» »

Pravica do uboja? (Kako se boriti proti samomorilskim napadalcem?)

Pravica do uboja? (Kako se boriti proti samomorilskim napadalcem?)

««
«
1 / 22
»»

poweroff ::

Naletel sem na en zanimiv članek, ki analizira samomorilske napadalce.

Najprej nekaj statistik.

Prepričanje,d a so samomorilski napadalci revni, neizobraženi ali moteni NE DRŽI.

Marc Sageman, forenzični psihiater na Foreign Policy Research Institute je analiziral 400 članov AlKajde.

Podatki:
3/4 jih prihaja iz srednjega ali višjega razreda.
90% jih prihaja iz skrbnih družin.
63% jih je šlo na kolidž (v ostali populaciji v njihovih državah le 5-6%).
73% jih je bilo poročenih, velika večina jih je imela otroke (torej so imeli družinske obveznosti)
3/4 jih je bilo strokovnjakov (inženirji, arhitekti,... večinoma tehnični poklici
Zelo malo jih je bilo predstavnikov humanističnih (družboslovnih) poklicev in zelo malo jih je imelo "religiozno ozadje"

Skratka za njihove države so bili to najboljši ljudje, best of the best, resni, odgovorni, itd.

Kaj je potem razlog za njigova dejanja. Po eni strani kultura slavljenja samomorilskih napadalcev, po drugi strani pa skupinska dinamika (s prijatelji delaš skupaj stvari, itd.).

In rešitev? Predlagani sta dve metodi. Prva je napad na teroristične skupine, ki novačijo posameznike. Druga pa je povečanje človekovih pravic in svoboščin.

Recimo Saudska Arabija in Bahrain od koder izvira veliko teroristov sta ekonomsko precej stabilni, človekovih pravic pa ni. Sta pa seveda ameriški zaveznici. Ampak ljudje čutijo, da ni človekovih pravic.

Študija zaključuje, da revne države, ki ščitijo človekove pravice ne generirajo teroristov.


Če zdaj potegnemo črto - kam vodi omejevanje človekovih svoboščin in poudarjanje zgolj ekonomskega napredka? Kam vodi prinašanje človekovih pravic le na papirju?
sudo poweroff
  • spremenil: BigWhale ()

Dr Evil ::

Idejo je treba premagat.Idejo o 72 devicah!

Čist izi način,Savdsko Arabijo pustiš brez denarja in vojaške podpore,pa se problem sam od sebe reši.Seveda je en haklc.Rabimo nafto.

OwcA ::

Marc Sageman, forenzični psihiater na Foreign Policy Research Institute je analiziral 400 članov AlKajde.

Ali se je teh 400 dejansko razstrelilo, ali je zanj vsak al-Kaidovec (potencialen) sammmorilec? Če slednje, potem je ta članek nekje med nesmislom in namernim zavajanjem.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

poweroff ::

Ne vem, ampak glede na število napadov v Izraelu in Iraku bi rekel, da je podatek lahko točen.
sudo poweroff

OwcA ::

Pa je za vse prevzela odgovornost al-Kaida oziroma je bila dokazano krivec, ali se avtor postavlja na mesto vrhovnega razsodnika?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

poweroff ::

Jaz sem razumel tako, da je hotel poiskati profil samomorilskih napadalcev na splošno, ne od točno določene skupine.
sudo poweroff

OwcA ::

Ali ni to malo drzna posplošitev? Prazaprav kar dve, vsi teroristi delujejo kot al-Kaida, vsi al-Kaidovci so sammorilci? Zlasti, ker se opira na raziskavo Sagemana, kje je bilo jasno rečeno, da gre za 382 osumljenih sodelavcav al-Kaide.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Poldi112 ::

Še vedno ti ostaja vprašanje, zakaj izobraženi ljudje izvajajo te napade in kako bo zid okoli par držav, ki ga propagira Thomas, to rešil?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Thomas ::

Zid je izhod v sili. Če jih ne moreš normalizirat za sprejemljivo ceno.

Zaenkrat ni zanesljivo, da se jih da.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

OwcA ::

Zakaj izobraženi ljudje organizirajo te napade? Ker (pravilno) sklepajo, da je takšen način bojevanja najmočnejše orožje, ki ga imajo. Kakor se to sliši strašljivo, gre za racionalno odločitev. Da ne bo nesporazumov, s tem mislim, na tiste, ki dejansko sprejemajo odločitve in imajo nek jasen (političen) cilj onkraj misjonarskega razširjanja kulta smrti.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Thomas ::

> Zakaj izobraženi ljudje organizirajo te napade? Ker (pravilno) sklepajo, da je takšen način bojevanja najmočnejše orožje, ki ga imajo. Kakor se to sliši strašljivo, gre za racionalno odločitev.

