» »

[pravni nasvet] Ali lahko zadržim osebo...

[pravni nasvet] Ali lahko zadržim osebo...

«
1
2 3

hruske ::

Situacija:
Stanujem na zasebni posesti. Lastnik nisem jaz, delujem pa v interesu lastnika. Pred kratkim recimo cimra nekaj okradejo za nekaj sto jurjev.

Ali smem *sam* zadržati osebo, za katero sumim, da bi lahko bila vpletena v krajo? Če ja, do kdaj, prihoda policije?
Rad imam tole državico. <3

Tear_DR0P ::

glede na to da tud varnostniki ala G7 ne smejo nekoga zadržat, mislim da ne smeš.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BigWhale ::

Zapres ga v kopalnico in reces, da se v kopalnici skriva en cuden tip... ;>

Ziga Dolhar ::

Če se spomnim pravilno, potem ga smeš zadržat do prihoda policije (vendar le, če ga zalotiš ob dejanju -- ne pa, če bi se kasneje zopet pač "pojavil" tam, recimo na obisku ...). Bodo natančneje povedal starejši kolegi.
https://dolhar.si/

nurmaln ::

Vsakdo ima pravico do prihoda policije zadžati osebo katero je zalotil pri storitvi kaznivega dejanja. Poudarek na zalotil - torej videl pri storitvi kaznivega dejanja. Če samo sumiš odpade.

Edino kar nisem prepričan je ali velja samo za kazniva dejanja ki se preganjajo po uradni dolžnosti ali ne. Malo smešno bi bilo če bi lahko nasilno zadrževal osebo, ki te je razžalila (da tudi to je KD), ker zadeva ni pregonljiva po uradni dolžnosti ampak na zasebno tožbo torej ji tudi policija ne more nič in nekak nima smisla da bi jo zadrževal do njihovega prihoda.

BigWhale ::

P: Zakaj ste zadrzevali osebo a pet ur v kleti?
J: Poslal me je v tri zenske spolne organe in imel verbalne spolne odnose z mojo mamo, ocetom, teto in stricom!

nurmaln ::

:D

Vice ::

Policija mi je ob eni "priložnosti" povedala za primer pri nas, ko je lastnik zalotil tatiča in ga do prihoda policije privezal za drevo. Kasneje ga je tatič tožil zaradi neupravičenega odvzema prostosti in tožbo dobil. Tako, da ne vem, če ga ravno "lahko" zadržiš - bolj "težko". ;)

nurmaln ::

Od znanca kolega mi je reku da mu je enkrat nekdo omenu, da je skoraj ujel kokoš ki je legla zlata jajca. Zdej ne vem če bo to držalo ampak možno pa je.

Vice ::

nurmaln ta vikend je bil na TVju Rugelj, ki je govoril kako tiste, ki v nobeno stvar niso ziher, zelo "boli", glede na tvoje dvome v vseh postih, če rabiš strokovni pogovor ima pisarno "zraven" LJ. >:D

nurmaln ::

ja maš prav, rugelj je pa res avtoriteta in ima praktično vedno prav
se globoko in ponižno opravičujem in ne bom nikoli več podvomil v podobne izjave samo na podlagi tega da imam nekaj let izkušenj na tem področju

skratka sori

Barakuda1 ::

Ta tema bi že skor romala v ložo.

Če pa mislite nadaljevat v takšnem slogu kot nekaj zadnjih postov, bo pa romala v smeti. O.K. :|

hruske ::

Ok.
Ampak sam še vedno ne vem, kako smem ukrepat, da ne bom pač narobe postopal, da se potem lahko oni izogne kazni. A moram bit pooblaščen, da lahko nekoga zadržim do prihoda policije?


