» »

Izrael vs. Palestina

Izrael vs. Palestina

««
2 / 18
»»

Jinto ::

Mislim da je premalo date, da bi lahko zaključili katera skupina ima najvišji IQ. Ve se samo, da ga imajo višjega od evropskega povprečja.
Sicer pa, ena zanimiva novica.

Tear_DR0P ::

v bistvu res ne. to ozemlje je nekoč pripadalo italiji (Rimu) zakaj nebi italjani tudi napadli izraela? da ne govorim o tem, da bi italjanom moral vrnat tud egipt, pa pol evrope?
kaj pa mongoli? a nebi blo treba tudi njim kej vrnat? da ne govorimo o normanih, al pa o tem, da so tudi indijci mel včasih mal večjo državo?

3,14zda pred izraelom so tam živel kristjani, muslimani, judje in še kdo drug - danes tam živijo judje, ostali pa bolj samo delajo - ne moreš pa ozemlja dat v roke zdej nazaj palestincem, ker so 2000 let nazaj nabil žide in jih nagnal stran. palestinci so si sami krivi, ker so bili 2000 let nazaj preveč civilizirani in niso naredl genocida, kar je blo takrat pač splošna praksa. pred 3000 leti je na tem ozemlju verjetno živel kdo drug, pa mu ne pripada pravica do povrnitve ozemlja. po mojem se bomo počas moral naučit, da smo vsi na eni Zemlji in da bi blo dober, da nehamo drug drugega tepst ampak da poharamo vesolje, pa če so tam kaki vesoljčki al pa jih ni.

materija kliče, da jo pokoristimo.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

Mati ::

Carnivore, kaj pa naj bi bilo po vaši logiki potrebno narediti, da se doseže trajni mir?
Verjetno iztrebljenje židov in vrnitev Izraela arabcem.

Peh zgube, nč ne bo! Še malo in Teheran bo v pepelu. Boste videli, da je to precej boljša rešitev, kot poboj vseh Izraelskih židov!

Zgodovina sprememb…

Camalotz ::

Mogoče bi pomagal bolj temeljit pristop 45', kaj pa vem...
Drugače pa Teheran v pepelu najbrž še nekaj časa ne bo.
Če ne zaradi drugega, ameri imajo pol miljona ljudi pod orožjem,
če ne štejemo slumov ala south central in southern hillbilijev.
150k jih je že v Iraku, v afganu dobrih 20k, vsaj še 50k naokrog po svetu.
Dvomim, da si lahko v tem momentu privoščijo še eno ekspedicijo v Iran.
Lahko jih zbombajo par let v preteklost, to je pa IMHO to.
Če bo kaj v pepelu, bo to bolj verjetno Busher, zaradi reaktorja in
strateške pozicije pa domovanja večjega dela mornarice.
V Hormuzu bo pa vseeno sranje, peta flota pospravi iranske čolničke za malco,
gverilski faktor je pa bolj težko zatret. Najbolje, da bicikl spravim v vozno stanje ;)

Ampak to je že druga tema...

gfighter ::

Glede Irana. Če bi vaše izjave (vsaj tistih, ki pišete kot da je na pohodu vsaj novi Hitler, če že ne Mao) primerjal z izjavami povprečnega Iranca, bi hitro ugotovil, da fundamentalisti niso samo na bližnjem vzhodu. Teheran v pepelu? A-bomb? Bodite no resni. Je kdo od vas, ki želite vojno, dejansko bil kdaj dol? Se pogovarjal s kom od tam? Pozna koga ki je bil zadnje čase tam? Se mi je zdelo da ne...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Stepni Volk ::

Zanimivo. Sodite knjige po platnicah. Še več, po barvi platnic. Kot, če bi po slikah na naslovnici revije "izvedeli" vse o njeni vsebini.

Kaj vse manjka?
Poznavanje zgodovine, kot prvo. Zgodovina je samo stvar, ki jo politiki izkoriščajo sebi v prid. Seveda jim ni do objektivnega naštevanja dejstev, temveč le poudarjanje tistih, ki koristijo njihovim zahtevam.

Zgodovina je politično fleksibilna

Neonacisti tudi trdijo, da koncentracijskih taborišč ni bilo. Tako sta moja dva dedks oba halucinirala. "Bad trip", nič drugega.
Enako z Al-Aqso, jeruzalemsko mošejo.. Da stoji na ostankih židovskega templja, je samo masovna židovska halucinacija.
In da so mesto židje zavzeli od prejšnjih "lastnikov", je le izredno "bad trip" izginulih plemen, narodov.

Preprostih enačb tukaj ni. Pomaga slepo prepričanje. Zato tudi marsikdo enači komunizem in podporo arabcem. Začelo se je ravno obratno. SFRJ in SZ je podpirala Izrael.
In čeprav je bilo v kasnejši SFRJ popularno prijateljstvo z neuvrščenimi arabskimi plemeni in njihovimi državami, to ne pomeni, da so vsi ljudje vrjeli zapisanemu.
Hec je, da večina novinarjev naših dnevnih medijev še vedno živi v tej anti-židovski "dogmi". Še huje, tudi na desničarskem zahodu je tako.

Le zakaj?

Morda je enostavno pojasniti. Židje gredo vsem narodom na živce. So en prvih narodov, ki je začel z monoteistično vero. Posledično so šli na živce vsem sosedom in njihovim oblastnikom (Egipčani, Rimljani, muslimani...). Hkrati so še trdili, da so izbrani narod.
To je naravnost klicalo k "genocidnim testom" njihovih trditev. Najprej Egipčani, še velikokrat vmes in pred nekaj desetletji Nemci, oz. bad trip neuspelega avstrijskega malarja, ki se je uresničil.