True.

Vsa slepomišljenja, ki so jih polni mediji - o prikrajšanosti in podobnem - so navaden bull.

Ti ljudje točno vedo kaj hočejo in kaj bi radi. Sploh niso neumni.

Face it!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Seveda. Neumni so samo vsi ostali, ki take reci dovolijo.

Ce bi se kolega Slovenec hotel jit razstrelit v Piranski zaliv, da bi potopil hrvasko ladjo, ker nam kratijo ozemeljske pravice (pa jaz mislim, da dejansko nam, pa da to ni tako pomembno, ker itak ni videt, da bi imeli pogajalca, ki bi znal sosede prepricat, da imamo prav), bi ga nasa drzava nekam sunla (no, ce predpostavljamo, da deluje). Vsekakor bi v primeru uspesnega napada poostrila nadzor in vsako organizacijo, ki pripravlja podobne reci, zelo resno preganjala.

Tam se to ne zgodi, ker so ostali ljudje premalo izobrazeni. Njihov cilj je prezivetje. Da je Alah vsemogocen in da je treba kakosezerece zahod zravnat z zemljo pa utopit v morju ognja, pa vsak dan gledajo na TV (ce ga imajo, ce ne pa pac na radiju slisijo).

Poldi112 ::

Čeprav je spet vprašanje kdo tega sliši več - mi ali oni.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

OwcA ::

Relativno glede na količino prejetih informacij in predvsem razširjenost nasprotujočih mempleksov, brez dvoma neprimerljvo več. Ostalo niti ni relevantno.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Matev ::

Skratka za njihove države so bili to najboljši ljudje, best of the best, resni, odgovorni, itd.


po mojem ima članek namen uničiti življenja vsem tujcem v ameriki
kao - saj lahko imaš družino in si izobražen, nimaš vberskega ozadja si delaven itd... a zato si še večji kandidat za terorista

dejmo vse take izgnat iz države

to verjetno želelijo doseči

Azrael ::

Hladna logika je pač taka : en naš za nekaj 10 ali 100 ali 1000 sovražnikov. Enako kot kamikaze v WW2.

Do sem logika štima. Samo izbira ciljev pa je IMO čudna in zelo napačna. Enako kot teroristični napadi Luftwafe na civilne cilje v bitki za Anglijo, ki so prinesli samo ogromno škode Nemčiji.

Bi povsem razumel, če bi nek tak samomorilec odmaširal v neko poveljstvo nasprotnikove vojke in tam naredil pokol ali uničil neke pomembne vojaške zmogljvosti.

Ampak ne, rastreli se na mestnem avtobusu, v kafiču, zabije civilni aviijon v stolpnico... Nastrardajo 99% samo civilisti. Skratka samomorilski napadalci in njihovi mentorji so kontraproduktivni in zelo nelogični, zato jih je težko pravočasno odkriti.

Zid varuje pred prihodom novih samomorilcev, vendar nič pred temi, ki so prišli že v preteklosti (London). V slednjem primeru baje ti samomorilci sploh niso vedeli, da bo počilo takoj in so naivno mislili, da imajo še čas zbrisati na varno. Če je to res, potem zid res zadostuje, če druge možnosti odpovedo.
Nekoč je bil Slo-tech.

poweroff ::

Jaz zadevo drugače vidim. Ti ljudje ne vidijo druge perspektive kot tak način bojevanja. Zakaj?

Če živijo v Saudski Arabiji vedo, da demokracije ni in JE NE BO. Da bo vladala korupcija, itd. Ker je pač kralj zaveznik ZDA. Legalno znotraj sistema ne morejo nič spremeniti. Zato skušajo ilegalno.

Vedo pa, da vojaško niso močni. Potem ostane samo še ena stvar - terorizem.

Dejansko so problem človekove pravice, oz. pomanjkanje njih. In ameriška podpora nedemokratičnih režimov.
sudo poweroff

Thomas ::

Jasno, da ti vidiš tako, da "je vsega kriva Amerika".

Od tega se nam že zeha.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Vseeno je kako on vidi, dejstvo je, da ZDA podpirajo totalitarne rezime, kjer je to kratkorocno ekonomsko smiselno.

