» »

Pikov as je padel

Pikov as je padel

1 2
3
4 5

Thomas ::

Seveda velja zakon najmočnejšega. Vendar moraš računati k moči še vsa sredstva, ki jih človek lahko uporabi v svoj prid. Recimo da prijavi tiste ki mu grozijo - policiji. :D Nikakor ne gre za preprosto fizično moč posameznika, pač pa za skupne moči koalicij ljudi, družb, držav.

Saj ni treba razumevati primitivno kot Soze!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Keyser Soze ::

JAh, ne vem. Saj on pravi, da je zakon močnejšega tisto pravo sredstvo za reševanje sporov.

Zakaj bi potem debatirali, če lahko človeka enkrat na gobec in s tem razčistiš spor.:\ Čemu potem civilizirano pogovarjanje?

P.S.: Si me prehitel. Primitivno? Thomas? Kako pa naj človek razume moč, ki jo propagiraš. Moč, ki jo trenutno izkazuje amerika, temelji na orožju. In orožje ni nič drugega kot uporaba gole sile. Torej? Oni ti dajo eno na gobec(v prispodobi - lahko tudi dobesedno s puškinim kopitom) in se pač moraš strinjati s tem kar pravijo.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

No, takole primitivno in ozko (kot Soze) - ni pametno razmišljat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Keyser Soze ::

Thomas. PA ne da si si premislil. Koalicij ljudi, družb in držav??? Različnih???8-O

Verjetno si mislil skupne moči zahodne družbe. Tisto v Iraku, ipd. bi tako ali tako popipsal.
OM, F, G!

BigWhale ::

> Da ne bi veljal zakon najmočnejšega - je nemogoče. Paradox,
> kontradikcija .. ne gre! Žal ali ne žal, to dejstvo je fundamentalno
> kakor gravitacija.

Se dobro, da to ne velja v prometu, da tukaj velja zakon sibkejsega :P

Ves kaj je narobe s tem zakonom? Narobe je to, da je sibkejsi izkljucen iz enacbe. Ker sta mocnejsi in sibkejsi skupaj ze skupina v interesu skupine pa je, da so obnasa kot skupina in ne kot dva posameznika... :)

Thomas ::

A bi blo dobro da narišem? V prometu se jasno vidi, da velja zakon močnejšega - policaja. Oziroma parlamenta, kako stroge zakone želi sprejeti. Oziroma policije, koliko si jih upa izvajat.

To da velja zakon najmočnejšega (najmočnejše interesne koalicije) - je tautologija. Še toliko bolj resnična zato.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

A bi se sedaj ko ste drug drugemu povedali kolk je kdo pameten vrnili k naslovni temi prosim.
Hvala

Keyser Soze ::

Pah kaj čmo pa še povedat k naslovni temi.

Dobli so ga. Dobro za njih. Nič boljše za druge. Samo tako malo za moralno podporo.

P.S.: Pa vseeno imamo majhni (common people) moč, da preglasujemo vladajočo srenjo.
OM, F, G!

Ales ::

Thomas:

Kaj naj zdaj poraženi mirovniki? Kritizirajo in upajo na najslabše? Mogoče bi pa lahko vseeno bili bolj konstruktivni.


LOL... "poraženi" mirovniki? Napeljuješ, da naj bi neki "mirovniki" podpirali Sadama al kaj? Kje si pa našel take? Sicer če mene vprašaš, je "poraženi mirovniki" približno tak oksimoron kot "vojaška inteligenca".

V doglednem času lahko pričakujemo informacijo, kateri svetovni voditelji so bili na plačilnem seznamu Sadama Huseina.


Jao, jao... človek, kje ti živiš... Pričakuješ to informacijo od ujetega Sadama? Al od ultra zanesljivih in iskrenih tajnih služb? Al od vedeževalke? V vsakem primeru sklepam, da napeto čakaš, da bo objavljena na CNN?

Če res čakaš na to, kaj bo izjavila administracija ZDA, potem se itak že več mesecev napeljuje na določene bližnje-vzhodne države in res ni treba zadrževat sape za to "informacijo". Bo pač javno izrečena ko jim bo to politično ustrezalo. Če so čakali na Sadama, da jim bo dal neko zaledje za podobne izjave, potem si verjetno resnično mislijo, da je večina svetovne javnosti toliko bedaste, da bo temu sledila... Jao.

