravno toliko na svojo stran, da bi Izrael začela grabit panika in s tem posredno tudi Amere.


V zameno bo praktično zagotovo popolnoma uničeno 20 največjih iranskih mest.


Mislim, da tle čisti headcount ne šteje. Evo, sedaj so pobili maso folka, pa še vedno iščejo, kako bi to operacijo prikazali kot zmago.
Zavedajo se, da RABIJO UN tam, drugače so se spustili v ponavljajoči se sistem. Nekaj let trpeti raketiranja in ubijanje svojih ljudi,
nato skeširati velik $$$ za svojo verzijo "oluje", imeti leto mir, nato pa spet znova.

Če bi Iran znukal Izrael in pobil ali onesposobil samo 1 MIO folka Izrael pa recimo potolkel pol Iranskega prebivalstva, bi Izrael prav zlahka potonil.
Čim nimajo 100x prednosti v orožju, so v resnih problemih.


Obstaja pa tudi možnost, da iranske bombe ne naredijo katastrofe, izraelske jo pa.


Ni mi čisto jasno kako. Recimo da udarni val ne ubije nikogar. Kaj naj naredijo glede radiacije ?


Izraelci imajo 1000 krat močnejše bombe, s 30 krat večjim radiusom delovanja. Pa še Američani bi dodali kakšno in Rusi bi NE branili Irana za ceno lastnega (in globalnega) uničenja.


Nisem prepričan. Cel svet se bal Rusov, ker so nepredvidljivi. Nikoli ne veš, kdaj se bo komu strgalo in ko/če se mu bo, ne bo prosil kongres za dovoljenje. Vsaj tako je bilo nekoč.
Ameri so dolgo časa pljuvali po tem absolutističnem konceptu, dokler ga ni gosn "Decider" sam uvedel par let nazaj, oziroma vsaj del tega.

Poelg tega bi imeli Rusi poseben interes glede tega. Ravno tako Kitajci. Gre za nafto, ki jo hočejo vsi, poleg tega pa je nekaterim - pravzaprav skoraj vsem v interesu, da je Ameri ne bi dobili preveč ali celo čimmanj.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Thomas ::

> Gre za nafto, ki jo hočejo vsi, poleg tega pa je nekaterim - pravzaprav skoraj vsem v interesu, da je Ameri ne bi dobili preveč ali celo čimmanj.

V interesu Kitajcev in Rusov je, da Amerika lepo funkcionira. Občasne slabe želje so samo ekces.

Brane2 ::

V interesu Rusov je, da imajo energenti visoko ceno in da ima Rusija čimboljši dostop do njih. Trgovanje z Ameri je pomembno, a mogoče na drugem ali tretjem mestu.
Mogoče je prej trgovanje z EU in Kitajci.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

> V interesu Rusov je, da imajo energenti visoko ceno

Rusi so samo nekoliko večji proizvajalci nafte od Saudijcev, kar je pri 10 krat večjem število prebivalstva - razmeroma malo.

Nafta je odličen postranski produkt, vendar samo s tem bo Rusija ostala drugorazredna. Rusi moraj še na kakšen drug vlak, kot na šejkovski.

Sej sem že razlagal - pa se bolj malo prime - da trenutna potrošnja nafte je 1000 sodčkov na sekundo. Iz Rusije je priteče dobrih 100 na sekundo, oziroma 10 milijonov na dan. Z drugimi besedami, za slabo milijardo dolarjev na dan, ali dobrih 200 milijard dolarjev na leto.

Manj kot 2% GDP USA. Malenkost, pravzaprav.

Brane2 ::

Kot razumem, Rusi bistveno bolj računajo na zemeljski plin kot na nafto.

Poleg tega jim ni primarno, da bi bili prvi po proizvodnji nafte ali plina. Pomembno jim je predvsem, da imajo zadosti energentov zase in da lahko vplivajo s svojo vojaško močjo, tehnološkim in ekonomskim vplivom (= izvoz robe in sedaj verjetno še predvsem energentov) na cene v svetu in sokrojijo razmerje sil.