Dolgorocnih posledic (recimo fundamentalizma) pac niso vzeli v zakup, so se pa nekateri dobro znasli pri prodajanju sanacije posledic.

Ampak to je samo en od stevilnih dejavnikov. Tudi ce islam ni nasilna vera nikjer ne pise, da se ga ne da zlorabiti, ni pa treba imeti povecevalnega stekla, da med islamskimi duhovnimi vodjami najdes militaristicne fundamentaliste in konec koncev tudi "terorists for the sake of terror", ki so po resnosti problema trenutno takoj za pticjo gripo.

Domaci nacionalisti in verski skrajnezi jim na sreco ne sezejo do gleznjev.

TheJack ::

Matthai: Če živijo v Saudski Arabiji vedo, da demokracije ni in JE NE BO. Da bo vladala korupcija, itd. Ker je pač kralj zaveznik ZDA. Legalno znotraj sistema ne morejo nič spremeniti. Zato skušajo ilegalno.

Samo par pripomb na tale stavek. Teden ali dva nazaj je bil v SP precej dober uvodnik Barbare Šurk. Najbolj demokratične volitve na Bližnjem vzhodu so bile v Iraku in med Palestinci.

Kdo je v obeh primerih zmagal, se ve. Kdo bi na kolikor-toliko poštenih volitvah zmagal v Savdski Arabiji, tudi ni nobenega dvoma.

Zarad tega se ne strinjam s tezo, da je na tankih prinešena demokracija (hitra) rešitev za Arabce. Če takoj jutri pomečeš z oblasti vse diktatorske režime in razpišeš svobodne volitve, bi verjetno v veliki večini primerov na oblast prišli najhujši islamski skrajneži.
nisem prepričan, da je vsega krivo pomanjkanje človekovih pravic. Ljudje bi na svobodnih volitvah skoraj brez dvoma izvolili islamiste in s tem islamsko državo, kjer o človekovih pravicah ne bi bilo ne duha ne sluha.
Bonis nocet, qui malis parcit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

leinad ::

Kako se rešiti arabskih kamikaz?

Lahke poti sigurno ni. Najboljša bi bila, da Zahod čimveč začne vlagati v razvoj alternativnih pogonskih goriv, da se rešimo odvisnosti od nafte. V roku 30 let nam lahko rata.
Brez nafte šejki nazaj postanejo beduini, ti pa več nimajo s čim financirati teroristov, ker sami nimajo prav za jesti. Potem se uvede neke vrste Marshallov plan, s katerim Zahod vsem propadlim državam ponudi pomoč v zameno za vzpostavitev demokratičnih režimov itd. Katera ne sprejme pa, naj kar gnije v svoji bedi ali pa se znajde kakor ve in zna.

Nedvomno lažja pot, kot pa ameriška, ki bi z mečem in ognjem demokratizirali pod prisilo.

IMO ima vsak fanatizem točko po kateri pade. Za Japonce sta bili to dve A-bombi, za Arabce pa naj bo to strah pred totalnim sestradanjem ako ne sprejmejo pomoči Zahoda in naših pravil igre. Dejstvo je, da nobena od teh držav brez nafte ne more nahraniti tolikšnega števila prebivalcev.
Ves anti-zahodni fanatizem na Bližjem vzhodu, je usmerjan s strani mul, verniki so navadne ovce, nič drugega. Zdaj, ali bomo spremenili mišljenje v glavah teh mul- mission impossible, ali pa ovcam pokosimo pašnik in pustimo, da same zbežijo z njega v strahu pred lakoto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

Daedalus ::

Ampak ne, rastreli se na mestnem avtobusu, v kafiču, zabije civilni aviijon v stolpnico... Nastrardajo 99% samo civilisti. Skratka samomorilski napadalci in njihovi mentorji so kontraproduktivni in zelo nelogični, zato jih je težko pravočasno odkriti.

Sploh niso nelogični. Teroristom se gre v prvi vrsti za medijsko pozornost - in te dobiš v primeru, da razstreliš avtobus, pol civilistov, mnogo. Drug del enačbe je pa zastraševalni učinek in s tem povezano vnašanje politične nestabilnosti, kar posledično pomeni neke (za terorista ugodne) spremembe v politiki. Remember Španija? Oboje je prav briljantno uspelo...