Jaz bi se bolj vprašal, na čigavih plačilnih seznamih je bil na duhu ubogi Hussein in ne obratno... Sicer pa je vseeno. Dokler bodo Bush, Sadam in vsi ostali podobni osebki operirali na istih civilizacijskih nižinah, se nam slabo piše. Grozno je videti, da nekateri sicer na videz intelegentni ljudje zagovarjajo tako stopnjo medsebojne interakcije... Bush, Sadam, Milošević, Tudjman, visiljevanje načel, vojne, pobijanje, jao ljudje, zbudite se že enkrat. Nam je vsega tega res treba?

Iztrgati se iz večnega kroga trpljenja je tako preprosto... Pa zgleda tako neskončno težko za nekatere...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ales ()

Thomas ::

Ja, mirovniki de facto so podpirali Huseina. Storili so praktično vse kar je bilo v njihovi moči, da do intervencije ne bi prišlo, da bi bil on (Sadam) še danes lepo na oblasti.

Koliko milijonov jih je na demonstracijah pred letom dni "zahtevalo mir"? Beri: mirno nadaljevanje diktature?

Vse sklicevanje na "ubogost Huseina na duhu" - je zdaj ravno tako smešno, kot he bilo pred letom, da "ga bo Iraško ljudstvo samo odstranilo, ko se bo zato odločilo". Ali pa kot je zdaj "skrb, kako z njim ravnajo". |O
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Keyser Soze ::

Sklicevanje na ubogost.
Ja če je pa de facto.

Sadam je bil ubog že pred začetkom intervencije. Kar so vedeli tudi američani. Hudiča, kako pa ne bi, če je skušal komunicirati z njimi ter na vse načine preprečiti vojno.Ker je vedel, da nima šans. In s tem to povedal tudi američanom in jim dal pogum potreben, da so napadli.

Sedaj je pa zate in CNN addicted ameriko še vedno hudič v človeški podobi. Jah približno tako kot s komunisti. Še vedno se jih bojite kot hudič križa. Čeprav je to že davno mimo. Izgleda, da je bistvo vašega življenja iskanje stvari ali oseb, ki se jih boste bali. Hm, če malo pomislim, mi pred oči pridejo podobe South Parkovcev v nekem znanem dokumentarcu.

Strah je šrž naše eksistence.

Strah kako bodo z njim ravnali. Ah, to je povsem odveč. Bolj je skrb, kako bodo ravnali z tistimi, ki so še vedno v taborišču Guantanamo.
Sadam ima v zda velike prijatelje. Bush st. in ml., Rumsfeld, pa še kakšen magnat bi se našel.
Te bi tudi našli na plačilni listi. Ampak je nima smisla iskati. Če že tako ali tako vemo kdo so glavni igralci.
OM, F, G!

poweroff ::

attackiko: tule imaš eno povezavo na en izračun iz leta 1991... mislim, da je jasno, zakaj se vojna splača... izračun

IRONIJA VKLJUČENA.
Keyser Soze: podobno kot ti, sem tudi jaz mislil, da se Thomas boji komunizma in da mu nasprotuje... ampak v resnici ni tako. Thomas je po mojih dognanjih morda celo pravi komunist stalinovega tipa. Enako tudi nekaj drugih posameznikov tukaj.
Bom utemeljil...

Komunisti so po vojni obračunali s tistimi, ki so nasprotovali osvoboditvi in revoluciji. Nekaj so jih pobili, precej več pa izgnali - zaplenili premoženje in vzeli državljanstvo. V bistvu so jih izbrisali. No, po 40 letih si ti izgnanci domišljajo, da bi lahko prišli nazaj, da bi celo nazaj dobili svoje premoženje in naj se jim poplačajo krivice. To je DZ tudi naredil.
Zanimivo pa je, da se nekateri posamezniki sedaj upirajo temu, da bi priznali, da je bil izbris pred 10 leti nezakonit in da je treba popraviti krivice in povrniti škodo. Zanimivo, da se obnašajo enako, kot so se komunisti po vojni. Se pravi lahko logično sklepamo, da se je komunizem razrastel tudi v današnjem času... samo imenuje se morda drugače. :D
IRONIJA IZKLJUČENA.

_sas_ ::

> Sadam je bil ubog že pred začetkom intervencije. Kar so vedeli tudi američani. Hudiča, kako pa ne bi, če je skušal komunicirati z njimi ter na vse načine preprečiti vojno.Ker je vedel, da nima šans. In s tem to povedal tudi američanom in jim dal pogum potreben, da so napadli.

Sedaj je pa zate in CNN addicted ameriko še vedno hudič v človeški podobi.


ja, ubožček Sadam. le kako so se lahko spravli na šibkejšega, saj so vedeli, da nima šans ... in na šibkejšega se ne smeš spravit, tudi če počne nevem kakšne svinjarije! ... boš to povedal tistim, ki so po zaporih čakali, da stopijo v mučilne sobe?

