» »

»Narodnoosvobodilni« poboji (NOP)

»Narodnoosvobodilni« poboji (NOP)

jozekuch ::

Dob'r dan
»Narodnoosvobodilni« poboji (NOP) in množična grobišča
Da bi lahko razumeli potek druge svetovne vojne in državljanske vojne do današnjih dni je - z neprestanim ponavljanjem - potrebno zavedanje javnosti iz povojnih pobojev premakniti še za pet let nazaj. Na grozodejstva, ki jih je predvsem na začetku druge svetovne vojne nad nedolžnim civilnim prebivalstvom izvajal partizanizem (naveza komunisti-slovenski osvoboditelji—revolucija-partizani-tito-OF–NOB-). V nasprotnem primeru je vrednotenje in razumevanje kasnejših posameznih dogodkov, predvsem na moralno in materialno škodo še živečih rojakov, zlonamerno popačeno, žaljivo in krivično. Mudi se zaradi - še živečih - razžaljenih rojakov. Za pomorjene dela čas.
Dob'r dan
MaRe
  • zaklenil: Primoz ()

jest10 ::

Dej pejd že spat v kakšen rov...

TOP ::

Spet nekdo ,ki bo nakladal kako so nedolžne žrtve tam pobite.Daj mal pomisli tud kolk je domobrancov,ki so izdajali za Nemce in Italjane tam not pobitih.Pa pomisli mal na taborišča ki so jih imeli Nemci,kjer so delali poiskuse na na naših sosrodnikih in jih pobijali,kot da oni niso bile nedolžne žrtve.Če ta pofukani Hitler si ne bi zaželel velike Nemčije si tega vsega ne bi zgodilo.

djordjevic ::

Sprava, a? My ass.
No grave is deep enough to keep us in chains.

jype ::

Smrt fašizmu!

Utk ::

Bi lahko še kaj o turških vpadih povedali? Mamicu jim...in oni bi radi šli v EU...
Če med nami in Nemci ni več nekih zamer, zakaj zaboga bi se morali kregat med sabo? Kretenizem.

Andruxa ::

Da bi lahko razumeli potek druge svetovne vojne

grozodejstva, ki jih je predvsem na začetku druge svetovne vojne nad nedolžnim civilnim prebivalstvom izvajal partizanizem

razumevanje kasnejših posameznih dogodkov


hmmm, torej so 2. sv. zacel partizani izvajajoč grozodejstva nad civili, nemska okupacija in 5. kolonaši so pa posamezni dogodki, nekakšna reakcija na partizanizem, ki jih moramo v tem kontekstu tud pravilno razumet :) hahah zahvala vsem takim talentom za tole neskončno zabavno zgodovinsko telenovelo.
Lp, A

kuglvinkl ::

Tkole je. Vprašanje je na Slo-Techu (do)končno rešeno. Že pred leti. In k tistemu ni kaj dodati.

Tale tema bo živela popolnoma poljubno. Lahko da se bo zaklenila čez pet minut, lahko bom zdržal 24 ur. Lahko dva dni. Pojma nimam. Enkrat bom prišel mimo in jo zaklenil.

Tko da nima popolnoma nobenega smisla se trudit s kakšnimi argumenti, utemeljevanji in napenjanem tistega malo, kar imate med levim in desnim ušesom.

Bog z vami.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Alencica ::

Ah, tega vprašanja se ne bo dalo rešiti.

To lako ponazorim s primerom poimenovanja Titove ulice v lj, ki nereflektirano vsebuje predstave o režimu, Titu, življenju, kulturi, ipd. v Jugoslaviji. Te predstave so ukoreninjene v kolektivnem spominu (najbolj preko šole oz. vzgoje/pouka, potem tisk, TV, nazadnje publicistika) in proces spreminjanja (spreobrnitve) teh idej je nemogoč.

Poglejte;

1) nekateri (mladi SD, Miran Potrč, idr.) enostavno ne morejo kupiti, da je Tito bil, milo rečeno, "sporna" vladajoča figura, ergo Tito = svet, kdor trdi drugače, pa ruši tega človeka z njegovega ravnotežja, in to povzroča občutke nelagodja, krivde, jeze.
Argument, ki ga ponudijo je, da Tito nikoli ni bil obsojen za vojne zločine, torej ni zločinec in na tem mestu se zgodba za njih konča, oz. gre še malo naprej v tej mantri "kdor ni z nami je proti nam" v 21. stol. lingo to pomeni, da si sodelavec okupatorja, nestrpnež, desničar (z izrazito negativno konotacijo), revizionist zgodovine etc etc.
Hočem povedat, da je tu prisotna popolna odsotnost filtriranja informacij.

2) druga, manjšinjska stran (domobranci, kmetje, intelektualci, krščanski socialisti, druge interesne/družbene skupine) je bila 50 let zapostavljena, deprimirana od centrov odločanja, šikanirana, potisnjena na rob, in čutijo krivico, katere popravek vidijo v manifestnem odrekanju vsega kar samo spominja, oz. čisto malo vleče na Tita/Jugoslavijo/NOB in ostale kulturne fenomene v obdobju, recimo, 1940-2000
Njihova misija je, da se sprovede, da je bilo sodelovanje z okupatorjem nujno, drugače bi jih "partizani vse pobili", kar je relativno težavno, kajti, motiv (nagib) pridruženja je nejasen, bolje rečeno, ni dokazljiv. Ne moremo, vedeti ali so se dejansko pridružili iz strahu pred partizani/življenjem (opravičljivo) ali pa zgolj zaradi nekaterih tretjih predstav (neopravičljivo).



Mnogokrat opevana, država blaginje (Jugoslavija) je imela relativno visoko ceno, namreč, ni poznala človekovih pravic, ki pa so nekako "lajtmotiv" in osnova demodružbe skupaj s pravico do samoodločbe v post WW2 svetu.

Skandinavija je tudi ustvarjala pogoje za države blaginje ampak so bili nekolikanj manj deviantni od nas, ki smo "socialno" oz. "socialistično" vzeli preveč dobesedno in to dokazovali potem samim sebi.

madmitch ::

Pol pa vedi, komu verjeti
Sploh pa, dejmo raj o čem, kar poznamo, ta stara jajca naj imajo politiki za preseravanje med sabo. Klal so prvi, drugi in tretji, zdaj naj pa mi to čistimo za njimi. Ja pa jade.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Primoz ::

There can be no real freedom without the freedom to fail.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mitja Ribičič, Ozna, povojni poboji (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
454101463 (94208) jype

Brez priznanja ne bo sprave (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586480 (5425) imagodei

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63531224 (24742) Primoz

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532897 (19319) IgorGrozni

Več podobnih tem