Verjamem, da je plinovod v Nemčijo/EU zanje neposredno denarno pomemben, a to verjetno ni niti blizu strateškemu pomenu in posrednim koristim, ki sledijo iz tega.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Če bi Rusi računali, da bodo lepo živeli od nafte, bi računali narobe. Katar in Emirati mogoče, mnogo večja Saudija pa že težko. Še destkrat večja Rusija pa še težje.

Brane2 ::

Emirati niso vojaška velesila. Tudi solidnega vesoljskega programa nimajo, pa še kaj.

Tu je velika razlika.
On the journey of life, I chose the psycho path.

kunigunda ::

En zanimiv link da vmes skocm je tukile .

Thomas ::

200 milijard dolarjev naftnih in plinskih prihodkov letno - pa sem rekel veliko, ker pol te robe pokurijo sami - pomeni 1000 dolarjev GDP na prebivalca.

Kje je še ciljnih vsaj 20000? Daleko je Sunce za Ruse.

Brane2 ::

Če gledaš v dolarjih, ja.

Tako kot so že mnogi ugotovili. Ameri so zapravili sedaj verjetno že parsto G$ za reakcijo na fenomenalen napad, ki ga je AlKajda sestavila za mogoče $500K.

Dolarji lahko zavajajo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Računaj v evrih, ali rubljih, pa ne bo nič bistveno drugače.

Nafta je par procentov cele pogače, pogača pa po več kot toliko na leto raste.

Ni tako hudičevo pomembna, da bi kaj dosti lahko stavili nanjo.

Kaj misliš, kaj je več vredno - francoske JE ali Alžirska nafta?

Thomas ::

Sej ne rečem, da "energija ni vredna nič". Enako kot ne pravim, da "čevljarska industrija ni nič vredna".

Samo je treba biti realen pri ocenjevanju. Ni čevelj vse in ni kantica bencina vse. Nekej malega pa je, jasno.

Brane2 ::


Računaj v evrih, ali rubljih, pa ne bo nič bistveno drugače.


Seveda je. Sam vidiš, kako majhni dogodki bistveno vplivajo na ceno nafte. Poči plinovod na aljaski in je takoj panika. Bušmani zminirajo naftovod in opla ! cena gre gor za par $ na sodček.

Če imaš nafto za lasten potrebe, ti je v interesu čimvišja cena, tudi če je ne izvažaš. V praktično vseh izdelkih so stroški nafte v nekem delu. Če ne drugega, pa vsaj za prevoz. Če gre cena nafte v nebo, so tvoji proizvajalci dobrin na ta račun zlahka konkurenčni. Že to, da ti recimo kaka industrija v tem času ne propade, kar s ji zagotovil nek kritični profit, je lahko vredno ogromno.
Tovarna dobi šanso da se pobere, ti pa nimaš mase lačnih delavcev na grbi v tem tranzicijskem času.
Ti sam lahko reguliraš ceno domače nafte in s tem razmerje pogače, ki si ga odrežejo naftarji in ostala industrija.

Če nafto izvažaš, je zaslužek še toliko bolj sladek. Sploh pa, če izvažaš visokotehnološkim partnerjem, ki so hudo občutljivi na nihanja cen. Obljubiš jim par dolajrjev nižjo ceno in jo vežeš s pogodbo, pa imaš v EU "licence to a kill", če je treba.


Nafta je par procentov cele pogače, pogača pa po več kot toliko na leto raste.


Če se stvari zapletejo, se to lahko spremeni, poleg tega pa pri svetovni konkurenci vsak procent šteje. V tej krizi različnih prevoznikov ni vseeno, koliko tvoj plačuje za benz.
Razlika med nekim profitom in zaprtjem je tu dejanjsko lahko par procentov.


Kaj misliš, kaj je več vredno - francoske JE ali Alžirska nafta?


Kakor komu. Ni pa opaziti, da bi folk razlagal, da se za nafto pa že ne bo kregal, kaj šele streljal. Niti približno.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

> Ni pa opaziti, da bi folk razlagal, da se za nafto pa že ne bo kregal, kaj šele streljal. Niti približno.