In vse, ki to počnejo, bi prav lepo prosil, da nehajo smetit temo.
Rad imam tole državico. <3

nurmaln ::

@Barakuda

Veš kaj, če hočem nekomu nurmalno pomagat in se potem najde nekdo ki prbija neumnosti nazaj mu bom pač povedal kaj si mislim. Če se prov dost ne motim sem nekje pr4ebral da si ti nek pravnik, tako da bi lahko sam napisal kaj in kako in zaključil debato. Če se motim se opravičujem.

@hruske

Da bomo mal bolj natančni ker vidim, da te resno matra...

Zakon o kazenskem postopku:

160. člen

Tistemu, ki je zasačen pri kaznivem dejanju, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, sme vsakdo vzeti prostost. Nato ga mora takoj izročiti preiskovalnemu sodniku ali organu za notranje zadeve, če tega ne more storiti, pa takoj obvestiti nekoga od teh organov. Organ za notranje zadeve ravna po določbah 157. člena tega zakona.


upam da ti tole pomaga, sicer pa več na http://www.dz-rs.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurmaln ()

Vice ::

nurmal verjetno nisi slišal, da v Sloveniji ni samo en člen zakona in kakšne "pravice" ima nekdo, ki te ogroža ali oškoduje in tukaj je bila pred nekaj časa tudi tema predbatirana po dolgem in počez z vsemi pripetimi zakoni.
za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti Kaj ti to pomeni?
Če pa se obešaš samo na en člen po vseh teh tvojih letih izkušenj........:\
Malo pobrskej po zakonih kakšen je postopek, ko se nekomu vzame "prostost", kaj in kdo mu mora takrat "predavati" in zakaj postopki postanejo brezpredmetni, če niso pravilno speljnani.
Barbakuda ti kot pravnik kaj praviš, koliko imaš možnosti, če se sklicuješ na en zakon in pri tem storilca kaznivega dejanja zaustaviš za vsako ceno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

Vice ::

p.s. Dve leti nazaj so zaradi neupravičenega odvzema prostosti na sodišču obravnavali odškodnine v skupnem znesku 433.683.134,00 SIT ;)

nurmaln ::

@ Vice

Glede na to, da očitno o zakonodaji nimaš pojma ti bom z veseljem pomagal če boš kaj dejansko potreboval če pa misliš samo pametovat pa to ni vredno mojega časa in obrabljenosti moje tipkovnice. Tema katero si omenjal pa nima veze s tole (vsaj s pravnega stališča ne)

Glede na to da si odebelil

za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti

ti še zelo na kratko razložim

Kazniva dejanja se delijo na tista ki se:

- preganjajo po uradni dolžnosti (organi pregona morajo ugrepati v vsakem primeru, ne glede na voljo oškodovanca)
- preganjajo na predlog (organi pregona ukrepajo šele ko oseba, ki ima za to pravni interes poda predlog za pregon, od podanega predloga dalje pa se obravnava enako kot dejanje ki je pregonljivo po uradni dolžnosti)
- preganjajo na zasebno tožbo (organi pregona se ne vmešavajo, oškodovanec lahko storilca toži)

In nihče ni rekel da lahko storilca zadržiš z vsako ceno (logično je da nekoga ki je ukradel televizor ne smeš ustreliti samo zato, da ga boš prisilil na čakanje policije), sicer pa je tudi o tem govora v zakonu, člen si boš poiskal sam. Navedel sem samo člen ki o tem govori, kogar pa zanima bolj podrobno sem pristavil link na katerem si lahko prebere cel zakon (in vse druge zakone sprejete v RS).

Močno predlagam, da v kolikor nimaš povedati nič pametnega predlagam da to tudi storiš - POVEŠ NIČ.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurmaln ()

Vice ::

samo opozarjam tiste, da zaradi pomankljivo prebranega in citiranega zakona nekaterih ljudi, ne bodo ob prvi priliki skočili na "osumljenca" in na kakršen koli način sami vzeli zakon v svoje roke in si s tem naredili še večjo škodo. Na žalost in srečo ne živimo več v "wild, wild west". ;)

gzibret ::

Osebe ne smeš na silo pridržati. Še policija tega ne sme, če ne obstaja utemeljen sum storitke KAZNIVEGA dejanja (prekrški niso kaznivo dejanje) oziroma če obstaja utemeljen sum, da bo oseba z nekim prekrškom nadaljevala (npr. nadaljevala vožnjo pod vplivom alkohola).