Resnična mržnja je ekonomska. Posledica razseljenosti po zahodnem svetu jim je omogočila ekonomsko povezovanje med seboj. To so počeli zelo uspešno... tako uspešno, da jih je bilo potrebno kar nekajkrat zdesetkati. Torquemada je z veseljem zažigal žide... saj je s tem prevzel njihov kapital.
Enako, ko je po Evropi krožila črna kuga, so Španci hitro obtožili Žide, da so "zastrupili" vodnjake, jih lepo pobili in si prilastili nepremičnine in ostalo bogastvo...
Da se je papež opravičili židom za grozodejstva, ki so jih storili v imenu RKC, je samo halucinacija. Ni se zgodilo.

Ko so arabska plemena maltretirali Turki, se ni nihče prav dosti sekiral za njih. Da so Turki nekaj slabega, ve vsak slovenski otrok. A sedaj, ko so na drobnem delčku tega ozemlja židje je cel halo. "Ubogi arabci".

Imajo zelo bad trip. Stoletja turške vladavine in nekaj desetletij britanske, so manj boleče, kot da je na bivšem turškem ozemlju nastala ne-arabska država. Da je na tem ozemlju živelo že vsaj 20 generacij vernikov v monoteistično vero v treh delih, nikogar pri tem ne moti.

Aja, levičarstvo - pro arabskost, tudi ne zdrži. Je floskula, tako kot vsi ostali politični pamfleti. Slepo prepričanje. Isti vir, kot sovraštvo do židov.

BTW Tudi križarji so pripomogli k tej zgodbi. Predvsem so razsuli Bizantinsko cesarstvo, če ne drugega. Pravoslavci so šli na živce papežu, trgovske povezave in bogastvo pa Benečanom.

Zgodovina sprememb…

Sami ::

Hja, oni pa mogoče so. To je vsa razlika.

So pa tudi taki kot ti, ki ne vedo kaj govorijo.

Glede produktivnosti palestincev, mislite da bi Okupirani Palestini (t.i. Izrael) brez ujčkanja in denarni pomoči Amerike šlo kaj bolje, Arabske države bi jo že zdavnej zredirale, Amerika pa ima od t. i. Izraela korist, saj je njeno edino okno v Bližnji vzhod.
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

Stepni Volk ::

Amerika ni od nekdaj podpirala Izraela, kot napačno misliš. In ne tudi takrat arabcem ni uspelo radirati, kvečjemu obratno.

Zgodovina sprememb…

SavoKovac ::

Glede izbranega naroda...
Lahko treniraš, da postaneš "The ultimate killing machine" al pa "MahaAtman".:D

Imho je bolje malce še kamasutro študirat, ne sam Tore in Talmuda.

tomaz 06 ::

V vsakem primeru bomo vidli kaj se lahko zgodi ozemljem, ki jih dobijo palestinci nazaj. Pred kratkim se je nekaj sto zidovskih naselbin moralo izseliti iz umetno narejene oaze v puscavi... no sej to vsi veste. Moje mnenje je da bo naselbina kmalu ponovno puscava, oziroma je ze, ker noben ne poroca vec o temu.

Thomas ::

Celo so Ameriški Židje odkupili od Izraelcev nekaj vrtov z unikatnim eksotičnim in dragim križanim sadjem, ki so ga Židje iz Gaze prodajali na Nizozemsko, Anglijo, Francijo, Moskvo (bogatim Rusom je teknilo h kaviarju), ...

Te vrtove so podarili Palestincem, da še naprej gospodarijo z njimi.

V nekaj urah, so jih Palestinci popolnoma demolirali.

Mislim, da je tam trenutno puščava ali nekaj temu podobnega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

SavoKovac ::

>>V nekaj urah, so jih Palestinci popolnoma demolirali.

Najprej otroku vzameš igračo, ga prebutaš, pol pa mu kupiš liziko. :|

Thomas ::

No sej. Ubogi Palestinci nič krivi. Izraelci so krivi, pa bogati Židje iz Amerike, ki so podarili tiste vrtove Palestincem, da bi lahko dobro služili z njimi, tako kot so prej Židje. Trg je bil.

Ampak tudi Rusi so ostali brez svojega priljubljenega sadja, ki zdaj ne raste nikjer več na celem svetu, ker so ga Arabci ročno iztrebili, kakor hitro so mogli. Zdaj so Rusi vrnili udarec. Že načrpajo več nafte kot Saudijci. Samo jo zaenkrat še ne izvozijo toliko, ker jo precej ponucajo sami. Ampak že v letu ali dveh, bodo prodajali več nafte kot Sadija in Kuwait skupaj.

Zajebani teli Rusi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

SavoKovac ::

Spet stigmatizacija palestincev.
Raje si predstavljaj, da bi žide poselili po Korziki. (Pač, najnovejši izsledki rabinske "smetane" bi doumeli Korziko kot Kaanan. Na K.)

Ko bi fentali par domačinov in si prilastili tričetrt otoka, bi le-ti kolektivno šli v kaotično stanje uma.

Thomas ::

Sem povedal že 100 krat, enkrat dal celo linke.

Izrael ni tako velik, kolikor so vzeli zemlje Arabci Židom, ki so jih vse izgnali ali pobili.

Zato me jok Arabcev, kako je "Izrael trn v njihovem telesu", ne prepriča prav preveč. (Bolj so njihove džamahirije trn v riti vsakega Arabca ali Arabke.)

-----

Vidim pa en sila nenavaden vzorec v tem razmišljanju. Arabci so prenaseljeni, pa se bodo preselili še v Izrael, ko bodo vrgli Jude v morje. Pa Zemljani se bodo naselili na teraformiranem Marsu, ko bo na Zemlji preveč gužve.

