»

Nvidia prehaja na odprtokodne jedrne module za svoje grafične kartice

Slo-Tech - Nvidia je sporočila, da bodo od naslednje verzije grafičnih gonilnikov NVIDIA 560 za Linux v celoti prešli na odprtokodne jedrne module. Pred dvema letoma je Nvidia izdala prvi gonilnik za Linux z odprtokodnim jedrnim modulom, ki pa še ni bil na nivoju lastniških. A razvoj je v teh dveh letih hitro tekel, nove funkcije so se dodajale in sedaj je napočil čas.

Za zdaj vse kartice še ne bodo združljive z odprtokodnimi moduli. Podprte arhitekture bodo trenutno NVIDIA Turing, Ampere, Ada Lovelace in Hopper, medtem ko bodo Maxwell, Pascal in Volta še počakali. Novi odprtokokodni gonilniki bodo podpirali HMM (heterogeneous memmory management), varno računanje (confidential computing), nove pomnilniške arhitekture za platformo Grace (coherent memmory architectures).

Situacija je torej hibridna. Grace Hopper in Blackwell odprtkodne gonilnike zahtevata. Za Turing, Ampere, Ada Lovelace ali Hopper so priporočeni, za Maxwell, Pascal in Volta pa jih ni. V večini primerov bo namestitveni...

13 komentarjev

Potop CrowdStrike dan pozneje

Slo-Tech - Po izpadu več tisoč računalniških sistemov po celem svetu, ki jih je včeraj povzročila napačna posodobitev varnostnega paketa CrowdStrike Falcon za Windows, se danes situacija počasi normalizira. Včeraj so stala nekatera letališče, trgovine, tovarne in druga ključna infrastruktura, dokler niso posodobitve ročno odstranili. Ker so bili sistemi ujeti v neskončne zanke ponovnih zagonov, je to trajalo. Izpad sistemov po celem svetu so ponekod označili kot največji izpad v zgodovini.

CrowdStrike se je posul s pepelom in pojasnil, da so vzrok za težave odkrili in odpravili. Prizadeti so bili zgolj računalniki z Windows, ne pa tudi Mac ali Linux. Napačno posodobitev so umaknili ob 7.27 po slovenskem poletnem času, zato so bili prizadeti le računalniki, ki so se v internet povezali in posodobitev naložili pred tem. To pa je bila predvsem vzhodna polobla, ki je dan začela prva - Avstralija, Azija in Evropa.

Problematična je datoteka C-00000291*.sys s časovnim žigom 04:09 UTC, medtem ko...

32 komentarjev

FTC o Microsoftu: takšnih monopolnih potez smo se bali

Slo-Tech - Microsoft se je moral precej namučiti, da je zbral vsa soglasja za prevzem Activision Blizzarda, čemur je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) sprva odločno nasprotovala. Prevzem so potem dobesedno iztožili, a se je FTC na sodišču pritožil. FTC je te dni poudaril, da je Microsoftova podražitev naročnine na Xbox Game Pass primer ravnanja, pred katerim so svarili in zaradi česar so prevzemu nasprotovali.

Paket Console Game Pass za 11 dolarjev na mesec se ukinja, nadomešča pa ga 36 odstotkov dražji Game Pass Standard (15 dolarjev mesečno). Ta tudi nima več takojšnjega dostopa (day one) do vseh Microsoftovih iger. Slednje je na voljo šele naročnikom na Game Pass Ultimate, ki pa stane že 20 dolarjev mesečno in ima še nekaj dodatnih funkcij. Microsoft je torej ukinil najcenejši paket, njegov nadomestek pa je slabši in dražji. Kdor želi obdržati vse iste funkcije, je prisiljen vzeti dražji paket z več funkcijami, ki jih morda sploh ne potrebuje.

Microsoft nikjer ne trdi, da je...

6 komentarjev

Izpad računalniških sistemov po celem svetu, rešitev že znana

Slo-Tech - Na deset tisoče računalnikov po vsem svetu se je danes pritožilo in prikazalo zloglasni modri zaslon smrti, namesto da bi normalno naložilo Windows. Težave so prizadele trgovine, letalske prevoznike in letališča, banke, drugo ključno infrastrukturo. Hitro se je izkazalo, da je skupni imenovalec programska oprema CrowdStrike Falcon, ki jo uporabljajo za zaščito pred hekerskimi napadi. Slaba posodobitev tega programa je na kolena spravila sistem Windows, kjer jre nameščen.

Težave so se začele širiti v Avstraliji in daljnem vzhodu, kjer so se prvi zbudili v nov dan. Sedaj se širijo proti zahodu, ko se delovni dan začenja v preostalih delih sveta. CrowdStrike je že priznal težavo in dejal, da njegovi inženirji že odpravljajo težavo. Medtem so težave prizadela ogromne kose internetne infrastrukture. Težave so tudi v velikih oblačnih storitvah, kot je Microsoft 365, v fizični svet pa pronicajo kot motnje pri oddajanju televizijskih kanalov, odpovedani leti na letališčih, nedelovanje...

128 komentarjev

Meta: večmodalnega modela Llama v EU ne bo

Slo-Tech - Meta je sporočila, da v Evropski uniji ne bo ponudila novega večmodalnega modela umetne inteligence Llama, ki je sicer na voljo pod odprto licenco. V prihodnjih mesecih bodo model splavili v preostanku sveta, medtem ko ga v EU zaradi "nepredvidljive narave evropskega regulatornega okolja" ne bodo. To pomeni, da ga niti evropska podjetja ne bodo mogla uporabljati.

EU je minuli teden sporočila, da je skrajni rok za zagotovitev skladnosti z zakonodajo o umetni inteligenci (AI Act) 2. avgusta 2026. Zakonodaja velja že od marca, objavljena je tudi v uradnem listu, sedaj pa teče prehodno obdobje. Ena izmed pomembnih določb se nanaša tudi na prepoved uporabe, ki bi lahko kršila pravice državljanov, kamor sodijo tudi biometrija, zbiranje in obdelava osebnih podatkov ter osebnih okoliščin.

Zanimivo je, da je tudi Apple nedavno sporočil, da bo svojo Apple Intelligence za zdaj v EU preložil, saj imajo pomisleke zaradi akta o digitalnih trgih (DMA). EU se še ni odzvala.

36 komentarjev

GPT-4o mini nadomešča GPT-3.5 Turbo

Slo-Tech - OpenAI je danes predstavil GPT-4o mini, ki je manjši brat že znanega GPT-4o. Na voljo bo tudi za uporabnike brezplačnih računov, saj bo nadomeščal GPT-3.5 Turbo. Za zdaj ni nobenih informacij, da bi bila uporaba omejena, tako kot to velja za GPT-4o, kjer imajo brezplačni uporabniki na voljo le nekaj odgovorov vsakih nekaj ur.

Za uporabnike, ki imajo plačljivi strojni dostop, je bistveno cenejši od prejšnjih verzij. OpenAI pojasnjuje, da stane 15 centov za milijonov vhodnih znakov in 60 centov za milijon izhodnih znakov, kar je približno desetkrat ceneje od najzmogljivejših modelov prejšnje generacije in 60 odstotkov ceneje od GPT-3.5 Turbo. GPT-4o mini zna marsikaj, predvsem pa je večmodalen, torej razume tako besedila kakor tudi slike in podobno. Trenutno razume besedilo in vid prek API, v prihodnosti pa bo še slike, video in zvok.

OpenAI pojasnjuje še, da je tudi v novem modelu onemogočeno škodljivo delovanje, denimo ustvarjanje sovražnega govora ali spama, pa tudi...

2 komentarja

ASML navdušil, investitorji pa bežijo

Slo-Tech - ASML je včeraj objavil poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so presegli pričakovanja. Nizozemski proizvajalec strojev za izdelavo čipov je ustvaril 6,24 milijarde evrov prihodkov in 1,58 milijarde evrov dobička, kar je več od pričakovanj analitikov. Še bolj pomembna količina so naročila (net bookings), ki so dosegla 5,6 milijarde evrov, kar je 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Še lani je ASML leto 2024 označeval kot prehodno, ko se bo povpraševanje po težkem letu 2023 začelo povečevati. Nato je naprej presenetila umetna inteligenca, ki je povečala povpraševanje tudi po ASML-jevih strojih, nato pa še ameriško-kitajski trgovinski spor. ASML že sedaj na Kitajsko ne sme prodajati najnovejših strojev, kar predstavlja veliko tveganje, saj v tej državi ustvarijo polovico prihodkov.