... nekateri kar odkrite simpatije gojite s Sadamom8-O

Keyser Soze ::

_sas_ - A se ti smili Sadam?

Pa saj te razumem. Nimam nič proti če ga podpiraš.
OM, F, G!

Thomas ::

Kaj blebetaš Soze? Precej jasno je, komu se Sadam smili in kdo ga je imel tako rad, da je priredil demonstracije zanj. Svetovno mirovništvo. Tudi neka Ljubljanska mirovnica je šla celo v Bagdad, ga ščititi s svojim življenjem. Dokler se ni zares začelo.

Ampak mogoče pa mirovnikom res ni šlo toliko za Sadama. Bolj jim je šlo za ohranitev diktatorskega režima, ki je v bedi in neznosnih razmerah držal toliko milijonov. Se pravi nič osebnega. Šlo jim je le za ohranitev delujoče monstruozne diktature skupaj z "UN mirom". Aja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Daj no Thomas, eno malo objektivnosti bi pa re lahko obdržal. Če bi Sadam dejansko bil taka huda nevarnost, kot se ga je predstavljalo(oz. bi ga javnost prepoznala kot grožnjo), se ne bi dosti ljudi upiralo napadu. Tako je pa Bush & Co lepo kiksno, ko ga je obtoževal povezav z Al Kajdo (nedokazano) kasneje pa še posesti in izdelave WMD (nedokazano). Pol se pa je začel izmotavati z pravičnostjo in kako bo Iračanom treba pomagati, bla, bla... In ob taki improvizaciji me res ne čudi, da je marsikdo nasprotoval napadu. Kar pa še ne pomeni, da so vsi nasprotniki posredovanja v Iraku sadamoljubci. Eni smo pač samo tečni in hočemo videt čimveč prepričjivih dokazov za neko dejanje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Hy ::

In kje so sedaj tiste rakete za množično uničevanje o katerih se je toliko govorilo pred napadom?:\

Keyser Soze ::

Thomas, precej jasno???!

Se mi zdi, da nekaj ni OK oz. jasno. Kar naprej poslušamo o eni podpori Sadamu, pa odkritih simpatijah Sadamu, pa enih mirovnikih(za nekatere je to žalitev). Kot, da ljudje niso hodili v šolo, ko so se učili brati.

In kot se vidi smo zopet tam. Mirovniki. Jah, kaj bi se matrali, če ljudje ne znajo povezati nekaj stavkov.

Aja, da ne bom pozabil. Predvidevam, da ima _sas_ dioptrijo tam okoli pivo-flaša-dno. Glede na to, da je videl odkrito podporo Sadamu v tej temi... Jah, treba bo na pregled. Pa brez zamere. Hočem samo dobro preden se stanje poslabša.:)

P.S.: Da ti pojasnim še tisto o mojem ozkem razmišljanju o zakonu najmočnejšega. Glede na to, da ta tema govori o ameriki, iraku, vojni, sadamu... V tem primeru se ta zakon uveljavlja z orožjem in ničemer drugim. Z silo Thomas. Takšni so temelji teh zakonov.
OM, F, G!

_sas_ ::

suverenost neke države je nepomembna, ko njen diktator, oz. državni aparat, počne z ljudmi to kar je počel Sadam. pa četudi je izgovor za odstranitev domnevni wmd, in četudi je odzadaj gospodarski interes ...

če se zločinec upira aretaciji, ga je potrebno aretirat s silo ... ;)

mchaber ::

>suverenost neke države je nepomembna, ko njen diktator, oz. državni aparat, počne z ljudmi to kar je počel Sadam. pa četudi je izgovor za odstranitev domnevni wmd, in četudi je odzadaj gospodarski interes ...

In Koaliciji so se smilili ljudje v Iraku?:\

Neverjetno,a tega od Busha ali Blaira še nisem slišal.8-O

Popravite me,če se motim:P
.

BigWhale ::

Naj sedaj ZDA ostanejo tam kot strazarji, ne kot okupatorji. Kot je bil UN v bosni recimo. Cisto neutralni in naj pustijo nafto tam.

Bodo to naredili?

attackiko ::

attackiko: tule imaš eno povezavo na en izračun iz leta 1991... mislim, da je jasno, zakaj se vojna splača...