Obojni teli "misleci" so se pozabili vprašati, koliko bi jim to pomagalo. Praktično nič. Izrael in Mars sta majhna.

Prenaseljenost je problem Arabcev, ki se množijo ko zajci.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

MadMicka ::

Sej stvari so jasne. Ustanovila se bo država Palestina. Izrael se bo moral še nekoliko umakniti iz zasedenih ozemelj. Še vedno mu bo ostalo bistveno več ozemlja, kot mu ga je dodelila OZN (pustimo sedaj ob strani, da ni nobene pravne podlage, da OZN komurkoli dodeli kakršnokoli ozemlje). In potem bo tako, kot je še vedno bilo v sosedskih nacionalnih sporih. Gospodarske vezi se bodo razvile med obema državama, kar bo prispevalo tudi k razvoju političnih vezi in utrditvi miru na tem koncu sveta..

Nima zdej nobenega smisla, da se tukajle pišejo razno razne zgodbice.

Thomas ::

Mici pravi, da bo vse uredu. Da naj se vzdržimo debate.

Če on tako pravi ... ga jaz že ne mislim poslušat. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ginekolog ::

lepo so te tomas američani "zglobazirali", da jim riti ližeš v vsakem postu.

V izraelu pa nebo mira, dokler bo izrael ameriška vojaška baza.
Divers do it deeper.

SavoKovac ::

Mislim, da je na arabce gleda preveč zgodovinsko-kratkoročno.
So bli dosti nad kristo-evropejci, nekaj časa nazaj.

Kva vemo, kaj bo tisoč let po tisoč letih po bitki pri Poitiersu.

Thomas ::

> da jim riti ...

Tebi se mau pozna profesionalna deformacija.

To je pa tudi vse. Ostali deli tvojih postov delujejo pusto in prazno. Take puščave (v razumevanju) ne premorejo niti Arabci.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Mislim, da je na arabce gleda preveč zgodovinsko-kratkoročno.
> So bli dosti nad kristo-evropejci, nekaj časa nazaj.

So bili. Pa kaj? Jih bomo zdaj častili, kot bi oni radi?

Kot bi leta 1937 razlagal, kakšne pesnike in pisatelje je že vse premogla Nemčija. Mimo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Thomas, ne pravim jaz, da debata ni dobrodošla. Pravim, da zgodbice ala "Teheran bo upepeljen", "Arabci bodo Izraelce vrgli v morje" niso tisto, kar sodi v resno debato, kot se spodobi za ta forum. Take zgodbice pa naj gredo tisti, ki opletajo z njimi, mirno pisariti na takšne forume, kot je npr. siolov :D .

Thomas ::

Vsak, do Arabcev dobronameren, bi se jim moral nehati klanjati in jim po resnici povedati, kar jim gre.

1. Ste ljudje, kot vsi drugi.

2. Niste pa NIČ boljši od drugih.

Ostalo sledi logično iz tega.

Naši neokomunisti, levičarji in podobni, pa Arabce in njihovo (avto)agresivnost dobesedno podpihujejo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

leinad ::

Seveda, vsak ki si sploh drzne kakšno čez Izrael spustit, pa stopit kdaj pa kdaj na arabsko stran je komunajzar, levičar ali pa kaka neo- varianta. Ja pa boh ne daj, da kateri odstopa izven vaših začrtanih političnih profilov- levih in desnih jasno:|

Stepni Volk ::

Kaj boš tridl, ko bo sedanja desničarska vlada prevzela vse medije in bodo še naprej trobili arabcem v prid?

Podpora arabcem ni levičarska stvar. Je samo slepa prepričanost.

Saj istim ljudem, ki so pro-arabski predvajaš dokumentarec o "pravicah žensk", "širiatskem pravu", WTCju, OI 1972, Palestinskih terorističnih napadih na EU cilje itd... in empatija izpuhti v zrak.
To nima veze z levico.

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

Še en paradoks. Med arabci komunizem nikoli ni uspeval. OK. So ga Rusi za nekaj časa prisilno izvozili v Afganistan, a ni šlo. Še nazaj je udarilo.
Arabci so torej desničarski / Thomasovi naravni prijatelji.

Hmm.. na drugi strani imamo večno sumljive žide, ki se gredo kibuce, neke miniaturne komunistične celice.

Kibucarjem so najprej pomagali levičarji (SZ in preostali varšavski pakt, skupaj z SFRJ in celo Francijo)... tako kot je prav. In potem šok, vse se zamenjalo.
Hmm... ZDA je izgubila Iran. In presedlala na drugo stran.

Tako je desna amerika namesto naravnim proti komunističnom zaveznikom, arabcem pomagala sumljivim kibucarjem.
Obratno je ves vzhodni blok podpiral svoje velike sovražnike: arabce.

Go figure.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

> To nima veze z levico.

Res je. Z levico kot tako, to res nima zveze. Levičarska ideologija sama po sebi je zelo daleč od Arabskega tradicionalizma in fundamentalizma.

Saj le povezave levice in pokojnega arabskega socializma (v bistvu je bil ta antiislamski), se še vlečejo v danšnji čas. Kar je arhaizem in anahronizem hkrati. Pa nekoliko še "taktično zavezništvo proti imperializmu".

Ta karta se pa izigrava s strani EU in tudi drugih levičarjev.

EDIT: manjkalo "drugih"
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Thomas ::

> Arabci so torej desničarski / Thomasovi naravni prijatelji.

Takole omejeno gleda kakšen levičar ja. Arabci desničarji, Thomas desničar, mi pa razsvetljeni levičarji.