Da so investitorji včeraj bežali od ASML, ki je izgubil 11 odstotkov, pa je odgovorna ameriška politika. Bidnova administracija je sporočila, da razmišljajo o zaostritvi omejitev za trgovanje...

54 komentarjev

Prvi podmorski kabel v Jemnu popravljen, sledita še dva

Slo-Tech - V jemenskih vodah so popravili podmorski kabel AAE-1, ki teče od Francije do Hongkonga in povezuje še številne države na poti. Kabel je bil poškodovan od letošnjega februarja, ko ga je pretrgala ladja, ki je ob napadu Hutijev potonila. Poleg AAE-1 sta poškodovana še dva kabla, ki sta za popravilo na vrsti naslednja.

Preden so kable lahko začeli popravljati, so morali najprej dobiti dovoljenje jemenskih oblasti in nato še poskrbeti za varnost. Zadnji je dovoljenje pridobil kabel AAE-1, saj je TeleYemen član konzorcija lastnikov, ki pa ima povezave tudi z uporniki. Vlada zato ni želela izdati dovoljenja. Kaj se je spremenilo, da so ga vendarle dobili, še ni znano. A prav AAE-1 je bil prvi popravljen.

Ladja Niwa, ki pluje pod zastavo Združenih arabskih emiratov in je namenjena polaganju podmorskih kablov, je na lokaciji in izvaja popravila. Pričakovati je, da bodo v naslednjem mesecu ponovno usposobili še preostala kabla, s čimer bo internetni promet spet stekel. Kljub izpadu treh...

3 komentarji

FBI je že vdrl v telefon napadalca na Trumpa

FBI - Iz FBIja so sporočili, da so v dveh dneh po sobotnem poskusu atentata na nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa že uspeli vdreti v mobilni telefon strelca Thomasa Matthewa Crooksa.

V prvi polovici leta 2016 smo bili priče razburljivemu dvoboju med uradom FBI in Applom. Po terorističnem napadu v San Bernardinu so namreč zvezni preiskovalci od Appla želeli pomoč pri odklepanju napadalčevega iPhona, kar pa so v Cupertinu zavrnili z očitkom, da preiskovalci od njih de facto zahtevajo namestitev stranskih vrat v naprave, kar bi lahko usodno vplivalo na področje šifriranja in varnost ter zasebnost uporabnikov telefonov. FBI je nato vendarle uspel vdreti v telefon s pomočjo zunanjih pogodbenikov, kjer smo šele leta 2019 dognali, da je šlo za avstralsko firmo Azimuth Security. Apple si je s tisto epizodo utrdil sloves podjetja, ki skrbi za zasebnost uporabnikov, vajo pa so pozneje tudi še ponavljali, denimo leta 2020 po terorističnem napadu v Pensacoli.

Kako drugačni časi so...

39 komentarjev

Na letošnji olimpijadi vsi slovenski biologi do medalj

ZOTKS - Na 35. mednarodni biološki olimpijadi (IBO 2024), ki je od 7. do 14. julija potekala v kazahstanski Astani, je Slovenija dosegla odličen rezultat, saj se tekmovalci vračajo z dvema srebrnima in dvema bronastima medaljama. Našo državo so zastopali Miha Ferlinc (II. gimnazija Maribor) ter Matej Nastran (Gimnazija Škofja Loka), ki sta bila srebrna, ter Špela Polutnik (II. gimnazija Maribor) in Svit Stramšak (Srednja šola Slovenska Bistrica). Tekmovanja se je udeležilo 286 tekmovalcev iz 81 držav.

Tekmovanje je obsegalo dva tekmovalna dneva, ki sta vključevala šesturno laboratorijsko delo in šesturni teoretični preizkus iz znanja. Tekmovalci so prikazali znanje biokemije, molekularne biologije, bioinformatike, anatomije živali in fiziologije. Med drugim so izvedli sekcijo očesa ovce, čiščenje proteinov in DNK ter računalniško analizo genoma. V teoretičnem delu tekmovanja so morali odgovoriti na sto vprašanj, ki so preverjala znanje vseh področij biologij, kar presega običajno...

4 komentarji

Kaspersky zapira pisarne v ZDA

Slo-Tech - Rusko podjetje Kaspersky Lab je zaposlenim v ameriški podružnici sporočilo, da jo bodo zaprli. Zaposlene bodo še ta teden odpustili, so za Zero Day povedali v podjetju. Gre za približno 50 zaposlenih, ki bodo prejeli odpravnine. Od 20. julija bodo začeli ugašati delovanje v ZDA, saj so ameriške oblasti po 24. juliju prepovedale prodajo njihovih izdelkov. Kaspersky Lab je v ZDA svoje izdelke prodajal od leta 2005.

V izjavi za javnost so zapisali, da so natančno proučili zahteve ameriških oblasti ter sprejeli odločitev, da poslovanje v ZDA ni več upravičeno. Ministrstvo za gospodarstvo je minuli mesec podjetje uvrstilo na seznam podjetij, ki predstavljajo nevarnost za nacionalno varnost. Podrobnosti sicer niso razkrili, a v osnovi trdijo, da bi lahko prek programske opreme Kaspersky ruska država prisluškovala. Kaspersky odločno zanika kakršnekoli povezave z ruskimi oblastmi ali namerno slabitev svoje programske opreme.

22 komentarjev

Tudi AT&T med žrtvami vdora v Snowflakov oblak

Slo-Tech - Iz ameriškega telekomunikacijskega giganta AT&T so sporočili, da so zlikovci ukradli metapodatke o klicih in sporočilih praktično vseh njihovih strank. Gre za enega od doslej najodmevnejših primerov iz skupine vdorov v oblak podjetja Snowflake.

Očitno bo letošnje leto na področju kibernetske varnosti minevalo v znamenju orjaškega vdora v internetno odložišče ameriške družbe Snowflake. Da morda prihaja do neprimernih dostopov do odložišč strank, so administratorji prvič posumili sredi aprila in za preiskavo incidentov najeli Googlovo varnostno podružnico Mandiant. Preiskovalci so do sredine maja zbrali dovolj informacij za sklep, da gre za organiziran, množičen napad na Snowflakove stranke s strani enega akterja, ki so ga poimenovali UNC5537. V dogovoru z ameriškimi zveznimi preiskovalci je iskanje nepridipravov na začetku potekalo na skrivaj, zato je javnost o aferi izvedela šele 10. junija. Prizadetih naj bi bilo kar 165 podjetij, med katerimi jih večina še ostaja neznanih; med...

4 komentarji

Prikriti citati v metapodatkih: še en način manipulacij v kvantitativnem vrednotenju znanosti

Slo-Tech - Znanstveni članki, s katerimi raziskovalci delijo svoje ugotovitve in dognanja s svetom, citirajo predhodno objavljena dela. To je ključni del člankov, ki bralcem omogoča iskanje dodatnih informacij, preverbo trditev in primerjavo z dosedanjim védenjem. Za znanstvenike pa so citati pomembni tudi karierno, saj je citiranost eden izmed osnovnih kvantitativnih parametrov, po katerih se vrednoti njihova znanstvena odličnost pri pridobivanju projektov, napredovanju in podobno. Obstajajo velike svetovne baze člankov in medsebojne citiranosti, denimo Crossref, Web Of Science, Google Scholar in druge. Za slovenske raziskovalce lahko te podatke preverimo v SICRIS-u, ki omogoča iskanje po raziskovalcih, nato pa pregled njihove citiranosti (funkcija Citiranost bibliografskih zapisov v COBIB.SI, ki so povezani z zapisi citatnih baz).

