» »

Ali bodo Združene Države napadle Irak?

Ali bodo Združene Države napadle Irak?

««
25 / 44
»»

undefined ::

Thomas, še vedno nisi odgovoril na moje vprašanje. Ali bi se žrtvoval za Iračane, for the greater good? Bi bil pripravljen postat ena od civilnih žrtev v Iraku, če bi to pomenilo boljšo celotno sliko? Samo še to me zanima.

Odin ::

ICEMAN:
In kaj hočeš s tem povedat?
Bi se žrtvoval ti?

sebastjan v ::

No IceMan ,ali bi se?

Seveda ne, zato sem vendar tudi proti vojni, a ni bilo že dovolj jasno povedano? Za kar nisem pripravljen umreti sam, tudi nisem pripravljen žrtvovati drugih. Kdor pa je pripravljen žrtvovati druge, pa sam ni pripravljen umreti za isti cilj, je hinavec. To je ves point te debate, da se tisti hinavci spoznajo sami sebe.

Double_J ::

Tle ni nobenega problema...

Meni je lastno življenje vrednejše kot življenje vseh ostalih ljudi skupaj. Nobeno žrtvovanje ne pride v poštev.
Tko bi mogla itak večina ljudi bit sprogramiranih, razen če so jih obsedle določene ideje o plemenitosti:))

Kot drugo je pa jasno, da je življenje 5000tisoč ljudi bolj vredno kot življenje 500-tih ljudi. Bi mogel tudi vsak nekako tako misliti.

*Pa še gotovo je lepše če te usmrti bomba, ki ti pade na hišo kot da leta umiraš v Saddamovih tormentih.

Vsako življenje je enakovredno ostalim. Tukaj ni matematike, ampak preprost razum življenja. Smrt enega samega življenja za boljše stanje ostalih NI opravičljivo! Period.

In povsem jasno je, da skoraj nihče ni tako plemenit, da bi žrtvoval sebe za druge. Zato govoriti, da Američani hočejo Iraku z vojno pomagati, je ekstremno slaboumno. Saj se dobro ve, da noben ne bi prostovoljno umrl za njih, pobijali pa vseeno bi. In to je morilstvo - hinavščina, nič drugega. To pa je tudi epilog te debate.

perci ::

sebastjan v:
Si ze mogoce slisal za Gulf War Syndrome? Slabosti, bolečine v sklepih, oslabljen imunski sistem tisočih veteranov zalivske vojne in še bi lahko naštevali. Celo Združeni Narodi so obsodili uporabo takega orožja. Pa pustimo zdaj to, ker nihče od nas ne more dokazati, ali obstaja povezava med temi boleznimi in uporabo osiromašenega urana. Možnost za to pa obstaja in je po mojem mnenju kar realna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

Eschelon ::

Iceman
In povsem jasno je, da skoraj nihče ni tako plemenit, da bi žrtvoval sebe za druge.
Zdaj hodijo v Irak aktivisti, ki se bodo nastavljal po bolnišnicah in vodnih razervoarjih kot živi ščit... Sam temu ne bi rekel plemenitost, ampak vsekakor bojo tvegali svojo glavo za Huseina.
Tvoj zadnji prispevek je tako slab, da si zasluži malce boljši pregled:

(1) "Vsako življenje je enakovredno ostalim."
Dopustno idealiziranje. V popolnem, idealnem svetu povsem resnično.

(2) "Tukaj ni matematike, ampak preprost razum življenja."
A.K.A. Kmečka logika? Mhmja... Vsekakor sledi en protiprimer.

(3) "Smrt enega samega življenja za boljše stanje ostalih NI opravičljivo! Period."
Najbrž mišljeno: Niti ena smrt za boljše...
Tudi ta kategoričnost si zasluži protiprimer.

(4) "In povsem jasno je, da skoraj nihče ni tako plemenit, da bi žrtvoval sebe za druge."
Sestre usmiljenke (red matere Terezije) so to pripravljene početi vsak dan. Pa jih ni malo. Takisto lahko pričakuješ od večine budističnih menihov. Na drugem koncu spektra so tu še samomorilski razstreljevalci.
Povezovati plemenitost s samožrtvovanjem je slaba ideja. Tema je zanimiva - če te slučajno kaj več zanima, odpri temo.

