» »

Wero: evropska alternativa Paypalu

Wero: evropska alternativa Paypalu

Slo-Tech - V Nemčiji so minuli teden zagnali evropsko alternativo plačilnim sistemom, kakršen je PayPal. Wero, ki je lepljenka iz besed We euro, je plod sodelovanja konzorcija EPI (European Payments Initiative), v katerem sodeluje 14 velikih zahodnih bank in dva ponudnika plačilnih sistemov. Wero je evropski odgovor na sisteme, ki jih nudijo Mastercard, Visa in Paypal, pa tudi Apple Pay in Google Pay. Zgledovali so se po sistemu Twint iz Švice, ki je zelo podoben slovenskemu Fliku.

Wero omogoča hipna plačila drugim uporabnikom, za kar ne potrebujemo njihove številke bančnega računa (IBAN), temveč zadostuje telefonska številka. Poleg plačil fizičnim osebam omogoča Wero tudi komercialne transakcije. Trenutno je Wero namenjen belgijskemu, francoskemu in nemškemu trgu, v prihodnosti pa ga želijo razširiti tudi v druge evropske države. Toda tudi v omenjenih državah še ne sodelujejo vse banke. Za Slovence bo razočaranje, da N26 v Wero ne sodeluje.

Še eno evropsko alternativo za ameriške plačilne sisteme pa bo predstavljal tudi digitalni evro, ki ga podpirajo evropske inštitucije vključno s centralno banko in Evropsko komisijo. Medtem je Wero začel delovati za komitente nemških DSVG in DZ Bank, do konca poletja pa se bodo priključile še Postbank in Deutsche Bank. Do konca leta bo Wero zaživel tudi v Franciji in Belgiji, prihodnje leto pa še v Veliki Britaniji, Španiji in Italiji. Prihodnje leto bo Wero podpiral plačila fizičnim osebam, plačevanje trgovcem, ponavljajoča plačila, odložena plačila in deljenje stroškov.

24 komentarjev

FireSnake ::

25 let prepozno.
Ampak, naj bo. Vsaj potrudili so se.
Zdaj pa upam, da Evropejci to začnemo uporabljati.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

hendriks ::

Čemu bi uporabljal Wero, če imamo Revolut in Flik, za plačilni sistem pa Stripe?

feryz ::

Kako že gre tisto s standardi?

FireSnake ::

Tole zgoraj bo držalo :)
Gre pa za to, da čim manj fojtramo amere.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

fikus_ ::

Ideja je dobra, sedaj mora biti še izvedba privlačna za čim več uporabnikov, da se bo razširila.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

jlpktnst ::

Kolikor se spomnem je FLIK plod evropske direktive, ki je zahtevala takšno rešitev. In v verziji 3 se to razširi na celo EU. Kdaj to bo še ne vem ampak ni tako daleč stran. ČE kdo ve detajle prosim, ker to govorim malo na pamet.

Lonsarg ::

EU direktiva je šrot od šrota, ker je zahtevala zgolj enotni standard per državo, zato je nastal Slovenski Flik in Nemški X in Francoski Y.... Mislm res kako so lahko tako neumni da so zahtevali standard per državo z regulacijo, namesto standard per EU, kaj so to IQ 20 politiki?In ne niti slučajno ni lažje najprej uvest več standardov in jih kasneje v enega integrirat, veliko veliko lažje je že apriori naredit enega.

Edina rešitev za ta zajeb je da z regulacijo prisilijo Flik in podobne da se integrirajo v Wero, ampak ni nič takega na vidiku zaenkrat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

PARTyZAN ::

Točno to, Flik je annoying, ker podpira samo slovenske banke.

DonDiego ::

Xoom od paypala pa imas malo morje mobilnkh alternativ za nakazpvanje na mobilne cifre po celem svetu kar naj imajo lp

Totscha ::

Flik in Wero sta pod pokrovom ista stvar, SEPA Instant. Te aplikacije so samo UI + alias register, ki poveže telefonsko številko z IBAN. Ne bi smela bit neka velika znanost to povezat s tehničnega stališča. Kdaj bo pa poslovna volja za to, je pa drugo vprašanje.
Haters gonna hate... ;)

darkolord ::

Lonsarg je izjavil:

EU direktiva je šrot od šrota, ker je zahtevala zgolj enotni standard per državo, zato je nastal Slovenski Flik in Nemški X in Francoski Y.... Mislm res kako so lahko tako neumni da so zahtevali standard per državo z regulacijo, namesto standard per EU, kaj so to IQ 20 politiki?In ne niti slučajno ni lažje najprej uvest več standardov in jih kasneje v enega integrirat, veliko veliko lažje je že apriori naredit enega.
Ne bi škodilo, če bi se malo podučil o zgodovini.

Iniciativa za tak sistem se je pojavila takoj po uvedbi SEPA, v roku dveh let je bil že konkreten predlog za izvedbo.

Zadeva je padla v vodo, ker banke niso želele sodelovati, ker se niso strinjale z nizko omejitvijo cene transakcij: How the Proposed Payments Legislation Will Restrain Competition Among Payment Card Schemes and Harm Consumers in the European Union

Bank v EU je 5500, brez njihove podpore oz. z njihovim nasprotovanjem takšna regulativa ne bi nikoli šla skozi.