Obstajajo pa tudi številne neetične prakse, s katerimi si raziskovalci povečujejo citiranost. Gre tako za citiranje nepovezanih člankov, izsiljevanje za citate v...

6 komentarjev

Kaj je planet?

Slo-Tech - Leta 2006 je Mednarodna astronomska zveza (IAU) spremenila definicijo planeta in na veliko razočaranje vseh privržencev Plutona njegov status spremenila v pritlikavi planet. Morda pa se kmalu obeta še ena sprememba, ki sicer Plutonu ne bo vrnila stare slave, bo pa "ustvarila" na stotine novih planetov. Raziskovalci z UCLA predlagajo novo definicijo, ki jo bodo Zvezi predstavili na rednem srečanju prihodnji teden.

Trenutno so planeti telesa, ki krožijo okrog Sonca in so dovolj masivni, da so približno sferične oblike zaradi lastne gravitacije ter so hkrati gravitacijsko počistili svojo okolico. To po eni strani izključuje vse planete, ki krožijo okoli drugih zvezd ali zgolj tavajo po vesolju, hkrati pa z velikostjo povezana termina nista zelo natančna. Zato Jean-Luc Margot predlaga novo definicijo.

Planeti bi bili vsa telesa, ki krožijo okrog zvezde, rjave pritlikavke ali ostanka zvezde. S tem bi vključili tudi telesa izven našega Osončja. Druga pogoja pa sta zelo jasna: planeti...

8 komentarjev

Nemčija na svojih fregatah nadomešča 8-palčne diskete

Slo-Tech - Nemška mornarica je ugotovila, da so 8-palčne diskete zares zastarela tehnologija, ki jo velja zamenjati. Njene fregate razreda Brandenburg F123, ki so v uporabi od sredine 90. let minulega stoletja, namreč za vnos podatkov še vedno uporabljajo omenjene diskete. Zato so objavili razpis za razvoj in implementacijo nadomestne rešitve, ki bo očitno simulacija.

Da uporabljajo tri desetletja stare fregate 8-palčne diskete, ni presenetljivo, saj se v tovrstne stroje nikoli ne vgrajuje najnovejša tehnologija, diskete pa so bile tisti čas preverjena in zrela rešitev. A tehnologija se razvija hitro, zato je tedaj zrela rešitev danes obupno zastarela. V okviru obsežne prenove in modernizacije fregat bodo zato nadgradili tudi sistem za vnos podatkov.

To ni trivialna naloga, a so jo v preteklosti drugod že uspešno izpeljali. Ker želi mornarica rešitev, ki bi najmanj vplivala na delovanje ostalih sistemov, je najboljša možnost drop-in zamenjava. Nadgradnjo fregat vodi švedski Saab. Levji...

50 komentarjev

Apple se je uklonil Evropski komisiji

Slo-Tech - Evropska komisija je sprejela Applove zaveze o spremembah v ekosistemu iOS, s katerimi bo Apple ponudnikom mobilnih denarnic omogočil dostop do NFC v svojih telefonih. Evropska komisija meni, da so Applove zaveze zadostne, da bo ustavila postopek zoper podjetje. Rok za njihovo implementacijo se izteče čez dva tedna.

Doslej je imel Apple monopol nad mobilnimi denarnicami s svojo Apple Pay, ki je imela edina polni dostop do tehnologije NFC. Ker na Applovih telefonih teče le Applov operacijski sistem iOS, ima Apple popoln nadzor nad ekosistemom, zato zanj veljajo stroga pravila o praksah, ki bi lahko pomenile oviranje konkurence. Komisija je menila, da pri mobilnih denarnicah Apple to počne.

Apple je že spočetka, ko je Komisija uvedla preiskavo, obljubil dostop do NFC tretjim ponudnikom po jasnih in nediskriminatornih pogojih ter uporabo naprednih funkcij, kamor sodijo na primer Touch ID ali Face ID. To je bil dober začetek, a je Komisija terjala še dodatne zaveze. Apple je sedaj...

11 komentarjev

Prvi polet evropske rakete Ariane 6 delno uspešen

vir: ESA
ESA - V torek je prvič poletela raketa Ariane 6, ki bo odslej predstavljala jedro evropskih zmogljivosti za pošiljanje tovora v vesolje. Čeprav je izstrelitev potekala brez težav, pa se odprava ni zaključila povsem po načrtih, saj je med dodatnimi eksperimenti odpovedal pogon druge stopnje.

Ni skrivnost, da se je evropska raketna industrija v zadnjem desetletju znašla v neprijetnem tehnološkem zaostanku, za katerega je pretežno kriva povsem sama. Vzrok prvenstveno leži v tekmecu SpaceXu, oziroma tamkajšnji raketi Falcon 9, ki je z nižanjem cene poletov v vesolje praktično uničila nekdanji primat družbe Arianespace, ki je z raketami Ariane svojčas obvladovala področje komercialnih vesoljskih poletov. Evropejci imajo v bistvu podoben problem kot NASA z raketo SLS: ne zmorejo najti odgovora na SpaceXovo gibkost, saj cilj Ese in konglomerata Arianegroup ni zgolj surova tržna učinkovitost, temveč so motivi tudi politični, predvsem omogočanje evropskih zmogljivosti za polete v vesolje in...

17 komentarjev

Minulih 12 mesecev je bilo 1,5 °C pretoplih

Slo-Tech - Evropski projekt C3S (Copernicus Climate Change Service) ugotavlja, da je za nami temperaturno rekordno leto. Letošnji junij je bil že 13. zaporedni mesec, ko je bila globalna temperatura višja kot kadarkoli v istem obdobju leta po letu 1850. V primerjavi z referenčnim obdobjem ERA5, ki zajema podatke iz predindustrijske dobe v letih 1850-1900, je bil junij za 1,5 °C toplejši. To je že dvanajsti mesec zapovrstjo, ki je bil vsaj 1,5 °C toplejši od reference. Minulih dvanajst mesecev je tudi najtoplejših, odkar merimo temperaturo, in sicer v povprečju 1,64 °C toplejših od predindustrijskega povprečja.

V Evropi je bil odklon malce večji od globalnega povprečja, sicer pa je bil to drugi najtoplejši junij v Evropi. Pretoplo je bilo v Srednji in jugovzhodni Evropi, pa v večjem delu Severne Amerike, Brazilije, Sibirije, severne Afrike in Antarktike. Vzhodni ekvatorialni Pacifik je bil zaradi nastajajoče La Niñe nekoliko hladnejši.

Pretopli so tudi oceani. Povprečna temperatura oceanov...

57 komentarjev

Boeing priznal goljufijo

Slo-Tech - Predstavniki Boeinga so sporočili, da bo podjetje v dogovoru s tožilstvom ZDA priznalo krivdo za kaznivo dejanje goljufije, ker podjetje ni spoštovalo pogojev dogovora, ki so ga sklenili z zvezno vlado po padcu letal 737 Max. Podjetje bo plačalo 243,6 milijona dolarjev odškodnine in se izognilo javnemu procesu, kar so zahtevali svojci 346 žrtev obeh nezgod. Ti so že izrazili nasprotovanje dogovoru, ki ga vidijo kot gnusnega.

Boeing je po nesreči letal 737 Max v letih 2018 in 2019, katerim je botroval sistem MCAS za krmiljenje, pristal v nemilosti regulatorjev. Letala so bila leto dni prizemljena, v ZDA pa je tožilstvo leta 2021 podjetje obtožilo načrtovanja goljufij in zavajanja regulatorja. Podjetje je nato s tožilstvom sklenilo dogovor, s katerim se je izognilo kazenskemu pregonu v zameno za plačilo globe in odškodnine ter uvedbo strogega nadzora, ki bi trajal tri leta. Letos januarja pa je enemu izmed letal med letom odneslo vrata, kar je sprožilo nove preiskave.

Izkazalo se...

24 komentarjev

Na internetu se je znašlo 10 milijard gesel

Slo-Tech - Na internetu se je pojavila datoteka rockyou2024.txt, ki vsebuje skoraj deset milijard edinstvenih gesel, ki jih ljudje dejansko uporabljajo. Datoteko je 4. julija na nekem hekerskem forumu objavil uporabnik z vzdevkom ObamaCare, v njej pa je v besedilni obliki (plain-text) zapisanih natančno 9.948.575.739 gesel.