(5) "Zato govoriti, da Američani hočejo Iraku z vojno pomagati, je ekstremno slaboumno."
LOL... Hočeš-nočeš-moraš. :D

(6) "Saj se dobro ve, da noben ne bi prostovoljno umrl za njih, pobijali pa vseeno bi."
Ma ne. Umrl kar tako, najbrž res ne bi nihče. So pa tu vsaj še Iračani v izgnanstvu in marsikak idealist (samo slednji bodo najbrž reševali Huseina).

(7) "In to je morilstvo - hinavščina, nič drugega. To pa je tudi epilog te debate."
Saj razumem, kaj ti gre v nos. Vendar zadeve jemlješ preveč osebno.

-- PROTIPRIMER --
(Prosto po principu starih tekstnih avantur:D)
(1)in(3) Na tvojem hrbtu tiktaka bomba. Pred teboj sta dva gumba - *A* Reši deminerja, ubij kmeta *B* Reši kmeta, ubij deminerja. Pod gumboma je ura, ki odšteva sekunde. Ko števec doseže 0, bo eksplodirala bomba na tvojem hrbtu in umrla bosta tako A kot B, če nisi pritisnil nobenega gumba.

Odiedog, falil si poanto po celi črti. In tole kmečko logiko verjetno vidiš le odsev svoje, ko komentiraš nekaj, kar si dojel popolnoma po svoje. A ne bom ti jaz tu risal skic, imam bolj pomembne stvari za počet, če ne drugega, vsaj manj dolgočasne.

Bom pa samo še komentiral tvoj t.i. "protiprimer". Jaz ne bi pritisnil nobenega gumba, ker nočem biti odgovoren za nobeno smrt. Katerikoli gumb pritisnem, mi ostane ena smrt na vesti. Tako pa ostaneta obe smrti na vesti tistega, ki je aktiviral to bombo. Tudi če bi eksplozija pomenila mojo smrt, gumba še vedno ne bi pritisnil. Takega mišljenja sem seveda sedaj, ko nisem pod pritiskom. Pod pritiskom pa ne vem kako bi razmišljal, a upam, da ne bi dosti drugače.

Luka Percic ::

Oba bi imel na vesti, ker nisi nic naredil!
Spet forsirate politiko neuvrščenih..
pole pa jokate kaj delajo drugi narobe- seveda ce delas delas napake! Mi (slovenci)se lahko delamo pametnega, ker nismo naredili nobene napake, vprasajmo se raje kaj smo naredil dobrega! In odstavitev Sadama je vsekakor dobra stvar; ne bo vec sankcij, in Iraško ljudstvo ne bo vec tako stradalo.. In če pravite da se ni vredno potrudit resit celo Državo, kljub malostevilnih žrtvam, potempodpirate Sadama!

jeb ::

Kako malo je treba, da se zmanipulira nekaj neukih... En dokumentarec o Sadamu. Obup.
Takihle dokumentarcev o ameriskih administracijah od 1. sv. vojne dalje bi se dalo narediti na kupe. Dobesedno. Za cel "sopek" njihovih zunanjepoliticnih avantur. Vkljucno s tisto, kjer je ameriska administracija sodelovala s Sadamom, ceprav je vedela, s kaksnim zlobcem ima opraviti. Hkrati pa sodelovala se z Iranci. Le en primer...
Bi se dalo vsaj enako dolgo oddajo naredit le o tem. Ampak eni ocitno zelijo ostat slepi. Se jim ne da pomagat.
Niso pripravljeni vlozit niti malo miselnega napora, kako bi se stvar dalo resiti po mirni poti. Da bi se pa vprasali, kako je do danasnjega stanja prislo, to je pa sploh prevec za pricakovat.
Enako kot s terorizmom - zgodovina se za neuke (in seveda pokvarjence, ki je ne zelijo priznat) zacne pisat z 11.9. Kaj je bilo pa prej, to je pa nepomembno, ne?
In ce Amerika pravi, da je treba v vojno, potem bo pa ze res! Madona, sigurno morajo imeti prav, saj so "najuspesnejsa" drzava, ne? Fantje, kar sanjajte.