Hehe ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

offt.:

> Thomas, ne pravim jaz, da debata ni dobrodošla. Pravim, da zgodbice ala "Teheran bo upepeljen", "Arabci bodo Izraelce vrgli v morje" niso tisto, kar sodi v resno debato, kot se spodobi za ta forum.

Je pa koristno za ilustracijo neke misli. Jo bolj efektivno podaš, če malo pretiravaš. Če fejst pretiravaš, se nekateri ljudje zmedejo. Samo fejst pretiravanje je še boljše od rahlega pretiravanja, ker rahlo pretiravanje že zveni na meji resničnega, pol pa te nekdo potolče z nekim podatkom - lej, ti si rekel to in to, čeprav sem jaz našel, da to ni res.

Jaz tudi rad včasih fejst pretiravam. Kdor se pač zmede, ta pač ni (zrel) za pogovor z mano. Se pa je ob fejst pretiravanju že marsikateremu utrnila iskrica spoznanja. :D
Vse je za neki dobr!

Double_J ::

No, po nekaj mesecih tipanja, so se sami med sabo spopadli.

|O

Daedalus ::

Je blo za pričakovat. "Zunanjega sovražnika" ni več (oziroma je manj prisoten) zdaj pa se je začel oborožen spopad za prevzem oblasti. Mam občutek, da če zmaga Hamas, bo tam pač še ena vojaška diktatura...tipa Naser al pa Sadam.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Umirite se vsi skupaj. Naj se debata razvija v skladu s pravili. Popolnoma off-topic je kaj so delali Palestinci 1500 let nazaj, tudi Kopernik je off-topic.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

luli ::

Mene pa moti predvsem to, da se imajo Izraelci za evropejce. Samo pogledajte košarkarsko Evroligo, nogometno ligo prvakov pa recimo evrovizijo. Ne vem, kaj ima Izrael tu sploh delali. Če so že "dobili tisti kos zemlje" nazaj, naj si oni lepo prepevajo na kaki Aziviji, tekmujejo pa lahko s palestinci, iranci, iračani in drugo eksotiko. Gledal pa bo jih verjetno Thomas ČE SO TAKO PONOSNI NA TISTI DEL ZEMLJE NAJ SE NE TIŠČIJO VEČ V EVROPO, KER TU NISO!!!

username ::

Hja evrovizija.. |O sicer imho ni kakega blaznega pomena, ampak na splošno se mi zdi da v kulturnem/civilizacijskem smislu so Izraelci bolj Evropejci kot npr. Turki (a boš tud Turčijo pregnal z Evrovizije? >:D )... Pa če trezno pogledamo so verjetno Izraelci približno toliko "evropski" kot Grki ali Ciprčani, morda malenkost manj, ali pa celo malenkost bolj...

Za nadobudne antisemite pa tolažba: za vas je ziher bolje, da štejemo Izrael v Evropo, kot pa da bi se Izraelci fizično preselili k nam na evropsko celino (slednje predlaga iranski predsednik in njemu podobni patroni)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

BigWhale ::

Pobrisal sem neargumentirane enovrsticnice in reference nanje.

Od sedaj naprej se bo v tej temi debatiralo argumentirano, slovnicno berljivo, brez zaljenja, s spostovanjem do sogovornika in se posebaj po pravilih Slo-Tech foruma. Ob naslednjem vecjem izgredu, bom temo zaklenil.


Hvala,
BigW

dcy747 ::

Da malo povzamemo zgodovino (ker berem kar nekaj polresnic in celo četrtresnic):

Po razpadu Otomanskega cesarstva so sile Antante malo razširile svoje sfere vpliva tudi na Arabski polotok. Britanci (z zagotovilom Francozov - ker je del "obljubljene dežele Arabcev" zajemal tudi del ozemlja, nad katerim je imela protektorat Francija - so v letih 1915-1918 večkrat Arabcem obljubili vzpostavo arabske države - omenjala se je tudi država "Sirija" ki je poleg današnje Sirije obsegala še ozemlja današnjega Libanona, Palestine in tudi Izraela). Pri čemer je sporno predvsem to, da so Angleži imeli zgolj mandat Lige narodov nad ozemljem in so bili le njegovi okupatorji in ne lastniki. Kakorkoli že - sledila je Balfourjeva deklaracija ki je odkrito podpirala zionistično kolonizacijo današnjega ozemlja Izraela (v letu 1914 je bilo manj kot 8% populacije židovske vere, v letu 1922 jih je bilo 11%, v letu 1931 pa že 17%, v letu 1947 pa 33%). Zionisti so preko Marka Sykes-a uspeli odločilno vplivati na angleško politiko (vsaka podobnost z dandanašnjo situacijo je zgolj morebiti naključna) in doseči britansko podporo svoji kolonizaciji. Morebiti je zanimiv Weizmannov (Chaim Weizmann, predsednik Zionistične svetovne organizacije) komentar iz leta 1937 - "skozi čas se bomo razširili na celoten teritorij - trenutno stanje je zgolj za naslednjih 15 do 30 let".

Kakorkoli že .. v letu 1947 je "Palestinska agencija za razvoj ozemlja" (ironično ime, ne?) skozi odkupe ozemlja s strani Zionistov posedovala 7% celotnega ozemlja današnjega Izraela in Palestine. V letu 1946 so tako načrtno na področju puščave Negev ustanovili 11 naselbin (ki je bila v celoti naseljena z arabskim prebivalstvom) - z razlogom lažje argumentacije o "židovskem nacionalnem ozemlju". Že v osnovi se je začel kazati svojevrsten "apartheid" (Histadrut - ki je zapovedoval da na ozemlju, ki je last židovskega prebivalstva smejo delati le ŽIdje). Jasno arabsko prebivalstvo ni mirovalo v letih 1918-1947 ko je postajalo jasno kaj se dogaja - posledično je prišlo do uporov, ki pa niso doseglji večjega efekta. Zionistično gibanje je v začetku 20-ih let 20. stoletja začelo z opremljanjem lastne vojaške sile (v začetku Haganah, pozneje je iz nje nastal IDF).