Avtentičnost datoteke so preverili na Cybernews in ugotovili, da gre za zbirko gesel iz različnih varnostnih incidentov. Nekaj je novih, nekaj je starih, vsa pa so bila vsaj nekoč aktivna. To je v spremljajočem besedilu k objavi priznal tudi uporabnik, ki je gesla priobčil.

Spomnimo, da je pred tremi leti na internet pricurljala datoteka rockyou2021.txt, ki je vsebovala 8,4 milijarde gesel v enaki obliki. V naslednjih treh letih so torej hekerji dodali še poldrugo milijardo gesel. Skupno gre za gesla, ki so na internet pritavala v zadnjih dveh letih v več kot 4000 varnostnih incidentih.

Ključna funkcija tovrstnih seznamov je pomoč pri razbijanju gesel s surovo silo...

24 komentarjev

Končala se je prva misija "bivanja na Marsu"

NASA - Včeraj se je končala prva misija v okviru Nasinega programa CHAPEA. Štirje prostovoljci so od 25. junija lani do 6. julija letos bivali v 3-D natisnjenem habitatu Mars Dune Alpha s površino 160 kvadratnih metrov, ki je posnemal bivanje na Marsu.

V tem času so opravljali navidezne vesoljske sprehode po "Marsovi površini" v skafandrih, njihova prehrana je bila omejena na jedi, ki bi jih imeli na Marsu, pri komunikaciji z zunanjim svetom so imeli 22-minutno zakasnitev. Celotno bivanje je kar najbolj simuliralo dejansko življenje na Marsu s trenutno tehnologijo.

Kelly Haston, Anca Selariu, Ross Brockwell in Nathan Jones so se 378 dni pretvarjali, da živijo na Marsu. NASA želi s programom CHAPEA ugotoviti, kako daljše bivanje v izolaciji in s strogimi pravili in omejitvami vpliva na ljudi. Zato bosta prvi misiji sledili še dve, ena se bo začela prihodnje leto in že ima izbrane kandidate, za tretjo pa datum ali sodelujoči še niso znani.


32 komentarjev

Wero: evropska alternativa Paypalu

Slo-Tech - V Nemčiji so minuli teden zagnali evropsko alternativo plačilnim sistemom, kakršen je PayPal. Wero, ki je lepljenka iz besed We euro, je plod sodelovanja konzorcija EPI (European Payments Initiative), v katerem sodeluje 14 velikih zahodnih bank in dva ponudnika plačilnih sistemov. Wero je evropski odgovor na sisteme, ki jih nudijo Mastercard, Visa in Paypal, pa tudi Apple Pay in Google Pay. Zgledovali so se po sistemu Twint iz Švice, ki je zelo podoben slovenskemu Fliku.

Wero omogoča hipna plačila drugim uporabnikom, za kar ne potrebujemo njihove številke bančnega računa (IBAN), temveč zadostuje telefonska številka. Poleg plačil fizičnim osebam omogoča Wero tudi komercialne transakcije. Trenutno je Wero namenjen belgijskemu, francoskemu in nemškemu trgu, v prihodnosti pa ga želijo razširiti tudi v druge evropske države. Toda tudi v omenjenih državah še ne sodelujejo vse banke. Za Slovence bo razočaranje, da N26 v Wero ne sodeluje.

Še eno evropsko alternativo za ameriške plačilne...

24 komentarjev

Samsungu se obeta rekorden dobiček

Slo-Tech - Sicer bo Samsung poslovne rezultate za minulo četrtletje objavil šele konec meseca, a sodeč po včeraj objavljenih ocenah bodo rekordni. Pričakujejo, da bo dobiček iz poslovanja dosegel 10,4 bilijona vonov (7,0 milijarde evrov), kar je 14-krat več kot v enakem obdobju lani (670 milijard vonov). To je tudi precej več od napovedi analitikov, ki so se gibale okrog 8,5 bilijona vonov. Delnice podjetja so včeraj po objavi napovedi pridobile tri odstotke in so le odstotek pod zgodovinskim vrhom iz januarja 2021, potem ko so vmes izgubile že skoraj 40 odstotkov vrednosti.

Razlogov za odlične rezultate je več, izstopa pa povpraševanje po strojni opremi za umetno inteligenco, za katero Samsung dobavlja pomnilniške čipe. Prihodki podjetja bodo tako znašali 73-75 bilijonov vonov, kar je četrtino več kot lani in v skladu z napovedmi analitikov. Spomnimo, da je podjetje lani ustvarilo velikansko izgubo, saj se je povpraševanje po covidnih časih vendarle umirilo. Novo rast pa poganja...

8 komentarjev

Fuzijski reaktor ITER bo še zamudil

Slo-Tech - Iz Francije so ta teden sporočili, da bo prihajajoči fuzijski reaktor ITER v celoti nared šele po letu 2034, s polno zmogljivostjo pa bo po optimističnem scenariju deloval po letu 2039. V primerjavi z dosedanjimi načrti se torej časovnica zamika za štiri leta, kar je posledica več vzrokov. Med njimi so tako administrativni kot pravni, denimo dodatne zahteve francoskega regulatorja za jedrsko varnost. Še vedno pa se vlečejo težave iz pandemičnega obdobja, saj je proizvodnja posameznih sestavnih delov pri nekaterih proizvajalcih močno zastala, v nekaj primerih pa je treba najti alternativne ponudnike. Zgodile so se tudi nekatere inženirske spremembe v projektu, ki terjajo nove materiale in sestavne dele.

ITER se sicer z zamudami sooča praktično vse od začetka projekta. Po doslej aktualnem načrtu bi morali že prihodnje leto začeti testirati vodikovo plazmo nizkih energij, a je zaradi zamud in zamikov to povsem nemogoče. Da se to ne bo zgodilo, je bilo jasno vsaj od oktobra 2020. To...

23 komentarjev

Zemlja se vrti vse hitreje, zato tudi letos brez prestopnih sekund

Razlika med UTC in sončnim časom. Navpični skoki so prestopne sekunde

Slo-Tech - Za nami je najdaljše obdobje brez vrivanja prestopnih sekund, saj smo zadnjo dodali konec leta 2016, niti letos pa je ne bo, so sporočili iz IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service). To pomeni, da bo razlika med mednarodnim atomskim časom (TAI) in univerzalnim koordiniranim časom (UTC) še naprej ostala -37 sekund.

Prestopne sekunde se lahko dodajo konec junija ali konec decembra, da bi univerzalni koordinirani čas ostal usklajen z dejanskim vrtenjem Zemlje. Medtem ko TAI tiktaka nespremenjeno in vsak dan preteče 86 400 sekund, lahko imajo dnevi v UTC tudi 86401 sekund, če se doda prestopna sekunda, ali 86399 sekund, če je prestopna sekund negativna. Slednje se še ni zgodilo, saj to ustreza hitrejšemu vrtenju Zemlju od enega obrata na 84000 sekund, česar pa ni opaziti. A vendarle - prestopnih sekund dodajamo čedalje manj, torej se Zemlja vendarle vrti nekoliko hitreje kot pred desetletji in če se bo trend nadaljeval, lahko kdaj v prihodnosti vendarle dobimo...

22 komentarjev

Proton predstavil storitev Docs

Slo-Tech - Švicarsko podjetje Proton, ki je leta 2014 uvedlo varne in anonimne elektronske predale in odtlej razširilo svoj asortiment storitev, je predstavilo konkurenco Google Docs oziroma Office 365. Gre za storitev, ki omogoča skupinsko delo na dokumentih, ki so šifrirano shranjeni v njihovi spletni shrambi. Dokumenti so zategadelj dostopni le avtorju in sodelavcem, ki jim je odobril dostop. Niti Proton nima vpogleda v vsebino.