Luka, "malostevilne zrtve"? To samo dokazuje, da se ti ne sanja niti, na katerem planetu zivis.

No ja, nima veze. V tej temi res ni vec kej dost za povedat, mogoce le se:

Enjoy the war, crazy war mongers!

smash ::

HAHA HA maloštevilmi žrtvam my asss...žrtve bodo veliko večje kot si sploh lahko predstavljate..in ne upoštevat samo vojne ampak dogajanja po vojni...terorizem se bo razplamteu po celem planetu...west vs east bo...in to sam zarad takih k podpirajo terorista busha

Thomas ::

More: Enjoy the new Iraq, after the short war!

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

> in ne upoštevat samo vojne ampak dogajanja po vojni...terorizem se bo razplamteu po celem planetu...

To ste govorili že za Afganistan. Pa kako da ne bodo Američani kos "talibskim borcem".

Ampak to je brez veze. Zelo so jih razbili, zdej jih je treba pa še drugje.

:)

MadMicka ::

Madonca, tale tema je dolga že 25 strani.

Če bi vsa ponavljanja črtali, bi morda vsebine ostalo za 5 strani :)

IceMan
Tvoja zanimiva dihtomija je:
(1) Predvidevaš povsem idealen svet. Kjer vedno obstaja neskončno možnosti - tudi idealna. Kjer obstaja tudi možnost vzdržanja - brez posledic.
(2) Predvidevaš povsem egocentričen svet. Kjer se ljudje ozirajo samo na svoje potrebe. Kjer vsakdo najbolj ceni sebe.
Zaključki, kjer jemlješ nekaj dejstev iz (1) in nekaj dejstev iz (2), ne morejo biti točni.

Ne izbrati v tisti fiktivni situaciji nikakor ne pomeni "ne prevzeti odgovornosti". Vedno boš odgovoren tako za tisto kar narediš, kot tudi za tisto, čemur se izogneš (saj je tudi izogibanje neko dejanje).
V zaresnem življenju je praktično brez izjeme nabor izbir omejen in ne vsebuje idealne rešitve . Nujno pri tem se je zavedati, da je tudi izogibanje agiranju povsem legalna izbira, že zajeta med vsemi, ki so na voljo.

P.S. - tudi pojem idealne izbire v idealnem svetu je lahko problematičen - namig: prvi odgovor Jebu.

Jeb
"Niso pripravljeni vlozit niti malo miselnega napora, kako bi se stvar dalo resiti po mirni poti."
Nekateri sistemi enačb (celo linearni) nimajo rešitev, ne glede na to, koliko miselnega napora si pripravljen vložiti.
"Kako malo je treba, da se zmanipulira nekaj neukih."
Kako res! Se boš sedaj zbudil?0:)

"Nekateri sistemi" iz prejšnjega odgovora, se bolj točno glasi kot "Praktično vsi sistemi".:D

talibani in iračani niso eno in isto>:D

> talibani in iračani niso eno in isto

Kaj misliš s tem? Da se bodo kaj dlje upirali?

Opusti take upe!

ne nism to mislu pa tud ne da se mi razlagat kaj sm mislu ker itak ne bi dojeu

Ne bi dojel, kaj razlagaš? :))

BorisJ ::

Zlo velik ljudekov govori o mirnih rešitvah. Naprimer ? jst ne vidm kakšnih mirnih možnosti

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BorisJ ()

BorisJ: sej ni ničesar za reševat..razn iraškega ljudstva ampak to ljudstvo bo že samo vstalo ko bo dozorelo, ne pa da se mi vtikamo...sadamu pa itak še niso dokazal da ma orožje..tko da ni nobenega razloga za kakršnokoli akcijo razn pohlepa zarad nafte:\

Simko ::

smash
sej ni ničesar za reševat..razn iraškega ljudstva ampak to ljudstvo bo že samo vstalo ko bo dozorelo, ne pa da se mi vtikamo...

Če vzamem Thomasov primer, lahko s tvojo logiko sklepam:

sej ni ničesar za reševat..razn nezavestnega na cestiampak ta se bo že sam vstal ko bo dozorel, ne pa da se mi vtikamo...
:\

> sej ni ničesar za reševat..razn iraškega ljudstva ampak to ljudstvo bo že samo vstalo ko bo dozorelo, ne pa da se mi vtikamo

"Crkujejo naj dalje, kaj nas briga!"

