» »

Uporaba DU na Kosovu

Uporaba DU na Kosovu

poweroff ::

Če koga zanima naj si pogleda zgodbo o uporabi osiromasenega urana na Kosovu:
http://mila.ljudmila.org/neutro/neutro....;(
  • premaknilo iz Loža: OwcA ()

noogy2noogy ::

Ker je to moderno orožje zaradi svoje učinkovitosti še vedno zavito v skrivnost tudi ni pričakovati drugačnih reakcij NATO, kljub temu da je v javnost ne le pricurljalo ampak že kar priteklo morje informacij o nedvoumnih posledicah uporabe tega 'učinkovitega' orožja.

Točno tako, kot pravi poročilo. Svoje vojake (ameriške) so pustili daleč stran od nevarnosti, saj so imeli (in jih še imajo) dovolj težav po zalivski vojni zaradi istega orožja. Točnih podatkov o možnih posledicah pa tudi sami še nimajo. Namreč za točne rezultate so ga morali najprej temeljito in množično preizkusiti (zalivska vojna).
lp noogy

luni ::

yup, se ena zanimiva zgodba o preizkusanju novega in zelo nevarnega orozja v "mirovnih operacijah"... pol se clovek vprasaj kako se lahko tako hinavski in kako jim lahko sploh kdo verjame, da ne govorim o tem kako lahko zivijo sami s sabo... po eni strani igrajo da jih skrbi za tamkajsnje prebivalce, po drugi strani pa na njih preizkusajo nova orozja... ogabno ;((
Artificial Intelligentia

MadMax ::

In nekateri pri nas kar rinejo k njim...>:D

Aggressor ::

Morje informacij o nedvoumnih posledicah?! Ma saj niste resni...
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Aggressor ::

Hehe, celo prebral sem članek... ne vem, ali ta poročevalec ni popolnoma pri sebi, ali pa prevajalec... Samo nekaj neumnosti:

"...kjer je bomba razstrelila celo begunsko družino..."

Če je bila bomba, ni bilo zraven osiromašenega urana. Ta je bil uporabljan le v nizkoprebojnih verzijah bomb GBU-24 paveway III in pa v nabojih topa Thunderbolta II. GBU-24 pa je le v 907-kilogramski izvedbi (bojna glava), ki je ne uporabljajo za protioklepni boj.

"...je krater verjetno kontaminiran z radioaktivnimi delci..."
"Le uran - in ne osiromašeni uran, ki je soprodukt jedrskega odpada - se nahaja v zemlji..."

Hehe, ubožec očitno ne ve, da je osiromašeni uran vsaj 40% MANJ radioaktiven kot navadni uran.

"...minister za obrambo, Robin Cook..."

Robin Cook je bil zunanji minister.

"...britanski tanki izstrelili stotine bomb..."

Akhem, tanki streljajo bombe?! Kdo je to prevajal?

Prav tako ob vseh iraških pojavih rakavih obolenj ne povedo nič o tem, kako konraminirano je bilo ozemlje zaradi ogromnih zalog iraških bojnih strupov in pa neukrepanja Iračanov ob napadih koalicije na kemične tovarne. Prav tako je lahko neizčrpen vir špekulacij morebitna "sumljiva" zavrnitev določene skupine znanstvenikov, ki pa ima lahko povsem drugačne vzroke.

Seveda se strinjam, da NATO ni čist, ampak taki članki so pa sramota za novinarsko srenjo. Kot je rekel svoje dni Andrej Vilar, slovenski poznavalec tankov: "kdor se spušča v tako debato, bi moral vsaj poznati razliko med tankovsko cevjo in žlebom za meteorno vodo..."
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

LuiIII ::

