» »

Prvi polet evropske rakete Ariane 6 delno uspešen

Prvi polet evropske rakete Ariane 6 delno uspešen

vir: ESA
ESA - V torek je prvič poletela raketa Ariane 6, ki bo odslej predstavljala jedro evropskih zmogljivosti za pošiljanje tovora v vesolje. Čeprav je izstrelitev potekala brez težav, pa se odprava ni zaključila povsem po načrtih, saj je med dodatnimi eksperimenti odpovedal pogon druge stopnje.

Ni skrivnost, da se je evropska raketna industrija v zadnjem desetletju znašla v neprijetnem tehnološkem zaostanku, za katerega je pretežno kriva povsem sama. Vzrok prvenstveno leži v tekmecu SpaceXu, oziroma tamkajšnji raketi Falcon 9, ki je z nižanjem cene poletov v vesolje praktično uničila nekdanji primat družbe Arianespace, ki je z raketami Ariane svojčas obvladovala področje komercialnih vesoljskih poletov. Evropejci imajo v bistvu podoben problem kot NASA z raketo SLS: ne zmorejo najti odgovora na SpaceXovo gibkost, saj cilj Ese in konglomerata Arianegroup ni zgolj surova tržna učinkovitost, temveč so motivi tudi politični, predvsem omogočanje evropskih zmogljivosti za polete v vesolje in zagotavljanje poslov za lokalno industrijo. Situacija se je precej boleče izrazila pri razvoju rakete Ariane 6, katere prvi polet je zamudil 4 leta - in to ravno v času, ko je Evropa mrzlično potrebovala zmogljivosti za polete v vesolje, saj se je Rusiji po invaziji na Ukrajino odrekla, medtem ko je imela manjša evropska raketa Vega-C prav tako še porodne težave. Med drugim je stara celina morala letošnjo pomlad požreti čast in za 4 satelite sistema Galileo zakupiti falcona 9. Dosedanji delovni konj, Ariane 5, je namreč poslednji polet opravila pred skorajda okroglim letom dni.

Prvi zaris rakete Ariane 6 so pripravili že pred desetimi leti, pri razvoju je sodelovalo 600 podjetij in 13 držav, ki so za to potrošile 4 milijarde evrov. Zasnova je precej podobna predhodnici, vendar z nekaj pomembnimi novostmi, ki so usmerjene v dva glavna cilja novega stroja. Najprej znižanje stroškov, ki so pri Ariane 5 znašali približno 150 milijonov evrov na polet. Pri šestici so ciljali na prepolovitev, toda realnejši znesek bo bržkone nekje v bližini stotaka milijonov, torej še vedno več kot pri Falconu 9. Druga namera je zmogljivejše in bolj prilagodljivo delovanje druge stopnje, ki je pri šestici sposobna koristni tovor dostavljati na različne lokacije širom različnih višin. Temu je namenjen novi motor Vinci, ki ga je mogoče prižgati do štirikrat. Deluje v spregi s še eno novostjo, pomožnim pogonskim sistemom (APU), ki je namenjen tako manjšim premikom kakor pripravi goriva na Vincijeve vžige. Vincija so sicer pričeli razvijati že konec devetdesetih, za Ariane 5, toda razvoj se je zavlekel. Motor prve stopnje je Vulcain 2.1 na vodik in kisik ter s 140 tonami potiska, pomagata mu dva stranska potisnika s skupno 714 tonami potiska. To je osnovna različica rakete, 62, medtem ko ima verzija 64 štiri stranske potisnike. Tovorna nosilnost znaša 21.650 kg do nizke Zemljine orbite v različici 64, kar pomeni zmogljivosti, sorodne tekmecu Falconu 9.



Prvi primerek Ariane 6 se je v vesolje podal v torek, točno ob devetih zvečer po našem času, s standardne evropske lokacije, izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani, kjer so v ta namen postavili novo ploščad. Vsi osnovni elementi rakete, torej motorja Vulcain 2.1 in Vinci, stranska potisnika, inštrumenti in tudi izstrelilna ploščad, so se odrezali odlično. Inženirjem in veljakom industrije se je odvalil kamen od srca; ne le spričo zahtevnih razmer na trgu, temveč tudi dejstva, da je predhodnico pri krstni izstrelitvi leta 1996 spektakularno razneslo. Odprava je imela zato tokrat s seboj zgolj gručo manjših satelitov, ki jih je vse uspešno vtirila v predvidene krožnice. Sledilo je eksperimentiranje z drugo stopnjo, oziroma z vnovičnim prižiganjem motorja Vinci. Tu je ob poskusu tretjega prižiga, dobri dve uri in pol po začetku misije, enota APU iz še neznanega razloga odpovedala. Posledično se Vinci ni več prižgal in zgornja stopnja rakete Ariane 6 je obstala na višini približno 580 km nad Zemljo, medtem ko bi jo moral ravno neuspeli vžig motorja potisniti nazaj v atmosfero, oziroma nadzorovani padec. Naprava bo tako vesoljski odpadek, dokler se je ne bo polastila Zemljina gravitacija, verjetno šele čez več desetletij. Obenem je po vodi splaval tudi eksperiment z dvema sondama, ki bi med padcem testirali toplotni ščit.