> ...sadamu pa itak še niso dokazal da ma orožje..

On bi moral dokazati da ga nima. Ker je že priznal da ga ima. Zdej mora samo pokazati dokumente, ki bi dokazovali to uničevanje.

> tko da ni nobenega razloga za kakršnokoli akcijo razn pohlepa zarad nafte

To misel pa mirovniki potrebujejo, da si pomirijo vest. Mi pohlepni, oni pa čistih namenov in vesti.

LOL!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Heh, ko bo iraško ljudstvo vstalo, bo pokol >:D
Sadam jih bo z vojsko zgazil. Sicer pa iračani zelo počasi dozorevajo, ze ene deset let tm stradajo pa nič...

Sadam ma orožje za množično uničevanje, so Američani shranil račune:D

Ok, I'm at work now, so I can take all my time for your delusions. :D

(1)
>> In povsem jasno je, da skoraj nihče ni tako plemenit, da bi žrtvoval sebe za druge.

> Zdaj hodijo v Irak aktivisti, ki se bodo nastavljal po bolnišnicah in vodnih razervoarjih kot živi ščit... Sam temu ne bi rekel plemenitost, ampak vsekakor bojo tvegali svojo glavo za Huseina.

Tukaj nisem ciljal na to. Pač pa na to, kar je nekdo omenil pred mano o plemenitosti. Jaz sem le potegnil nadaljno točko naprej in želel prikazati celotno sliko. Hotel sem povedati skratka to (kar sem že nekajkrat ponovil), da kdor je pripravljen žrtvovati druge za boljši jutri, sebe pa ne, je hinavec in pravo nasprotje od plemenitneža. Tisti živi ščiti pa so tudi po svoje ogromne hvale vredni, čeprav so za moje pojme malo "nori". Ampak to je le moje skrajno osebno mnenje, ki v tej debati ne šteje dosti.

(2)
>> Vsako življenje je enakovredno ostalim.
> Dopustno idealiziranje. V popolnem, idealnem svetu povsem resnično.

Idealnega sveta ne bomo nikoli doživeli, če ne bomo delali na tem. What you see is what you get.

(3)
>> In povsem jasno je, da skoraj nihče ni tako plemenit, da bi žrtvoval sebe za druge."

> Sestre usmiljenke (red matere Terezije) so to pripravljene početi vsak dan. Pa jih ni malo. Takisto lahko pričakuješ od večine budističnih menihov. Na drugem koncu spektra so tu še samomorilski razstreljevalci.

Vsekakor je bolj plemenito in nehinavsko od tistega omenjenega v prvi in peti točki (spodaj). Ne vem pa kako si lahko tu zraven vpel samomorilske raztreljevalce. Si pač umetnik svoje klase.

(4)
>> Zato govoriti, da Američani hočejo Iraku z vojno pomagati, je ekstremno slaboumno.

> LOL... Hočeš-nočeš-moraš.

Kdo to pravi? Uncle Sam? LOL back.

(5)
>> Saj se dobro ve, da noben ne bi prostovoljno umrl za njih, pobijali pa vseeno bi."

> Ma ne. Umrl kar tako, najbrž res ne bi nihče. So pa tu vsaj še Iračani v izgnanstvu in marsikak idealist

Tukaj je bilo mišljeno, da ne bi nihče od tistih, ki je za vojno ali je celo njen pobudnik, umrl za ljudi, katerim tako rekoč "želi pomagat". Žrtvoval pa bi kljub temu dosti civilov, as long as it's not himself included.

(6)
> Saj razumem, kaj ti gre v nos. Vendar zadeve jemlješ preveč osebno.

Kot zgleda zelo slabo razumeš vse skupaj. Sodeč po vsem kar si že napisal.

(7)
> Oba bi imel na vesti, ker nisi nic naredil!