Vi mirovniki ste res eni komedianti.. najbolj me zabava ko pišejo "razmišljajte s svojo glavo".. z drugimi besedami "verjemite našim lažem"

Na žalost je celotna stvar ena velika izmišljotina, praktično vse številke so napačne. V celi zadevi praktično ni resničnega stavka.

Lahko bi šel sesuvat vsako trditev posebej, pa se mi ne zdi vredno. Vse skupaj itak že od daleč zgleda kot email potegavščina (všeč mi je uporaba besede "zasluški" ;)).

Res bizarno, da lahko kdo verjame, da ZDA profitirajo od višjih cen nafte.

Pa tudi če bi bilo vse res (kar niti slučajno ni)... 20 milijard zaslužka? To je drobižek za ZDA.. njihov letni proračun za vojsko je 20X večji kot to.

Thomas ::

Interes ZDA (pa tudi vsakega Evropejca) je, da Arabska Liga ne potone še nižje kot je. ZDA skušajo normalizirati drugo najpomembnejšo Arabsko državo - Irak - v upanju da bi to ščasoma dobro vplivalo na ves Arabski svet, ki je zdaj bolnik v središču sveta. Kateri nič ne proizvaja in nič drugega ne zna, kot da se sklicuje na svojo domnevno Islamsko superiornost in izvaža Islamsko revolucijo. V resnici je pa to propadla civilizacija. Ali pa raje recimo - civilizacija ki ni uspela. Upajmo, da bo zdajšnji trud Američanom uspel. V dobro vseh prebivalcev Zemlje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

Naj sedaj ZDA ostanejo tam kot strazarji, ne kot okupatorji. Kot je bil UN v bosni recimo. Cisto neutralni in naj pustijo nafto tam.
Uf, bolje stoletna okupacija ZDA, kot pet minut neutralnih UN. Pa kje si ravno Bosno najdu?

Ales ::

Thomas, tvoje pojmovanje "mirovništva" ima vse elemente šovinizma. Z eno besedo označuješ cel kup dejanj in posameznikov, ki med seboj nimajo veliko zveze in se vztrajno trudiš zamegliti resnico. Glede na to, da smatram, da si v svojem izražanju iskren, lahko edino sklepam, da nisi sposoben dojeti kaj mirovništvo je. Svetoval bi ti, da si sam ustvariš definicijo in ne jemlješ vsakega samo razglašenega mirovnika kot da to dejansko je.

Poanta mojega posta, katero tako vztrajno skušaš zaobiti: ljudem, ki delujejo na civilizacijski ravni Busha, Sadama in drugih krvnikov bi morale biti štete zadnje ure, namesto tega pa, drugače inteligentni ljudje, opravičujejo eno ali drugo stran in s tem potiskajo svet v nadaljnjo bedo. In se imajo pri tem za napredne, več vredne kot so drugi... so pa čisto isti in ne prinašajo prav nobenega napredka.

Moja oznaka Sadama kot ubogega na duhu izhaja iz tega, kako je vodil svojo državo in kako se je vedel do drugih ljudi. Žal moram to oznako uporabiti tudi za vse zagovornike vojne in nasilja, pa naj pri tem vzklikajo Bush, Bush ali kaj drugega... Važen je nivo delovanja in namen, ki ga pri tem imajo ali nimajo, ne to komu sledijo in kaj počnejo. Šele ko bo ta nivo in namen drugačen, bo svet dejansko kam napredoval. Do takrat se bodo menjala samo imena oblastnikov. Čudi me, da tega nisi dojel iz mojega prvega posta tukaj... se ne izražam dovolj jasno?

Če imaš na izbiro dva zla, ne gre izbrati tistega malo manjšega, pač pa ubrati tretjo pot. Vsi, ki tega niso sposobni so zame "ubogi na duhu". K sreči je za tako civilizacijsko usmeritev in vse njene zagovornike rezervirano smetišče zgodovine. Za dobro vseh prebivalcev Zemlje upam, da čimprej.

Thomas ::

Prostor na smetišču zgodovine že ima neuvrščena "enaka oddaljenost od obeh blokov". Enačenje Amerike in Busha z Irakom in Sadamom je abotno. Gledanje na "Ameriko kot vir zla" je pa zapuščina Brežnjeva, Tita, Castra in podobnih kljukcev. In ta levičarska "ekvidistanca" se mogoče komu zelo fancy sliši, je na nivoju tiste: I Amerika i Engleska, biće zemlja proleterska!

Pravljica, ki se še rima sila slabo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ales ::

Hm, tlačiti moje ideje v neke kvazi predalčke je abotno.... Zamegljuje sliko, kot da bi nalašč bežal pred bistvom.