Proton Drive je dobil storitev Docs, ker želi Proton s tem ponuditi zasebnostno konkurenco Microsoftu in Googlu, ki prav rada vohljata za našimi podatki. Za zdaj Proton Docs razume le besedilne datoteke, ki so lahko v različnih formatih, ne le .docx. Ni še jasno, ali bodo v prihodnosti podprli tudi preglednice in podobno. Osnovna, torej brezplačna verzija Proton Drive omogoča osnovno urejanje in komentiranje dokumentov, zato nakup plačljive ni nujen.

Proton nudi že vrsto storitev, ne le elektronskih predalov: koledar, VPN in celo upravljalnik gesel. Novi Proton...

31 komentarjev

Sony ne bo več proizvajal zapisljivih blu-rayjev

Slo-Tech - Sony, ki je eden največjih proizvajalcev medijev blu-ray, je najavil enega izmed korakov proti slovesu teh medijev. Prenehali bodo proizvajati zapisljive medije blu-ray za domače uporabnike, zato bodo tudi odpustili 250 zaposlenih iz tega sektorja. Proizvodnje ne bodo selili, temveč jo bodo res ukinili. Proizvodni obrat v kraju Tagajo ima sicer 670 zaposlenih, a bo večina zaposlitev obdržala, ker se vsa proizvodnja ne ukinja.

Še vedno bodo proizvajali blu-rayje za poslovne naročnike (B2B). Prav tako bodo še vedno proizvajali medije z vsebino, denimo igrami, glasbo itd. Sprememba bo za zdaj prizadela le stranke, ki blu-rayje uporabljajo za varnostne kopije svojih podatkov in podobno. Zelo dolgoročni cilj pa je ukinitev vseh optičnih medijev, a za kaj takega čas še ni primeren.

Mediji blu-ray imajo nekaj prednosti, med katerimi so gotovo dolgoživost, manj navdušujoča pa je omejitev na največ 125 GB. Posamezni eksperimentalni modeli sicer zmorejo več, a še niso komercialno dostopni...

41 komentarjev

Japonska birokracija vendarle nehala uporabljati diskete

Slo-Tech - Japonska vlada je sporočila, da so konec junija dokončno prenehali uporabljati diskete. Minister za digitalizacijo Taro Kono je poetično dejal, da so 28. junija dobili vojno proti disketam. Kono se je sicer že dlje čas zavzemal za upokojitev disket, telefaksov in ostalih analognih reliktov, ki so ostajali zakoreninjeni v japonski birokraciji. Več kot tisoč različnih agencij, služb, ministrstev in drugih organov je še minuli mesec uporabljalo diskete, sedaj pa je ostala le še ena izjema: ena izmed služb za recikliranje vozil še vedno uporablja diskete.

Ministrstvo za digitalizacijo so na Japonskem vzpostavili leta 2021 med pandemijo, ko je tudi v tradicionalni Japonski dozorelo spoznanje, da preveliko zanašanje na papir in analogne tehnologije hromi. Med vzpostavljanjem testiranja in cepljenja na nivoju države so ugotovili, da papirnate evidence in zastarela tehnologija nalogi niso kos.

Japonska se je šele pred dvema letoma javno zavezala, da bo odpravila uporabo disket v javnem...

27 komentarjev

Tesla v minulem četrtletju proizvedla in prodala manj vozil

Slo-Tech - Tesla je objavila proizvodne rezultate drugega letošnjega četrtletja, ki so razočarali. V minulem kvartalu so proizvedli 418.831 vozil, kar je 14,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Prodaja pa se je znižala za 4,8 odstotka na 443.956 vozil. Prodaja je padla že v prvem letošnjem četrtletju, ko so prodali 8,5 odstotka manj vozil kot leto pred tem. To je prvič po letu 2020, da Tesla ni beležila rasti prodaje.

To se pozna tudi na bilancah, saj so aprila poročali o 55-odstotnem padcu dobička in razpolovitvi bruto marže na 5,5 odstotka, kar je pol manj kot povprečja v tem sektorju. To pot pa je bil padec proizvodnje večji od padca prodaje, kar ni nujno slabo. Doslej je Tesla konstantno proizvajala več kot prodajala, sedaj pa zaloge končno odprodaja.

Velika večina proizvedenih in prodanih vozil je Model 3 ali Y, le pet odstotkov odpade na preostale modele. Finančne rezultate minulega četrtletja pa pričakujemo 23. julija letos. Investitorjev očitno slabša prodaja ne skrbi, ker je...

90 komentarjev

Google namesto napovedanega zmanjšanja povečuje izpuste ogljikovega dioksida

Slo-Tech - Google je pred petimi leti najavil smeli načrt, da bodo do leta 2030 razpolovili emisije toplogrednih plinov, ki nastajajo zaradi delovanja podjetja. A cilj se odmika, kažejo najnovejši podatki. V minulem letu je Google ustvaril 14,3 milijona metričnih ton ogljikovega dioksida, kar je 13 odstotkov več kot leto pred tem. V primerjavi z referenčnim letom 2019 pa je Google lani ustvaril kar 48 odstotkov več emisij.

Levji delež Googlovih emisij ustvarjajo podatkovni centri, ki brnijo po celotnem svetu. Google se sicer trudi postavljati svoje centre v državah, kjer je cena električne energije zaradi njenega obilja nizka, hlajenje pa manjši problem zaradi mrzlega podnebja. A kljub temu je poraba električne energije za poganjanje podatkovnih centrov lani prispevala dodatno megatono izpustov.

Razlogov ni težko poiskati. Umetna inteligenca je poskrbela za rast porabe električne energije, kar neposredno povečuje izpuste ogljikovega dioksida. Gemini, vpeljava umetne inteligence v iskanje in...

12 komentarjev

Francija bojda preiskuje Nvidio

Slo-Tech - Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo izrazita tržna premoč Nvidia, ki jo je zacementirala umetna inteligenca, pritegnila pozornost regulatorjev. Sodeč po lanskem finančnem poročilu, ki ga je Nvidia predložila SEC-u, se Evropska unija, Francija in Kitajska že podrobneje zanimajo za poslovanje podjetja. Reuters sedaj poroča, da po neuradnih podatkih Francija že preiskuje ravnanje podjetja.

Evropska komisija za zdaj ne bo nadaljevala svoje predhodne preiskave, temveč bodo počakali na epilog postopka v Franciji. Slednjega niti francoski regulator niti Nvidia javno ne želita komentirati. Francoski regulator pa je v poročilu minuli teden zapisal, da na trgu polprevodniških čipov za umetno inteligenco obstaja nevarnost zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Izrazili so zaskrbljenost nad dejstvom, da je sistem Nvidia CUDA edini, ki je v praksi uporaben za grafične čipe, ki poganjajo umetno inteligenco. Zlasti problematična pa je morebitna vertikalna integracija, ki se izrisuje z...

19 komentarjev

Evropska komisija: Meta krši DMA

Slo-Tech - Evropska komisija je predhodno ugotovila, da Meta krši Akt o digitalnih trgih (DMA). Model, po katerem lahko uporabniki bodisi soglašajo z oglaševanjem glede na zbrane osebne podatke bodisi se temu izognejo s plačilom (pay or consent), je nezakonit. Meta je na Instagramu in Facebook tovrstni model uvedla lani, da bi s tem izpolnila novo evropsko zakonodajo. Komisija je to potezo proučila, saj je obstajal sum, da gre za namerno izigravanje in izogibanje evropske zakonodaje.

V predhodnem mnenju sedaj Komisija ugotavlja, da je model v nasprotju z DMA. Uporabniki nimajo možnosti izbrati storitve, ki bi uporabljala manj ali nič njihovih osebnih podatkov. Po mnenju Komisije izbira med plačilom ali personaliziranimi oglasi uporabnike sili v podajo soglasja za zbiranje osebnih podatkov in ne nudi prave izbire. Soglasje namreč ni prostovoljno, če uporabniki nimajo zares izbire.

Meta medtem vztraja, da so nov model uvedli prav zaradi DMA in da je v skladu z njim. Končno odločitev Komisije...