Jasno, da se bodo streljali za nafto, če tako nanese. Jasno, da je nafta pomembna.

Vsakih par procentov ekonomije je pomembnih, jasno.

Tista 2% od nafte seveda tudi.

Stepni Volk ::

In zakaj potem streljajo Izraelce?

Thomas ::

Ampak če in dokler sta tista 2% vse kar obvladuješ, nisi ravno igralec prve kategorije. Niti druge še nisi.

Brane2 ::


In zakaj potem streljajo Izraelce?



Kdo - Hezbollah ? Territorrial dispute.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Ampak če in dokler sta tista 2% vse kar obvladuješ, nisi ravno igralec prve kategorije. Niti druge še nisi.


Ameri so šli v Iraq natanko po tista 2%, posredno ali neposredno.

Pa mislim, da se ostali tudi zavedajo, da je tistih nekaj procentov zakopanih v mnogih preostalih procentih in da bi kojekakvi nelinearni efekti ob nenadnih spremembah ponudbe, cen in povpraševanja lahko vnesli velik nemir v tako velik stroj, kot je svetovni trg. Sploh, če lahko sam izbiraš položaj in trenutek, kjer boš uveljavil svoja 2%.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

> Sploh, če lahko sam izbiraš položaj in trenutek, kjer boš uveljavil svoja 2%.

Če lahko izbiraš, jasno.

Stepni Volk ::

Naslov teme je Izrael vs. Palestina... in me zanima, kje se vam zdi srž problema.

V nafti gotovo ne.

Ideologija obarvana z religijo?

Hmm... in zakaj pragmatični američani raje ne posvojijo vsak svojega Izraelca in problem rešen... pa še več nobelovcev bi imeli, da ne govorim o Hi-tech industriji.

Verjetno velja tudi tisti stari pregovor: "Ni ga sranja na svetu, ki ga ne bi zakuhala Velika Britanija..." :)

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

Aja, "nukanje" ne bi delovalo pozitivno na sveta mesta v Izraelu. Središče je sicer Meka... pa vseeno. Vredno greha?

kunigunda ::

Tega pa ne razumem Volk....

Thomas ::

Če bo nafta preveč draga in to "dolgoročno preveč draga", jo bodo pa tudi razni vzajemni skladi začeli jemati resno in začeli investirati vanjo, oziroma v njeno pridobivanje. Preprosto si bodo želeli odrezati svoj kos lukrativne pogače.

Dokler je to posel kot vsak drug, ali celo slabši kot vsak drug, do takrat se ga ne lotijo prav vsi.

Če pa postane izjemno dobičkonosen, se zaostri tudi konkurenca, več hijen pride na gostijo takorekoč, ponudba se zviša in cena pade.

Norvežani so ob vsej svoji nafti vseeno precej revnejši od Luxemburžanov, ki imajo zelo malo nafte. Ne pozabimo tega!

Stepni Volk ::

kunigunda - po skoraj 1000 sporočilihh, me samo zanima ali ste prišli do kakšnega zaključka ali še vsi vstrajamo na začetnih stališčih.
Kakšna rešitev tega gordijskega vozla? (poleg posvojitve Izraelcev).
Al bo spet makedonec moral to rešit?

kunigunda ::

Ce mene vprasas, smo izcrpali vse mogocnosti. In ker je sedaj "mir" lahko tudi tema miruje, vse ostale oljne zadeve bi sle pa lahko komot v svoj thread, kjer bi se marsikaj lahko naucili. Priznam, da sem tukaj bolj bogi v znanju :8)
««
17 / 18
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izraelska ofenziva v Gazi in Libanonu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
795928 (2702) Longinus
»

Iran bi izbrisal Izrael (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
686868 (5505) Phil
»

Palestisnko-Izraelska kriza (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18413674 (11127) jype
»

Izrael (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
625485 (4706) Barakuda1

Več podobnih tem