Lahko samo izpeljem zaključek, da je zate delovanje in razmišljanje na nivoju Sadama, Busha in podobnih osebkov oz. institucij zadosti dobro. Še več, kot kaže v delovanju na tem nivoju vidiš možen napredek. Zame tega tukaj ni, meni se zdi vse skupaj žalostno ponavljanje vedno istih vzorcev. Med dvema zloma si izbral tisto manjše, enako kot na tisoče drugih pred teboj v človeški zgodovini. In, enako, nisi naredil nič, da bi se karkoli dejansko spremenilo.

Thomas ::

Kaj ste mirovniki naredili, da bi se kaj spremenilo? Častili ste status quo v Iraku. Govorili ste "velike besede o miru", se tolažili s tem "da je Bush isti kot Sadam", zažigali pa bolj Busheve kot Sadamove lutke - in komaj še kaj drugega. Mirovnike, antiglobaliste, anarhiste in podobne vidim kot popolnoma destruktivne elemente znotraj Zahodne družbe. Skrajneže brez racionalnih ciljev, s popolnoma izkrivljenimi pogledi na realno situacijo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

Česa se je ta debata vse dotaknila!!

Thomas: poglej si karikaturo Marka Kočevarja na prvi strani današnjega Dela :). (če ma kdo scanner naj jo posta)

Vedno sem mislim, da so se različni narodi na različnih koncih sveta, skozi zgodovino človeške civilizacije, začeli počasi navajati druga na drugo. Da bi čimmanjkrat prišlo do sporov in posledično vojn. Temu se sodobno reče zunanja politika. Ker naj bi bil vsem v interesu mir. Tako naj bi bilo v interesu človeka, da preide iz stopnje plenilec-plen na višji nivo.

[če ste videli karikaturo upam da ste me razumeli]
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

mchaber ::

Ironija.:O
Cena nafte se je zelo malo spremenila, je praktično enaka kot maja 2003:).

Povod za to vojno se mi zdi nekam znan.Iz zgodovine.Treščenje letal v WTC namreč.Velikokrat se je zgodilo,da so nekdo sam sebi storil(ali pa komu naročil) hudodelstvo. In potem obtožil druge.Naročnik ZDA, storitel BinLaden.Bin Ladna ni več.(ima mogoče azil v ZDA:D )

Neverjetno je tudi to, da o veliko stvareh,ki jih objavi npr.CNN, se radi kregamo al je res ali ni,ali je prav ali ni,medtem pa čaš teče naprej...

In povejte mi, kaj ste ugotovili od maja2003 do sedaj?:)
.

Thomas ::

Tiste levičarske karikature v Delu so brezvezene. Današnje nisem vidu, pa vseeno mislim da je enako levičarsko populistična kot so bile druge.

Kakšne različne civilizacije neki! Samo vprašanje časa je, kdaj bo ena od njih sprožila "operacijo Regrat" na drugi. Arabsko Islamska jo je že nad Zahodno, vendar je prešvoh za kaj resne učinke.

A koga zanima, kaj je to: "operacija Regrat"?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> storitel BinLaden.Bin Ladna ni več.(ima mogoče azil v ZDA )


Dej ti ne bodi tak liml Haber, da nasedaš takim oslarijam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

To je nekaj tako bolano smešnega, ko nekateri trdijo, kako agresivna je islamska kultura in da obstaja nevarnost, da bodo napadli zahod....

Madona, zahodna vojska je okupirala Avganistan, Pakistan, Irak, S. Arabijo, Palestino, Kuvajt, grozijo pa še Iranu in Siriji in potem tukaj nekateri takšne kvaste....

Če bi bla pri meni doma tuja vojska, bi ji skušal prizadejati čim več škode, ne glede na to, za iz kakšne "večvredne" kulture prihajajo.

Nekateri so enostavno preveč "trdi", da bi razumeli, da orožje ni vedno, niti običajno najboljša rešitev.

BigWhale ::

> Uf, bolje stoletna okupacija ZDA, kot pet minut neutralnih UN. Pa
> kje si ravno Bosno najdu?

Saj vseen al bosna al karkoli drugega. Naj bodo tam BREZ kakrsnekoli druge koristi, kot uvajanje demokracije in izgradnja nove dezele.

Ni problem v pomanjkanju, problem je v napacni porazdelitvi hrane in ostalih materialnih dobrin... :) Naj zgradijo nov Iraq in naj nicesar ne zahtevajo od Iracanov.