14 komentarjev

Metine tegobe z označevanjem obdelanih slik

vir: Meta
Meta - Iz Mete so sporočili, da rahlo spreminjajo označevanje slik na svojih družbenih omrežjih, ki so bile obdelane z nekaterimi modernejšimi strojnimi metodami, po tem ko je oznaka "Made with AI" povzročila obilico zmede.

V začetku leta so pri Meti pognali sistematično označevanje podob na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Threads, nastalih z generativnimi algoritmi. Preko pomladi so ambicije še povečali in nameravajo tako do konca leta uvesti samodejno označevanje širše kategorije obdelanih slik, med drugim tudi deepfake starejših tipov. Toda nedavna nerodnost kaže, da imajo pred seboj nemara večji izziv, kot so si predstavljali. V preteklem mesecu je predvsem na Instagramu veliko negodovanja med profesionalnimi fotografi sprožil pojav, da se je oznaka "Made with AI" pojavila tudi ob očitno stvarnih fotografijah - če so njihovi avtorji pri obdelavi uporabljali tudi nekatera modernejša orodja za obdelavo, kot je Photoshopov Generative AI Fill.

Podjetje tako sedaj oznako vrača...

4 komentarji

COBISS Ela, teden dni pozneje

Slo-Tech - Pred tednom dni smo se hudovali, da je nova platforma za izposojo slovenskih e-knjig iz knjižnic COBISS Ela že nekaj dni po začetku delovanja dobila hude porodne krče, saj so izposojo za e-bralnike zaradi težav z zaščito preprosto onemogočili. Težavo so vmes bolj ali manj uspešno reševali, zato knjige sedaj spet lahko beremo na nekaterih e-bralnikih.

Če na kratko povzamemo, je Biblos konec maja prenehal delovati, zato so IZUM in slovenske knjižnice razvili alternativo. Ta se imenuje COBISS Ela - čeprav uporabniki tako poimenovane aplikacije ne bodo našli in si knjige v resnici izposojajo po običajnih poteh v Cobissu - in ne deluje na Amazonovih e-bralnikih in na znamki Kobo. Zlasti slednje je težava, ker so v času Biblosa slovenski bralci množično kupili prav te naprave.

Nova COBISS Ela je torej zapovedovala uporabo aplikacije Cantook by Aldik, za kar potrebujemo operacijski sistem Android. Nato je 20. 6. 2024 IZUM sporočil, da aplikacija ne podpira najnovejše zaščite e-knjige...

30 komentarjev

EU: Microsoft (spet) krši protimonopolno zakonodajo

Slo-Tech - Evropska komisija je ta teden Microsoft obvestila o svojem predhodnem stališču, da je z integracijo programa Teams v pisarniška paketa Office 365 in Microsoft 365 kršil evropsko protimonopolno zakonodajo. Sledilo bo nadaljevanje formalne preiskave, v kateri bodo zbrali dokaze in jih natančno proučili. Preiskava se je začela lanskega julija in Microsoft je odtlej že uvedel nekaj pomembnih sprememb v distribucijo Teams, predvsem je ponudil pisarniške pakete brez tega orodja. Če bo Microsoft na koncu spoznan za krivega, mu grozi globa, ki lahko doseže do 10 odstotkov globalnega prometa podjetja.

Srž problema je bila vključitev programa Teams v pisarniški paket, s čimer je po mnenju Komisije podjetje pridobilo nezakonito prednost na trgu na račun konkurenčnih orodij. To sta na primer Slack in Zoom, ki sta se znašla v težkem položaju, odkar je Microsoft orodje za enak namen ponudil kar v svojem Officeu. Teams je orodje, ki omogoča sodelovanje, deljenje datotek, komunikacijo in...

5 komentarjev

Arkansas: Temu je zlonamerna aplikacija, ki vohuni za uporabniki

Slo-Tech - Tožilstvo v ameriški zvezni državi Arkansas je ta teden začelo postopek proti avtorjem aplikacije Temu, ker naj bi aplikacija vohunila za uporabniki, ki jo namestijo. Generalni tožilec Tim Griffin pojasnjuje, da sodeč po analizah in medijskem poročanju Temu pridobi neomejen dostop do podatkov v mobilnih telefonih, vključno z lokacijo, stiki, kratkimi sporočili, dokumenti in drugimi aplikacijami. To se dogaja v ozadju, ker je aplikacija oblikovana tako, da uporabnikom to ni predočeno.

K vložitvi tožbe je brez dvoma pripomoglo tudi dejstvo, da je avtor aplikacije kitajsko podjetje PDD Holdings, ki - po očitkih iz tožbe - zbrane podatke delijo s kitajskimi oblastmi. PDD Holdings naj bi bila zgolj krinka za zbiranje podatkov. Temu je sicer dejanska spletna trgovina, konkurenca AliExpressu, ki skuša stranke prepričati z nizkimi cenami in visokimi popusti. A Griffith trdi, da Temu sploh ne želi postati največja spletna trgovina na svetu, temveč je to poslovanje pretveza za krajo...

21 komentarjev

Google Translate dobil dodatnih 110 jezikov

Slo-Tech - Google je danes sporočil, da Google Translate kljub podpori za res lepo število jezikov dobiva največjo razširitev v zgodovini. Z uporabo umetne inteligence bo Google Translate dobil podporo za dodatnih 110 jezikov, med katerimi je večina bolj obskurnih, a najdemo tudi kantonščino. Zadnja večja nadgradnja se je zgodila predlani, ko je Google Translate dobil še 24 jezikov.

V Googlu sicer sledijo 1,000 Languages Initiative, saj želijo sčasoma ustvariti jezikovni model, ki bo razumel 1000 najbolj razširjenih jezikov na svetu. Zadnje novosti so posledica jezikovnega modela PaLM 2, ki ga razvija Google. Z njimi bo Google Translate spregovoril v jezikih, ki so materni jeziki 614 milijona Zemljanov, kar predstavlja osem odstotkov prebivalstva. Največja pridobitev bo to za Afriko, ki je bila doslej močno zapostavljena, saj pa bo kar četrtina novincev s tega kontinenta.





13 komentarjev

Mednarodno vesoljsko postajo bo na koncu uničil SpaceX

Slo-Tech - Napočil bo čas, ko se bo Mednarodna vesoljska postaja (ISS) poslovila. Za zdaj je njena predvidena življenjska doba do leta 2030, potem pa bo morala ISS proč. To bodo storili s kontroliranim padcem na Zemljo, tako da bo ISS čim bolj zgorela v atmosferi. NASA se na to že pripravlja, te dni pa je izbrala podjetje, ki bo deorbitiranje tudi izvedlo. To bo SpaceX, ki bo zagotovil U.S. Deorbit Vehicle za varno spremstvo ISS v nepovrat.

Gre za enkratno pogodbo - ISS je pač samo ena, deorbitirajo pa jo lahko tudi le enkrat - ki je težka 843 milijonov dolarjev. ISS je sicer v orbiti od leta 1998, kanadska, evropska, japonska, ameriška in ruska vesoljska agencija pa so se sporazumele, da jo bodo vzdrževale vsaj do leta 2030 (Rusija ima pogodbo do leta 2028). Varno uničenje ISS je ključen sestavni del vzdrževanja in odgovornost vseh agencij. Ali se bo to res zgodilo leta 2030, še ni jasno, saj so v preteklosti nekaterih uradniki iz NASE glasno govorili o morebitnem podaljšanju obratovanja.

...

43 komentarjev

Apple širi domače popravilo naprav tudi na Slovenijo

Slo-Tech - Apple je precej nespektakularno sporočil, da so svoj program Self Service Repair za domače popravil naprav precej razširili. Odslej je na voljo v 33 državah, med katerimi je poleg ZDA še 32 evropskih, tudi Slovenija. Prav tako je sedaj možno popravljati 42 modelov naprav, vključno z novimi iPhoni in modeli MacBook Air z M3. Zanimivo je, da bo Kanada na elitnem seznamu šele prihodnje leto.