Varnostnik osebo lahko pridrži do prihoda policije.

Fizična oseba lahko drugo osebo pridrži le v primeru, da pridržana oseba nikakor ne bo mogla na sodišču dokazati, da si jo pridržal ali pa če imaš res dobrega odvetnika. V nasprotnem primeru te čaka milijonska odškodnina.

No, to zadnje ni po zakonu :D .
Vse je za neki dobr!

Keyser Soze ::

No saj ne vem če obstaja, morda pa le. ZKP s komentarjem in sodno prakso. Na intranetu MNZja so imeli zakone, ki so bili lepo polinkani z samo sodno prakso. Isto je bilo s temle ZKPjem. Če kdo dela tam naj prečekira.

Drugače pa je nurmalov post popolnoma dovolj. Tistemu, ki JE ZASAČEN se sme odvzeti prostost. Seveda to ne pomeni obnašanja v skladu, kot da potem ni več nobenih pravic ali dolžnosti, ki bi izhajale iz drugih zakonov, ipd. Lahko mu odvzameš prostost, o tem obvestiš (nemudoma) Policijo. Sigurno pa ti vseeno no dana pravica, da uporabiš za pridržanje neko pretirano silo. Kaj je pa v konkretnem primeru pretirano pa sigurno ne piše v zakonu, temveč o tem odloči sodišče (če moraš pred njega).

Sigurno ni nikjer definirano, da lhko uporabiš vezice, sredstva za vezanje, bla, bla, kot v pravilniku, ki ureja policijska pooblastila (sama uporaba sile in pridržanje s strani varnostnikov je pa bolj slabo definirano). Je pa jasno, da boš proti oboroženem morilcu, ki se upira lahko uporabil malo večjo silo kot proti nekomu, tipa "posluša na hopa, sedaj bova pa počakala na Policaje in ne greš nikamor".

Vice ::

Lahko mu odvzameš prostost
Seveda lahko, pošlješ ga v "čakalnco" in po možnosti z njim spiješ še kakšno kavico, koliko je takih, ki bi s teboj v MIRU počakali pa se mi zdi, da ni potrebno omenjati ali iz tega takšnih in podobnih primerov.
Še pooblaščena uradna oseba te ne sme čohnt po glavi ali kakorkoli nasilno - nestrokovno "zaustaviti", samo nekateri so zvesto prepričani, da nek aberveznik iz ulice ima vsa pooblastila, da se špila šerifa.

Ti strokovni prijemi pa so tako fletno napisani, da lahko za vsak drek tožiš ali kontra.

BigWhale ::

Kaj pa ce imas v dnevni sobi 2x2 metra luknjo, globoko dva metra in pol in prekrito s tepihom, pa je vlomilec not padel in si nogo zlomil? Te lahko tozi?

nurmaln ::

Ja Vice, Državni Zbor Republike Slovenije se moti, ti pa imaš prav.

Keyser Soze ::

Kaj je narobe s tem človekom? A si ti znaš predstavljati nekaj v malo širšem pomenu. Mislim, da si ti tisti, ki ima probleme zaradi pomankljivo prebranega in citiranega zakona nekaterih ljudi in ki bo ob prvi priliki skočil na "osumljenca", ipd.

Izvoli citirat, kje piše (oz. je do podrobnosti definirano) s kakšnim sredstvi lahko zadržiš osebo? MAh saj ni potrebno člena, samo zakon ali kak drug podzakonski akt. V Pravilniku o pooblastilih državljanov?