No ja, no ja. Mene sicer res včasih trga v ledvicah pa mislim, da zaradi še nimam raka. Neznane vrste raka preprosto ni. Neznan je samo izvor raka.
Kar se pa tiče uporabe osiromašenega urana, pa mislim, da uporablja NATO osiromašen uran samo v granatah famoznega topa v A-10 in v t.i. prebojnih bombah, ( to so bombe LGB namenjene penetraciji bunkerjev ). Da bi opremljali navadne ( CCIP tj. prosto padajoče) bombe (Mk82,84,...) s tako prebojno konico pa ne verjamem. To bi bilo čisto trošenje osiromašenega urana in overkill. Seveda pa je res, da so v bombandiranju večinoma uporabljali lasersko vodene bombe. Koliko so A-10 resnično delovali tudi ne vem. Sem pa prepričan, da bolj malo. Problem uporabe A-10 je namreč v njegovi hitrosti in okretnosti. Kljub temu, da je to praktično leteči tank ne verjamem, da je to letalo delovalo v prvih tednih bombandiranj.
Uporaba osiromašenega urana v konicah bomb, izstrelkov tudi ni nič novega, kaj šele, da gre za neko novo tajno orožje. Tudi ruska vojska ima ekvivalentno prebojno konico. O "tajnem" orožju bi lahko prej govorili v primeru grafitnih "bomb" in GPS vodenih bombah.
Če pa je osiromašen uran resnično nevaren pa ne vem. Uran vsekakor ni najbolj zdrava beseda. Bi bilo pa zanimivo ta obolenja, ki jih pripisujejo osiromašenemu uranu, statistično ovrednotiti, a ne Matthai?:)
Sicer pa naj je vojna še tako high-tech in "kirurška" ter daljinsko vodena, nobena ni zdrava!

Lui

Senitel ::

He, he, he "kdor se spušča v tako debato, bi moral vsaj poznati razliko med tankovsko cevjo in žlebom za meteorno vodo..." >:D
Se strinjam...
Osiromašen uran so ziher uporabljal le pri stralivu za A-10, ki pa tako kot je luni povedal verjetno niso devovali v prvih dneh napadov. Pri vsem tem se kaže tud nekako odnos Američanov do Balkana (ne zarad urana ampak splošno). Če bi imeli Američani kakšne resne interese, bi bili helikopterji Apache pripravljeni že prvi dan, bombniki B-2 pa bi leteli malo bolj resne misije.

LuiIII ::

Senitel? Luni!? Bom zgleda moral spremenit nick.:D

Arrivo ::

Senitel, ocitno ti potek vojne v ZRJ ni poznan .
Letalsvo ZRJ je sesulo ameriske helihopterje, potem ko jih je NATO parkiral na vojaski del letalisca v Tirani .

Senitel ::

Arrivo: Heh... Letalstvo ZRJ ni sesulo nobenega hilikopterja. Tirana je v Albaniji. Preden bi kakšno letalo iz ZRJ prišlo do Tirane, bi ga lahko sklatil bodisi z F-14 (Aim-54 Phoenix z 160km dosega), kot tudi s protiletalskimi sistemi SM-2 z ladij... So se pa trije sesul na trenažnih misijah v okolici Tirane. Letalstvo ZRJ ni imelo proti NATU za burek. Dokaz zato sta bila dva Mig-a 29, ki jih he NATO sestrelil z Aim-120 iz F-15...

luni ::

Hm mene pa zanima kako so lahko americani sestrelili vse Mige 29, ob tem pa ne izgubili nobenega letala. Navsezadnje Migi niso tako zastarela letala in sploh ne tako nebogljena proti ameriskim frcoplanom.
Artificial Intelligentia

poweroff ::

Nadaljevanje sledi - dobivam info. da v izstrelkih ni bil uporabljen samo DU, pac pa tudi plutonij!;((

According to the German TV magazine "Monitor" aired on 18th January [1], the U.S. Department of Energy admitted in a letter dated January 2000 that
the DU used in weapons contains Plutonium. Plutonium is the most toxic element on the planet -- few micrograms are lethal and highly carginogenic.
According to experts at the Swiss Federal Institute of Technology (ETH Zürich), the presence of Plutonium increases the cancer risk of DU by several orders of magnitude.