Kljub temu so v evropski raketni industriji zadovoljni in optimistični. Ariane 6 sedaj prehaja spod okrilja agencije ESA, ki je nadzorovala njen razvoj, v naročje Arianespace, ki bo upravljala s komercialnimi poleti. Zakupljenih je že 29, pri čemer je na prvem mestu Amazon z 18 poleti za vzpostavitev satelitske konstelacije Kuiper. V tem trenutku si zaradi napake na APU glave še ne belijo preveč, saj je edini preostali letošnji polet, ki naj bi proti koncu leta v vesolje ponesel francoski vojaški satelit CSO-3, v bistvu ne potrebuje. Jo pa bodo gotovo potrebovale Kuiperjeve odprave, a menijo, da bodo do tedaj težave že identificirali in odpravili. Toda vseeno ima Ariane 6 precej negotovo prihodnost, saj je videti zastarela že v primerjavi z aktualnimi falconi, kaj šele z novostmi, ki jih vse bolj številčna zagonska raketna podjetja in države živahno pripravljajo širom sveta. Zaenkrat namreč ni nekega robustnega načrta, po katerem bi Ariane 6 lahko dobila večkrat uporabno različico, tako da bo v tržnem smislu capljala vedno bolj zadaj. Ob odsotnosti preblikov katerega od zasebnih podjetij bo Evropa v pristajanje potisnih stopenj resno zagrizla šele po letu 2030.

17 komentarjev

FireSnake ::

Odlično.
Sicer smo dali v vesolje še več smeti, ampak ... tako pač mi funkcioniramo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

cekr ::

To je tako, ko ima nek projekt zadaj polno vrečo denarja brez vprašanj.
Zato pa Evropa caplja za ostalimi.
Elon se danes nekaj izmisli, jutri že testirajo. To v EU ni mogoče. Mora na tisoče birokratov vmes še svoje prste vtaknit.
Na leto imajo namen poslati 2 raketi v luft? Zgoraj omenjeni to naredi v 1 - "ENEM" dnevu.
Pravijo, da s tem spodbujajo evropsko industrijo. Bruhhhhh. S tem ji dajejo le lažno upanje, da so pomembni. Tisti trenutek, ko so spustili to pokalico v zrak, bi morali imeti na testnih mizah že Ariane 7 in že izrisane tudi 8.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

pegasus ::

Cekr, in kaj si ti naredil, da bi spremenil situacijo na bolje?

cekr ::

Nisem jest na tem mestu, da bi se ukvarjal s tem. Samo vidim, kaj je narobe z velikimi konglomerati z veliko vrečo brez dna. In predvsem imamo očitno ogledalo na drugi strani Atlantika, Japoncih in pri Kitajcih, ki kaže, da se da narediti marsikaj drugače. Če je interes, seveda.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

pegasus ::

Vidiš kaj je narobe in ukreneš nič? Ni čudno, da smo potem tu kjer smo ...

cekr ::

Na svojem področju že ukrenem. Nič bat. Firma kar dobro posluje.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

fikus_ ::

ESA in NASA sta podobni firmi, politično podprti, nekaj kadra noter po vezah, nekateri za mešanje zraka,.... Pri Musku je verjetno bolj našponano, pri varnosti verjetno ubirajo bližnjice, manj teorije in več testirajna, če bo, bo, , če ne bo, upajo na čim več povratnih info, naredijo novo in spet testirajo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

DamijanD ::

Vsekakor je ESI pomembno koliko hitro bodo sposobni izstreljevati rakete, za kakšno ceno in s kakšno zanesljivostjo. Ker ne glede na vrečo brez dna, če bodo predragi za stranke, potem strank ne bo...

michael32 ::

Imam občutek, da je SpaceX pobral vse najboljše raketne inženirje na svetu. NASA, ESA, Boeing in podobne dinozaverske firme pa namesto prvorazrednih inženirjev zaposlujejo predvsem lobiste, ki imajo nalogo, da v svojih državah izsesajo čimveč davkoplačevalskega denarja.

otago ::

Ariane je en tak zanimiv program. Izdeluje se po celi Evropi (Nemčija, Francija. Kjer so prej izdelovali rakete za vojsko, jih zdaj uradno za raziskovanje vesolja - vsaj za Nemčijo je tako. Je politično razdeljeno, da se ohranja mir in zaposlenost med članicami konzorcija. Sem bil v enem od obratov - vsi zaposleni so v pogovoru rekli, da so tehnološko zadaj, bil je čas, ko je Musk začel uvajati pristajanje raket na ploščadih - ampak imajo ustaljene protokole, odločanje od zgoraj dol. Kar je iz vidika varnosti nesporno. Pogledal sem spletno stran Ariane Group, vseh pridruženih lokacij nimajo naštetih, obrat imajo recimo na Češkem.