Hmm, ne, nikakor ne. Kar nisem jaz zakrivil, jaz nimam na vesti, period. Potemtakem bi lahko policija tudi lahko zaprla vse okoliške prebivalce, kateri so se zavestno odločili, da ne bodo preprečili bančnega ropa.
Dajte to, saj to so pa že filozofije na otročji ravni, povsem lahke za dojet. Samo ne se upirat, no. :)

(8)
> Predvidevaš povsem idealen svet. Kjer vedno obstaja neskončno možnosti - tudi idealna. Kjer obstaja tudi možnost vzdržanja - brez posledic.

Da. Možnosti JE neskončno. Bistvo je le, katere mi vidimo. Ali smo closed ali open minded. That's all there's to it.

(9)
> Predvidevaš povsem egocentričen svet. Kjer se ljudje ozirajo samo na svoje potrebe. Kjer vsakdo najbolj ceni sebe.

Da, svet je egocentričen in ignoranten, vsaj velika večina. Mislim, da sem podal dovolj dokaznih tez za to trditev že zgoraj in v prejšnjih postih. Vsakega skratka skrbi le za svojo rit in ko vidi v kakšni stvari potencialno korist (v Iraškem primeru nafto), bo to obrnil vse naokoli, češ kako želi v resnici pomagati tem ljudem in ni le en krut hinavski sebičnež (kar v resnici je). Plus tega temu istemu (US vladi) ni do tega, da bi izboljšal situacijo pri sebi doma, saj to pač ni tako donosno in je prej potratno in požrtvovalno.

(10)
> Ne izbrati v tisti fiktivni situaciji nikakor ne pomeni "ne prevzeti odgovornosti". Vedno boš odgovoren tako za tisto kar narediš, kot tudi za tisto, čemur se izogneš (saj je tudi izogibanje neko dejanje).

Beri točko 7. Preberi jo še enkrat. Pa še dvakrat.

(11)
> V zaresnem življenju je praktično brez izjeme nabor izbir omejen in ne vsebuje idealne rešitve . Nujno pri tem se je zavedati, da je tudi izogibanje agiranju povsem legalna izbira, že zajeta med vsemi, ki so na voljo.

Še ducatkrat preberi točke 2 in 7.

In med vso to debato, Thomas še vedno "modro" molči glede mojega vprašanja. :)

Molčim, ker nočem da debata zavije off topic.

Kar je napisal odie - se ne morm bolj strinjat. Je pa zavil malo vstran a (na žalost) ostal nerazumljen.

Usodna napaka za tvoje razmišljanje IceMan bi bila že to, da RES NI neskončno možnosti. Ves tvoj konstrukt že zaradi tega pade.

Ampak če se bomo pogovarjali o (navidezno) tako oddaljenih rečeh - bo kvečjemu spet udaril nebivedu s kakšno svojo - in pri priči razvrednotil vso vrednost filozofskih debat.

Kar se tiče prodaje orožja za masovno uničevanje Iraku, so ZDA prodale "samo" kulturo za gojenje bakterij.

Resno.

Hmmm...samo?

Dati nekomu neko omejeno količino orožja ali pa mu dati zmožnosti, da ga naredi v neomejenih količinah sam?

Kaj je huje?

To kulturo lahko kupi "vsak". Kvečjemu zdaj je Irak na listi, da tega ne more.

> Usodna napaka za tvoje razmišljanje IceMan bi bila že to, da RES NI neskončno možnosti.

Ok, to je bilo res malo ekstremno rečeno. Dejstvo pa je, da je dosti več možnosti, kot si jih sam pripravljen priznat. Ali kdorkoli drug, vključno z mano.

> Dati nekomu neko omejeno količino orožja ali pa mu dati zmožnosti, da ga naredi v neomejenih količinah sam?

Give a man a fish, and he'll eat for a day. Teach a man to catch fish, and he'll be eating for his lifetime. :)

Za Irak obstajata dve možnosti. Pustiti Sadama na oblasi še dolgo - ali pa intervencija.

Tretje jest ne vidim.