---
Thomas, tako trd si kot najtrsi mirovnik, ne, se trsi. Od svojega mnenja ne odstopas niti milimetra, tudi glave ne obrnes v drugo smer. Amerika in Bush nista bog. Imam pa obcutek, da precej ljudi tukaj to verjame in da imajo tudi pravico se obnasat kot bog. Mnja, pa je nimajo.

Jst ::

Thomas:

Če bi videl karikaturo, potem bi razumel na kaj sem mislil.
Moti me tvoja definicija besede mirovnik.

SSKJ:

mirovnik -a m (o) pristaš mirovnega gibanja:
protesti mirovnikov

mir -u in -a m (i)
1. stanje brez vojne, spopadov: delati,
prizadevati si za mir; obvarovanje miru na svetu;
vojna in mir / publ.: na meji je bil mir zelo negotov;
politika miru in sodelovanja med narodi / pohod
miru v nekaterih deželah manifestacija za mir;
Nobelova nagrada za mir za delo, prizadevanje za mir

S tem odvzamemo človeško gibanje oziroma organizacijo ljudi z drugimi vrednotami in dobimo nasledno predstavo, kaj si ti predstavljaš o nedanjih akcijah Zahoda: pozitivna smer k reševanju mednarodnih odnosov. Simple as that. Jaz pa osebno mislim, da je vedno v vsaki stravi jing and jang. Dobra stvar je za Zahod ta vojna. Medijsko podprta. Kaj je bil razlog. Zakaj nastanejo ciklična gibanja družbene reprodukcije. Veliko je odgovorov, stvar je prekompleksna. Vendar je eden izmed razlogov tudi preveliko vlaganje države v vojaške namene. Gospodarstvo sčasoma preide v recesijo. Ena izmed posledic je tudi slab družbeni standard, nezaposlenost,... Kot tudi vsaka stvar, ima tudi ta rešitev. Porabiš ta sredstva.e Po vsaki vojni ima zmagovalec višjo gospodarsko rast kot pred vojno, nezaposlenost se manjša. Poglej za primer čas zahoda po drugi svetovni vojni. Kaj se je zgodilo z ljudmi v 70ih. Vsi so počasi postali hipiji. In to med največjo prosperiteto v zadnjih stoletjih. In taki ljudje so tebi za zgled. In pa takšna dejanja. That's how the things supposed to be done.

Prosim obrazloži mi kje sem zgrešil. Pa zanima me tudi kaj je operacija "Regrat".
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Thomas ::

Operacija Regrat je iz knjige Philipa P. Dicka - Mož v visokem dvorcu. Nemci in Japonci dobijo ww2 in potem se 1962 (ali nekaj takega) Nemci odločijo, da bodo z nuklearnim udarom zradirali Japonce. To je operacija Regrat.

Preveč različni civilizaciji si planet lahko delita, samo dokler sta na tako nizkem tehnološkem nivoju, da kakor Rim in Kitajska, drug za drugega niti ne vesta. V sedanjosti je Al Kajda (ki ima množično, če ne večinsko podporo v Arabskem svetu) seveda že napovedala, da bo uničila Zahod. Seveda je njena moč samo zoprna, ne pa _zares_ nevarna.

Ja, seveda sem trd in ne odstopim niti za milimeter, če mi treba ni. Kadar trdim 5+7=12, sem neizprosen.

Ne mislim pa da je "Bush bog" ali "Amerika Bog". Mislim samo, da je Bush kar dober predsednik najbolj relevantne med spodobnimi državami. Mislim, da Zahod za silo je in da se boljša, Nezahod pa ni niti za silo in se malo izboljšuje in celo slabša. Eto, tako mislim.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Thomas: Prosim, naredi mi uslugo in pojem mirovnik nehaj uporabljati na tako zaničujoč način. Prav tako te pozivam, da ne kategotiziraš brezveze ljudi, ker to ničemur ne koristi. Tak način pogovora ne koristi debati. Brez heca. Saj bi rad debato na nivoju, ne?

Jst ::

A te ta operacija Regrat ne spominja bolj na aktivnosti in prizadevanje Zahoda, kot pa Arabskih držav? Samo da ZDA ne uporabljajo tako radikalne rešitve (atomska bomba), ampak bolj prefinjen način. Čeprav je Bush po "zmagi" izjavil, da razlog za napad ni WDM. Kako se mu je tako spremenilo mnenje v parih mesecih?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

poweroff ::

sas : "suverenost neke države je nepomembna, ko njen diktator, oz. državni aparat, počne z ljudmi to kar je počel Sadam. pa četudi je izgovor za odstranitev domnevni wmd, in četudi je odzadaj gospodarski interes ..."
Se strinjam! Ampak zakaj se pa ZDA upirajo mednarodnemu kazenskemu sodišču, ki bi raševalo ravno take primere???

attackiko: ze nekaj prepricanih busheljubcev mije reklo, da so tiste stevilke izmisljene. Nobeden pa ni bil pripravljen zadeve utemeljiti. Predlagam, da zadevo utemeljis, ker me res zanima nasprotno mnenje.

attackiko ::

Predlagam, da zadevo utemeljis, ker me res zanima nasprotno mnenje.