Je pa tudi res, da na dolgi rok taka taktika ne more delovati. Ko se enkrat doseže neko kritično mejo mrtvih v neki družbi - pol ta družba zahteva učinkovite (in krvave) odgovore. Terorizem sam po sebi, v odsotnosti političnega delovanja ne more uspeti.

Ma pa tu TheJack prav. Kakšno je trenutno stanje marsikje po Bližnjem Vzhodu, bi svobodne, demokratične volitve pomenile zmago islamistov. Folk bi na novo pridobljene pravice izkoristil za ukinitev le-teh. Palestina je lep primer prezgodnjega eksperimentiranja z demokracijo, IMO. Najprej stabilizacija, pol kako desetletje izobraževanja (seveda brez verskih zablod poleg), pol pa bi mogoče že šlo. Mogoče.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Loki ::

se strinjam.
o cem se je vec govorilo? o tistem, ko so se z enim colnom zabili v eno amerisko ladjo in je umrlo xx mornarjev ali o kateremkoli napadu na civilo, ko je umrlo xx random ljudi?
in po cem je bilo masovno publiko bolj strah?
I left my wallet in El Segundo

poweroff ::

Čeprav Daedalus, trenutno kaže, da se bo Hamas malce skuliral. Je pa res, da so začetki težavni. In če se že gremo demokracijo nima smisla odlašati. Vedno bo razlog premajhna pripravljenost...
sudo poweroff

IgorGrozni ::

Poldi 1112 >>Še vedno ti ostaja vprašanje, zakaj izobraženi ljudje izvajajo te napade in kako bo zid okoli par držav, ki ga propagira Thomas, to rešil?

Predpostavka, da so izobraženi ljudje bolj racionalni ljudje je očitno napačna. Ali način izobraževanja ne poudari dovolj racionalnega, neodvisnega načina mišljenja, ampak je bolj memoriranje ( ....pomislite na naš šolski sistem ), ali pa na človekovo delovanje bolj vpliva nezavedni, kulturno-družbeno posredovani ne-racionalni ˝memplex˝. ;)


Če bi takšen ˝kult žrtvovanja˝ bil opažen samo pri muslimanih, bi potem lahko zlahka trdil, da je muslimanska kultura primitivna....
Vendar se lahko spomnemo japonskih kamikaz (šinto animizem), Jan Palach(krščanstvo), razna druga ˝junaška˝ samožrtvovanja (Vietkong(budizem), ipd,ipd...
Spomnemo se nenazadnje lahko skrajno neracionalnega sodelovanja posameznikov v modernih vojaških operacijah, kjer je preživetje zgolj statistična kategorija ( ..če ne razumete, na kaj mislim, si oglejte prvih 20 minut Saving privat Ryan z vklopljenim zvokom na glas ....)



Civiliziranost, izobrazba (racionalnost) je le tanek pokrov nad ne najbolj racionalno (selfpreserving !)duševno strukturo posameznikov, s katero je zlahka manipulirati. No to niso odporni ne izobraženi muslimanski fanatiki, ne izobraženi ˝civilizirani zahodnjaki˝.

Lp.IgorGrozni

In trditev, da so samomorilski napadi ˝najboljše˝orožje, ne drži, ker :

.............I want you to remember that no bastard ever won a war by dying for his country. He won it by making the other poor, dumb bastard die for his country...... Georg .C.Patton- a>:D

OwcA ::

Čeprav Daedalus, trenutno kaže, da se bo Hamas malce skuliral. Je pa res, da so začetki težavni. In če se že gremo demokracijo nima smisla odlašati. Vedno bo razlog premajhna pripravljenost...

Še vseeno, če je v VB 40 % muslimanov za šarisko pravo, potem je to očitno zelo dogotrajen proces. Čim pa uveljavo kaj takšnega, takoj narediš štiri dolgokrage korake nazaj.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Daedalus ::

Predpostavka, da so izobraženi ljudje bolj racionalni ljudje je očitno napačna. Ali način izobraževanja ne poudari dovolj racionalnega, neodvisnega načina mišljenja, ampak je bolj memoriranje ( ....pomislite na naš šolski sistem ), ali pa na človekovo delovanje bolj vpliva nezavedni, kulturno-družbeno posredovani ne-racionalni ˝memplex˝. ;)

Hja, al pa lepo preračunajo, kaj bo imelo najbolj odmeven (in za njih zaželjen) učinek. Moja protiteza tvoji bi se glasila - uporabljajo (ledeno) hladno logiko. Tolko mrtvih za takšen učinek. To je pa nekaj, na kar povprečno izobražen posameznik IMO ne bi nikoli pomislil. Ker mu povprečna izobrazba/vzgoja prepovedujeta takšno razmišljanje. Pomoje se gre za (sicer negativno) preseganje družbenih norm in pogledov. Presežkov pa sivo povprečje nekako ne proizvaja... Racionalnost pa ima tudi več plati, ne samo dobre.