No v letu 1947 se Združeni narodi (s podkupninami v višini tedanjih milijon dolarčkov s strani Zionistov - glej njihov budget za leto 1947 pod alinejo "neregularne politične aktivnosti" in krepko podporo ZDA (pritisk na Filipine, Francijo, Grčijo, ter srednjo in južno Ameriko, Liberijo in verjetno še koga)) odločijo, da Zionisti lahko ustanovijo Izrael na 60% skupnega ozemlja današnjega Izraela in Palestine. Jasno so Palestinci proti in se ne strinjajo s predlogom (ne pozabimo, v lasti imajo krepko čez polovico ozemlja (preostanek med zionističnimi 7% in arabskim lastništvom je ali v javni lasti ali v rokah kristjanov)) - zato po nekaj terorističnih napadih s strani Irguna in Stern gang-a (židovski paravojaški skupini; spomnimo se bombnega napada v hotelu Kralj David v Jeruzalemu kjer pobijejo čez 40 ljudi - toliko o mitu, da so teroristični napadi "izum" Arabcev). Izrael se vseeno zgodi. IDF v prvega pol leta vojaškega udejstvovanja uspe pregnati čez 390.000 ljudi (uradna verzija govori o tem, da so "šli prostovoljno" - Benny Morris, priznan Izraelski zgodovinar, trdi da je za vsaj 55% teh prostovoljnih beguncev krivo vojaška "pripomoč" IDF-a). Vojske okoliških arabskih držav so pristopile v pomoč Palestincem (številčno so bili nadvladani s strani Izraela, zato je tudi poizkus zaustavitve eksodusa Palestincev katastroalno spodletel). Izrael se pojavi na mapi in na njej tudi ostane (in pri tem grobo izven meja, ki so mu jih je podarili Združeni narodi).

Sledi še nekaj vojn (med drugim z zasedbo Sueškega prekopa, kjer se pozneje izkaže da sta imela prste v igri še Anglija in Francija - ki sta držala svečo Izraelu - od koder pa se Izrael umakne v zameno za egipčansko priznanje države Izrael).

Ne bom več vlekel v nedogled. V očeh večine ljudi se Izraelci pojavljajo predvsem kot žrtve, kot prava zahodna demokracija. Na žalost ni vse kot se zdi. Od druge Intifade (vstaje) katere dokončni povod je bil Sharonov obisk "Temple Mount"-a do danes so za vsakega umrlega Izraelca (vojaka in civilista) smrt storili več kot trije Palestinci (in če verjamemo Izraelu - so čisto vsi do zadnjega bili teroristi ... and then some). Ampak o palestinskih žrtvah se ne poroča. Preberite si malo kako izgleda palestinski vsakdan - vsaka manufaktura se "preventivno" uniči kot potencialno leglo teroristov (torej ekonomija totalno na psu), tudi palestinski območji (Zahodni breg in Gaza) sta prepleteni s cestami, ki so zgolj za uporabo Izraelskih naseljencev - tudi v teh "palestinskih območjih" so namreč naselbine, v katerih živijo radikalni ortodoksni židje - in kjerkoli navadne ceste prečkajo "Izraelske ceste" so checkpointi ... tako da se redno dogaja da za 50 kilometrov poti ljudje prečkajo nekaj checkpointov kjer ni nič čudnega če se na posameznem checkpointu čaka uro ali več, ter kjer se ob vsakem sumu najprej strelja in šele potem vpraša. Če niste Žid tudi ne poizkušajte dobiti Izraelskega državljanstva - ne bo vam uspelo, če ste Žid vam je to avtomatsko dodeljeno. (pregnani Palestinci in njihovi potomci te pravice namreč nimajo). Ne bom več o tem.

Kdor želi - si bo našel v tem sestavku nekaj pointerjev in si bo sam našel objektivne informacije (kar svetujem vsakemu - ne verjamite mojim besedam ... preberite si sami - in sami najdite informacije, zato tudi ne podajam svojih virov). Svetujem malo googlanja tudi po "Rachel Corrie", "USS Liberty" (ali tudi: kako vplesti ZDA v vojno proti Egiptu s tem ko napadeš ameriško komunikacijsko ladjo in poizkušaš zadevo potisniti na Egipt - kar na žalost katastrofalno spodleti, ampak ZDA vseeno zadevo pometejo pod najbližjo prepogo in se pretvarjajo, da se ni zgodilo nič). Tudi se ne čudite, če boste kot prebivalec v Izraelu (jasno, brez državljanstva) imeli dokumente in registrsko tablico na avtu druge barve (se še komu zdi tu čudna analogija z Davidovo zvezdo in nacizmom?).

Glede rešitve - pametne rešitve zaenkrat ni. Najbolje bi bilo, da se Izraelci končno umaknejo iz Gaze in Zahodnega brega (z vsemi ilegalnimi naselbinami vred - ne samo z nekaj naselbinami, katerih evakuacijo na veliko propagirajo po CNN-u), dokončajo svoj zid in potem vsi skupaj pustimo času čas. Bo pa Izrael absolutno moral pozabiti na projekt Jeruzalem, kjer trenutno spet kapitalno spreminjajo strukturo prebivalstva - pri čemer se igrajo s takimi taktikami, da kot Arabec (predvsem prebivalci vzhodnega Jeruzalema) uspeš dobiti gradbeno dovolojenje za nekajkrat manjšo kvadraturo kot pa če si židovskega porekla.