Kolega fizik pravi da je na terenu s terensko opremo zelo tezko najti karkoli, ker da so instrumenti prilagojeni drugacnim razmeram...

Sergio ::

Uf... Plutonij? Jao jao... Mislite folk, mi zivimo samo <1000 kilometrov stran... Fak... Da ne govorim o onih NEDOLŽNIH ki tam dol celo živijo... ;(
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Arrivo ::

Seniteli prevec gledas ameriske filme... Kot zamimivost ti lahko povem, da so americani bombandirali letalisce Golubovci v Crni Gori ( potem ko so rekli da te republike ne bodo vec ) ko so noc pred tem Migi ZRJ skoraj dosegli US bazo na drugi strani Jadrana . Letalisce v Tirani ( Albanija ) pa so Migi ZRJ bombardirali 2x !

Aggressor ::

Akhem, tudi glede plutonija je bilo že veliko špekulacij, tako da bom raje počakal na kakšne druge vire, kot pa na TV magazin.

Arrivo, noben od migov ni skoraj dosegel druge strani Jadrana, kajti noben sploh ni prispel do Jadranskega morja. V prvih dneh napada so imeli zavezniki popoln nadzor nad zračnim prostorom, tako da bi kakršenkoli prodor na morje bil zaznan in razumljen kot napad na ladjevje. Nenavadno bi sploh bilo, da bi Migi napadali kopensko bazo, ko pa so imeli dovolj tarč drugod. Drugič, letališče v Tirani ni bilo s srbske strani bombardirano nikoli. Lepo bi bilo, Arrivo, ako dodaš še kak vir.

Luni, zavezniki v letalskih dvobojih res naj ne bi izgubili nobenega letala, prav tako ni o tem nobenih špekulacij. Razlog za uspeh zavezniških letal je predvsem v popolnem nadzoru prostora, kar je omogočilo takojšnjo zaznavo vzletelih srbskih letal. To je največkrat pomenilo, da so imeli Migi še premajhno višino za zračni spopad, ko so že postali tarča zračnih patrulj. Drugi razlog, morda še pomembnejši, je novejši prinscip zračnega bojevanja na velike razdalje, ki ga srbski piloti očitno še niso oblvadali, prav tako pa so v tem smislu, predvsem zaradi elektronske opremen, inferiorni tudi Migi. Mig-29 je namreč odlično letalo za boj od blizu, ker je izredno okreten bolj kot npr. F-16, vendar je zavoljo slabe tehnike ponavadi bil sestreljen, še preden je sploh zaznal zavezniška letala. Podrobnejše razčlenjevanje bi mi vzelo veliko časa, preberite si o tem Obrambe iz leta 1999.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Senitel ::

Ja jest bi tud počakal kar se tiče plutonija...



Ampak da so pa Migi "skoraj" prišli do Ameriške baze v Italiji je pa nekaj novega. Kako bi migi "skoraj prišli" do Italije??? A se zavedaš, da pri tem grejo 2x (!!) ČEZ celo bojno grupo (letalonosilka, križarke, rušilci,...)!! Letalonosilka lahko na kakšne mige odgovori svojimi letali. Križarke in rušilci pa z raketami SM-2... Rad bi videl pilota, ki bi bil sposoben naredit kaj takega...



No pa še dodatek k Aggressorjevemu message-u: Vzrok za "nesposobnost" Migov pomoje tiči (poleg radarske pokritosti jasno) predvsem v Aim-120, ki je bila tukaj uporabljena drugič (prvič v Iraku). Najsodobnejša "fire and forget" raketa pač... Tudi une dva Miga, ki sta bla sestreljena nad Bosno sta bla sestreljena s to raketo...

Aggressor ::

Aim-120, jasno...
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

andro ::

Orožje je narejeno zato da ubija.:D
Usiromašen uran uporabljajo v "nabojih" zaradi njegove gostote (saj je težji od in odpornejši od svinca). Večja kod je gostota večjo kinetično energijo pridobi izstrelek.Iz pločevine usiromašenega
urana je izdelan tank Aibrams.:D
To have no errors, woud be life without meaning . No strugle no joy!