Je kje definirano, da lahko uporabiš najmanjšo možno silo ali pa da lahko stopnjuješ silo od uporabe najmilejših sredstev pa do najhujših(strelnega orožja)?

Dva konkretna vprašanja za Vice-a? Da vidimo če bo kaj iz tega?

Vice ::

Ja Vice, Državni Zbor Republike Slovenije se moti, ti pa imaš prav.
Državni Zbor Republike Slovenije se tudi kdaj moti, vendar v tem primeru se strinja z menoj, da navaden državljan nima več pristojnosti kot Policija, da jih ima manj in da tudi v primeru, če vidi nekoga teči čez vrt z njegovo televizijo v roki, ne sme prekoračiti meje pretirane sile, kot je že nekako napisal Soze, ki pa mu na ta njegova zadnja vprašanja ne morem odgovoriti dokler ne zvem, če sedaj trdi, da ima navaden državljan več pravic kot pooblaščene osebe in da lahko v tem primeru vzame zakon v svoje roke, tako da prekorači celo pooblastila policije, saj za navadne državljane ni napisano s kakšnimi sredstvi in kako naj ustavijo xy osebo. In kako ve ta vaški šerif (ali bolje koliko državljanov ve) kateri zakon začne v tistem trenutku veljati za osebo, ki je podlegla njegovemu junaškemu dejanju, ker če podleženi ni pravilno seznanjen, potem v tem primeru vaški šerif krši zakon.

KS v zakonu tudi ni definirano, da moraš svojemu morskemu prašičku ob sprehodu skozi mesto natakniti nagobčnik. In če bi se kakšen prepotenten pes zakadil vanj in če tvoje prase nima nagobčnika, bi tudi ti plačal kazen 50K sit.
Tako gre to pri nas. :D

nurmaln ::

glede na to da avtorja te teme ni več zasledit med posti ne vidim razloga da bi se o pravu razpravljal z nekom ki več kot očitno nima nobene osnove
Vice papa

hruske ::

Hvala tistemu, ki je podal povezavo oz. referenco do kazenskega zakonika, sam se prej sploh nisem spomnil. ;)

Z nekaj nasveti (recimo tisti, ki je rekel, da naj se ga ne sili, je pošteno pomagal) sm srečno pršu do cilja. :D
Rad imam tole državico. <3

Tear_DR0P ::

torej ste povsem zakonito zadržal storilca?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

hruske ::

ja :)
Rad imam tole državico. <3

Vice ::

nurmaln ja je zaj.. to če si sam v dvomih po letih izkušenj in če boš lažje spal...
Je tukaj še kdo, ki upa trditi, da lahko uporabiš prekoračeno silo?

perci ::

Dej Vice, pejt spat. A ti sploh veš kaj je to prekoračena sila? Ne buč kotalit no. O tejle temi več kot očitno nimaš pojma. Skor čist vsakemu je jasno, da ob določenih pogojih lahko vsak državljan izvede citizen's arrest. In ne vem kje si prišel do tega, da kdo tule trdi, da je to več kot lahko naredi policija. Misliš, da ti policija ne more odvzeti prostosti, če te ujame in flagranti?

Resno, ne bit preveč samozavesten, ker tule po pravici povedano nimaš pojma.

Vice ::

Mah sem ravno vstal. Nekdo se pač ni strinjal s tem iz konkretnega primera, ki se je dejansko zgodil, da to ni mogoče. ;)

Vice ::

18. člen
(prepoved mučenja)
Nihče ne sme biti podvržen mučenju, nečloveškemu ali ponižujočem kaznovanju ali ravnanju. Na človeku je prepovedano delati medicinske ali druge znanstvene poskuse brez njegove svobodne privolitve.

21. člen
(varstvo človekove osebnosti in dostojanstva)
Zagotovljeno je spoštovanje človekove osebnosti in njegovega dostojanstva v kazenskem in v vseh drugih pravnih postopkih, in prav tako med odvzemom prostosti in izvrševanjem kazni.