In preden me kdo napade kot antisemitista. Ne ocenjujem ljudi po njihovi veri - pač pa po njihovih dejanjih - in Izrael tu absolutno pade skozi rešeto vseh moralnih kriterijev. Če pa koga slučajno zasrbijo prsti - imam kar en lep kos židovske genetike, pa kljub temu ne nameravam zagovarjati tega, kar se dogaja v Palestini in Izraelu.

lp, D.

dcy747 ::

Pa še enkrat malo bolj po domače:

Imam blok s 30 stanovanji. Družina X od mene odkupi 2 stanovanji, ter se nato s sosednjimi bloki zmeni da njej pripada 18 stanovanj, ker so nekoč že živeli v tem bloku. Sosednji bloki jo podprejo. Jaz se ne strinjam - zato se družina X odloči nasilno doseči svoje, ter pri tem zavzame še 18 stanovanj, tako da si sedaj lasti 20 stanovanj. Skozi čas se potem s pomočjo njihove varnostne službe uspejo vseliti v dnevno sobo 21. stanovanja in kuhinjo 22. stanovanja ter shrambo 23. stanovanja, v preostalih stanovanjih pa njihova varnostna služba izvaja redne kontrole, z večjimi macolami uniči jedilni prebor "ker bi lahko bil zlorabljen za orožja". Če želim k materi v sosednje stanovanje moram počakati kako uro da me pregleda varnostna služba. V naših stanovanjih sedaj živi 100 ljudi, v vsaki sobi vsaj 5. Vsake toliko se kateremu odtrga in se gre maščevat družini X in pri tem v smrt potegne še nekaj ljudi. Jaz ga ne podpiram, ampak kljub temu pride varnostna služba k meni in mi uniči vso pohištvo v mojem stanovanju - kolektivna krivda pač.

Preprosta, a lahko razumljiva analogija situacije v Izraelu - pardon, mojem, pardon, bloku družine X.

lp, D.

Thomas ::

> Sledi še nekaj vojn (med drugim z zasedbo Sueškega prekopa, kjer se pozneje izkaže da sta imela prste v igri še Anglija in Francija - ki sta držala svečo Izraelu - od koder pa se Izrael umakne v zameno za egipčansko priznanje države Izrael).

Evo ga. Hoče biti objektiven, pameten in tako naprej ... pa trobezlja takele vmes. Izrael se je umaknil iz SINAJA, v zameno za mir z Egiptom. Ne iz Sueza.

> Če pa koga slučajno zasrbijo prsti - imam kar en lep kos židovske genetike, pa kljub temu ne nameravam zagovarjati tega, kar se dogaja v Palestini in Izraelu.

Tvoj problem. Zaradi tega te ne bomo gledali ne navzgor in ne navzdol, zaradi traparij ki jih pišeš, prej navzdol. Tvoje polresnice in četrtresnice "niso zanimive".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

dcy747 ::

> Evo ga. Hoče biti objektiven, pameten in tako naprej ... pa trobezlja takele vmes.
> Izrael se je umaknil iz SINAJA, v zameno za mir z Egiptom. Ne iz Sueza.

My mistake. 1956 (Suez Crisis) je Izrael zavzel tudi Sinajski polotok. Ki ga je potem 1967 še enkrat zavzel (Izrael pač ne more skrivati apetitov po ozemlju svojega zgodovinskega Eretz Israela).

> Tvoj problem. Zaradi tega te ne bomo gledali ne navzgor in ne navzdol, zaradi traparij
> ki jih pišeš, prej navzdol. Tvoje polresnice in četrtresnice "niso zanimive".

Lahko prosim malo bolj argumentiraš? Izjava ki je bila na koncu je bila varovalka proti karti antisemitizma ki se jo dvigne vsakič ko nekaj ni pogodu Izraelu ali zagovornikom Izraela. Če ne razumeš - oprosti, tu ti pa jaz ne morem pomagati. Se lahko prosim argumentirano spraviš na diskreditacijo "traparij"? Ali pa so te "traparije" zgolj v nasprotju s tvojim osebnim prepričanjem in se bolje počutiš, če jih označiš kot traparije? Še enkrat - bodi človek, pa se spravi na argumente. Ker z osebnim napadom pri meni ne boš dosegel ničesar.

lp, D.

Edit: Microsoft spel chekar vor sail, worgs grate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dcy747 ()

tomaz 06 ::

Men se zdi da so mal enako krivi, civilisti v vsakem primeru najbolj nasrkajo. Poznam nekaj izraelcev in vem da jim ni ravno lepo, sumim da tud palestinci niso najbolj sprosceni.
Le nekaj ne razumem.... v zadnjem casu je Izrael naredil nekaj napredkov in se zacel pogovarjati, umaknil zacasno macolo. Zakaj potem palestinci izvolijo neke radikalce teroriste, ki seveda izkljucujejo kakrsne koli mirovne pogovore? A ti ne znajo zivet v miru?

kunigunda ::

Itak me bo BigWhale spet zbrisal :)