Več lahko preberemo na Applovih uradnih straneh v slovenščini, ki nosijo naslov Samopostrežno popravilo. Prek spleta lahko naročim originalne dele za okvarjeno napravo ter orodje za popravilo, ki ga lahko kupimo ali pa si samo izposodimo. V vsakem primeru je dostava po pošti, nato pa dobimo še navodila za popravilo. Odslužene dele pa lahko Applu vrnemo.

Self Service Repair so napovedali leta 2021 in leto pozneje tudi zagnali, sprva v ZDA. Ker je bil program velik uspeh, so njegov obseg širili. Sprva so bili to telefoni iPhone 12 in 13, nato pa tudi različni prenosniki in druge naprave. Pred...

31 komentarjev

Kitajci pridobili vzorec z oddaljene strani Meseca

Slo-Tech - Ambiciozna kitajska robotska odprava Chang'e 6, katere namera je bila z oddaljene strani Meseca prinesti vzorec kamnin, se je v torek uspešno zaključila s pristankom sonde na Zemlji.

V stalnem obmetavanju Lune s človeškimi avtonomnimi odpravami v zadnjih letih se kar nekoliko porazgubi dejstvo, da so Kitajci trenutno tu zaznavno dlje od konkurence. Če odmislimo Indijce, ki so lani pristali najbližje južnemu polu doslej, namreč Kitajci podirajo en robotski mejnik za drugim. Po tem, ko so pred petimi leti z odpravo Chang'e 4 prvi pristali na oddaljeni strani Meseca - torej tisti, ki je z Zemlje ne vidimo, ker je stalno obrnjena proč - so se s šesto misijo te družine odločili od tam prinesti še vzorec tal. To je z vidika raziskovanja Osončja zelo pomembna in zanimiva reč, saj se površji obeh strani našega naravnega satelita precej razlikujeta. Luna je namreč postala v obstoječ naravni ritem zaklenjena že kmalu po svojem nastanku, ko je neko vsemirsko telo ob trku z Zemljo v vesolje...

32 komentarjev

Zaradi Starlinerja bosta astronavta v vesolju vsaj mesec dni dlje od načrtov

Slo-Tech - Butch Wilmore in Suni Williams, ki ju je na Mednarodno vesoljsko postajo 6. junija letos pripeljal Boeing Starliner, sta bila prisiljena svoje bivanje v vesolju krepko podaljšati. Misija, ki bi bila morala trajati dober teden dni, se bo zavlekla vsaj do sredine julija, sporoča NASA. Misija, ki bi ju pripeljala domov, je bila namreč večkrat preložena. Sprva je Boeing sporočil, da bosta lahko domov potovala 26. junija, sedaj pa so to možnost prečrtali. A že misija, ki ju je peljala na ISS, je bila enkrat preložena. Še pred tem pa so s Starlinerjem dvakrat skušali odpeljati ljudi na ISS, a so izstrelitve odpovedali zaradi tehničnih težav.

Wilmore in Williams nista ujeta v vesolju, saj obstajajo drugi načini za njuno vrnitev, če bi bilo to nujno potrebno, a ta hip ni. Gneče na ISS do sredine avgusta ne bo, živeža je dovolj, zato bosta počakala, da bo Starliner spet normalno letel. Medtem ekipe na Zemlji preverjajo, v kakšnem stanju je Starliner, in izvajajo potrebne teste, ki bodo...

26 komentarjev

Windows 98 je star 26 let

Slo-Tech - Na današnji dan leta 1998 je Microsoft uradno začel prodajati (general availability) operacijski sistem Windows 98, ki je nasledil Windows 95 in je bil sprva načrtovan kot zadnja verzija pred pripojitvijo linije 9x k NT. Zaradi zamikov in tudi tržnih razlogov je sicer sledil še Windows Millennium, ki je bil veliko razočaranje, zato je za marsikoga Windows 98 ostal zadnji pravi operacijski sistem legendarne generacije 9x.

Zanimivo je brati, kako so v tistih časih napovedovali Windows 98 in novosti, ki jih je vseboval. Za 110 dolarjev za nadgradnjo ali 210 dolarjev za polno verzijo smo dobili hitrejši izklop sistema, odzivnejše zaganjanje aplikacij, več prostora na disku zaradi učinkovitejšega datotečnega sistema FAT32, integrirana orodja za uporabo interneta (dasiravno je to imel že Windows 95, ko smo nanj namestili Internet Explorer 4) in prvo avtomatizirano posodabljanje prek internet Windows Update.

Windows 98 tako res ni bil revolucija, je pa Windows 95 dodal toliko manjkajočih ali površno implementiranih funkcionalnosti, da je še dolga leta vladal na številnih računalnikih, tudi po izteku uradne podpore leta 2002 in razširjene podpore leta 2006. Po navadi iz Windows 95, ki je bil dobil svoj OSR-2, je Windows 98 prav...

25 komentarjev

Julian Assange potuje domov

Slo-Tech - Julian Assange je dosegel dogovor z ameriškim tožilstvom, po katerem bo priznal kaznivo dejanje razpečevanja zaupnih podatkov ZDA. Tožilstvo bo zahtevalo 62-mesečno zaporno kazen, ki jo je Assange že prestal v britanskem zaporu Belmarsh, zato se lahko nemudoma vrne domov. Čeprav mora dogovor potrditi še sodišče v ZDA, je Assange včeraj že zapustil zapor in poletel proti Avstraliji. Visoko sodišče v Londonu je namreč potrdilo izpust, zato je po 1901 dneh v zaporu sedaj Assange svoboden človek.

Letalo je danes zjutraj pristalo na Tajskem, od tam pa je Assange potoval do Severnih Marijanskih otokov, kjer je v prestolnici Saipan pred ameriškim sodiščem opravil vse formalnosti. Za to mesto so se odločili, ker je blizu Assangeeve države prebivališča, so dejali na ameriškem pravosodnem ministrstvu. Assange pa je bil neuradno odločno proti temu, da bi vstopil v kontinentalne ZDA. Da se Assange nato vrača v Avstralijo, je potrdil njihov premier Anthony Albanese. Z Assangeom potuje visoki...

116 komentarjev

Uber in Lyft ob mrtvilu pošljeta voznike domov

vir: Flickr

vir: Reuters
Slo-Tech - V New Yorku že šest let velja zakonodaja, ki podjetjem, kakršni sta Uber in Lyft, nalaga plačilo voznikov tudi, ko ne vozijo strank, temveč so zgolj prijavljeni v aplikacijo in so na voljo za prevoze. Minuli mesec pa sta se podjetji odločili, da bosta v času nižjega povpraševanja voznike preprosto poslali domov - oziroma jih izpisali iz aplikacije. S tem želijo znižati stroške, ki nastajajo zaradi plačil voznikom, ki čakajo na prevoz.

Posledice so za voznike precej resne. Kdaj bodo iz aplikacije izpisani, ne vedo vnaprej - sčasoma se bo verjetno predvidljivost povečala. Še hujši problem pa je izpad prihodkov, saj posamezniki poročajo tudi o 50-odstotnem znižanju plačila, zato se vožnja marsikomu ne izplača več, saj ga avtomobil stane več od zaslužka. Iz Uberja sporočajo, da gre za odzivanje na ponudbo in povpraševanje. Vozniki pa ugotavljajo, da namesto 300-400 dolarjev na izmeno zaslužijo od 170-200 dolarjev (za 10 ur). Iz sindikata taksistov pa se hudujejo, da je Uber nabral več...

1 komentar

Microsoft si res želi, da imate spletni uporabniški račun

Slo-Tech - Ni nova ugotovitev, da bi Microsoft nadvse rad opravil z lokalnimi računi na operacijskem sistemu Windows in dosegel, da bodo imeli vsi uporabniki svoj profil, torej spletni račun. Že pred petimi leti je Windows 10 Home to zahteval, razen če računalnik ni imel povezave z internetom, kar je bil edini obvoz za namestitev z lokalnim računom. Sprva je bila tudi ameriška omejitev, kasneje se je razšila po svetu. Trend oziroma želje ostajajo enaki.