Prepovedno je vsakršno nasilje nad osebami, ki jim je prostost kakorkoli omejena, ter vsakršno izsiljevanje priznanj in izjav.


NAČELO VARSTVA OSEBNE SVOBODE
izraža pravice osebe, osumljene, da je storila kaznivo dejanje, v trenutku, ko ji je v interesu kazenskega postopka vzeta prostost. Te pravice so ji zagotovljene že z ustavo.

Osumljena oseba, ki ji je vzeta prostost, mora biti v materinem jeziku ali jeziku, ki ga razume, takoj obvešeena o razlogih za odvzem prostosti. Takoj ji je treba povedati, da ni dolžna nieesar izjaviti, da ima pravico do takojnšnje pravne pomoei zagovornika, ki si ga svobodne izbere, in da je pristojni organ na njeno zahtevo dolžan o odvzemu prostosti obvestiti njene najbližje.


Jest trdim to, nekateri pač pravijo drugače.

Vice ::

Skor čist vsakemu je jasno, da ob določenih pogojih lahko vsak državljan izvede citizen's arrest.

Tega nisem nikoli zanikal in se strinjam s tem. ;)

Keyser Soze ::

Pa daj no človek. Mislim res. Odvzem prostosti s strani organov pregona je popolnoma nekaj drugega kot pa odvzem prostosti s strani običajnega državljana. KAj hočeš reči, da mi moram jaz prebrati njegove pravice. Niti pod razno ne. Imam ga pravico pridržati do prihoda policije, vsakršno odlašanje obveščanja pristojnega organa pa je sigurno že poseganje v posameznikove pravice in svoboščine.

Po domače povedano. Človeka, ki ga zalotiš pri KD(nazaj imaš lepo definirano kaj je KD pregonljivo po uradni dolžnosti) lahko pridržiš do prihoda policije, in pri tem pač uporabiš primerno silo(o primernosti katere pozneje odloča sodišče - tega se moraš zavedati). Utemeljen sum nikakor ni dovolj, da nekomu odvzameš prostost.

To kar pa pišeš je pa popolnoma odveč, če ne upoštevaš zadev smiselno. Po ustavi je človekovo življenje nedotakljivo, pa vendarle imajo policisti pravico vzeti življenje osebi, ki ogroža druge osebe, celo objekte ali pa če beži, ko je bila zalotena pri KD za katerega greš v keho za 8+ let? Kaj pa je potem to? Vse narobe v tej naši zakonodaji?

Vice ::

Keyser Soze se popolnoma strinjam s teboj. V primeru, ki sem ga omenil (inf. iz strani Policije pri preiskavi vloma), ko je pri odvzemu prostosti bila uporabljena prekoračena sila (lastnik je tipa privezal za drevo) je "privezani" tožil in "iztožil" lastnika, ki ga je okradel (lastnik plačal denarno kazen). Seveda je tatič tudi plačal kazen. In kaj je tukaj spornega????? Prekoračena sila mejbi??:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

perci ::

imajo policisti pravico vzeti življenje osebi, ki ogroža druge osebe, celo objekte ali pa če beži, ko je bila zalotena pri KD za katerega greš v keho za 8+ let?
Keyzer: kje si pa tole našel?

Keyser Soze ::

KAkor se spomnim. Mora bit pa v Zakonu o policiji kot Pravilniku o pooblastilih.

Seveda ne piše, da ga lahko ubije ampak da lahko uporabi strelno orožje. Tu pa je meja med smrtjo in poškodbo precej tanka. ČE vsaj približno veš kako dobri strelci so naši policisti.:)

nurmaln ::

@perci

Ker sem edini ker sem za tole temo že dal kakšen koristen link ti zdajle ne bom iskal ampak to kaj je napisal o uporabi strelnega orožja je res.