Kamikaze pa so prej slab, kot dober primer. Tam se je šlo za obupane zadnje poskuse preprečitve neizbežnega. Ni to bila preveč racionalna situacija. Če pa pogledaš teroristične napade v Evropi, pa 11. september v ZDA - oboje je imelo za sabo močno organizacijo in hude posledice, gospodarske in politične. Vsaj eno državo jim je uspelo lepo destabilizirati (politično). Ne bi rekel, da so to bila dejanja iz obupa.

Vietkonga in ostalih pa ne morem komentirat, ker pač ne poznam dovolj primera...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

IgorGrozni ::

Deadalus .
Že res, da za tiste, ki se ne žrtvujejo, lahko govorimo o ˝ledeno hladni logiki˝, a tukaj govorim o racionalnosti (izobraženosti) tistih, ki so mrtvi....

v vseh primerih .

Posamezniki so tisti, ki so izobraženi in posamezniki so tisti, ki prostovoljno umrejo, njih racionalnost komentiram, ne racionalnost pupetmasterjev...

Saladin ::

V neko visoko izobraženost in inteligentnost samomorilcev iskreno dvomim.
Treba razlikovat med tistimi, ki vodijo takšno versko politiko, rekrutirajo potencialne samomorilce, organizirajo napde in tistimi, ki se dejansko razstrelijo.

Vodij imaš dvoje sort:
-Tisti, ki iskreno verjamejo svoji interpretaciji korana (zelo redki) in resno verjamejo blebetanju o križarjih in zaroti
-Tisti, ki izkoriščajo Koran da pridejo do pozicij verskih vodij (ki so najpremožnejša klasa v striktno konzervativni, ponavadi izjemno revni verski družbi) oz. da lahko dosežejo kake druge osebne cilje, npr. maščevanje

Prva sorta, večinska, je je lahko le neizobražena (govorim o poznavanju svetovne zgodovine, politike in religij), saj bi izobražen hitro opazil luknje v svoji logiki. Če pa je že kdo izobražen, pa je lahko le nor ali ima sprane možgane, iz istega razloga.
Druga sorta pa je IMHO v manjšini oz. da deloma res verjame v svoje prepričanje, ampak le v meri ki jim pomaga v osebnem dobičku.

Bolj tragične osebe od voditeljev pa so dejanski samomorilci. Spet dve sorte:
-Neizobraženi reveži, ki slepo verjamejo svojim voditeljem. Ljudje, ki iz obupa in revščine ne vidijo drugega izhoda. Večinski del samomorilcev.
-Izobražena manjšina, ki ve kaj dela. Kar so zopet norci spranih možganov, ki poznajo posledice svojih dejanj, pa jih enostavno ne briga

IMHO je torej glavni dolgoročni način za borbo proti teroristom kvalitetno in nepristransko izobraževanje, saj so prav neizobraženci temelj teroristom. Z izobrazbo pa bi se znali sami upret ekstremistični manjšini, ki vero uporablja v svoje namene.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

teomonk ::

Če živijo v Saudski Arabiji vedo, da demokracije ni in JE NE BO. Da bo vladala korupcija, itd. Ker je pač kralj zaveznik ZDA. Legalno znotraj sistema ne morejo nič spremeniti. Zato skušajo ilegalno.


Ne vem, a se mi zdi a ga brcas v temo?
Kaj misliš, da se samomorilci borijo za demokracijo?????!?!?! Ne vem, zadnjic ko sem preverjal so se borili proti demokraciji in za vladavnio islamskega prava (šarisko), pravil, reci temu kakor hoces. Ne za demokracijo.

Maybe I'm worng....

Poldi112 ::

Problem je da oni narobe razumejo demokracijo. Tepcem ni jasno, da jih američani v njihovo dobro okupirajo, streljajo, mučijo in ponižujejo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

drejc ::

@teomonk: you're not wrong. Matthai pač žvi v svetu kjer so teroristi po duši demokrati, ne islamisti, oziroma če so že islamisti, hočejo demokracijo, pravico do mutilacije in kamenjanja žensk,...šerijo (reductio ad absurdum). Sicer nevem iz kerga filma je to, ampak tip ga biksa in to konkretno...
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Phil ::

Če živijo v Saudski Arabiji vedo, da demokracije ni in JE NE BO.