Thomas zagovarja naslednje...otroku pokažemo kako se strelja z našo pištolo vendar mu naše pištole ne damo....raje počakamo da jo sam najde in poiskusi kako se strelja...torej tvoje izjave so kot vedno bullshit

BorisJ: a ko se je slovenija sla odcepitev...a je biu pokol? a bi rajsi videl da bi pri nasi odcepitvi americani imel prste vmes al je bilo boljs da smo sami to naredl?? ker ce bi bli americani vmes..bi jih se dons tuki gledu

Thomas: kolkokrat ti morm ze povedat...da ni na strani obdolzenca da se mora zagovarjat..ampak mora tozilc dostavit oz. predstavit dokaze..drgac gremo spet u srednji vek

to da je iraq priznau da ma orožje ne pomen cist nc....tud amerika in rusija in koreja in pakistan in indija...pa izrael .....majo tako orožje.??!??!?

nafto rabm jest da si pomirm vest..ok...ti pa kavbojci jo pa rabte se bolj in zato tud greste u vojno

Simko: a bi pomagau nezavestnemu na cesti če bi vede, da mu lahko s svojo pomočjo še bolj škoduješ??? premisl mau no predn blekneš kej tazga

>:D >:D >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: smash ()

> to da je iraq priznau da ma orožje ne pomen cist nc....tud amerika in rusija in koreja in pakistan in indija...pa izrael .....majo tako orožje.??!??!?

Njim ga resolucija OZN 687 ne prepoveduje.

mogoče ne orožje...izrael je kršu naprimer že celo vrsto resolucij ..kaj čš thomas...dvojni pogledi ..lepo priznej da se motš pa ti damo mir:D

Motiš se ti smash in tvoji somišljeniki.

Pa če ste še tako glasni - pametnega argumenta še niste spravili skupaj.

To da tega ne vidite, je dokaj konzistentno z ...

Ne bi bilo slabo, če bi vsi skupaj prenehali s takimi kot so "motiš se, kaj ne vidiš, da nimaš prav, kdaj boš spregledal itd."

Takšne stvari ne prispevajo k produktivni debati.

Luka Percic ::

Hočeste rečt da ima amerika tudi svoje hibe? Kot da jih slovenija nima (glejte malo poročila pa preberte kaj pa boste vidli kaj so zakuhali Drnovsek in zdaj nadaljuje ROP)!! Nihče ne pravi da je Amerika brez napak, Izrael (pomoje) tudi mocno pretirava. Vendar je sel Sadam cez rop(heh). Diktator je. Kdor pravi da bi z njegovo odstavitvijo (logično da sam noče kar tako odstopit- torej vojna) škodili Iraškemu ljudstvu ga podpira! Priznajte si!
In ICE MAN predstavi nam teh neskončno možnosti(sej bo ena zadosti)! Samo gobcas, nobene alternativne možnosti še nisi predstavil!
-a ko se je slovenija sla odcepitev...a je biu pokol? a bi rajsi videl da bi pri nasi odcepitvi americani imel prste vmes al je bilo boljs da smo sami to naredl?? ker ce bi bli americani vmes..bi jih se dons tuki gledu
- ti neves kasno srečo smo mi imeli pri svoji osamosvojitvi! Ni blo pokola ker smo pravočasno izkoristili možnost za iztop, in ker so bili vojaki JLA nezinteresirani. Če bi pa prišlo do pokala pa bi hotel imeti Američane na svoji strani..

Naj bodo te Mickine besede tudi uradno moderatorjevo sporočilo.
Resno bo treba prenehat z zbadanjem, ker le-to samo znižuje nivo debate. Naj raje govorijo argumenti.

Luka Veliki: ti pa malo pazi na izbor besed - glagola gobcati tule ne bomo uporabljali.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

Thomas: Hočeš reči, da Israel še ni prekršil nobene resolucije UN?

> Hočeste rečt da ima amerika tudi svoje hibe? Kot da jih slovenija nima (glejte malo poročila pa preberte kaj pa boste vidli kaj so zakuhali Drnovsek in zdaj nadaljuje ROP)!!

Seveda jih ima, je to kdaj kdo zanikal? Zato pa jaz nisem volil Drnovška, ker sem se hotel izogniti tem hibam. Vendar je bila večina drugačnih želja. In za to ste odgovorni tisti, ki ste zanj volili, ne jaz.

Vsak ima napake in ravno to je tisto, kar izključuje pravico do "delanja reda" v drugih državah. Najprej naj vsak pomede smeti pred svojim pragom. Ne bit taki, kot so slovenski politiki. :)

> a ko se je slovenija sla odcepitev...a je biu pokol?