Keyser Soze ::

Jp, sem šel gledat včerja zvečer in je vse res. Le nekaj me muči. V zakonu je omenjeno kaznivo dejanje za katerega je zagroženo 10 let zapora. V samem pravilniku pa KD z 8 leti zaporne kazni???

Pa naj bi bila uradna čistopisa.:\

Sicer pa je (uf, zdaj se pa ne spomnim, mislim da v Zakonu o policiji definirano kaj pomeni zalotitev pri KD. Če vas zalotijo neposredno po kaznivem dejanju na ali v bližini mesta kaznivega dejanja.

perci ::

Hehe, sej nisem napisal, da ne verjamem, sam zanimal me je, kje je to pobral :), ker sam se ne spomnim, da bi kje to ugledal. Res pa je da zakona o policiji nisem študiral niti ga ne mislim, kaj šele pravilnikov.

Ampak dejstvo je, da KZ velja. In nek policijski zakon kaj šele pravilnik skor ne more nastavit novih meril za prekoračen silobran.

nurmaln ::

@perci

Po dolgem in temeljitem razmisleku se mi še vedno ne sanja kakšno vezo ima to s silobranom? citezen's arrest (ne najdem pametnega izraza v slovenščini) nima prov nobene veze s silobranom in ga ne mešaj zraven po nepotrebnem

perci ::

govorim o uporabi strelnega orožja za zadržanje osumljenca - in to se lahko uporabi samo v fazi silobrana - če zdej štekaš

Policist torej ne more uporabiti orožja, če ni proti njemu (ali komu drugemu - v določenih primerih velja celo za objekte) uperjena grožnja, da mu bo nekdo povzročil hudo telesno poškodbo ali smrt. Tko simpl je to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Keyser Soze ::

Perči, žal, se tle ne strinjava. Zakon o policiji lepo dovoljuje uporabo strelnega orožja proti nekomu, ki skuša pobegnit. Brez da te ogroža oz. da ogroža policista.

S stališča silobrana se verjetno v takšnem primeru smatra, da obstaja nevarnost, da bo storilec nadaljeval s svojim dejanjem in tako predstavlja grožnjo, ki jo je treba na vsak način(oz. tudi na najbolj radikalen) obvladati.

perci ::

Dej čist logično si zamisli - v primeru ko policist nekoga ustreli brez da bi koga ogrožal, se je on sam brez sojenja odločil, da je kriv. Ni kake posebne logike v tem.

Res pa je, da Zakon o policiji to dovoljuje. Ampak IMO velja tu še vedno KZ, Zakon o policiji samo dodatno opredeljuje kdaj lahko policist uporabi strelno orožje, vendar ne tako da krši KZ. Uporaba strelnega orožja je lahko namreč tudi opozorilni strel v zrak. Vsekakor pa mora pred tem izjaviti tisto Stoj ali streljam in v tem cajtu ko to izjavi, je lahko storilec že OHOHO daleč, če pa to naredi med tekom je zelo možno, da ga sploh ne bo slišal. Kakšen smisel ima potem to??? Sem prepričan, da bi policist bil podvržen kazenskemu postopku, če bi kar tako za brezveze ustrelil bežečega človeka, tudi če je osumljen KD nad 10 let.

IMO. Čist možno pa je, da se motim, ne bi bil pa tudi preveč siguren, da tukaj lex specialis ne derogira lex generalis. Čist možno je, da bi Ustavno sodišče RS te določbe zakona razveljavilo, če bi kdaj prišlo do incidenta s tako naravo.

Najbližje kar je blizu temu je bil primer Naserja Beriša, vendar so tam policaja izmotali z "DEJANSKO ZMOTO" (ignorantia FACTI). Res pa je (no, zdi se mi), da Naser ni bil osumljen KD nad 10 let.