Wero je, kolikor razumem, baziran na SEPA Instant Credit, tako da ne bo šla zadeva "iz nule".

Zgodovina sprememb…

Sindrom ::

Jst sem za, če to pomeni, da se čim prej čim bolj oddaljimo stran od američanov in pričnemo uporabljati nekaj lastnega.
Res je, da bi tole morali zagnati že pred kakimi 20-imi leti, ne pa, da smo ves ta čas fotrali ameriko z raznimi članarinami, provizijami, davki, ipd.
"If privacy is outlawed, only outlaws will have privacy." - Phil Zimmerman

Lonsarg ::

@darkolord, to da so banke bile proti je zate valid izgovor za regulatorje, da niso bili sposobni zadeve speljat na proper način? Če že kaj je to da so bankam popustili ŠE HUJE, ko če bi bili zgolj neumni.

Wero je poskus kako bo prosti trg probal rešit kar so regulatorji zaj.. Morda rata morda ne, upam sicer da ja. Ampak brez vsaj malo pritiska regulatorja bo Wero zgolj še ena vzporedna opcija namesto da bi bil integriran skupaj z Flik v eno aplikacijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

darkolord ::

Ne, ampak če nimaš bank, ki bi sodelovale, je iluzija, da lahko regulator pripravi sistem, ki bi ga banke dejansko implementirale in uporabljale. Malicious compliance je pa še stokrat huje, ker lahko naredijo zadevo tako neuporabno, da je ne bi nihče uporabljal.

Lonsarg ::

Regulator komot zapove centralni banki da zadevo implementira, tudi SEPA Instant je implementirala centralna banka, ne pa nek privatnik. Lahko regulator tudi zapove da Centralna Banka odkupi Wero in ga dalja ponuja. Možnosti je veliko.

Karamelo ::

flik je crap ker ga moraš vezat na bančno kartico

kow ::

A ni to prednost? Nobenega bullshit startupa ni zadaj, ki bi imel netrajnostni poslovni model. V appu tudi ne bos dobil kripto denarnice ali kaksnega podobnega srota.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Jarno ::

Sem povprašal ChatGPT, če je PayPal znan po kakšnih prevarantskih shemah in kot odgovor dobil 8 alinej.
Včasih je "user friendly" tudi "scammer friendly", scammerji so na koncu koncev tudi uporabniki.

Tudi nek video na YT sem opazil, kako so v poletni razprodaji preko PayPal "fičrjev" odirali Valve/Steam.

Me prav zanima, če bo Wero na koncu na boljšem glasu.
#65W!

Karamelo ::

jest bi rad flik vezal na neko virtualno kartico, ne na mojo glavno bančno...čimmanj informacij o mojem glavnem accountu bi rad imel na napravah..z revolutom se to da, pravtako z n26, z flikom žal ne

MrStein ::

Flik je vezan na TRR. Ne pa kartice. Vsaj "osnovna verzija".
Mogoče so vmes kake nove fičrje dodali, ne bi vedel.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Lonsarg ::

To "račun/kartica za sprotna plačila ima gor omejeno denarja da sem bolj varen" je fejk varnost. V glavni račun ti enako lahko vdrejo če le tega uporabljaš zgolj za trajnike in večja nakazila ali pa če ga za vse.

Malo drugače je bilo leta nazaj ko je glavni račun imel dodatno zaščito, plačila preko spleta pa ne. Od kar moraš tako glavna plačila, kot Flik kot kartična plačila ekstra potrjevat v aplikaciji je to čist ista zadeva. Ok kartična plačila v določenih primerih gredo še vedno skozi brez ekstra potrjevanja, je pa res da če je bila transakcija brez ekstra potjrevanja jo je ultra enostavno revertat (kjer se je pa vklopil dodatni Visa security in si vseeno odobril pa je malo bolj komplicirano).

Lahko pa seveda odpreš dva ratzlična bančna računa pa imaš na enem Flik in kartice (kjer je omejeno denarja) na drugem pa solo TRR. Ampak ne boš nič dosegel s stališča varnosti ;)

starfotr ::

Flik je vezan na nekaj drugega. Po moje na davčno številko. Jaz imam 2 slovenska računa pri 2 bankah in imam lahko samo 1 flik. Ne glede na to, da sem želel enega vezat na telefonsko, drugega na mail. Morda je treba tu Bankart malo vprašat. Po zdravju.

Ker gre tole za evropsko zadevo, je stvar neuporabna. Globalno bi morala biti stvar zasnovana, ker drugače to ni alternativa paypalu. PayPal rabim za plačila v Azijo in Ameriko. Tam pa ne bo nihče uporabljal evropskega sistema, ki je narejen samo za Evropejce.

Torej, če želijo kaj pametnega maredit, se morajo prvo skopat ven iz svoje zabačene jame in gledat globalno.

DamijanD ::

starfotr ampak na kater TRR se pa potem veže flik?

starfotr ::

Jaz imam flik na tistem računu, kjer sem ga najprej kreiral. Na drugem, pri drugi banki ga ne morem imet.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wero: evropska alternativa Paypalu

Oddelek: Novice / Ostale najave
244112 (601) starfotr
»

Skrill (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10225752 (3979) Marko61

Več podobnih tem