Daj en link, ki kaže da vsaj en (zmeren) delež teroristov izhaja iz Savdske Arabije.
LP

jype ::

Thomas ::

Islamske teroriste prikazovati kot prizadete borce za demokracijo, ki zaradi hudobnih ZDA ne morejo do nje, zdaj so se pa oklenili nekega drugega podjetja (islamizma) po sili razmer ... je za bruhat "analiza".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Tepcem ni jasno, da jih američani v njihovo dobro okupirajo, streljajo, mučijo in ponižujejo.

Tole je pa na čisto istem nivoju. Niso Američani tisti, ki pobijajo Šiite z avtobombami na tržnici, to so Suniti. Sunite pa kot zajce pobijajo Šiitske milice, ne Američani, ki hočejo vzpostaviti nek mir med obojnimi.

Dokler se ne bodo prisiljeni umakniti in ponukati obojnih?!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas: vsekakor je tvoja analiza ravno enako za bruhat, kot tistale, ki jo kritiziras.

Pa ja ne mislis, da je Sadam preprecil medsebojno pobijanje Sunitov in Šiitov tako, da jih je prijateljsko trepljal? No, tudi Americani niso bistveno bolj humani, le bistveno manj priljubljeni so.

Niso Americani tisti, ki masovno krsijo temeljne clovekove pravice? Hja, njihovi mediji menijo, da to ni res.

Zlorabe v Abu Gharib in Guantanamu, podpora islamskim rezimom, kjer se dogaja serija (Savdska Arabija), podpora vojaskim diktaturam (Pinochet v Cilu, Sadam v Iraku), the list just goes on and on...

Tvoja primitivna p/p matematika je tudi za bruhat, pa se zavedas se ne, da je tvoj pain njihov pleasure in obratno. Sam se bom raje distanciral od takih bebavih analiz in analiz analiz.

Matthai je zelel samo povedat, da bi se Palestinsko ljudstvo, ce nanje ne bi streljal Izrael, ne bi odlocilo za fundamentalisticno vlado, pa da v Iranu ne bi bilo islamske drzave, pa v Afganistanu Talibanskega rezima, ce ne bi zahodne drzave po vseh teh dezelah izvajale svojih umazanih poslov. Ti si pa to obrnil po svoje, kot ponavadi, zato da lahko potem reces, da to ni res. Zalostno.

Mati ::

A ti pa si Matthai-ev odvetnik, da nam tukajle razlagaš kaj je želel on povedati.
Enako, kot sta si bila odvetnika ajin in ramzes...

Kaj so vam arabci toliko dobrega naredili, da se tako borite za njih? Še svojega lastnega naroda ne zagovarjate tako predano, pač pa ne izpustite priložnosti da pljuvate po njem...

jype ::

Ne, samo izpostavil sem manipulacijo, ki bi jo premalo pozorni bralec nemara utegnil spregledati.

Arabci nam niso naredili nicesar dobrega in ne borimo se zanje.

Kot gre refren znane pesmice iz osemdesetih, ko smo se borili proti represiji tistih, ki so nam zeleli dobro, tako kot danes Americani zelijo dobro Arabcem: Mi smo kriticni!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

teomonk ::

Ne vem kaksne motive imajo Americani, vendar je dobro, da nekdo drzi Arabce na distanci.

Kaj mislite, da bi nam dali mir ce bi jih pustili pri miru? Da nebi imeli apetite po ekspanziji?
Ze sam nauk, daje navodila o siritivi Islama, je netoleranten do drugih religij, ker opisjue Islam kot edino pravo in nezgresljivo, ceprav je poln takih trditev, ki jih ovrzes z kmecko logiko. Zastopim, da drzijo pod kontrolo neizobrazen folk, ki verjame vse kar jim povejo. Niso mi pa jasni izobrazeni samomorilci, kaj se niso dosti naucili, da razlocijo dejstev od domisljije in tako odkritega zavajanje. So tako slepi?