Ja no, točno 10 sekund z googlom sem rabu za tole.

But exploration and production has, since nationalisation in the 1970s, been entirely in the hands of state-owned Saudi Aramco.

Celotna potegavščina se s tem sesuje. Lahko bi šel omenjat še vse ostale neumnosti (recimo Shell = ameriški?), ampak res ni vredno mojega časa.

Mirovnikov se itak z dokazi ne da prepričat in če bi našli na kosovu 1 liter nafte, bi bil to takoj poseg "imperialistični napad v interesu naftnih korporacij" :\

attackiko ::

Če imaš na izbiro dva zla, ne gre izbrati tistega malo manjšega, pač pa ubrati tretjo pot. Vsi, ki tega niso sposobni so zame "ubogi na duhu".


Ah, kaj je lepšega kot trosit puhlice okrog... sej maš primer Iraka.. kakšna bi bila tretja pot? Če nimaš pametnega predloga lahko sklepamo, da gre za nabijanje v prazno.

Thomas ::

Ob tem ko trdim, da dveh nasprotnih civilizacij na planetu ne more (več) biti, bi rad poudaril, da nimam v mislih "fizičnega iztrebljenja Arabcev", pač pa radiranje njihovih primitivnih šeg. Niso vse njihove šege primitivne, nekatere so prav cool, toda jest bi šel (globalno) nekako tako daleč, kot bodo zdaj šli Francozi v Franciji. Dlje kot gredo lahko Američani, ki po moje versko svobodo preveč povzdigujejo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Če pa Američanom v Iraku (bognedaj!) spodleti v slogu Vietnama, potem bo Zahod to plačal z morda desettisoči življenj, Arabci pa z morda milijoni ali več. Cena Ameriškega neuspeha v Vietnamu v življenjih, je znašala milijone. Killing fields of Cambodia, povojni poboji v Vietnamu, razmere v Laosu ...

Cena samo delnega Ameriškega uspeha v Koreji je bila tudi milijonska v življenjih Severnih Korejcev. Vendar to ni nič v primeri s tem, če jim spodleti v Arabiji. Če ne bodo uspeli normalizirati Arabskih držav - bo hudič!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mchaber ::

>Ob tem ko trdim, da dveh nasprotnih civilizacij na planetu ne more (več) biti, bi rad poudaril, da nimam v mislih "fizičnega iztrebljenja Arabcev", pač pa radiranje njihovih primitivnih šeg.

In kaj je za tebe "nasprotna civilizacija"?
.

Thomas ::

Zahod recimo zagovarja "svobodo (ne)veroizpovedi". Islamska civilizacija pa predvideva smrtno kazen za muslimane, ki bi se naprimer pokristjanili.

Zahod zagovarja, da umor novorojene deklice je pač umor. Kitajski civilizaciji se to zdi manjši zločin, kot posilstvo istega dekleta pri dvajsetih.

Zahod pridiga enakovrednost spolov, Hindujska civilizacija smatra ženske za temeljno manjvredne.

Težko bi glede mnogih takih stvari iskali kompromise. Lahko je pluralnost taka, kot je med Latinosi in Belimi v Ameriki, kjer se morajo vsi držati istih zakonov, delajo pa vsak svoje fešte in kuhajo različne košte in si nadevajo različne cunje. Parlamentarna demokracija in spoštovanje človekovih pravic je minimum, na katerem Zahod mora vztrajati. Lahko se nekatere pavice sicer zmanjšajo, druge zvečajo, vendar - v bistvu to mora biti obvezno za vse ljudi na Zemlji.

Kaj pa je s kolektivnimi pravicami, kot je naprimer svoboda izbire Džamaherije? Ta "pravica" naj se čimprej uradno zanulira!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

Parlamentarna demokracija in spoštovanje človekovih pravic je minimum, na katerem Zahod mora vztrajati.