Aggressor ::

No ja, cobham oklep, ki ga ima Abrams, res vsebuje plast, katere sestavina je tudi osiromašeni uran. Najprej so menili, da Zalivski sindrom izvira od tam, vendar so potem to hipotezo opustili...
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

BigWhale ::

Torej, koliko depleted urana mora clovek pozret, da mu skodi?

Cr00k ::

jst mislm... po izracunih... ce bi ga pojedu od enkrat 200kil, da bi 100% podlegu...

Bi se tko zastrupu, da bi ti zelodc raznesl...:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cr00k ()

Thomas ::

Če te zadene projektil iz DU si v težavah, kot če bil te zadel tajeklen.

Če ga pa nosiš v žepu, ko si ga pobral na tleh, pa ni nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

BigWhale ::

Hm, kaj pa ce cez tece voda, ki gre potem v podzemno reko in jo nekaj km naprej crpajo in stlacijo v cev, jaz jo pa potem pijem?

(Ne vem kak je vpliv, zato sprasujem)

Crook, imas kak link, ki to potrdi?

poweroff ::

Če se prav spomnim, se DU tudi razprši v zrak.. ta prah pa potem podihaš. Kar nekako ni najbolje za pljuča.
sudo poweroff

Thomas ::

Govoril si o tem, da bodo razkrili blazno število enih rakov. Kako se Pentagon trese, ker je lagal, da DU ni omembe vredno toksičen.

V še eni temi, ki si jo odprl za DU. Zabu?

meatwaad ::

Zakaj pa imajo veterani Gulf War Syndrome?

Thomas ::

Ne vem. Zaradi marsičesa lahko.

Ti misliš da zaradi DU?

:\

meatwaad ::

Varianto DU naj bi se rabilo za oklep tankov kateri zdrzi napad (klasicne) protitankovske rakete. Poleg tega so dobivali neka nepreverjena cepiva in po trditvah nekaterih naj bi tisto tudi zelo vplivalo. Sicer pa ni vprasanje kaj je bilo, vprasanje je ali US in Nato res tako malo ceni svoje ljudi in jih posilja na misijo kjer se zastrupijo samo zato ker imam potem ena firma vecji profit?? Sick. Tukaj je ena uradna stran in se ena veteranska... Sicer pa jih je ogromno na Google.


Da pa ostanemo na temi, je tukaj se Google link za Kosovo DU. Zdaj vidite kaj je v resnici in kaj je po TV.

Edit: po moje je bilo podobno tudi v Srbiji, ni samo Kosovo kjer so spuscali bombe, ampak tudi center Beograda in ostali kraji v Srbiji. Preden mi kdo kaksno pametno pove, naj prosim pogleda tale link na Google.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: meatwaad ()

Cr00k ::

BigWhale: ne rabm linka za potrditev... sam logicno razmisljam:D

200 kil DU v zelodcu... to 100% umres... zarad prevelike kolicine/teze, ne zarad sevanja...

Drgac pa DU majn seva, k ce gres v en oldie-shop kjer prodajajo stare radie, TV-je iz let 30-60... na DU nisem sprobaval s temi geiger-metri... so mel pa v IJS, v Reaktorju razstavo o sevanju... stare radie, je zlo hrescal.. zelo poucno...

ce une prodajalce in tiste k to zbirajo ne pobere od raka... nevem zakaj bi vojaka k je vidu kako DU prebije tank...

Pomomoje od straha prej umres, k tolk poc!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cr00k ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Osiromašeni uran je škodljiv?

Oddelek: Loža
473390 (2032) Tio2
»

V Franciji v reko "ušlo" 360 kg urana

Oddelek: Loža
101551 (1223) jype
»

Butasti Rusi

Oddelek: Problemi človeštva
342518 (1800) perci
»

Kasetne bombe

Oddelek: Loža
133444 (3141) Boeing
»

vodikova bomba

Oddelek: Loža
185022 (4766) noogy2noogy

Več podobnih tem