Saj v ZDA ni nič drugače, zvezne države se potegujejo za državne pogodbe. Problem kot pri Boeingu, nekoč so fizična dela, radnička klasa za letalsko in vesoljsko industrijo bila dobro plačana.

BT52 ::

Ma ja raketništvo mora preit na koorporativno mejo. IMO ali pa se mora vodit pod režimom, ki dopušča okvare za zameno hitrega razvoja. NI tu druge. Evropa caplja in smo vlak zanmudili. Z prihodom SS pa bomo itak v veliki greznici. Politično je to katastrofalno ne samo kapitalistično.

Argatox ::

Delo APU enote je tolk obsezno na tej raketi, da se da na to temo spisat nekaj strani. Iz vidika tehnologije in materialov je na Ariane ogromno novosti. Kot vecina laikom se zdi da raketa ceplja za ostalim svetom....samo to ni pomembno, kajti njena primarna naloga bo da uspesno dostavi Hero v vesolje....vse ostalo je samo biznis.

Invictus ::

otago je izjavil:


Saj v ZDA ni nič drugače, zvezne države se potegujejo za državne pogodbe. Problem kot pri Boeingu, nekoč so fizična dela, radnička klasa za letalsko in vesoljsko industrijo bila dobro plačana.

V ZDA vsak kongresnik lobira z projekte v svoji zvezni državi, pa naj tam imajo firmo, ki kaj zna ali ne.

EU gre v isto sranje...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

stara_sola ::

cekr je izjavil:

Na svojem področju že ukrenem. Nič bat. Firma kar dobro posluje.


Poslovanje firme danes žal nima veze z dodano vrednostjo. Lahko podjetje dobro služi in prodaja nič kaj sofisticiran software za razvajanje teh istih nepotrebnih birokratov, ker je tam tudi presežek denarja. Ali pa samo nekaj preprodaja.. Za to problematiko je bolj važno kaj podjetje nudi in kakšno znanje v našem prostoru razvija. Evropi manjka, bolj kot denar, razvojna mentaliteta, učinkovitost in tehnične/proizvodne kapacitete.

Senitel ::

Argatox je izjavil:

Delo APU enote je tolk obsezno na tej raketi, da se da na to temo spisat nekaj strani. Iz vidika tehnologije in materialov je na Ariane ogromno novosti. Kot vecina laikom se zdi da raketa ceplja za ostalim svetom....samo to ni pomembno, kajti njena primarna naloga bo da uspesno dostavi Hero v vesolje....vse ostalo je samo biznis.

Škoda torej, da je že primarno nalogo zamudila in gre Hera v vesolje iz Cape Canaveral...

Srecko696 ::

Argatox ::

Senitel je izjavil:

Argatox je izjavil:

Delo APU enote je tolk obsezno na tej raketi, da se da na to temo spisat nekaj strani. Iz vidika tehnologije in materialov je na Ariane ogromno novosti. Kot vecina laikom se zdi da raketa ceplja za ostalim svetom....samo to ni pomembno, kajti njena primarna naloga bo da uspesno dostavi Hero v vesolje....vse ostalo je samo biznis.

Škoda torej, da je že primarno nalogo zamudila in gre Hera v vesolje iz Cape Canaveral...

Seveda gre iz Cape Canaverala, saj je Hera zdruzena s se enim projektom NASE. Primarno jo bo v vesolje nesla Ariana 6, Falcon je pa kot rezervna raketa, glede na to da je izstrelitev postavljena v oktober, je do takrat se kar precejsnje okno za stvari, kaj vse lahko gre narobe in kdo jo bo nesel v vesolje...pustimo se presenetit


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi polet evropske rakete Ariane 6 delno uspešen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
172337 (1193) Argatox
»

Ariane 5 gre v pokoj, kdo jo bo nadomestil?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
364771 (2841) janezvalva_5
»

Poletel je evropski teleskop Euclid

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
133613 (2271) Tech909
»

Kitajski Dolgi Pohod 5 naposled opravil misijo brez napake

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
65409 (4037) Poldi112
»

Raketa Ariane 5 po poldrugem desetletju prvič zatajila

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115617 (3321) nsa_ag3nt

Več podobnih tem