Windows 11 je še vedno možno namestiti z lokalnim računom, a je to precej nepraktično. Med obema variantama je možno tudi prehajati, a Microsoft tega res noče. Tako zelo so proti, da so s spletnih strani umaknili navodila, kako lahko Microsoft Account spremenimo v lokalni račun. Do 17. junija so bili ti podatki na spletu, skupaj z navodili za prehod v obratno, zaželeno smer, sedaj pa so izginili. Postopek sicer ni zapleten, saj zadostuje sprehod v Settings (Nastavitve) in izbira Accounts < Your Info < Sign in with a local account instead. Microsoft je seveda imel poleg navodil še opozorila,...

91 komentarjev

Evropska komisija v predhodnem mnenju: Apple krši akt o digitalnih trgih

Evropska komisija - Evropska komisija je danes uradno sporočila, da Apple po njenem mnenju krši akt o digitalnih trgih (DMA). Spletna tržnica App Store je razlog za to ugotovitev, saj po mnenju Komisije razvijalcem preprečuje usmerjanje potrošnikov k alternativnim kanalom. Apple je sicer ob začetku uporabe DMA uvedel nekaj novosti, denimo možnost uporabe alternativnih plačilnih sistemov, a je k temu dodal toliko pogojev in omejitev, pa tudi dodatne stroške, denimo plačilo dodatne provizije v višini 0,5 dolarja za vsako nameščeno aplikacijo nad prvim milijonom, da Komisija to šteje kot kršitev DMA.

Komisija je objavila tako imenovane predhodne ugotovitve, ki jih lahko razčlenimo v tri skupine. Prvič, nobeden od Applovih poslovnih pogojev ne omogoča prostega usmerjanja strank in komunikacije z njimi. Drugič, Apple omejuje usmerjanje stran prek zunanjih povezav in ne dovoljuje uporabe distribucijskih kanalov po lastnih izbiri. Tretjič, Apple zaračuna provizije, ki presegajo upravičene stroške, denimo...

8 komentarjev

Google Podcasts se danes poslavlja

Slo-Tech - Danes je zadnji dan, ko še deluje Googlova storitev Podcasts za poslušanje podkastov. O ukinitvi smo pisali že marca in v Severni Ameriki je aplikacija že preteklost, v preostalih delih svet pa 23. junij - torej danes - zadnji dan delovanja. Google poziva uporabnike, naj prestopijo na YouTube Music, ki je namenjen tudi poslušanju podkastov.

YouTube Music ima nekaj več funkcij od predhodnika, denimo RSS, podrobnejše nastavitve prenosov, urejanje seznamov itd. Prav tako bolje sodeluje z Android Auto. Po drugi strani pa nekaj res pomembnih funkcij manjka, denimo označiti podkast kot že predvajan. Prav tako se v YouTube Music prepletajo podkasti in druge vsebine, zato je iskanje mestoma bolj težavno, kot bi lahko bilo. A Googlove želje so preproste - ljudi želijo privabiti v svoj ekosistem, da bi tam poslušali čim več vsebin, četudi niso podkasti, po možnosti še s plačljivo naročnino na YouTube.

Kdor želi prehod na YouTube Music izpeljati brez večjih preglavic, lahko uporabi orodje...

20 komentarjev

Applove nove tehnologije bodo letos obšle EU

Bloomberg - Apple je sporočil, da v EU letos še ne bodo na voljo nove tehnologije umetne inteligence, kamor sodijo nedavno predstavljeni Apple Intelligence, iPhone Mirroring in SharePlay Screen Sharing. Razlog za zamik je evropska zakonodaja DMA (akt o digitalnih trgih), ki po Applovih trditvah vsebuje zahteve, ki bi ošibile varnost izdelkov. V izjavi za javnost so zapisali, da bi z DMA zapovedana interoperabilnost lahko ogrozila integriteto izdelkov, s čimer bi se pojavila tveganja za varnost podatkov in zasebnost.

Po zakonodaji DMA sodi Apple med vratarje spleta, zato zanj veljajo stroga pravila glede združljivosti s konkurenčnimi izdelki. Evropska komisija poudarja, da Apple lahko ponuja vse svoje izdelke v Evropi, a mora poskrbeti za skladnost s pravili, ki zagotavljajo varstvo konkurence.

Ali gre res za nepremostljive ovire ali pa Applov pritisk, lahko le špekuliramo. Na drugih trgih bodo omenjene storitve na voljo jeseni letos, a le na nekaterih Applovih napravah in le s podporo za...

20 komentarjev

ZDA prepovedale prodajo izdelkov Kaspersky Lab

Slo-Tech - Ameriška administracija je prepovedala prodajo protivirusnega programa Kaspersky. Na seznam entitet, ki predstavljajo nevarnost ameriški nacionalni varnosti, je uvrstila ruski podjetji AO Kaspersky Lab in OOO Kaspersky Group ter britansko podružnico Kaspersky Labs Limited. Kot poroča Reuters, gre za bojazen, da bi ruska država lahko vplivala na izdelke podjetja. Protivirusni programi imajo namreč privilegiran dostop do operacijskega sistema in funkcij računalnika, kar bi lahko izkoristili.

Ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo je dejala, da bi lahko ruska vlada prek izdelkov Kaspersky Lab dosegla nameščanje škodljive programske opreme, blokado nameščanja varnostnih posodobitev in zbirala osebne podatke. Nacionalna varnost niso le tanki in rakete, temveč v modernem času zlasti tehnologija in podatki, je še dodala. Preiskava izdelka in podjetja je trajala dve leti, uvedena pa je bila na podlagi nove zakonodaje, ki jo je sprejela prejšnja administracija leta 2018. Da se ima...

16 komentarjev

COBISS Ela normalno delovala vsega štiri dni

Slo-Tech - Natanko štiri dni je nova platforma za izposojo e-knjig COBISS Ela normalno delovala, ko se je pojavil že prvi zelo resen zaplet. Izposoja knjiga na e-bralnikih je bila ukinjena, ker se je Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pritožila, da tehnična zaščita za preprečevanje kršitev avtorskih pravic ni zadostna. In tako je bilo e-knjige, ki si jih izposodimo v slovenskih knjižnicah, moč brati le na osebnih in prenosnih računalnikih, ne pa na e-bralnikih, ki so temu početju namenjeni.

Zgodba je bizarna že od začetka. Biblos je prenehal delovati konec maja, nato pa so bili slovenski bralci slabe tri tedne brez možnosti izposoje e-knjige prek knjižnic. Ko je nato zaživela COBISS Ela, so izpadli lastniki bralnikov Kobo in Kindle, saj za uporabo potrebujemo operacijski sistem Android in aplikacijo z nenavadnim imenom Cantook by Aldiko.

Nato so minili štirje dnevi in Zbornica je protestirala, saj je sistem ponujal le zaščito pred kopiranjem Readium 1.0, ki jo je možno enostavneje...

56 komentarjev

Ilya Sutskever ustanavlja novo podjetje

Slo-Tech - Nekdanji šef raziskav v OpenAI, Ilya Sutskever, ustanavlja družbo Safe Superintelligence Inc., katere deklarirani namen je razvoj napredne strojne inteligence brez komercialnih pritiskov.

Ko smo lansko jesen spremljali kaotičen izgon - in nato vrnitev - Sama Altmana iz OpenAIja, je bil eden od glavnih akterjev dogajanja Ilya Sutskever, vodja raziskav v podjetju. Po tem ko je bil sprva eden glavnih pobudnikov Altmanovega odhoda, se je kmalu pokesal in pomagal organizirati njegovo vrnitev. Toda čeprav sta takrat na površini za silo zgladila spore, je bilo presneto očitno, da je zaupanje med ključnima človekoma v OpenAI nepopravljivo porušeno. Sutskever je bil pripadnik stare garde, ki je zagovarjala počasnejši razvoj zavoljo višje varnosti - in na račun tržne uspešnosti; v ta namen je nenazadnje OpenAI tudi pomagal ustanoviti. Altman narekuje trenutno paradigmo podjetja, po kateri morajo dobavljati tržno uspešne izdelke, saj naj bi bili zgolj na takšen način zmožni pokrivati stroške...

17 komentarjev