Vice ::

S temi vašimi večletnimi izkušnjami še zdaj nisem prebral kaj je tako spornega bilo v konkretnem primeru, ki sem ga navedel, na podlagi katerega še vedno trdim kar pač sem trdil.
Edino kar se je zgodilo je to, da je nekdo rajši odpapal.

Keyser Soze ::

Vice, dvomim da smo bili deležni takšne pozornosti in detajlov kot sodišče.:\ Vsaj sodbo bi lahko pripopal tu, če ne drugega.

BigWhale ::

Meni se nihce ni odgovoril. Ali lahko imam 2x2x2 metra luknjo sredi dnevne sobe, prekrito s tepihom.

Past za vlomilce.

Vice ::

Keyser ko bodo vse sodbe v slo na internetu komot. Ja verjamem za ene "cicibane" je bilo že to prenaporno.
BigWhale lahko, samo pred uporabo se posvetuj s farmacevtom ali kirurgom. ;)

nurmaln ::

@vice
lepo da me pogrešaš ampak ker so nekateri sposobni celo debate z nekaj smisla sem že nazaj

@perci

še vedno se ne bova strinjala, silobran nima popolnoma nobene veze s pravico zadržanja osebe do prihoda policije, namen silobrana je da se od sebe ali koga drugega odvrne napad..... zadržanje osebe pa s tem ni povezano. Kje je logika v tem da boš nekoga zadrževal zato da bi zaščitil sebe ali koga drugega? Proti nekomu ki hoče pobegnit ne moreš uporabiti silobrana.

O logiki v zakonih sicer ne bi debatiral ampak tukaj ZPol ni v nasprotju z KZ.


Uporaba strelnega orožja je lahko namreč tudi opozorilni strel v zrak. Vsekakor pa mora pred tem izjaviti tisto Stoj ali streljam in v tem cajtu ko to izjavi, je lahko storilec že OHOHO daleč, če pa to naredi med tekom je zelo možno, da ga sploh ne bo slišal.

Za uporabo strelnega orožja se šteje kadar je strelno orožje uporabljeno za neposredno delovanje na osebo. Poteg, opozorilni strel, uporaba orožja proti živali, predmetu ali za vadbo se ne šteje za uporabo strelnega orožja kot prisilnega sredstva. Tudi opozorilo "Stoj! Policija! Streljal bom!" naj bi se uporabilo razen če zaradi okološčin to ni mogoče, tako da tudi to lahko policist v določenih primerih (predvesem v silobranu) izpusti.

Najbližje kar je blizu temu je bil primer Naserja Beriša, vendar so tam policaja izmotali z "DEJANSKO ZMOTO" (ignorantia FACTI). Res pa je (no, zdi se mi), da Naser ni bil osumljen KD nad 10 let.

Tolk v vednost, proti policistu ki je ustrelil Naserja Berišo je bila uvedena notranja preiskava, kjer so ugotovili da je bil postopek zakonit in ni bilo prekoračitve pooblastil A SO KLJUB TEMU proti njemu podali kazensko ovadbo. Vse samo zato ker ritke na visokih stolčih v policiji ne upajo prevzeti odgovornosti za take dogodke (tudi če so po njihovem mnenju zakoniti). Seveda iz kazenske ovadbe kasneje ni bilo nič...
Drugače pa v tem primeru strelno orožje ni bilo uporabljeno za zadržanje oziroma preprečitve bega osebe ampak v silobranu (sicer res z dejansko zmoto policista ampak vseeno).
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšna je kazen za vstop na prepovedano območje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5510411 (7483) jype

Samoobramba - posledice (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30049049 (42449) Mavrik
»

Zadržanje osebe (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13220659 (15943) St235
»

Pravni vidik in morebitna kazen (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20218948 (14462) alsb
»

Pravica do uboja? (Kako se boriti proti samomorilskim napadalcem?) (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Problemi človeštva
105433941 (24846) nevone

Več podobnih tem