Izrael ni dobil odgovora od americanov v doslednem cajtu, ali bodo one kaj posegle pri vojni vmes ali ne,
te pa zaradi rusije niso hotle. Zato je Izrael naredi prvi korak in zasedel Sinaj. V bistvu je skoraj vso IDF-ovo letalstvo poslal na misijo (le okoli 20 jih je ostalo doma. Polovico jih je v nizkem preletu mediterana slo preko vzhoda egipta cez, ostali pa po sinaju. Isti cajt so Jordanci to opazili na
radarju, vendar Egipcani niso znali odkodirati sporocila. Ko so ga, je bilo pa ze prepozno, saj jim je izrael sesul vse piste ter vecino
letal. (Izrael je v operacij Balak ali nekaj podobnega namrec od Cehov kupil veliko stevio avionov).
V skrivnem dogovoru Egipt-Sirija naj bi obe drzavi napad vrnile (Egipt po sinajskem polotoku), Sirija po golanu.
Vendar je Egipt imel svoje plane. Vse skupaj je zavzel 15km ozemlja cez sueski prekop ter se tam vkopal. Sirija je bila presenecena, saj
je Izrael vse svoje sile (ker je videl da egipt dalje ne bo sel), naperil na sever in so sirci spet po nosu dobili.
Hkrati s tem je Sharon(bil je glavni arhitekt vojaskih operacij, in to DOBER) prebil II egiptovsko brigado (bile so tri, sel cez sueski prekop na egipcansko stran in po egiptu od zadaj se III brigado razbil.
Potem je nekaj casa vse skupaj mirovalo...

dcy747 ::

Eden izmed razlogov je bila vsekakor že pregovorna skorumpiranost Fatah - očitno so se potem volilvi med 2 slabima izbirama odločili za "manj slabo". Čeravno mislim, da je Hamas bila veliko slabša izbira.

lp, D.

username ::

Izrael se vseeno zgodi. IDF v prvega pol leta vojaškega udejstvovanja uspe pregnati čez 390.000 ljudi
Pozabil si omenini eno "malenkost" in sicer, da se je "vojaško udejstvovanje" zgodilo zaradi koordiniranega napada arabskih držav na Izrael.

Vojske okoliških arabskih držav so pristopile v pomoč Palestincem (številčno so bili nadvladani s strani Izraela, zato je tudi poizkus zaustavitve eksodusa Palestincev katastroalno spodletel)
V tem stavku kar mrgoli napak:
- takrat pojem "Palestinci" v današnjem smislu ni obstajal (izraz je bil za politične namene izumljen enkrat v 1960ih letih)

- arabske države niso pristopile v pomoč "Palestincem", ampak so izvedle agresijo na ozemlje, ki ga je OZN dodelila Izraelu

- Izraelci niso imeli številčne premoči na ozemlju Palestine - če verjamemo tvojim številkam (če), je bilo židov leta 1947 le 33% - tvoje trditve so medsebojno nasprotne

Eksodusa Arabcev pa verjetno sploh ne bi bilo, če ne bi arabske države začele vojne.

Izrael se pojavi na mapi in na njej tudi ostane (in pri tem grobo izven meja, ki so mu jih je podarili Združeni narodi).
Hja, če ene država začne vojno, pa jo izgubi, pač pogosto po vojni izgubi del ozemlja... zgodilo se je Nemčiji leta 45....

Če niste Žid tudi ne poizkušajte dobiti Izraelskega državljanstva
nič hudega, me ne itak mika biti izraelski državljan, heh. Ampak odločitev, komu bo država podelila državljanstvo (če gre za dodelitev državljanstva tujcem) - to je pa njena suverena pravica. In BTW, menda je veliko izraelskih državljanov ne-židov (mnogi priseljenci iz nekdanje ZSSR), kako gre to skupaj s tvojo trditvijo?

Tudi se ne čudite, če boste kot prebivalec v Izraelu (jasno, brez državljanstva) imeli dokumente in registrsko tablico na avtu druge barve
Zakaj bi se čudil, tudi v Sloveniji je tako (a še nisi videl zelenih tablic?)

imam kar en lep kos židovske genetike
Ja zanimivo, ampak nerelevantno. Jaz pa je sploh nič nimam ampak to ni pomembno za to debato.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

kunigunda ::

- "takrat pojem "Palestinci" v današnjem smislu ni obstajal (izraz je bil za politične namene izumljen enkrat v 1960ih letih"
Izraz "Palestinci" je ze v zacetku 19 stoletja veljal za ljudi ki zivijo na ozemlju Palestine, ne glede na to, kako so ga kasneje
pod enim in drugim mandatom interpretirali (in nenazadnje PNA)

- "Eksodusa Arabcev pa verjetno sploh ne bi bilo, če ne bi arabske države začele vojne."
Ni res. Prvi eksodus se je zacel, ko sta Izraelske paravojaske organizacije irgan in lehi dobesedno pobile vse zivo po vaseh
juzno od Jeruzalema. Ker so novice o "ciscenju palestinskih vasi" hitro prisle do palestincev, so le-te panicno zbezali
(veliko 10.000 ce ne cez 100.000). Vecinoma proti zahodu. Palestinski novinarji so takrat celo lazno govorili, kako izraelci
posiljujejo zene in otroke, ces da se bodo palestinci se bolj uprli izraelcem, dosegli so pa ravno nasprotni ucinek, zaradi cesar
jim je se danes zal...

kunigunda ::

Se to. Je pa res, da so izraelci napadli vasi zaradi tega, ker so palestinci non-stop masakrirali konvoje ki so vozili hrano od Tel-aviva do
Jeruzalema (in ga s tem hoteli odrezati in "osvoboditi"),

dcy747 ::

Okay. Kar sem imel povedati sem povedal. Kogar zadeva interesira si bo sam šel prebirat dejstva o konfliktu.

takrat pojem "Palestinci" v današnjem smislu ni obstajal

Seveda - takrat so bili še neimenovani ljudje. *nods enthusiastically*

ampak so izvedle agresijo na ozemlje, ki ga je OZN dodelila Izraelu

Liga narodov. Ozemlje, ki jim ni pripadalo. Agresija? Približno taka agresija, kot je bila agresija Slovenije na JLA.