Pri tem ne zagovarjam Biblije ali katere koli druge svete knjige ki opisuje otroške pravljice, vendar je dejstvo, da je Kuran edina, ki druge obravnava kot nizje razredne prebivalce in vabi k odkritem poboju drugace mislecih. Zaradi mene ce obstaja islam na 1000 nacinov, samo ne na ta, ki je nevaren do clovestva. Upam, da se bo kmalu nasel pameten folk, ki bo dodobra spremenil islam. Vendar mislim, da so to le pobozne zelje :(

BigWhale ::

> vendar je dejstvo, da je Kuran edina, ki druge obravnava
> kot nizje razredne prebivalce in vabi k odkritem poboju
> drugace mislecih.

No, dokazal si, da nimas pojma o verskih knjigah. ;) Ne o bibliji, ne o koranu. Sanja se ti ne.

Pa tudi jaz nikogar in nicesar ne zagovarjam. :)

teomonk ::

Ko bom imel cas ti bom napisal tocne odlomke kurana... Sicer sem jih nasel na netu. Iz istega razloga sam zacel brat prevedeno verzijo, sicer v Hr. jeziku, ki sem jo dobil prejsnje leto v Mostarju.

Upam, da je cela verzija tako, da jih bom napisal v Hrvašcini. Zakaj pa mislis da Muslimani obravnavajo nevernike na tak nacin? Zato ker zivijo po njegovih pravilih.

No, ne bom nic vec trdil... Bom prebral do konca... ;)

poweroff ::

Owca: Še vseeno, če je v VB 40 % muslimanov za šarisko pravo, potem je to očitno zelo dogotrajen proces. Čim pa uveljavo kaj takšnega, takoj narediš štiri dolgokrage korake nazaj.

Že res, ampak koliko ljudi pa je v Evropi in ZDA za smrtno kazen in mučenje? Se mi zdi, da je bilo v ZDA za mučenje teroristov okgor 70% anketirancev. In kaj je pobijanje in mučenje drugega kot neke vrste šeriatsko pravo?

Daedalus: tudi palestinci ne vidijoperspektive (kot japonski kamikaze)...


teomonk: v bistvu jaz govorim o demokraciji, mislim pa pravno državo in nekorupcijo. In v Saudski arabiji je problem slednje. Demokracijo oni povezujejo z zahodnim imperializmom, vendar demokracija pomeni, da živiš v urejenih razmerah...
sudo poweroff

BigWhale ::

No biblijo tudi preberi. Pise precej podobno. Nevernike treba pobiti. ;)

Tear_DR0P ::

očitno nikol nisi slišal za talmud in goyime
al pa za biblijo in nevernike
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Poldi112 ::

Problem je ker Američani ne zdravijo vzroka ampak posledice. Ampak ti ni problem za njih. Njim se to idealno izteče. Zatiraš eno zaostalo državo ker se ti splača, ta država se potem brani na edini način, ki ji ostane, ti pa dobiš povod da jo še bolj zatiraš. Pa ne samo njih, ampak tudi svoje državljane s pomočjo strahu pred divjimi islamisti, ki brez vzroka pobijajo miroljubne zahodnjake. In žal jim super uspeva.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

poweroff ::

No, desničarji spet bluzite v tej temi in (nalašč?) nočete razumeti.

Problem islamskega sveta je korupcija in nemoč ljudi vplivati na vlado. Noben normalen človek ne želi živeti v državi brez jasnih pravil in jasne prihodnosti. Skratka tam, kjer je vlada koruptivna in samovoljna.

Do tukaj se najbrž strinjamo.

Zato pač ljudje hočejo ureditev razmer. Arabci ureditev razmer vidijo s pomočjo šerije. Zakaj? Zato, ker so verski vodje (naj bi bili) nekoruptivni, vzdržni, pošteni, pravični, in te vrednote uči tudi vera. Skratka to so pa vrednote, ki jih mi poznamo pod imenom "pravna država", le da oni ne razmišljajo sekularno (kar je problem, ampak zaenkrat to pustimo ob strani).

V bistvu je za nas, zahodnjake ureditve razmer = pravna država in demokracija, vendar pa Arabci demokracijo povezujejo z zahodnim imperializmom. Zakaj verjetno ni potrebno razlagati.

Zdaj, oni se pač za ureditev razmer ("versko-pravno državo") borijo na različne načine. Vendar je vlada dobro oborožena, oni pa ne. Zato jih seveda komot zatre. Reakcija?

Dve možni: ali se ukloniš, ali pa postaneš "nasty". Oni so se odločili za drugo možnost, zato so se pač (iz obupa) začeli boriti s terorizmom. Zdaj je seveda terorizem postal že del tradicije, kar je še dodatna težava.