Slovenija se je branila, ne napadla. Spet imaš pomešane pojme.

> a bi rajsi videl da bi pri nasi odcepitvi americani imel prste vmes al je bilo boljs da smo sami to naredl?? ker ce bi bli americani vmes..bi jih se dons tuki gledu

Seveda ne. Saj pravim, naj Američani prvo doma popucajo stvari. Ti mal slabo bereš, vidim? Imaš očala?

> ti neves kasno srečo smo mi imeli pri svoji osamosvojitvi!

Zakaj si zdaj šel popolnoma off topic nakladat popolnoma nepovezane in nairelevatne teze? :)

Luka Veliki, strinjam se s tabo, ko praviš, da vsi delajo napake. Glede Sadam pa praviš, da je šel čez rob.
Tudi to je res, vendar čez rob je šel že pred 10 in več leti.

Sedaj je pač še eden izmed diktatorjev, katerih čas upajmo, da mineva.

Če Sadam tudi danes še uporablja bojne strupe za genocid na Kurdi in podobno, potem bi bilo na vsak način prav, da VS OZN odobri vojaški napad, sicer pa ne.

Npr. razlog, da ima rakete, ki letijo 180 km, namesto dovoljenih 150 km, gotovo ni zadosti močan za uporabo skrajne opcije.

_sas_ ::

"Thomas: Hočeš reči, da Israel še ni prekršil nobene resolucije UN?"

in se nekaj tistih bi krsil, na katere so dale zda veto ... ;)

ICEMAN tista o pokolu je bila o vstaji v Iraku - isto kot če bi se Slo osvobajala. Samo v Iraku bi bilo zelo veliko več žrtev.

Izrael je samo Zahodna enklava na Bližnjem vzhodu, ki je ogrožena kot noben!

Ne grozi ji pa nič tako, kot to da se naleze temperature okolja. Da verski skrajneži pridejo na oblast.

Samo zaenkrat Izrael stoji, iz Izraela kaj pametnega pride - DNA računalniki naprimer - iz arabske Palestine pa ni upanja, da bi kaj.

Shalom!

Ameriški nadzor nad nafto zagotavlja premoč zahoda. Kdor hoče da KItajska prevzame nafto naj dvigne roko. Treba se je zavzemat za svoje iterese, čene popušiš.

> ICEMAN tista o pokolu je bila o vstaji v Iraku - isto kot če bi se Slo osvobajala. Samo v Iraku bi bilo zelo veliko več žrtev.

Ko bo enkrat samo Iraško prebivalstvo javno odobrilo poseg ZDA, ne bom nič več ugovarjal in bom napad takoj podprl.

Iceman kako pa naj iračani dovolijo napad. Sadam bi jih zmlev. Vojska se pa najbrž ne bo uprla, saj jo najbrž dobro oskrbuje. To je tko, kot če bi nek terorist imel talca, policaji pa nebi posredovali, ker bi talec imel zalepljena usta in nebi mogel kričat napomoč.:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BorisJ ()

> To je tko kot če bi nek terorist imel talca policaji pa nebi posredovali ker bi talec imel zalepljena usta in nebi kričal napomoč

Zraven nam pa eni še dopovedujejo, da talci sploh nimajo zalepljenih ust. Da sploh niso talci. Da nam gre tistim, ki advokatiramo za njihovo osvoboditev, samo za nafto ki je tam.

:D

57 milijard dolarjev je Irak dobil s programom "nafta za hrano", odkar so sankcije. Sadam je večino prekanaliziral v vojsko in oboroževalne programe. Ter v luxuz zase in za svojo kliko.

««
25 / 44
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napad ZDA na IRAN (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27723136 (15732) drvo
»

Vojna v Iraku (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Loža
175350189 (30751) gfighter
»

AMERIČANI mrzlično iščejo IRAŠKO orožje, torej pomagajmo jim! (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

60027566 (19985) MadMicka
»

Washington se zahvaljuje Ljubljani za podporo vojni v Iraku (strani: 1 2 3 4 )

1508628 (7472) nevone
»

Napad na Irak (strani: 1 2 3 4 )

17610708 (8397) Thomas

Več podobnih tem