Izraelci niso imeli številčne premoči na ozemlju Palestine - če verjamemo tvojim številkam (če), je bilo židov leta 1947 le 33% - tvoje trditve so medsebojno nasprotne

Govora je o vojaški sili. 4.6.1948 je Haganah/IDF štela čez 40.000 borcev, 17.7.1948 63.500 borcev, 7.10.1948 88.033 borcev in 30.12.1948 108.300 borcev. Arabci so vsega skupaj zmogli med 55.000 in 60.000 borci.

Ampak odločitev, komu bo država podelila državljanstvo (če gre za dodelitev državljanstva tujcem) - to je pa njena suverena pravica

Imaš absolutno res. Vendar je perverzno prodajati model take družbe kot zahodno demokracijo. Izrael v tem pogledu ni veliko boljši od Savdove Arabije.

menda je veliko izraelskih državljanov ne-židov (mnogi priseljenci iz nekdanje ZSSR)

Pri teh priseljencih gre ravno za Žide.

Zakaj bi se čudil, tudi v Sloveniji je tako (a še nisi videl zelenih tablic?)

IIRC so bile zelene registrske tablice zgolj oznaka za začasno uvoženo vozilo in niso kazala na to, da je lastnik vozila tujec.

Ja zanimivo, ampak nerelevantno. Jaz pa je sploh nič nimam ampak to ni pomembno za to debato.

Okay. Ponovim še enkrat. Gre zgolj za to, da mi boste težko vbijali v glavo antisemitizem.

lp, D.

username ::

Prvi eksodus se je zacel, ko sta Izraelske paravojaske organizacije irgan in lehi dobesedno pobile vse zivo po vaseh juzno od Jeruzalema
Šlo je za eno vas, Deir Yassin. Ne vem, ali so bile še druge. Ta zločin se je res zgodil aprila 1948, en mesec pred "uradno" vojno. Ampak koliko Arabcev je dejansko zbežalo pred majem 1948? Wikipedia navaja 770 tisoč arabskih beguncev zaradi vojne: The United Nations estimated that 711,000 Palestinians fled or immigrated during this conflict link: http://en.wikipedia.org/wiki/1948_Arab-Israeli_war

Izraz "Palestinci" je ze v zacetku 19 stoletja veljal za ljudi ki zivijo na ozemlju Palestine, ne glede na to, kako so ga kasneje
Wiki med drugim pravi:

The idea of an independent nationality for Palestinian Arabs was greatly boosted by the 1967 Six Day War; instead of being ruled by different Arab states encouraging them to think of themselves as Jordanians or Egyptians

For example, Zuhayr Muhsin, the leader of the Syrian-funded as-Sa'iqa Palestinian faction and its representative on the PLO Executive Committee, told a Dutch newspaper in 1977 that "There is no difference between Jordanians, Palestinians, Syrians and Lebanese. It is for political reasons only that we carefully emphasize our Palestinian identity."

Such opinions also existed in Jordan, where government policy was to de-emphasize the difference between Palestinians and Jordanians for domestic reasons
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Liga narodov. Ozemlje, ki jim ni pripadalo
Liga narodov??! Kakšna liga narodov? Takrat sploh ni več obstajala. Odločitev je bila sprejeta z resolucijo generalne skupščine OZN : http://en.wikipedia.org/wiki/1947_UN_Partition_Plan

Govora je o vojaški sili
Na začetku vojne je bilo število vojakov približno enako (30.000 na vsaki strani), s tem da Izraelci niso imeli prednosti v kvaliteti in količini oborožitve kot v kasnejših vojnah. In seveda, pri Izrelcih gre za celotno vojsko, pri arabskih silah pa le za tiste enote, ki so bile poslane proti Izraelu.

Pri teh priseljencih gre ravno za Žide. (ruski priseljenci, op. username)
Večinoma so židje, a ne vsi. Sicer ne vem, ali so morali lagati, da so židje, ali so jih sprejeli tudi brez tega, ampak so "notri"
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

kunigunda ::

Slo je za vec vasi, le da je Dayr Yasin (kjer je bil na celu vodja izraelskih gverilcev M.Begin) najbolj znana ze zaradi krutosti (ogromno otrok
so pometali z nekega mostu zivih dol, kateri so preziveli so sli v Dar Al-Tafl sirotisnico).
Zavoljo tega dogodka naj bi okoli 100.000 palestincev izselilo se iz svojih vasi. Kasneje ko je bila vojna pa pac masovni exodus, vse skupaj
naj bi vojna izselila kot pravis 700.000 palestincev.

Wiki pravi marsikaj, na kaksen nacin pa je pac politicna kuhinja. V enih stvareh ni objektiven. Palestinci niso arabci po krvi npr. ampak
so poarabljeni. (Pan-arabizem), pa veliko jih je krscanov, tudi znotraj samega PLO-ja :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kunigunda ()

kunigunda ::

Se ostale vasi npr. al-Qastal, Qalunya, Suba...
Kogar zanimajo detajli pa tukaj link

[ Naslednjic za ustvarjanje povezav uporabi gumb povezava, zgoraj desno nad oknom v katerem pises sporocilo. Hvala. -- BigW ]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()
««
2 / 18
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izraelska ofenziva v Gazi in Libanonu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
795927 (2701) Longinus
»

Iran bi izbrisal Izrael (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
686868 (5505) Phil
»

Palestisnko-Izraelska kriza (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18413673 (11126) jype
»

Izrael (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
625485 (4706) Barakuda1

Več podobnih tem