S tem si pa že zašel v protislovje svojih besed. Po eni strani trdiš, da Zahod spoštuje človekove pravice, po drugi strani pa govoriš, da so mirovniki "bug" naše civilizacije. Mirovniki naj bi se borili samo in le za človekove pravice. Kar so pa organizacije mirovnikov izjavljale o vojni je pa tudi nekaj drugega. Sicer pa, na kakšni podlagi se ti odločaš, kdo je zaostal in kdo ne. A na ekonomski, gospodarski? A si se kdaj zamislil nad pomenom filma Bogovi so padli na glavo? Kaj pomeni ena steklenica Coca-Cole plemenskemu človeku. Vzhodne vere so tebi tudi očitno trn v peti. Za nekoga pomeni prehod v višjo "kasto" notranji mir, meditacija. Tebi pa po Zahodnem prepričanju le ekonomski razlogi. Kako bi regiral, če bi ZDA napadle Slovenijo. Kot objektivni izgovor bi pa imeli samo našo strukturo parlamentarnega sistema, za primer. A nima vsak pravice izbire? Bush se obnaša kot globalni diktator, ne pa kot globalni rešitelj vseh nas. Ljudje ki pa stojijo zadaj, se pa niso zamenjali, recimo, že od Vietnamske vojne.

Kaj pomeni zajetje samega Huseina za iračane? NIČ! Pa naj cnn poroča kar hoče. Kaj pomeni zajetje samega Huseina za Busha in za Ameriko. Globalni statusni simbol moči, napredne tehnologije, premoči nad ostalim svetom.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Thomas ::

Uf - koliko puhlic! Ampak se bom odzval samo na eno. Mirovniki lahko lapajo svoje, to Zahod jim garantira. Garantira pa tudi to, da vsakega (magari množičnega) lapača oblasti ni treba kar avtomatično ubogati. Poleg tega Zahod garantira tudi svobodo nasprotnih lapačev, da v debati razsujejo (naprimer mirovniška) lapanja.

To - DIALOG - edinole (moderni) Zahod garantira. Druge civilizacije rade pobijejo idejne nasprotnike.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

Kar Zahod izvaja dandanes.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Thomas ::

KAJ Zahod "izvaja danes" - KAJ?

Še Sadama niso "ubili kot psa", dočim nasprotna stran ubija kar povprek. 100 muslimanov zraven 10 Američanov, se jim zdi "čisto dobra kupčija". Vsaj tako bilanco imajo v napadih Alkajde na Ameriška veleposlaništva v Afriki, s čemer se Alkajda hvali. Če se človeško življenje kje spoštuje, se na Zahodu. Enostavno se ga (življenja človeka) ne da ovrednotiti kot neskončno količino, vendar kar se da pazijo, da bi bilo mrtvih čimmanj. Ne samo Zahodnjakov, ampak vseh. Mirovniki se tukaj obnašajo še najmanj zahodno. Pač v slogu "ni naša stvar, koliko jih Sadam (Mugabe) pomori, to se nas ne tiče".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

Brez mednarodne podpore "na juriš" uvajati demokracijo (dobra krinka) v Vzhodne države. In na tem naj bi temeljili mednarodni odnosi (ki so še v povojih)? Po objavljenih anketah v Delu, naj bi bili Američani (navadni državljani) mnogo bolj skeptični o napadu Iraka, kot je njihov "predstavnik" Bush govoril, kaj naj bi bilo v nacionalih interesih Amerike.

Pač v slogu "ni naša stvar, koliko jih Sadam (Mugabe) pomori, to se nas ne tiče".

Čakaj malo, jaz niti malo ne podpiram pobojev. A je prav, da je Sadam pobil toliko ljudi? A je prav, da so ga ZDA podpirale in mu dobavljale orožje, znanje in tehnologijo za izdelavo orožja. ISTI ljudje, ki sedaj vodijo Washington. Bush je pač nova lutka. Kaj so se sedaj "spametovale", da to ni dobro? Da bo sedaj v njihovem interesu "pozahodnenje" vseh držav. Torej, sosed ne vstaja ob isti uri kot jaz, treba ga bo spremenit.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vojna v Iraku (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Loža
175348036 (28598) gfighter
»

AMERIČANI mrzlično iščejo IRAŠKO orožje, torej pomagajmo jim! (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
60026145 (18564) MadMicka
»

Washington se zahvaljuje Ljubljani za podporo vojni v Iraku (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
1507984 (6828) nevone

Ali bodo Združene Države napadle Irak? (strani: 1 2 3 441 42 43 44 )

Oddelek: Loža
215556233 (34186) Tomi
»

Napad na Irak (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17610109 (7798) Thomas

Več podobnih tem