Zdaj glede na to vidimo, da je glavni problem v arabskih režimih. Problem je tudi v Izraelu, vendar je Izrael ugotovil, da če ljudem da samostojnost (in naj bodo zase sami odgovorni), problemov ne bo. Zato so tudi šli v mirovni sporazum.

Ampak problem arabskih držav je (npr. Saudi Arabije), da ZDA tam ne ukrepajo. Zato Arabci poleg sovraštva do lastne vlade čutijo še sovraštvo do podpornikov te vlade. Prištejmo zraven še dejstvo, da Američani podpirajo Izrael (sicer verjetno upravičeno, vendar jih zato Arabci vidijo kot sovražnike), in da ga podpirajo kjub temu, da je del izraelske vojske zagrešil vojne zločine in celo namerno napadel ameriško vojaško (vohunsko) ladjo, ki je dokaze o teh zločinih posnela (USS Liberty) - skratka, sesštejmo vse to, in lahko razumemo zakaj so Arabske reakcije takšne kot so.

Tukaj govorim o RAZUMEVANJU. Razumeti pa ne pomeni strinjati se. Desničarji žal razumevanje enačijo s strinjanjem, vendar je to zgolj posledica njihove ideologije in ne dejstev.

Skratka, tak je moj način razmišljanja o problemu. Če se motim, mi pa prosim pokažite KJE se motim. Kje imam napačne podatke ali kje napačno sklepam. Z dejstvi. OK?
sudo poweroff

Brane2 ::


o bom imel cas ti bom napisal tocne odlomke kurana... Sicer sem jih nasel na netu. Iz istega razloga sam zacel brat prevedeno verzijo, sicer v Hr. jeziku, ki sem jo dobil prejsnje leto v Mostarju.


Kot se jaz spomnim, priznava Quran vse vere enega boga, ki ne častijo predmetov, kipov itd.

MIslim, da piše nekaj v stilu, da je bog govoril različnim narodom skozi razlčične religije, vendar v bistvu isto stvar.
On the journey of life, I chose the psycho path.

podbevna ::

Matthai, čeprav te raumem se po mojem mnenju se motiš v več točkah.
1. Misliš, da lahko problem "nesekularnega" razmišljanja pustimo ob strani.
2. Misliš, da bi demokratične - šeriatske države pripomogle k stabilizaciji stanja. To je BS. Namesto skrajnih posameznikov imaš v tem primeru skrajne režime - poglej Iran...
3. Misliš, da se lahko zahod neha vmešavati in ščititi Izrael. Pravice do obstoja temu ne priznava skoraj nobena "demokratična" muslimanska država. Torej bi nevmešavanje Z pripeljalo nove vojne. V tej bodo zopet najhujšo ceno plačali arabci, ki bi jih dobili z konvencionalnim, v skrajnem primeru pa tudi z jedrskim orožjem. Tega pa nočemo, ane?
4. Misliš, da desničarji ne razumejo zakaj pride do fundamentalistov in teroristov. Po mojem mnenju precej dobro razumejo, a ne vidijo pametne alternative trenutni politiki. Levičarji zaradi svoje ideologije ne razumejo, zakaj nekoga lahko razumeš, a ga zaradi odgovornosti do lastnih interesov vseeno skušaš "nevtralizirati". Po mojem je lažje, da problem pustiš rasti kot rakasto obolenje in o njem intelektualno onaniraš s podobnomislečimi "intektualci".

Poldi112 ::

In kaj je bila odgovornost do lastnih interesov v Iraku? Ne mi reči da demokracija. Ker uradno so šli po WMD... In njihovo obnašanje mi ne vliva nekega občutka, da so tam iz človekoljubnih vzrokov.

Pač, preventivno sesuvajo države, da ne bi bile čez 20 let premočne in jih ogrožale. In potem se čudijo od kje jim teroristi - ta nehvaležna zalega.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
««
«
1 / 22
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Patološki morilec se sprehaja po Sloveniji (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
45039909 (16332) VelkBla
»

O mučenju (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
19037346 (31651) jype
»

Policijska država na vidiku? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
776107 (5120) Brane2
»

Slovenija obsojena zaradi mučenja! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586837 (5782) zavajon
»

Samoobramba ali maščevanje

Oddelek: Problemi človeštva
284111 (3362) Saladin

Več podobnih tem